2024-10-24 132 瀏覽
📍中環夜晚收工冇乜胃口,但又唔想空肚瞓覺,通常都會諗起食碗雲吞麵🍜羅富記最出名當然係佢哋嘅粥類,但係其實我覺得佢哋雲吞麵都好唔錯首先湯頭清甜,有大地魚香;雲吞用鮮蝦製造,雲吞皮幼滑夠薄,正宗嘅皮薄餡靚👍至於麵身爽口彈牙,好重蛋味;再加多少少香醋平𧗽口感,幾冇胃口都會即刻成碗食哂😋仲有一項重點:佢哋嘅雲吞麵(細蓉)都只係$38;咁嘅價錢同食物質素,仲要夜晚開到22:30,放咗工都一定有得食,絕對值得推介
📍中環

2024-09-21 426 瀏覽
以前喺附近返工,偶爾會OT後嚟堂食,因為 lunch 呢區堂食都好多人,通常只有外賣。咁啱過嚟做完嘢,5點多啲,就嚟懷舊一番,本來想叫粥,但依度嘅炸鯪魚球好正,咁食依個就叫麵啦,今次叫碟炸醬麵啦。雖然都成6-7年無嚟,佢嘅鯪魚球仲係好彈,皮又帶點脆,配埋個蜆芥汁一流,細份有3粒,一個人食好滿足。炸醬麵又係好好味,肉又嫩,肉同醬+麵比例好好,個湯又唔太濃,飲完唔會好口渴。佢嘅餐具係傳統公雞圖案,員工都係做咗好多年好資深嘅,就算冇嚟咁耐,入嚟食都有種特別嘅感覺。

2024-07-18 741 瀏覽
大家最好不要來吃,因為這裏的廚師很惡,我跟餐牌叫東西吃,點餐前我有問過樓面阿姐,有冇鯪魚球撈麵,問過阿姐確認二次有我才叫,叫了之後,廚房短頭髮大叔衝出黎話唔好叫這些難煮的食物,佢要浪費時間,最好下次不要來。所以我勸大家不要去了。因又冇戴口罩煮麵,一路煮食物一路牙簽撩牙,冇衛生意識。別去了。
  • 跟餐牌叫都唔想煮你食
在中環擁有半世紀的老牌粥麵店—羅富記粥麵專家。在中環擁有50多年歷史的粥麵店,靠着招牌各式各樣的麵、生滾粥以及小食在中環屹立不倒。 環境方面;店內地方淺窄,枱與枱之間空位甚少。再者,餐具和調味料器皿都有油漬,因此店內衛生在水準之下。而店內也沒有空調,只有風扇。 食物質素方面;首先,雲吞麵。麵的質地爽脆,雲吞大小適中,每一粒雲吞都有兩粒蝦仁。其此,炸蜆蚧鯪魚球。鯪魚球口感甚佳,外脆內嫩,鯪魚球沒有粉狀以及油膩的感覺。最後,白灼豬潤。相信其所使用的是黃沙豬潤,特別嫩、軟綿富彈性和口感爽脆,但是有少許腥味。整體來說,食物在水準之上。 人流方面;在星期六午餐時段光臨,人流不算旺盛,在門外等了7至10分鐘便可入座。 簡單而言,兩個人最後點了一碗雲吞麵、鯪魚球麵、一碟三粒炸蜆蚧鯪魚球、一碟白灼豬潤一共$240。實話實說,食物整體質素在水準之上,但性價比實在不高,況且這個價錢在午餐吃雲吞麵來說也挺貴,這次也算是一次體驗。對於我來說,食物質素已經不是重點,而是人情味,這些老字號買少見少,應該多加以珍惜。

2024-04-20
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 白灼豬潤
2024-04-15 570 瀏覽
經常叫外賣,接電話姐姐(老闆?)好有禮貌有一次遲左去攞,其他姐姐仲主動同我換個凍左既湯,服務好好。呢度堂食peak hour 我見到多人排堂食又好食又抵食,品質有保證
經常叫外賣,接電話姐姐(老闆?)好有禮貌
有一次遲左去攞,其他姐姐仲主動同我換個凍左既湯,服務好好。
呢度堂食peak hour 我見到多人排堂食
又好食又抵食,品質有保證
外賣自取
2024-04-04 436 瀏覽
我會繼續惠顧,不論性價比或情懷。羅富記在中環屹立數十年,雲吞麵,炸鯪魚球,各式粥品均是水準之作,我算是從小吃到大,除了那份味道之外,情懷和價格,都是令人回頭的原因。那天我帶同一位我覺得是黃金舌頭的朋友,她竟是第一次品嘗羅富記,我還擔心質素未如她的要求。我點了雲吞粗麵,她點了肉片麵,然後我們share一碗皮蛋瘦肉粥。因我自己不是黃金舌頭,我只會分辨出好吃或不好吃。當然我惠顧了羅富記這麼久,我當然覺得雲吞粗麵好吃,而且在黃金地段電車路旁,只賣38蚊,實屬難能可貴的良心價。性價比超高。然後我戰戰兢兢的問朋友好不好吃,朋友說麵是彈牙的,我也給我雲吞粗麵的一顆雲吞給她品嘗,他說蝦也很不錯,也是彈牙的,她說最好的是沒有肥豬肉。或許我太緊張她的評價,或許我們談天說地,卻忘了問她皮彈瘦肉粥和她自己的肉片麵的肉,菜和湯頭水準如何,沒關係,有機會再問她。而我自己覺得,皮蛋和粥都不錯,唯是瘦肉的大細塊稍有偏差,引致口感稍有差異,而大塊的瘦肉偏鹹,如可改善這兩點,相信皮蛋瘦肉粥會更完美。
我會繼續惠顧,不論性價比或情懷。

