2021-05-30 450 瀏覽
💛#黃店呢間鹽水雞真係出晒名大受歡迎,主打台式料理有滷肉飯麻辣鴨血等等,但大家主要係為鹽水雞慕名而來,每日逢1點& 6點出爐,但半個鐘頭前就已經大排長龍,所以大家記住預時間!👓獨享餐 $45雞全翼/雞胸/雞腿+3款配菜(如果叫另一個套餐-半隻雞,就會有齊不同部位)雞肉份量唔算好多,反而配料仲多。雞肉其實唔算好嫩滑,不過個醬汁條配得好變相惹味,醬料加入香蔥香蒜麻油胡椒粉辣椒粉等,而個雞食完又唔會鹹到話好頸渴。配菜揀咗甜不辣、杏鮑菇、百頁豆腐。三樣都係穩陣配料而且好吸汁。本身包埋芭樂,芭樂一讚因為本身香甜好食。味道選擇左小辣,食到有啲辣香味不過係唔辣嘅,怕辣嘅人叫小辣都可以!整體來講係好食而且唔算貴,不過覺得又未值得需要等成個鐘頭食,因為又要早半個鐘排隊而落單後又要等15-30分鐘,ET都係差唔多質素🤔評分:7.5/10
💛#黃店

👓獨享餐 $45
雞全翼/雞胸/雞腿+3款配菜
(如果叫另一個套餐-半隻雞,就會有齊不同部位)
評分:7.5/10
2021-05-17 438 瀏覽
網上見呢間鹽水雞好出名,第一次去買5到🥺先知得2個時段先買到鹽水雞🕑🕡只有1點同6點先出爐為左試食🧐所以第2次去12:45到就已經要排隊有幾個係前面😅仲要好熱下🥵🥵🥵俾錢後再等多大半個鐘先有得拎,係耐性嘅考驗呀!🤯🤯👭我地2人食叫左🐓半隻雞+3個餸本身包1個餸,再加餸每款$10自選🐓雞肉一個部位(雞全翼/雞腿/雞胸肉),我地簡雞髀🍗再揀配菜同辣度!簡左小辣🙈鹽水雞用密實膠袋入住😂醬汁夠多但好重胡椒味道,肉質夠嫩滑,不過食完好口渴。反而配菜份量有d少,叫海帶結$10/3粒🥲仲有白蘿蔔同高麗菜整體來講味道都唔錯,但未算好值得排咁耐🥲試一次OK,唔使排咁耐隊先再食⭐️人均消費:2人$96————————————————滿分5🔆🏝環境🔆🔆 🛋服務🔆🔆💲價錢🔆🔆 🔆😋食物質素🔆🔆 🔆 💥翻兜指數🔆 🔆 —————————————————————————————📍肥仔黎#香港美食#美食#搵食團 #搵食 #搵食兵團 #foodie
🕑🕡只有1點同6點先出爐
俾錢後再等多大半個鐘先有得拎,係耐性嘅考驗呀!🤯🤯
👭我地2人食叫左🐓半隻雞+3個餸

💥翻兜指數🔆 🔆
————————————————
—————————————
📍肥仔黎

今天我和老公在信芯園欣賞完向日葵之後,便來到元朗「掃街」,我們在網上看見有幾款元朗必吃食物,所以行程第一站便先來這裡吃鹽水雞這間店舖每日只有兩段時間售賣鹽水雞,分別是下午一時和六時,換言之如果想來品嚐,便需要先預定時間來排隊,我們 12:45來到的時候,已經有 10幾人在排隊了,下單之後還要等多 25分鐘才能取貨,最後我們大約花了 45分鐘才能成功購買得到No.1【雞腿肉獨享餐】$45我分別選擇了雞腿肉+甜不辣+貢丸+百頁豆腐,雞腿肉的肉質十分嫩滑可口,鮮美多汁,口感彈牙而緊緻,美中不足是雞肉份量十分少,而且沒有去皮,稍為影響一些分數(p.s. 另一間鹽水雞餐廳 ~「阿土伯」的雞肉是有預先去皮的)甜不辣完全缺乏煙煙韌韌的口感,感覺上好像吃魚蛋多過甜不辣,貢丸亦正正常常,沒有什麼特別,最後的百頁豆腐則非常幼滑柔順,入口即化,味道相當不錯至於調味方面,我要求了BB辣+重口味,我覺得鹹和辣的比例剛剛好,食物入味之餘亦不會過咸,同時亦嚐到一絲絲辣味,不過老公仍然嫌它不夠「重口味」,佢更喜歡另一間鹽水雞餐廳 ~「阿土伯」的調味價錢方面,獨享餐 $45,包括雞腿肉+三款配料總結來說,今次的鹽水雞味

