作為客人,我要求麵硬一點,佢地用好差既語氣答你盡量!飲品我都未講完凍定熱,就搶姜串你冇講,其實咁既態度,不如執咗佢啦,連最基本飲食業既態度都冇!垃圾!工作人員態度差,食物水準好一般,裝修幾特別都冇用啦,入面做野既人差!永不錄用這種自視過高,視客人如無物既高價茶餐廳。
2016-10-03 277 瀏覽
只適合嚟飲杯奶茶為集郵而來的「老爺冰室」!今日真難為男友的媽媽、為她點了她至愛海南雞飯、老人家食到一半才告知雞肉有嚡又老、油飯飯粒內有粒粒硬物、我以為係生米、我試過但又唔係喎!但竟然問服務生無人答得出係乜?幫伯母改叫咗番茄牛肉芝士通粉(餐廳改取消海南雞飯)、但啲通粉一樣咁硬!可能呢度位廚師牙力特別好吧!其他食物質素也是一般!只有杯「央走」係比較好!我地共四位只叫咗幾樣野、又錯漏百出!不會有回頭了!
只適合嚟飲杯奶茶為集郵而來的「老爺冰室」!
但竟然問服務生無人答得出係乜?
其他食物質素也是一般!只有杯「央走」係比較好!

我地共四位只叫咗幾樣野、又錯漏百出!不會有回頭了!
2016-09-06 2060 瀏覽
市面上出現越來越多這一類的懷舊風,復古的茶餐廳,不過其中十居其九都只是睇得唔打得的,空有一個懷舊的軀殼但食物卻是糟糕得不得了....但這一位位於深水埗的"老爺",卻是少有的例外....記得不久之前在同區光顧過另一間叫"老鳳"的,無論在取名、裝修以至餐牌設計都十分的類同。有理由相信她們是屬同一個老闆旗下的吧....店內的裝潢主題是懷舊電影,牆上掛著非常多的電影海報及場景....就連餐牌的設計都和電影有關,很有趣....店內號稱今期的"主角"乃是芝士豬扒撈一丁加上雪糕紅豆冰。小友一喵到就大嚷要吃它....用芝士汁來撈一丁麵,一想起就知是膩口到極點之物....芝士醬汁弄出來比料想中稀身但膩感一點都沒有減輕,掏多兩口入肚就很快有飽肚的感覺了....但另方面若您是芝士的大粉絲的話您定必會愛死它,其芝香及甘鹹確實是蠻濃厚....一丁處理得不濕與淰口感仍是彈牙的,絕不是求求其其淥出來的....豬扒少不免應有經"特別手續"處理過但起碼仍咬得出肉的texture來。於茶廳角度來睇已算是相當有良心了....雪糕紅豆冰除了滑溜溜凍至起雪的雪糕及煲至起沙的紅荳以外,舖面還附有兩小粒像糯米糍的東西,誠意是十足的

但這一位位於深水埗的"老爺",卻是少有的例外....

就連餐牌的設計都和電影有關,很有趣....
用芝士汁來撈一丁麵,一想起就知是膩口到極點之物....

雪糕紅豆冰除了滑溜溜凍至起雪的雪糕及煲至起沙的紅荳以外,舖面還附有兩小粒像糯米糍的東西,誠意是十足的....
來到茶廳,必定要點一些極度邪惡的食物才不算是枉來....
一大只的炸肶,皮蠻鬆化脆口的而咬進肉後肉汁馬上就四濺而出;肉的嫩滑度亦比預想中的高。它是不是生炸小弟倒不太介意,反正做得夠味好吃便是了....
小弟今天的胃口好,一口氣獨吞了一大隻燒豬手....
豬手一上桌時惹來了一輪的注目禮....無他的,如此的派頭如斯的件頭,又怎能不讓人羨慕 ?

不要以為在茶廳內吃德國燒鹹豬手好像是一件挺儍的事....怎料到這件豬手倒是弄得似模似樣的 ---- 皮厚而帶焦脆是最突出的一點;其次肉的鹹度是控制得宜的;皮與肉之間的甘腴脂肪是繼皮之後最引人的部份;缺點是肉的中心是多了一點帶韌的筋,偏硬而黏牙的不快質感是難免的了....

醮醬竟是帶有少許花椒香氣的甜豉油。相比起普通的茄醬以及芥蘭這實在既特別又合適....

配豬手吃的還有一道頗和式的麻醬伴天使麵....
我個人頗愛這麵的 ---- 入口清爽味酸酸的正好能消去燒豬手的肉膩;麵不會淰淰塔塔的仍存彈性....

