2016-05-11 1994 瀏覽
同媽咪去左飲茶,之前聽人講翠園幾好食,所以黎試下叉燒包幾好食,叉燒好多汁同好夠味奶黃包係流出反果隻奶黃,流心度好夠燒賣個蝦肉好滑,肉味好夠,夠曬新鮮不過2個人要成3百幾蚊,太貴啦,唔多值
同媽咪去左飲茶,之前聽人講翠園幾好食,所以黎試下
叉燒包幾好食,叉燒好多汁同好夠味
奶黃包係流出反果隻奶黃,流心度好夠
燒賣個蝦肉好滑,肉味好夠,夠曬新鮮

不過2個人要成3百幾蚊,太貴啦,唔多值
30 分鐘 (堂食)
1K
2016-04-22 2935 瀏覽
今日有朋友由加拿大回香港探我, 他最愛吃中式点心, 我立即在九龍灣德福廣場那間翠園酒樓訂位, 因這酒樓有很多舊客人, 常常滿座.侍應招呼好, 座位及裝修也不錯, 餐具也算精緻, 水滾茶靚.餐前有花生小食我們看看点心紙, 有很多種類, 而有不同優惠日期及時段, 留心看会有驚喜.酥皮龍蝦湯鮮竹卷, 点的時候以為像煎粉果配上湯形式.侍應送來時不知原來我們的,好驚喜!  因為是三件炸鮮竹卷, 金黃色, 再配有一個酥皮龍蝦湯, 賣相好靚又大盅, 炸鮮竹卷炸得香脆, 配上鬆化的酥皮湯, 食法新穎。有水準而味道不俗, 好味又抵食是賞心悅目的一個点心.上點心時間快, 有效率筍尖準鮮蝦餃, 一籠四件, 蝦餃大小正常, 皮薄餡多, 蝦肉爽口彈牙有肉汁,好吃。金粟煎蝦餅,上台熱, 蝦餅質感彈牙, 金粟味不太濃, 煎得香口.香煎蘿蔔糕 優惠價$18 最抵食.蘿蔔糕不很厚, 煎得香而不焦, 材料不太多但能吃得出蘿蔔味, 軟潤味濃. 蜆蚧鯪魚球, 鯪魚球炸得香, 蜆蚧大大粒好味, 不太鹹. 那個盛着鯪魚球的脆網也很美.燒鵝湯瀨, 瀨粉比較硬, 燒鵝一般品質和味道. 湯也好味總結点心上枱快加妥, 食物中上級, 價錢
餐前有花生小食
酥皮龍蝦湯鮮竹卷, 点的時候以為像煎粉果配上湯形式.
是賞心悅目的一個点心.
上點心時間快, 有效率
香煎蘿蔔糕 優惠價$18 最抵食.
燒鵝湯瀨, 瀨粉比較硬, 燒鵝一般品質和味道. 湯也好味
總結点心上枱快加妥, 食物中上級, 價錢合理. 招呼好.

• 酥皮龍蝦湯鮮竹卷
2016-04-08 1185 瀏覽
終於考到車牌,星期日揸車去九龍灣同屋企人SHOPPING順便飲茶食LUNCH~豆豉蒜蓉排骨非常惹味,排骨夠大件同多肉 ,唔會太多脂肪太油膩 而且食落唔會好大陣蒜蓉味,唔怕食完有口氣!粉果晶瑩剔透,皮十分薄,入面餡料十足:有紅蔔白絲、花生等等,口感豐富!煎釀三寶同平時係街邊食既好唔同,分別以蝦膠同魚肉讓製。每個都份量十足,每啖都食到蝦膠/魚肉!但味道就偏鹹,鑊底太多豉油了!
 而且食落唔會好大陣蒜蓉味,唔怕食完有口氣!
今日因為有半日假,所以約左媽咪喺呢度飲下午茶。由於以前喺九龍灣返工,有時lunch會和同事飲茶,同埋幾鍾意呢度嘅環境唔錯,我未夠1點40分等拎飛,大約兩點左右入座。我叫左煙三文魚蛋白桶仔飯,d飯味道一般,唔太香,口感淡左d, 但夠熱 ,而鳳爪排骨煲仔飯,d飯入口有飯香,鳳爪幾好味 叉燒菠蘿焗餐包,size細左一點,但菠蘿皮咬落去香脆 。椒鹽魷魚鬚配有脆粉墊底,食得香脆唔停得口。 香煎芋頭糕,賣相麻麻,仲擺埋碟嘅邊邊,但食落還可以,如果多d芋頭會好d!

