2022-12-01 25 瀏覽
🚩 美孚。友樂鮨 講親Omakase大家都可能會諗起尖沙咀中環呢啲地方,估唔到今日入到嚟美孚都有得食🥹今次係媽咪Omakase嘅初體驗,呢間餐廳嘅師傅全部都勁Nice,好樂意解答我呢個問題兒童嘅問題😆大家都可以邊食邊同師傅吹水㗎🙌🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Omakase $580午市Omakase呢個價錢真係超抵‼️仲要係有埋刺身,丼個隻🤤✨茶碗蒸 高湯味濃郁 夠嫩滑 裏面竟然加咗少少粟米芯做配料✨前菜沙律汁煮南瓜 口味較為清淡 南瓜好綿 螺 較脆身 微微柚子香味 一開始以為最尾嗰舊唔食得(類似膶)但原來嗰個先食得出螺嘅鮮味✨刺身彷彿魚 搭配柚子醬油 魚肉清甜帆立貝‼️火灸拖羅‼️入口即化嘅感覺 口腔充滿油脂嘅甘香 配搭埋紫蘇葉 perfect match✨壽司7 貫活北極貝 第一次食生嘅 口感爽脆 微微貝殼嘅鮮甜深海池魚 ‼️牡丹蝦拼蝦籽‼️口感軟糯,蝦子蝦膏更帶出蝦嘅鮮味赤身 輕輕一咬,魚肉已經斷開,一啲筋位都冇,入口綿密銀鱈魚 秋刀魚 超級多汁,完全唔腥松葉蟹柳蟹膏✨迷你丼最期待就係依個丼碎蔥拖羅 海膽 三文魚籽 根本就係黃金組合仲有四片紫菜 俾你包住食一包接一包 欲罷不能✨麵豉湯
🚩 美孚。友樂鮨

帆立貝
壽司7 貫

活北極貝 第一次食生嘅 口感爽脆 微微貝殼嘅鮮甜
深海池魚
‼️牡丹蝦拼蝦籽‼️口感軟糯,蝦子蝦膏更帶出蝦嘅鮮味
赤身 輕輕一咬,魚肉已經斷開,一啲筋位都冇,入口綿密
銀鱈魚
秋刀魚 超級多汁,完全唔腥
松葉蟹柳蟹膏
一包接一包 欲罷不能
✨麵豉湯

✨ 抹茶蕨餅

🌈壽司定食10貫 $320
呢款就係媽咪食嘅~根據反映全部都好新鮮,超級滿意啊😆

✨茶碗蒸
✨前菜 (沙律&汁煮南瓜 )
壽司 (‼️大推名單)

帆立貝 笠子魚
海膽‼️
✨烏冬
✨抹茶蕨餅
2022-11-27 26 瀏覽
朋友仔同我都好鍾意日式料理,經常會去唔同既日式餐廳,今次搵到美孚有間隱世Omakase ,又係約埋食好西既機會喇☺️Lunchtime去食,叫左Omakase Lunch壽司七貫,仲有壽司十貫。前菜胡麻沙律、菠菜、酸蘿蔔,蔬菜新鮮,酸酸甜甜夠開胃。蘿蔔砌成菊花狀,外形清雅貴麗☺️亦突顯出師傅刀功👍🏻茶碗蒸蒸蛋熱辣辣,食落嫩滑清甜😋加埋冬菇、白蘿蔔、粟米仔,口感清爽。羽太鮟鱇魚肝羽太魚肉質通透鮮甜,入面包裹住軟糯鮟鱇魚肝,味道濃郁甘香,兩樣食材無論口感定味道都配合得好好,再點少少柚子醬油,酸酸地令味道更有層次🤤金目鯛魚皮經過火炙,配埋鮮甜爽口既魚肉😋更加香口深海池魚肉質結實爽口,鮮味十足赤貝入口爽脆,有咬勁,味道非常鮮甜😋北寄貝爽口彈牙,味道鮮甜😋帆立貝(竹碳鹽)竹碳鹽入口酸酸地少少咸,帶出帆立貝既鮮甜,令味道更Fresh😋牡丹蝦(蝦子、咸蛋黃)滿滿既既蝦籽下面係咸蛋黃碎,牡丹蝦非常肥美大隻🤤,食落去味道層次豐富,首先食到蝦籽既微酸,再食到粒粒咸蛋黃既咸香,但鮮牡丹蝦既鮮甜味無因此被蓋過,細爵之下仲食到牡丹蝦獨有既回甘鮮甜😋甜蝦超級鮮甜爽口😍夠晒新鮮鰈魚邊火炙令魚油油脂充分揮發,入口香郁鮮甜

前菜

茶碗蒸

羽太鮟鱇魚肝

金目鯛
魚皮經過火炙,配埋鮮甜爽口既魚肉😋更加香口

深海池魚
肉質結實爽口,鮮味十足

赤貝
入口爽脆,有咬勁,味道非常鮮甜😋

北寄貝
爽口彈牙,味道鮮甜😋

帆立貝(竹碳鹽)

牡丹蝦(蝦子、咸蛋黃)