最後的飲品upgrade成為一道名字相當別緻有趣的"馬卡龍男主角華田"....
說穿了只是在一杯凍華田上加了大量的軟甜忌亷、甜度極高的卜卜米以及兩小件同樣味甜到漏的macaron。味道是沒甚驚喜但論到創意卻是攞足滿分....
2016-09-06 258 瀏覽
之前帶爸爸媽媽去同區嘅冰室到回味下以前,今次再黎深水埗區,都係食冰室,不過就試下另一間喇,呢到裝橫都係懷舊為主,而且主要係用電影黎做主題,例如有舊嘅電影海報、演員海報等等我同友人就叫咗馬卡龍男主角華田同馬卡龍女主角可力,連飲品都配合番電影嘅主題,其實就係冰凍嘅阿華田及好立克,但係唔止咁簡單嫁,餐廳仲係表面放上顏色鮮艷嘅馬卡龍黎點綴,另外更放上美綠脆球、脆米同胚芽,感覺有啲似食緊谷物早餐咁,而馬卡龍要記得儘快食,如果唔係就會溶,味道就係阿華田同好立克無誤,但係係口感方面就落咗唔少工夫黎到呢間冰室,一定要嗌嘅就係黑松露蝦球炒蛋多士,事關係滑溜溜嘅炒蛋上面,毫不吝惜咁加上滿滿嘅黑松露,濃郁嘅黑松露味道配埋炒滑蛋,味道方面係無得輸,如果炒滑蛋下面嘅多士可以再烘至脆身就忽較好喇,而呢個更加加入埋爽口嘅蝦肉,口感都幾豐富成日去美食博覽,都會俾呢個菜式吸引,因為就咁睇名嘅話,根本無可以知係咩,所以令人產生好奇心態,其實肉夾饃就係麵包夾住肉,可以算係中式嘅漢堡包咁,呢到嘅賣相都唔錯,用一個鴨形嘅藤籃裝住,可惜麵包比較韌,有點難將佢咬開,可以話係鍛鍊牙力咁,而中間肉餡嘅味道有少少偏鹹最後嘅焗安格斯牛腩保
我同友人就叫咗馬卡龍男主角華田馬卡龍女主角可力,連飲品都配合番電影嘅主題,其實就係冰凍嘅阿華田及好立克,但係唔止咁簡單嫁,餐廳仲係表面放上顏色鮮艷嘅馬卡龍黎點綴,另外更放上美綠脆球、脆米同胚芽,感覺有啲似食緊谷物早餐咁,而馬卡龍要記得儘快食,如果唔係就會溶,味道就係阿華田同好立克無誤,但係係口感方面就落咗唔少工夫
最後嘅焗安格斯牛腩保齡球,同近期大熱嘅韓式芝士麵包炸雞,都有異曲同工嘅感覺,因為主要都係挖空農夫包嘅中心,再將煮好嘅牛腩同白飯放入包中,就好似一個可食用嘅煲仔咁,而且牛腩都煮符幾軟身,但係食曬整個包同飯就會幾漏下,如果有啲清新嘅伴菜,清一清膩感就更好喇
2016-09-06 1242 瀏覽
早前見有朋友在這裡打咭,裝修很有特色;以電影作為餐廳的主題,而且離家不遠,走路也只需十多分鐘,沒有不試的道理吧!可能是星期六下午的關係,人流非常多,在門外等了差不多十分鐘才有位;之後也繼續是人流不絕。等位期間也不浪費時間;看門面上的雜誌介紹,可有什麼值得吃的,「黑松露炒蛋多士」- 大大張相放在當眼處,齋看也吸引;自家製蝦膠多士,又跟平常吃的有什麼分別呢?蒜香一字骨沙律,香香脆脆應該幾好味;喜歡的全是小吃,兩個人,怎麼吃得到這麼多呢?分兩次吃?還是不吃粉麵飯,只要小吃?貪心的我,當然會選擇後者啦。黑松露炒蛋多士 ∼ 分量之大真不簡單,望著滿瀉的黑松露,真的是未食先興奮!小心的將它一分為二,內在呈現出微微半生熟的狀態,用义子碰一碰還會輕輕的震動呢!吃一口,蛋味十足,加上黑松露添香,不用半分鐘,已輕鬆將它 KO 了。蒜香一字骨沙律 ∼ 一字骨蒜香味濃,惟肉質乾身及帶韌。自家製蝦膠多士 ∼ 先把蝦打成膠狀,再鑲入麵包內,將沾滿了蛋漿的麵包落煱油炸。人囗外脆內彈牙,也是個不錯的小吃。招牌奶油豬 ∼ 外層焗得香脆,加上牛油煉奶不可能不好吃吧;但可能當時已半飽,感覺上就比較膩了點;如能多添一個選擇,

