2018-02-25 1581 瀏覽
睇完menu 見到個沙拉骨好似好好味份量好足,點知來到細碟得來仲有半碟係沙律。。。但張圖明明無show 到問有沙律。。叫左個度既工作人員問點解碟沙拉骨多左D沙律向度,她話menu 有寫明相片謹供參考。。。個態度仲要覺得理所當然咁。。咁同消費者有咩分別。。?
個態度仲要覺得理所當然咁。。

咁同消費者有咩分別。。?
2018-02-25
👫除夕夜晚👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️係旺角覓食,見到呢間素食好吸引,而且仲係2016米芝連推介,就即刻入咗去食啦🤤 📢 想知邊到有更多好西食?Follow&like @ourfoodstory.hk✨ 吃貨情侶帶你食勻全世界🌏 每日不定時更新喔⭐️一一一一一一一一一一一一一一#軟殼蟹卷 <$36/4件>賣相同平時食開嘅壽司一樣,加埋啲千島醬好吸引😍 炸到熱辣辣,食落口好酥脆,同平時食嘅卷物無分別,完全唔似食緊齋🤣 軟殼蟹係用炸嘅菜嚟代替,好似仲好味過真嘅軟殼蟹咁,紫菜又唔會稔身,唯一美中不足嘅地方係有少少鹹,唔駛蘸醬油Wasabi都夠曬味🤔 雖然價錢唔算平,但真係值得一試!下次嚟會encore❤️#香酥炸雲吞 <$36/6隻>炸雲吞嘅皮超級脆,同平時係茶樓食嘅炸雲吞有啲唔同🤔 呢個層皮係比較厚同實,比較硬身,茶樓炸雲吞既皮係比較薄🧐 但食落去個口感就比較實在,好特別🤓 味道嚟講,同平時既炸雲吞無乜分別,雖然得蔬菜係入面,但個味道完全唔覺得係食緊齋!最加分嘅係,即叫即炸,食落口夠曬熱,超正😳#芝麻手撕雞 <$38>芝麻醬係要自己落,醬料偏多,味道好濃郁!
👫
#軟殼蟹卷 <$36/4件>

#香酥炸雲吞 <$36/6隻>

#芝麻手撕雞 <$38>
芝麻醬係要自己落,醬料偏多,味道好濃郁!賣相同口感都勁似真嘅手撕雞😍 青瓜絲切到好幼,食落好爽口,仲可以解到醬汁嘅膩👍🏻 榨菜、雞絲同青瓜加埋一齊食個味超夾,大家一定要試下🤤

👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2018-01-13 985 瀏覽
Lunch time,出門囗前已打定電話叫外賣,22分鐘之後到店取貨,竟然告之要多等20分鐘,仲要話因為叫嘅牛油果卷比較多功夫‘牛油果係要批’的😡火起,查看致電落單時間,直至外賣可取,足足45分鐘,如平常打工仔只有一個一小時的lunch time,根本食唔切了👎🏼食物質素不差,但不會再幫襯!是次order了:牛油果卷兩份丶炸雲吞丶軟売蟹卷及加洲卷
食物質素不差,但不會再幫襯!
是次order了:牛油果卷兩份丶炸雲吞丶軟売蟹卷及加洲卷
外賣自取
2017-12-15 1211 瀏覽
呢晚上完興趣班成八點幾先搵嘢食由太子行去旺角雖然見到其他齋鋪但係聽聞膳德福素食嘅軟殻蟹卷極好食咁行遠啲都去試下啦八點半到門口咦 竟然要等位等咗十五分鐘 入得喇除咗好出名嘅軟殻蟹卷我地仲叫咗冬陰公海鮮烏冬先講冬陰公海鮮烏冬湯底唔錯冇蝦頭自然會失色少少但以素食嚟講絕對合格以上不過素海鮮唔多好味全部都係同一口感同一味道下次會試其他軟殻蟹卷一嚟到就嘩嘩聲真係好似平時食嘅卷物但食落去比平時嘅仲好食食唔出係素嚟紫菜 飯 炸菜 千島醬比想像中夾雖然價錢唔平但呢個真係值得一試
呢晚上完興趣班成八點幾先搵嘢食

