2024-06-11 58 瀏覽
小編有朋友住啟德,成日呻冇啖好食,去商場食又貴,於是今晚就同佢試吓去食車仔麵。車仔麵都唔一定係平價食物啊,今日我哋就叫咗龍蝦車仔麵!💫頭等龍蝦餐芝士焗波士頓龍蝦半隻任選三款配餸一款麵返工咁辛苦,我同朋友都叫咗呢個頭等龍蝦餐,獎勵自己!龍蝦肉唔實,芝士味濃,最正係有得揀三款餸,選擇分行嘅朋友唔使怕!呢間餐廳裝修都好唔錯,最緊要嘅係有樽裝汽水飲,所有嘅朋友都知道樽裝汽水先好飲先夠氣!住啟德嘅朋友,不妨一試!

車仔麵都唔一定係平價食物啊,今日我哋就叫咗龍蝦車仔麵!

💫頭等龍蝦餐
芝士焗波士頓龍蝦半隻
任選三款配餸一款麵

住啟德嘅朋友,不妨一試!
2024-06-10 44 瀏覽
✨啟德·舊機場車仔麵✨ 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹口水雞自選麵出前一丁作為基底搭配口水雞是個無械可擊的組合。出前一丁的麵條既有彈性又吸收了自家制辣汁的風味,小辣的辣度恰到好處,不會掩蓋雞肉的鮮嫩多汁。口水雞肉質滑嫩,香氣四溢。配上一罐無糖可樂,清爽解渴。四餸一麵粗麵質感厚實且能承載各種濃郁的味道。自家制辣汁的小辣增加了風味層次。五香牛肚和柱侯牛腩都煮得非常入味,牛肚的爽脆和牛腩的軟嫩形成了有趣的對比。清甜蘿蔔既為整道菜增加了清新的口感。魚片頭夠鮮味同彈牙增加了整體豐富性。配上一瓶玻璃樽裝的可樂,令成件事得到完滿。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸📍地址:舊機場車仔麵 (九龍城)九龍城沐寧街8號啟德1號II地下G07號舖🈺營業時間:星期一至日 11:00-21:00▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#九龍城美食 #啟德 #舊機場車仔麵 #撈麵 #口水雞 #車仔麵
✨啟德·舊機場車仔麵✨
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
口水雞自選麵

四餸一麵

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
📍地址:舊機場車仔麵 (九龍城)
🈺營業時間:星期一至日 11:00-21:00
▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
1. 濃香沙嗲湯四餸車仔麵叫咗牛腩、豬頸肉、豬軟骨,同埋雞扒;牛腩每一舊都好大舊,而且炆得好腍好入味,好香五香味;豬頸肉好爽腍,好有油香,一咬落去油脂四溢;豬軟骨位好腍腍得嚟帶少少爽口;雞扒係生炸即叫即炸,而且係分開上非常貼心,外脆內嫩,有肉汁,仲可以點泰式辣醬。米線好滑身,同埋口感好彈牙。🌟 評分: 8/102. 蟲草花黄花魚自選麵真係有原條大大條既黃花魚,炸到金黃色,而皮都炸到好香脆,魚肉仍然保持嫰滑。而麵底揀咗撈粗麵,撈埋腩汁好惹味,麵質爽口。🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8.5/10💙 性價比: 8/10 📍 舊機場車仔麵 (九龍城)九龍城沐寧街8號啟德1號II地下G07號舖

1. 濃香沙嗲湯四餸車仔麵

❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8.5/10
💙 性價比: 8/10

📍 舊機場車仔麵 (九龍城)
2024-06-06 60 瀏覽
今日去左啟德行街, 除左大型商場之外, 新起既住宅下面都有D小店叫得舊機場, 店入面都幾多舊機場既打卡裝飾自己QR Code落單, 免收加一, 抵讚我點左既係四餸車仔麵, 大部份既item都包埋係四餸入面唔洗額外加錢醬汁既選擇都幾多我嗌既餸係豬軟骨, 牛筋, 水魷魚, 雞翼大約等左10分鐘就上到咁多樣餸同河粉都係好有舊色既味道而佢自家制既辣醬都好正, 好辣好惹味咁多樣餸入面我最鐘意就係牛筋, 超彈q超入味, 入口即溶整體來說都唔錯, 而且價錢唔算好貴, 性價比高!!

