2016-06-04 5956 瀏覽
其實平時同朋友講起食雞煲,至尊一定會係我地top 3 choices 之一。因爲平,靚,正。有中學開始,可能一班朋友都係港島返學,東區會去的雞煲只有至尊。記憶中幾年前價錢同而加一樣都係任食任飲$1XX,仲要免加一!對於學生哥或者想平平地食好野的大家來講簡直超值。我去過旺角同銅鑼灣的分店,味道一樣正。呢日平日七點半來到,幸運地還有位置。一來到緊係食下d小菜,呢度有碗仔翅/豬红/青瓜同雞腳等。個人尤其中意青瓜。雞煲未上到來已經清左幾碟。先不講個雞煲本身夠入味,一上到來已經可以讓人食到停唔到口。建議唔食得辣的朋友食小辣,個雞煲辣辣地得來又香。之後上左d肥牛,丸,豬頸肉,雞,魚,凍豆腐同花膠!無睇錯係花膠!肥牛固然靚,加埋花膠加持,成件事好抵食。聽聞老闆以前是做食材的,所以來貨一定平過人仲要靚過人!住港島的朋友可以一試

題外話/補充資料: 星期五六日book定會好d :)
2016-05-25
  • 雞煲
  • 青瓜
2016-03-02 5112 瀏覽
之前系荃灣間分店食過,覺得幾好食同幾抵,今次因為朋友多數住在港島區,所以去灣仔這間食。地方不大,我地6點半左右去到,所有自助小食仍然未有供應,侍應話7點才有,到7點時,就只有碗仔翅,拍青瓜,豬红同雞腳供應,上次我去荃灣嗰間,凈系自助小食都超過十多款,甜品仲可以選即做班㦸,飲料品種也不及荃灣多,叫左中辣雞煲,個汁有d沙爹味同埋有濃濃的豆豉味,雞肉都有d鞋口,切得不太大件,我地5個人,份量就吾太多,至於火煱配料,肥牛好好好肥灼完入囗冇乜牛肉味,炸魚皮好香好脆口,牛骨膸系出面嘅火煱任食就比較少見,鲜枝竹好似放左好耐,花膠仔就有d咬口不過浸得吾夠淋身,即包菜肉餃料多肉汁豐富,豬膶幾新鲜,灼一灼好爽口,即食碗仔翅就好多料,冬菇、肉𢇁、雲耳,個味又調得吾錯,加一些麻油,有個朋友食左3碗,豬紅切得細細粒,個汁就辣辣地,好惹味,甜品系自取雪糕一杯,食左云尼拿、朱古力味,杯朱古力好似溶過再雪返咁。每位$158(全包),好一般,若然有機會再食,我一定去荃灣嗰間,畢竟都系荃灣嘅食物比較多選擇、新鮮及抵食。

2016-02-24
2015-09-13 6280 瀏覽
其實至尊雞煲, 之前已經試過佢係旺角既分店... 但無奈港島人, 好日唔過海, 下下想食雞煲都唔係辦法... 終於 等到佢開黎港島, 而且仲係方便交通既銅鑼灣!!! 新開張冇耐, 緊係黎試左先!!!!上到黎 發現比旺角店坐得舒適 起碼所有櫈唔係膠櫈, 係有椅背既皮櫈, 仲可以翻開個SEAT位 將手袋放落去, 真係貼心既設計! 最適合我地女性會拎手袋同冬天食唔想外套吸哂雞煲味, 擺落去 very good!!!!今次5個人食, 點左兩個煲, 一個係米酒雞 一個係小辣雞煲, 講返個米酒雞 係新野來的... 幾香米酒味 適合冬天暖胃同唔食得辣既朋友. 而個辣雞就同平時一樣 香料十足  火鍋料上 同平時分店 一樣 話多唔多 話少唔少... 但當你等緊個煲來臨時... 出面有好多小食 任你夾...有魚蛋 燒賣 餃子 炸雞翼 糖水 湯 連雪糕 同雪米糍都有... 煲前小吃...  想得週到...  價錢合理 100鬆1位...

