2022-09-26 187 瀏覽
😎第一次打菜式全名😂懶得勤力一次我自己每逢初一十五就會食齋 所以對素食餐廳有要求嘅😏🖤生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗:其他唔講 因為都好standard 最impressive 就係個”三文魚” 😍樣同口感係一模一樣 有一刻我真係以為係真嘅三文魚 立即淆底😂😂😂😂👉🏻😨😨其實係蒟蒻👍🏻👍🏻👍🏻🖤印度烤餅黃薑飯菠菜豆腐拼盤:我覺得黃薑飯同個黃色汁(扁豆咖喱)係整得好香個烤餅係淋嘅 但掂個扁豆咖喱係好正 個餅嘅香味係即刻”吊”出嚟😍😝個菠菜汁呢 菠菜味好濃😂🖤青森蘋果肉桂蛋糕:‼️如果對nuts敏感嘅話 就唔好叫呢個!!!! 因為佢係用核桃打成溶而制成😂‼️我自己本身無敏感 但唔鍾意核桃嘅味道我本身對呢個有d卻步😂但staff話食落去完全無核桃味 加上好多甜品都賣曬 所以就試下真係完全無核桃味 肉桂味好出 雖則個賣相一般 但完全唔會覺得一舊麵團味 啖啖蘋果香味 配埋勁出嘅肉桂cream 一流!!! 下次一定再食😍總括而言: 價錢同出面d素食餐廳就差唔多架喇 (都貴架喇😢😂) 加2杯熱飲 已經係$324🤔🤔但起碼抵食 豐富 同高質素 所以會再食🖤😛
😎第一次打菜式全名😂懶得勤力一次

• 生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗
  • 青森蘋果肉桂蛋糕
  • 印度烤餅黃薑飯菠菜豆腐拼盤
2022-09-23 187 瀏覽
知道呢間素食餐廳好評如潮,越開越多分店,今次終於嚟紅磡分店試試佢😎😎🌟泰式冬蔭意大利粉🇹🇭🇮🇹一向好鍾意冬蔭公嘅味道,但冬蔭配意粉都真係第一次試😲 呢個配搭效果都真係幾好,酸酸帶微微嘅辣,加上個汁嘅濃稠度啱啱好,每條意粉掛到汁之餘又唔會太「杰」,非常惹味👏🏾🌟秘製shake shake薯條🍟炸得非常香脆,配上酸忌廉醬,中和咗油膩感,食到停唔到口🤭🤭🌟炸木薯片👍🏽👍🏽又係炸得非常酥脆🤩邊傾計邊食,唔覺唔覺就食晒成兜,以為素就冇邪惡食物咩🤭🤭太天真了!✅Thai Latte🇹🇭平時少叫泰式奶茶,覺得太甜,但呢杯植物奶Thai latte糖度剛剛好,唔錯👍🏽🌟檸檬焦糖脆脆撻🍋檸檬撻一向都係食到好飽,但仍然要食甜品嘅最佳選擇😎酸甜度掌握得好好,清新!而佢嘅純素撻皮都可以做到平時嘅鬆脆,都幾出色👏🏾👏🏾📍素年 (黃埔天地百寶坊) (紅磡)紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G27號舖