叫得舊機場, 店入面都幾多舊機場既打卡裝飾

自己QR Code落單, 免收加一, 抵讚

醬汁既選擇都幾多

我嗌既餸係豬軟骨, 牛筋, 水魷魚, 雞翼
大約等左10分鐘就上到

咁多樣餸同河粉都係好有舊色既味道
而佢自家制既辣醬都好正, 好辣好惹味

咁多樣餸入面我最鐘意就係牛筋, 超彈q超入味, 入口即溶

整體來說都唔錯, 而且價錢唔算好貴, 性價比高!!
2024-05-28
【九龍城區】【舊機場車仔麵】平時比較少同凌霄哥食飯,之前做電台嗰陣就比較多機會,難得約到就去啲平時少啲去嘅地方。喺啟德行行吓喺地鐵站外面個大型廣場嗰頭,又有啲肚餓,就喺嗰頭搵嘢食,咁就撞咗入呢間以舊機場作為主題嘅車仔麵店。啟德機場我都去過一次,啊,老了。我哋都試 $58 嘅「四餸一麵」車仔麵,我加 $10轉蝦子撈,要撈粗麵同走辣,四個餸我要魚皮餃、炸魚腐、豬扒、清甜蘿蔔,啲食材都整得好出色,蝦子好香好足料,個蘿蔔冇渣得嚟又夠甜,嘢飲我要「健康工房竹蔗茅根海底椰」,跟餐已經有,都幾抵。而佢就要咗湯麵要「粗麵」,多蔥得嚟仲要加「自家製辣汁」多汁,配合埋柱候牛腩、五香牛肚、鴨血同加 $2 嘅雞扒,佢覺得勁好食,而且有玻璃樽裝可樂飲令佢更加滿意。我哋試埋 $28 嘅「口水雞」做小食,辣辣哋幾惹味。埋單 $172,食到咁多嘢算係咁啦。。。(地址:九龍城沐寧街8號啟德1號II地下G07號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #food

(地址:九龍城沐寧街8號啟德1號II地下G07號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #啟德 #舊機場車仔麵 #車仔麵 #四餸一麵 #蝦子撈麵 #魚皮餃 #炸魚腐 #豬扒 #清甜蘿蔔 #健康工房竹蔗茅根海底椰 #自家製辣汁 #柱候牛腩 #五香牛肚 #雞扒 #鴨血 #可樂 #玻璃樽可樂 #口水雞 #1am1407 #1ambackup
2024-06-03
2024-06-02 66 瀏覽
去啟德除咗去airside之外,隔離都仲有好多嘢食㗎,我就去咗隔離嘅啟德1號佢有一間叫做舊機場車仔麵嘅餐廳,佢嘅裝飾好有機場風味。然後佢嘅車仔麵都好特別,佢可以配一碗麵同一條魚,係原條上,真係好特別。而且只要65蚊,價錢亦都好實惠。不過一條魚對我嚟講太多啦,所以我揀咗鮑魚餐同埋四餸套餐。佢嘅鮑魚餐嘅鮑魚好大粒,而且有成三粒咁多,跟住我仲配咗牛腩同埋蘿蔔,清清甜甜都幾好食。另外車仔麵梗係有得揀唔同嘅面底同埋辣度,所以都食得好開心,而且亦都有鴨血,豬膶同雞翼等等唔同嘅配菜。

