2020-09-29 74 瀏覽
Lunch time 食火鍋~~~~~好heavy ahhhhhh omg!打邊鍋又點會少得牛肉呢❤️❤️❤️最愛食牛嘅我地,叫左個牛肩肉黎食🥰見到個樣都覺得十分靚同十分鮮😍😍😍😍😍完全征服左我地!個姐姐仲提我地吾好淥太耐個牛添!叫左個小食 炸豆腐😌上面仲有一大堆炸蒜頭🈵🈵🈵🈵好香好好食!個鍋底呢就係麻辣味入邊有勁多百葉豆腐同埋鴨血可以食好正!!!淨係食湯底啲料都食到飽啊😇😇😇😇
Lunch time 食火鍋~~~~~
好heavy ahhhhhh omg!

打邊鍋又點會少得牛肉呢❤️❤️❤️
最愛食牛嘅我地,叫左個牛肩肉黎食🥰
見到個樣都覺得十分靚同十分鮮😍😍😍😍😍
完全征服左我地!個姐姐仲提我地吾好淥太耐個牛添!

叫左個小食 炸豆腐😌
上面仲有一大堆炸蒜頭🈵🈵🈵🈵
好香好好食!

個鍋底呢就係麻辣味
入邊有勁多百葉豆腐同埋鴨血可以食好正!!!
淨係食湯底啲料都食到飽啊😇😇😇😇
1K
2020-09-28 1684 瀏覽
在天氣轉變的時候,女生就適宜進食一些驅寒保暖的食物,那麼踏入秋季前就很適合火鍋,尤其是主打養生的食材。妹妹已經光顧了此店兩次,今次帶我來,讓我這個老姐姐保養自己的身體。由於我不吃血,就不可以點麻辣火鍋,而是酸菜白肉鍋,再點了丸餃井字盤、響鈴和台灣素麵。位置:非常方便,在尖沙咀B2出口的右手邊走過一分鐘便看到利達行大廈。環境:古色古香,木造屏風分隔了不同的座位,鏤空的木門給客人有適當的隱私,不過燈光昏暗,微黃的光線使整個餐廳處於幽靜的氣氛,不像普通火鍋店熱熱鬧鬧。食物:妹妹喜歡麻辣火鍋,但為了遷就我,就一起吃較清淡的酸菜白肉鍋,鍋內材料豐富:蕃茄、粟米、寬粉、白肉、酸菜、冬姑、蔥花等,味道清淡不油膩,是養生的好選擇。另外,老鍋丸餃井字盤:墨丸、貢丸、蛋餃、水餃,出乎意料,全都很美味,沒有雪味,而且每粒如乒乓球大小,尤其是水餃,及得上雲吞店的水平,食材用心製造,難怪價錢不便宜。令我印象難忘是大大條響鈴,在外面絕對買不了,所以焯熟後比普通的更有口感,很好吃,結果差不多由我全吃掉了。還有台灣蒜香腸,不用煮,當小食吃!不過味道普通。最後我們吃不完,留下了兩包素麵未嘗過,但為了不浪費食物,所以都是

