2016-02-06 2383 瀏覽
行開賽馬會創意中心,走過對面,被食客的濃郁湯底吸引到肥哥車仔麵。和友人一人一碗鳳爪+牛腩微辣湯底粗麵魚片+豬大腸+牛柏葉腩汁河粉全部用料非常新鮮,牛柏葉大腸爽口美味,牛腩直頭冇得彈再加左碟油菜自家制腐乳生菜,果然不同!腐乳微辣香口開胃!下次專登走過去都要再食多幾次!

和友人一人一碗

鳳爪+牛腩微辣湯底粗麵

魚片+豬大腸+牛柏葉腩汁河粉

全部用料非常新鮮,牛柏葉大腸爽口美味,牛腩直頭冇得彈

再加左碟油菜

自家制腐乳生菜,果然不同!腐乳微辣香口開胃!

下次專登走過去都要再食多幾次!
2016-02-05
  • 腐乳油菜
  • 豬大腸
  • 牛腩
2015-12-29 2095 瀏覽
小時候,老師問學生們:「你們想做什麼?」學生搖了搖他那小小的腦袋,答道:「我想要做有錢人。」因為衣食無憂,我可以不用做,就住洋樓配豪車,和嬌滴滴的美人談酒,攤在陽光下一整天。那你喜歡的不是夢想,只是喜歡懶惰。其實到了加冕之齡,很多人都未必弄得清夢想。哪一天我們會飛這幀電影中給予了一個美麗的解釋:「夢想就是我們到死前那一刻還想做的事。」我喜歡再加上兩字:「夢想就是我們到死前那一刻還堅持想做的事。」很多人喜歡音樂,因為我想成名受萬人追捧;很多人喜歡做生意,因為我想一勞永逸;很多人喜歡寫作,因為我想別人認同。那你喜歡的是名利閒暇,還是經歷本身?夢想是一條沒有終點的路,人們以為的終點,一些名聲和利益,只是沿途的風景。不過風景有時太美,過於奪目,我們淘醉,我們跓足,有時向那風景走過去,離開了原本那條路,有時覺得已經足夠,停在那裏觀賞,沒有再走。有些人,一直走下去,好像肥哥。在石峽尾賽馬會創意藝術中心正前方不遠,有家隱世麵店,在偉智街,一直以來只賣一物:車仔麵。如果說日本的麵文化是拉麵,那香港的佼佼者一定是車仔麵。車仔麵做得到很容易,做得好很難,坊間多的是欺世盜名之輩,那一碗捧出來的,再差劣的都有
小時候,老師問學生們:「你們想做什麼?」
學生搖了搖他那小小的腦袋,答道:「我想要做有錢人。」

那你喜歡的不是夢想,只是喜歡懶惰。

如果說日本的麵文化是拉麵,那香港的佼佼者一定是車仔麵。車仔麵做得到很容易,做得好很難,坊間多的是欺世盜名之輩,那一碗捧出來的,再差劣的都有,因為覺得車仔麵本是低俗差劣之物,何必認真?文化無分貴賤,飲食無分貴賤,須臾不忘的太少,什麼是尊重和喜歡一件事,這裹是一份證明。

肥哥原名蔡松青,做過珠寶店,繼承過父母業、最後走上了車仔麵的路,一走幾近三十年。街坊小孩嘻笑時送他的別稱,直接拿來做店名。每天凌晨四時出舖,先刮豬手、豬大腸,滷煮入味,滑牛片、牛腩每件每件切,所有材料鳳爪、雞翼、牛肚、蘿蔔、香料不同逐件煮,慢慢填滿店舖的九宮格,每一天看着旭日初昇,吧嗒吧嗒的水滴聲從水龍喉滴下,香氣與炊煙裊裊,刀聲和舀聲咚咚,妻子和夥計到舖,他才緩緩到街市再採購,午市再回來。
有時我覺得,要對一間店舖中肯地評價,一是不要給她太大的期望,二是不要只吃一次就武斷其好壞,但說易做難,所以對一間店舖客不客觀,中不中肯,我的文字也許連做個參考也勉強。唯獨這家車仔麵,吃過不下四五次,每一次品質如一,味道如一,好吃如一,車仔麵做得如此用心的,很少見,很難見。
肥哥車仔麵舖面不大,整間店幾乎都是廚房,旁邊劃了間小房來放幾張桌,地方淺窄,我倒喜歡坐在夥計們街邊打開的摺枱摺櫈,馬路又不多車,涼風伴麵,別有風味。永遠地,都瞥見肥哥在廚房裹,舀水煮麵,一碗接一碗的車仔麵。

