餐廳: 翠園 (形點 I)
資訊:

餐廳: 翠園 (形點 I)
資訊:

2019-02-26 301 瀏覽
元朗有好多茶樓, 如果想飲早茶又唔想咁嘈, 又想靜靜地嘆茶, 平日一至五呢度係一個不錯嘅選擇啊這裏環境舒適,地方也見闊落 不會太迫飲茶種類也頗多,任君選擇, 白茶、黑茶、花茶、 綠茶、 冰茶…… 有優惠珍藏舊普洱茶壺同杯都係透明嘅,啲茶可以長期坐熱,茶杯厚身,飲熱茶時才不會辣手( 可以偷雞帶自己珍藏嘅茶葉過嚟泡茶,因為沖得多啲茶都會淡🤭)十一點半前特價點心唔算多, 但對我來說已經足夠嘞,畢竟我過嚟嘅目的是嘆茶啊黑金流沙包麵包質地唔錯, 鹹蛋黃味濃, 甜味啱啱好,不過要小心啲食 ,如果唔小心好容易就變成咁啦

這裏環境舒適,地方也見闊落 不會太迫

珍藏舊普洱

茶壺同杯都係透明嘅,啲茶可以長期坐熱
,茶杯厚身
十一點半前特價點心唔算多
, 但對我來說已經足夠嘞,畢竟我過嚟嘅目的是嘆茶啊

黑金流沙包

2019-02-26
早餐
  • 黑金流沙包
2019-02-09 344 瀏覽
農曆新年服務已是比較好了,等候的人很多,因為元朗以往沒有大型商場,中式酒樓質素一直差強人意,印象中過去起碼20年元朗一直沒有美心酒樓或其分支,只在天水圍有過,其中一間叫美心金閣在天盛,一間在天水圍T-Town亦已被海港取代了做不住。現在有了形點,情況就有所不同。今天所點的所有菜式味道賣相都正正常常,中規中矩,只是想post一下這個要等上20分鐘去蒸,蒸了出來是上面焦了,而已整個都是凍的節日糕點 - 步步高陞,是整餐的敗筆。

步步高陞
發財好市
2019-02-09 222 瀏覽
中伏。粉葛例湯差劣,有色無味,半隻燒鵝竟分3色,係3隻不同鵝部位合併而成。海參花菇扒大鴨係暖嘅,炒菜上枱都係暖嘅,鹽燒九肚魚係凍嘅,茶杯竟然有唇膏漬都擺枱俾客人用。服務員竟可以食住野招呼和落單,難怪整晚多空枱,無人光顧,下次咪攪我。以下就是我丈夫對這食店的意見,在開店初時,食品還可以,但服务就只是一般,服务生就時常指点客人,常常見到有長者被服务生不礼貌,近月我家亦少到訪,今天是初五,睇完戲就同家人找地方吃飯,日本及上海和其它食店都企满人等位,於是就到呢間翠园睇下,見到仍有枱,便入去食飯啦,一坐下,就見四圍空格很多,我以為時間上早,只是晚上七時左右,但去到八時,人客都開始走了,我想呢間翠园生意點解甘差,和家人談論一番,得出的结論就是呢處嘅食品差,服务差,無礼對客人,至就算今天是初五,星期六,生意仍然咁差,真是睇下幾時收檔
中伏。

以下就是我丈夫對這食店的意見,
2019-02-06 222 瀏覽
大年初一長老通常都係懶得落廚,所以決定去翠園食晚餐~~~今年的牙纖包裝都幾有心恩~~~一開始上阿女至愛的圍蝦炒滑蛋,本身好眼瞓的阿女一見到都即刻醒曬,慢慢吃~~~跟住就上我至愛的金菇瑤柱扒豆苗,個獻汁係咸咸地,一定要混埋淡口的豆苗先至好食~~~頻倫雞半隻,今次係我去翠園咁多次以來最好食的一次,感覺真係好入味,肉質又滑,我和阿女食唔停口古法蒸沙巴大尾斑,阿女喜歡食蒸魚,感覺又滑唔會老,幾好食~~~是日老火湯係鱆魚蓮藕湯,清清地算幾好飲~~~最後上的係上湯加拿大龍蝦伊麵底,長老笑說佢個仔,即係阿女個爸爸前細跟龍蝦有仇,成日外出用餐要求食呢個,好在我唔係成日食,否則好快肥年初一去翠園食晚餐真係好迫,反而平時假日食坐住可以舒服好多
大年初一長老通常都係懶得落廚,所以決定去翠園食晚餐~~~