No.1【雞腿肉獨享餐】$45

價錢方面,獨享餐 $45,包括雞腿肉+三款配料

總結來說,今次的鹽水雞味道都算不錯的,但是如果要花長時間排隊的話,我寧願去吃「阿土伯」算了,畢竟兩間的價錢以及食物味道都分別不大
2021-05-01
2021-05-07 393 瀏覽
成日覺得香港好少台式鹽水雞店,想食通常會買ET,有幾間分店,質素亦唔錯(覺得仲好食過台灣夜市嗰啲)。元朗的「肥仔黎」都好出名,去開當然要排隊買來試。佢每日只有兩輪賣雞時間,分別係1:00同6:00,供應數量有限,想食雞髀部位更係少,所以有心就一定要預早去。我5:15去到,前面有4個人排,排到5:30左右開始派剔剔紙,6:00就會準時開賣,畀咗錢大約等10分鐘左右先有得攞。我㨂左獨享餐($45),要雞髀,可以配3款配菜,我㨂青瓜、甜不辣、豆乾,辣度係BB辣。如果鍾意濃味,可以加多蔥同蒜,想再勁啲可以點重口味,但會偏鹹。店方做好會用有密封膠條的膠袋裝好,獨享餐分量都唔少,雞肉極之嫩滑,皮好薄好爽脆,醬料非常入味,撈得均勻,BB辣剛剛好。食濃味嘢最好搭青瓜,可以平衡下,又夠爽;甜不辣純粹係個人喜好,正常發揮;豆乾有少少滷水味,亦吸收左醬汁,係最佳配搭。相對於ET,呢間確係更勝一籌,只係地點比較遠(對我而言)。除咗鹽水雞,佢仲有滷肉飯、麻辣鴨血、燒賣、腸粉等等,如果只係買呢啲,就唔需要排隊。
2021-05-02 421 瀏覽
被呢間店嘅名氣所吸引,好想食返台灣鹽水雞嗰種味道, 今日過嚟試下點知完全中伏😩,啲汁調味咸到一個點!食五件已經食唔落🤮, 已經要狂飲水! 同喺台灣食嘅 係完全兩回事 , 似一半都冇.... 唔明點解咁多人仲會過嚟食

2021-04-21 333 瀏覽
一直都聽說這家鹽水雞在元朗好出名,這次去元朗工作,順便買回來試試,我要了五種蔬菜,沒有要雞肉,因為本身不喜歡這種白切雞,蔬菜選了西蘭花,千葉豆腐,甜不辣,杏鮑菇等,整體水平正常、沒有特別之處,不值得專門去
2021-04-21 243 瀏覽
呢排無得去台灣旅行食好嘢,唯有食住台灣鹽水雞頂住先。元朗有間成日排長龍既鹽水雞店,每日只有兩個時段有鹽水雞賣:🕑13:00同🕕18:00,如果13:00嗰轉既鹽水雞賣晒,咁你就只可以等18:00嗰轉啦。因為知佢成日排長龍既關係,我就揀左一日平日放假既時候去買,諗住早啲排隊。點知因為有其他野既關係,我成13:40先去到鋪頭,不過都好好彩,都仲有鹽水雞賣。但買完後仲要等20分鐘左右先有得拎餐。🔍一人獨享餐$45一人獨享餐可以揀(雞全翼/雞腿/雞胸)其中一個部位,再揀三個配菜同辣度。佢係用密實袋裝住,你可以直接拎住走,好似台灣夜市咁。我就揀左雞腿,雞肉份量唔算多,口感都算嫩滑。配菜方面就揀左鳳梨、甜不辣同百頁豆腐。鳳梨酸酸甜甜,可以解油膩感,甜不辣Q彈,但百頁豆腐就無咩味。整體味道唔錯,鹽水雞唔會話太鹹,而係會食到好重既蒜蓉同胡椒味。但佢唯一既唔好處係真係要等好耐,建議大家如果想食,就要預留足夠時間。
呢排無得去台灣旅行食好嘢,唯有食住台灣鹽水雞頂住先。