第一次去,正值炎夏,考慮加不加辣時,被肥哥知道,從店裹叫出店外:「係度食車仔麵要辣啦! 」不敢怠慢,要了個小辣。但原來小辣都已經頗辛,吃不得辣的還是乖乖卑躬屈膝要個清湯好了。這裹的辣醬,加了指天椒、指天椒粉、咖哩醬、沙茶醬、磨豉醬、薑蒜等材料,辣得非常惹味,和車仔麵實在是很好的搭擋。清湯用豬骨一大早煲起,加上了磨菇掟,肥哥說這是鮮甜的秘訣,我到現在還未嘗過清湯(太好辣),留待有緣人。
眾多配料,不詳述之,各位煩請看圖識字。嘗過這麼多次,每款叫過的配料都在水準之上,其中最好的是:豬腸、灼鮮牛、豬紅、蘿蔔,其次是魷魚、牛腩、牛栢葉。
母親是福建人,從少愛吃豬紅,但豬紅做得爽口彈牙的很少,最深刻是某夜在灣仔某潮州館的豬紅,一品味美,肥哥的豬紅是街市貨,但做得一絲不紊,豬紅要咬下去有回彈力再斷,太軟太硬都不行;豬腸軟稔,滷得又夠入味,乾淨爽口又無異味,是最喜歡的配料;這次我初嘗了鵝腎,還覺一般無甚特別,可有可無。
灼鮮牛鬆軟有咬口,比之牛腩更出色,鬆肉粉也許加了少許但亦無傷大雅;魷魚的質素好,不會咬不斷又不會太韌,大小適中吃得輕鬆不狼狽,只是味道略感淡薄;豆卜是普通貨色,質素一向幾乎在任何地方都持平。
牛腩的確吃過不過那次沒拍過照,比之各牛腩店的一大塊腩肉,放在車仔麵時肥哥特意剪細,炆得跟豬腸一樣好,牛腩會連上牛心掟和牛姜,後者是牛的頸部韌帶,一片淡啡色的口感柔軟耐嚼,都可作牛雜用;蘿蔔無渣久煮下亦見清甜,一碗車仔麵,水準之高,可見用心,配上荃灣麵廠的油麵,再到雪櫃自取一罐飲品喝下,佬味盡顯。
一碟時菜,盡擇幼苗,配上腐乳和辣椒,份量又多,好吃得不得了。只賣$15。三個朋友分吃,筷子穿插,飛簷走壁,還記得小時候一搭橋穿過去,爸就一下打過來,現在卻忘個清光,男生爭吃,紳子風度不值一條青菜。
所有事情的美好,也許都如車仔麵,用一個夢想做湯底,目標揉成麵,加些軟稔的低頭,加些硬朗的堅持,加些不顧一切的努力,澆上不忘初衷的辛辣熱誠醬汁。肥哥二十多年來,風雨不改,四時起床,夢想從不輕易,有了夢想,一直走下去也從不輕易。一碗碗車仔麵包含的,從來都不是感動,而是喜愛。肥哥喜歡做車仔麵,他是為了金錢,還是因為喜歡做車仔麵?金錢也許是附帶品,但他的驕傲來自於他碗中之品,所以才閃閃發亮。
夢想的路每一條的風景都不一樣,你會說因為做車仔麵的風景不夠美,他才能一直走下去。夢想的路,不在乎風景的艷麗而在乎你心底裏最基層的渴求,香港的確不是一個讓人發夢的地方,荊棘過於滿途,有時為了走路連三餐都不温飽,運動就是個很可惜的例子;而讓人知道要夢的時間也太遲,教育的惡果刻劃出沒有個人的思想,夢想來得姍姍來遲。