食唔出係素嚟
紫菜 飯 炸菜 千島醬比想像中夾
雖然價錢唔平
但呢個真係值得一試
15 分鐘 (堂食)
2017-11-20 1164 瀏覽
平時食得熱氣野多,我同女朋友就會去食下齋當清下肚胃。但講到食齋,黎黎去去都係個幾款都幾悶下,所以今次就聽朋友介紹食依間比較有特式既日式fusion齋😋夜晚7點幾去到已經要等位,因為鋪頭比較細,都要等左一陣先入得。一入到就叫左d比較多人食既軟殼蟹卷同牛油果鰻魚卷。 軟殼蟹卷口感一流炸得好好冇油"益"味,做得好似,再加上千島醬,唔講真係唔知其實係紫菜黎😋而牛油果鰻魚卷就比較一般。我地之後仲叫左個味菜鱔絲生根煲😋鱔絲同生根都好入味,非常適合送飯😋而且鱔絲係炸冬菇絲而成,食落爽口😋最後埋單都只係百幾蚊但都食都好飽,幾抵食,職員態度都好好,非常值得再去😎

2017-08-23 1979 瀏覽
剛剛因為去開旺角又係初一,睇下OpenRice睇食評發現有一間素食唔錯,所以就去試試. 老老實實睇個門面同入邊嘅裝修覺得真係麻麻哋,但係打開餐牌見到佢啲野都好特別,竟然有壽司pizza,冬陰公湯,豬扒焗飯,同一般食開嘅有啲唔同,都可算係新派素食.我發現竟然佢有得叫乾炒牛河,平時我我鍾意食,但係又唔係太愛牛肉所以我都會叫餐廳改干炒肉片河,老實講有時啲餐廳都唔係幾理我🤣,竟然係一間素菜館有得食乾炒牛河當然要試試啦!真係估唔到真心勁好味👍🏼非常有鑊氣河粉夠滑又唔會黐埋一舊舊,配菜仲好爽口唔會林,真係仲好食過出面真正嘅乾炒牛河!😋😋😋仲有個黑松露芝士焗豬扒飯,一上枱嘅時候未食已經聞到震震嘅黑松露味,食落豬扒厚厚的好有口感,仲好有心加個蛋炒飯底先至焗,真係好有心👍🏼 仲有冬陰公湯,估唔到個盅仔細細咁足料,味道我就覺得一般,因為始終真正嘅冬陰公湯有海鮮味道當然不同,但冇海鮮都可以做到泰國風味,呢個價錢食到呢啲食物嘅質素真係值得一讚👍🏼