黑松露炒蛋多士
蒜香一字骨沙律 ∼ 一字骨蒜香味濃,惟肉質乾身及帶韌。
蒜香一字骨沙律
自家製蝦膠多士
招牌奶油豬 ∼ 外層焗得香脆,加上牛油煉奶不可能不好吃吧;但可能當時已半飽,感覺上就比較膩了點;如能多添一個選擇,用上檸蜜代替奶油,相信會更為吸引。
招牌奶油多豬
馬卡龍男主角華田特飲 ∼ 柯華田加上雪糕和早餐脆脆及馬卡龍,味道出奇地配合,一試鍾情;不知怎的令我想起小時候喜歡吃的雪榚紅豆冰。
馬卡龍男主角華田特飲
檸七 ∼ 味道清甜,解喝之選。
檸七
味道比想像中出色,而且裝修很有電影感,加上老闆別出心裁的食物名稱;玩味十足。這個老爺一點也不老餅,而且還很盞鬼呢!仍有很多食物未試,下次逛鴨寮街時又可試試其他出品了。
2016-08-27
自家製蝦膠多士
招牌奶油多豬
馬卡龍男主角華田特飲
檸七
  • 招牌奶油豬
2016-09-05 258 瀏覽
又一間以懷舊做主題嘅冰室茶餐廳!鋪面以60、70年代香港電影為題,牆掛滿昔日海報劇照,充滿懷舊嘅裝修,最特別係連份菜單都做到成劇本咁,而且入面字眼都玩埋…又幾盞鬼喎!黑松露炒蛋多士全日供應!黑松露滿到就快要瀉一樣,輕淡松露香味,未食已經聞到幾香,同炒滑蛋真好夾,新鮮多士好厚,朝早11點半前跟餐$30就食到,可以話係深水埗區嘅高貴又經濟嘅選擇!

2016-09-05 907 瀏覽
這天跟好友出深水埗買東西,跟友人行經一間老爺冰室,見有不少人等位,正值下午茶時間,心郁郁想試試,好彩友人不怕大熱天時跟我等位,大約等咗十分鐘便可入座! 冰室用上懷舊電影風格,內裡有不少舊式電影器材作裝飾,好鬼花樣年華呢(⌒∇⌒) 就連餐牌亦貫徹如一,用上劇本模樣呈獻給客人,做足感覺出來。 大熱天時梗係要整杯冰凍飲品啦!估唔到懷舊嘅冰室都有好新潮嘅特飲喎,餐廳於14:00-18:00叫食品奉送熱飲,凍飲+$3。 我揀左{朱古力馬卡龍特飲}+$16,香濃朱古力內附有一小球雪糕,面層還有極度邪惡的忌廉,再鋪上層脆粒同馬卡龍,味道香甜滑溜仲好飽肚呢!茶餐廳都有咁嘅質素真不俗啊~ 餐牌寫住有{陝西肉夾饃}$34梗係要嗌一客來試一試啦!夾饃比較韌,但係 香辣惹味嘅肉餡味道十分討好,我蠻喜歡的。 {自家製蝦膠多士}$36 蝦多士足足有8件份量可不少呢!而且仲還有雜果沙律相伴,呢個價錢十分抵食喎。 那份雜果沙律餐廳都唔係Hea住做㗎!用上有柚子醬調配出沙律汁,吃落清香甜美,比起淨沙律醬沒那麼膩更多了份清爽感覺。 而蝦多士用上厚身多士夾

就連餐牌亦貫徹如一,用上劇本模樣呈獻給客人,做足感覺出來。

,但係 香辣惹味嘅肉餡味道十分討好,我蠻喜歡的。

而蝦多士用上厚身多士夾著爽彈嘅蝦膠,吃下夠脆之餘亦不會太油膩,係略嫌佢炸得過火咗少少,如果早啲起嘅話我相信更加完美!

不過講到最正既係呢一份{黑松露炒蛋多士}$32,大家去老爺冰室一定要食這個黑松露炒蛋多士呀。

厚多士上鋪滿嫩滑多汁的炒蛋,再加埋矜貴嘅黑松露醬,香氣撲鼻之餘,味道更加係一流呀(=^・^=)

最後呢個{芝士豬扒撈丁配牛油芝士厚多士}42,味道質感偏向似忌廉汁多於芝士汁,而出前一丁日都較淋身,豬扒就正常啦不算太突出,不過總括嚟講呢間老爺冰室都好值得去幫親下呢,大家去開深水埗個頭可以去試下喔^0^

