2020-11-16
好耐冇去旅行啦,突然想起之前台灣一間出名嘅火鍋店,為咗回味,來到尖沙咀老鍋。聽朋友講佢嘅酸菜白肉鍋10分好味,今日決定過嚟一試。果然酸味好夠,火鍋湯底足料,有酸菜、白肉、娃娃菜、冬菇、寬粉、蕃茄,就咁個湯底已經好高質。先講吓個醬料區,醬料質素不錯,又夠多,豉油屬於較淡味、炸蒜、辣椒、沙茶醬、青蔥、莞西都一應俱全。首先叫咗個手拍青瓜做小食,青瓜好新鮮,配上特製辣汁,開胃又好食😋。之後,打邊爐必備既響鈴卷都係必叫之選。呢間店好有誠意,響鈴都係現炸出嚟,吸汁之餘又保留到小小脆既層次🤪🤪。店員推介我哋食蛋餃同墨魚丸,咁我地又試下,蛋餃夠晒特別,煎蛋皮再包上肉餡,味道唔錯。墨魚丸就爽口彈牙,兩樣既質素都真係唔錯👍🏻👍🏻。最後再試下台灣人最愛嘅王子麵,同我地香港既公仔麵類似,飽肚得黎吸到汁,用於高質湯底邊爐就岩晒。既然入冬,就飲返d清甜滋潤飲品,冬瓜茶同銀菊露就係最佳選擇。整體而言,呢間火鍋店環境一流、夠晒特色,就咁湯底已經夠晒足料。再配上小小食材就夠晒飽肚。店員介紹亦清晰,整體用餐感受都良好👍🏻👍🏻。