星期日同屋企人去開元朗行街,買下野,入到去都12 點幾,又未食早餐,梗係醫好肚先,屋企人就帶我去左間佢話好抵食既放題,呢度位置唔顯眼,唔係屋企人帶我嚟真係未必識嚟,不過落到地庫既餐廳又別有洞天,地方闊落,坐位又多!餐廳用點心紙形式落單,估唔到選擇勁多,超過10張唔同款式既種類,有刺身,壽司,扒類,甜品,飲品,天婦羅,火鍋。。。等,多到數唔晒!點完野食,就出去自助區睇下有咩食!估唔到又係選擇咁多,怪唔得屋企人會咁推介,沙律吧有新鮮沙律菜,8 爪魚仔,螺肉等選擇!雪條甜品擺滿兩個雪櫃,雪條都係嚟自韓國既品種,我見過超市買一條都要$10 以上嗰d款,真係好有誠意!仲有軟雪糕機,有勁多配料選擇,例如唔同味既朱古力醬,同糖粒,可以自定配料!整返杯啱心水既雪糕食,飲品擺滿3 個雪櫃,啤酒汽水果汁選擇多多!最令人窩心既係天寒地凍可以有熱飲供應,仲要有維他朱古力奶揀,朱古力奶平時賣$6-8 /包,飲多兩包都回本了,可見真係好抵食!擺得靚靚既刺身好快送到嚟,都幾新鮮肥美,肥美厚切既三文魚都幾鮮甜! 甜蝦大大隻,帶子都唔會就住,大大片供應,我哋總共食左幾轉都無問題,真係抵返晒!壽司就真係抵讚,選擇多,質素

餐廳用點心紙形式落單,估唔到選擇勁多,超過10張唔同款式既種類,有刺身壽司,扒類,甜品,飲品,天婦羅,火鍋。。。等,多到數唔晒!

壽司就真係抵讚,選擇多,質素唔錯,重點係肉大飯少,食多兩件都無問題!

至於熟食都係同樣出色尤其兩樣熱辣辣既鐵板小炒,真係鑊氣十足,先嚟既係鐵板牛脷,辣辣地幾有咬口!

再嚟係一口牛柳,蒜香味十足,牛肉肉汁豐富!

除左鐵板小炒外,仲有肥美多汁既清酒煮蜆都係唔錯!

最後必食既皮薄餡靚天婦羅,賣相唔錯,唔油膩,炸粉做得幾薄,又幾脆,必食推介!

午市168嚟講真係好抵食,選擇又多,去開元朗真係要再嚟幫襯下!
  • 鐵板牛脷
  • 刺身
  • 壽司
  • 天婦羅
  • 清酒煮蜆
2019-01-10 165 瀏覽
揀放題最重要是食物質素能令你食"回本", 元朗依間緣聚放題個人覺得價錢公道幾值得去平時好少食放題, 估唔到選擇多多由於唔想限住食, 每人加$118任食蠔蟹刺身好多款有八爪魚, 甜蝦, 拖羅, 螺仔樣樣試d意外地新鮮肥美, 壽司無論賣相或味道亦對得住價錢 👍🏻黃金燒蠔用了芝士燒好惹味, 同時無蓋過蠔的鮮味! 而燒牛舌用上少少調味恰到好處炸物方面點左榴連炸彈, 芝麻雞翼等等, 滿意 !!嫌唔夠頂肚絕對可以叫d熱食暖身, 點左碗叉燒烏冬都算幾大碗足料食到尾試左兩款甜品雪糕, size都係mini非常適合試味 ~ 蕉糖牛乳雪糕有驚喜, 好似棉花糖味呀! 而藍塩雪糕就咸的第一次食好新奇 😛最後感到很窩心的是飲品安排,有別於一般放題或火鍋店, 選擇種類多之餘仲有熱飲櫃非常貼心, 岩哂唔飲涷飲的我 ~
平時好少食放題, 估唔到選擇多多

由於唔想限住食, 每人加$118任食蠔蟹

炸物方面點左榴連炸彈, 芝麻雞翼等等, 滿意 !!