2016-08-27
下午茶
2016-09-04 262 瀏覽
朋友係外國返左香港, 話好掛住香港的冰室, 呢日去左深水埗買野, 於是帶朋友一試呢間<老爺冰室> 一入去朋友好興奮, 因為周圍用左電影的佈置, 掛滿懷舊電影的海報 連餐牌都係用左劇本的模式, 好特別 <黑松露炒蛋多士> 上台時已經散發出淡淡的黑松露香味, 嫩滑炒蛋配上脆卜卜的多士好香口, 建議要趁熱食 <芝士焗大蝦球保齡球> 大大個農夫包焗到金黃香脆, 大蝦新鮮彈牙, 芝士味香濃 相反炒飯的飯有D硬身, 可以改善一下~ <BBQ原隻德國豬手(配麻醬天使麵/飯/意粉)> 豬手外皮香脆, 皮下脂肪不算多, 多肉 食落去滿滿的骨膠原, 味濃香嫩, 再配上鹹酸菜味道一流 因為天氣熱, 所以我地選擇左<麻醬天使麵>天使麵彈牙, 配上麻醬冰冰涼涼 <馬卡龍飛女可力> 跟餐+HK$16 第一次係冰室食到西式馬卡龍, 好特別~
朋友係外國返左香港, 話好掛住香港的冰室,

呢日去左深水埗買野, 於是帶朋友一試呢間<老爺冰室>

一入去朋友好興奮, 因為周圍用左電影的佈置,

掛滿懷舊電影的海報

連餐牌都係用左劇本的模式,

好特別

<黑松露炒蛋多士>

上台時已經散發出淡淡的黑松露香味,

嫩滑炒蛋配上脆卜卜的多士好香口,

建議要趁熱食

<芝士焗大蝦球保齡球>

大大個農夫包焗到金黃香脆,

大蝦新鮮彈牙, 芝士味香濃

相反炒飯的飯有D硬身, 可以改善一下~

芝士焗大蝦球保齡球
<BBQ原隻德國豬手(配麻醬天使麵/飯/意粉)>
豬手外皮香脆, 皮下脂肪不算多, 多肉

食落去滿滿的骨膠原,

味濃香嫩, 再配上鹹酸菜味道一流

BBQ原隻德國豬手(配麻醬天使麵/飯/意粉)
因為天氣熱, 所以我地選擇左<麻醬天使麵>

天使麵彈牙, 配上麻醬冰冰涼涼

<馬卡龍飛女可力> 跟餐+HK$16

第一次係冰室食到西式馬卡龍, 好特別~

馬卡龍飛女可力
2016-08-19
黑松露炒蛋多士
BBQ原隻德國豬手(配麻醬天使麵/飯/意粉)
2016-09-02 517 瀏覽
我應該沒有想過可以有這樣的驚喜。 如果說你會經去茶餐廳,最多你是睇佢杯咖啡奶茶好唔好,還有多士和沙爹麵好唔好食,好少你會睇佢裝潢設計,自金記龍凰喜記那幾間開始,他們用心打造美食外,也將一間餐廳打造到美到不行,他們大都是造到懷舊有特色有感覺,讓你懷緬一下舊回憶。 這裡懷念的就是那個年代的舊戲院,那個年代你還記得全院滿座,還記得那些戲院門口的燒魷魚,你可以買祿庶入去咬,還記得人手劃位,還記得那些大到不行的影院,那些冷到不行的座位,這所有的過去,當我來到這間老爺餐廳,便聯想到那年代的一切。 就是茶餐廳的食物,也是最傳統的,也是令你想起舊記憶的藥引。 我是因為黑松露炒蛋多士$30而來的,當然這個炒蛋多士沒有令我失望,從前澳牛引以為傲的炒蛋現在很多地方也能緊貼其水準,還有那一大啖的黑松露之香氣是令人感受到無盡的幸福,那一沫黑松露把蛋都加以一層gas氣,茶餐廳可以吃到食黑松露,也是滿高級罷。 柚子西多是非常新鮮的嘗試,西多當然做得好,不過感覺最出色是因為那個柚子味從西多裡強烈噴射出來,提供了的是別家沒有的新鮮感。 芝士豬扒撈一丁$42,首先要講下佢送嘅芝士牛油厚多士,簡單的厚多士夾著了兩大
我應該沒有想過可以有這樣的驚喜。

就是茶餐廳的食物,也是最傳統的,也是令你想起舊記憶的藥引。

芝士豬扒撈一丁$42,首先要講下佢送嘅芝士牛油厚多士,簡單的厚多士夾著了兩大巨頭,一個芝士一個牛油,兩個為你送上了簡單的美味,最喜歡是其熱烘烘的感覺,不過可惜吃多太多的多士,飽吃得太多冇位放然後的豬扒撈一丁。

