2016-11-30 97 瀏覽
看到 Facebook 朋友介紹,一心到屯門店試這新款。小弟豆花例必要求加淡奶。平常豆花店七至十元一碗,加淡奶例必免費。這裏「紫薯豆花」已卅四大元,要求加淡奶,竟要另加六元,俺頓時愣住,然後動身離開了,頭也不回,分文也沒光顧!
看到 Facebook 朋友介紹,一心到屯門店試這新款。

小弟豆花例必要求加淡奶。

平常豆花店七至十元一碗,加淡奶例必免費。

這裏「紫薯豆花」已卅四大元,要求加淡奶,竟要另加六元,

俺頓時愣住,然後動身離開了,頭也不回,分文也沒光顧!
題外話/補充資料: 食肆這種作風,小家得太離譜 >_<
2016-11-29
2 分鐘 (堂食)
2016-11-22 138 瀏覽
屯門新開人氣聰少甜品,下午經過無咩人就入去試下。入到去坐底左都無人理,諗住等佢俾menu,遲遲又唔俾,問職員先話係放左係台下一個暗格到,之後隔離台既食客都係搵唔到menu,我指俾佢地知,佢先見到。職員既服務認真麻麻。隔離枱有對內地母子,食完走左去無埋單都無職員見到...D職員都唔知做梗咩係到...龍眼椰果冰:$40好有龍眼味,龍眼肉又唔係好多,但嫌冰粒過粗,不夠幼細,感覺無聰嫂甘好味,食完唔覺得有咩特別。
屯門新開人氣聰少甜品,下午經過無咩人就入去試下。
入到去坐底左都無人理,
諗住等佢俾menu,遲遲又唔俾,
問職員先話係放左係台下一個暗格到,
之後隔離台既食客都係搵唔到menu,
我指俾佢地知,佢先見到。
職員既服務認真麻麻。
隔離枱有對內地母子,
食完走左去無埋單都無職員見到...
D職員都唔知做梗咩係到...

龍眼椰果冰:$40
好有龍眼味,龍眼肉又唔係好多,
但嫌冰粒過粗,不夠幼細,
感覺無聰嫂甘好味,
食完唔覺得有咩特別。
2016-10-22
2016-11-08 197 瀏覽
菠蘿椰子特種冰🍍 $38見到新推出心癢癢去試 屯門開左分店對我泥講實在便利多了 紫薯冰退役了 泥左個Pina Colada 菠蘿同椰子既結合吾陌生 如果菠蘿控既應該會好鐘意 一貫地好濃郁水果味 菠蘿冰幼滑帶椰絲 面頭係椰子味冰 38蚊份量都幾大 兩人分享就剛剛好
菠蘿椰子特種冰🍍 $38
1K
2016-11-07 178 瀏覽
之前食過佢地嘅龍眼冰同蜜瓜冰真係覺得幾好食!今次我二訪就決定試下第二樣。士多啤梨椰果西米冰 $34我覺得呢個都幾甜!士多啤梨味香濃,但唔假。而且呢度嘅冰份量都多,share食食多幾款唔係問題。唯一呢款真係甜左少少。個人黎講都係鐘意食龍眼冰同蜜瓜冰。
之前食過佢地嘅龍眼冰同蜜瓜冰真係覺得幾好食!

今次我二訪就決定試下第二樣。

士多啤梨椰果西米冰 $34
我覺得呢個都幾甜!

士多啤梨味香濃,但唔假。

而且呢度嘅冰份量都多,share食食多幾款唔係問題。

唯一呢款真係甜左少少。
士多啤梨椰果西米冰
個人黎講都係鐘意食龍眼冰同蜜瓜冰。
2016-10-28
  • 龍眼冰
  • 蜜瓜冰
2016-11-02 248 瀏覽
屯門餐廳多,但要搵間甜品店,都有一定嘅難道🙈基本上,佢一開已爆場,我第一次去等左好耐😩最後無耐性再等就走左了!時隔兩星期再去,今次竟然唔洗等👀直接有位! 可能我地太早去😆眼見店內周圍放滿西米冰嘅相,一於試下佢😋由於有嚴重嘅選擇困難症,揀極都揀唔到咩口味,最後點左呢款有齊4款西米冰😌蜜瓜味係最好味,好香甜😋其次係芒果味,呢4款甜品都好重水果味,而且味道好真實👍🏻大讚!最後仲點左芒果班cake😋,厚度適合嘅皮包埋大大件嘅芒果😍,唔洗解釋都知正呀🍴👍🏻下次再去一定會點返蜜瓜西米冰同芒果班cake😋