有魚蛋 燒賣 餃子 炸雞糖水 湯 連雪糕 同雪米糍都有... 煲前小吃...  想得週到...  價錢合理 100鬆1位...
小辣雞煲
米酒雞(咪走雞)
2013-12-02
小辣雞煲
米酒雞(咪走雞)
2015-06-17 4374 瀏覽
雞煲 大大煲, 多🐓 足料。 [ 但… 我覺得 雞肉 "鞋" 和 實 ]一般火鍋配料 任食 (e.g. 菜、丸、炸魚皮、花膠 etc.)[ 一般咁啦,朋友覺得魚皮較碎 - 我都認同 ]熟食都有小小 ( 青瓜 及 春卷)[ 我覺得 今晚 最好食的 是這二樣, 青瓜 入味又爽口, 春卷 夠熱-香口]飲品都任飲 ( 汽水、獅威 等)每人 一杯 🍧.
雞煲 大大煲, 多🐓 足料。
[ 但… 我覺得 雞肉 "鞋" 和 實 ]

[ 一般咁啦,朋友覺得魚皮較碎 - 我都認同 ]

熟食都有小小 ( 青瓜 及 春卷)
[ 我覺得 今晚 最好食的 是這二樣,
青瓜 入味又爽口, 春卷 夠熱-香口]

飲品都任飲 ( 汽水、獅威 等)
每人 一杯 🍧.
🐔 煲
2015-06-16
2014-11-15 7315 瀏覽
放工同朋友去銅鑼灣行街,諗唔到食咩好,呢個時候接到張傳單,一望,原來係介紹雞煲,好啦!問題已經解決,今晚食雞煲!雞煲我試過好多間,每間都各有優點。我同朋友都無辣不歡,所以我地叫左中辣。等個鍋其間,可以出去自助區度攞啲小食,紅油青瓜同芝麻雞翼都唔錯。等左十五分鐘喥,個雞煲嚟喇,湯底’麻”同”辣”都配合得好好,而雞煲內嘅雞件不但大塊,而且肉嫩多汁,真係”啖啖肉”。食完雞件,店員幫我地加左少少湯,之後我地掉左三款鍋料入個鍋度,分別係花膠、水尤魚同牛柏葉(店內介紹嘅),嘩!正!水尤魚同牛柏葉又爽又麻又辣,但估唔到花膠都可以咁”林”咁快入味。其他火鍋配料都算新鮮,飲品都有唔同嘅選擇,重有雪糕做甜品,雖然係普通嘅味道,但$148全包2小時,我同朋友已經決定下次會再嚟!
2014-11-11
20 分鐘 (堂食)
2014-09-05 7163 瀏覽
前一日驚多人,所以打黎訂位,接電話果位用幾衰既聲話2個人不如walk in 😅 fine差唔多8點去到唔使等位,次次去旺角果間都最少等半個鐘,呢道唔使等開心好多,坐低就叫左小辣,我本身好食得辣,不過朋友唔多得所以就佢。等左都幾一陣,我就出去拎d小食,有雞腳,茶葉蛋既物體同青瓜...等等,我揀左青瓜,食落口有麻辣味,個味唔錯,但注意,個味同青瓜係分開的,青瓜冇入味,2樣食落口係分開😂感覺好怪。主角雞煲出場勒,2個人預左少,雞切到好大舊,算滑,但雞汁好少好少,咩事😰食2食好快清晒就開始加湯打邊爐,落單寫野一時冇留意係好似會考MC題咁要打橫畫唔係打圈❌⭕️比待應哥哥gut左句話唔係打圈✖️又要重頭畫過😒 睇其他人彈過d肥牛我有懷疑,因為旺角食過ok,以為銅鑼灣呢間有問題,但今次食冇乜問題,當然唔會比最靚你啦,算係咁,花膠、牛骨髓、鵝腸都好正常,唯獨是白色魚蛋同墨丸,又腥又臭又冇味,想點😒,我食左一啖即吐,唔怕死可以一試。飲品方面我最鐘意康師傅既雪梨水(唔記得叫咩名),其他都係7up 百事果d正常野冇乜特別。總括黎講$148 任飲任食唔加一仲有杯雪糕仔送算係咁,服務ok環境乾淨,隔離台一走待應極速