芝士牛肉濃茄湯通粉$48跟牛乳炒蛋肉醬焗薯泥,呢個我吃了兩口,那個濃茄湯也做得不錯,當然不可以與那幾間強到不行的對手比較,但也是令人會接受的菜式。

幾個朋友的飲品都得懷舊一下,雪糕紅豆冰是非常可愛,可惜我自己不特別喜歡紅豆冰。

原味波波冰鎮咖啡,外表就如佢個名一樣,一大粒波波,除了樣子可愛,那個咖啡味也蠻重的。

我自己飲簡單的龍鳳可樂,因為天氣實在太熱了,基本上我的汗把整件襯衫都弄得濕了,幸好吃完這些熱辣辣的東西,一杯龍鳳可樂的冰涼把我從深淵中救起。

吃得愉快的原因,是因為在這裡眾多電影海報的裝修中,看到了<春光乍洩>的海報,一套喜歡了很久的電影,竟然在茶餐廳裡見到,是奇怪的,只不過,數數手指,這電影已經是十九年了的光景,時間的快,我們總因營役的生活而忘記,幸好還有一些地方提醒我們,曾經有過香港的美好過去。

良記餐廳(老鳳冰室)

深水埗基隆街216號地舖
2016-07-17
15 分鐘 (堂食)
2016-08-16 585 瀏覽
大胃聯盟今次响「老爺冰室」order左黑松露炒蛋多士、黑松露海鮮炒飯, 同埋試左佢既芝士焗大蝦球飯、原味波波冰鎮奶茶。******************先上有孤單的原味波波冰鎮奶茶。點解要加個形容詞俾佢呢? 因為隻杯好大, 奶茶又裝唔滿, 又只有兩粒波波, 感覺好空虛。飲第一啖就覺得老爺冇乜誠意, 因為杯奶茶根本唔凍。如果預左自己唔多加冰, 其實應該一早準備凍奶茶, 又或者唔好咁孤寒, 放多兩粒波波落去, 唔好搞到成杯野唔熱又唔凍。飲落都好在唔會過甜, 好重奶味, 一般般滑。******************黑松露炒蛋多士, 上次都講過, 茶餐廳用既松露醬, 唔好expect有幾滑, 但求香就好。因為黑松露同牛油都係好香好搶既食物, 而呢個黑松露茶炒蛋既主角應該係黑松露, 可惜佢塊多士搽牛油搽得太搏命, 牛油味完全覆蓋左黑松露既香味。炒蛋方面, 大胃聯盟會覺得「老鳳」比較幼滑。******************黑松露海鮮炒飯, 黑松露味唔講, 先講飯, 好硬好硬, 小編都明白炒飯係要乾身, 但唔係好似未熟透既米咁囉。配料相對上係比較少。******************芝士焗大
******************
芝士焗大蝦球飯, 非一般的芝士焗飯, 到底佢用左咩芝士呢?? 沙律甜品專員話食到鹹蛋黃味, 大胃專員話食到膠味tim...
******************
最後講一講餐廳安排, 大胃聯盟去到時都已經差不多15:00, 本來都冇乜人, 只有4-5檯客, 但突然一個接一個咁行入黎, D阿姐就不停咁般檯搬凳 (雖然「老鳳」都好多人, 但冇搬檯搬凳, 只係安排人做埋一邊), 其實有D煩; 加上佢地唔知係扮睇唔到定真係睇唔到 (因為玩緊電話), 小編要第三次叫(加大聲浪版)先有人理。
芝士焗大蝦球飯
黑松露海鮮炒飯
消費: total $172
優惠: /
2016-08-15
午餐
2016-08-15 603 瀏覽
之前有朋友帶我到位於深水埗的老爺冰室午餐,呢間冰室的裝潢除了有特色之外,午餐都有d特色,價錢又唔算貴,值得大家一試\(^o^)/呢間老爺冰室以電影為主題,看到牆上似菲林的卷軸就諗起懷舊電影,依家的電影已經數碼化,菲林電影可以播放機會可能只有電影博物館舉行~~~看到一些老照片,感覺幾有趣,相信最多人熟悉張曼玉和梁朝偉在《花樣年華》的情景(^_-)在冰室的客人可以拎塊牌去寫自己喜歡的文字然後拍照留念,由於當日我寫的內容太低B,所以好友禁止我post出來~~~成間冰室最吸引我係呢段文字~~~冰室熱飲會用特別的杯,令我想起細細個時在家鄉用這種杯焗麵吃~~~好友跟我分別點了台式肉燥老爺雞脾飯($40餐)和香煎法式羊架伴麻醬天使麵,個香煎法式羊架好鬆軟,而且唔覺有羊酥味,冷的麻醬天使麵感覺好好食,只需$72就可以點這個餐連飲品,真的不錯=]老爺冰室地址:深水埗汝洲街234號https://www.facebook.com/ClassicResturantHK/之後行鴨寮街見到這可愛的黃狗在睡覺,最有趣係有人用心幫牠弄個午睡中的牌=w=以下是我們的FACEBOOK專頁連結,裡面會有一些昕昕的生活照片