乾炒牛河,  黑松露芝士焗豬扒飯,冬陰公湯
乾炒牛河,  黑松露芝士焗豬扒飯,冬陰公湯
2017-05-23 2165 瀏覽
以下所講嘅完全係我親身經歷,親眼望見。話說當日等左接近30分鐘,跟住被安排坐去廚房旁嘅位置,果度係分左2個廚房,一個係開放式應該係整炸物同埋壽司等等嘅食物,另一個廚房係整熱食嘅。當時都感覺不太良好,因為見到整壽司嘅位置同埋走廊位都唔太乾淨,咁都冇理咁多,同朋友揀野食,跟住我同朋友叫左一碟軟殼蟹卷,一個南乳齋煲,一個白飯,喺等候期間其實一直見到整壽司嘅師傅徒手周圍摸,無論去雪櫃還是拎D咩都係徒手去拎,最大問題係佢整壽司嘅時候係無帶手套,我心諗其實出面食野應該好多都係咁,只係眼看不見為乾淨,咁就算啦照食。戲肉嚟喇,徒手整壽司嘅師傅行出壽司廚房去雪櫃拎一D類似係一塊一塊薯餅物體嘅炸物出黎,佢拎唔實跌左一塊落地,撻地塊地毯係勁污糟.....,我咁啱望到,我見住佢將跌左落地果塊炸物若無其事咁拎起,放返入壽司枱度,過左一陣,我見到佢拎住塊炸物同炒餸廚房嘅一位師傅徒手交收,就好似田徑比賽交棒咁樣嘅方式交法,我果下O左咀,其實我相信出面食野好多時都會咁樣,唔好浪費丫嘛,但係亦都好希望做食肆嘅都注意下衛生,D野係食落人口,如果有咩事都會係損人亦不利己。
以下所講嘅完全係我親身經歷,親眼望見。
佢拎唔實跌左一塊落地,撻地塊地毯係勁污糟.....
,我咁啱望到,
我見住佢將跌左落地果塊炸物若無其事咁拎起,放返入壽司枱度,
過左一陣,我見到佢拎住塊炸物同炒餸廚房嘅一位師傅徒手交收,
就好似田徑比賽交棒咁樣嘅方式交法
,我果下O左咀,
D野係食落人口,如果有咩事都會係損人亦不利己
30 分鐘 (堂食)
2017-03-19 2564 瀏覽
想帶媽媽係旺角吃一次素食budget 唔多,最後㨂左呢間。入到去見到個餐牌全部都系「肉」,以為搵錯素食店差啲要問老板confirm下究竟系咪素?老實講間野有啲細,坐滿左人我七點到四個人就等左十五分鐘,下次要記得訂位間素食環境一般,裝潢一般,但至少整潔冇異味。最緊要野食方面,除左味道略重,無咩好挑剔,分量足,又好吃個三文魚唔知系點整嘅哩,口感好似
想帶媽媽係旺角吃一次素食

budget 唔多,最後㨂左呢間。
入到去見到個餐牌全部都系「肉」,以為搵錯素食店
差啲要問老板confirm下究竟系咪素?

間素食環境一般,裝潢一般,但至少整潔冇異味。
最緊要野食方面,除左味道略重,無咩好挑剔,分量足,又好吃
個三文魚唔知系點整嘅哩,口感好似
福建炒飯
2017-03-19
15 分鐘 (堂食)
2017-03-06 1697 瀏覽
You have to try the soft shell crab sushi cos it's maaaaaaaaaaaaaad good!! You can't tell it's vegetarian at all and there's Japanese pickles in there, too (love that!). Tried the 沙拉骨 dish - it was OK but I won't order it again. The Tomato n Cheese Pork Cutlet Baked Rice is really yummy (brings me back to my childhood).

2016-11-27 2980 瀏覽
膳德福素食,門口唔起眼,店舖座位不太舒服,卻全店滿座,全因這家素食的食物款式及味道令人滿意驚喜!三色刺身,分別是三文魚、吞拿魚及鮑魚,三種都有不同味道,口感及賣相同真的都有七成相似牛油果卷胡椒猴頭菇雲吞,好香胡椒味冬天食特別暖胃,仲有咸菜同中國芹菜做湯底非常好吃,不過雲吞皮太厚一隻已 KO 左半個胃菠蘿生炒骨都係用猴頭菇代替骨,酸酸甜甜不過唔夠脆呢碟好野軟殻蟹反卷,用菜炸成代替軟殻蟹好脆,加上千島醬汁正
三色刺身
牛油果卷
菠蘿生炒骨
都係用猴頭菇代替骨,酸酸甜甜不過唔夠脆
呢碟好野
軟殻蟹反卷,用菜炸成代替軟殻蟹好脆,加上千島醬汁
2016-11-24
三色刺身
  • 牛油果卷
  • 日式海鮮薄餅
2016-11-24 1867 瀏覽
同朋友去食,一打開,有剌身,又有軟殼蟹壽司,D相都有肉咁,一心想食素既我們有點失望,但我們點了軟殼蟹壽司,鮮菌茄蓉焗豬扒飯,靈芝菇紅燒鴛鴦豆腐,先來了軟殼蟹,係炸菜咁,但好味之係係豆腐,正好味,焗豬扒飯好好味,好夠蕃茄,好好食,雖然冇豪華裝潢但D菜餚好好味,焗豬扒飯口感好似真既咁,值得再黎。好啱vegetarian 黎
之係係豆腐,正
好啱vegetarian 黎