最後感到很窩心的是飲品安排,有別於一般放題火鍋店, 選擇種類多之餘仲有熱飲櫃非常貼心, 岩哂唔飲涷飲的我 ~

2018-12-12 461 瀏覽
事關諗吾到食乜但好肚餓所以就去食放題其實之前都話過屯門係好食過元朗,到呢一刻,都仲係屯門比較好一點點吧我揀左$88午巿另加$15自助甜品飲品既選擇因為等緊食物到既其間,所以出去自助區拎左幾款甜品 1香芋布丁 ,幾香既香芋味,忍不住食左兩個。2朱古力糯米滋,幾濃朱古力味,但餡不是軟身,如果軟身較佳 。3泡芙,不過不失。因為太肚餓所以叫左個拉麵,不過食落就麻麻地但都算係不過不失啦⋯⋯吾知可以點形容到左最中意既火炙壽司都可以接受!都係無特別所以都講吾到d咩只係上菜時間有些少慢左dd
事關諗吾到食乜但好肚餓所以就去食放題

我揀左$88午巿另加$15自助甜品飲品既選擇

因為等緊食物到既其間,所以出去自助區拎左幾款甜品
1香芋布丁 ,幾香既香芋味,忍不住食左兩個。
3泡芙,不過不失。

因為太肚餓所以叫左個拉麵,不過食落就
麻麻地
但都算係不過不失啦⋯⋯
吾知可以點形容

到左最中意既火炙壽司

都可以接受!都係無特別所以都講吾到d咩

只係上菜時間有些少慢左dd

2018-10-29
禮貌真的很重要本人已多次光顧元朗店...一向都相當欣賞食物的質數...員工門亦多數很有禮...但2018年12月5日...本人到元朗店我於20:30入座...與友人食至大約10:05當晚大約22:00的時候已很小客人...連同我的一枱人...只有2枱客人不斷有2位員工在我們枱前行來行去又放了一桶水在我們的枱邊附近...預備要清潔的模樣...我們見都大約吃飽...亦見沒有太多客人亦無謂阻住人做清潔....正預備食完枱面的食物就離開這時有2位員工...在我們旁邊一唱一和說....「做唔到清潔囉...你睇唔到重有人未走咩」「另一個就說...睇佢地都唔食喇....就快走」本人與朋友亦在這時起身離開...臨走時再聽到2位員工說「不走不走還需走」這時候我就真的起火了....但我都應該會再來光顧的....但我真的想說食物好食...可以吸引顧客有禮的員工可以留住顧客....真的希望不要再發生這樣的事情...我亦不是食到超過了舖頭的關門時間而不離開...
禮貌真的很重要
本人已多次光顧元朗店...
一向都相當欣賞食物的質數...
員工門亦多數很有禮...
但2018年12月5日...本人到元朗店
我於20:30入座...與友人食至大約10:05
當晚大約22:00的時候已很小客人...
連同我的一枱人...只有2枱客人
不斷有2位員工在我們枱前行來行去
又放了一桶水在我們的枱邊附近...
預備要清潔的模樣...
我們見都大約吃飽...亦見沒有太多客人
亦無謂阻住人做清潔....
正預備食完枱面的食物就離開

這時有2位員工...
在我們旁邊一唱一和說....

「做唔到清潔囉...你睇唔到重有人未走咩」
「另一個就說...睇佢地都唔食喇....就快走」

本人與朋友亦在這時起身離開...
臨走時再聽到2位員工說
「不走不走還需走」
這時候我就真的起火了....
但我都應該會再來光顧的....
但我真的想說食物好食...可以吸引顧客
有禮的員工可以留住顧客....
真的希望不要再發生這樣的事情...
我亦不是食到超過了舖頭的關門時間
而不離開...
2018-12-05
2018-12-03 395 瀏覽
住元朗附近想搵間就腳,名聲都OK既,就試了這間~緣聚中西日放題buffet Together入口位有點難搵,BASEMENT1 入到去別有洞天,英倫工業風這家店內有很多個座位可以坐,座位亦寬敞舒適,如果和朋友行到累來吃放題野和聊天也不錯喔看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~吃貨人生來說,如何回本也是一個重要課題~這店的放題吃了8大盤刺生,三文魚油脂分布均勻,入口口感良好,八爪魚則有咬口 吃了18隻羊架,羊架上枱時色澤都唔錯,羊架肉味香濃,燒汁也幾惹味芝士黃金焗蠔,金黃帶點微焦的芝士覆蓋蠔肉,保持蠔肉滑嫩而保留蠔水不被蒸發,所以入口香脆嫩滑,鹹鮮味甜,齒頰留香推薦飲4%酒精的hoegaarden,又或飲梅酒清酒任飲
看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~