但每條路,我肯定都會有馥郁開揚的景致,只在乎遠近,而遠近的因素在於環境,香港的環境或許太過嚴苛,很多路要走很遠,而阻礙的障礙又太多。夢難走,在香港更難走。

越後的風景越美,夢想有了美景相伴,走得更理直氣壯而已。村上春樹還是每年都出一本書,九把刀還是寫作不斷,五月天依然每年演唱會,很多人還在我們不知道的情況下繼續努力着,一直走着走着,換着一個又一個的風景。

到達就停,不是夢想。
一直走,才是夢想。

2015-12-07
由中學時期開始食左肥哥以前真係好抵,雖然宜家貴左好多,但佢既味道唔係第二到食得到,所以貴左都會得閒食下。食左咁多年,我最中意係豬頸肉+豬腸/雞翼+蘿蔔配河粉。豬頸肉好香,係特別醃製過,出面完全食唔到既香味,口感亦都爽滑,十分推介!雖然份量有啲少,但真係好好味。豬腸,雞翼同蘿蔔都醃得好入味,蘿蔔係好淋好入味,間中有根。重點係一定要食辣,因為佢個辣汁好特別 好夠辣 亦都有一種香味。我食開微辣或者小辣 ,唔係好食得辣既人微辣就好,可能都會食到你辛苦,因為佢微辣都有好明顯既辣味咖喇。小辣就開始流晒鼻水咖喇。辣汁係老闆秘製,用好多香料製作,因為我有時候會撈到啲薑呀,花椒八角出黎。加腩汁係第二個重點,因為加左腩汁個湯好鮮甜。我試過冇加辣或者腩汁,即刻變得唔好食。所以謹記一定要食辣同加腩汁我有個朋友推介雞翼,每次都打孖叫,其他朋友話好食既仲有豬紅,雞翼尖,豬手。今日第一次試灼鮮牛,又真係幾好味!
由中學時期開始食左肥哥

• 豬頸肉,雞翼,豬腸,灼鮮牛,蘿蔔
2015-06-14 1357 瀏覽
想食車仔麵幾個星期,終於狼仔好細心咁搵咗近排好熱嘅肥哥車仔麵俾豬女試。由石硤尾地鐵站行過去大概需要五分鐘,都算幾就腳。間舖係一間大排檔,室內同室外都有位置,但當時我地唔知室內有位,一見到室外有位就坐左落去。食物嘅選擇都幾多,決定揀幾款一齊share食。依碗有蘿蔔,牛腩,墨丸同生菜,粗面底。粗面嘅份量都幾多,比起狼仔公仔麵抵食。個蘿蔔同牛腩都非常惹味,墨丸彈牙無雪味。依碗有牛丸,魚腐,灼牛肉同生菜,公仔麵底。個牛丸比上個禮拜係老趙食嘅好食,冇咩筋,魚腐比較似魚片,厚身啖啖肉。個灼牛肉值得推介,醃得好入味,之前冇食過依一種味道。呢度嘅車仔麵其實真係唔錯,不過係30幾度嘅高溫下食熱辣辣嘅面,真係會食到身水身汗,雖然係辛苦啲,但係有一種地道嘅感覺。提提大家,可能因為最近上過新聞,食客都幾多,想食嘅十二點半好去到,唔係就要係高溫下慢慢排隊啦!

