2024-10-20
話說小編近排睇衛食攻略見到呢間銅鑼灣嘅串燒店 @fei4hau6uk1 ,佢哋嘅牛油蔥飯十分吸引,所以就特登過咗嚟試吓。佢嘅位置都有少少隔涉,但就旺中帶靜,有種隱世嘅感覺。胡麻菠菜卷 $36佢嘅菠菜仲保留少少嘅爽脆,胡麻汁係自己再調校過,有芝麻香之餘味道偏酸。食落非常開胃,完全冇平時胡麻醬嗰種嘅油膩感。小小嘅菜式已經睇得出,店家細節上嘅用心之處。味道:8.1/10明太子雞肉 $34佢嘅明太子味非常香濃。仲有少少卜卜脆嘅口感。雞肉未算好嫩滑,但係肉味非常突出。味道:7.6/10黄芥末籽肉眼 $38平時食牛肉串燒都好驚會燒得太耐太韌,佢呢款就軟腍中帶啲咬口,而且黃芥末同四季柑嘅辛辣同酸味,成功吊起牛肉肉香,味道上非常豐富。味道:8/10荔枝煙肉卷 (
雖然經過燒烤,但係佢嘅荔枝仍然非常之多汁,味道清甜。搭配鹹香嘅煙肉,鹹鹹甜甜咁,忍唔住一啖接一啖。味道:7.8/10牛油蔥飯、墮落午餐肉 $32+$28呢個飯完全係小編嚟嘅目的,滿滿嘅青蔥再搭配一大舊嘅牛油,淨係睇樣已經非常吸引。本身以為會好油膩,但食落又唔係青蔥嘅辛香,搭配溫潤嘅牛油,意外地平衡。唯獨是係少咗啲鹹味,所以呢個時候就要請出佢嘅
胡麻菠菜卷 $36
味道:8/10
荔枝煙肉卷 (
味道:7.8/10
牛油蔥飯、墮落午餐肉 $32+$28
呢個飯完全係小編嚟嘅目的,滿滿嘅青蔥再搭配一大舊嘅牛油,淨係睇樣已經非常吸引。本身以為會好油膩,但食落又唔係青蔥嘅辛香,搭配溫潤嘅牛油,意外地平衡。唯獨是係少咗啲鹹味,所以呢個時候就要請出佢嘅朋友燒午餐肉。午餐肉非常厚切,我諗大概有半罐嘅午餐肉。外表燒得微微焦脆,外脆內軟,滿滿嘅鹹香配返個飯簡直係無敵。
味道:8.2/10
燒菠蘿 $26
菠蘿燒過之後仍然非常多汁,甜中帶酸,而且冇渣。解膩之餘又可以當做甜品,作為收尾簡直係一絕。
味道:8/10
抵食:7.7/10
環境:7.8/10
服務:8/10
肥後屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣信德街9-11號百威商業大廈地下2-3號舖
#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #串燒 #居酒屋 #串燒居酒屋 #居酒屋メニュー #日本 #日本菜 #焼き鳥 #やきとり #焼鳥 #焼鳥好きな人と繋がりたい #barbecue #barbecuetime #焼肉 #barbecuechicken #香港 #隱世小店