吃貨人生來說,如何回本也是一個重要課題~這店的放題

推薦飲4%酒精的hoegaarden,又或飲梅酒清酒任飲
2018-11-26 289 瀏覽
西式跟日式還有燒烤跟炸物還可以吃火鍋又有甜品啤酒、雪糕、價格上算很划算、服務也算可以、環境也是有裝飾過偏比較幽魂鬼怪還有龐克的風格、比較像美式餐廳如果壽司跟手捲再加強會好一點、尤其是手捲口感很不好、海苔軟飯又一點整個吃起來不像是手捲、最推薦炸物、還有鐵板料理、牛肉跟牛舌、都好吃、日式火鍋湯底太甜我也不是很喜歡、之前吃過壽喜燒也是甜的、但是這裡湯頭更甜嚇死我了、還好不是單純吃火鍋不然我應該吃不多吧、
2018-11-26
用餐優惠
優惠券
  • 炸物
  • 天婦羅
2018-11-23 206 瀏覽
元朗緣聚好多人都應該知,今日同朋友嚟試下,呢度魚生、帶子和大蝦刺身是我嘅最愛,夠新鮮食落口完全感覺到鮮味。澳洲羊架, 唔太有騷味,值得嚐試。天婦羅炸出來食品多乾爽, 不會感覺油膩 ,易入口。甜品方面,焦糖芝士雪糕和焦糖3.6牛乳雪糕非常好味,芝士味較為淡口,牛乳味夠香滑,食多幾個值回票價。
2018-11-19 179 瀏覽
我是一個很喜歡吃放題的達人,也嘗試過很多不同的放題,但說到美味之餘,款式又多的話,這家必定可以吃到滿足!自助小食沙律。試整咗個青瓜魚子沙律,又可以食又可以玩,正!啲壽司分量不會太多,細細件好易入口,味道也不錯。當中比較欣賞嘅就係呢度嘅餐飲有凍奶茶紅豆冰凍檸水嘅一般茶餐廳飲品。個燒大蝦,大大只,又好食,必叫我柯打咗一杯冰凍的 椰汁紅豆冰, 紅豆冰加入椰汁 ,味道認真特別 清新, 總之數之不盡 款款值得嘗試。 還有多款選擇 甜品任食 ,冰凍汽水,果汁任飲。 還有梅酒,清酒 提供。雪糕,雪條, 豆腐花 無限送上 。認真超值。 今晚我們都吃得非常滿足 而歸。
自助小食沙律。試整咗個青瓜魚子沙律,又可以食又可以玩,正!
2018-10-24 365 瀏覽
在香港要吃日式放題一點都不困難,但要吃到稍有些品質保證的卻不容易,今次要介紹的這家日式放題,是我一直以來都非常推薦的一家叫做緣聚西日餐廳。餐廳非常就腳,就在元朗中心地帶,餐廳位置易搵,面積夠晒大。我同太太決定食放題都好,一定要食到最盡,所以升級左任食松葉蟹、生蠔、鵝肝多士同埋黃金蝦!首先黎一盆松葉蟹生蠔拼盤,見到真係眼前一亮,因為松葉蟹係非常大隻,蟹腳足足有手掌咁大,而生蠔亦都非常巨型,望落非常新鮮,蟹腳入口非常甜美,既有口感又夠鮮甜,生蠔亦都有淡淡的海水味同樣新鮮蟹腳嘅尺寸真係嚇親人之後係鵝肝多士,真係第一次係放題可以食到鵝肝多士,而且係煎得恰到好處放入口肥美香口自助吧仲有雪糕提供,仲有好多唔同嘅配料可以選擇壽司方面非常精美天婦羅亦炸到香脆金黃色,望見都留口水刺身選擇非常多,同樣非常新鮮仲有我最愛嘅凍日式小食雪條我非常推薦這款榴槤味雪條,榴槤味香濃另外一款牛乳雪糕也非常值得推介
餐廳非常就腳,就在元朗中心地帶,餐廳位置易搵,面積夠晒大。