環境:古色古香,
木造屏風分隔了不同的座位,鏤空的木門給客人有適當的隱私,

,鍋內材料豐富:
令我印象難忘是大大條響鈴,在外面絕對買不了,
還有台灣蒜香腸,不用煮,當小食吃!不過味道普通。

最後我們吃不完,留下了兩包素麵未嘗過,但為了不浪費食物,所以都是不開包裝了。

至於醬料則在一角,隨客人自由配搭。
2020-09-24
  • 鮮炸響鈴
2020-09-28 181 瀏覽
終於都可以食火鍋,前排日日在家,好想可以大吃一頓。知道星期六日既夜晚都好多人,所以今次揀左中午去食。 鍋底選了酸菜白肉鍋,鍋底已經係配料十足,酸菜加上白肉,這個湯不會油,反而係清新,有酸菜的味道,令人好開胃。湯料已經十分好味道,好足料。白肉都有好多,好唔錯。 因為好耐冇去台灣,台灣的夜市臭豆腐,係E度都可以食到,仲要係好正。臭豆腐外層超脆,而且並沒有油膩感。沾上甜醬,還有泡菜一齊食,每一口都超有味道。新鮮做好既豆腐。真係係台灣食到既正宗味道。 配料方面,有魚皮餃,韮菜餃 豬肉丸,麻辣魯肉丸。超正。辣味丸,平日多數係蟹子丸或是芝士丸之類,爆開後係辣味魯肉,真係幾得意。好味道,小小一隻,但餡料夠,放係酸菜鍋,味道好。 響鈴,我個人覺得係火鍋的靈魂,新鮮炸起,不是平日街市可以比得上,唔係炸到乾,即是浸左湯,仲食到響鈴的香脆。 麵食方面,台灣面就與個湯十分夾。台灣麵真係台式火鍋店先見到了。所以一定要食一食。 冬瓜茶更加是消暑之選,食火鍋,配冬瓜茶,比汽水更正。
終於都可以食火鍋
前排日日在家,好想可以大吃一頓。
知道星期六日既夜晚都好多人,所以今次揀左中午去食。

鍋底選了酸菜白肉鍋,
鍋底已經係配料十足,酸菜加上白肉,
這個湯不會油,反而係清新,有酸菜的味道,令人好開胃。
湯料已經十分好味道,好足料。
白肉都有好多,好唔錯。
酸菜白肉鍋

因為好耐冇去台灣,台灣的夜市臭豆腐,
係E度都可以食到,仲要係好正。
夜市炸臭豆腐

配料方面,有魚皮餃,韮菜餃 豬肉丸,麻辣魯肉丸。
超正。辣味丸,平日多數係蟹子丸或是芝士丸之類,
爆開後係辣味魯肉,真係幾得意。
好味道,小小一隻,但餡料夠,放係酸菜鍋,味道好。

響鈴,我個人覺得係火鍋的靈魂,
新鮮炸起,不是平日街市可以比得上,
唔係炸到乾,即是浸左湯,仲食到響鈴的香脆。
炸響鈴

麵食方面,台灣面就與個湯十分夾。
台灣麵真係台式火鍋店先見到了。所以一定要食一食。

冬瓜茶更加是消暑之選,
火鍋,配冬瓜茶,比汽水更正。
冬瓜茶
夜市炸臭豆腐
炸響鈴
冬瓜茶
2020-09-28 54 瀏覽
台灣式打邊爐首選老鍋❤️ 酸菜控既我每次黎都必order既「酸菜白肉鍋」,裡面有蕃茄、粟米、寬粉,個粉吸晒湯底既精華,好濃味☺️☺️如果唔大食既人,其實食完個湯已經好飽下,好足料既湯底😘😘配料方面我地叫左超好味既「響鈴卷」,自家炸既響鈴,少了那種千年油的味道,仲要現炸係特別脆身+熱辣辣😝之後當然少不了台灣式丸子(梅菜豬肉丸、麻辣鹵肉丸、韭菜餃、魚皮餃),丸子吸晒湯既濃味,食落又爆汁,果然係誠意之選🥳最後一定要黎返個「老鍋台灣麵」,手打麵加上唔係炸既,感覺好健康同煙煙unun 好夾打邊爐 ❣️❣️另外一提,記得要點「烏梅汁」,酸得黎唔甜,烏梅味好真實,唔係狂加糖水個種烏梅汁,好解渴🙏🏻

2020-09-27 93 瀏覽
起身都晏晏地,出去tst整埋少少野。就同朋友嚟左老鍋食個火鍋。酸菜白肉鍋 $158酸香醒胃,酸度好夠!多多酸菜,係東方大白菜,帶爽。極品豬王花腩有酸有玫瑰露味咁,豬皮一條毛都無,乾淨滿分!寬粉條上鍋好快食得,如果近尾聲食就難夾d!好掛湯少少煙銀。鹽酥一口豆腐酥香滑滑。魚肉小湯包外皮唔係餃子皮嗰啲,係魚蛋皮啦。小肉丸在內,有啲似醬爆牛丸既汁咁。蝦丸大粒既,彈牙無麵粉感。鮮蝦雲吞推薦。有蝦肉、豬肉外,仲有方魚提升?!魚皮餃個皮煮得耐,會被湯透哂d汁。千張豆葉紙豆香幾重,煮得耐都唔會爛!老撾台灣麵配個甜嘅冷麵汁,飽肚。烏梅汁醒胃話又似果汁!