總括黎講$148 任飲任食唔加一仲有杯雪糕仔送算係咁,服務ok環境乾淨,隔離台一走待應極速執好台勁呀!下次可以再食既,除左d丸😂👍
2014-09-04
2014-08-31 6005 瀏覽
係一間唔錯嘅雞煲,不過每次去嘅感覺都唔同!我食過大中小辣不過佢間鋪次次嘅辣度都唔同,有時中辣已經夠有時大辣都唔辣依一點要去改善下不過依個價錢已經好掋食佢啲雞好滑,睇得出係一熟就拎起,有部份未熟不過都好好!真係好滑好滑不過就要睇岩唔岩時候有時好滑有時就差啲不過我食10.30後多數,108一位係好平嘅價錢星期五,六,日先加多10蚊一位10.30前食就148全部免加一我男友唔鐘意食雞個味,但佢都係咁同我去食雞煲,夠辣就得啦想試下嘅可以去,不過佢啲火煱料就唔太高級,可以當試下
係一間唔錯嘅雞煲,不過每次去嘅感覺都唔同!
我食過大中小辣

不過佢間鋪次次嘅辣度都唔同,有時中辣已經夠有時大辣都唔辣
依一點要去改善下
不過依個價錢已經好掋食
不過就要睇岩唔岩時候
有時好滑有時就差啲

不過我食10.30後多數,108一位係好平嘅價錢
星期五,六,日先加多10蚊一位
10.30前食就148
全部免加一

我男友唔鐘意食雞個味,但佢都係咁同我去食雞煲,夠辣就得啦

想試下嘅可以去,不過佢啲火煱料就唔太高級,可以當試下
15 分鐘 (堂食)
$108 (宵夜)
2014-02-01 8006 瀏覽
I found out about this restaurant because I went to a tasting at their MK branch.It was so nice that I went back again.However at this branch, they don't seem to take telephone bookings when I phoned, when I got there, they asked if I booked so I said the person on the phone did not let me book.Anyway, I did not abuse my authority as a reviewer because I could have simply called the Manager who gave me his business card to book.Another reviewer who also went again anonymously was allowed to book

Another reviewer who also went again anonymously was allowed to book but it was before a certain time.

This time they used the portable gas stoves which were much better at controlling the heat.
The amount of chicken in the pot was reasonable and it tasted as good as the tasting.
At the CWB branch, there are more snacks such as soups, salads and fried items.

The fried fish skin were delicious, they were crispy and had a strong fishy taste.
The only thing that the MK branch fared better was the seating because it was not so cramped.
There is a two hour dining time limit that starts counting when you sit down and they will present you with the bill half an hour before it ends but you can still continue eating until time is up.
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
Price: $1xx
Service: ~~
Yummy factor: ok
MSG levels: slight
Toilets: yes
Noise levels: Noisy
Glass of water provided: self service
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-12-21 6109 瀏覽
是日中學好友聚會,商議邊度食好d,天氣漸凍,最後決定到呢間銅鑼灣新開的雞煲試下。book左9點半,最尾都要等到十點,本來我唔鐘意等位,何況已經特登book位。但呢間餐廳比出面等ge客人提供免費飲品同小食,如魚蛋,魚皮之類,雖說種類一般,但可見其心意。最後六條友坐到入去,已經十點都幾多人,先雞煲後打邊爐,點左兩煲都系中辣,經理話可唔可以整埋一起費事嗮煤氣,我地話求其,成班老友都唔介意呢D。雖然雞煲略覺多油,又擺D頭頭腳腳落去,但好彩都多雞件,同埋D肉ok嫩,不會老,調味夠重,有洋蔥,香菜,冬菇等等。整體都幾好味。重頭戲系打邊爐度,料多唔會漏單,應該有ge都會有,本人最鐘意呢度ge雞子同響鈴!勁好味!順帶一提,呢到飲品都幾多下,有特色韓國飲料。不過都不得不提,因為雞煲落油多左,令到打邊爐食覺得油膩,要扣分。不過都會番食,要叫佢少油就perfect啦。比起美心個d六十几蚊咩都冇雞煲,呢度百來蚊任食真系好抵!

