餐廳: 美中·鴨子 (將軍澳中心)
資訊:

餐廳: 美中·鴨子 (將軍澳中心)
資訊:

2024-02-16 744 瀏覽
我最近在將軍澳發現了一家名為「美中·鴨子」的中式烤鴨餐廳,這是一個非常值得推薦的餐廳。我對他們的烤鴨和其他菜品印象深刻,無論是味道還是服務都非常出色。首先,非常推薦桂花糕凍拌鴨件,口感和味道有好多層次,一定要試!其他點心都不錯。但豉椒炒面味道偏鹹,而且要等很久。除了美味的食物,「美中·鴨子」的服務也是一大亮點。工作人員熱情友好,態度周到,會不時替我們的茶壺加熱水。餐廳的環境也很舒適,裝修雅緻,氛圍溫馨。無論是和家人聚餐還是和朋友聚會,這裡都是一個不錯的選擇。總的來說,「美中·鴨子」是一家非常值得一試的中式烤鴨餐廳。如果你正在將軍澳附近尋找一家好的中餐餐廳,我強烈推薦你來這裡品嚐一下。你一定不會失望的!

2024-02-16
2024-02-09 438 瀏覽
出餐速度慢,片皮鴨等了一個半小時才上,食品唔特別好食,服務態度極差,對客人態度冷淡,催食品亦是敷衍了事,以後唔會再嚟食。用餐體驗極差。另外食品亦不好吃,片皮鴨的膜喺凍嘅,亦無菜品特別好食,不推薦。

2024-01-19 651 瀏覽
早前起旅發局既夜饗樂活動拎佐美中·鴨子的$100餐飲卷,所以黎試下呢間片皮鴨好唔好食, 始於係將軍澳站可以食到片皮鴨既餐廳唔多。未叫野食前佢會比個小食比你,係青瓜枝豆同 花生,我地點佐四川擔擔麵,小籠包同片皮鴨。小籠包: 小籠包個皮偏厚,肉質就麻麻地,但肉汁充足,一咬都會爆汁,整體唔算太突出。半隻片皮鴨: 個蒸皮較薄,數量都好多,蒸皮可以擺青瓜同蔥,再點下海鮮醬包住,係點呢3樣野食中最好食,不過d肉質有部分肉嚼咬唔開。四川擔擔麵: 好香花生味,麵質都正常,但就比平時食個D擔擔麵比較就冇咁辣, 我覺得可以 再辣D,整體都係普普通通

2024-01-10 528 瀏覽
早前在旅發局的夜饗樂活動選了美中·鴨子的$100餐飲卷,今天就獨自去試食吧!放工後來到餐廳已經是晚上八點半,餐廳人不多,餐廳內原來有一個大大的開放式廚房,在中菜館算是少見。職員安排我坐的位置正正在開放式廚房對出,獨自食飯的我可以靜靜地欣賞廚房裡忙過不停的廚師工作。看了一輪餐牌,點了四川擔擔麵($60)和上海砂鍋雲吞鴨湯($58),手機下單後大約10分鐘便上菜。先來個四川擔擔麵。花生肉碎舖在麵上,攪勻後試食一口:麵的軟硬度適中,湯底味道不算太辣,個人認為還可以辣一點,比較欣賞是肉碎內的乾蝦米,很入味。再來個砂鍋雲吞鴨湯。可以選一人份實在太適合我這些獨自開飯的人!這一人份的湯十分足料,雲吞、鴨肉、小棠菜都各有兩件!雲吞不過不失,比較欣賞的是裡面的鴨肉,食落有微微咸味,像是醃過的,很入味。這次一個人食飯實在試不了太多道菜,下次要帶多幾個朋友再來用餐吧!

