2021-12-21 577 瀏覽
呢日去開深水埗有啲野搞,事先未諗好食乜,不過都吾驚,深水埗向來系美食集中地,好易就發掘到好野食。果然行經戈一帶好快就搵到一間喺市區黎講相對隱世嘅餐廳,最正確位置其實系長沙灣同深水埗中間,不過要搵都吾會話好難搵。次次食泰國菜都會叫炸蝦餅,今次都吾例外,蝦餅顏色呈橙啡,蝦餅入面嘅蝦膠打得結實,吾會鬆散,出面戈層就脆卜卜。串燒又系每次食泰國菜必點,叫咗豬、牛、雞各1串,串燒被燒過嘅味道吾算明顯,反而肉味好明顯,所以整體黎講都系幾好食,點埋沙爹醬好香口😋第1個主食系大蝦金邊粉,表面舖滿蛋絲個樣好靚💛睇得又食得😊側邊有花生碎,令金邊粉變得香口,大蝦都吾少同埋新鮮,但味道偏淡,可以自己食慣重口味🙈🙊第2個主菜系蟹肉炒飯,就咁睇好似平平無奇,裡面啲蟹肉都比想像中多😍🦀炒飯確實有佢嘅吸引力,喺一粒粒米飯當中食出鑊氣。蟹肉真材實料,食到啲蟹殼🤣食完野就到飲嘢時候,首先叫咗菠蘿沙冰,外型好吸睛,好似一柱擎天咁🤣同時都不乏鹹香味,證明真系新鮮菠蘿製成🍍鹹鹹甜甜味道可口。食泰國菜點可以吾飲椰青🥥椰青比想像中襟飲好多,飲極都飲吾完咁😆平時戈啲好快就飲曬。甜度都吾over,椰子味重。
泰式炸蝦餅

泰式沙爹串燒(豬/雞/牛)