2015-06-13
2015-06-12 1007 瀏覽
車仔麵係平民美食好過食米芝蓮。-湯底好鮮甜冇化學加工,-豬手係新鮮貨好入味,如果淋D更正-蘿䓒淋左D有根但入味,-猪腸係新鮮貨唔夠淋但好入味,其實用急凍貨整又淋又好味($31)扺食要再支持吓!
車仔麵係平民美食好過食米芝蓮。
-湯底好鮮甜冇化學加工,
-豬手係新鮮貨好入味,如果淋D更正

-蘿䓒淋左D有根但入味,
-猪腸係新鮮貨唔夠淋但好入味,其實用急凍貨整又淋又好味
($31)扺食要再支持吓!
2015-06-12
2015-06-04 1292 瀏覽
車仔麵有好的湯底已經贏了九成,肥哥每天4時起床開店,親自買材料,熬煮出來的湯頭就是與別不同,有濃濃的花椒八角香氣,濃郁惹味,是嘗得出來的心機。麵身較為軟腍,材料普通,不是什麼貴價食材,但就是那顆認真製作的心、親民的街坊價,讓人回味。

幼麵 $7 + 豬紅$6 + 蘿蔔 $6

2013-12-21 1735 瀏覽
又是個在「肥哥」開餐的日子,開餐之日,正是某飲食雜誌刊登有關「肥哥」報道之後的一天,所以雖然午飯時間已過,「肥哥」仍然客人眾多,十分旺場,幸好自己只得一個,也能即時找到座位開餐 。這次叫來的三餸粗麵,三餸分別是豬手、豬腸、時菜。這兒的豬手是有點水準的,一大兩小的豬手雖然只得大的那隻較好肉地,但膠質豐富的豬手都算皮軟肉腍,吃來感覺不差 。這兒的豬腸也有水準,豬腸中沒有把應有的脂膏全部剷除,入味的豬腸吃來仍然保留住它們應有的口感和質感 。不過豬手與豬腸始終是較為肥膩之物,不宜多吃,所以第三款餸只是叫來青菜,總算是在脂膏肥肉之中加了點蔬菜,讓自己的罪疚感可以減少一點 。值得一提的是這兒的辣汁是頗辣的 ,對於我這個不太吃得辣的人來說,雖然只是叫了微辣,仍令自己感到有點吃不消,需要頻頻抹汗搧鼻 ,幸好在冰凍的可樂解渴兼解辣之下,總算把整碗車仔麵全部掃個清光。
這次叫來的三餸粗麵,三餸分別是豬手豬腸時菜。這兒的豬手是有點水準的,一大兩小的豬手雖然只得大的那隻較好肉地,但膠質豐富的豬手都算皮軟肉腍,吃來感覺不差
值得一提的是這兒的辣汁是頗辣的
2013-11-12 1415 瀏覽
今次係第2次食肥哥車仔麵了! 因為其辣椒味道辣得過癮外~味道仲唔差!!兩次食既時間都係早餐黎!九時正到達肥哥門口~坐底拎紙劃車仔麵!羅白,豬皮,豬紅同牛腩呢4樣車仔麵常見的食物!記得上次食中辣辣到我飲左兩罐綠力先頂到...唔知係咪早上關係...食辣野好似唔多掂呢次唯有揀小辣吧! 約5分鐘左右~ 碗麵送到擺底!該待應就會收埋錢先!4餸1麵28蚊,計埋綠力飲品合共35蚊!碗麵睇落去小辣好似好少辣椒!其實呢D辣椒係肥哥自製...少少已經辣得好過癮!湯都係肥哥煲出黎~有睇雜誌都知係冇味精可言!羅白咬口夠稔,豬皮軟熟,豬紅入味,唔會一夾即散反而牛腩就一般,牛腩汁未夠令牛腩入味!河粉係我最愛細細條既河粉,食落都會加返多少少分!綠力罐裝汽水就差少少,因為雪櫃唔夠凍~不過可以不理~食完之後諗住走人...發現隻手有少少污濁...原因係張店太多塵...兩次黎 兩次都係咁....店員係咪連基本抹台既責任都唔需要呢?除左張台污濁外,坐位仲比較少,晏就學生放lunch肯定爆棚!!如果呢餐剩係講食物質素我會比95分!其他環境因素計埋可能得80分!!到走既時候..辣椒既威力係終於發作...係身體內發熱且不停打圈..