不過都不得不提,因為雞煲落油多左,令到打邊爐食覺得油膩
,要扣分。不過都會番食,要叫佢少油就perfect啦。
比起美心個d六十几蚊咩都冇雞煲,呢度百來蚊任食真系好抵!
題外話/補充資料: 間鋪仲提供d甜水如番薯湯,食完解膩ok
2013-11-15
20 分鐘 (堂食)
$160 (宵夜)
  • 雞煲,響鈴,雞子,牛百葉
2013-12-12 5282 瀏覽
天寒地涼冷風颯颯最好有兩個活動,其中一項就是整班好友圍在爐邊,對著白煙四起的熱鍋烚下烚下。近兩年雞煲的受歡迎程度直線飆升,只可惜小妹不能承受麻辣的激刺,故只有透過食家生動的描述及精彩相片,感受那份嘴巴腫脹大汗猛流的過癮滋味。怎料前陣子老友相約品嚐重慶雞煲,素知嘴刁的她除不沾牛羊外也未能吃辣,因此對這個邀請確是有點意外,細問下才知這間舖頭除了著名的麻辣湯底外,亦有一個非常吸引的米酒鍋,那就當然不能錯過了!這間位於銅鑼灣鵝頸橋側的至尊重慶雞煲,是集團年多以來所開的第五分店,觀其定價可謂非常相宜,周末日子兩小時任飲任食全包宴,成人每位也只是$138,難怪用餐當天有不少年輕男女光顧,而晚飯時段門外經已大排長龍。從店外海報得知此店的蜑家雞煲曾經獲獎,由於所需的海鮮材料要即日購買,故食客必先要致電預訂。到訪那天老友已貼心地提前落好柯打,當然就是最受歡迎的蜑家和米酒雞煲,由於這裏的雞煲即叫即製,所以需要等候二十分鐘左右,食客此時可先到自助吧取些熟食和飲品,眼見當日就有碗仔翅、咖喱魚蛋、蕃薯糖水等食物,由於需要留肚品嚐最期待的雞煲,只敢盛了幾啖胡椒豬肚湯試試,味道比相像中清淡了些少,但豬肚確是處理得不

到訪那天老友已貼心地提前落好柯打,當然就是最受歡迎的蜑家和米酒雞煲,由於這裏的雞煲即叫即製,所以需要等候二十分鐘左右,食客此時可先到自助吧取些熟食和飲品,眼見當日就有碗仔翅、咖喱魚蛋、蕃薯糖水等食物,由於需要留肚品嚐最期待的雞煲,只敢盛了幾啖胡椒豬肚湯試試,味道比相像中清淡了些少,但豬肚確是處理得不確,起碼沒有令人厭惡的異味,口感煙煙韌韌實在不賴。吃得濃味的顧客亦能趁此時調好醬汁,這裏的調味料包括豆辦醬、花椒油、豉油、辣椒粒等,種類似乎比外間的火鍋店少,及後才知道其實雞煲本身經已非常夠味,根本不太需要再添醬料了。
得獎作品至尊重慶蜑家雞煲先行送上,單見鍋面放著一隻肥大的蟹蓋,旁邊躺著無數的花甲和海蝦,已主觀地覺得此菜鮮味無窮。翻開面層仔細研究所用的材料,當然少不了斬得剛好一件一口的龍崗龍,還有芫茜、紅洋蔥、薑蔥、蒜頭、花椒粒等作伴。上文也提及小妹不能吃得太辣,但總覺得必須試少少方能知其威力,因此心口掛著個勇字膽粗粗吃了幾口,怎料這款微辣醬料不但被我欣然接受,而且還是不自覺地愛上。宣傳單張說這個醬汁由十多種材料煮了過多小時而成,部份用料更是由重慶直送,是店家的獨門秘方。我只能說這個湯底非常惹味濃郁,細味下能感覺到複雜多樣的層次,此絕非單純的辣椒所能做到,那種辣度溫婉誘人而不強勢,輕輕的留在口腔內不惹人討厭,多吃了就以一杯薏米水舒舒喉即可。