不過一條魚對我嚟講太多啦,所以我揀咗鮑魚餐同埋四餸套餐。

2024-05-28 39 瀏覽
食車仔麵就多,但係食車仔麵都可以好豪華。呢間車仔麵有商務套餐鮑魚餐,頭等龍蝦餐。亦有普通二、三餸麵,各種小食❤️「商務鮑魚餐」為上品盛宴,蒸煮鮑魚,一碗有五隻,肥美鮮美, 配以蟹柳、豬肚及嫩滑牛腩, 滋味豐富。😋❤️「三餸一麵」自己揀配料,我揀咗滷製蘿蔔、冬菇及豬大腸拼合, 濃郁可口。❤️「涼拌豬耳」豬耳爽口脆彈, 酸甜鹹香, 有少少麻辣,請勿推介👍❤️「花枝蝦餅」則以細膩的花枝及鮮甜的蝦肉烘製, 口感細緻彈牙。

❤️「商務鮑魚餐」

❤️「三餸一麵」
自己揀配料,我揀咗滷製蘿蔔、冬菇及豬大腸拼合, 濃郁可口。

❤️「涼拌豬耳」
豬耳爽口脆彈, 酸甜鹹香, 有少少麻辣,請勿推介👍

❤️「花枝蝦餅」
則以細膩的花枝及鮮甜的蝦肉烘製, 口感細緻彈牙。
2024-05-24 40 瀏覽
舊機場車仔麵餐廳位於九龍新開發區九龍城沐寧街8號啟德一號II地下,餐廳主打港式車仔麵,有多款食物和飲品供客人選擇,魚蛋甚至龍蝦都有。三餸一麵$48有幼麵,牛腩汁,青甜蘿蔔,柱侯牛腩和唐生菜,十$8健康工房夏枯草,牛腩蘿蔔夠淋又入味,大大碗好抵食性價比高。三餸一麵$48有粗麵,牛腩汁,柱侯牛筋,醬汁豬大腸,厚切豬潤,十$8健康工房竹蔗茅根海底椰,牛筋豬大腸不太膩,不太鹹,大大碗經濟實惠。咖哩懷舊三寶$38咖喱魚蛋,咖哩魷魚和咖哩豬皮,不太辣,有濃濃咖喱味。花枝蝦餅(4塊)$28配有泰式甜辣醬,食落香脆。
舊機場車仔麵

三餸一麵$48

三餸一麵$48

咖哩懷舊三寶$38
咖喱魚蛋,咖哩魷魚和咖哩豬皮,不太辣,有濃濃咖喱味。

花枝蝦餅(4塊)$28
配有泰式甜辣醬,食落香脆。
男朋友之前係呢頭開工發現有間新開既車仔麵店。就叫埋我要齊去試下😊舖頭裝修入面好特別,頭頂有兩架飛機,真係好有以前九龍城飛機喺頭上飛過嘅味道✈️口水雞車仔麵🐓🍜口水雞味道同出面有啲唔同。有陣獨特既香味,而且見到好似有落普寧豆醬,推薦大家試下👍🏻😋另外仲加左兩個餸:蘿蔔同豬大腸而湯底就揀左加腩汁同自家制辣汁仲有得揀辣度架🙌🏻自選三餸車仔麵🍜我就揀左蘿蔔、豬頸肉同鴨血😋蘿蔔爽甜冇乜根,而且仲多汁,超正🤤豬頸肉都幾好味又唔漏👍🏻鴨血就有啲彈牙而且唔腥👍🏻👍🏻我地仲叫左個小食:花枝蝦餅🦑🦐外表炸過脆脆地,脆得黎入面唔會炸到乾晒🤤好有蝦味🦐同埋仲食到粒粒花枝🦑😋😋🤩 推薦指數:8.5 / 10📍 餐廳資料:舊機場車仔麵 (九龍城)九龍城沐寧街8號啟德1號II地下G07號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食

口水雞車仔麵🐓🍜

三餸車仔麵

我地仲叫左個小食:花枝蝦餅🦑🦐
花枝蝦餅

🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:舊機場車仔麵 (九龍城)

