餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2024-09-12 60 瀏覽
食物質素極其普通,價錢與食物質素,份量以及服務根本名不符實,10%服務費換來的是QR CODE點餐意外發現連惟一應有的服務收銀都是「西口西面」。找錢時找漏錢折返取回竟然用極不情願的態度,其他員工更怪責找漏錢是客人的錯。無法想像海外遊客受到「西口西面」的服務還會再次到香港旅遊,希望政府的禮貌運動能夠整頓此等劣質服務。
意外發現連惟一應有的服務收銀都是「西口西面」。
  • 不光顧更開心
  • 貼錢買難受
2024-08-13 134 瀏覽
7月29號星期六晚上,我和我家人剛剛下飛機,飛機餐超級難吃,所以沒有吃很飽,肚子很餓,出機場就看到一家翡翠拉麵小籠包就進來光顧。 我哋對你哋樓面同事嘅服務態度極之滿意佢非常之熱情,面容帶微笑。每當上菜時,佢會耐心地同我哋講出上菜食物名稱,佢哋非常之貼心,見到小朋友同長者會換上熱水大人就熱茶,佢哋知道小朋友同長者飲咗茶夜晚會瞓唔到,所以好貼心嘅俾咗熱水。到結帳時,佢哋會主動介紹我購買套票,使我獲得優惠,真係一家好好嘅餐廳。佢嘅工作態度實在令我敬佩。 我必定會向朋友推介你哋機場大有店舖。

我必定會向朋友推介你哋機場大有店舖。

2024-07-29
  • 小籠包
  • 擔擔麵
  • 上海小籠包
2024-06-28 221 瀏覽
去完日本,一落機就搵地方食嘢先見到小籠包三個字就好想食🤭同老友叫咗三樣嘢食ღ上海小籠包ღ即叫即整,熱辣辣🔥皮比較厚,湯汁鮮甜,內餡啖啖肉~————————————— ღ招牌擔擔拉麵ღ平時食開嘅擔擔麵湯底花生醬比較濃郁但呢款比較辣😅吾食得辣嘅我建議揀第二款嘅麵🤭食得辣嘅就應該好鍾意呱😂——————————————另外仲叫咗前菜-宮廷醬茄子🍆醬汁冇咩味,食落口感麻麻地😅熱茶每人計$11 ~ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
去完日本,一落機就搵地方食嘢先
見到小籠包三個字就好想食🤭
同老友叫咗三樣嘢食

ღ上海小籠包ღ
即叫即整,熱辣辣🔥
皮比較厚,湯汁鮮甜,內餡啖啖肉~
—————————————

ღ招牌擔擔拉麵ღ
平時食開嘅擔擔麵湯底花生醬比較濃郁
但呢款比較辣😅吾食得辣嘅
我建議揀第二款嘅麵🤭
食得辣嘅就應該好鍾意呱😂
——————————————

另外仲叫咗前菜-宮廷醬茄子🍆
醬汁冇咩味,食落口感麻麻地😅

熱茶每人計$11 ~

2024-04-24 282 瀏覽
今天是星期天,香港天氣非常差,滂沱大雨好像不會停,正正代表我今天送機的心情! Check-in 後已是下午3時許,我們想找點小食,順便揾地方坐下,等晏啲先入閘! 可能在這個鐘數,人流不算太多,所以不用等位已經可以很舒服的入座!自疫情到今,都無來過翡翠食野,今天來到機場的翡翠,一定要食呢度嘅小籠包、鍋貼和酸辣湯,順道可以慰藉心靈! 翡翠小籠包依然非常有水準,皮薄、餡靚、爆汁,味道無得頂! 至於鍋貼,當然一樣咁出色! 鍋貼皮煎得香脆,裏面又足料,充滿肉汁,真係可以食唔停口!而酸辣湯對於小妹口味來講,就太辣啦,食到流曬鼻水! 但老公話呢度啲酸辣湯味道幾好又多料, 食得辣嘅朋友不妨一試,good luck!翡翠小籠包沒有令我們失望, 食物質素依然保持水準, 令我們仍尋找到昔日的味道,難忘的滋味!