先說回鍋內極為豐富的材料,肥美的大肉蟹極之新鮮香甜,它的肉質結實而呈一梳梳狀,令平日少吃蟹類的我也即時起動,一連吃了兩三塊始肯罷休。至於海蝦體積中等也非常鮮美,數量之多只能讚嘆店家的慷慨解囊,相對來說身型瘦削的花甲則略遜一籌,好友告知現在並非此海產的時令季節,所以買不到大隻的花甲亦不足為奇。雞件方面處理得十分嫩滑,即使雞胸位置也沒有過嚡的情況,拌著濃香惹味的醬汁一起來吃,實在是難以抗拒的誘惑。
熱賣的千奇米酒雞煲又是另一種風味,據知店方用了四種黃酒、酒糟及北芪等製成湯底,此煲的主要用料與蜑家雞煲相類似,當然不包括海鮮而換入了其他如雲耳、腐竹、鮮冬菇等等。待白煙霧出湯底沸騰之後,率先夾起一片腐竹放進口中,首個反應是:「咦!酒味好似重了點喎!」不過隨著大火把酒精揮發,及後又覺得酒味香醇非常,滲入食物之中同吃恰到好處。必須一提此鍋的雞件比首煲更為幼嫩,大家笑說會否是加上酒糟的緣故,就像名牌化粧品廣告指釀酒師的雙手是比較嫩滑的。

若客人經已把雞件吃光的話,根據店方溫馨提示可著侍應加湯,再放入其他食物打邊爐。必須推介這裏的餃子,因為全部由店員在較早時包製,期間並不會存放於雪櫃冷藏,因此能夠保持最新鮮的狀態。該晚所試的西洋菜餃外皮滑溜,的確沒有實磞磞的劣態,西洋菜味道亦夠香濃出眾,個人喜歡把蔬菜的比例提升,因為剛才已吃過大量肉類了。另一推薦之物是炸魚皮,把它從自助吧端到桌上仍是熱辣辣的,很欣賞其大大片片而非碎濕濕的樣子,將其略為浸在湯底內幾秒鐘撈起,少少脆卜卜又有少少煙韌,實在教人大呼過癮,相對來說響鈴則顯得有點油膩了。
相不到這裏的芋頭片也令人口水直流,它的質感非常粉糯軟身,香芋味道又出眾,只可惜此時此刻經已吃得肚滿腸肥,還是讓胃兒試試粟米和韓國年糕好了!前者是價錢較貴的超甜粟,味道就如其名般香甜,用來清清膩滯的口腔倒又不錯;後者因為體型圓厚的關係,湯底的香惹很難在短時間內滲入中央,若是吃其煙韌的質感未為不可。

中國人喜歡在自助餐後段吃點麵食,今餐分別試了幾條紅薯粉、公仔麵及烏冬,當中又以滑溜又挺身的紅薯粉最受愛戴,印度朋友表示從未見過此物,但一試後便不能自拔,即使飽肚也吃了好幾撮。至於公仔麵是韓國貨色,據知來貨價比一般大光麵昂貴不少,然而店家就是貪其質感煙韌,即便浸久了也沒有發脹的情況。相比前兩者,烏冬則是較普通了。

深信大胃王對這種雞煲放題必定會很高興,因為餐廳還有冰凍的雪糕供應,若有牙力的話隨時可以吃到番本。自問胃口也不少的小妹經已有心無力,只能乖乖舉起白旗投降,捧著巨大的肚子離開現場。

今年,「雞煲」如雨後春筍般湧現,加上近日氣溫急降,最適合圍住個熱爐烚吓烚吓。雞煲與「麻辣」是絕對脫不了關係的,故小妹一直都是敬而遠之的。早前收到店家試食邀請,小妹婉拒了,店家回覆表示雞煲有微辣或者用米酒烹調的。就這樣,小妹決定應邀了﹗適逢死黨C的牛一,一行四人齊齊去吃雞煲兼吃火鍋。「至尊重慶雞煲」首創2小時任飲任食放題火鍋全包宴,力求令食客大快朵頤,食過翻尋味。銅鑼灣新店開張大酬賓,週一至週四每位只需$128(包雞煲、火鍋配料、小食、啤酒汽水及加一),週五至日、公眾假期及前夕則每人$138。小妹未夠六時到達,店內已有幾枱食客正在用餐(五點開始營業)。枱與枱之間頗為寬闊,店家並沒有只顧賺取利潤而把客人擠在狹小的空間中,值得一讚。紅色天花配搭白地板、白枱凳,再配以射燈的照射,予人光猛闊落、乾淨企理且舒適自然之感。小食、飲品自助吧更掛有一幅耀眼奪目的鮮色黃椒燈框作佈景設計,讓人不禁胃口大增。據聞,食店每日新鮮包製的招牌餃子極為搶手。剛巧,小妹見一店員正在現場包牛肉餃子,另一碟餡料則是西洋菜。只見店員熟練地用一小木棒搯出適量的牛肉餡放在餃子皮中,然後小心翼翼地把餃子皮對摺,再三五下功夫把邊捏合