口水雞車仔麵
口水雞
三餸車仔麵+花枝蝦餅
三餸車仔麵
花枝蝦餅
2024-05-22 83 瀏覽
舊機場車仔麵九龍沐寧街2號啟德1號2期G07號舖經開啟德站,老友推介特色車仔麵,入去嘆下先。😺頭等龍蝦餐芝士焗波士頓龍蝦大廚即叫即製,芝士香濃,龍蝦好多蝦膏 ,鮮甜爽口,好味道!😋再揀三個餸,我揀咗豬頸肉(口感煙韌,調味恰到好處)、柱侯牛腩(肉汁豐富,好入味)同五香牛肚(香滑夠林,吸收了醬汁的精華,好正),配牛腩汁湯底(湯底鮮甜冇味精,可以直接飲用),油麵(爽口彈牙),加香蔥提升層次,推薦!😻商務花膠鮑魚餐鮑魚煙韌惹味,鹵水豬大腸鹹度適中夠入味、牛柏葉夠爽口、蘿蔔鮮甜沒有渣,配自家製辣汁湯底,米線吸收了湯底的精華,開胃惹味!🤤咖哩懷舊三寶魚蛋煙韌入味,豬皮香滑夠林,魷魚爽口彈牙,加埋菜莆一齊食,又香又辣,好正。😽食車仔麵一定要飲支裝可樂同雪碧,好chill。😉舊機場車仔麵 食材新鮮夠入味,湯底鮮甜冇味精,下午茶好抵食, 還會再來。😎🤘🏻
舊機場車仔麵

九龍沐寧街2號啟德1號2期G07號舖

經開啟德站,老友推介特色車仔麵,入去嘆下先。😺

頭等龍蝦餐

芝士焗波士頓龍蝦

商務花膠鮑魚餐

咖哩懷舊三寶

食車仔麵一定要飲支裝可樂同雪碧,好chill。😉

2024-05-21
2024-05-20 469 瀏覽
我剛剛去看了一部名為《九龍城寨之圍城》的電影,當然少不了去舊機場車仔麵餐廳享用美食。就像電影中飛機經過的場景一樣,一路上吃著美食,回味著九龍城的氛圍。我和我的姊妹點了這家餐廳的招牌菜口水雞,它的味道非常獨特。接著我們還點了懷舊三寶,包括咖喱魚蛋、咖喱魷魚和咖喱豬皮。這些咖喱味道濃郁的小吃讓我們彷彿回到了過去的年代,激起了我們對九龍城的回憶。除此之外,我們還品嚐了蟲草花黃花魚油麵和車仔麵的招牌餸。蟲草花黃花魚油麵帶著濃郁的海鮮味道,令人垂涎欲滴。而車仔麵則是這家餐廳的招牌之一,我們選擇了厚冬菇、鳳爪、鴨血和新推出的巨型蟹柳作為配料。每一口都充滿了濃郁的湯汁和鮮美的口感,讓我們愛不釋手。在這家舊機場車仔麵餐廳度過的美食之旅令我們充滿了回憶和共鳴。這裡的菜品不僅味道獨特,還能帶給人一種懷舊的情感。如果你想品嚐道地的車仔麵美食,又想感受下戲𥚃面那一幕大飛機係你頭頂上飛嘅感覺,我強烈推薦你到這家舊機場車仔麵餐廳,感受那種獨特的氛圍。

蟲草黃花魚自選麵套餐

2024-05-20
蟲草黃花魚自選麵套餐
食過2次,一次清湯加腩汁(唔夠味),一次沙嗲汁(超級鹹同重味素,食完頭暈腦脹,口乾舌燥)! 個人覺得份量細。 湯底可見廚師不足功架。清湯調味單調,欠缺層次,亦都沒有提供足夠嘅醬汁襯托去平衡鹹味和甜味。沙嗲湯底非常之鹹!!!!!越食越鹹!! 浸到啲餸,都好鹹!!完全冇辦法繼續食落去! 跟住而家開始頭痛,同埋非常之頸渴,不停飲水都解決唔到!!!!! 🤯🤕😵‍💫米線係預先浸過水發過,可以縮短同埋出餐嘅時間。但因為浸咗水,所以二次加熱嘅時候,會導致米線過軟,失去咗米線應該有嘅Q彈口感。 呢一點要注意。豬頸肉,陳皮魚蛋係好食嘅。鴨血好硬,同澀。

