聰少是聰嫂的副線分支,除了尖東總店外,近來更先後殺入屯門元朗區。店內以校園作背景,用木檯、儲物櫃為裝潢題材。 雖行走較年青路線,但售賣的甜品糖水既有傳統也有新派,種類未算是很多,但也足夠花點時間來選擇。木製托盤印上店名,細節上頗為注重,不知味道上又會是如何呢? 芝麻合桃露 $28兩款經典的中式糖水伴混後,稀稠度中規中矩,質地尚算幼滑濃香,合桃露味道甚為香濃稍為霸道了一點,蓋過芝麻糊的香,層次未算很分明。 楊枝甘露 $39芒果粒、西米粒跟柚子的用料挺多,真材實料,雖然柚子並沒有拆得很細碎,大塊大塊的,不過吃下挺有顆粒咬口。味道由芒果為主道,不過也不難嚐到加入了花奶,與平時加入椰汁的版本有點清新分別。 芒果奶昔雙皮 $39表面鋪上幾片酸甜度適中的鮮芒果肉,幾乎把整個碗也遮蓋;下層是以芒果、忌廉及花奶攪伴成的奶昔,質感細滑,奶味挺濃郁。雙皮奶像布甸般,口感嫩滑。於既有的甜品上加入新派口味,這個配搭效果很好,味道跟賣相也有驚喜呢。 惠顧兩款招牌甜品額外加$10,就可以選擇薑汁湯圓、 糖不甩、 芒果布甸、 紅豆綠茶Q果、 西瓜汁或芒果汁其中一款,方便分享首選當然非糖不甩莫屬。 糖不
芝麻合桃露 $28
芝麻合桃露
楊枝甘露 $39
楊枝甘露

芒果奶昔雙皮 $39
芒果奶昔雙皮
糖不甩 $10
一碗6粒糯米丸子,一口的大小,入口卻沒有糯米的煙韌嚼口,口感偏水汪汪的,有點意外呢。粉團灑上花生碎、芝麻粒及黃糖粉,也挺香口的,不過同時也加入了不是人人喜歡的 - 椰絲,幸而數量不多,口感影響未算太大。
糖不甩
糖不甩
當開設分店的同時,需要控制及維持出品的質量是件難事,水準下滑亦可能隨之而生,慶幸這問題並沒有發生,相信因為店方由中央工場控制品質而產生的成效吧。
楊枝甘露
芒果奶昔雙皮
2017-11-09 134 瀏覽
這夜與友人吃過晚飯後,有點意猶未盡,想吃點甜品. 不過於屯門市中心就只有連鎖甜品店,不想去滿記之下,就來到V City的聰少甜品. 可能時間尚早,仍未到9:00pm,店內客人不算太多. 碰巧有人離座,我們可以坐4人的高身餐枱,總好過坐與別人對望的長餐枱吧! 甜品選擇不算太多,冰類、涼粉& 中式甜品等. 本想吃士多啤梨這種酸中帶甜的水果甜品,可惜這水果暫停供應,只好選別的. 龍眼椰果冰 ($40) 據餐牌所示,這龍眼冰用上30粒龍眼製成的,且月賣2萬份,就看看它是否如此吸引. 下單不用3mins就送到來,效率真快. 呷一口,只是淡淡的龍眼味,內有椰果、西米等,味道偏淡,不算十分好吃. 我本人覺得試一次就夠了! 芒果椰果冰 ($34) 朋友所選的芒果椰果冰,有數件黃澄澄的芒果肉,味道香甜,個人覺得芒果冰更好吃. 謝謝泳友來屯門與我游泳又請我吃晚飯, “坐係嬉水池下等大水筒倒水落嚟係好玩既” 幾時再去游冬泳呀,哈哈哈!! 由於你忘記了幫我帶泳班的記錄卡,麻煩你下次再拎入來屯門比我丫 屯門屯門鄉事會路83號V City商場地下G-13號舖 27862898

龍眼椰果冰 ($40)

芒果椰果冰 ($34)