2024-01-05
非常差的體驗!!!以後基本不會再來,也會給所有朋友推薦別來!在新年第一天吃個烤鴨,本身烤鴨還不錯,菜品也還好,沒想到被他們的服務惡心到了,感覺非常不爽!我們不知道是因為什麼原因誤觸點了兩份鴨湯,他們問都不問就給直接端上來了兩個,那個湯一份大概是夠五六個人吃的大份湯,毫不誇張地講,桌的大小都很難放下兩份湯,按理說這種情況店員需要提前確認問一下顧客是否是誤觸導致的,他們不但不問直接上上來還不給退…香港是真的沒有消費者權益保護法律吧呵呵😒很差的體驗!
2024-01-01
10 分鐘 (堂食)
  • 烤北京填鸭(半只)
2023-12-25 374 瀏覽
I celebrated Christmas with my family at M&C Duck, exceeding our expectations. The staff provided excellent service and accommodated our request for a large corner table. The food was exceptional, with fresh ingredients and delightful flavours. The presentation was visually appealing. What stood out was the remarkable customer service. When we left, we forgot a bottle of food, and a waitress ran a considerable distance to return it to us. This act of kindness showcased their dedication. Overall,

What stood out was the remarkable customer service. When we left, we forgot a bottle of food, and a waitress ran a considerable distance to return it to us. This act of kindness showcased their dedication. Overall, the restaurant provided an unforgettable experience. They excelled in every aspect, from the delicious food to the attentive service. I highly recommend the restaurant for a memorable dining experience.

(The photos were uploaded separately due to the limitations of a mobile version.)
2023-12-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2023-12-19 1875 瀏覽
在将军澳商场逛街,看到一个鸭🐤餐厅的广告,马上被吸引了,之前听朋友说有专吃鸭子的餐厅,今天被我遇上了。难得巧遇,就一定要试一下,看到餐厅挺舒服的,一行三人决定在这里吃午饭了。开宗明义的美中鴨子,那就是要吃鸭子了,所以我们点了半只片皮鸭,应该是这里的招牌菜,还有餛飩鸭汤,茶树菇翡翠苗,先点这几个菜吃了再说。先吃这里的前菜,凉拌小黄瓜豆腐,还真不错,脆脆的小黄瓜,味道调的极好,清爽又开胃。一边喝茶一边聊天,片皮鸭很快就到了,看上去蛮吸引的,金黃的薄脆鸭皮,下面是鸭肉。伴菜是绿色的小黄瓜和大葱,当然有甜甜的海鲜酱。软滑的面饼。香软筋道,而且是用牛油紙隔开每一片,不会粘到一起,做的非常周到。包好的片皮鴨吃在嘴裡,香脆可口,一点也不觉得腻,难怪每桌都点这个菜。第二道菜餛飩鸭汤,奶白色的汤,有两颗嫩嫩的上海青,还有两块鸭肉,2个滑溜溜的馄炖,喝着美湯,吃得美肉,真是太享受了,不知道厨师如何把这汤做的像牛奶式的,在家怎么也做不出。两颗嫩嫩的上海青,吸收了浓浓的鸭湯,鮮嫩可口,真是很回味。第三道菜有点逊色,🫣茶树菇炒翡翠苗,翡翠苗是新鲜嫩绿色的,但吃起来有点老,几个人都把菜渣吐了出来,但味道还是很好的

看上去蛮吸引的,金黃的薄脆鸭皮,下面是鸭肉。

第三道菜有点逊色,🫣茶树菇炒翡翠苗,翡翠苗是新鲜嫩绿色的,但吃起来有点老,几个人都把菜渣吐了出来,但味道还是很好的,因为茶树菇的香味跟菜苗是很搭配的,这个菜是扣了点分。