酸菜白肉鍋 $158
酸香醒胃,酸度好夠!多多酸菜,係東方大白菜,帶爽。

極品豬王花腩有酸有玫瑰露味咁,豬皮一條毛都無,乾淨滿分!

寬粉條上鍋好快食得,如果近尾聲食就難夾d!好掛湯少少煙銀。

鹽酥一口豆腐
酥香滑滑。

魚肉小湯包

蝦丸大粒既,彈牙無麵粉感。

鮮蝦雲吞推薦。有蝦肉、豬肉外,仲有方魚提升?!

魚皮餃個皮煮得耐,會被湯透哂d汁。

千張豆葉紙

豆香幾重,煮得耐都唔會爛!

老撾台灣麵
配個甜嘅冷麵汁,飽肚。

烏梅汁
醒胃話又似果汁!
2020-09-26 77 瀏覽
行街前要醫肚仔先,去咗金馬倫道嗰頭搵食朋友提議台式火鍋,我哋揀左「老鍋」而用餐時間係2 hrs 呢度係可以用QR cade,非常方便易用未食火鍋之前先試下佢個夜市炸臭豆腐,唔同於港式嘅臭豆腐咁油膩,食一兩件已經飽飽濟濟,呢隻台式臭豆腐炸到外脆內軟,連我朋友唔好食臭豆腐都食咗幾件,配埋泡菜又幾開胃喎火鍋方面我哋簡咗尙膳養生鍋,開頭仲怕呢類鍋本身會唔夠味,所以一開頭試吓嗰湯頭,又估唔到幾足料同飲落人參味十足,真係俾我當湯飲都得千張豆葉紙-開頭唔知呢樣係咩嚟,叫咗嚟試吓。佢同炸腐皮一樣索湯汁食一流,仲無咁熱氣𠻹。火鍋必點拼盤:貢丸夠肉味,墨魚丸夠彈牙,蛋餃幾特別,餃子🥟多肉爆汁👍🏻豚牛雙拼:雪花均勻,肉味香濃老鍋台灣面:呢樣可以點汁當冷麵食又可以放火鍋浸一浸熱食。飲品我哋就叫咗沖繩黑糖烏梅汁同杞子杭菊露,解火鍋種油膩感一流。侍應服務幾好,見你開始唔夠湯就會立即問你使唔使加湯,呢樣抵讚
行街前要醫肚仔先,去咗金馬倫道嗰頭搵食
朋友提議台式火鍋,我哋揀左「老鍋」
而用餐時間係2 hrs
呢度係可以用QR cade,非常方便易用

豚牛雙拼:雪花均勻,肉味香濃
老鍋台灣面:呢樣可以點汁當冷麵食又可以放火鍋浸一浸熱食。

2020-09-26
2020-09-25 60 瀏覽
朋友一入到去話好有台灣味道佢啲燈唔似平時香港咁光而且有啲板係到好有feel火鍋不辣不是火鍋🤭所以叫咗個麻辣鍋佢個鍋好多辣椒真係好足料選擇咗個佢果到既丸餃井字盤打邊爐又一要食既丸邊佢有幾個配搭可以揀我比較中意食蝦所以簡咗有蝦既配搭蝦丸 魚肉小湯包 鮮蝦雲吞 魚皮餃粒粒鮮蝦 絕對不是平時雪藏嗰啲😍😍我為咗迎合冇得去台灣但好似去咗台灣咁所以揀咗台灣香腸 台灣香腸係我唯一會食嘅腸台灣腸真係唔會唔好食本身想試吓佢個千張但朋友話想食滑豆腐所以就揀咗豆腐普普通通冇咩特別王子麵平時食得多未食過去台灣麵就試吓台灣麵一定要配佢嗰個汁食嘢飲我揀咗烏梅汁佢杯嘢飲勁似啤酒咁烏梅汁可以幫我解除火鍋嘅熱氣👍👍
朋友一入到去話好有台灣味道