🌟泰式冬蔭意大利粉🇹🇭🇮🇹

🌟秘製shake shake薯條🍟
炸得非常香脆,配上酸忌廉醬,中和咗油膩感,食到停唔到口🤭🤭

🌟炸木薯片👍🏽👍🏽

✅Thai Latte🇹🇭

🌟檸檬焦糖脆脆撻🍋

📍素年 (黃埔天地百寶坊) (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G27號舖
2022-08-28 289 瀏覽
很多朋友介紹這間素食質素不錯,看見餐廳的環境和餐單,確實覺得很吸引。生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗---賣相十分吸引,打卡絕對一流,三文魚xiang zheng dui
2022-05-19
1 分鐘 (堂食)
2022-08-27 316 瀏覽
素年喺香港係一間人氣比較高嘅素食cafe,之前我都食過深水埗分店,的確好味,同埋款式比較年輕化,我估呢個就係佢哋受歡迎嘅原因之一。就係有呢種創新嘅食店,令到素食唔再普通唔會再覺得老化。黃埔呢一間,都係朋友講我先知道有,同深水埗最大嘅分別就係呢度裝修比較闊落,坐得舒服好多。每次我都一定會叫嘅不可能蘑菇芝士漢堡,黃埔店唔同嘅係呢度可以自選醬汁,有煙燻茄子燒汁同蘑菇芝士可以揀,我就揀咗蘑菇芝士。賣相同樣好吸睛,好大份,漢堡扒juicy,配菜有蘑菇,蕃茄,生菜,好豐富。仲有呢度居然配埋墨西哥粟米片,有個牛油果醬可以點嚟食,唔錯唔錯。另外仲叫咗一個日式吉列豬扒定食,用新豬肉製成,味道同口感都同真嘅豬肉冇乜大分別,係少咗嗰種油膩感。吉列炸得夠脆脆地。飯腸咗十殼米 更加健康。
2022-08-27 212 瀏覽
最近發現黃埔都好多食肆,所以同朋友們揀左間小店聚一聚,依間係素食店,之前試過其他區嘅分店,黃埔店面積比較大同坐得舒服啲。可惜當日太晚到店,部分食物已售完,最想點嘅定食無晒,退而求其次,都好有驚喜😉。餐點了不可能肉醬意粉、日式咖喱猴頭菇定食、夏日不可能芝士漢堡,共3款。肉醬意粉🍝味道同真肉真係差唔多,反而我好欣賞個意粉質感好好,好有彈性;除此之外,真係估唔到原來炸左嘅猴頭菇配咖喱都幾好食;個漢堡份量都幾大,朋友們好鍾意配菜嘅蕃薯條,簡直食唔停。飲品方面點了The OJ Espresso, Tai Wai Beer (jasmine and passion fruit ),玫瑰花茶,每樣都唔錯,真係各有特色,反而想介紹一下啤酒🍻真係幾有驚喜,我個人並不好啤酒類,但朋友試完話味道好香,都忍唔住試左少少,真係幾好飲,好啱女士們品嘗下,大家不妨試吓💕。

Tai  Wai  Beer(jasmine    and    passion  fruit  )
The    OJ  Espresso
The    OJ  Espresso
  • 日式咖喱候頭菇定食
2022-08-25 155 瀏覽
🧡 素年📍 黃埔天地百寶坊(第3期)地下G27號舖------------------------------1️⃣ 主菜:佛係全日早餐 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛油果🥑新鮮 口感幼滑 印度烤猴頭菇 味道獨特 值得一試🥰2️⃣ 主菜:不可能肉醬意粉 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻番茄🍅味道濃郁 完全不像是素食的感覺 意粉彈牙 唔會好淋3️⃣主菜:不可能漢堡扒定食 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻不過不失的漢堡扒 無甚特別 可不用嘗試😂------------------------------本身不是食素的 因此未能用素食的角度評價😆但味道對食葷的人而言非常合適👍🏻總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
🧡 素年

總評
味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
book左6點半,準時到達,即刻入座,餐廳好大,但座位好逼,二人位置和隔離枱只係一板之隔。好多人食佢嘅肉醬意粉同青醬意粉,但見到九格料理好似幾精緻幾特別,所以決定試試。上餐前會先提供料理介紹,有建議的食用次序。份量細,係預左嘅,精緻小巧路線嘛...不過味道,無諗過咁失望。最好食係右下的唐揚猴頭菇,裡面好水嫩,外層鹹脆。其他近乎係無味道,個湯係滾水味,唔知係咪鹽都省卻。左下的牛油果沙律卷,純素乳酪食唔出有咩味道,成舊就係無味嘅東西。舊日本芝麻豆腐...都唔知食緊咩,一舊黏黏的無味糕。成間餐廳好似無冷氣咁,open kitchen油煙又攻哂出黎,餐廳開住風扇周圍吹,但幫助不大。