女生吃饭总不少了甜点,我们点了杏仁蛋白茶,这可是个上好的甜点,嫩嫩的蛋白,在浓香的杏仁茶裡,互相辉映,配搭出最好的效果。吃完觉得美美的,心满意足,可见着美中鸭子,是名不虚传的。 🐤🐥
  • 片皮鴨
  • 茶樹菇小豆苗
2023-12-11 515 瀏覽
🍽️ 喺這家裏頭試咗件事——烤鴨不用搏噱頭也可以好味到爆!真心不騙,佢哋個片皮鴨皮脆油香,每一啖都係噴香四溢,令人吃完仲想再嚟多轉。肉質彈牙得嚟唔乾,啱晒老少口。😋 仲有個小籠包,肉汁充足,但肉質同包皮就相對普通,唔算突出。不過話說返嚟,鴨卷個蒸皮就正!薄得嚟有嚼勁,包住啱啱好嘅青瓜同蔥,沾上唔過鹹嘅醬,簡直係完美配搭一流!🌟飲茶個時通常都會試下其他心頭好,但係呢度真係要集中火力打鴨仔一炮😄。感覺黎呢間,其實已經冇乜需要諗太多,直接揀個烤鴨,肯定唔洗失望就走人。坦白講,食完之後,一路行一路都仲繞咗個鴨味咀邊,過癮㗎!不過記住,嚟呢度,烤鴨系主角,其他野——食得就食,唔好對佢期望太高就得喇!💯

2023-11-17 838 瀏覽
踏入生日月,又係時候朋友請食生日飯😂呢間之前同屋企人嚟過覺得好食,而且環境位置都夠闊落,又可以同朋友傾偈坐得耐都唔怕。四位女士,點左半隻北京田鴨嘅份量,大約平均每人都可以食三至四舊,份量都算幾好👍🏼主打菜真係穩陣好食,有鴨味,皮切得薄又夠脆,配上醬汁,更加好吃。每次嚟到必點的,脆米海鮮湯飯,入面真材實料,真係有帶子,蝦等等,而且加入咗脆卜卜既米,令到湯飯更有口感,更開胃👍🏼每次都食既蠔餅,不過今次水準一般,煮得好結,一pat野咁,希望再食下次可以改善。金華火腿津白,呢個仲好似都要128,價錢唔平,不過津白好入味。$80 6隻灌湯小籠包,味道都唔錯👍🏼結帳時,恒生信用卡有九折優惠👍🏼總括而言,食物質素可以,推薦大家必吃北京填鴨👍🏼

$80 6隻灌湯小籠包,味道都唔錯👍🏼

2023-11-17
  • 烤北京填鴨(半隻)
  • 小籠包
今晚9月26號去美中鴨子食飯,但食物真係好一般,而且侍應都幾無禮貌😑叫咗擔擔麵同埋北京填鴨,首先講講北京填鴨先,我哋等咗好耐,跟住問個侍應食物幾時到,侍應就好惡咁同我哋講話烤鴨要耐啲先整好😑好啦終於都上咗菜啦,我地叫左半隻北京填鴨,上到嚟根本就小過半隻😑😑咁佢就唔好標明係半隻啦!欺騙消費者!仲有呢間餐廳完全係冇濕紙巾,但有北京填鴨,啲人都可能會用手食,整污糟咗冇提供濕紙巾😑餐廳管理唔細心。另外叫咗個擔擔麵,有落辣醬,但竟然冇落麻醬!成碗麵淡茂茂,好似普通嘅辣湯麵咁😑同擔擔麵一啲都扯唔上😑呢間嘢以前好食,依家多人食咗服務態度同食物質素都差咗好多!失望!