嘢飲我揀咗烏梅汁
佢杯嘢飲勁似啤酒咁
烏梅汁可以幫我解除火鍋嘅熱氣👍👍
2020-09-24 60 瀏覽
很久沒出門,真的很想念外地美食!這兩個星期持續下雨,要找點美食醒醒神!老鍋是正宗台式火鍋,位於尖沙咀地鐵站出口,非常方便,入店先要量體溫,店內裝修很有特色,通花屏風,充滿台灣風。自助醬油吧置於餐廳一角,有多款醬油配料選擇,芫茜、辣椒、蔥、炸蒜、蒜泥汁等等等等。我們點了台灣特色小食台灣蒜香腸,香口美味吃不停!火鍋有四個選擇,我們點了老饕酸菜白肉鍋,鍋內有秘方醃制東方大白菜、極品豬王花腩、寛粉條、蕃茄、粟米、洒香肉片,非常豐富,而且風味獨特,酸甜醒胃。另外點了手工丸梅菜豬肉丸、麻辣鹵肉丸、韮菜餃、魚皮餃。丸新鮮好味,而且味道特別,特別推介麻辣鹵肉丸,香辣好味。肉類我們選了嘉美農場雞肉,鮮嫩香滑,配酸菜鍋非常夾。飲品冬瓜茶及杭菊露也解喝好味!

我們點了台灣特色小食台灣蒜香腸,香口美味吃不停!

肉類我們選了嘉美農場雞肉,鮮嫩香滑,配酸菜鍋非常夾。

飲品冬瓜茶及杭菊露也解喝好味!

2020-09-19
  • 寬粉條
2020-09-23 1156 瀏覽
記憶之中應該從未在中午時段食火鍋,Happy Sunday約了S來一個台式火鍋,雖然去唔到台灣,但都要食番個台式火鍋 頂一頂癮先。店子裝修古色古香,地方寬敞舒適,位與位之間分隔甚寬,真係食得安心又放心。醬料$40~有蔥,芫荽,炸蒜, 香醋 ,沙嗲, 蒜蓉汁和醬油,自己鍾意加乜就加乜。冬瓜茶$22~清甜而冰涼,非常消暑。沖繩黑糖烏梅汁$28~酸酸甜甜,梅味香濃,極為開胃解渴。台灣蒜香腸$48~一吃呢個台灣香腸,更加令我懷念到市林夜市掃街的情景。香腸集咸香甜於一身, 煙韌多汁,嚼勁十足,很美味。酸菜白肉鍋$158~主料除了有酸菜和白肉外,配料相當豐富,有蕃茄, 粟米, 大蔥 , 粉條, 紹菜,份量好多,淨係食呢個鍋底都有排食。食火煱前我必定先喝一碗湯底先,湯頭酸酸的非常開胃,令人食慾大增。白肉是五花腩,肥肉和瘦肉相隔,有咬口亦好有肉味。粉條又薄又煙韌,索滿湯汁好好味。粟米和蕃茄也很鲜甜。老鍋丸餃井字盤$98~蝦丸, 魚肉小湯包,鮮蝦雲吞,魚皮餃各兩粒。蝦丸又大粒又彈牙,鲜甜爽彈。鮮蝦雲吞皮薄,蝦肉又爽脆又大隻,混和少許肥豬肉更美味。魚皮餃外皮好煙韌,魚味香甜。魚肉小湯包~Q彈的魚蛋裏面包住