今次係第2次食肥哥車仔麵了!
因為其辣椒味道辣得過癮外~味道仲唔差!!
兩次食既時間都係早餐黎!

九時正到達肥哥門口~坐底拎紙劃車仔麵!
羅白,豬皮,豬紅同牛腩呢4樣車仔麵常見的食物!
記得上次食中辣辣到我飲左兩罐綠力先頂到...
唔知係咪早上關係...食辣野好似唔多掂

呢次唯有揀小辣吧!

約5分鐘左右~ 碗麵送到擺底!
該待應就會收埋錢先!
4餸1麵28蚊,計埋綠力飲品合共35蚊!

碗麵睇落去小辣好似好少辣椒!
其實呢D辣椒係肥哥自製...少少已經辣得好過癮!
湯都係肥哥煲出黎~有睇雜誌都知係冇味精可言!
羅白咬口夠稔,豬皮軟熟,豬紅入味,唔會一夾即散
反而牛腩就一般,牛腩汁未夠令牛腩入味!

河粉係我最愛細細條既河粉,食落都會加返多少少分!
綠力罐裝汽水就差少少,因為雪櫃唔夠凍~不過可以不理~

食完之後諗住走人...發現隻手有少少污濁...
原因係張店太多塵...兩次黎 兩次都係咁....
店員係咪連基本抹台既責任都唔需要呢?

如果呢餐剩係講食物質素我會比95分!
其他環境因素計埋可能得80分!!

到走既時候..辣椒既威力係終於發作...
係身體內發熱且不停打圈...
但每當有風吹埋黎既時候...果種感覺真係好難寫出黎!
總之就涼快無比啦^^

我會keep住繼續食肥哥,下次會帶多張半紙巾去抹台!
車仔麵紙仔
綠力一罐
車仔麵既餸
賣單價錢28蚊
題外話/補充資料: 其實呢間野都好出名~唔洗介紹都好多人識^^"
2013-11-09
2 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
車仔麵紙仔
綠力一罐
車仔麵既餸
賣單價錢28蚊
2013-05-02 1140 瀏覽
車仔麵,一向是小弟其一最愛的街頭平民化食制。每當知悉哪裡有好的出品,必然心癢癢的想去吃一下....石硤尾區內的"肥哥",他的車仔麵一向有口皆碑。一路說要去試試,說了也不知有多少年。直至今日,卒之的起心肝,乘巴士專道去食一次....店子是蚊型size的,要吃就要坐在擺於店外的摺椅上。沒有預先做了功課,只從點餸紙中選了自己最愛食的幾款菜,配了我的永恆big favourite麵底 ---- 黃色油麵....而且還要加大的,務求要塞飽自己....湯的色水頗深,味十分的濃;添了少許自家製的辣醬進湯內,令濃郁中添了辛辣刺激之氣。吃至最後真的連汗也滲了出來了;豬腸的份量是四款餸之中最多的,正合吾之大欲也。咬落淰中見少許爽,腸內的白色脂肪仍存之下當然豐腴的口感是可保留得到。但遺憾的是其中有一兩件竟是有點沙,差點兒讓人咬至牙崩;蘿蔔很夠淰沒渣在吸盡了湯的精華後固之然是冇得輸的,永遠是自己最啱口味的嗱喳麵配菜;牛腩也是每趟食車仔麵時必點的,不過這裡做出來的反而未算是很出色,縱然淰度是夠的但卻不怎入味;鳳爪是最強的 ---- 是炆得上色入味之餘又不會太淰爛,再加上腳趾亦已全已預先被除去,吃得自然夠安心了.

....

....

似乎是有點食上癮了
。最重要的是這兒離上班的地方路程不太遠,更是可以借意得閒就可止止吃嗱喳麵的癮頭....