甜蝦
超級鮮甜爽口😍夠晒新鮮

鰈魚邊
火炙令魚油油脂充分揮發,入口香郁鮮甜

鏗魚
魚味較濃,肉質厚實

中拖羅
吞拿魚近赤身位,少脂肪但味道濃郁,帶有咸鮮味,食完口中有餘韻🤤

海膽
非常鮮甜香濃,滿口餘香鮮甜🤤大滿足

迷你三色丼
賣相精緻,色彩豔麗,賞心悅目☺️可見師傅出品用心,食材豐富新鮮,有三文魚籽,吞拿魚蓉,海膽,壽司飯,紫菜,蓮芋,食客可隨心配搭成卷物進食,盡情DIY😊

抹茶蕨餅
口感煙韌,有淡淡綠茶香。

熱稻庭烏冬

味噌湯

師傳製作用心,環境舒適恬靜,職員服務殷勤,高CP值👍🏻臨走仲見到有季節限定優惠,凡晚市惠顧Omakase,每貫位會送活龍蝦刺身一隻,好抵!不過每日限量,送完即止,想食記得盡早book😊

2022-11-23 40 瀏覽
今天放假,過來美孚,嘗試午餐廚師精選 Omakase-Lunch,平時只有星期一至五 中午十二時至二時半供應以及六,日及公眾假期中午十二時至三時供應,午餐價錢也是很優惠。 餐廳環境舒適,好像去了日本旅行。 前菜二款 / 本日の前菜(2 品)Daily appetizer (2-kinds)是日沙律 / 本日のサラダDaily Salad2)茶壶蒸 / 茶碗蒸しSteamed Egg茶碗蒸裡面的雞蛋嫰滑鮮美,還有蟹柳,味道層次豐富。沙律很新鮮適合開胃。刺身三款 / 刺身3種盛り合わせ Seasonal Assorted Sashimi 3-kinds壽司七貫 / お寿司7貫 Shef Recommended Sushi 7 pcs吃得出來,魚肉特別新鮮,用料上等。整個製作過程都可以看到,感覺像是欣賞藝術。每一種魚肉搭配的調味都是不一樣,味道更加融合,就是一場視覺和味覺的享受。最喜歡的是黑松露調味的壽司,重口味的同時又融入了魚肉鮮美的大海的味道。感謝大自然的恩賜。碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼 /ネギトロ,うに,いくら丼Negitoro, Sea Urchin ,Salmon Sushi Ri

餐廳環境舒適,好像去了日本旅行。

前菜二款 / 本日の前菜(2 品)
Daily appetizer (2-kinds)
是日沙律 / 本日のサラダ
Daily Salad2)
茶壶蒸 / 茶碗蒸し
Steamed Egg

碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼 /ネギトロ,うに,いくら丼
Negitoro, Sea Urchin ,Salmon Sushi Rice
味噌湯,咖啡及甜品 / お味噌汁、コ-ド一、デザ-ト
Miso Soup, Coffee,
甜品作為結束,簡直就是完美

下次四人晚市惠顧 0makase,還會贈送活龍蝦刺身一隻,朋友們約起來。
2022-11-21 21 瀏覽
對於未試過omasake既朋友,午市絕對係入門之選,今次住喺美孚嘅朋友帶我嚟呢間「美孚。友樂鮨」食lunch,估唔到有驚喜!叫左午餐廚師精選同午市壽司十貫定食同朋友share前菜有沙律、茶碗蒸、合桃魚乾同松葉蟹肉配蟹膏豆腐鮫鰈魚捲住鮟鱇魚肝,有層次感同帶有蔥香,蘸酸汁食幾開胃壽司逐一上碟,款式包括:活赤貝、拖羅、紅鱒、活北寄貝、深海池魚、金鯛、金目鯛、牡丹蝦、甘蝦、赤身、梭子魚、左口魚邊、海膽。當中最鐘意有煙燻味嘅金目鯛同入口即溶既左口魚;貝類都好鮮甜爽口,而最特別既係牡丹蝦,上面有好香既蛋鬆同蝦膏享受完壽司仲可以DIY一下,迷你吞拿魚三色丼附上紫菜,可以按自己喜好包吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽同壽司飯最後仲有嘅麵豉湯、烏冬同抹茶蕨餅,呢一餐實在太豐富喇師傅刀法俐落,多款壽司都有𠝹紋理將醬汁滲入魚生,同時亦增加口感,見到壽司飯色較深,應已稍作調味,基本上未蘸豉油wasabi已經好夠味;店內嘅木裝修都簡潔企理,工作枱都乾淨衞生,師傅邊握壽司邊同客人傾偈,氣氛好好。埋單total$990,值得再去!