🔍一人獨享餐$45

一人獨享餐
一人獨享餐
呢間鋪聞名已久 $45獨享餐份量絶對可當正餐雞肉3選1 (脾/翼/胸)再加3款餸 揀左雞脾 西蘭花+杏鮑菇+鳳梨 (BB辣)西蘭花爽脆 杏鮑菇索汁 鳳梨juicy 去骨雞脾肉皮脆肉嫩 不過亦由於去骨關係 肉件冇咁工整冰凍鹽水雞 滷汁加上香蒜 相當惹味 炎夏消暑首選呢度BB辣=譚仔10小辣 小小辣更能引起食慾每日1pm 6pm 佢地會有雞賣 今日星期二 1pm 已排十幾廿人相當誇張雖然唔係頂級美味 但$45有雞加3款餸 算係抵食好食 難怪人龍歷久不衰 長排長有 用心小店 值得支持
呢間鋪聞名已久 $45獨享餐份量絶對可當正餐
雞肉3選1 (脾/翼/胸)再加3款餸
揀左雞脾 西蘭花+杏鮑菇+鳳梨 (BB辣)
西蘭花爽脆 杏鮑菇索汁 鳳梨juicy 去骨雞脾肉
算係抵食好食 難怪人龍歷久不衰 長排長有
用心小店 值得支持
  • 鹽水雞
2021-03-30 423 瀏覽
上次食白果,唔知有分兩段時間咁今次吸取經驗就6點黎排隊,人龍排到居酒屋門口,都OK既排緊時個職員派紙,到我地時已無雞腿,咁揀半隻雞然後開始逐個叫入去點餐,都唔知點解好似排好耐咁,又唔係即時撈比你,只係點餐比錢,完咁排左一陣到我地,然後點左甜不辣,跟住店員話要等9個字,其實都幾驚訝,不過照等啦因為上次食唔到丫嘛之但係查實點解又要等咁耐呢?佢唔係全天候賣,係分時段,點解唔預早準備?加上佢都賣完即止果啲,份量係咁多就咁多,點解仲要等9個字,講真人流其實唔算多,唔係太明,或者係營銷策略卦行到咁上下返黎拎雞,咁就即時食,因為等佢咁耐睇下佢係咩料果然係普通料,半隻雞份量都算少,個人比較LIKE外星多啲,值唔值要等45分鐘呢,見人見智
排緊時個職員派紙,到我地時已無雞腿,咁揀半隻雞
行到咁上下返黎拎雞,咁就即時食,因為等佢咁耐睇下佢係咩料
2021-03-06
建議: 點都要等,不過你可以揀:一係早啲排等落單/一係晏啲等拎雞 🤣 因為真係要等好耐既關係,如果係去開元朗,又想食下咸水雞,不妨一試。👉👉記得睇埋最後張圖:有優質靚股😎留意番鹽水雞供應時間:下午1時 🕐及下午6時🕕兩個時段當日大概5點20分去到未開始有人龍,50分再番去舖頭已經有10幾個人排緊🤣等大概20-25分鐘,後面既隊愈黎愈長🙈終於排到落單。落完單之後大概等左35分鐘就有得拎。(落完單之後,店員已經開始同後面既人講,要等45分鐘以上先可以拎😮)今次試左:1️⃣號餐 (獨享餐,可以揀3款配菜) (小辣) 雞胸 配 秋葵、西蘭花 同 百頁豆腐(HK$45)2️⃣號餐 (可以揀1款配菜) (小辣) 半隻雞 配 杏鮑菇 (HK$74)2號餐既雞份量比較多,比1號餐多少少。如果2號餐 share 兩個人食,一定要再加其他主食先夠飽。配菜夠入味,辣野配蔬菜/豆腐夠哂夾 🤣 相對下,百頁豆腐唔係太夠味,下次可能會試下配 滷水豆乾。

👉👉記得睇埋最後張圖:有優質靚股😎

留意番鹽水雞供應時間:下午1時 🕐及下午6時🕕兩個時段

今次試左:
1️⃣號餐 (獨享餐,可以揀3款配菜)