泰式蟹肉炒飯
菠蘿沙冰

2021-12-11
泰式炸蝦餅
泰式沙爹串燒(豬/雞/牛)
泰式蟹肉炒飯
菠蘿沙冰
椰青
呢間泰國菜店名就叫美味的泰國菜餐廳,名稱簡單直接。呢間係家庭式小店,由泰國人主理, 甚有風味。主要都係製作傳統泰國菜式,基本菜式應有盡有。泰式豬頸肉沙律有生菜絲、洋蔥絲、蕃茄等等,泰式醬汁小辣醒神開胃,而且佢嘅豬頸肉份量相當豐富,非常抵食。食泰國菜我就一定要食泰式炸蝦餅,四大件蝦餅開半,整齊排列,蝦餅熱辣辣又夠彈牙,點埋甜酸醬就真係冇得彈。嚟到係午餐時間,所以有午市套餐供應,我哋就揀咗泰式海鮮炒寬粉。海鮮材料豐富,包括有蝦、魷魚、青口,配合其他蔬菜同菇菌,非常豐富。而我就特別推介呢個寬粉,寬粉大大片呈半透明狀,薄身得嚟又夠煙韌,口感一流!馬拉盞炒通菜同樣都係大大碟,佢嘅馬拉盞就比一般平時食到嘅淡口,相對冇咁鹹,所以我覺得都幾唔錯。最後當然係芒果糯米飯做甜品啦,佢係選用泰國芒果,芒果比較清甜唔會帶酸,糯米飯帶有班蘭香味,再加入椰汁一齊食真係無懈可擊。午市套餐包埋飲品,泰式奶茶都唔需要另外加錢,呢杯奶茶好香好滑又唔太甜,真係超好味!小店同時亦都有售賣泰國零食,買返幾樽當自己去完泰國㗎喇!
呢間泰國菜店名就叫美味的泰國菜餐廳,名稱簡單直接。
呢間係家庭式小店,由泰國人主理, 甚有風味。
主要都係製作傳統泰國菜式,基本菜式應有盡有。
泰式豬頸肉沙律
泰式海鮮炒寬粉
馬拉盞炒通菜
最後當然係芒果糯米飯甜品啦,佢係選用泰國芒果,芒果比較清甜唔會帶酸,糯米飯帶有班蘭香味,再加入椰汁一齊食真係無懈可擊。
芒果糯米飯
泰式奶茶
小店同時亦都有售賣泰國零食,買返幾樽當自己去完泰國㗎喇!
泰式豬頸肉沙律
泰式海鮮炒寬粉
芒果糯米飯
泰式奶茶
今天一早要到深水埗附近上課,上課後在附近一帶覓食,恰好看見這間泰國菜小店。看見它那讓人感覺地道的招牌,和門外張貼着甚為吸引的各款菜色,決定在這裏吃個泰式午餐!這裏的菜色選擇也不少,除了有以上的午市套餐,這裏還有泰式沙律、時菜、飯、粉麵、燒烤、小食、泰式湯品、咖喱、海鮮和甜品,每個種類都有不少菜式選擇,而且價格也合理。雖然店內空間較小,不過環境也不算十分擠迫,小店讓人感覺更為親切和地道呢!在眾多選項之中,考慮良久後,終於選擇了「泰式大蝦炒金邊粉」和「馬拉盞炒通菜」,飲品方面則選擇了「椰青」,真想念地道泰國菜的味道呢!「泰式大蝦炒金邊粉」($58)。這個金邊粉份量比想像中多呢!而且用蛋網來包着金邊粉和其他食材,特別又吸睛!把蛋網小心翼翼地打開,內裏的三隻大蝦立即呈現眼前,除了有大蝦,還有花生碎、蛋、金邊粉、芽菜、蔥絲和腐皮條。先吃一口大蝦,肉質爽口又彈牙,真材實料!金邊粉麵條粗幼適中,口感煙韌,微微蕃茄酸,滋味又開胃,而且整到菜不會讓人感覺油膩,整體味道不錯。「馬拉盞炒通菜」($50)。馬拉盞炒通菜鹹淡適中,微微辣,通菜新鮮,清爽多汁又不油膩,好吃又健康。椰青超大一顆,讓人心情都興奮起來呢
今天一早要到深水埗附近上課,
上課後在附近一帶覓食,
恰好看見這間泰國菜小店。
看見它那讓人感覺地道的招牌,
和門外張貼着甚為吸引的各款菜色,
決定在這裏吃個泰式午餐!
這裏的菜色選擇也不少,
除了有以上的午市套餐,
每個種類都有不少菜式選擇,
而且價格也合理。

雖然店內空間較小,
不過環境也不算十分擠迫,
小店讓人感覺更為親切和地道呢!

在眾多選項之中,考慮良久後,
終於選擇了「泰式大蝦炒金邊粉」和「馬拉盞炒通菜」,
飲品方面則選擇了「椰青」,
真想念地道泰國菜的味道呢!
泰式大蝦炒金邊粉
「泰式大蝦炒金邊粉」($58)。
這個金邊粉份量比想像中多呢!

而且用蛋網來包着金邊粉和其他食材,
特別又吸睛!
泰式大蝦炒金邊粉
把蛋網小心翼翼地打開,
內裏的三隻大蝦立即呈現眼前,
除了有大蝦,還有花生碎、蛋、金邊粉、芽菜、蔥絲和腐皮條。
先吃一口大蝦,
肉質爽口又彈牙,真材實料!
泰式大蝦炒金邊粉
金邊粉麵條粗幼適中,口感煙韌,
微微蕃茄酸,滋味又開胃,
而且整到菜不會讓人感覺油膩,
整體味道不錯。
馬拉盞炒通菜
「馬拉盞炒通菜」($50)。
馬拉盞炒通菜鹹淡適中,微微辣,
通菜新鮮,清爽多汁又不油膩,
好吃又健康。
椰青超大一顆,
讓人心情都興奮起來呢!
把椰殼蓋打開,
就看見滿滿的椰青水和椰肉,
心想一定要把椰肉都刮過清光好好品嚐!