叫左午餐廚師精選同午市壽司十貫定食同朋友share
前菜有沙律、茶碗蒸、合桃魚乾同松葉蟹肉配蟹膏豆腐

鮫鰈魚捲住鮟鱇魚肝,有層次感同帶有蔥香,蘸酸汁食幾開胃

最後仲有嘅麵豉湯、烏冬同抹茶蕨餅,呢一餐實在太豐富喇

埋單total$990,值得再去!
2022-11-17
  • 金目鯛壽司
  • 左口魚邊壽司
2022-11-19 17 瀏覽
【美孚•美孚。友樂鮨 】🐝————————————————————————美孚新村住宅區都有好味的omakase 廚師發辦,用心製作,配上新鮮食材。❤️🍯|Omakase-Lunch|HKD580前菜🥗核桃小女子將小魚乾炸酥後,以醬油熬煮到入味,然後再拌上大粒核桃、白芝麻調製而成,酥脆爽口!前菜🥗海髮菜醋物又名水雲菜,單純的酸、爽、滑,適合刺身前進食。是日沙律🥙喜歡他的沙律麻醬茶碗蒸🥚超級滑嫩,好好味😍剌身三款🐟目仁奈(魚肉質感軟韌適中)配上柚子醋食、活赤貝(食落肉質爽厚,鮮味十足)、中拖羅(適中魚脂及魚肉比例,食落滿口甘香)壽司七貫🍣梭子魚(魚肉油份少,肉質新爽)呑拿魚(赤身 脂肪比例較少,質感較腍,魚味濃)牡丹蝦(肉質綿軟彈牙,爽脆鮮甜)活赤貝(肉質爽厚 ,鮮味十足)深海池魚(鮮嫩肥美,脂厚油香)北寄貝(味道甘甜、肉質肥厚)松葉蟹肉手卷(份量成座山,鮮甜)碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽井🍱加上紫菜自己整成飯卷食😋醋飯亦相當開胃————————————————————————🍯|壽司定食10 貫|HKD320(配沙律,前来,熱稻庭烏冬)🍣牡丹蝦。金目鯛。石垣貝。海膽。真鯛深海池魚。碎蔥吞拿魚
【美孚•美孚。友樂鮨 】🐝
————————————————————————
美孚新村住宅區都有好味的omakase
廚師發辦,用心製作,配上新鮮食材。❤️

🍯|Omakase-Lunch|HKD580
前菜🥗核桃小女子

前菜🥗海髮菜醋物
又名水雲菜,單純的酸、爽、滑,適合刺身前進食。

是日沙律🥙喜歡他的沙律麻醬
茶碗蒸🥚超級滑嫩,好好味😍

剌身三款🐟
目仁奈(魚肉質感軟韌適中)配上柚子醋食、
活赤貝(食落肉質爽厚,鮮味十足)、
中拖羅(適中魚脂及魚肉比例,食落滿口甘香)

壽司七貫🍣
梭子魚(魚肉油份少,肉質新爽)
呑拿魚(赤身 脂肪比例較少,質感較腍,魚味濃)
牡丹蝦(肉質綿軟彈牙,爽脆鮮甜)
活赤貝(肉質爽厚 ,鮮味十足)
深海池魚(鮮嫩肥美,脂厚油香)
北寄貝(味道甘甜、肉質肥厚)
松葉蟹肉手卷(份量成座山,鮮甜)

碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽井🍱
加上紫菜自己整成飯卷食😋醋飯亦相當開胃
————————————————————————
🍯|壽司定食10 貫|HKD320
(配沙律,前来,熱稻庭烏冬)🍣
牡丹蝦。金目鯛。石垣貝。海膽。真鯛
深海池魚。碎蔥吞拿魚
火炙左口魚邊(手卷,魚油香味十足)

‼️優惠進行中✨
凡於晚市惠顧 0makase,每四位即贈送活龍蝦刺身一隻❤️🥰
2022-11-14 431 瀏覽
好耐無食Omakase😢上網搵到「美孚。友樂鮨」Omakase性價比高🔍即刻lunch去試下👀.Omakase-Lunch🥢配有前菜2款、茶碗蒸🥚是日沙律🥗味噌湯🥣咖啡☕️及甜品抹茶紅豆蕨餅🫘🍵前菜2款包括味付魚乾合桃同玉子豆腐🌰🤍是日沙律加咗胡麻醬,又豐富🌽🍅刺身有帆立貝、彷彿魚、活赤貝💁🏻‍♀️刺身肉質鮮嫩入口即溶😋彷彿魚薄切🔪配上柚子酸汁好fresh🍊壽司分別有拖羅壽司、帆立貝壽司、赤身拖羅壽司🐟日本牡丹蝦壽司、深海池魚壽司、梭子魚壽司、松葉蟹肉壽司🦀帆立貝鮮甜😗配上竹炭鹽幾特別🪨🧂牡丹蝦新鮮大隻🦐松葉蟹肉堆成小雪山🏔️好滿足😉碎蔥拖羅•海膽•三文魚籽丼🍱碎蔥拖羅、濃郁海膽及魚油十足三文魚籽🐠賣相精美😍我自己鍾意用紫菜自製手卷🤤.壽司定食十貫🍣配有前菜味付魚乾合桃🥜茶碗蒸🥚是日沙律🥗熱稻庭烏冬🍜味噌湯及甜品抹茶紅豆蕨餅☺️十貫壽司包括帆立貝壽司、石紅鯛壽司、甘蝦蛋鬆壽司🍤甘鯛壽司、金目鯛壽司、金線鯛壽司、深海池魚壽司、左口魚手卷、三文魚籽壽司、海膽壽司💛全部都新鮮又好味,款式又多元化😌特別甘蝦蛋鬆壽司✨佢嘅蝦膏好出色‼️稻亭烏冬質感爽滑😆簡單配搭海帶湯🥣
  • 深海池魚
2022-11-09 30 瀏覽
最近有朋友返咗香港,佢屋企人都住喺美孚,所以就約咗個多年無見的朋友係佢屋企附近食午餐,我朋友好鍾意食日本嘢,咁就係佢屋企樓下食呢間,聽我朋友講話好似係新開😊地點都幾方便,出美孚站行幾分鐘就到,選擇困難症的我,食廚師👨‍🍳發板就乜都唔使諗🤣🤣🤣🤣🤣⋯⋯——————————午餐有廚師精選,同埋午市套餐又有多款選擇,咁就一於乜都唔使諗,等廚師🧑‍🍳去諗👏👏👏👏👏—————————食返個前菜小食,沙律🥗同蒸蛋😉幾款不同的刺身,食刺身最好,食極唔肥的享受😛壽司🍣款款都各有特色,吃出不同的心思和味道刺身飯,配上都是我愛吃的三文魚籽、海膽、拖羅😍😍😍😍😍食完多款刺身壽司🍣⋯⋯廚師的精心食物安排,最後來一個甜品,又是滿足的一個廚師發板的午餐———————————-午餐食反個廚師發板.. 心情輕鬆又暢快🤣其實開心🥳簡…單就在你身邊..…食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-