2️⃣號餐 (可以揀1款配菜)
(小辣) 半隻雞 配 杏鮑菇 (HK$74)

相對下,百頁豆腐唔係太夠味,下次可能會試下配 滷水豆乾。

2021-03-02 443 瀏覽
疫情至今一年 相信大家最想做嘅嘢一定係去旅行 好想近近地去個台灣 ~ 依家嘅台灣真係這麼近 那麼遠 惟有係香港食住台灣嘢頂住個胃先啦元朗肥仔黎開業咁耐依然人氣爆燈✨聽聞好多區外人仲會特登走入嚟食佢•蔬果餐(小辣)HKD42雖然呢間主打賣鹽水雞 但平日晏就嚟到已經賣晒 惟有試住蔬果餐頂住我個台灣癮先🥲蔬果餐可以揀5款配菜 我嗌咗鳳梨 貢丸 雞脾菇 魚片 甜不辣➜份量唔小 每件切到一口大小 食落方便➜醬汁惹味 每件配菜都掛到汁外 食完個底 都仲有好多汁 小辣比想像中辣 每食兩啖就要飲啖水解下辣 😂➜強烈推薦 鳯梨 清甜多汁 食完好fresh🍍 ➜個人嚟講 雞脾菇 係鹽水雞必備配菜 雖然今次冇雞 但雞脾菇吸汁一流 而且咬落有口感➜其餘配菜正常發揮 除咗甜不辣口感較淋 有啲失分✦鹽水雞每日1pm/6pm發售 想食到嘅朋友仔記得早啲嚟排隊啦✦除咗鹽水雞 仲有滷肉飯 麻辣鴨血 啱晒掛住台灣嘅你✦包裝好實用 係個手提膠密封袋 拎住佢返屋企好方便!🚩 肥仔黎 (元朗)元朗鳳琴街15-21號鴻運中心地下12號舖

元朗肥仔黎開業咁耐依然人氣爆燈✨
聽聞好多區外人仲會特登走入嚟食佢

•蔬果餐(小辣)HKD42

➜份量唔小 每件切到一口大小 食落方便
➜其餘配菜正常發揮 除咗甜不辣口感較淋 有啲失分

✦除咗鹽水雞 仲有滷肉飯 麻辣鴨血 啱晒掛住台灣嘅你

✦包裝好實用 係個手提膠密封袋 拎住佢返屋企好方便!

🚩 肥仔黎 (元朗)
元朗鳳琴街15-21號鴻運中心地下12號舖

2021-02-02 703 瀏覽
黎左幾次終於都買到佢地最出名嘅鹽水雞💛由上年已經好想試!但係佢每日只係賣兩轉,1pm&6pm,次次唔係賣晒就唔啱時間!所以都冇特別再去搵元朗真係好多好野食架🤤唔怪得佢地咁多人排隊,啲雞好juicy,而且有汁唔會乾爭爭,所有配料都撈得好均勻入味,特別推介豆干,我叫小辣啱啱好(平時食開米線5小辣)想食雞脾就要早啲黎,我平日嘅12:45pm到,都係買到最後兩份雞胸,除左鹽水雞仲有其他台式食品賣,例如係滷肉飯,撈米粉如果買唔到雞都可以買水果餐頂下癮全日供應