椰青水份量十足,
新鮮、清涼、清甜又解喝,滋味無窮。
椰肉也是厚厚一層又滿滿的,
努力地用匙羹把椰肉逐塊逐塊刮出來,
口感爽口、椰香味濃郁,
甜甜的又有咬口,爽!

這間泰國菜小店食物質素不錯,
而且份量充足,價格相宜,

這裏還有泰色甜品和飲品供客人選擇,
價廉物美,推薦。
2021-12-08
2021-12-05 139 瀏覽
想食平靚正泰國菜?仲邊洗一定去九龍城~長沙灣呢間泰國餐廳由泰國人打理絕對地道而且仲要係超親民價🤩冬蔭公海鮮湯$68有五隻新鮮大蝦~呢個價錢呢個質素我第一次遇到仲有魷魚、草菇、椰菜花個湯好濃味~正蝦餅勁彈牙~仲有8大件泰式濕炒海鮮河~又係勁多料~最欣賞呢到樣樣都會落大量菜感覺上好健康河粉同平時食開嘅唔係好同比較黏口掛汁一流包埋飲品先係$68泰式奶茶勁地道另外點左個青咖喱雞~好惹味,餸飯一流🤤可以任意配搭牛豬雞
想食平靚正泰國菜?
仲邊洗一定去九龍城~

長沙灣呢間泰國餐廳
由泰國人打理絕對地道
而且仲要係超親民價🤩

冬蔭公海鮮湯$68
有五隻新鮮大蝦~
呢個價錢呢個質素我第一次遇到
仲有魷魚、草菇、椰菜花
個湯好濃味~正

蝦餅勁彈牙~
仲有8大件

泰式濕炒海鮮河~
又係勁多料~
最欣賞呢到樣樣都會落大量菜
感覺上好健康
河粉同平時食開嘅唔係好同
比較黏口
掛汁一流

包埋飲品先係$68
泰式奶茶勁地道

另外點左個青咖喱雞~
好惹味,餸飯一流🤤
可以任意配搭牛豬雞
行到深水埗呢頭 見到有間泰國菜細細間都幾多人食 就行入去試呢間餐廳有入到去已經覺得好泰國 真係好似去左泰國咁 佢唔係平時大商場裝修到好靚個隻 係平時係泰國既普通小店餐廳咁 裝修已經好有旅遊幻覺 我幾欣賞佢連裝餐具嘅筒 裝食物既碗碟都同泰國一模一樣🦐泰式生蝦刺身(6件) $78個汁醬帶酸辣 蝦肉好爽口 夾埋蒜片同辣椒片 一個字「正」呀🥬泰式炒通菜 $50好大碟 少少辣味 炒得好爽口 充滿泰式風味🥢泰式大蝦炒金邊粉 $58一拎到上嚟 見到包住金邊粉既雞蛋煎得好有心機 佢係將個蛋煎到格仔網狀咁包住 覺得好有心思 個粉唔會炒到一餅野咁 側邊配埋好多花生碎 撈埋一齊食更好食🐷燒豬頸肉 $68豬頸肉燒到燶邊 個邊燒到脆脆 肉個調味做得好 配上辣辣地既汁 呢個係全晚食到既野之中最好食既🥤珍多冰 $22🍋🥤青檸梳打 $+10雖然呢間野唔會話野食好突出 但每一樣既細節都充滿泰國風味 加上呢間餐廳係價錢上十分親民 好推薦大家去試
行到深水埗呢頭 見到有間泰國菜細細間都幾多人食 就行入去試

🍋🥤青檸梳打 $+10

燒豬頸肉
燒豬頸肉
2021-12-04 96 瀏覽
I walked along the street and was attracted by the traditional Thai decor of this shop and seeing the price was quite reasonable, I decided to give it a try. It was located several minutes walk from Cheung Sha Wan MTR.Even though the shop was not that big, but they offered a wide range of authentic Thai cuisine. They offered dinner set and salad, soup, grilled and fried items, rice or noodle, drinks and desserts etc. Coconut smoothie was milky and sweet, blended till smooth, having strong coconu

Coconut smoothie was milky and sweet, blended till smooth, having strong coconut taste.