上餐前會先提供料理介紹,有建議的食用次序。
日式精選料理

我們於25/7(一)約下午1點半左右到達餐廳,內里人流不多,待應比食客多🤣我們點了2個午餐,飲品為凍伯爵茶。❶玫瑰照燒汁大啡菇芝士漢堡($118):配蕃薯🍠條,漢堡有牛油果🥑,蕃茄,生菜,搭配得宜,啡菇及芝士👍🏻❷黄金豆腐扒定食($128):有miso soup及小紫薯,還有一小碟冷盤,黄金豆腐扒內有枝豆及牛蒡❸凍伯爵茶:吃完主菜,伯爵茶的冰依然未溶,十分冰冷🧊總括來說,餐廳環境舒服😌,待應友善埋單不用加一
我們點了2個午餐,飲品為凍伯爵茶。
❸凍伯爵茶:吃完主菜,伯爵茶的冰依然未溶,十分冰冷🧊
總括來說,餐廳環境舒服😌,待應友善
埋單不用加一
2022-07-25
10 分鐘 (堂食)
這天難得來到黃埔,消磨了一段短暫的時光後,又到了吃午餐的時候。最近與同事朋友接二連三吃了數次素食齋菜,這天想起在深水埗一早打出名堂,口碑甚佳的「素年」,便決定去吃一頓健康素食。雖從網上知道這間「素年」分店的地址,但我在黃埔百寶坊兜了差不多一圈,竟然還找不到它,原來我早已過門而不入,被它門面 BE兩個英文字母騙倒,以為是另一間餐廳,誰不知「素年」兩個中文字只在店面玻璃上出現,使我走多了寃枉路,最後要走回頭路才能入內用餐。幸好我對這天在這間「素年」分店吃的午餐非常滿意,總算不枉我到此一行。我吃的是甚麼?其實我一看餐牌便被它吸引,一早認定了它,雖然它的價錢比起其他午餐要貴上一點,但我已經鎖定了它,一心想尋回往日在東灜留下的快樂記憶。我吃的其實是餐廳中每天限量供應,只供堂食的「日式精進料理」($158),這精緻的午餐以充滿日式風味的木製九宮格盤送上,當中包括「牛油果沙律卷配純素乳酪」、「日式漬物」、「唐揚猴頭菇」、「三文魚牛油果腐皮壽司」、「醬油茄子漬」、「金平牛蒡壽司飯」、「菠菜海帶湯」、「日本芝麻豆腐配味噌醬」和「柚子黑糖寒天」九款菜式,沙律、小食、手卷、主食、湯、甜品都有,每款食物雖然份
我吃的其實是餐廳中每天限量供應,只供堂食的「日式精進料理」($158),這精緻的午餐以充滿日式風味的木製九宮格盤送上,當中包括「牛油果沙律卷配純素乳酪」、「日式漬物」、「唐揚猴頭菇」、「三文魚牛油果腐皮壽司」、「醬油茄子漬」、「金平牛蒡壽司」、「菠菜海帶湯」、「日本芝麻豆腐配味噌醬」和「柚子黑糖寒天」九款菜式,沙律、小食、手卷、主食、湯、甜品都有,每款食物雖然份量不會太多,但都精緻吸引。
在這特色料理上桌奉客之前,這兒的侍應會先把一張建議顧客在享用九宮格中的食物的時候,可先由第一道菜「牛油果沙律卷配純素乳酪」吃起,然後依次順序吃到最後一道菜「柚子黑糖寒天」結束,這安排確實貼心。