有時lunch會和同事飲茶,同埋幾鍾意呢度嘅環境唔錯,

我未夠1點40分等拎飛,大約兩點左右入座。

煙三文魚蛋白桶仔飯
而鳳爪排骨煲仔飯,d飯入口有飯香,

鳳爪幾好味

叉燒菠蘿焗餐包
叉燒菠蘿焗餐包
,size細左一點,

但菠蘿皮咬落去香脆

椒鹽魷魚鬚配有脆粉墊底,

食得香脆唔停得口。
椒鹽魷魚鬚
香煎芋頭糕,賣相麻麻,仲擺埋碟嘅邊邊,但食落還可以,
如果多d芋頭會好d!
香煎芋頭糕
2016-03-01
15 分鐘 (堂食)
椒鹽魷魚鬚
2015-10-28 2851 瀏覽
潮洲粉果一D都吾好食,瑤柱栗米魚肚粥--淡而無味,翡翠帶子餃,很一般,皮及餡都吾得,鳳爪排骨蒸飯又濕味又淡,流沙包個皮吾夠軟綿,仲要咁既價錢,總之無下次,吾會再幫襯。
2015-10-28
$150 (早餐)
2015-09-21 2935 瀏覽
老爸這次回港不夠兩星期又要回去; 我相約全家人去外晚餐慶祝老爸生日!這次老爸沒有堅持去他最愛的餐廳, 我挑選 - 翠園 將汔水六罐, 轉為一支啤酒, 一樽橙汁!爽口海哲; 滑滑油雞; 肉腍叉燒; 皮脆燒鵝 吊片及蚌片煮得有嚼口外脆香; 蝦膠彈牙 釀蝦丸, 好好味 皇太后至愛 雞皮脆, 雞肉嫩!排翅足料喔!魚肉鮮甜 翡翠苗, 沒有草青味 炒飯炒得粒粒分明又亁身!香濃椰奶! 紫米軟硬剛剛好!J先生話: 好好味, 甜度適中老爸最愛壽包!中式餐廳之中, 環境偏靜; 食物水準高; 價格合理!翠園 總結: 值得一試!
這次老爸沒有堅持去他最愛的餐廳, 我挑選 - 翠園
前菜 - 小食
將汔水六罐, 轉為一支啤酒, 一樽橙汁!
翠園品味拼盤
瑤柱錦繡配玉環
釀蝦丸, 好好味
一品蒜花雞
皇太后至愛
雞皮脆, 雞肉嫩!
紅燒菜膽排翅
排翅足料喔!
清蒸雙沙巴龍躉斑
魚肉鮮甜
蠔皇翡翠鮑菰皇
翡翠苗, 沒有草青味
蒽花瑤柱蛋白炒飯
炒飯炒得粒粒分明又亁身!
鮮椰紫米露
香濃椰奶! 紫米軟硬剛剛好!
添福添壽蟠桃
J先生話: 好好味, 甜度適中
老爸最愛壽包!

中式餐廳之中, 環境偏靜; 食物水準高; 價格合理!

翠園 總結: 值得一試!

2015-09-10
龍王雞絲燴燕窩
原隻鮑魚扣玉掌
清蒸沙巴龍躉班
2015-06-02 2896 瀏覽
估唔到第一次黎翠園就有驚喜!菜遠牛肉炒河肉質很淋,菜心非常鮮甜, 十分爽脆,草菇彈牙亦沒有草青味,不過獻汁頗多,扣了一點分數蝦腸的份量和鮮味前所未有...看到蝦隻多得幾乎跌出來了!鼓油的用料亦不會死咸,有種甘甜的芳香, 十分不錯!龍蝦湯腐皮卷是很新穎的作法,把炸得酥脆, 內含鮮蝦的腐皮卷,放入有酥皮的龍蝦湯內, 這中西混和的Fusion口感一流,味道不過咸而惹味,只是膩度高, 讓人有點漏, 不然可更上一層樓
估唔到第一次黎翠園就有驚喜!
菜遠牛肉炒河肉質很淋,

菜心非常鮮甜, 十分爽脆,

草菇彈牙亦沒有草青味,

不過獻汁頗多,

扣了一點分數
蝦腸的份量和鮮味前所未有...

看到蝦隻多得幾乎跌出來了!