Thai spicy glass noodle salad with seafood - The chef was generous with the portion of seafood, with squid, prawn and mussel etc in it. They were fresh and chewy. Glass noodle was smooth and spicy, very appetizing.

Grilled chicken wing - It was grilled till the skin was very crispy and the meat was very juicy and chewy, with Thai sweet and spicy sauce provided.

Stir-fried Thai basil with minced pork and fried egg with rice - This was my favourite, very similar to the ones I have tasted in Thailand. Minced pork was flavourful and chewy, going well with the rice, which was fragrant. Egg was soft as well.
2021-11-29 70 瀏覽
搵梗野食果時見到間開左無耐泰國菜好多人排隊,細細間鋪價錢又吾貴生蝦刺身$78好大隻,醬汁又夠辣,好味泰式肉碎炒飯$52,勁大碟,炒得好香好入味,超抵食,2個人都食吾晒冬陰功大蝦金邊粉,冬陰功湯底酸辣配合得岩岩好,仲有4隻大蝦,好好味,湯底夠濃夠香柚子沙律酸酸甜甜好開胃,勁多柚子,有蝦又有腰果,口感好豐富,我最鍾意食腰果,足料芒果糯米飯,芒果好甜,糯米飯軟硬適中,吾會太甜,份量岩岩好,$48 好抵食。

生蝦刺身$78好大隻,醬汁又夠辣,好味

肉碎炒飯
柚子沙律
冬陰功金邊粉
肉碎炒飯
柚子沙律
冬陰功金邊粉
2021-11-28 62 瀏覽
今次同大家介紹一間好好味嘅泰國菜~~位於深水埗附近! 餐廳食物選擇多!而且價錢也相對便宜高質👍🏻串燒拼盤 雞肉串、牛肉串、豬肉串真係全部都有齊🤘🏻啱晒咩都想試少少既我🤩🤩串燒好多汁 一d都唔乾身👍🏻👍🏻點埋個醬汁!真係超級加分~由於真係太正,所以我哋有嗌多咗一個青咖喱牛肉。一食就係泰國味,我形容唔到但係只需要你一識你就會知道我講緊啲乜嘢🤣🤣 又香又濃嘅咖哩再加埋滑溜溜嘅牛肉🥩,係差一個白飯🍚椰子冰 + 芒果冰行到熱辣辣嗌番杯沙冰就最好🤩🤩呢兩個都十分足料👍🏻 真係好正!
今次同大家介紹一間好好味嘅泰國菜~~
位於深水埗附近! 餐廳食物選擇多!
而且價錢也相對便宜高質👍🏻

串燒拼盤
雞肉串、牛肉串、豬肉串真係全部都有齊🤘🏻
啱晒咩都想試少少既我🤩🤩
串燒好多汁 一d都唔乾身👍🏻👍🏻
點埋個醬汁!真係超級加分~

椰子冰 + 芒果冰
行到熱辣辣嗌番杯沙冰就最好🤩🤩
呢兩個都十分足料👍🏻 真係好正!
泰國嘢一直都係我嘅最愛之一,今次我哋嚟到長沙灣嘅呢一間由泰國人主理嘅美味的泰國菜🥰🥰個名都真係好得意🤘🏻🤘🏻首先坐落嚟必須要嗌嘅當然就係豬頸肉啦,呢個豬頸肉燒得外脆內嫩,再加埋店家秘製嘅泰式辣醬汁,非常惹味😎除咗泰式豬頸肉之外,唔可以唔食嘅梗係泰國嘅炒通菜啦,因為我哋有一個朋友仔唔係好食得辣,所以我哋揀咗馬拉盞炒通菜。鑊氣十足,拎出嚟嗰陣啲熱氣伴隨着香味,不停咁湧過嚟,真係痴咗線咁正😍😍 通菜炒得剛剛好,食落鮮嫩味美😎當然我哋唔少得主菜部份啦,我哋今次揀咗泰式大蝦炒金邊粉,傳統嘅泰國甜辣醬,再加埋大大隻嘅大蝦🦐 外面仲要加多層蛋餅封面,鎖住熱量之餘一打開啲香氣即刻湧晒出嚟。野食剛剛落檯,緊隨其後嘅係泰國必須要飲嘅椰青,大大個椰青清甜無比😎 真係好正啊🤩🤩
個名都真係好得意🤘🏻🤘🏻