下次再去一定會點返蜜瓜西米冰同芒果班cake😋
2016-11-01
$45 (宵夜)
  • 蜜瓜椰果西米冰
2016-11-02 1560 瀏覽
吃完正餐,當然要去吃甜品。看到有新甜品店進駐屯門,我就當然不會錯過啦!新開的甜品店就是「聰少甜品」喇!很久之前,我在港島區吃過同集團的「聰嫂甜品」,招牌「龍眼冰」一試令人難忘。這次來聰少,自然也要點招牌甜點。我這個紫薯控,自然也不會錯過期間限定的紫薯冰!看看宣傳牌,原來用餐那天正是最後一天供應這個甜品,我實在太幸運了!紫薯冰 ($38)這個紫薯冰的賣相一般,有人甚至覺得有點「頹」,到底味道怎樣呢?跟以前吃的一樣,碗內有紫薯冰外,還有椰果及西米。紫薯冰不真的是「冰」,而是紫薯蓉混水再雪,之後再刨成冰。吃起來很幼滑,不會很甜,但每一口都嚐到濃濃的天然紫薯味,很特別。最適合我這個愛吃烚原個紫薯吃的紫薯控。西米和椰果豐富了整個甜品的口感,前者清爽,後者煙韌,有火花!另外吃的是「龍眼椰果冰」。當中的冰該是將龍眼肉跟冰打碎混和。吃的時候,冰融掉了,就會吃到真龍眼肉!不過,可能因為現在龍眼不當造,甜度不太高;但西米和椰果吃起來爽口,又有嚼勁,不愧是店家招牌呢!紫薯冰比龍眼冰平!?給大家看看menu!

紫薯冰 ($38)
紫薯冰
另外吃的是「龍眼椰果冰」。
龍眼椰果冰
龍眼椰果冰
紫薯冰比龍眼冰平!?
給大家看看menu!
2016-10-27
紫薯冰
2016-11-02 152 瀏覽
食完tea, 同男友、男友媽三人行去食個甜品😎 因為我突然好想食甜品,就醒起之前係fb見到話新開又好味 叫左三款甜品:龍眼椰果冰、芒果椰果冰、聰少三兄弟 龍眼椰果冰:味道清新,最重要係吾係周圍都有得食芒果椰果冰:味道ok, 聰少三兄弟:班戟皮薄, 芒果、香蕉、榴連份量多,cream滑👍🏻
食完tea, 同男友、男友媽三人行去食個甜品😎
因為我突然好想食甜品,就醒起之前係fb見到話新開又好味

叫左三款甜品:龍眼椰果冰、芒果椰果冰、聰少三兄弟
龍眼椰果冰:味道清新,最重要係吾係周圍都有得食
芒果椰果冰:味道ok,
2016-10-29
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-10-31 175 瀏覽
當你食過聰嫂 有種情意結 就想想去試下聰少係咩一回事新屎坑 就實多人架啦 店仔又細細間。職員仔都有d手忙腳亂。而我地都唔知係排隊等外賣定拎飛。 不過食客都算去得快。 等左15分鐘左右都入得去了。裝潢包裝設計都有d似包裝過既滿記。唔知係咪出左名既甜品鋪都會走呢條路線。叫完野食都好快就上到菜姐想食的是聰嫂味 一於叫番個榴連水晶珠仍然係咁出色😎好真實既榴連味,連d冰都係咁濃郁🤗點解可以出色到咁👍🏿👍🏿👍🏿士多啤梨椰果冰。小西米分上到旁。正當我讚賞佢小西米分開上既時候,隔離戈位已經一氣過倒左落去🙈士多啤梨就好似食緊雀巢既士多啤梨雪糕囉。味道無榴連咁出色咁真實。紅豆茸豆花(33)紅豆茸好清涼得黎又唔會好水啵👍🏿 同埋同豆花好夾。如果想食清新d呢個係個唔錯既選擇不過實在太多人等。都唔太好意思坐咁耐。收銀處有生果水飲。見佢靚靚地咪試下。 um.....清水好似好飲dPs 到11月底個名有個聰字或同音(沖?衝?松?)可以全單有8折這些機會不是我的
當你食過聰嫂 有種情意結 就想想去試下聰少係咩一回事