今年的牙纖包裝都幾有心恩~~~

是日老火湯係鱆魚蓮藕湯,清清地算幾好飲~~~

年初一去翠園食晚餐真係好迫,反而平時假日食坐住可以舒服好多

2019-02-05
慶祝紀念
團年飯
2019-01-19 459 瀏覽
接著分享2019年第一頓:冬至後,整個聖誕假及之後的重慶之旅都見不著爺嫲,這次特別約了他們一起在 YOHO Mall 翠園 飲茶,老公還特別提早大半小時去取位,又預早點了一檯的點心,真謝謝他~ 之前也在這家翠園飲過茶、吃過晚餐,感覺元旦日的水準稍微下降,但整體還是不錯;款式太多關係,不逐一介紹了,總之這天最喜歡的有春風得意腸及流沙包(不同奶皇包),另外三式點心及「真.菠蘿包」就是賣相得意為主。 其實同場的 王子私菜房,點心會比翠園好吃,但消費與質素正成比,要再貴上一截。或者找個平日乘著一至五的午餐優惠,再去大快朵頤吧!

2019-01-01
2019-01-13 348 瀏覽
11點40分去到,我舉著手,四處還是有人走來走去的,但不是低著頭直行直過,就是經過時跟我說一聲稍等,結果十多分鐘後,3個人過去了,一個都沒回來,原來正好快到員工吃飯時間,叫我稍等的人都在我不遠處的員工桌那裡吃飯!我要自己行出去找經理,問他拿點心紙。說實在,這裡不是很貴,我也不期待有多高級,但也不是便宜的低紙酒家,這算是什麼服務呢?
2019-01-11 493 瀏覽
今個月 3 號夜晚,我哋一家人去咗元朗形點間翠園食晚飯,順便預祝媽咪生日。我哋揀咗一個羮、三個餸……材料🦐新鮮,味道配搭非常好。斑頭腩🐟味道非常好,配上荷葉🍀的香味,以及蒜蓉味,簡直冇得彈。我哋好多次去食飯,都有叫溫公齋煲,因為佢個味道唔會太甜,調較得非常好👍👍其實整法同''雞蛋焗魚腸"'差唔多,蛋面嘅焦顏色均勻,而且做到焦而不燶的理想效果 另外……配上銀魚味道非常夾。
我哋揀咗一個羮、三個餸……

鮮蝦瑤柱豆腐羹

材料🦐新鮮,味道配搭非常好。

荷香金蒜蒸斑頭腩

南乳溫公齋煲

雞蛋焗銀魚

另外……配上銀魚味道非常夾。
2019-01-03
慶祝紀念
生日
鮮蝦瑤柱豆腐羹
荷香金蒜蒸斑頭腩
南乳溫公齋煲
雞蛋焗銀魚
2018-12-17 251 瀏覽
是日又來翠園家庭晚餐,昕昕嫲嫲愛翠園係貪佢一出門口可以即刻拎泊車優惠兼可以搭(車立)去停車場,由於大場有部份地方擺百日宴,我和昕昕入去左手邊慢慢搵返已經點咗餸的昕昕爸爸等人開餐我和阿女去到時湯、雞、咕嚕和飯肉已經上曬,如果阿女在場點餐,一定又叫蝦仁炒蛋= ="今次例湯係木瓜梨湯,飲落去都OK,但我唔太覺水果的甜~~~咕嚕肉跟平時沒分別,係個汁酸咪咪,較開胃~~~鮮腐竹豆漿翡翠苗,感覺唔算咸,幾好食,我個人最喜歡食菜苗,真的可以食唔停口~~~脆皮牛坑腩,外面薄皮係脆,裡面肉都軟熟,不過最麻煩係自己食飽飽後要花時間清潔牙縫~~~荷香金蒜蒸斑頭腩,魚腩噴出樸鼻的魚味,而我個人和昕昕最喜歡是底下的粉絲,整體感覺係好食的~~~今次埋單條數都幾算係昕昕嫲嫲近期俾得多的一次,原來佢初時以為有信用卡優惠,但當日係冇= ="