鼓油的用料亦不會死咸,

有種甘甜的芳香, 十分不錯!
龍蝦湯腐皮卷是很新穎的作法,

把炸得酥脆, 內含鮮蝦的腐皮卷,

放入有酥皮的龍蝦湯內,

這中西混和的Fusion口感一流,

味道不過咸而惹味,

只是膩度高, 讓人有點漏,

不然可更上一層樓
2014-09-04 7272 瀏覽
傳統點心越來越少見了,只是有時候在酒樓都找尋到一些近似的款式。而美心集團的老點系列可說是較為多人知道及提供較多款式。自七月中供應後我在屯門八月都吃過幾款老點,但一個人吃不下太多,趁今天有時間就和友人走出去吃多一點﹗假日要飲茶都預左要等位,幸好酒樓在商場內,涼著冷氣也不會覺得辛苦。第一次來此酒樓,寬闊的正門口打做到相當輝煌,但原來內裡地方其實不大,而眼前一片又一片的"人海和枱海",用盡空間是大部份香港食肆普遍會做的事。侍應人數不多,連眾經理都要負責做執枱﹑加水的工作,個個忙得不可開交似的,但他們都算能一眼關七而且做事很快手。肚子餓都不得了,於是在老點紙上狂剔,另外在主餐牌看到有合意的老菜,那就多來一款吧﹗相信是流量極高的關係,所以連點心都是飛快地到來。以前在屯門海天吃過蛋煎糯米雞,而這裡就名為鳳凰煎米雞$30,是將一隻糯米雞沾上蛋汁再煎香。可是這個蛋味是淡到不覺存在,只是在色水上叫好看一點。糯米雞中間包著大量豬肉碎,醬汁不肥不膩,蛋黃是原隻上,不過煎得太耐令飯粒變得乾硬了不少,看來這一味還是在我吃過的海天會好味些。一籠有六隻的亞叔粉果仔$26,名字很過癮,小型粉果內有著豬肉﹑花生和芝麻,

一籠有六隻的亞叔粉果仔$26,名字很過癮,小型粉果內有著豬肉﹑花生和芝麻,鹹鹹香香加上又脆脆地,味道不錯而且又幾特別。
亞叔粉果仔
早排在八月飲茶都看著食客吃大包,大大個真的好吸引呢,今次一定不會放過此機會﹗滑雞球大包$26放在大蒸籠中,大約有兩個拳頭的份量,兩人食是剛好有餘。
包身食落夠乾爽,不會黏口,餡料非常大舊,主要是雞肉﹑雞肉和雞肉,加一些菜粒,與雞包仔同出一轍。而在點心紙提到的火腿﹑蝦﹑燒腩肉及冬菇就不覺有了,反而找到一片雞蛋白,啊,如果用鵪鶉蛋的話更覺懷舊哦﹗
平時飲茶雞絲粉卷就吃得多了,所以對火鴨絲粉卷$26也產生了興趣來,之不過其食味和雞絲粉卷一樣,只是雞肉混入了少少少量的連皮燒鴨絲而已。

幸好美心出品的雞絲粉卷一向都有水準,雞肉之外,當中的瓜蔬都下了不少,而外面的粉皮不會夾幾夾就變到爛溶溶。
火鴨絲粉卷
唯一的老菜就是金錢釀蟹盒$48,看圖片是多麼的誘人呢﹗
當然圖片只可作參考之用,這就是真正的模樣哦...
蟹盒相當熱燙,要攤一攤先吃得。外層香脆而不油膩,咬開後,吃到有絲絲蟹肉外,更有著彈牙又鮮甜的蝦膠,在中間位置有一小粒蛋黃,很特別。
金錢釀蟹盒
吃了這麼多肉就算點貴都要來一碟菜,白灼菜心$30,份量不多,菜心尚算甜美,沒有苦澀味。
最後就是我期待萬分的懷舊灌湯餃$46,一直好想吃這款灌湯餃,看外型就似模似樣。
熱度只是溫溫吞吞所以好輕易拿起承著的鐵片,但自己又留意不到灌湯餃的一邊已黏住籠邊,當託起鐵片時就將灌湯餃撕開了少少,裡頭有少量湯汁就乘機流出來了,不禁覺得可惜...