個人覺得份量細。

豬頸肉,陳皮魚蛋係好食嘅。鴨血好硬,同澀。
外賣送餐
2024-04-02 121 瀏覽
啟德平平地想食餐飯,除咗兩餸飯同大快活無咩選擇,呢間車仔麵喺啟德居民group好多負評,不過聽人講不如自己試,最多一心以幾十蚊試伏心態去試吓…見啲人話貴,但4餸麵$58真心覺得抵,叫咗墨魚頭、豬紅、蘿蔔、豬手油麵加辣菜甫,唔駛講第一啖一定試過湯先,飲咗一啖唔覺口渴,但個人覺得可以到再濃味小小。墨魚頭唔係周圍有得食,所以點嚟試吓,食落都幾爽口唔韌,但唔算好驚喜。豬紅蘿蔔係平日必點,因為一試就知間嘢得唔得。呢個豬紅都入味質感好,唔會有啲成舊膠嘅感覺;蘿蔔偏淋可以爽小小,但味道都算甜無渣。最欣賞反而係豬手,南乳入晒味唔會死咸,炆到仲有小小咬口,滿口骨膠原最正。辣菜甫唔算好辣,加喺清湯可以吊味,下次會試吓辣汁。整體嚟講,價錢抵、食物質素亦對得住有餘,起碼唔會死咸口渴樣樣餸同一個味,值得回頭。

,南乳入晒味唔會死咸,炆到仲有小小咬口,滿口骨膠原最正。

墨魚頭豬紅蘿蔔豬手油麵
2024-03-24
30 分鐘 (堂食)
墨魚頭豬紅蘿蔔豬手油麵
2024-03-31 77 瀏覽
今日終於去試呢間車仔麵,見佢個裝修幾四正都有啲期望,希望啟德會有返間好味粉麵食吓。叫咗豬腸、陳皮魚蛋同雞翼3餸河粉底,汁就揀咗咖喱汁同埋加咗辣菜甫,自助落單5分鐘左右就有得食,上枱望落個份量都算係幾大碗。三餸最期待係豬腸,出面好多車仔麵為方便會將啲肥膏刮走晒,但食得豬腸就係要肥,呢種有肥膏嘅大腸啱晒,炆得入味仲有啲咬口,車仔餸必食陳皮魚蛋個陳皮味好搶,下次都係揀返普通魚蛋夾車仔麵多啲。隻雞翼肉質好滑,滷水味都算突出,加咗辣菜甫成碗麵仲惹味,希望keep到水準之後可以返兜

豬腸雞翼陳皮魚蛋河粉
2024-02-24
豬腸雞翼陳皮魚蛋河粉
2024-03-30 43 瀏覽
一間肯用心的車仔面,既有一貫傳統情懷,又加入了不少新元素打造出來的,確實抵讚👍🏾尤其是個頭等艙餐,更是甚有驚喜,仲有其他特色套餐,真係值得一試😍😍價格也算便宜,乾正企理😊😊而裝橫更是獨有設計,一入店内,那些年的回憶返晒嚟,好食之餘又有得打卡,正爆說回麵的質素,與一般的車仔麵店稍有不同,細味下充心感到廚師用心心機,加上獨家的辣味,吃起來令人更加醒晨,愛吃辣的真的要試一試而最欣賞的,就是台灣鴨血,嫩滑細密,必點之選

而最欣賞的,就是台灣鴨血,嫩滑細密,必點之選