——————————

—————————
食返個前菜小食,沙律🥗同蒸蛋😉
幾款不同的刺身,食刺身最好,食極唔肥的享受😛
壽司🍣款款都各有特色,吃出不同的心思和味道
刺身飯,配上都是我愛吃的三文魚籽、海膽、拖羅😍😍😍😍😍
食完多款刺身壽司🍣⋯⋯

———————————-
午餐食反個廚師發板.. 心情輕鬆又暢快🤣
其實開心🥳簡…單就在你身邊..…
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-11-03 389 瀏覽
呢一間餐廳由區內30年老店所開,旁邊仲有鐵板燒店添。朋友話區內都幾出名。午餐由百令蚊到三百幾蚊,見坐到壽司枱就試吓佢哋啲壽司set。先上胡麻沙律、前菜:涼拌菠菜、茶碗蒸。之後就開始食壽司。由於唔係咁多人,師傅逐件逐件做俾我,可以慢慢食。壽司十貫有-帆立貝 (青檸汁)-石鯛 (酸汁啫喱)-赤貝-赤鯛 (酸薑蓉)-甘蝦 (蝦膏蛋鬆)-甘鯛-三文魚籽 (青檸皮)-金目鯛-深海池魚 (有子胡椒)-海膽今次食咗四款鯛魚,啱晒我胃口。另外深海池魚特別新鮮,一啲腥味都冇。海膽亦都好高質。最後仲有炭燒咖啡或者甜品揀。見係抹茶蕨餅就甜甜地完咗個午餐佢啦。朋友就食佢哋午市Omakase$580前菜都係胡麻沙律,同埋菠菜,今次多咗水雲,滑溜溜酸酸地開胃。茶碗蒸食完就開始食主菜刺身三点-石鯛 (柚子汁)-赤貝-拖羅 (炸紫蘇)壽司七貫-活北寄貝 -深海池魚-牡丹蝦-赤身-火炙左口魚邊-火炙銀雪魚-松葉蟹肉其中左口魚裙邊真係一絕,火炙到出晒油之後包著紫菜同飯,一口爆油。最後仲有海膽、拖羅蓉三文魚籽丼,包你一定飽。飲埋味噌湯、紅豆抹茶蕨餅、炭燒咖啡,全程食咗大約兩個鐘。我哋兩個都食到好飽。

壽司十貫有
-帆立貝 (青檸汁)
-石鯛 (酸汁啫喱)
-赤貝
-赤鯛 (酸薑蓉)
-甘蝦 (蝦膏蛋鬆)
-甘鯛
-三文魚籽 (青檸皮)
-金目鯛
-深海池魚 (有子胡椒)
-海膽

朋友就食佢哋午市Omakase$580

茶碗蒸食完就開始食主菜

刺身三点
-石鯛 (柚子汁)
-赤貝
-拖羅 (炸紫蘇)