2021-11-26 57 瀏覽
深水埗這間泰國餐廳,舖仔細細但五臟俱全,晚市時間都要排隊等位,不過翻枱都算快。冬蔭功湯用了海蝦及秀珍菇等材料,蝦肉新鮮彈牙,冬蔭功味道鮮甜又點番茄酸,亦都唔算辣。串燒雞比串燒牛好味,雞肉燒至焦香,肉質juicy,牛肉味道一般。小食拼盤有炸雞翼、雞捲、春卷、蝦餅,蝦餅炸至金黃香脆且彈牙;春卷有些芋頭等在內;開邊雞翼味道較濃味;雞捲是免治雞肉,質感較腍滑。泰式大蝦炒金邊粉很爽口,以蛋皮包裹著,中間有彈牙蝦仁,微微茄酸味。菠蘿沙冰十分足料,菠蘿香甜。

菠蘿沙冰十分足料,菠蘿香甜。

2021-11-26 53 瀏覽
叫得隱世小店,因為我係美居中心地下都搵咗一個圈,其實都算方便,因為對正campton個條街~~店舖唔大,但食物質素好高~~先俾餐牌吸引,叫咗一個蟹肉炒飯,炒得乾爽,食到啖啖蟹肉,清淡得嚟食到鮮味~~叫咗一個串燒拼盤,豬、雞、牛各兩串,燒得香噴噴,沙嗲醬濃味,好有泰國風味~另外嘅小食拼盤都好豐富,有香脆炸雞翼、炸春卷、炸蝦餅外脆內爽彈,炸雞卷有啲驚喜,平時比較少食,肉味香濃,推介~見到有原隻椰青,椰青水冰涼好爽,仲有椰子肉食,朋友叫咗珍多冰~

2021-11-25 105 瀏覽
小編回憶曾經住在深水埗兩年多,海老沾麵已經幫襯左無數次,今晚就專誠來到位於同一條街剛接手新開的泰國菜小店發掘好野,小店空間唔算好大,但就著一份置身泰國小店的地道回憶,全因為店主、大廚、店員都係識講廣東話的泰國華僑。店名 Im Aroi 意思為又飽又好味,店長親切笑面迎人,私心再為佢地嘅好客加分,6:30 只有一檯客,到7點已被兩對港人加泰國同鄉坐滿哂👍冬蔭功湯$68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必點!就咁睇相吸引到一個點🤤 色香味齊發!未讚個湯就咁睇足料到驚喜嘅湯料,十全十美!就咁數蝦已經有成6隻,還要新鮮甜美,還原泰國人煮嘅冬蔭功湯,性價比超哂標👏泰式大蝦炒金邊粉 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上檯擺盤首先一讚🥳 好耐無見嘅網蛋表層包住金邊粉,狠狠解開釋放兩隻大蝦出來,足料非常,配料拌勻惹味,麵條質感濕度滿意👍泰式沙爹串燒 $13 each, $52推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️$13 一條性價又超哂標😱 未講係即叫即燒,連打卡上碟都用返泰國傳統碟盤,牛肉雞肉大再加埋親悉嘅鮮沙爹醬汁,絕不花巧地表現正宗👏 泰式檸檬茶 $22推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️由以前只會飲泰式奶茶的小編,深深被佢嘅檸檬茶所吸引,泰式檸檬拌勻特別有份清香感