2013-04-14 1033 瀏覽
少年食神近日在雜誌中介紹的這間「肥哥車仔麵」,店面不大,只能擺放兩張四人檯,店外再擺放兩三張桌子做生意,但其實別有洞天,有一個可以擺放三數張小桌子的小房間可以讓顧客入內進食。不過這一天,小房間和店外的座位都已坐滿,所以我只能坐到店中的一張四人檯享用簡單的午餐。叫來了簡單的四餸車仔麵,麵選了自己一向較喜歡的粗麵,而車仔餸則是蘿蔔、牛腩、豬腸和魚片頭。這兒的車仔餸確是不錯,牛腩和豬腸都非常夠味,而且份量不少,十分軟腍的蘿蔔更是入味非常,甚有水準。雖然現時一碗簡單的車仔麵也不便宜,但一碗有水準的車仔麵仍算是相對廉宜的美食吧!
叫來了簡單的四餸車仔麵,麵選了自己一向較喜歡的粗麵,而車仔餸則是蘿蔔牛腩豬腸魚片頭
題外話/補充資料: [b]一時快手,評分方面有錯誤,味道應是3分,環境才是2分才對。[/b]
2012-11-14 833 瀏覽
Finsih 石硤尾睇景,要門口停到車, 就近去白田食個快麵。店外有D明星相,其實都無咩特別。全部要坐出街食評: 中辣,係好辣,下次食小就OK,我呢個魷魚係無味,同D湯合在一起就OK, 響玲要即食,好快“林”晒。雞翼無味,辣湯補番。 6/10$35加埋野飲,都唔平。

店外有D明星相,其實都無咩特別。

全部要坐出街食
MENU
自選﹣響玲

$35加埋野飲,都唔平。

2012-11-13
自選﹣響玲
MENU
本人係一個不節不扣既車仔麵迷。因為屋企住既地方近車仔麵舖既關係,所以我由三四歲開始食車仔麵。又因為我屋企附近果間車仔麵舖,係我咁多年食過既 "十星"車仔麵。其實二十幾年黎,轉過幾次手,近年又轉返二十年前既老細,但係質素巳經大不如前。但依然有八粒半到九粒星。我食過好多所謂出名既車仔麵,有難食嘅,有好食嘅,有不過不失嘅,有平,有貴,有天價既車仔麵。我食過最貴既五餸一麵加可樂,買單先發覺要三位數,但係呢間係好食既,有七粒半星。我食過既車仔麵舖,有響深水埗,旺角,尖沙咀,銅鑼灣,觀塘,彩虹,牛頭角,坑口,北角,南山村,白田,大坑東,甚至大角咀。但係,呢間真係名過於實,我唔知之前咁多個正評,係咪真心覺得好食,我希望只係我條脷有問題,而除左我之外,大家都食得開心。評分前,真係有少少忐忑,唔知咁講會唔會有人唔開心,如果老細睇到,你想揾我,我好樂意比意見。因為我食咁多年車仔麵,有無心做,一食就食到。呢間車仔麵,一攞碗麵過黎,見到成碗麵,就有一種唔開心既感覺。1)通想食車仔麵,我都係食油麵或粗麵。因為米粉,河粉,丁麵,幾時都有得食。我食野通常食D平時少食,或者比較難有得食既野,例如打冷會食焗魚腸,因為因

1)通想食車仔麵,我都係食油麵或粗麵。因為米粉,河粉,丁麵,幾時都有得食。我食野通常食D平時少食,或者比較難有得食既野,例如打冷會食焗魚腸,因為因係無乜機會會食到,你去魚舖都無魚腸比你買。講返個麵,通常叫粗麵既,都會偏硬,所以我一般會叫人煮耐D。我唔知之前既正評,講話二十蚊個麵好扺係講緊幾多年前。份量比我食過任何地方都要少,有時,真係唔係錢問題,但係食得無咁開心。心諗,如果好食,再少都係底既,就好似細可樂咁,永遠好飲過大可樂既。