壽司七貫
-活北寄貝
-深海池魚
-牡丹蝦
-赤身
-火炙左口魚邊
-火炙銀雪魚
-松葉蟹肉

最後仲有海膽、拖羅蓉三文魚籽丼,包你一定飽。
飲埋味噌湯、紅豆抹茶蕨餅、炭燒咖啡,全程食咗大約兩個鐘。
我哋兩個都食到好飽。
  • 深海池魚
2022-11-02 27 瀏覽
餐廳位於美孚新邨住宅一帶‼️剛巧經過附近,便跟朋友相約飯聚‼️🥢▫️❥$𝟱𝟴𝟬 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙🍣(前菜、沙律、刺身、壽司、茶碗蒸、丼飯、味噌湯、甜品)~~~~~~~~~~~~~~~~▰刺身三款🥢➊石垣鯛 ➋北寄貝➌拖羅三款刺身很新鮮‼️最喜歡拖羅,油脂香入口即化‼️北寄貝鮮甜又爽脆,口感豐富‼️▫️▰ 壽司七貫🥢➊黑目魚➋牡丹蝦➌帆立貝➍梭子魚➎深海池魚➏松葉蟹肉❼鰈魚裙邊每款都很不錯,當中對鰈魚裙邊的印象最深刻‼️鰈魚裙邊用火槍火炙,其天然的油脂被逼出後,魚油甘香、魚肉嫩滑‼️❣️▫️▰丼飯🥢碎蔥拖羅、海膽、三文魚籽組成的丼飯,賣相吸睛‼️可以用紫菜將各種食材包著吃,不錯呀‼️▫️▰ 甜品🥢飽足之後來一份宇治抹茶蕨餅,煙煙韌韌又不過甜‼️▫️❥$𝟯𝟮𝟬 壽司定食10貫 🍣(前菜、沙律、熱稻庭烏冬、甜品)~~~~~~~~~~~~~~~~➊蜜柑鯛➋帆立貝➌連子鯛➍金目鯛➎金蝦➏活赤貝❼深海池魚➑三文魚籽➒赤身➓海膽最喜歡活赤貝壽司‼️新鮮的赤貝呈橙紅色,肉質爽脆無比,充滿獨特而濃厚的海洋鮮甜味‼️
❥$𝟱𝟴𝟬 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 𝕃𝕦𝕟𝕔𝕙🍣
(前菜、沙律、刺身壽司、茶碗蒸、丼飯、味噌湯、甜品)
~~~~~~~~~~~~~~~~
刺身三款🥢
➊石垣鯛
➋北寄貝
➌拖羅
三款刺身很新鮮‼️
最喜歡拖羅,油脂香入口即化‼️
北寄貝鮮甜又爽脆,口感豐富‼️
壽司七貫🥢
➏松葉蟹肉
❼鰈魚裙邊
▰丼飯🥢
甜品🥢
飽足之後來一份宇治抹茶蕨餅,煙煙韌韌又不過甜‼️
❥$𝟯𝟮𝟬 壽司定食10貫 🍣
(前菜、沙律、熱稻庭烏冬、甜品)
~~~~~~~~~~~~~~~~
➊蜜柑鯛
➑三文魚籽
➒赤身
➓海膽
2022-10-27 218 瀏覽
🌸美孚高質Omakase🌸友樂鮨🎏在午飯時間,想忙裏偷閑,品嚐高質豐盛的日本料理。今天相約好友到位於美孚主打滋味Omakase餐廳-「友樂鮨」享用一頓高質滋味Omakase作是日午餐❗餐廳裝修精美,以日式木系素材為主調,可以邊看著師傅用心製作每一品料理❗店員殷勤有禮,會不時替客人收拾碗碟及添加茶水。🍽我們惠顧了午市Omakase 及午市十貫壽司套餐。🍣午市Omakase $580🥕前菜二款有日式蘿蔔及味付魚乾合桃。🥗是日沙律是日沙律為清新脆綠的日式沙律,配搭芝麻醬,味道清新怡人。🐠刺身三款今日的是令三款刺身為鮫鰈魚、赤貝及拖羅,刺身肉質鮮嫩香滑,入口即溶,非常高質。🍣壽司七貫七貫壽司分別為帆立貝、深海池魚、金目鯛、日本牡丹蝦、火炙金目雕、金線鯛、梭子魚壽司,每款壽司也是經專業的壽司師傅用心手握製作,刺身用料上盛,芥末及醬油也包含在壽司內,配合粒粒壽司飯,刺身鮮香肉嫩,壽司十分高質極致。🥚茶碗蒸茶碗蒸香滑鮮甜,蛋香幼滑,鮮香美味🍣碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼以香滑碎蔥鮮味拖羅、濃郁細滑的海膽及粒粒爆汁三文魚籽,配搭香脆紫菜,賣相精美,豐盛美味。🍲味噌湯味噌湯香濃美味,配有香滑豆腐及清新海帶
🌸美孚高質Omakase🌸友樂鮨🎏

🍽我們惠顧了午市Omakase 及午市十貫壽司套餐。

🍣午市Omakase $580
🥕前菜二款
有日式蘿蔔及味付魚乾合桃。

🥗是日沙律
是日沙律為清新脆綠的日式沙律,配搭芝麻醬,味道清新怡人。

🐠刺身三款

🍣壽司七貫

🥚茶碗蒸
茶碗蒸香滑鮮甜,蛋香幼滑,鮮香美味

🍣碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼

🍲味噌湯
味噌湯香濃美味,配有香滑豆腐及清新海帶。

🍡甜品 - 綠茶蕨餅
綠茶口感滑膩而富有彈性,帶香濃綠茶甘香。

午市十貫壽司 $320
套餐包括十貫壽司沙律、前菜(味付魚乾合桃)及熱稻亭烏冬。

🍣十貫壽司
十貫壽司包括香滑帆立貝、鮮嫩金鯛、香甜甘蝦、金目鯛、白籽軍艦、深海池魚、三文魚籽軍艦、金腺鯛、梭子魚及濃郁海膽壽司壽司款色多,每一件也經師傅用心手握製作,刺身鮮嫩,配搭豐盛。