屯門屯門鄉事會路83號V City商場地下G-13號舖

2017-10-28 124 瀏覽
行左陣商埸入來歇歇……叫左個芒果奶昔雙皮奶見到個樣都知仲伏…食洛似沙冰早知我叫芒果椰果冰喇!!順帶一題貴店員工服務差到極點請加以 培訓尤其身型胖胖哪位女職員玩手機多過做 我坐低咗一陣都沒有理我
行左陣商埸
入來歇歇……叫左個芒果奶昔雙皮奶
見到個樣都知仲伏…食洛似沙冰
早知我叫芒果椰果冰喇!!
順帶一題貴店員工服務差到極點
請加以 培訓尤其身型胖胖哪位女職員
玩手機多過做 我坐低咗一陣都沒有理我
2017-10-28 53 瀏覽
從來都覺得屯門糖水鋪好少,置樂、景峰、碼頭都係行野多,一副嗌貨溝水的味道,雖然係小店,但搵間好食少少特色少少都冇,夜晚傾偈Hea真心有難道。最近,V city的甜牙牙已轉手為以Young line為主既聰少甜品,未算得上像滿記咁連鎖,但都勢頭正上,令我即刻想試佢一試。。我就叫左個招牌龍眼椰果冰,清甜的龍眼冰唔會有糖漿味的感覺,有打碎左的龍眼肉帶出的甜味,冰粒唔會太粗,係唔錯,屬連鎖店出品的驚喜朋友就叫左另一招牌,芒果奶昔雙皮奶,都唔錯既,芒果幾甜,奶都滑,但相對上就普通D,晏那間有種許留山的感覺。不過作為同朋友飯後甜宵都係唔錯的選擇。

2017-10-20 100 瀏覽
今日係Happy Friday,入咗屯門探好姐妹,食完飯我哋去咗聰少到買甜品返屋企食,可以一路食甜品,一路睇使徒行者2,我們叫咗2碗榴槤水晶珠,1碗龍眼椰果冰,之後加12元可以有一碗椰汁椰果西米露,整體上好大碗。榴槤水晶珠,成碗都係榴槤冰,所以好抵食,仲有爽口嘅水晶珠,好正。龍眼椰果冰有好清新嘅龍眼冰,仲有椰果和水晶珠做配料。椰汁椰果西米露,12元真係超抵食,好香濃椰汁味,椰果好煙韌,西米都好有口感。佢外賣仲有8折,真係超抵食。

龍眼椰果冰有好清新嘅龍眼冰,仲有椰果和水晶珠做配料。

佢外賣仲有8折,真係超抵食。
榴槤水晶珠
椰汁椰果西米露
2017-10-20
外賣自取
$40 (宵夜)
榴槤水晶珠
椰汁椰果西米露
2017-10-01 51 瀏覽
Just had a very disappointing experience here. I ordered a grass jelly with sago in coconut milk. It was unacceptably sweet 😓. Basically it was just a full bowl of syrup...
20 分鐘 (堂食)
2017-09-02 77 瀏覽
有天中午在附近行街,熱得滯食唔落飯,一心就入冷氣商場涼一涼發現呢間甜品店。可能係平日關係冇乜人,自己又想坐一坐涼一陣再繼續行就入左去。一打開餐牌,發現好多新奇甜品(係呀我平時食來食去都係紅豆沙,芒果西米露咁),口淡淡試下推介既龍眼冰。等左一陣龍眼冰到,同餐牌個樣一樣,我就係想試下係咪咁堅(餐牌話一碗等於唔知幾多粒龍眼),第一啖食落去,嘩,濃濃既龍眼味,透心涼,仲食到有龍眼肉,加上又有果d脆口既珠珠,口感好好!值得再試。(話時話點解我用app寫upload唔到相)

(話時話點解我用app寫upload唔到相)
2017-08-25 70 瀏覽
係Vcity 吃完晚飯,行咗一陣,就當然要食甜品,間店係最底嗰層,Starbucks隔離 ,電梯的後面。坐底叫咗碗榴槤水晶和楊枝甘露豆腐花。鐘意食榴槤既真係要叫,好濃味,足料既榴槤肉係榴槤沙冰上面,配埋爆爆珠(透明一粒粒的),taste very good,食完之後滿口都是榴槤的香氣。楊枝甘露豆腐花,見到個名咁新穎就吸引咗我叫,望落去好豐盛,食落去覺得無咩特別,亦唔難食,感覺加咗豆腐花只係多咗啲口感。甜品味道不錯,而且不是太貴,甜品款式都多,下次可以嘗試其他。
坐底叫咗碗榴槤水晶和楊枝甘露豆腐花。

• 榴槤水晶
2017-08-16 57 瀏覽
態度好好,幾有禮貌,個樣斯斯文文,又高高地,仲有同我地傾計(嗰陣唔太忙,幾啱我口味,望落幾好食。嘢食總體而言,係唔錯幾好食,個價格都好親民,希望可以再整多幾個唔同種類嘅甜品,最好係芒果個類
,望落幾好食。