成間冰室最吸引我係呢段文字~~~
老爺冰室地址:深水埗汝洲街234號

以下是我們的FACEBOOK專頁連結,裡面會有一些昕昕的生活照片和不同資訊分享^^生活易推出咗BB成長日記,方便媽媽記錄BB成長片段,我幫昕昕建立咗一個,大家有時間可以參觀=W=我的網誌~~~

Google blog

theztyle blog

Mybb.com blog

Bkmilk blog

She blog (New) She blog (Old)

ELLE blog

WOW Blog

WeShare

U Blog

我的護膚品分享:

gooodapple.com

如有任何Blogger活動邀請或試用,可以聯絡我的電郵:

2016-06-15
  • 香煎法式羊架伴麻醬天使麵
2016-08-02 705 瀏覽
深水埗的電腦產品多的是,對於這個小宅女,愛行電腦商場,也愛逛鴨寮街,幸好身邊哪位都愛逛這些地方,要不然我又要單獨行動了。逛完以後就直接在深水埗找點吃的,見到這家冰室的名字就忍不住跑入來吃吃看。畢竟,冰室是一個回憶,我的成長也大多時間在冰室當中,所以冰室對我來說也有一定的情意結。當我見到這家「老爺冰室」,便直接走入來。黑松露炒蛋多士 ($32)賣相並不算好看,其實..只要把黑松露放得整齊一點就可以了。但….畢竟冰室就是帶點隨心的感覺才行。蛋看上去蠻嫩滑的,食落一樣嫩滑。多士呢,熱的時候吃還是脆卜卜的,放的時間長了,蛋的熱力跟蛋漿就會把多士弄得淋身,但這個並不是問題,因為多士把蛋漿吸收了,味道很香的。蜜焦雞翼 ($32)加入蜜糖以後,再烤熟,外皮又甜又香脆,咬落去雞肉很嫩滑多汁的,這個算是不錯的小食吧~BBQ原隻德國豬手(跟麻醬天使麵/飯/意粉)($98)豬手的賣相十分特別的,因為上面有著充滿童年回憶的小傘子,回比頓時在腦海中出現。話說回來,這隻豬手蠻有驚喜,外皮脆卜卜的,皮下脂肪並不算多,反而膠質的部分蠻多的,吃落去就好像把骨膠原直接吃下肚子一樣。這隻豬手的肉地蠻多的,吃落也夠嫩夠濃味;
黑松露炒蛋多士 ($32)

蜜焦雞翼 ($32)

BBQ原隻德國豬手(跟麻醬天使麵/飯/意粉)($98)

豬手的賣相十分特別的,因為上面有著充滿童年回憶的小傘子,回比頓時在腦海中出現。話說回來,這隻豬手蠻有驚喜,外皮脆卜卜的,皮下脂肪並不算多,反而膠質的部分蠻多的,吃落去就好像把骨膠原直接吃下肚子一樣。這隻豬手的肉地蠻多的,吃落也夠嫩夠濃味;至於豬手下的鹹酸菜嘛,是潮州菜那種,感覺並不正宗,但幾特別的。對於喜歡吃潮州鹹酸菜的人來說,這絕對佳音;還有旁邊的醬料,跟德國也毫無關係的,但放在這隻豬手旁邊就是蠻過癮的,而且幾新穎。Fusion的事就是這樣,而這隻Fusion豬手,個人來說是蠻討好的。

至於麻醬天使麵是比較特別的,加入麻醬的麵條很滑,而且這個凍食,在夏天食涼浸浸的,提升胃口一流。
芝士焗大蝦球保齡球 ($68)

保齡球指的是農夫包,焗得很香脆的,單是這個農夫包的外層,的確是獲得我大大力讚好的。大蝦以茶記水準來說是高質的,至於芝士嘛,個人覺我未夠濃味;炒飯底的飯太硬身。要是炒飯能淋身一點,也許可以在炒的時候加入多一點蛋花這些配料,而且放面的芝士味能濃一點,整個飯的分數會更高~
馬卡龍雪糕什果船 ($42)
這個…我的確被它的名字騙到,初時想什果指的一定是鮮果,沒想過它是加上香港茶記特色的沙律,也沒想過雪糕指的是雪米糍,整個甜品很有遺和感。味道很不搭的,沙律醬加雪米糍本來已經很怪,還加上馬卡龍,除了奇怪還是奇怪。其實可改善的空間很大,要是把沙律變成真正的什果,把雪米糍變雪糕球,忌廉可不用了,整個感覺即時變我很搭配,而且賣相亦會相對變好啦~