🍜熱稻亭烏冬
稻亭烏冬香滑彈牙,配搭清新海帶湯。

總括而言,此餐廳的Omakase的食物質素非常高,師傅非常用心製作每一品料理,食材非常新鮮❗餐廳地點鄰近美孚站,是美孚一帶必到的高質Omakase之選❗
2022-10-25
10 分鐘 (堂食)
  • 拖羅
  • 蟹肉茶壺蒸
  • 時令前菜三款
  • 金目鯛壽司
2022-10-26 25 瀏覽
Woooo…兩周年紀念日慶祝🥳,咁都頂得住J生兩年,緊係食Omakase好好獎勵下自己!原來係美孚住宅區中,有一間幾多人推薦嘅日式料理店。店內裝潢和風感十足🎎,坐吧檯先欣賞到壽司師傅手藝,真係好治癒嘅啫!師傅溫文有禮咁介紹每件壽司品名🏮,係食之前可以好好觀賞下壽司嘅精緻~————————————————👅Omakase Lunch ($580)🔸前菜🔸滑不溜口嘅茶碗蒸同胡麻醬沙律,Omakase套餐會多一份汁煮冬菇同蘿蔔煮吞拿魚,開胃啲食多啲🔸刺身三款🔸👍🏻目仁奈:搵咗好耐先搵得返呢一款刺身嘅名,喺白身魚入邊比較魚味濃郁✨,魚肉彈力十足, 加少許青檸皮同柚子醋,清甜回蕩口腔嘅美味👍🏻 北寄貝:師傅係切之前大力撻落砧板上,北寄貝非常新鮮仍然會郁動🐚,沾上豉油芥末,一股鮮甜直衝舌頭👍🏻赤身:肉質堅實且具有嚼感,吞拿魚特有的清淡微酸味🔸壽司七貫🔸👍🏻 石媛鯛:膠質重所以有少許黏牙,估唔到魚都有呢種特別口感👍🏻蜜柑鯛:紅色配菜微酸,調出魚鮮味👍🏻金目鯛:魚味溫和🐟,肉質細膩柔嫩👍🏻牡丹蝦:大大隻,頂頭嘅蝦膏醬真係好濃厚👍🏻帆立貝:黑色粒粒係竹炭鹽,牙齒齒開帆立貝嘗到鮮甜,最後係醋飯嘅微酸👍🏻銀

————————————————
👅Omakase Lunch ($580)
🔸前菜🔸

🔸刺身三款🔸
👍🏻赤身:肉質堅實且具有嚼感,吞拿魚特有的清淡微酸味

🔸壽司七貫🔸
👍🏻蜜柑鯛:紅色配菜微酸,調出魚鮮味
👍🏻金目鯛:魚味溫和🐟,肉質細膩柔嫩
👍🏻牡丹蝦:大大隻,頂頭嘅蝦膏醬真係好濃厚
👍🏻銀雪魚:炙燒迫出魚油😋,令人好滿足㗎啫
👍🏻松葉蟹肉:蟹肉絲堆到好似小雪山咁,鮮甜味美

🔸碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼🔸
👍🏻師傅拎出一板北海道海膽,見到即刻雙眼發光,每樣都係我嘅最愛🥰,好味就不在話下,推薦大家用紫菜自製手卷

🔸味噌湯、甜品及咖啡🔸
👍🏻 抹茶紅豆蕨餅

👅壽司定食十貫 ($320)
定食按理係一次過準備好十貫上碟,因為我係食Omakase,師傅特別安排J生嘅套餐都係Omakase形式逐件上☺️,部份刺身同上面重複就唔多介紹啦
🔸前菜🔸
茶碗蒸同胡麻醬沙律
🔸壽司十貫🔸
👍🏻白金鯛:J生感言係甜!爽!
👍🏻赤貝:剪到開花嘅赤貝,方便食用
👍🏻機鯛:同時品嘗生同熟口感✌🏻,更加豐富
👍🏻帆立貝、目仁奈、金目鯛

👍🏻金蝦:雖然比牡丹蝦細隻啲🤏🏻,但仍然鮮甜十足
👍🏻深海池魚:J生讚嘆呢個好食,肉鮮又有油香
👍🏻鰈魚魚邊:炙烤後逼出油脂😽,帶有微微軟糯
👍🏻三文魚籽:粒粒飽滿,晶瑩可口