「至尊重慶雞煲」首創2小時任飲任食放題火鍋全包宴,力求令食客大快朵頤,食過翻尋味。銅鑼灣新店開張大酬賓,週一至週四每位只需$128(包雞煲火鍋配料、小食、啤酒汽水及加一),週五至日、公眾假期及前夕則每人$138。

據聞,食店每日新鮮包製的招牌餃子極為搶手。剛巧,小妹見一店員正在現場包牛肉餃子,另一碟餡料則是西洋菜。只見店員熟練地用一小木棒搯出適量的牛肉餡放在餃子皮中,然後小心翼翼地把餃子皮對摺,再三五下功夫把邊捏合,餃子就大功告成了。
店家堅持即叫即煲的原則,故由落單到雞煲上枱,以銅鑼灣店為例,需時約要20分鐘左右。有見及時,店家特意準備了大量小食,讓食客先吃著等雞煲。一個價錢,既可食雞煲、打邊爐,兼有小食飲品任飲任食,莫怪乎深受年輕一輩大力捧場﹗

小食:
由於食友C仍未到,經理明哥稍作介紹後,我們可先取小食及飲品淺嚐。小妹忙於拍照,友人M急不及待、自告奮勇去取食物。小妹深明「眼闊肚窄」之道理,預先「警告」M淺嚐即可,不可太多。咖哩魚蛋夠味、但稍嫌質感未夠彈牙;胡椒豬肚夠軟腍、蘿蔔香甜熟爛無渣,友人則表示湯偏清淡了少許;碗仔翅料足好味,唯獨久缺適量醋提味;咖哩角及春卷新鮮即炸,夠香夠脆。薏米水及汽水是雞煲火鍋必飲之物也,小妹是夜飲了大量微甜而夠凍的薏米水。第二日喉嚨、身體完全沒有熱氣上火之感,誠意推介﹗不過,任飲汽水沒有小妹最愛的火鍋恩物 – 可口可樂,略為掃興﹗雪糕及蕃薯糖水只能忍痛離棄,因全晚苦無多餘空間可讓其擠下也。
人齊了,開煲了﹗店家的至尊重慶雞煲分為微辣、少辣、中辣和大辣。雞煲的份量以人數來安排,2人有半隻雞,3-5人則有一隻雞,如此類推。是夜,明哥為我們準備了榮獲「第十屆明火食神爭霸戰」招牌煮意組十大「你最招牌」殊榮的微辣至尊重慶蜑家雞煲,以及專為怕辣人士(如小妹之輩)烹調的至尊千奇米酒雞。蜑家雞煲須預訂,每煲另加$298;若客人自備海鮮,每位則另收$20。店家更於枱面墊底紙上標示「食雞三步曲」­­- 即先吃雞煲,後加入花膠、水魷魚、牛柏葉等同吃,最後則加清湯打邊爐,以求客人能正確地品嚐雞煲火鍋,頗為窩心。老闆之一的胡生更專程由荃灣趕過來與我們打招呼,真叫我們受寵若驚﹗
雞煲
至尊重慶蜑家雞煲 (需預訂)

據胡生所講,蜑家雞煲靈感來自靠水食水的蜑家人。蜑家人煮雞煲時,會把捕獲的新鮮海產,如肉蟹、大蝦和花甲等加入雞煲中同煮,讓雞煲味道更為鮮甜、豐富多變。香料對煮雞煲來說尤其重要,店家的重慶雞煲先將辣椒、花椒、薑蒜、洋葱、芫荽、丁香、豆寇、肉薑、八角等香料爆香,再用自家秘製雞醬來醃製及烹調雞件和海鮮,並加入花椒油、紹酒和花雕酒等吊味,集麻辣、惹味、鮮甜於一煲,吃罷令人蕩氣迴腸,回味無窮。