2023-09-24 830 瀏覽
第一次響開飯寫食評 竟然係要寫負評🙂晚市17:30分開 我17:37分響門口落單 問我幾時拎 我話依家(我當然知要等 意思係指最快幾時有就幾時拎)個收銀話要45分鐘 ,ok 咁米去行轉商場再返黎攞。45分鐘後 問個職員有未 答我爭個炒飯就得 而堂食陸續有客賣左單 開始叫飛入座 1個鐘後 我又問職員有未 我等左成個鐘 佢淨係話未有,然後咁岩有個路人經過問外賣係咪要半個鐘 個職員話要1個鐘 我火都黎 我就嘈 我等左個幾鐘啦 都未有啊!!!響美中鴨子幫襯過不下10次 服務環境菜式又唔係特別好 但都繼續幫襯 無計全因為將軍澳冇京滬間嘢開響度 講返啲菜如何蔥油鴨胸件茄子 - 之前食過好食 今次鹹到苦 完全蓋過曬啲醋味蒜頭胡椒雞鍋 - 啲雞食落唔新鮮 已經係落重調味料了 可想而知 雞絲粉皮 - 以價錢$80 黎講 我認為個份量少左啲囉其他冇乜特別
第一次響開飯寫食評 竟然係要寫負評🙂
講返啲菜如何
雞絲粉皮 - 以價錢$80 黎講 我認為個份量少左啲囉
其他冇乜特別
2023-09-24
68 分鐘 (外賣自取)
2023-09-10 1057 瀏覽
星期六晚市6點直入,限時90分鐘。叫咗:1. 片皮鴨半隻- 基本上每枱都叫㗎喇,正常水準2. 孜然羊肋排- 嚟過呢間幾次,今次第一次叫羊肋排,有6條骨,好香孜然味,肉好淋滑少少騷,呢個好食😋3. 炸蟹鉗- 必叫,大大隻松葉蟹鉗,應該係墨魚膠同蝦膠包住,好食😋4. 小籠包- 一籠6隻,皮都夠薄,好食😋如果唔食片皮鴨,其他菜式都唔錯。之前食過帶子龍蝦湯同楊枝甘露雪糕都好食。不過今次太飽,冇叫呢啲。兩個人連加一食咗大約$700😄
星期六晚市6點直入,限時90分鐘。
叫咗:
1. 片皮鴨半隻- 基本上每枱都叫㗎喇,正常水準
4. 小籠包- 一籠6隻,皮都夠薄,好食😋

兩個人連加一食咗大約$700😄
2023-09-06 638 瀏覽
用膳規定90分鐘。就算過客未食完,都要過客埋單走人。規定合理,但顧客未食完都要90分鐘買單走人,外面沒有人排隊入座,而餐廳內仍然有大量空置的座位!咁樣的情況,都要顧客埋單走人,你要認真考慮是否繼續幫襯?忠告大家肯定自己90分鐘內可以 完成才去幫襯。
用膳規定90分鐘。就算過客未食完,都要過客埋單走人。
2023-08-17 913 瀏覽
北京填鴨,又叫北京烤鴨或者片皮鴨,係出名北京菜,燒好隻鴨片佢層皮,連埋大蔥絲、青瓜絲、甜麵醬,用饃饃夾埋一齊食,剩低個鴨架可以起肉煮過,或者攞去煲湯。喺將軍澳站除咗呢間 都無第二間可以食片皮鴨又咁講 佢啲食物質素又唔係好差係啲侍應服務差佢個茶壺懶係靚 但斟茶斟到尾會跌落黎隻杯幾好唔燙手但容量偏細 一啖就無片皮鴨係幾好食加上佢配薄身果隻餅皮 唔係白色厚實饃饃咁先好食啲炸豆腐 菜類 都好正常咕嚕肉外脆內軟 好好食甜品款式比較少最唔好除咗服務 就係唔俾訂檯要食就要五點半去攞位入座仲要計時九十分鐘點解咁渴巿? 因為將軍澳無晒中菜咁滯有片皮鴨嘅得佢呢間獨巿生意 唔渴至奇

喺將軍澳站

點解咁渴巿? 因為將軍澳無晒中菜咁滯
有片皮鴨嘅得佢呢間
獨巿生意 唔渴至奇
2023-08-15 567 瀏覽
早幾日屋企人生日就去咗呢間美心開嘅美中鴨子,真係要早啲去攞位,因為佢唔接受Booking而且7:00喺出面排晒隊🤣我哋好好彩6:30已經入坐整體上佢嘅嘢都幾好食,上海嘢為主,小籠包皮薄多汁,上海粗炒同埋金腿鮮箘飯都非常有鑊氣👍🏻而呢間餐廳最重點推介嘅就係佢嘅片皮鴨🦆建議大家兩個人以上食要嗌一份,因為佢都偏細份,但係肉質鮮嫩多汁,而且鴨皮非常脆,啲油香味加埋配菜同埋餅皮包住一齊食真係回味無窮,非常推薦‼️呢度唯一唔好就係啲服務員態度唔係咁好,好似唔優生意咁😅不過始終係連鎖店有一定嘅知名度同埋客量,係有質量保證