蟹腳嘅尺寸真係嚇親人

自助吧仲有雪糕提供,仲有好多唔同嘅配料可以選擇
壽司方面非常精美
天婦羅亦炸到香脆金黃色,望見都留口水

刺身選擇非常多,同樣非常新鮮
仲有我最愛嘅凍日式小食
雪條我非常推薦這款榴槤味雪條,榴槤味香濃
另外一款牛乳雪糕也非常值得推介
2018-09-10
2018-10-24 258 瀏覽
今次黎到這間性價比超高既日式放題,緣聚西日餐廳! 好耐無黎,但驚喜依然!餐廳行工業風,由裝飾到座位都充滿工業風元素坐低第一時間緊係去自助吧拎野飲,飲品選擇係我食過咁多間放題之中,算係非常多飲品選擇既一間,不論係紙包飲品,至到罐裝飲品及酒類都有! 仲有埋清酒及黑BEER! 由於我們加了錢升級,所有可以任食松葉蟹腳及生蠔及鵝肝,立即這個放題就變成了高級酒店自助餐的選擇了松葉蟹腳超長超大,肉質清甜帶海水味,真係可以ENORE再ENORE, 生蠔都好大隻,而且都幾新鮮!刺身方面選擇都多,又厚又大,而且唔腥,整體唔錯壽司方面都係高水準,賣相精美,料多飯少,最適合不過!黃金蝦無得頂 !最後食埋甜品,呢度都要講講,甜品選擇多,還有我最愛食既榴槤雪條,呢條榴槤雪條出面賣都唔平呀,真係食幾條都回本!

餐廳行工業風,由裝飾到座位都充滿工業風元素

刺身方面選擇都多,又厚又大,而且唔腥,整體唔錯

壽司方面都係高水準,賣相精美,料多飯少,最適合不過!

黃金蝦無得頂 !
2018-09-10
2018-10-11 454 瀏覽
緣聚西日餐廳 (元朗)元朗西裕街5-11號金福閣地庫位置:3 / 5餐廳位置就唔係幾方便係嘉城廣場後面搭輕鐵到豐年路站 向嘉城廣場再穿過廣場就見到環境:4 / 5餐廳超多位 愈行愈入都重有得行入面燈光比較唱喑 有d情調2個人去 坐左張4人枱 好有空間味道:4 / 5放題既好處 係可以食哂咁多款美食由於太多款我都覺得好食所以我抽幾款推介 首先 刺身黎講 我推薦紅螺片 我encore 左幾次再介紹既係餃子 但係小心好熱 而壽司京蔥拖羅壽司係我食得最多既一款最後個清酒煮峴 我都覺得好食價錢:3.5 / 5價錢方面 我夜晚黎食 除番開 $230左右一個人 不過不失啦 呢類放題都係大日子先食可以接受既
緣聚西日餐廳 (元朗)
元朗西裕街5-11號金福閣地庫

不過不失啦
呢類放題都係大日子先食
可以接受既
2018-10-02 250 瀏覽
山竹走左之後,我地幾老表為左farewell 我細佬,就決定係元朗搵間放題食搵open rice 晚就搵弓呢間緣聚,入到去格調非常好,唔會好暗,啲擺設都好靚我地叫左幾款野食,魚生剌身非常新鮮,冇未溶雪嘅情況好鮮貼。呢度仲有邊爐食,起碼有吉邊嘅級數🤣食到我地極之飽。當然亦唔少得炸物,試左幾款包括天婦羅同埋炸芋丸等,都係新鮮製作,抵讚而且呢度嘅飲品亦都好多選擇,什至啤酒都有幾款可以揀,所以真係食得好開心而且價錢都算合理推

我地叫左幾款野食,魚生剌身非常新鮮,冇未溶雪嘅情況
好鮮貼。

呢度仲有邊爐食,起碼有吉邊嘅級數🤣食到我地極之飽。

而且價錢都算合理
2018-09-19
5 分鐘 (堂食)
2018-09-29 266 瀏覽
讓自己放縱的放題上班工作壓力很大,下班的時候當然要去吃放題放縱一下。正所謂花悲憤為食量,哈哈,應該就是我這種人吧。我和朋友去了元朗一間放題吃晚餐我。這間放題叫緣聚西日餐廳。我和朋友吃放題的策略是,先每款叫一件至兩件,如果好食,才繼續叫。而這間放題有很多款式,有壽司,有刺身,有手卷,有串燒,有軍艦,有火鍋等等。整體來說,我覺得這間放題食物質素都幾好,食物送到我面前的時候還是熱的。上菜速度都幾快。而其中我覺得最好味的是,豉油雞翼和黃金大蝦。豉油雞翼有點兒像滷水雞翼一樣,鹹鹹的,甜甜的,而這間放題的豉油雞翼整得很好味,因為我覺得他的肉質很鬆軟,而且鹹味和甜味都適中剛剛好。所以我每次叫兩隻,食完兩隻再叫兩隻,不停叫不停叫,所以每次豉油雞翼送到我面前的時候還是熱的,真好味。另外,黃金大蝦,我都覺得好好味。蝦的外殼炸到很脆,外層有一層很薄很薄的炸漿,炸漿上又有一些細細粒的香蒜,蝦的體積也算可以,味道幾好 ,好惹味。我和朋友都食了很多壽司,不過每次都是幾件幾件的下單,所以吃完也忘了拍照,哈哈。壽司味道都滿意。是新鮮的。其中蟹籽壽司和三文魚沙律壽司是我們叫得最多次數的。忘記了是這間放題的羊扒和芝麻雞翼
讓自己放縱的放題