九道菜式,九種味道,各有各的特色,而我最喜歡的,是「唐揚猴頭菇」、「三文魚牛油果腐皮壽司」、「菠菜海帶湯」、「日本芝麻豆腐配味噌醬」和「柚子黑糖寒天」。
經炸過的「唐揚猴頭菇」口感特別,猴頭菇仍然纖維細密,汁液豐富,蘸點檸檬汁吃,是令人意想不到的美味菜式。
三文魚牛油果腐皮壽司」雖然用的是素三文魚,但配合健康好味的牛油果和少許的壽司飯,並以甜味的腐皮代替紫菜,豐富的口感和味道,讓我感到相當滿意。
菠菜海帶湯」味道好而不過鹹,菠菜又多,解渴,也好喝。
日本芝麻豆腐配味噌醬」特別地加了少許日本芥辣調味,豆腐的滑、芝麻的濃香、日本芥辣的少許嗆喉刺鼻、味噌醬的微鹹,讓這道菜成為讓我留下深刻印象的菜式。
最後一道甜品柚子黑糖寒天」酸滋滋,滑溜溜的,開胃又好吃。
至於其他幾款菜式,雖然我覺得沒有上面提及的菜式那麼突出,都算不錯!
老婆仔吃的是相對沒有那麼特別的「自家製青醬意大利粉」($98)。這綠意盎然的意粉的材料包括自家製羅勒青醬配烤松子泰蘆筍純素芝士,我試了一點,味道還好,但老婆仔就嫌它較油,不夠乾身。
這裡的每款主食都會包一杯「熱玄米茶」或「凍伯爵茶」,時值盛夏,當然是要一杯冰涼怡神的「凍伯爵茶」啦!這凍飲既大杯又夠冰凍,在火辣辣的夏日午後,喝一杯,實在最好不過。
雖然不知何年何月才能再訪東灜,品嚐扶桑國的地道美食,這天在這間新派素食餐廳吃的「日式精進料理」套餐,仍然可以教我樂上一陣子呢!
午餐
  • 「日式精進料理」套餐
  • 唐揚猴頭菇
  • 三文魚牛油果腐皮壽司
  • 柚子黑糖寒天
2022-07-14 415 瀏覽
😎 小編依晚要去紅館pop-up store買嘢,所以提早喺附近食晚餐。今次揀食素年嘅分店,順便睇下同喺深水埗另外兩間分店有冇大分別。💁🏻‍♀️[ 亂闖試飲試食 ]☕️ 黑芝麻燕麥奶 😋😋😋😋😋黑芝麻同燕麥奶兩者味道都突出,又能夠融和得到。最啱夜晚放工唔想飲咖啡嘅朋友,飲落成個人都舒服啲!☺️🍽 慢炸昆布茄子佐香草南瓜蓉 😋😋😋😋😋🍆 茄子外層炸得十分酥脆,內裡鎖住嘅水分亦非常充足。本身茄子冇經過額外醃製,全靠外面灑滿嘅昆布粉嘅鹹香味,包裹住成舊炸茄子,令到味道內外取得個平衡。茄子下面舖滿唔同種類切成嘅蔬果,加埋甜甜地嘅南瓜蓉同一層橄欖油一齊,好豐富。🥳晚餐 💵💵💵💵 約港幣$190/人 😏 真係唔好以為食素就一定唔飽肚,小編每次去素年單點一個主食,都食得好飽,因為真係幾大份下!大家可以考慮一人個主食happy share!🤗🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
☕️ 黑芝麻燕麥奶 😋😋😋😋😋