(P.S通常4-5蚊一個麵。$8 - $10 有兩個麵) 其實麵本身無問題,只係一般麵舖買返黎既蛋麵。但係收費真係貴,份量其少,如果好食會加麵,但係食左第一啖之後無,原因如下。亦無影到相,唔鐘意食野之前驗屍式影相。你響白田收呢個價,銅鑼灣都係收緊$8蚊一隻粗麵。

2)湯底巳經不知所謂,我食咁多年車仔麵,有好,有差。但係未食過咁差,真係得味精水加鹵水汁就算。

3)豬腸,又係少得可憐。雖然,我知依家豬腸來價唔平,但係豬腸有分大腸同幼身兩隻,依家好難買到幼身果隻,一般車仔麵舖會用大腸,成本較高,係雪藏。邊隻好味,見仁見智,細腸雖來價較平,但手工多。你用緊果隻,正正係我話好食果間用果隻,但係點解可以難食咁多既?讀者可以去試下,就知有以少。

都係果句,如果好食,都係無問題。但係,真係好少食 “鹵水豬腸”。老細自已試下丫,苦ga,係D鹵水汁有問題,落得太多八角,多到有苦味。重要洗唔淨D腸。

4)豬皮算叫做較為正常,只係正常,唔係好食。夾硬要講,都係偏"林",但係鹵水,鹵“秋”,定蠔油朱皮,真係怪,呢個係個人口味問題,係我既問題,我知有人會覺得好食。但我“個人”認為咖哩豬皮會比較適合車仔麵。

5)蘿蔔係咁多樣野之中最失敗既餸,又係啡色既,我食親好食既都係白色既。都唔知佢用咩野去煮,是旦喇。但係林到乜都食唔到,入口即溶。我可以就咁用條脷去壓扁D蘿蔔,之後直接吞落肚。OMG, 重要又係鹵水汁既苦味。

可能老細覺得好直得為你自製既鹵水汁而驕傲,所以豬皮,蘿蔔,豬腸,甚至湯底,都用鹵水汁。但係,如果個鹵水汁一有問題,就成碗都有問題。

總結:碗麵感覺揸流灘。老細唔洗我教佢做生意喇,先唔講質素,但係成碗麵,真係感覺小家。一見到碗麵果刻真係有少少surprise,一般人唔會expect既份量。我打個比喻,我話好食果間車仔麵舖,每次我無叫菜,佢都會比兩條唐生菜我,最後我覺得唔夠,都會叫多個通菜,變做四餸。你明我講咩嘛?你真係比得少豬腸,你收9蚊,total得三吋,一定無誇張到。但係你又為左無咁難睇,你剪到得.5cm一舊豬腸,剪到七八舊出黎,個Size跟本就唔好食,我令願你剪兩三舊一吋比我既算喇。0.5cm入面又多肥膏,重有.....。最後無食到。我話好食果間,$5有五舊,人地一舊有成兩吋,見到就開心,食落重開心,人地真係整得好食。