2024-04-02
2024-02-24 460 瀏覽
d 阿姐亂咁安排入坐,我哋3位齊人都一直冇位,不停放啱啱嚟排嘅一位兩位入坐,你唔出聲默默排隊佢就繼續放後面d人入,根本趕客!到我哋開聲,嗰位阿姐就話其實係打算俾而家有6個客食緊成枱嘢嗰張枱俾我哋3位!嗰枱客有排食,結果我哋都唔再等,白等一場!以後唔再去!
以後唔再去!
2023-12-12 798 瀏覽
The best congee shop on this universe. 及第粥,鯪魚球,炸水餃,油菜 were all so yummy . It’s a must visit. Price is very reasonable. Dumpling noodles are suppose to also be very good though I can never resist their congee. Adding a dap of soya sauce to the congee elevates its taste
及第粥
炸靚魚球
2023-12-10
及第粥
炸靚魚球
  • 豬潤粥
  • 及弟粥
2023-11-21 695 瀏覽
羅富記中環平民版米芝蓮OK啦!羅富記話去好耐,但經過都好多人,今日特別11點半左右去到,只有一個人排隊,到食完門口條隊已經比較長。兩個人無等卡位,因為午飯時間一定要搭檯,卡位真系好細,圓檯坐系無問題,但吾系背頂,就比行過夥計頂我幾次。雲吞撈麵($48)3分- 份量十足,一定夠飽-雲吞有6只,但隻隻分類吾同,一隻全是蝦,有只得一細粒蝦,蝦亦無乜蝦味,吾爽。- 麵無鹼水味- 湯飲完一個小時無口乾魚片肉丸粥($47)3分- 魚片吾滑,無魚味- 肉丸正常- 粥系幾棉,摟分。系中上環咁價錢好OK拉
羅富記

中環平民版米芝蓮OK啦!

雲吞撈麵($48)3分

- 份量十足,一定夠飽

- 麵無鹼水味

- 湯飲完一個小時無口乾

魚片肉丸粥($47)3分

- 魚片吾滑,無魚味

- 肉丸正常

- 粥系幾棉,摟分。

系中上環咁價錢好OK拉

雲吞撈麵
雲吞撈麵
魚片肉丸粥
2023-11-21
2023-08-18 1058 瀏覽
羅富記粥麵專家地址:中環德輔道中140號地鋪星期六早上去到中環,平日間鋪頭賣雲吞麵同粥,同埋有唔少人去食,試下得唔得。入到鋪頭,本身想叫雲吞麵食,但原來早上未有得賣,有部份員工仲喺到包緊雲吞,所以可惜今天未能試到,我轉左食肉丸粥。肉丸粥來到,粥睇落都靚仔,入面有大約5粒肉丸,食落都新鮮,有肉香。 粥底都算綿,都好味的雖然要三十幾蚊先有一碗粥,中環來講都咁上下價錢,可以試下的。 如果下次有機會試埋雲吞麵好唔好食。
羅富記粥麵專家
地址:中環德輔道中140號地鋪