餃皮好韌,賣力地將外皮咬開後,這時候並沒有湯汁流出來,我將餃子打開看,原來不少啫喱狀的東西存在(應該是高湯做的啫喱?),照吃下去口感是相當糊口,除了夾起來有一小粒帶子和一小粒蝦之外,我都不知道還有什麼餡料了。
懷舊灌湯餃
甜品茶居蔗汁糕$20,之前在八月吃過我就覺得味道好淡,反而今次在翠園吃到的蔗汁味就較為濃少少,甜而不膩,糕身軟熟不黏牙。雖然沒有公利那麼正宗好吃,但現在好少有地方提供蔗汁糕,所以有得吃都會吃。
順便在這裡寫寫自己在屯門八月吃過的三款老點吧﹗

甫魚滑燒賣$25,我還以為是魚肉為主的燒賣,介紹中有寫以大地魚,拆肉後烤再混入豬肉,但食落和一般蟹籽燒賣無什麼分別。所以當它是普通的蟹籽燒賣其實都可以的,蝦肉和豬肉都很新鮮,還有陣陣冬菇香,燒賣充滿肉汁,而入口不覺肥膩。由卡個子較迷你,一個人食四粒都OK﹗
細細個就好喜歡吃鹹煎餅,不過幾年前開始已經戒吃所有油器。這次實在忍不住要試試西關鹹煎餅$25,怎料與粥店的版本完全不同模樣﹖除了是暗紅色之外,SIZE更是超迷你,兩件小小油器收$25實在昂貴啊...﹗

外層勁硬勁乾,中間部份又不香軟,介紹說用南乳﹑白糖及紅糖所做成,但吃出來只有陣陣油味及苦味,非常不推介﹗
其實蛾姐素粉果$25是在美心酒樓常有的點心款式,但不知為何會納入為老點﹖

值得一提的是美心的素菜點心都是好好吃,除了素粉果,還有素菜腸粉﹑素菜包,餡料不會好似其他酒樓好鐘意將素菜加一劈生粉味獻,令我覺得很難入口。美心的素點不加任何東西,吃的就是純正蔬菜瓜粒,好清甜,夠清新。而多數用木耳﹑冬菇﹑翠玉瓜﹑甘荀等等,很是豐富。
蛾姐素粉果
老點家老菜會做到九月三十日,要試的話其實還有好多時間,不過自己想吃的款式都吃到了,所以應該都不會再翻炒此系列的食物。
題外話/補充資料: 是次評分是給德福翠園的。
2014-08-24
50 分鐘 (堂食)
$149.60 (午餐)
蛾姐素粉果
亞叔粉果仔
火鴨絲粉卷
金錢釀蟹盒
2014-08-30 5460 瀏覽
中秋節快到,又是家庭聚餐的高峰期,今回選址德福廣場的翠園。論裝潢,餐廳比一般酒家好一點,但又不及美心問系較高階的中餐廳。另外,因當晚食客多,餐廳又較焗聲,環境明顯較嘈。套餐一席$1,938(匯豐咭八五折後價),又算幾平嘅!芝士上湯焗龍蝦伊麵底:波士頓龍蝦,肉不算多,食味普通喇!芝士上湯汁濃稠口味合適,芝士強度可再加強。雲耳勝瓜炒魚松:油膩了少許,醬汁加入蒜蓉又幾香口。金衣花姿球:比一般炸品小巧,外脆內熱兼彈牙,OK。錦繡冬瓜盅:足料,湯水清甜解暑。鮑螺腐卷伴翡翠:螺片及生菜無乜特別,腐卷彈口味道不俗。清蒸花尾躉:肉厚,口感略韌。瑤柱杞子泡菜苗:翡翠苗口感爽口,食味清新。草菇醬油雞:雞肉鞋口,。一般。魚形芒果布甸:布甸內含鮮芒果肉,酸香甜美,屬個人喜愛甜品之一。套餐無飯麵,有點奇怪。

雲耳勝瓜炒魚松:油膩了少許,醬汁加入蒜蓉又幾香口。
金衣花姿球:比一般炸品小巧,外脆內熱兼彈牙,OK。
錦繡冬瓜盅:足料,湯水清甜解暑。
鮑螺腐卷伴翡翠:螺片及生菜無乜特別,腐卷彈口味道不俗。
清蒸花尾躉:肉厚,口感略韌。
瑤柱杞子泡菜苗:翡翠苗口感爽口,食味清新。
草菇醬油雞:雞肉鞋口,。一般。

套餐無飯麵,有點奇怪。

[29/8/2014; Fri]