今次例湯係木瓜梨湯,飲落去都OK,但我唔太覺水果的甜~~~

咕嚕肉跟平時沒分別,係個汁酸咪咪,較開胃~~~

2018-12-16
2018-11-23 517 瀏覽
今晚在翠園吃晚飯,看到餐牌和餐具都轉了新裝,餐具以墨綠和白色揉合,感覺不錯1.圍蝦炒滑蛋$118,炒蛋香滑,顏色很靚;蝦雖然大隻,卻弄得過火,不爽而帶點嚡2.薑蒽义燒麵$118,味道一般,端在枱上時,已看到麵有點乾,像欠缺了一些芡汁或油整碟麵都黏作一團,用筷子夾時有一定的困難,麵身不夠鬆散,一夾便是一大撮,也難將麵條弄斷,要用鐵羹貼碟邊弄斷,整個過程真的難攪😓和粗麵相伴的叉燒條也只有瘦字,雖不致於嚡,但也不見得嫩3.脆皮五層肉$88,原本沒期望,卻給我喜出望外的驚喜,皆因皮脆肉嫩😋👍🏼,皮下是脂肪,脂肪下是嫩肉,嫩肉下又一層脂肪和肉,所以絕對取滿分💯希望下次光顧時,脆皮五層肉仍是滿分之作幾個星期前,飲茶後,已跟至愛親朋說delete在這裏飲茶,但晚飯可繼續光顧,因知道那些餸好味;而今次試其他的菜式,真有點失望😞

圍蝦炒滑蛋

和粗麵相伴的叉燒條也只有瘦字,雖不致於嚡,但也不見得嫩
薑蒽义燒麵

脆皮五層肉

希望下次光顧時,脆皮五層肉仍是滿分之作

2018-11-14
脆皮五層肉
2018-11-19 423 瀏覽
假日一家人嘆茶是中國人的聚會文化,就是這樣我們就找個禮拜天跟家人去嘆茶了!我們到了店號碼也到了,店員說有限時一小時四十五分鐘😨聽到之後我們也呆了一下!店員說是禮拜六、天和假日就是有限時!那沒辦法了我們也懶得去另外食店,那就進店!店內環境看似高檔可是枱比較擠,而且服務給我們感覺是酒店價錢,服務就比平價酒樓感覺!食物方面我們只覺得普普通通!也不會有太大驚喜!我只希望飲茶文化不要再有限時啦!太不像話了!
食物方面我們只覺得普普通通!也不會有太大驚喜!
我只希望飲茶文化不要再有限時啦!太不像話了!
10 分鐘 (堂食)
2018-11-14 391 瀏覽
嗰日我 一家人去咗形點間翠園飲茶,一坐低……見啲杯杯碟碟全部轉曬款,心諗: 價錢一定有所改變。一打開個價錢牌同埋點心紙,見到前菜加到 $16,茶錢就加到 $14。而點心紙亦都有新嘅款式加咗,所以我哋就叫咗幾款新嘅點心試下…………裏面條油炸鬼炸得好脆,配埋出面嘅腸粉皮, 個配搭非常之好。造型非常得意,好靚,味道幾好。外型好吸引,個菠蘿包底係全黑色嘅,非常之特別。外型似一隻鮮冬菇,同個名非常之貼切。個燒賣有四款唔同嘅味道,絕對可以滿足到好似我呢啲想試多款口味嘅人。海鮮都好新鮮,而啲面就係幼麵,配埋啲醋食都算ok入面有新鮮嘅鮮帶子粒同埋乾瑤柱絲,味道香濃,但份量略少。
,茶錢就加到 $14。

招牌瑤柱海皇腸

裏面條油炸鬼炸得好脆,配埋出面嘅腸粉皮, 個配搭非常之好。
三式美點 鮑魚燒賣 · 黑金流沙包 · 鵝頭鳳尾香芋酥

造型非常得意,好靚,味道幾好。
“真的” 菠蘿餐包

外型好吸引,個菠蘿包底係全黑色嘅,非常之特別。
松茸蘑菇包

外型似一隻鮮冬菇,同個名非常之貼切。

翠園四式燒賣皇(鮑魚燒賣、帶子燒賣、鵝肝燒賣、原隻鮮蝦燒賣)