一打開煲蓋已聞到陣陣酒香,賣相極為吸引,色彩豐富,廚師肯定是上枱前再灑上鮮嫩的洋葱和芫荽作裝飾的。然而,四人份量的雞煲份量確實是驚人的﹗看著好友C和M垂涎三尺、一副餓狼的樣子,食友C 和小妹只好極速地拍照,然後齊齊動箸開餐。
至尊重慶蜑家雞煲

小妹先試了一小口醬汁,微辣的蜑家雞煲醬油極濃稠惹味鮮甜,不太麻,也不太辣,有點兒像沙嗲醬。我們都頗為喜歡,除了對花椒油味道較為抗拒的M。小妹挾一塊雞件放入口,味道香濃,肉質香滑又入味,冰鮮雞也有如斯質感,水準不錯﹗海鮮是在樓下街市新鮮現買的,蝦和肉蟹均十分鮮甜肥美,與醬汁也甚為匹配,M差不多把大部份肉蟹獨個兒消滅了。明哥表示街市沒有大花甲,只能以較為瘦弱、肉少殼大的蜆替代。雞和海鮮,果然是最佳拍檔也﹗
店家實在太客氣了,一煲剛開動,一煲又上枱了。十人份量的雞煲,我們四人費盡九牛二虎之力,也只能消滅了一半而矣﹗

至尊千奇米酒雞

胡生表示千奇米酒雞是以4種黃酒、酒釀、北芪等藥材烹調而成的,配料還有枝竹、冬菇、黑木耳、洋蔥及芫荽,酒味較蜑家雞煲為濃烈,尤為適合冬天飲用,有滋補活血暖身之效。洋蔥及芫荽也是最後灑上的,上枱時仍鮮艷無比。不過,稍為再煮片刻,就面目全非,不堪入目了﹗
至尊千奇米酒雞
米酒仍未完全蒸發,故吸湯能力極佳的枝竹吸盡湯汁的精華,酒味濃郁,友人笑問會否醉倒。吃罷一小段枝竹,頗有醉人之感。然而,美食當前,好友在側,酒不醉人,人自醉也﹗酒味也滲透入木耳和冬菇中,既香滑而爽口。雞件更是盡得米酒香味、且嫩滑無比,口感比蜑家雞煲的雞件更是有過之而無不及。小妹和胡生不禁想起SKII的廣告,釀酒可讓釀者的手細滑無比,米酒也讓雞件嫩滑如斯,有趣有趣﹗
嘴饞的小妹更急不及待放一粒西洋菜餃子入雞煲中淥熟來吃,皮薄餡靚,肉夠鮮甜,盡吸雞煲的精華,好味﹗當然,若論鮮甜麻香惹味,蜑家雞煲確是無與倫比的。
不知不覺,已到八時了。店內早已爆滿,門口仍大排長龍,足見店家的吸引力﹗幸好,我們不用急著交枱。在胡生大力推介下,我們又再開爐加清湯於蜑家雞煲中,打邊爐了。小妹粗略數了火鍋配料張紙,共有六十五款,選擇多元化。