• 鮮菌茄蓉焗豬扒飯
  • 靈芝菇紅燒鴛鴦豆腐
2016-11-12 1776 瀏覽
做完嘢,去到旺角,好想食素,上OR揾資料,見到評語唔錯就去試試。去到見到招牌好多塵呀,而玻璃門又睇唔太清楚店內,平時嘅我一定直行直過。星期六一點半,店內都幾多人。要了蕃茄濃湯雜菜烏冬和沽滷肉。個烏冬真係好大碗,好多烏冬,反而菜相對少,相信菜有輕輕炒過,湯面有啲油,而湯都真係幾濃,味道亦不錯,係烏冬唔彈牙。沽滷肉,我估肉係麵筋做嘅,有啲焾,唔太有咬口。好多醬汁,甜味為主,酸味只有少少,鐘意多醬汁嘅應該會幾鐘意呢味菜式。本來一心沖住佢嘅素水餃而嚟,點知嚟到餐牌寫住暫停,好傷心。賣單138,其實都幾多選擇,日,泰,中式素菜都有提供。如果喜歡素又想簡單的,是不錯的選擇。

星期六一點半,店內都幾多人。

要了蕃茄濃湯雜菜烏冬和沽滷肉。

本來一心沖住佢嘅素水餃而嚟,點知嚟到餐牌寫住暫停,好傷心。

2016-11-12
2016-08-17 2736 瀏覽
原來自己都有好一段時間沒吃過素食了,這一夜,就來吃頓素菜吧!前次到來吃過的「竹笙鮑片羅漢炒麵」,再次再嚐,簡單傳統平實的素菜炒麵,加了少許竹笙與素鮑片,感覺上似乎較為名貴。這炒麵材料不少,茨汁下得適中,又夠熱度味道是不錯的,麵條一半脆卜卜,一半軟腍腍,口感也挺不錯,不過青菜較少,如能下多一些,感覺應會更佳。另一道菜「南乳雜菇木耳煲」的南乳味稍薄,惹味度不太夠,不過這兒吃的始終是齋菜,過濃的味道始終不太好,健康有益的大塊木耳與各款不同的菇菌,加上少許蓮藕和青菜,沾上了南乳醬汁後,都夠味道,吃一頓沒有肉,味道又不會過濃的素菜晚餐,都幾好呢!

• 竹笙鮑片羅漢炒麵
2016-07-30 2109 瀏覽
約左人5點半,時間未到諗住求其搵個位坐下求其入間鋪頭點知有驚喜!坐低叫左個手卷食,估唔到入面啲涵同個飯會咁夾,入面個涵有啲脆脆同veg, 同加州卷好似,不過就無肉同好味啲我會再encore!
約左人5點半,時間未到諗住求其搵個位坐下

我會再encore!
2016-07-23 1750 瀏覽
又到左星期五而第二日係短週,緊係要食返d好野慰勞自己個胃超級難得地男朋友有主意喎(對於兩個都有選擇困難症既人係,諗食咩係一個痛苦), 緊係拿拿聲行!呢間小店位於花園街(其實係先達旁,旺角去慈雲山小巴站隔離), 呢條街我已經過無數咁多次,真係冇留意到佢,錯失左好多次呀好喇講左咁耐係時候拆解點樣一次過滿足四個願望,話說呢間小店特別在佢將唔同既野放埋一齊,係一餐飯入面我享受曬中西日泰四種菜式,咁仲唔係一次過滿足我四個願望咁等我講下我食左邊幾樣野啦!呢一餐飯認真滿足,滿足既其中一個原因係你完全唔覺得自己係食緊齋,呢個係食齋既最高層次呀!雖然坐就一定冇餐廳/cafe既咁舒服,但佢d哥哥仔非常有禮貌,值得一讚!
又到左星期五而第二日係短週,緊係要食返d好野慰勞自己個胃
超級難得地男朋友有主意喎

咁等我講下我食左邊幾樣野啦!

打頭陣既有泰式冬陰公湯烏冬
再黎沙拉骨