🍽 慢炸昆布茄子佐香草南瓜蓉 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵💵 約港幣$190/人

黑芝麻燕麥奶
慢炸昆布茄子佐香草南瓜蓉
2022-05-26
5 分鐘 (堂食)
黑芝麻燕麥奶
慢炸昆布茄子佐香草南瓜蓉
之前幾欣賞呢間素食小店 有好多創新素食料理 所以今次帶埋真係食素嘅朋友仔去🌱但有啲可惜可惜 我覺得無上次係荃灣素年咁好食 今次係去紅磡分店 可能係唔同分店 所以味道有別~今次叫左好多款食物,先講下呢個外貌好吸引嘅shake shake薯條🍟,香料味好重 食到有孜然粉嘅味。不過個敗筆係,個薯條應該係一炸完 當薯條仲好油嘅時候,就落shake shake粉,所以個薯條食落好油 同埋啲調味粉又濕曬。我覺得原本嘅蕃薯條好食好多!跟住分享吓主食,不可能肉醬意粉唔錯🍝蕃茄味幾香 整體好濃味 同真•肉醬意粉無分別!另外,夏日不可能芝士漢堡🍔,呢個就關我個人口味問題 我無好中意impossible meat呢款素肉嘅味道。第三款主食就係,黃金豆腐扒定食🥢,呢個價錢有啲進取。一塊豆腐扒+一碗飯+味精麵豉湯+幾條沙律菜同3粒小薯🤔就百幾蚊,唔係幾抵食。講返豆腐扒嘅口感,入面用左金平牛蒡、枝豆同洋蔥。質地方面,水份太多所以個豆腐扒一夾就散,食落有少少酸味,整體味道偏淡。每叫一款主食再加少少錢可以叫唔同飲品,我就飲左杯植物奶matcha latte🍵抹茶味唔算好濃 但用植物奶沖都幾夾 係抹茶味荳奶feel~.

💸: $524
———
📍素年 (黃埔天地百寶坊) (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G27號舖
2022-06-24 411 瀏覽
素年分店開得密, 愛吃素的人有福了. 可惜的是港島區還沒有它的蹤影, 作為在港島區工作的我, 就是少一家定價經濟實惠, 而菜式會主動吸引到我的素食餐廳. 它的泰式冬陰功意大利粉, 是來到每一家分店我也必點的. 比起很多主打泰西Fusion的非素餐廳, 它處理這菜式的水準更高. 醬汁夠濃香, 酸辣夠勁, 沒有太多椰汁也能保持其質地, 意粉夠Al Dente而且也夠掛汁, 烤雅枝竹的甘味和焦香, 也能提升整體味道的層次. 除了意粉外, 它的日式素食九宮格也夠特別, 用上不同烹調風格去處理不同的素菜, 當中印象最深刻的, 是炸菇和素三文魚牛油果腐皮壽司, 前者在濕潤如海綿的磨菇下, 炸起來外皮依然香脆, 內裡纖維感豐富而且起絲; 後者素三文魚再加上牛油果, 做到真三文魚的油潤感, 腐皮壽司是我老母的至愛, 在愛屋及烏的情況下, 我也對其沒有抵抗力.Impossible Burger用上糖漬檸, 酸酸甜甜的味道自然, 比用茄醬更舒服, 也中和了煎素漢堡扒本身的油膩, 煎扒有焦香, 有軟實相間的口感, 肉汁就當然沒有, 而咬完後素扒較易散開, 始終這些先天的缺點不易改變, 也是非戰之罪. 另一方

Impossible Burger用上糖漬檸, 酸酸甜甜的味道自然, 比用茄醬更舒服, 也中和了煎素漢堡扒本身的油膩, 煎扒有焦香, 有軟實相間的口感, 肉汁就當然沒有, 而咬完後素扒較易散開, 始終這些先天的缺點不易改變, 也是非戰之罪. 另一方面, 麵包乾旱這問題應該可以找方法解決, 可以先從這裏入手, 一步步增加一般食客對素食的興趣.

Years has become one of the best vegetarian restaurant chain in HK. The Tom Yam spaghetti is one of the best in the town. Without any shrimp, the taste of sauce is almost the same with traditional Tom Yam soup. Sour and spicy enough with the al dente spaghetti let the dish become my favorite here. The Japanese vegetarian bento looks so descent. The deep fried mushroom and the Beancurd Sushi with vegetarian salmon and avocado are the best inside the bento. The impossible burger tastes nice too but the bread can be improved in both flavor and texture.
  • 香辣泰式炒意粉
  • 精進料理
//menu已轉,無咗呢個芫荽包啦\\-🍔芫荽芝士不可能漢堡 $138☕️燕麥奶latte 跟餐+$24 -第一次食素年同時又第一次食植物肉漢堡,唔抗拒芫荽嘅人見到芫荽包張相,就決定要食佢🤩無留意到食物份量比較大,一嚟到枱真係「嘩」一聲,咁大份嘅😟。麵包有烘過(好似奶油豬咁,脆脆哋)。芫荽放喺純素芝士上面,搶眼。初嘗植物肉,估唔到佢可以好似牛肉咁,中間有幾分粉紅色,真係幾似。至於味道就當然無牛肉味,不過口感同樣實在,好似食緊肉咁。除咗主角芫荽包,配嘅蕃薯薯條,甜而香脆。由於食物份量真係好足料,如果你自問好大食,素年嘅份量絕對夠填飽你個胃。普通人都係預埋朋友去食好啲,唔係就每樣剩低一半㗎啦🥲叫主食有跟餐飲,可以揀熱玄米茶或者凍伯爵茶。想飲咖啡亦可以加配,我就試咗佢哋嘅燕麥奶咖啡☕️。