我和朋友去了元朗一間放題吃晚餐我。這間放題叫緣聚西日餐廳。

忘記了是這間放題的羊扒和芝麻雞翼都幾好吃。因為羊扒沒有羊臊味,而且肉質都好鬆軟。至於芝麻雞翼的味道亦是很好味,外皮很脆,裡面的肉質很嫩滑。所以除了蟹籽壽司和三文魚沙律壽司是我們叫得最多次數之外,羊扒和芝麻雞翼這兩款我們也叫了很多次。

至於甜品今次我就沒有吃得太多,因為已經吃得很飽很飽了。不過我見到這間放題甜品選擇都幾多,有雪糕,又有雪條。還有一些木糠布甸和泡芙之類的甜品

今餐我已經吃得很飽了,下次再來吃。
2018-09-09
5 分鐘 (堂食)
2018-09-28 299 瀏覽
元朗放題既選擇唔算多,同男朋友因為好耐無食放題,決定黎放肆一下🤤一入到去,望到有甜品櫃雪糕櫃雪糕機飲品櫃,真係超多選擇,一定有款岩你!事關我特別喜歡食鵝肝,所以一於升級,食埋長腳蟹🤤佢個鵝肝多士一d都唔濟,自己一個食左三塊,因為佢多士脆卜卜,配埋煎到外脆內軟既鵝肝,我的確幾喜歡。我覺得佢既炸物幾出色,熱辣辣又香口,一口芝士係我必食之物,另外雞軟骨都好重蛋黃味,仲有一串既椒鹽味揀。雖然食放題食粥好似好傻,但我覺得因為放題既食物太豐富,呢碗蟹粥對我黎講,特別吸引,清清地又夠香! 佢刺身都好新鮮,叫左三文魚帶子同玉子,三文魚都好厚身。佢壽司好多款,黑松露三文魚🍣鵝肝帶子呀 ,d飯都好淋,岩晒一啖擺落口🤣牛仔粒好淋,又夠味,份量都算多!乳酪雪糕係我放題必食,可以解解膩既感覺😋仲有士多啤梨味!佢呢度從來都唔會漏單同比少,寫幾多上幾多,真係值得讚
刺身都好新鮮,叫左三文魚帶子同玉子,三文魚都好厚身。
牛仔粒好淋,又夠味,份量都算多!
2018-09-27
  • 蟹粥
  • 刺身
  • 炸物
2018-09-27 357 瀏覽
之前同屋企人食過晚市放題都不錯的緣聚西日餐廳,所以今日就特登去食午市放題先😊!一經過就見到☝🏻呢個清晰既價錢牌!好有特色的裝修!早上十一時半開店,所以未有人,約十二時半,食午飯時間,開始滿坐了!選擇超多,自由發揮✏️✏️✏️落單吧!都是自取任飲!刺身好快上枱,三文魚肥美,帶子體積不大,但好鮮甜!鮑片爽口!👍🏻👍🏻芝士燒蝦好大隻,因為加左沙律醬,食上來酸酸甜甜,好開胃😋炸物!即叫即炸,香脆之餘,絕無滿口油膩感!👍🏻蟹粥,熱騰騰的石碗令蟹粥保持熱度,加了蟹子,食落多了份脆卜卜的口感!
一經過就見到☝🏻呢個清晰既價錢牌!
好有特色的裝修!
選擇超多,自由發揮✏️✏️✏️落單吧!
都是自取任飲!
芝士燒蝦好大隻,因為加左沙律醬,食上來酸酸甜甜,好開胃😋
炸物!即叫即炸,香脆之餘,絕無滿口油膩感!👍🏻