嘢食總體而言,
係唔錯幾好食,
個價格都好親民,
希望可以再整多幾個唔同種類嘅甜品
最好係芒果個類
2017-07-13
5 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
  • 芒果奶昔雙皮奶
2017-08-15 79 瀏覽
上回講到第一次入屯門外勤工作, 都知不知何年何月再入黎, 所以做完野便四圍逛逛了, 當然人生路不熟, 梗係去番地標左近穩陣啦!  行左一陣見到間聰少甜品就入去坐坐, 諗住飲杯野, 點知唔多款只有兩款便叫哂來飲.西瓜汁$25, 芒果汁$27, 老實講芒果汁一定好飲d, 但兩樣都想試, 都OK架! 跟住再睇下有無好野點先, 因為有幾次去其他甜品屋食甜品都好甜, 有點驚, 所以選一樣店主推介試試.  ~~ 芒果奶昔雙皮奶$37, 超正, 與其叫奶昔, 不如叫冰沙, 上面一層好好食的鮮芒果, 中間便是所謂的奶昔, 但真的似冰沙多一點, 下面便是雙皮奶, 口感好好又不太甜, 剛好! 總括來講, 我對今次的甜品各方面是滿意的

西瓜汁$25, 芒果汁$27, 老實講芒果汁一定好飲d
, 但兩樣都想試, 都OK架!

.  ~~ 芒果奶昔雙皮奶$37, 超正

總括來講, 我對今次的甜品各方面是滿意的

2017-08-03
  • 芒果奶昔雙皮奶
2017-08-14 58 瀏覽
跟兩位好姊妹去屯門 V City <芽莊 Canteen> 食完飯,由於店子狹窄嘈吵,令人坐得不舒服!逗留一小時便離開!意猶未盡之下,有位好姊妹帶我們到 V City 地下一角的甜品店 <聰少甜品>!橙色及木色的裝潢,簡潔鮮明十分搶眼!加上本身其實力!所以就算係隱藏商場地下的一角,都不知幾多人幫襯,甚至要排隊!<聰少甜品> 與 <聰嫂甜品> 是同一個飲食集團!色彩繽紛的甜品餐牌,圖文並茂,實在令人也流口水!供應:水果冰、西米露、豆腐花、涼粉、雙皮奶、中式糖水等,加上價錢大眾化,貼地價甜品,哪會不受歡迎呢!落單後不久,甜品便送上!相當有效率!杏仁茶燉蛋白 $33一送上桌子已傳來陣陣杏仁香,上層是香濃的杏仁茶,質感稀薄,下層是燉蛋白,勝在滑不留口,整體甜度剛好又滋潤!芝麻糊燉蛋白 $33這款絕對是黑白分明的甜品! 相對地燉蛋白口味清淡,芝麻糊濃郁芝麻味口味突出,一濃一淡,不論口味抑或口感,也嚐出不同層次感!卻是芝麻糊容易食到變污穢貓,令人又愛又恨!榴槤雙皮奶 $39榴槤果肉份量慷慨,充滿榴槤飄香,帶出天然香甜! 雙皮奶香滑少

橙色及木色的裝潢,簡潔鮮明十分搶眼!
加上本身其實力!

<聰少甜品> 與 <聰嫂甜品> 是同一個飲食集團!

色彩繽紛的甜品餐牌,圖文並茂,實在令人也流口水!

落單後不久,甜品便送上!相當有效率!

杏仁茶燉蛋白 $33
一送上桌子已傳來陣陣杏仁香,

杏仁茶燉蛋白
芝麻糊燉蛋白 $33
這款絕對是黑白分明的甜品
芝麻糊燉蛋白

榴槤雙皮奶 $39
榴槤果肉份量慷慨,充滿榴槤飄香,帶出天然香甜!
 雙皮奶香滑少甜,口味完全被霸道的榴槤掩蓋了!
 讓我齒頰留香!兩者配搭有創意又夾得來!

榴槤雙皮奶
我覺得這裡的新口味港式甜品有創意又抵食!值得推介!

2017-06-02
$39 (宵夜)
榴槤雙皮奶
2017-07-14 1041 瀏覽
喺屯門開店早期,真係成日都黎,之前成日搞啲特別版水果冰、糖水,菠蘿冰、紫薯豆腐花等,就係咁成功令我心思思想去食最近冇再推出新野,加上夜晚經過幾次都要排隊等位,到等到位入去,又催人走,我就冇再去喇。是日下午茶黎到,空位挺多,見未夠鐘睇戲就歇一歇。餐牌同之前大致一樣,有水果冰、西米露、豆腐花、涼粉、雙皮奶、中式糖水等,定價合理。龍眼椰果冰 $40天時暑熱,冇辦法抗拒龍眼冰,清爽消暑。而家仲標明一份等如30粒龍眼,非常足料。龍眼冰清甜不膩,邊食邊感覺到龍眼肉嘅口感,同食緊龍眼冇分別。冰唔算打得好碎,但都夠滑。面頭仲有椰果、珍珠,加強口感。食過幾款水果冰,依然覺得龍眼係最好食。杏仁茶燉蛋 $33可轉芝麻糊或合桃糊,價錢一樣。上層係杏仁茶,上枱已經聞到好香,質地稀身,滋潤度高。下層係燉蛋白,份量唔多,但好滑溜,不錯吃。呢間分店較尖東嘅坐得舒服,有高枱高櫈,有長枱有細枱,下午茶時間黎基本上都有位坐,晚上就多人啲,通常都要等位。服務可以話係冇,店員都係後生細仔,間中會睇你唔到,有需要舉多幾次手就冇問題,冇收加一服務費,我冇特別要求。
喺屯門開店早期,真係成日都黎,之前成日搞啲特別版水果冰、糖水菠蘿冰、紫薯豆腐花等,就係咁成功令我心思思想去食