如果老細嘗面,我可以請你食碗外賣,我估你食完會明我講乜。

評論完畢,講完。
2012-06-01
2011-02-19 641 瀏覽
與友人參觀「賽馬會創意藝術中心」,一心打算品嚐中心內薄有名氣的「琉金穗月」咖啡店,途中經過肥哥車仔麵。當天天氣冷冽,看到寒風中散發著車仔麵暖氣的店舖,決定先在此用餐,填補冬天快速流失的熱量!車仔麵店大都是鋪外坐位,鋪面的嬸嬸一看到我們走近便熱情地招呼我們坐下。正值午餐時份,雖然是星期六但也免不了搭檯。這裏是先付錢再吃麵,點餐紙上的選擇不算多但包含所有車仔麵最熱門的配料。我點了牛腩、豬紅、蘿蔔和魚片配公仔麵,友人則點了豬紅、蘿蔔及豬腸配油麵。甩漏事件(一)出現,嬸嬸找漏錢了,為什麼這麼簡單也會計漏數?等候的時候,隔壁食客叫了一碗小辣麵,吃了兩口喚嬸嬸過來,說:「太辣了!」換轉是一般車仔麵檔大概也只會說「係咁架啦!」怎料這兒的嬸嬸竟說「幫你換過碗啦!」服務態度很好啊!麵到了,一看,配料挺足的!先吃了一件蘿蔔,沒有渣、入味,很好吃!豬紅份量亦足,也是可試之選;牛腩則入味但肉質口感一般...再飛象過河夾了一件友人的豬腸吃,若論車仔麵其實豬腸是本人最愛之一,然而很多店舖清洗不足,常吃到豬腸內不好的味道,因此不敢貿貿然點。不過這裡的豬腸洗得很乾淨,沒有異味,爽口很好吃!有點後悔沒點這個點了牛腩。公

正值午餐時份,雖然是星期六但也免不了搭檯。

我點了牛腩、豬紅、蘿蔔和魚片配公仔麵,
友人則點了豬紅、蘿蔔及豬腸配油麵。

服務態度很好啊!

麵到了,一看,配料挺足的!
先吃了一件蘿蔔,沒有渣、入味,很好吃!
豬紅份量亦足,也是可試之選;牛腩則入味但肉質口感一般...

公仔麵則是福字伊麵那類,不是出前一丁。

份量剛好足夠食量一向很少的我,如果是大胃王的話可能便略嫌不足了~

食到將近吃完,才赫然發現--咦?魚片呢?原來店家又漏了放魚片下來。

但倒相信這裏的甩漏是無心的。

吃飽後,叉滿電便走去參觀藝術中心,轉戰「琉金穗月」了~
雖甩漏不少,但也是一個經過時可吃之選!
參觀港式藝術中心,幸好沒「甩漏」到這間港式食店!
漏了魚片的麵!但仍然好吃:P
點餐時可算小辣中辣大辣
2011-02-12
點餐時可算小辣中辣大辣
漏了魚片的麵!但仍然好吃:P
  • 豬腸
2010-11-17 411 瀏覽
一口子要去JCCAC 上堂未到上堂的時間又想食點東西於是說去了另一口子說的車仔面食下車仔面鋪面細細...靚姐見一口子停步了兩秒就開張台招呼不錯..不用跟人家搭台好街坊的坐在"OUTDOOR"車仔面的份量比較少超適合一口子要了生菜, 蘿白, 魚旦同腸仔粗面 (清湯底)蘿白好入味, 夠稔, 沒有根, LIKE腸仔有煎過的, 魚旦生菜沒有太特別整體來說不錯的
一口子要去JCCAC 上堂
未到上堂的時間又想食點東西
於是說去了另一口子說的車仔面食下車仔面

鋪面細細...靚姐見一口子停步了兩秒就開張台招呼
不錯..不用跟人家搭台
好街坊的坐在"OUTDOOR"

車仔面的份量比較少
超適合一口子
要了生菜, 蘿白, 魚旦同腸仔粗面 (清湯底)
蘿白好入味, 夠稔, 沒有根, LIKE
腸仔有煎過的, 魚旦生菜沒有太特別
整體來說不錯的

2010-11-16
2010-08-03 277 瀏覽
尋日同班fd打完波, 行去隔離肥哥度食麵。呢個都算係我地經常開餐既地方。雖然熱辣辣唔想坐街邊,但禮拜日呢頭又確係無乜選擇。今次要左豬腸蘿蔔雞翼粗麵加可樂,味道夠濃,粗麵索晒d汁,正合我胃口。雞翼味道好到連亞姐都要一路做野一路篤住黎食!唔知係師傅太勁定係天氣太熱,我encore左可樂。天時暑熱,灌可樂係最爽不過。

唔知係師傅太勁定係天氣太熱,我encore左可樂。

天時暑熱,灌可樂係最爽不過。
2010-08-01