2014-08-29
用餐優惠
信用卡優惠
2014-08-06 4965 瀏覽
以前經常用AE白金咭優惠去食晚飯, 半價後真係平過茶餐廳~但今年開始AE白金咭優惠只有平日一至四先有優惠......真係最近食少左難得老公在德福附近開會, 終於可以再AE白金咭優惠!!翠園經常性擺酒或滿座, 白走了無數次, 今日真係難得有位 !!雖然只有門口的幾張枱, 都好過無~雖然美心集團旗下有不少中餐廳, 其實個MENU 差唔多, 都係個名唔同, 裝修唔同清燉土鷄湯 $38味道清甜, 份量剛好 , 最適合無飯夫婦萄汁焗釀響螺 $35之前想食, 但沽清; 今晚終於有機會食, 萄汁惹味, 除有響螺粒外, 還有雜菜粒, 口感豐富魚肉蓮藕餅味道幾好, 煎得香又唔油膩; 但似魚肉餅多, 蓮藕只有好少雜菇釀鷄奕味道惹味, 鷄奕釀了雜菇令口感豐富不券, 可惜西蘭花數量比釀鷄奕多很多美心集團一貫水準, 但menu 變化不大, 服務一般 (可能坐迎門口, 叫了好多次都無反應)美心集團總有一間在附近, 希望質素可保持及有多變化
以前經常用AE白金咭優惠去食晚飯, 半價後真係平過茶餐廳~
味道清甜, 份量剛好 , 最適合無飯夫婦
萄汁焗釀響螺 $35
魚肉蓮藕餅
味道幾好, 煎得香又唔油膩; 但似魚肉餅多, 蓮藕只有好少
雜菇釀鷄奕
美心集團總有一間在附近, 希望質素可保持及有多變化
2014-07-24
10 分鐘 (堂食)
2014-06-03 4966 瀏覽
剛裝修完一個月,現在才去飲下午茶.好在13:45已到達,因未到正式下午茶時段個派飛女待應同D客講派曬飛囉.入內觀察所得只係待應們想早D落埸姐.叫左:榨菜牛肉腸粉,蟹籽滑燒賣,養生棉花雞,酥皮龍蝦湯鮮竹卷,脆皮炸雲吞,原粒瑤柱糯米雞,四寶滑雞扎,羅漢齋炆鴨掌,茶居芝麻卷榨菜牛肉腸粉:腸炒做得幾滑,不過冇咩榨菜味同一般牛肉腸粉分別不大.蟹籽滑燒賣:有原隻蝦在面,冇咩味似係雪藏蝦,肉質普通唔夠爽滑.養生棉花雞:雞好滑,魚肚夠味都唔錯.酥皮龍蝦湯鮮竹卷:外表幾特別,個酥皮好香,鮮竹卷炸得太乾唔脆,龍蝦湯內裡冇咩料,有小小似飲羅宋湯.脆皮炸雲吞:炸得好脆又夠香口,每隻雲吞都有一隻蝦,蝦夠彈牙好味.原粒瑤柱糯米雞:有驚喜,真係原粒瑤柱喎.用料幾足,重有义燒,蛋,瘦肉同冬菇,蒸得好適中唔會過淋.四寶滑雞扎:一般冇咩特別.羅漢齋炆鴨掌:羅漢齋做得好夠味,鴨掌好淋.茶居芝麻卷:黑芝麻味重,幾滑,但冇咩特別.本人覺得同公司嘅美心皇宮好似好味D.
剛裝修完一個月,現在才去飲下午茶.
入內觀察所得只係待應們想早D落埸姐.
養生棉花雞:雞好滑,魚肚夠味都唔錯.
原粒瑤柱糯米雞:有驚喜,真係原粒瑤柱喎.
用料幾足,重有义燒,蛋,瘦肉同冬菇,蒸得好適中唔會過淋.
四寶滑雞扎:一般冇咩特別.
羅漢齋炆鴨掌:羅漢齋做得好夠味,鴨掌好淋.
茶居芝麻卷:黑芝麻味重,幾滑,但冇咩特別.
本人覺得同公司嘅美心皇宮好似好味D.
榨菜牛肉腸粉
四寶滑雞扎
羅漢齋炆鴨掌
茶居芝麻卷
2014-05-30
20 分鐘 (堂食)
養生棉花雞
脆皮炸雲吞
原粒瑤柱糯米雞
羅漢齋炆鴨掌
2014-02-24 4791 瀏覽
因為旺角翠園服務奇差 已決定跟它老死不相往來但老爹說九龍灣的分店不錯 所謂禍不及家人 還是來一試吧十一點前到達 等候時間不長然而不滿設有時間限制 侍應要求一個半小時內結單還真是第一次遇到喝茶也設時限的酒樓雖然是酒樓 但點心種類相對來說很少唯有點上窩麵充數揚州窩麵份量大 用料多肉片/花枝片/叉燒/菇/菜芯/蝦味道偏淡 只好跟侍應要來辣椒油調味麵質也太軟 不知是泡過頭還是本來就這樣整體來說不到很差 反正是全吃了 可是仍有很大上進空間蝦腸一看就知道份量比一般大味道不錯 可惜是熱度不足蘿蔔炆牛什 這個是最差牛什不夠軟稔 汁料做得普普通通還有窩子太破了吧 說到底翠園也不是下價餐廳這樣示人未免太失禮整頓下來這個鮑汁鳳爪是最好鳳爪豐滿有肉 非常入味 老爹大讚這家分店服務還算不錯添水收盆子的速度夠快可惜點心種類太少 質素一般 又限時用餐以這種價錢就感覺不划算了大概再來的機會非常少
因為旺角翠園服務奇差 已決定跟它老死不相往來