如果買唔到雞都可以買水果餐頂下癮
全日供應

2021-01-30 893 瀏覽
星期六下午5點半左右已經好多人排緊隊,但為咗食唯有排隊😂見到好多人都經過問仲有無得買,5點九左右服務員會問要鹽水雞咩餐有3個餐選1號餐$45獨享餐=自私餐(可選雞全翼/雞胸/雞腿)再加3款配菜,2號餐$74半隻雞但可選1款配菜如再想加配菜要加$10,3號餐$132一隻雞,有辣道可選,選好會俾一張黃色紙,大約6點正佢就開始一個咁俾錢埋單,俾完錢佢就會俾個牌仔等叫號碼攞餐,整過過程大約一個鐘頭多D。評分:上癮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️(唔使排咁耐,我會再食)美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️(叫左小辣,都好辣🙈)外貌程度:⭐️⭐️⭐️⭐️(包裝靚)價錢低食:⭐️⭐️⭐️⭐️
評分:
上癮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️(唔使排咁耐,我會再食)
美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️(叫左小辣,都好辣🙈)
外貌程度:⭐️⭐️⭐️⭐️(包裝靚)
價錢低食:⭐️⭐️⭐️⭐️
鹽水雞
鹽水雞
2021-01-28 533 瀏覽
做做功課先黎試 **呢間鋪 賣雞既時間係1:00 pm/6:00 pm 平日黎 早10mins, 已經有條隊伍 即刻加入。時間一到,緩緩開鋪,禁多人排,充滿期待。|周邊都係食肆,希望大家排隊時自發轉彎,盡量唔好影響到其他店鋪的生意。|哥仔會有一疊圈好要邊份雞既單~輪流問客人要幾多份雞 方便分配份量。所以先到係有著數。|前面十餘人,到我付款都等左25mins我叫左半隻雞配百頁豆腐($74)~付款後要等25mins~佢比左個號碼牌我~|拎到既時候 幾夠凍~佢既雞皮好彈牙~百頁豆腐都好食😋~雞肉略為堅實~味道重鹹,五香粉外,仲有沙薑粉味~雞肉就無台灣個邊禁滑,maybe雞種/烹調方法唔同~|如果你係途經又有時間就排泥試下,我諗即時無雞,蔬果餐都好吃的。
做做功課先黎試 **
呢間鋪 賣雞既時間係1:00 pm/6:00 pm
平日黎 早10mins, 已經有條隊伍 即刻加入。
時間一到,緩緩開鋪,禁多人排,充滿期待。

前面十餘人,到我付款都等左25mins
我叫左半隻雞配百頁豆腐($74)
~付款後要等25mins~佢比左個號碼牌我~

拎到既時候 幾夠凍~佢既雞皮好彈牙~

// #賤精黃店地圖💛 間野叫:肥仔黎 𝗙𝗮𝘁𝘁𝘆 𝗟𝗮𝗶邊度黎:元朗鳳琴街𝟭𝟱-𝟮𝟭號鴻運中心地下𝟭𝟮號舖▪蔬果餐(任選𝟱款配菜) $𝟰𝟮𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗺𝗲𝗮𝗹𝟴.𝟱分久違闖入元朗國的一大目的 就是來會一會肥仔黎的鹽水雞 果然無令禾失望 台灣夜市感覺的還原度近八成 由於供應鹽水雞嘅時段分為𝟭點同𝟲點 所以雞禾就試唔到啦 配菜𝟭𝟲款 禾揀左𝟱款 ••••••••••••••••••••••••••••••秋葵 𝗢𝗸𝗿𝗮𝟵分秋葵驚喜最大 所以比個大頭𝗰𝗹𝗼𝘀𝗲 𝘀𝗵𝗼𝘁佢 醉噯滑捋捋嘅質感 估唔到同鹽水雞咁夾 必點!••••••••••••••••••••••••••••••杏鮑菇 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗼𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺𝟵分𝘀𝗼 𝗳𝗮𝗿香港食過得肥仔黎 會用滾輪切法切杏鮑菇 咁切汁汁係最多的 必點!••••••••••••••••••••••••••••••花椰菜 𝗕𝗿𝗼𝗰𝗰𝗼𝗹𝗶𝟴.𝟱分鹽水雞鐵膽 灼得爽脆 花花吸收曬日月精華 必點!••••••••••••••••••••••••••••••鳳梨 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲𝟴分唔會特別掛汁汁 主要功用係𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀
#賤精黃店地圖💛

杏鮑菇 𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗼𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺
𝟵分

花椰菜 𝗕𝗿𝗼𝗰𝗰𝗼𝗹𝗶
𝟴.𝟱分
鹽水雞鐵膽 灼得爽脆 花花吸收曬日月精華 必點!

鳳梨 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲
𝟴分
唔會特別掛汁汁 主要功用係𝗿𝗲𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵個口腔 好甜好清新 值得一試~

鹵水豆乾 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗻𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗳𝘂
𝟲分
普通硬豆腐 無乜鹵水 亦都唔掛汁汁同味粉 不推喔ヽ(゚´Д`)ノ゚
  • 秋葵
  • 杏鮑菇