翡翠小籠包依然非常有水準
,皮薄、餡靚、爆汁,味道無得頂
!
至於鍋貼,當然一樣咁出色
! 鍋貼皮煎得香脆,裏面又足料,充滿肉汁,真係可以食唔停口
!
而酸辣湯對於小妹口味來講,就太辣啦

翡翠小籠包
鍋貼
酸辣湯
  • 小籠包
2023-11-27 629 瀏覽
搭完長途機仲要坐經濟客位😅,個人真係攰到一個點,落機一定要慰勞下自己🤣,一出機場就見到翡翠拉麵小籠包,雖然要排長龍,但係為咗食都要嘅,啲職員好快手,客人埋單之後嗱嗱臨執枱,所以我都唔係等咗好耐,我竟然自己一個人叫咗三樣食物,上海排骨拉麵,老乾媽雜菌炒牛肉😋,當然仲有我至愛嘅小籠包,特別想提吓老乾媽雜菌炒牛肉,味道好香牛肉嫩滑,雖然最終食唔晒,但係我都有攞走流作宵夜。🤘
2023-10-26 534 瀏覽
出發去旅行之前想喺機場食飽啲先,朋友想食小籠包,所以揀咗食翡翠拉麵小籠包~鮮肉鍋貼(4隻) 💰HK$55鍋貼個外表煎到好酥脆,入邊內餡都充滿希肉汁,雖然肉汁冇小籠包咁多,但係都好好味~上海小籠包 (4隻) 💰HK$52小籠包都係新鮮蒸起嘅,一咬開啲肉汁就即刻湧哂出來~四喜烤麩💰HK$63烤麩呢道菜式比較少見,處理嘅工序亦比較繁複!呢到嘅烤麩味道比較普通,口感似係食緊一個醬油味嘅凍豆腐~雪菜蝦仁炒飯 💰HK$103成碟飯嘅味道偏淡,啲飯比較乾身,唔推薦~乾煸四季豆 💰HK$85四季豆就充滿咸香,又辣辣地,非常惹味!適合用嚟撈飯,用咗餸呢碟菜嚟餸個炒飯~凍豆漿 💰HK$25豆漿豆味香濃,有啲失望因為成杯野飲偏甜,如果可以少甜就最好啦~

鮮肉鍋貼(4隻) 💰HK$55

上海小籠包 (4隻) 💰HK$52
小籠包都係新鮮蒸起嘅,一咬開啲肉汁就即刻湧哂出來~

四喜烤麩💰HK$63

雪菜蝦仁炒飯 💰HK$103
成碟飯嘅味道偏淡,啲飯比較乾身,唔推薦~

乾煸四季豆 💰HK$85

凍豆漿 💰HK$25
2023-09-27
  • 上海小籠包
2023-10-17 347 瀏覽
落機想食返啲中式嘢所以就揀咗呢間上海菜館,食物質素只屬一般,不過侍應嘅服務非常好,都幾細心。小籠包一籠有四隻,佢嘅包皮博得來又唔係好易穿,熱辣辣幾好食。上海雲吞湯麵啲雲吞嘅皮都幾滑,不過就好容易散開晒,唔知係唔係爆嘅時候爆得唔夠好。鍋貼就麻麻哋,感覺上唔係好夠香,不過值得一讚嘅係佢嘅餃皮唔算厚。另一碗麵我哋叫咗上海排骨麵,其實即係炸豬扒碎上,佢個豬扒嘅質素唔錯,都幾厚身,咬落去都幾淋身。常見嘅上海甜品通常就係高力豆沙或者豆沙鍋餅,我自己就鍾意豆沙鍋餅多啲,呢間都做得唔錯,唯一缺點就係唔夠熱。
2023-08-01 523 瀏覽
2月中和爸媽去咗幾日泰國,出發前先食個午餐,坐廉航沒有包飛機餐😂。2月時,機場還有部份餐廳未營業,我哋選擇咗入閘前先食飯,叫咗前菜黑木耳,合乎水準,醋酸味好開胃。小龍包一客四個,皮夠薄,肉汁夠多。菜普通,分量小。酸辣湯係一人分量,重口味,第一啖感覺辣得滯,但越飲越愛,辣嘅程度接受到。仲叫咗兩個排骨拉麵填飽個肚。雖然當日都坐滿食客,但食物都上得夠快,快快食完入閘出境。
2023-07-19 379 瀏覽
几位餐厅的阿姨服务态度好,只是东西真没吃过这么敷衍的。兰州看了都得哭,这碰瓷得真的没有半毛钱关系。物价高可以理解,但是敷衍真的不能忍,兰州拉面本来流程就不难做,这直接极致节省,外加上海小笼包 感觉是丸子包
兰州拉面  上海小笼包
兰州拉面➕上海小笼包
2023-04-30 519 瀏覽
話說二月尾去完旅行飛返香港,大概夜晚9:00左右,一號客運大樓非禁區嘅位置唔係得返好多間餐廳營業,有啲甚至已經提早截咗單。-喺冇選擇嘅情況下,唯有食呢一間小籠包。咁咪就唔算等得好耐嘅,因為大家都唔係你享受,只係落機填下肚食完就走人,所以都只係等咗15分鐘。-我哋唔係嗌咗好多嘢,一籠小籠包,一碟紅油抄手同埋一碗擔擔麵。其實我覺得味道比起出面啲分店好食啲,因為佢多人食啲食物係新鮮熱辣辣嘅。-但問題係啲侍應可能做咗全日太忙,又或者係臨收工時間,態度真係唔係幾好,係呼呼喝喝咁。一路食飯聽到佢哋啲員工好有冤氣,係咁口噏噏鬧其他客人🫠即刻嗱嗱臨食完走人,費事俾人鬧。
點了外賣,白等50分鐘後,-樣都沒有,只好離開I ordered a takeaway, was waiting in vain for 50 minutes ended up leaving the place hungry with no apology, no refund whatsoever. I would strongly recommend not to go to this place.
點了外賣,白等50分鐘後,-樣都沒有,只好離開