小編回憶曾經住在深水埗兩年多,海老沾麵已經幫襯左無數次,
今晚就專誠來到位於同一條街剛接手新開的泰國菜小店發掘好野,
小店空間唔算好大,但就著一份置身泰國小店的地道回憶,
全因為店主、大廚、店員都係識講廣東話的泰國華僑。

店名 Im Aroi 意思為又飽又好味,
店長親切笑面迎人,私心再為佢地嘅好客加分,
6:30 只有一檯客,到7點已被兩對港人加泰國同鄉坐滿哂👍

冬蔭功湯$68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必點!
就咁睇相吸引到一個點🤤 色香味齊發!
未讚個湯就咁睇足料到驚喜嘅湯料,十全十美!
就咁數蝦已經有成6隻,還要新鮮甜美,
還原泰國人煮嘅冬蔭功湯,性價比超哂標👏

泰式大蝦炒金邊粉 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
上檯擺盤首先一讚🥳 好耐無見嘅網蛋表層包住金邊粉,
狠狠解開釋放兩隻大蝦出來,
足料非常,配料拌勻惹味,麵條質感濕度滿意👍

泰式沙爹串燒 $13 each, $52
$13 一條性價又超哂標😱 未講係即叫即燒,
連打卡上碟都用返泰國傳統碟盤,
牛肉雞肉大
再加埋親悉嘅鮮沙爹醬汁,絕不花巧地表現正宗👏

泰式檸檬茶 $22
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
由以前只會飲泰式奶茶的小編,深深被佢嘅檸檬茶所吸引,
泰式檸檬拌勻特別有份清香感, 解渴ENJOY!

整體真係無得彈, 唔覺唔覺我比哂全部5星都真心值得,
我重同泰國人女店長話: 黎你呢到唔駛去左九龍城食啦~
佢重答我: 呢到平過九龍城好多TIM呀 哈哈

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 8️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 🔟 🐽飽肚: 🔟
💫回頭: 🔟 👍推薦: 🔟
2021-11-22 128 瀏覽
這一間小小的泰式餐廳雖然比較細間,但食物的味道真的不錯,在我進食期間就有五-六個外買。餐廳雖然細細間,但菜的款式也不少。正宗泰式烤鰂魚$128烤鰂魚不是很大條,見到面上鹽燒過的痕跡,裡面有很多香茅、檸檬葉等等在魚肚內,還有那個特別惹味的醬汁,酸酸甜甜,燒鰂魚肉質嫩滑多汁,好惹味,尤其是魚腩的部位,特別油香。泰式香葉炒辣肉碎配白飯煎蛋$52煎蛋是真真正正的太陽蛋,伴著肉碎, 肉碎炒得好香,伴著豆角粒及紅椒,味道夠香辣入味,再配著流心蛋著蛋香,拌飯真的非常美味,我覺得已經很夠味道及辣度,格離枱的一位男客人,應該是常客,一坐下不用看 menu ,就要了個肉碎飯,而且是叫加辣~~泰式酸辣粉絲海鮮沙律$58粉絲的份量頗多,驟眼看還以為是炒粉絲而不是沙律,裏面有蝦球、青口、鮮魷、肉碎、腰果、洋蔥、芹菜、芫茜蔥……,味道少少酸辣,很清新及美味!食泰菜少不了飲品,我們要了2個飲品,檸檬可樂及椰汁冰~~