姐想食的是聰嫂味
一於叫番個榴連水晶珠
榴連水晶珠
士多啤梨椰果冰
紅豆茸豆花

不過實在太多人等。都唔太好意思坐咁耐。

這些機會不是我的

2016-10-30
15 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
榴連水晶珠
紅豆茸豆花
2016-10-30 1337 瀏覽
踏入10月,沉寂一時的V City變得活躍起來,先是商場各大商鋪大執位,然後就是新餐廳的進駐了。 聰少甜品是當中的ㄧ員,前址是甜牙牙,表現強差人意,試過一次便没有再試的意欲了。此一位置的人流不見得怎樣好,如今換成了聰嫂兒子主理的甜品店,且看看會否扭轉頽勢吧!聰少在風格上較聰嫂年輕化,開放式的格局座位不多,座位空間不免狹小。新張的關係食客眾多,派籌程序未見流暢,食客有點無所適從。服務只屬一般,雖然侍應不少,但仍顯混亂,期望日後會有改善。聰少的主打,是冰品。與大熱紫薯冰緣慳一面,只好改選蜜瓜西米冰($34)。簡約潔淨的甜品賣相,反璞歸真反而更好。蜜瓜冰份量不少,一人獨享有點吃力。綿綿的質感,淡淡而自然的蜜瓜香,冰沫內有蜜瓜粒,清甜不膩。西米分開另上是個細心位,大大顆十分煙靱,令蜜瓜冰更有層次,感覺清新。老公選的是薑汁鮮奶燉蛋($29),對成品的形態老公頗有微言,看上去水汪汪的,一點也不像燉蛋。店員解釋後才知燉蛋只佔一部分,面層是薑汁鮮奶,如此一來兩者是分開的。燉蛋嫩滑有蛋香,只是熱度不足,薑汁鮮奶偏淡口,也是微溫狀態,論味道不差,只是後期處理不好,溫度影響了整體食感,可以更好。聰少甜品走的

聰少的主打,是冰品。與大熱紫薯冰緣慳一面,只好改選蜜瓜西米冰($34)。簡約潔淨的甜品賣相,反璞歸真反而更好。蜜瓜冰份量不少,一人獨享有點吃力。綿綿的質感淡淡而自然的蜜瓜香,冰沫內有蜜瓜粒清甜不膩。西米分開另上是個細心位,大大顆十分煙靱,令蜜瓜冰更有層次,感覺清新
蜜瓜西米冰
薑汁鮮奶燉蛋
聰少甜品走的是清新系路線,對於怕膩的我來說正合心意,以後吃飯後甜品多一個選擇了。

附餐牌給食友參考:
2016-10-30
$32 (宵夜)
蜜瓜西米冰
2016-10-29 181 瀏覽
樓下開左新甜品鋪,喺<聰嫂私房甜品>㗎新Line<聰少甜品>,急不及待要試下呀!花多眼亂,最後都喺揀左最主打㗎冰,超級期待。龍眼椰果冰 $40甫上枱已有一陣淡淡的龍眼香~冰入面有細細粒龍眼肉,好清甜,而且吃到有奶香味。撈埋面頭的實心水晶珠同椰果,口感超豐富。雖然天氣愈黎愈涼,加上愈食愈凍,但真喺完全停唔到口。好好味,好滿足,可以安心訓覺!下次黎一於試下同樣大熱㗎榴槤水晶珠。
花多眼亂,最後都喺揀左最主打㗎冰,超級期待。
龍眼椰果冰 $40

下次黎一於試下同樣大熱㗎榴槤水晶珠。
2016-10-29
$40 (宵夜)
2016-10-29 151 瀏覽
知道左屯門開就感興奮,希望快啲黎試到,難得今日係附近,就醒起。 好彩剛剛有位,唔使等。 入到去無人招待,可能唔夠人手關係。我今次試了呢個密瓜西米冰,啖啖密瓜香味,超冰凍,口感有點似雪糕綿冰,夏天食必定一流,西米是分開的,可以隨自己喜歡加入。裝飾得還不錯,不過如果服務好一點就更好了。
好彩剛剛有位,唔使等。
入到去無人招待,可能唔夠人手關係。
裝飾得還不錯,不過如果服務好一點就更好了。
2016-10-29
第一次寫食評,驚寫得唔好,不過呢排真係好想寫下!因為最近區內多左好多食肆,試完實在係好想分享下!😋其實一早都收到風V city會開聰少!一直都有留意因為太想試佢地個紫薯冰!但尖沙咀比較遠,所以好期待!第二日就去左試....去二當然係點👇🏼👇🏼👇🏼果然名不虛傳!正!好濃郁嘅紫薯味,紫薯控表示❤️最衰我個名無個聰字,如果唔係有八折仲抵!下次再約朋友試其他甜品再報告下😁

第二日就去左試....去二當然係點👇🏼👇🏼👇🏼
果然名不虛傳!正!好濃郁嘅紫薯味,紫薯控表示❤️