2022-10-21 593 瀏覽
9個人入座茶錢 ($11/位)埋單收10個人茶錢 比茶錢真係無所謂 但 亂收錢又收錯錢又唔順氣 「仲要話我私人俾返$11你」 ,我覺得有沒有必要用這樣十分惡劣的態度對客 ,係街市賣菜服務態度 好過貴店重點係而家點解我要貼錢受你哋氣先!? (Ridiculous Service) 今時今日嘅服務態度 你哋公司在機場點樣應對海外遊客!? 本地客人都咁樣! 學校冇教禮貌嗎?請改善一下員工質素 !!!

2022-10-17
2022-08-19 529 瀏覽
從前人流如鯽既機場,而家變得好冷清,唔係為左送朋友機,相信都唔會近期黎呢度。非禁區可以選擇既餐廳十分之少,就隨便揀左間叫做中式坐低填飽個肚。擔擔麵可以講係頗為災難級,湯底一味得個辣字,雖然都有花生醬汁在內,但毫無香氣,同埋係無菜莆粒,成碗麵都係無層次。菜肉雲吞麵相對正常一啲,清湯同菜肉雲吞既味道都配合到,雲吞份量夠多,同埋本身麵條唔會太糊口,越簡單既野反而無咁難食。由於個麵真係一般般,唯有再叫多籠小籠包填飽個肚,唔知係咪呢樣先算係招牌?食落覺得皮薄但保留到肉汁,點埋薑絲同醋提到鮮味,算係挽回少少分數。

2022-08-18
2020-08-15 787 瀏覽
機場唔入閘嘅餐廳選擇好少,翡翠算係質素比較好嘅餐廳。員工套餐上海小籠包+四川擔擔拉麵$88,飲品檸檬薏米水係跟餐嘅,都幾好飲。小籠包皮好薄,一咬會爆汁,美味!擔擔面就冇乜特別,少少辣咁樣啦,不過如果唔係食員工餐其他散叫或者套餐都幾貴。
機場唔入閘嘅餐廳選擇好少,翡翠算係質素比較好嘅餐廳。

2020-07-16 447 瀏覽
食過幾次都係食機場果間,坐位應該舒服過其他分店。小籠包係必點既菜式,望住廚師係窗入面不停搓麵粉,總覺得佢係整緊自己果份! 小籠包皮唔厚,收貨,食之前要用湯匙成隻放好,我習慣用筷子整個細窿,將熱湯放出黎先,唔怕熱親個咀,之後配埋佢啲薑絲同醋一齊食,超正!其他麵同飯都算合格,不過係機場食價錢好似會唔同,相對性價比就無咁高喇!
食過幾次都係食機場果間,坐位應該舒服過其他分店。