這日下午,約了友人聚餐,提議到深水埗一間開業不算太久的茶餐廳試試。老爺冰室位置就在樹記旁邊,食完還可順便到樹記買腐竹,我一家人的最愛, 哈哈。星期日下午茶時間,人流都幾多,我們等了若10分鐘才能進座。 這兒空間不大,但裝潢就十分有特色,也舊電影為主題,招牌用了電影的場記版。餐廳牆身貼了不同的海報裝飾,舊機場,貼著香港人很多的回憶。三眼仔的一天....這是甚麼概念,哈連餐牌也有連貫性,劇本,演員 男主角等都是這兒的菜式最後頁還有放映完畢的字樣。黑松露炒蛋是這兒的招牌菜式,當然要點上一客來試試看,另外還加了$14要了杯特飲回味一翻。黑松露炒蛋多士$30: 厚切多士,不用再叫烘底,店員已經會自動幫你烘底。多得聚曬落碟的滑蛋,一摺摺的波浪紋,中間夾雜著蛋漿,面頭再加上帶幽香的黑松靈醬,誰不心動?切開炒蛋多士, 蛋漿未有所想的流岀,單看有點煮得過熟的現像岀現,大概是我們拍照的時間太長,令炒蛋變老吧。眾人紛紛為此感到可惜,連店員都忍不住岀過來說蛋放太久變老了(是要在傷口灑鹽... Haha)。吃下,炒蛋厚身很飽滿,雖然看上去似是老了,但吃下依舊是滑溜滑溜的,蛋香,牛油香,黑松露幽香集於一身。 再來
餐廳牆身貼了不同的海報裝飾,舊機場,貼著香港人很多的回憶。

三眼仔的一天....這是甚麼概念,哈

吃下,炒蛋厚身很飽滿,雖然看上去似是老了,但吃下依舊是滑溜滑溜的,蛋香,牛油香,黑松露幽香集於一身。 再來是多士塗抹上牛油並烘烤過的脂香,配搭去上來,是平凡中的美味。
唯一不足是,多士被蛋漿的濕度回軟,吃下已沒有脆度,不過因厚切的關係,吃下口感還是很豐富的,完全收貨啦!
懷舊雪糕紅豆冰(特飲加$14): 雞脾同紅豆冰可以說是我童年最常點的下午茶組合。 不過紅豆冰好麻煩,一係啲冰碎又碎唔曬,塞住支飲管,一係就想食紅豆時,又會"不"到冰多過紅豆。
這兒的雪糕紅豆冰和兒時的略有不同,雪糕是三粒不同味的雪米糍,面頭還有些cream 阿華田粉同coco可可脆片。
呷下,奶味很足夠,紅豆粒粒煮開,吃下富豆香蜜味,而且不會有很多碎冰的問題岀現,喝得讓人十分滋味
柚子西多士$24: 比最原始的多加了一層柚子醬內餡。 西多士炸至金黃色,上高放著萬悪的牛油及糖漿。
牛油隨熱力緩緩溶化,漸滲在西多士中。 切開,2片麵包中夾著柚子醬。 吃下,外帶著脆身,內有柚子的緩酸清新。
唯麵包炸得比較乾身,可能是吸收蛋漿和牛奶的時間不足,炸衣有點倒吸油的感覺,可能炸時油温需再作調校,整體不過不失,還是不能打底大埔李記在我心中的地位
黑松露芝士火腿奄列$42: 除了黑松露炒蛋多士,我們另外還點了黑松露芝士火腿奄列。
長條狀的火腿奄列,上高放了一團又一團的黑松露,對有密集恐懼症的孩子來說,看著它會是個小挑戰。
切開奄列,火腿足料,不會是像一些茶餐廳的火腿奄列,火腿寥寥可數的只有幾條幼絲。
吃下,因要製成奄列的關係,蛋會比炒蛋乾身一些,但依然是有些蛋漿的,蛋加火腿的咸香加黑松露香氣,另外半溶芝士,又是另一種風味,不過還是黑松露炒蛋多士得我心些。
馬卡龍飛仔華田(特飲加$14): 友人點了這一款,想不到法國甜點馬卡龍會再茶記岀現吧
賣相十分有心思,玫瑰紅色的馬卡龍加上coco可可脆片,華田粉等等,不過因沒有喝過,不能作評價。
芝士豬扒撈一丁(送芝士牛油厚多士)$42: 今日吃的也太邪惡了!?
澄黃的芝士溶液,大大塊的煎豬扒,底部是岀前一丁麵。
把它們拌勻,芝士十分厚重的掛在每一條岀前一丁麵上高,吃下,麵身不會過淋,有濃郁的芝士香,豬扒留下的脂香,吃下不會感到乾身難嚥,整體很不錯。
總結,這兒的小食特別,把舊的重新包裝,用新的呈現給客人,訂價不會高,質素整體不俗,加上位置易找,像我一樣對茶記情有獨鍾的要來試試!