冬瓜茶$22~清甜而冰涼,非常消暑。

沖繩黑糖烏梅汁$28~酸酸甜甜,梅味香濃,極為開胃解渴。

白肉是五花腩,肥肉和瘦肉相隔,有咬口亦好有肉味。
粉條又薄又煙韌,索滿湯汁好好味。粟米和蕃茄也很鲜甜。

蝦丸又大粒又彈牙,鲜甜爽彈。

鮮蝦雲吞皮薄,蝦肉又爽脆又大隻,混和少許肥豬肉更美味。

魚皮餃外皮好煙韌,魚味香甜。

魚肉小湯包~Q彈的魚蛋裏面包住少少肉碎和湯汁,頗有特色。

涮鍋小羊肉片$98~不是一般纸咁薄的羊片,切得頗大片, 肉質嫩滑而帶羊騷味,正呀!

2020-09-20
  • 老鍋丸餃井字盤
  • 涮鍋小羊肉片
2020-09-22 71 瀏覽
其實價錢好貴好唔抵食,座位係硬木櫈坐得唔舒服,食物質素唔差但完全唔係特別好食。唔明點解咁多人讚?茶位醬料費都每人20,冇茶飲架喎?醬料得極普通豉油、蔥、辣椒、炸蒜嗰啲,酒樓質素3個人埋單$12xx,每人要400幾,呢個質素黎講真心好貴,完全唔值。食物選擇唔係特別多,亦冇乜特色,都係得啲普通野。口味其實好唔台式,偏中式,完全比唔上台灣食嘅台式火鍋。飲品叫左杞子菊花露,幾好飲,但都貴,88蚊一jar。唔係難食,但呢個價,真係唔會再有下次。
食物選擇唔係特別多,亦冇乜特色,都係得啲普通野。
口味其實好唔台式,偏中式,完全比唔上台灣食嘅台式火鍋
飲品叫左杞子菊花露,幾好飲,但都貴,88蚊一jar。
唔係難食,但呢個價,真係唔會再有下次。
2020-09-22 59 瀏覽
唔知大家有無依個火鍋癮,每個月小編都要食最少一次火鍋😂依間尖沙咀店裝修好old school 風格,但重點鍋好食😋酸菜白肉鍋本身鍋底已經有蕃茄、粟米、香菇、白肉,寬粉等配料小編對鍋入面酸菜白肉讚口不絕👍🏻非常好食,除左肥瘦均勻、味道真係無得彈👍🏻份量超多食極都有🤤正友人食曬成鍋寬粉話超正😂小編一條都食唔到配料羊肉卷愛羊肉既朋友可點,份量都頗多,食落啖啖羊肉味道,味道非常濃肥瘦適中。蝦丸必叫新鮮自家蝦打成、彈牙有蝦味👍🏻👍🏻鹽酥一口豆腐即叫即炸,可解油膩,外脆內嫩,鹹香👍🏻👍🏻杞子杭菊露。唔甜,打邊爐岩矖,解渴又下火。