//menu已轉,無咗呢個芫荽包啦\\
🍔芫荽芝士不可能漢堡 $138
☕️燕麥奶latte 跟餐+$24

除咗主角芫荽包,配嘅蕃薯薯條,甜而香脆。

叫主食有跟餐飲,可以揀熱玄米茶或者凍伯爵茶。
燕麥奶Latte

想飲咖啡亦可以加配,我就試咗佢哋嘅燕麥奶咖啡☕️。
2022-06-17 256 瀏覽
去睇香港歌手鄭欣宜演唱會之前,去食香港製造清新素食店。呢次係我第二次幫襯素年系列,頭一次試咗深水埗總店。近年多左好多新舖選擇黃埔呢個地方,漸漸變得年青化。素年黃埔店一貫簡約風 ,是我喜歡的。不過可能因為防疫要隔板又或者始終香港地方太細,始終欠缺一種距離咁。我同家姐兩個人撐枱腳!去到感覺已經好多人😅我地叫左啲其他店冇既野(家姐話個menu 唔同)先叫左咖喱唐揚猴頭茹定食share 再加一個小食- 印度炸球配茄子鷹咀豆蓉咖喱飯如日式咖喱,係我喜歡的,可以配一整碗飯,不過唔食太多啦,年紀大😄唐揚即炸物,平時都係食肉類,今次改咗菇菌類同樣好味,重少左一份邪惡感。喜歡個質感。小食濃濃印度色彩,脆炸波波球配上鷹咀豆蓉👏,個醬啱口胃,如果配左薯仔球或者重澱粉質炸物,又可以太heavy, 而家薄薄脆球恰到好處。不過我就食唔到茄子響邊😅😅飲品各人叫左一杯以🍋為主調既清新飲品,家姐果杯配上芫荽,可以我哋兩個都ok芫荽,所以都覺得幾唔錯!我果杯用咗生酮🍋,飲落好似冇乜特別,似比較酸既檸檬梳打,只係生酮兩個字又好似健康左。由於甜品選擇好似唔太多亦冇乜特別,所以就此作結。更何況我地係時候要起行呢😇

炸脆球配茄子鷹咀豆蓉
咖喱唐揚猴頭菇定食
2022-06-10 363 瀏覽
近年越來越多人改為素食🥗不但更健康,也能為環保出一分力♻️素年在素食界一直小有名氣,近年更開設Be With Years素年系列✨主打Cafe輕食路線,吸引了不少非素食者光顧,體驗素食文化💚 🥗生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗 HK$108賣相超精緻✨三文魚其實是用蒟蒻做的,外型上真的還原度很高!🥑牛油果捲成一朵花,擺盤非常精美!另外還有藍莓🫐沙律菜🥗小蕃茄🍅等配料,非常豐富 🍔夏日不可能芝士漢堡 HK$138其實一直都覺得不可能肉很好食,同系列的新餐肉也是近來愛吃的替代品🥩漢堡更採用純素芝士🧀全素食者也可以放心食,拼上蕃薯條真的超好食🍠喜歡蕃薯條更勝薯條,也比較健康💕

🥗生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗 HK$108

夏日不可能芝士漢堡