老爺冰室 Classic Cafe

深水埗汝州街234號地舖

2016-07-16
10 分鐘 (堂食)
今日去開深水埗 路經老爺冰室 好似幾得意喔~冰室本身也是老香港的情懷而且老爺的牆上有很多關於電影的裝飾為了貫徹電影主題 每張枱都有一份特色Menu食品名稱都改了跟電影有關 相當搞鬼旁邊亦放了導演板 原來是可以隨便用白板筆寫上心水戲名食物方面配搭非常有趣 打破傳統冰室的規律看了幾篇雜誌報導選了幾樣鎮店之選貌似西多士的自家製蝦膠多士 切開後從側面看是非常有份量的 跟平時吃較脆的蝦多士完全兩種感覺黑松露炒蛋多士 真·滑蛋中間仍然帶有蛋汁面頭灑上香氣十足的黑松露 配上金黃厚多士微脆加上濃郁滑溜 很滿足的說醬皇大蝦球撈一丁(配牛油厚多士)面對一丁麵 最多都只在家裏煮來吃因為怕油膩所以很少會叫炒丁或者撈丁所以最好和朋友share因為這裏的一丁麵處理得好彈牙 邪惡都要放一邊值得推介的飲品當然是「波波系列」這裏的凍奶茶和咖啡都用上冰波波而冰波波其實就直接是奶茶和咖啡所以就算冰溶掉了也不會溝淡 超抵讚!深水埗其實也不是鴨迷才會去男人可以去鴨記 女人也可以周圍搵食的喔~
今日去開深水埗 路經老爺冰室 好似幾得意喔~
冰室本身也是老香港的情懷

有份量的 跟平時吃較脆的蝦多士完全兩種感覺

黑松露炒蛋多士 真·滑蛋中間仍然帶有蛋汁
面頭灑上香氣十足的黑松露 配上金黃厚多士
微脆加上濃郁滑溜 很滿足的說

醬皇大蝦球撈一丁(配牛油厚多士)
面對一丁麵 最多都只在家裏煮來吃
因為怕油膩所以很少會叫炒丁或者撈丁
所以最好和朋友share
因為這裏的一丁麵處理得好彈牙 邪惡都要放一邊

值得推介的飲品當然是「波波系列」
這裏的凍奶茶和咖啡都用上冰波波
而冰波波其實就直接是奶茶和咖啡
所以就算冰溶掉了也不會溝淡 超抵讚!

深水埗其實也不是鴨迷才會去
男人可以去鴨記 女人也可以周圍搵食的喔~
2016-07-23
  • 醬皇大蝦球撈一丁
  • 波波奶茶
  • 波波咖啡
2016-07-18 560 瀏覽
“Bing sutts” used to be high-end places to go in the early days of Hong Kong. They serve most classic items on the menu such as eggs, toast, sandwiches, macaroni and milk tea. As time goes by, the popularity of these cafes still last but many of them are having a change on the typical standard food.Classic Cafe is one of the latest ones located at Shum Shui Po. The windowless cafe is so crowded from day to night, serving comfort foods in a their own creative and modern way.Some favourites are th

老爺雞翼
Some favourites are the chicken wings cooked with a sweet Swiss sauce, fluffy scrambled egg topped with black truffle paste that is served on thick toast. The Hong Kong-style french toast is also fried perfectly golden-brown, completed with melted butter and yuzu honey.
柚子西多士
Instead of having a bowl of typical macaroni in tomato soup, we have this instant noodle baked in a lovely cheese sauce which comes with tender pork chops.
黑松露芝士火腿奄列
黑松露芝士火腿奄列
芝士豬扒撈一丁
And finally, their drink list is definitely worth mentioning including the everyone’s favourite red bean ice with vanilla ice cream, iced coffee made with real coffee ice cubes, the malt chocolate drink Ovaltine is garnished with a piece of fancy macaron and chocolate coco crunch.
懷舊雪糕紅豆冰, 馬卡龍飛仔華田
原味波波冰鎮咖啡
2016-07-17