唔知大家有無依個火鍋癮,每個月小編都要食最少一次火鍋😂

酸菜白肉鍋
本身鍋底已經有蕃茄、粟米、香菇、白肉,寬粉等配料
友人食曬成鍋寬粉話超正😂小編一條都食唔到

配料
羊肉卷
蝦丸必叫
新鮮自家蝦打成、彈牙有蝦味👍🏻👍🏻
鹽酥一口豆腐
即叫即炸,可解油膩,外脆內嫩,鹹香👍🏻👍🏻
杞子杭菊露。唔甜,打邊爐岩矖,解渴又下火。
2020-09-21 710 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀shopping ,之後佢好喜歡打邊爐🍲,就去左附近火鍋🍲店食個lunch,店員安排左2人私人空間座位既檯比我地,疫情下食得放心!醬料就自己出去拎,為己為人,記得帶好口罩才好出去拎醬料啊!酸菜白肉鍋:餐廳既招牌湯底,湯頭係用左蕃茄、香菇和玉米熬煮而成的,香氣撲鼻,再加埋醃漬酸白菜,醃出來的白菜口感爽脆,味道也很溫潤,肉片則選用帶皮的台灣黑毛豬五花肉,涮過豬肉後毫無油膩感,口感更加Q彈,而且仲有寬條薯粉,食完更增加飽肚感!老鍋丸餃井字盤:(蝦丸、魚肉小湯包、鮮蝦雲吞、魚皮餃)每款各2粒,丸餃很精緻咁放係井字盤上,滾到佢地浮係面就食得,蝦丸好有蝦香味道,Q彈爽滑、而魚肉小湯包要好小心咁進食,因皮內充滿住湯汁,魚肉鮮味、另外鮮蝦雲吞、魚皮餃就都好爽脆,皮薄料靚,讚👍!涮鍋小羊肉片:把羊肉片卷起來,賣相十分精緻,羊肉的味道也非常鮮美,因为羊肉卷在滾燙的鍋內燙一燙就可直接食,簡單易熟,而且没有羊既膻味。鹽酥一口豆腐: 即叫即做,有炸蒜伴碟,令極緻酥脆既熱辣辣外殼下,細嫩得將近融化既雪白豆腐一咬就溶化,口感美妙!最後飲埋杭菊露可以清一清下熱氣,而甜絲絲冬瓜茶可消一下暑氣,所以岩晒

最後飲埋杭菊露可以清一清下熱氣,而甜絲絲冬瓜茶可消一下暑氣,所以岩晒打邊爐時飲!😋😋👍

+++++++++++++++

2020-09-18 70 瀏覽
朋友同我都鍾意打邊爐,見到呢度食評幾好,就試一試。我哋揀咗麻辣鍋同酸菜白肉鍋,麻辣鍋正正常常,酸菜白肉鍋嘅酸菜就超級奇怪,似食coleslaw沙律嗰隻酸味。其他食材正常,冇特別驚艷,都冇特別唔好食。服務態度係令人最唔舒服嘅地方。姐姐們幾好人,但嗰度嘅男性職員粗聲粗氣,對住啲客呼呼喝喝,令人好冇癮。仲有,茶錢$20一位,但由頭到尾都冇飲過佢任何茶。

仲有,茶錢$20一位,但由頭到尾都冇飲過佢任何茶。

2020-09-18 43 瀏覽
- 我按openrice成功預訂時間準時到達,但門口夥計說看不到我的預訂(雖然在他手機上明顯見到我的訂枱紀錄), 而且我到時還有枱而畀了未到時間的其他人?!- 他最後把我們安置在室外枱,那裏冷氣不夠,光線暗,爐頭要換手攜式,還有蚊滋- 不夠人服務,湯底開始燒焦也未有人加湯,每次有任何需要也要自己出去找人- 食材不佳,丸煮熟後仍很粉,鹽酥雞使用剩的碎肉做而不定一件件的一口雞- 兩人叫了不多食物,沒要海鮮或貴肉,加一瓶啤酒也要千幾蚊!不會再光顧。
不會再光顧。
2020-09-17
20 分鐘 (堂食)
2020-09-18 64 瀏覽
台式火鍋好似呢幾年都幾興,但係好食嘅得幾間!大多數都係尖沙咀!今次雖然係下午茶時間食,但係都幾飽肚!酸菜白肉鍋必嗌!食台式火鍋點可以唔嗌呢個呢?配料真係超級豐富!有腩肉,大量大白,冬菇,蕃茹,薯粉,真係食好足料!綜合拼盤有貢丸,墨魚丸,餃子同蛋餃。蛋餃係比較少見嘅,蛋皮同餡料嘅配合非常之好。餃子亦足料,粒粒飽滿。凍豆腐比起普通豆腐,佢會吸晒個湯底嘅精華,超級入味!份量都足夠!台式炸臭豆腐香脆!配埋佢嘅醬汁同泡菜都好鬼正!

綜合拼盤

凍豆腐
比起普通豆腐,佢會吸晒個湯底嘅精華,超級入味!份量都足夠!

台式炸臭豆腐
香脆!配埋佢嘅醬汁同泡菜都好鬼正!