火鍋
由於大家早已胃頂肚漲了,胡生親自入廚房為我們揀選適量而好味的火鍋配料作淺嚐。加了上湯的蜑家雞煲味道比先前較為清淡了不少,但仍帶醬汁的麻香味,適合打邊爐之用。吃了這麼多雞肉,我們先嚐了鮮嫩唐生菜及秀珍菇。炸響鈴和炸魚皮屬新鮮香脆之作,稍稍淥一淥就可食用,小妹個人喜歡即食。胡生推介了具彈性及嚼勁的韓國公仔麵和煙韌的日式烏冬,配合湯汁,味道確是不錯,但最好的還未出現也。
芝士丸和蟹籽丸沾上雞鍋內的醬汁,外惹味內醬爆,稍不留神,嘴角就會飽受熱汁煎熬。香粉的芋頭片、煙韌帶米香的韓國年糕、煙韌爽滑的紅薯粉和香甜多汁的粟米吸了湯汁,惹味異常,層次、味道均提升了不少,可說是必吃之作,胡生果然好介紹!其中,紅薯粉猶其深得我們的芳心,風趣幽默的胡生更以少女嫩滑如絲的肌膚來比喻紅薯粉。
最後,我們撐著圓圓肚子、滿足地離開了……
2013-12-07
用餐優惠
試食活動
至尊重慶蜑家雞煲
2013-12-07 4101 瀏覽
一班朋友去食雞煲,有人話至尊重慶雞煲唔錯,於是早一星期訂位去到人好多好迫。坐得超級唔舒服,迫到你行過一定掃人地既野落地。一坐底 服務員即問要咩煲, 我地點左個少辣,再落單叫火煱料。問題就黎啦,二個小時晚任食,我地上哂生晚火煱料,但等左好耐同催左好多次都冇雞堡, 侍應話要等。。 等左9個字左右。。即係我地仲有1個鐘3個字食。問題又黎, 佢同我地講野食唔可以浪費, 會按兩計,但佢上錯左個再大d既雞煲比我地。。。雖則話份量多左冇加我地錢, 但完全食唔哂甘多。個雞煲味道好重,但唔野味, 好濃。 要不斷加湯。 雞就一上時好滑,過左一陣就唔得,勸大家夾佢地出黎, 想食先滾番熱佢。tim,不過冇酒啤 所以冇啤酒提供, 但竟然有汽水櫃有3個,任拎, 有韓國梳打, 但冇酒牌所以冇啤酒提供, 但竟然提供有酒精既jolly sandy。仲有雪糕櫃, 滿哂牛奶公司雪糕。有少少熟食, 個蜜糖芝麻雞翼好美味! 佢火鍋料份量好細, 每款一張紙最多可點3份。其實, 佢聽上去真係好似好正, 但去完需要即時上open rice 同大家分享。
一班朋友去食雞煲,有人話至尊重慶雞煲唔錯,於是早一星期訂位

tim,不過冇酒啤 所以冇啤酒提供, 但竟然有

有少少熟食, 個蜜糖芝麻雞翼好美味!
火鍋料份量好細, 每款一張紙最多可點3份。

今日既經歷真係令我驚訝,點解會有人同客講唔做你地生意!!!半夜同D老友搵地方食野,由於呢間分店新開張之前食過兩次食物幾好,所以介紹俾老友。之前去過2次,1次2個人俾左半隻雞,第2次3個人俾左1隻雞既。咁我地一行5人坐底後,合理咁計都會有1隻半,而店員都係咁講。之後個男經理走埋黎話公司規矩只能俾1隻雞,咁我地都覺得個準則有問題,問番佢咁如果我地分開兩枱係咪又唔同計法佢就話知道我地係同一班人唔會咁俾我地。個男經理仲同我地講呢度唔係半島酒店唔好要求咁多計到咁盡,真係火都黎仲話新開張,後尾佢話可以分2枱但要5個人分開一東一西坐,真係未試過食野有咁既態度,呢一刻我地都知佢玩野,咁我地都話唔緊要分開就分開。佢估唔到我地肯分開坐,突然大大聲話唔做我地生意,唔鍾意就走!!嗰一刻我原全覺得佢唔休無生意,全場人望住,最後決定唔食。做飲食既竟然趕客走仲要話新店,我做咁耐人都未見過,仲要竟然係一個分店最大嗰個帶頭幫公司倒米,我唔知道佢地係咪集團式唔休做,定係個經理係老闆可以話事,但呢次真係得啖笑。事實上我地唔係非要半隻雞不可,當顧客有疑問既時候佢作為一店之長第一個反應就係對抗而並無解決問題既能力,更反咬客人,
今日既經歷真係令我驚訝,點解會有人同客講唔做你地生意!!!

事實上我地唔係非要半隻雞不可,當顧客有疑問既時候佢作為一店之長第一個反應就係對抗而並無解決問題既能力,更反咬客人,如來今時今日真係有咁既服務態度!!!我諗要搵下華仔教下佢。

認住嗰男經理,我以後唔會再食呢間野!

2013-10-28
宵夜
2013-10-23 2530 瀏覽
豬肚湯真系好好味道啊,飲完好暖胃,亦都好開胃。 另外芝麻雞翼極力推薦,超級好味道,正正正,除左呢D仲有好多其他小食。呢間雞煲比起旺角荃灣店好明顯細左D,但環境真系好優雅舒適,服務都好好,D經理都無架子,我見佢地都會同D客人SOSO下,問我地意見,會再去,第一次寫食平,就是要贊甘有質素的一間店,希望你地保持呢份水平.
胡椒豬肚湯
芝麻雞翼