地段很好,价格相对亲民,味道和份量都不错,难怪人气总是很高。我每次赶在晚饭时间之前来,也都需要拼桌(地方确实不大)。·印象很深的是冬日傍晚蒙在窗户上那一层浅浅的雾气,暖调的灯光与粥面的香气交织在一起,映出打工人生活的慰藉。·最近没时间也没心情认真觅食,好多顿都是在小店匆匆解决,在这家没食粥也没吃面,但几款小菜却令我记忆犹新。·【蚬蚧鲮鱼球】一定要点,没有很多店在做,出品也完全符合预期。别小看搭配的一小碟蚬汁,咸鲜滋味有着海洋般的深度,用它蘸鲮鱼球(蘸多了咸)我一口气塞下6颗!·鲮鱼球现炸上桌,还是烫口的温度,外表有几分像长洲大鱼蛋,足足乒乓球大小。焦黄色外皮皱缩出细微的褶子,一口咬下,鲜美丰盈的汁水混合滚烫的油脂在口中四溅,口感也很柔韧弹牙。·【柱侯牛腩】牛筋牛腩出奇大块,品质和嚼劲都蛮好,柱侯酱上色也漂亮,酱汁往细嫩的肌理中浸润了丝丝鲜甜咸香。美中不足是芥兰焯过头了,有点软,不够脆。·【白灼鲜鲩鱼片】也还可以,端上桌堆成一座小山,诱人的葱姜香气往鼻腔中长驱直入。鲩鱼新鲜,但感觉肉质有点粉,挑起来容易夹断,并且切片偏薄,也有点大小不一。调味整体清淡,意在原汁原味,后来我还是忍不住加了些
【白灼鲜鲩鱼片】也还可以,端上桌堆成一座小山,诱人的葱姜香气往鼻腔中长驱直入。鲩鱼新鲜,但感觉肉质有点粉,挑起来容易夹断,并且切片偏薄,也有点大小不一。调味整体清淡,意在原汁原味,后来我还是忍不住加了些潮汕辣酱。
简单朴素但能舒舒服服饱餐一顿的小店,如果在附近不妨一试。
2023-02-15
  • 蚬芥鲮鱼球
2022-11-17 1806 瀏覽
這間地道港式麵檔,是我食過數一數二高水準的代表。雖然坐位略嫌擠迫,侍應姐姐不時上菜比錯鄰枱,而且繁忙時段要排長龍,價錢亦不算親民,但我都仍然是多年來的捧場客。牛腩麵大地魚湯底鹹中帶點清甜,麵質彈牙冇鹼水味,柱候肋腩又冧又滑,加配兩條新鮮清甜菜心。只是食一碗麵不久後,一定要另外加配小食。今次我點了酥炸雲吞,價錢$44,有7件,份量剛剛好,雲吞採用新鮮的蝦仔配肉碎,口感一流。雲吞皮皮簿,炸過後脆卜卜。

酥炸雲吞
2022-11-17
10 分鐘 (堂食)
酥炸雲吞
  • 柱侯牛腩麵
2022-10-15 1399 瀏覽
印象中上環有兩家羅富記,食物品質並不一致,完全依賴掌廚的技巧和心情。 已不在上環返工所以很多年沒光顧了。 今天單點一個白灼腰肝解解饞吧。腰膶灼得全熟,但又不會乾硬,咬落又不見紅色火候剛剛好, 要乘熱吃,攤凍就會稍硬了。配菜薑蔥菜心都很新鮮水嫩, 再自己調一碟醬油紅醋,沾著吃,美味!紅公雞碟和勺,很傳統懷舊feel . 豬肝,以前視為罪惡之物,現在已平反。高營養健康, 肝固醇其實不太高(還不及鴨蛋黃高呢)偶爾吃一回,解饞了!

紅公雞碟和勺,很傳統懷舊feel .

白灼腰肝

返咗成年中上環,都冇乜幫襯過,上次同老細食完,今日又食過返尋味。環境座位算逼夾,我一個人近190磅,坐卡位一邊先叫剛剛好。例牌叫我最愛筋腩撈麵,正宗柱候醬炆,有肥有瘦,牛筋夠淋,骨膠原咁。送埋碗熱辣辣大地魚湯,湯頭清澈唔濁。另嗌多個水餃淨食,皮薄餡足夠爽彈,筍絲亦很香,比例剛好。辣椒油亦對辦,香而不搶喉。總結:40幾蚊個撈麵,中上環區又食得飽算係咁💯

另嗌多個水餃淨食,皮薄餡足夠爽彈,筍絲亦很香,比例剛好。

辣椒油亦對辦,香而不搶喉。

總結:40幾蚊個撈麵,中上環區又食得飽算係咁💯
2022-10-02 794 瀏覽
已經唔記得上次去係幾時, 曾幾何時, 每次經過上環都好想去, 因為佢嘅蜆蚧鯪魚球係兒時老豆每次必点的食物, 仲有魚片粥, 魚片另上, 今天晚上, 再度重遇你, 平日的晚上, 都七成滿, 間中都要等位, 兩個人叫左牛肉魚片粥($44), 蜆蚧鯪魚球($22/3粒), 雲吞薑蔥撈麵($45), 菜心($21), 自己覺得價錢合理, 食物亦都交足功課, 水準以上, 高興見到60年嘅老字號狀態回勇, 中上環既comfort food, 又多返一個選擇, 羅富記,下次見!