海鮮揚州窩麵

海鮮都好新鮮,而啲面就係幼麵,配埋啲醋食都算ok
一品砂鍋飯

入面有新鮮嘅鮮帶子粒同埋乾瑤柱絲,味道香濃,但份量略少。
2018-11-01
  • 三式美點鮑魚燒賣·黑金流沙包·鵝頭鳳尾香芋酥
  • “真的”菠蘿餐包
  • 三式美點鮑魚燒賣·黑金流沙包·鵝頭鳳尾香芋酥
2018-11-13 204 瀏覽
細佬passing out 當時要一家人食飯慶祝一下!同長輩食飯當然揀返中菜就返佢地喜好~~提早一星期係翠園訂左枱食飯,所以早少少過黎就可以直接入座~~上網見到翠園做緊用中銀信用卡promotion 訂指定酒席有優惠,岩岩好我地6個人訂左半席我發現當晚未算爆座,但服務有點混亂,比如搵呀姐倒水一大輪未見人喇,加餸又要三催四請先有人應機⋯⋯ 感覺服務完全不到位片皮鴨係我最欣賞的一樣菜色,鴨子夠香,肥瘦適中,連配料包住薄餅食岩岩好~~可以encore 薄餅一次!可笑是第一round 俾得個7-8 塊,只可以一人包一次,第二round 剩返唔多時就俾左成10 我塊,真係好搞笑!翠肉瓜炒花枝片花枝片份量算大,翠肉瓜亦炒得爽身脆口原隻鮑魚Size 小小,但一口一隻剛剛好,幾香口入味其餘菜色我覺得都ok 既~~中規中矩喇!但半席酒席有原隻鮑魚,響螺花膠湯等等都算抵食,尤其有中銀卡做折有Promotion!但翠園員工服務真係要改善下喇~

翠肉瓜炒花枝片
花枝片份量算大,翠肉瓜亦炒得爽身脆口

原隻鮑魚
Size 小小,但一口一隻剛剛好,幾香口入味

但翠園員工服務真係要改善下喇~
2018-11-09
2018-11-01 2659 瀏覽
近來翠園做咗我地家庭飯堂,昕昕每逢星期日跳舞後都指定去翠園午餐,當日中午昕昕嫲嫲外出,我地去咗雞地食,沒想到晚餐都要去返呢度食今次主要食套餐,首先上的是燒味雙拼,感覺OK~~~昕昕每次必食的圍蝦炒滑蛋,其實我開始感覺厭倦,個人好想食其他餸= ="水芹素菜盆,呢盆終於係近期的突破,裡面的餸雖然淡口,但煮得算是好好,蓮耦幾爽吓~~~老火湯渣和西蘭花蝦仁桂花蚌,個湯本身味道不錯,桂花蚌都幾滑夾到滑返落枱面,食落去最麻煩係有滑而又半似骨的部份卡在喉嚨唔上唔落,搞了好一會才吐出來,令我成餐食得唔太多~~~菠蘿咕嚕肉,雖然我差不多每次跟個女加長輩焗住要食呢味餸,好在佢夠有DD酸,可以開胃,否則我真的想逃離現場>.<古法蒸沙巴龍躉,中規中矩,唔會老~~~個餐奉送甜品紅豆沙,我個人冇興趣,所以手機代我食咗佢(過戶俾家人食才對)去得多覺得最奇係點解長老每次來翠園都係坐呢張枱

今次主要食套餐,首先上的是燒味雙拼,感覺OK~~~

古法蒸沙巴龍躉,中規中矩,唔會老~~~

去得多覺得最奇係點解長老每次來翠園都係坐呢張枱

2018-10-21
2018-10-28 164 瀏覽
Second time I came here to have lunch. Nice environment as usually and amazing system to book table. Reception bit no friendly! Food was good as before. I eat tofu and was very good, beef rice noodles and was very good. noodles with spicy peanuts was not good. They serve warm temperature and not hot as much as must be. What make me really disappointed was the service. We have to wait more than 10 minutes anytime we need to ask something or order food. Bit ashamed for the restaurant in good location and good food. Please improve. Will come again
2018-10-28
20 分鐘 (堂食)
午餐
2018-10-16 218 瀏覽
瑤柱節瓜埔,節瓜還沒有熟,硬的!乾脆取消了!四寶滑雞扎,腐皮極乾,照片也看得出吧!加上棉花魚肚的油份多得驚人,很恐佈,怒!娥姐蒸粉果,皮不薄但很軟,餡是蝦和豬肉,一般。叉燒半肥瘦十分美味,無可挑剔。豬腳薑醋,微溫不夠熱但味道好。叉燒酥,我的至愛,今次比以前熱,酥皮又薄又香,在香港茶樓買少見少了,一定必點。雞絲春卷可放久了,吃的時候皮已經淋掉,雞絲內餡簡直乾到不行。沒辦法只好吐掉。總括是質素每況愈下。
瑤柱節瓜埔,節瓜還沒有熟,硬的!乾脆取消了!

娥姐蒸粉果,皮不薄但很軟,餡是蝦和豬肉,一般。

叉燒半肥瘦十分美味,無可挑剔。

豬腳薑醋,微溫不夠熱但味道好。

總括是質素每況愈下。