是日下午茶黎到,空位挺多,見未夠鐘睇戲就歇一歇。

龍眼椰果冰 $40
冰唔算打得好碎,但都夠滑。
面頭仲有椰果、珍珠,加強口感。

食過幾款水果冰,依然覺得龍眼係最好食。

杏仁茶燉蛋 $33
可轉芝麻糊或合桃糊,價錢一樣。
上層係杏仁茶,上枱已經聞到好香,質地稀身,滋潤度高。
下層係燉蛋白,份量唔多,但好滑溜,不錯吃。

2017-07-09
2017-06-26 164 瀏覽
之前經過好多次都冇食,因為每次都係最飽既狀態下,肚皮沒有位喇今次終於食到!第一次食,唔使排隊~Lucky Order咗個必吃推介「龍眼椰果冰」真係好正每一口龍眼冰都食到有龍眼肉好清新同好足料!第一次食真係有驚喜另外也order咗個「楊枝甘露豆腐花」落咗單5分鐘都冇就上枱喇極有效率~豆腐花係底,比楊枝甘露遮蓋住,但有點好奇就係如果單點楊枝甘露係有西米,為何我呢個要再另加$6呢有點說不通呀講返個味係唔差既,豆腐花都好滑身。食咗15分鐘左右就埋單,去到收銀原來有個自助生果水機自由斟添
之前經過好多次都冇食,因為每次都
係最飽既狀態下,肚皮沒有位喇
今次終於食到!第一次食,唔使排隊~Lucky

Order咗個必吃推介「龍眼椰果冰」
真係好正
每一口龍眼冰都食到有龍眼肉
好清新同好足料!第一次食真係有驚喜

龍眼椰果冰

另外也order咗個「楊枝甘露豆腐花」
落咗單5分鐘都冇就上枱喇
極有效
率~豆腐花係底,比楊枝甘露遮蓋住,但有點好奇
就係如果單點楊枝甘露係有西米,為何我呢個要再另加$6呢
有點說不通呀
講返個味係唔差既,豆腐花都好滑身。

楊枝甘露豆腐花

龍眼椰果冰
自從甜牙牙結業轉手呢間聰少甜品都係食過一次咁大把,今日休息係街度等男友收工,無啦啦就入左去點一樣野,榴槤係我既摯愛,所以就點左呢個又消暑又解喝既甜品,一路食住野一路等男友,點左呢個榴槤雙皮奶一分鐘都冇既出餐時間真係快到冇人信,超快,個甜品一上枱就有榴槤既香味攻佔左我個嗅覺,榴槤好香好甜,果肉打碎面,仲有冰面同雙皮奶底,食過咁多間呢間價錢便宜同好食,下次有時間一定同屋企人黎,再黎食過呢個榴槤雙皮奶,正
2017-06-14
  • 榴槤雙皮奶
2017-06-11 103 瀏覽
甜品已經是很多人的正餐一部份了,起碼我自己係咁。在open rice search 得最多的便是甜品,賣相吸引而不是隨便那裡都有的甜品,都想去試。來這裡是因為這個龍眼椰果冰,很少地方有這種不是曬乾了啡色的龍眼甜品,它是把還是透明的龍眼和冰一起打碎了,再加上有龍眼味的透明脆珠和椰果,食落有淡淡龍眼味,跟透明珍珠一起很夾,很清新。夏天吃十分正。杏仁茶燉蛋白是先做好了燉蛋白,大約有半碗,再在上面加杏仁茶。蛋白好滑,杏仁茶也香,不太甜,蛋白和杏仁茶通常都是一對,一般是把蛋白打發在杏仁茶中,這個燉蛋白加杏仁茶,可以食到豆腐花般的蛋白,不錯呀楊枝甘露豆腐花楊枝甘露很足料,溝埋豆腐花就無咁甜,豆腐花也滑滑。連續探左聰少兩星期,都算很捧場啦!

杏仁茶燉蛋白

楊枝甘露豆腐花
楊枝甘露很足料,溝埋豆腐花就無咁甜,豆腐花也滑滑。

連續探左聰少兩星期,都算很捧場啦!
2017-06-04
5 分鐘 (堂食)
$38 (宵夜)