餐廳雖然細細間,但菜的款式也不少。

正宗泰式烤鰂魚$128

泰式香葉炒辣肉碎配白飯煎蛋$52

泰式酸辣粉絲海鮮沙律$58

食泰菜少不了飲品,我們要了2個飲品,檸檬可樂及椰汁冰~~
2021-11-21 283 瀏覽
深水埗隱藏咗一間超好食😘、超經濟👏泰國🇹🇭菜其實我哋經常經過啦👫間舖真係唔起眼👀定係我哋平時行得急🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️睇唔到😅但今日唔知做乜野貢咗入去😍舖頭細細😄五臟俱全👍🏻連抽風系統都一流👍🏻可能時間尚早😄但坐落一陣已經全場full晒😍傻佬👨🏻最欣賞就係佢哋嘅music🎶老闆娘係泰國人👱🏾‍♀️服務態度又好👍🏻嗱嗱臨order📝先佢有啲套餐超抵有埋嘢飲🥤梗係叫我最鍾意❤️嘅😘菠蘿🍍炒飯~嗱呢個炒飯我真係俾100good佢👍🏻炒到好乾身一啲油都冇😘傻佬👨🏻話正宗嘅菠蘿炒飯係有提子乾嘅😘面頭腰果😄巧脆👍🏻👍🏻👍🏻我成碟食晒😘唔知係咪溝通問題🤫佢就嚟咗杯泰式奶茶🥤但錯有錯着😅我從來唔飲奶茶嘅🙅🏻‍♀️呢杯奶茶我好啱飲喎😘傻佬👨🏻叫~香葉炒辣肉碎飯🍚+煎蛋🍳,佢話去泰國🇹🇭一定要食呢個飯🍚佢話好似返咗家鄉啦喎🤣🤣🤣再叫下啲小食啦😘生蝦🍤刺身😄一個字「正」泰式烤魚🐟(烏頭)冇得頂👍🏻傻佬👨🏻話喺度食完泰國🇹🇭菜唔需要隔離喎,感覺已經喺泰國呢😄😄😄如果鍾意食泰國菜嘅朋友仔😄呢一間泰國菜🇹🇭我極力推介大家去試吓😘
深水埗隱藏咗一間
嗱嗱臨order📝先
佢有啲套餐超抵有埋嘢飲🥤
梗係叫我最鍾意❤️嘅😘

再叫下啲小食啦😘
生蝦🍤刺身😄一個字「正」
泰式烤魚🐟(烏頭)冇得頂👍🏻

2021-11-20 184 瀏覽
在深水埗、長沙灣徘徊不知道吃什麼好,見到一間叫 “美味的泰國菜餐廳”。招牌都很有泰國的得色,一於試探究竟是否 “美味” 啦!.入面有12個座位,很溫馨的小店,牆壁上佈滿泰國裝飾,簡單又有出泰國風情。.食物選擇都不少,飯粉麵大約$50-$60元,價錢都很合理。泰式香葉炒辣肉碎配白飯+煎蛋 $52 - 肉碎炒得很香,醬汁入味,煎蛋有流心效果,伴白飯食一流。泰式炒寬粉(海鮮)$63 - 感覺很有泰國特色的寬粉,夠濕潤不會太乾。材料豐富有很蛋大蝦及魷魚。泰式烤魷 - 我朋友很喜歡食魷魚,食完炒寬粉想繼續食魷魚(佩服了他…),賣相好靚靚,魷魚烤得剛剛好,有焦香之餘又不失魷魚的鮮甜。魚生蝦刺身 - 賣相同樣有心思,生蝦刺身新鮮肥美。泰式椰汁雞湯(小)- 夠2-3個人飲。平時飲冬陰功湯多,第一次飲椰汁雞湯。本身以為是甜甜地的椰汁奶味,原來是酸酸甜甜的味道,好開胃,似是走辣的冬陰功湯,不過口感更豐澤。.來到泰式餐廳,當然要似椰青及泰式奶茶!.店仔細細,食物是有驚喜的。店員的服務好好,是泰國人(識講廣東話),價值又合理,是稱職的”美味的泰國餐廳”。

食物選擇都不少,飯粉麵大約$50-$60元,價錢都很合理。

魚生蝦刺身 - 賣相同樣有心思,生蝦刺身新鮮肥美。

來到泰式餐廳,當然要似椰青及泰式奶茶!