👍🏻海膽手卷:唔知係咪師傅特別招待🙈,菜單上本身冇呢一個手卷,懷住感激嘅心情品嚐

🚩總結:意外有驚喜嘅Omakase🍣
🌟注意: 設加一服務費
📍 美孚。友樂鮨
地址:美孚美孚新邨蘭秀道5號地鋪
🗺地區:#bem 美孚
📥分類:#bem日本菜
💰人均消費:#bem_401至800蚊
2022-10-22 32 瀏覽
Lunch Menu好抵食啊💕 點了個廚師發辦和壽司定食套餐✨超豐富.ᐟ‪‪.ᐟ廚師發辦是由主廚決定用餐的菜單😍 全部都係新鮮當造的刺身 先來的是前菜沙律同茶碗蒸🥚 個蛋超滑溜 淡淡的蛋香味 ˃ ᵕ ˂ 再到三款刺身和七貫壽司🍣 有拖羅|石垣鯝|赤貝 味道新鮮 魚油脂甘香🤤 拼盤很美 壽司是深海池魚✧北寄貝✧金目鯛✧松葉蟹肉✧甘蝦✧帶子👍🏻 全部都很鮮美 色澤亮麗 令人回味無窮😝 再來的是碎蔥拖羅蓉海膽三文魚籽丼🍱 細細個 很精緻 配上紫菜和醋飯 超滿足的˶ ̇ᵕ​ ̇˶ 三文魚籽好飽滿 魚油十足 非常甘甜☺️ 而日本海膽口感奶滑濃郁 無腥味😋 到甜品部分有抹茶蕨餅 充滿嚼勁~ 還有味噌湯 味美濃厚🥰 而定食套餐包含沙律♡熱稻庭鳥冬♡10貫壽司:蜜柑鯛◦魷魚◦帆立貝◦劍魚腩◦左口◦赤蝦◦海膽◦金目鯛◦ 黑鯥 ◦深海池魚🐟 不得不提左口魚 肥美爽口 炙燒後甘甜魚油滲出😬 很推介大家嚟試吓高質素嘅壽司料理💖
甜品部分有抹茶蕨餅 充滿嚼勁~ 還有味噌湯 味美濃厚🥰

食一餐omakase $1000走唔甩? 唔怕!其實都有不少鮨店午市推出omakase,價錢係晚市既一半~這間位於美孚住宅區的鮨店推出$580午市omakase (另需加一服務費),cp值都幾高!🍃$580午市omakase 🍃🔻前菜( 沙律、鮟鱇魚肝👍🏻、 玉子燒 )有海底鵝肝之美稱的鮟鱇魚肝味道濃郁 甜味出眾 有「沙沙」口感玉子燒別具心思加入櫻花蝦內裡相當嫩滑🔻刺身三款( 鮫鰈魚、粒貝、醬油漬拖羅👍🏻)鮫鰈魚 配上柚子醋同柚子皮 口感細緻 唔腥 粒貝有咬口 以青檸汁調味 配上紫蘇花更美觀 醬油漬拖羅👍🏻以柚子胡椒調味 油香滿溢 滿口油香 紋理好看🔻壽司七貫(石垣貝、仿鮄、蜜柑雕 、深海池魚、沖池魚、牡丹蝦、葉血引)石垣貝:肉質鮮甜 口感厚實 色澤好看 味道好似象拔蚌深海池魚👍🏻: 都幾厚身 唔腥 有魚肉鮮香 師傅刀工不錯 沖池魚👍🏻:口感不會像池魚太韌 相對軟身 較少脂肪 加上蔥花 好fresh葉血引👍🏻:外皮燒脆稍韌 層次豐富 有甜甜 的餘韻🔻 碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼有齊港人最愛既三寶~拖羅幾新鮮無筋,選用馬糞海膽,加埋三文魚籽,好滿足🔻 味噌湯,咖啡及甜品紅豆抹茶闕餅👍🏻

🍃$580午市omakase 🍃
🔻前菜( 沙律、鮟鱇魚肝👍🏻、 玉子燒 )
有海底鵝肝之美稱的鮟鱇魚肝
味道濃郁 甜味出眾 有「沙沙」口感
玉子燒別具心思加入櫻花蝦
內裡相當嫩滑

🔻刺身三款
( 鮫鰈魚、粒貝、醬油漬拖羅👍🏻)
鮫鰈魚 配上柚子醋同柚子皮 口感細緻 唔腥
粒貝有咬口 以青檸汁調味 配上紫蘇花更美觀
醬油漬拖羅👍🏻以柚子胡椒調味 油香滿溢 滿口油香 紋理好看

石垣貝:肉質鮮甜 口感厚實 色澤好看 味道好似象拔蚌
深海池魚👍🏻: 都幾厚身 唔腥 有魚肉鮮香 師傅刀工不錯
葉血引👍🏻:外皮燒脆稍韌 層次豐富 有甜甜 的餘韻