可惜點心種類太少 質素一般 又限時用餐
以這種價錢就感覺不划算了
大概再來的機會非常少
2014-02-22
15 分鐘 (堂食)
$80 (早餐)
2014-02-19 3750 瀏覽
放工和另一半來九龍灣晚餐,選擇了這間以粵菜為主的酒樓用膳。大概在八時,酒樓內接近全滿, 只有近門口位置還有少量檯,侍者便安排我們入座。他們先後有幾名同事都詢問我們需要什麼茶,服務訊速很不錯。我們兩人點了三個餸及一個白飯。叉燒會於上碟前才放上鐵板,侍者再淋上熱麥芽糖。半肥瘦的叉燒,比例均勻,再配上甜甜的麥芽糖,肉質淋甜,值得推介。隨後,白飯奉上。但白飯較為濕潤,對於喜歡飯質較乾身的我地,略為不適合。大概等了十至十五分鐘,其後兩個餸便一同送上。桂魚絲肉質嫩滑,如果可以再略減油份清炒更好。再以西蘭花一併上碟,顏色豐富之餘,西蘭花亦炒得爽身,有咬口。我們選擇浸豆苗,而侍者於早前落單時指要另加$10。豆苗雖教為大棵,不過仍嫩滑。上湯濃郁,浸過的瑤柱亦就十分鮮味。價格來說,中規中矩。不過鐵板叉燒令人驚喜,會再次來翠園的!
放工和另一半來九龍灣晚餐,選擇了這間以粵菜為主的酒樓用膳。
他們先後有幾名同事都詢問我們需要什麼茶,服務訊速很不錯。
香片
我們兩人點了三個餸及一個白飯。
鐵板叉燒
叉燒會於上碟前才放上鐵板,侍者再淋上熱麥芽糖。
白飯
大概等了十至十五分鐘,其後兩個餸便一同送上。
清炒桂魚絲
桂魚絲肉質嫩滑,如果可以再略減油份清炒更好。
瑤柱米湯浸時蔬(豆苗)
我們選擇浸豆苗,而侍者於早前落單時指要另加$10。
豆苗雖教為大棵,不過仍嫩滑。
上湯濃郁,浸過的瑤柱亦就十分鮮味。

價格來說,中規中矩。不過鐵板叉燒令人驚喜,會再次來翠園的!
2014-02-18
鐵板叉燒
翠園給人的感覺是較高檔次又較昂貴的,但品質亦未必100%保証。好像年初三那天到德福翠園吃了頓$3988的全包宴便吃了一味勁差的大蝦伊麵(上湯焗大花蝦-伊麵底)。 蝦不結實,可以說有點霉,伊麵“淋坺坺”,勁多油!另一款未達水準的食物是。雖然足料,湯汁卻有點寡,暴殮天物。但爛船有三根釘吧! 其它食物又中規中舉。 當中的鮑魚是我的至愛。 我看其色澤有點像乾鮑,但又未至有乾鮑那種煙靭啜牙的口感,也不似鮮鮑那樣爽口彈牙...... 與其瞎猜,不如致電翠園問個明白...... 答案竟然是湯鮑(即罐頭鮑)! 效果真不錯,既有近似亁鮑般的質感又廉宜方便得多。 平心而論,新春到酒樓聚餐便要有物非所值的心理預備。 但收得起錢便要保証質素交足功課。 少少的失誤會令整件事情變得不完美。大集團更應做好品質控制 ,這是常識吧!
上湯焗大花蝦-伊麵底
另一款未達水準的食物是。雖然足料,湯汁卻有點寡,暴殮天物。
龍皇帶子竹笙翅
翡翠原隻鮑魚扣花菇
2014-02-02
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