🔻 碎蔥拖羅,海膽,三文魚籽丼
有齊港人最愛既三寶~
拖羅幾新鮮無筋,選用馬糞海膽,加埋三文魚籽,好滿足

🔻 味噌湯,咖啡及甜品
紅豆抹茶闕餅👍🏻有驚喜呀~抹茶味濃郁,闕餅彈牙軟糯!正~
🔻 茶壺蒸
有冬菇、蟹肉、玉米心,食完魚生
熱辣辣有助暖胃

~~~~~~~~~~~~~~~~~
想再經濟d可以叫一份壽司定食10貫(配沙律,前菜,稻庭烏冬,甜品)$320!同樣好抵食~!
上網搵到一間平價既Omakase小店🍣發覺lunch食平好多 而且內容物都幾豐富🤤各自叫一個Omakase lunch同壽司定食十貫第一次食Omakase 體驗都幾有趣~可以欣賞師傅既刀功🔪同埋各種炙燒炭烤望住佢整壽司既過程都幾治癒🤏🏻📍講左Omakase先啦 HKD580加一包左前菜沙律🥗茶碗蒸三款刺身 七件握壽司🍣同一個小丼飯最後仲有麵豉湯同綠茶厥餅做甜品🍡刺身有石垣鯛 帆立貝 拖羅🤏🏻師傅會介紹返可以點咩醬汁配搭較好🥢石垣鯛配柚子醬油 清清地開下胃先 肉質好爽口帆立貝用炭火炙燒過 外面焦香入面好鮮甜~🫶🏻炙燒厚切拖羅係成餐飯印象最深刻一咬成口都係魚油好好味😋七件握壽司🍣盡量記一記師傅講係有啲咩魚XD有深海池魚🐠 鮮北寄貝 金目鯛松葉蟹肉🦀 黃金蝦🦐魚類全部都好鮮甜 每款師傅都會有唔同既醬油/鹽去調味~🍱碎蔥拖羅海膽三文魚籽丼日本海膽最有驚喜 味道好甘甜濃郁無腥味✨配埋紫菜再加醋飯 好滿足好飽~📍壽司定食十貫🍣 HKD320包左前菜沙律稻庭烏冬🍜同甜品🍡壽司大慨就有竹炭鹽魷魚🦑 蜜柑鯛 金目鯛劍魚腩 甘蝦🦐 深海池魚🐟 伊佐木 海膽~男友就對蜜柑鯛 甘蝦同海膽較深刻👦🏻蜜柑鯛有淡淡
上網搵到一間平價既Omakase小店🍣
發覺lunch食平好多 而且內容物都幾豐富🤤
各自叫一個Omakase lunch同壽司定食十貫
第一次食Omakase 體驗都幾有趣~
可以欣賞師傅既刀功🔪同埋各種炙燒炭烤

最後仲有麵豉湯同綠茶厥餅做甜品🍡

刺身有石垣鯛 帆立貝 拖羅🤏🏻
師傅會介紹返可以點咩醬汁配搭較好🥢
石垣鯛配柚子醬油 清清地開下胃先 肉質好爽口
帆立貝用炭火炙燒過 外面焦香入面好鮮甜~
🫶🏻炙燒厚切拖羅係成餐飯印象最深刻
一咬成口都係魚油好好味😋

七件握壽司🍣
盡量記一記師傅講係有啲咩魚XD
有深海池魚🐠 鮮北寄貝 金目鯛
松葉蟹肉🦀 黃金蝦🦐
魚類全部都好鮮甜 每款師傅都會有唔同既醬油/鹽去調味~

🍱碎蔥拖羅海膽三文魚籽丼
日本海膽最有驚喜 味道好甘甜濃郁無腥味✨
配埋紫菜再加醋飯 好滿足好飽~

📍壽司定食十貫🍣 HKD320
包左前菜沙律稻庭烏冬🍜同甜品🍡
壽司大慨就有竹炭鹽魷魚🦑 蜜柑鯛 金目鯛
劍魚腩 甘蝦🦐 深海池魚🐟 伊佐木 海膽~

男友就對蜜柑鯛 甘蝦同海膽較深刻👦🏻
蜜柑鯛有淡淡柚子味 肉質好爽口
甘蝦上面放左蝦鬆令到蝦膏味好出又食到蝦既甜味
海膽同Omakase同一板既 好鮮甜🤤
2022-10-06
2022-10-03 26 瀏覽
朋友住美孚,說游泳池停車場這邊有家Omakase,性價比高,那自然要試試啦!朋友點的是Omakase lunch($580),先來的是前菜兩款及沙律蒸蛋,尤其汁煮八爪魚煮得腍身。刺身三款有石垣鯛、活赤貝、拖羅,師傅會細心介紹是否需要額外蘸醬汁。然後上的鰈魚、北寄貝、甘蝦、深海池魚、銀鱈魚、鰈魚邊、松葉蟹肉。最後來一碗碎蔥拖羅、海膽、三文魚籽丼,賣相吸引,魚料新鮮、好吃。我點的是壽司定食十貫($320),也配有前菜、沙律及熱稻庭烏冬。壽司有蜜柑鯛、魷魚配上竹炭鹽、帆立貝、金目鯛、天然的劍魚腩、甘蝦、深海池魚、伊佐木、銀鱈魚及海膽,全部都新鮮又好味,特別喜歡金目鯛、銀鱈魚及海膽,滿足!最後再來一碗烏冬,女生來講真的要飽到吃不下了,滿足!

壽司蜜柑鯛、魷魚配上竹炭鹽、帆立貝、金目鯛、天然的劍魚腩、甘蝦、深海池魚、伊佐木、銀鱈魚及海膽,全部都新鮮又好味,特別喜歡金目鯛、銀鱈魚及海膽,滿足!

最後再來一碗烏冬,女生來講真的要飽到吃不下了,滿足!