2017-07-05 62 瀏覽
自己一直也甚為喜歡日本菜,特別是居酒屋。早前隨心尋找尖沙咀一帶的居酒屋,發現了這間「花月居酒屋」,整體味道卻不錯,值得一試。餐廳位於尖東一帶的希爾頓大廈,位置不算太難找,但是在大廈某角落,有點隱世。基本上整體感覺良好,用膳環境舒適及清潔,寧靜的環境,方便與友人邊吃邊聊天。先點了幾款刺身,分別是最愛的三文魚腩、餐廳推介的金目鯛、伊佐木及劍魚腩。其中三文魚腩,極為厚切肥美,啖啖肉,而且新鮮。時令魚而言,伊佐木、金目鯛可是夏季當造的魚類,也是貴價魚之一。小妹第一次吃伊佐木刺身,覺得頗清爽甜美,特別喜歡爽口的感覺。金目鯛也是夏季時令魚,由於師傅將刺身浸上醬油再燒過,入口能感受滿滿肥美,並帶有脂肪的感覺,入口即溶呢,值得推介。未吃已清晰可見粉嫩色的劍魚腩刺身,肉質細膩,食落有感油脂分佈平均,超好吃。這家居酒屋的炸物做得不錯,先說炸軟殼蟹沙律,主角軟殼蟹明顯是即炸,來到時仍極為脆口。沙律菜、蕃茄等,全部也吃得出很新鮮。倒進附上的芝麻醬,當混合沙律後,濃郁的芝麻醬,甜甜帶點微酸,更滋味。這個炸吉列豬扒做得不錯,每件也非常脆口,可吃到「卡卡」聲,而且不會太過油膩。燒物點了小妹最愛的雞腎、另有豬大腸、豬

燒物點了小妹最愛的雞腎、另有豬大腸、豬頸肉、雞軟骨。值得一提的是,在居酒屋比較少見有街頭小吃-豬大腸,這裡的完全不油膩,外皮脆爆,並帶點煙韌,吃起來具有嚼勁。而雞腎十分爽口,沒有韌的感覺,也十分好吃。

這家居酒屋的食物水準高,尤其是炸物,實在做得不錯。一般炸物,用以大量油炸用油,但成功的炸物,吃起來是清爽不油膩,而且達有脆口效果,可見廚師落足心機,值得再去。
2017-06-28
2017-07-05 50 瀏覽
其實居酒屋比我既感覺係,比較高檔同地道少少既日本菜,呢間餐廳冇令我失望☺️先食個沙律先,揀左凍蕃茄 $38蕃茄夠新鮮,可以補充茄紅素,點海鹽一齊食都係第一次。牛油果軟殼蟹卷 $68幾足料,味道好豐富!好好食呀😋 呢個價錢算抵食。芝士年糕 $42炸得剛好,幾煙靭,口感好好,芝士夾心既份量足夠,又吾會膩,略嫌數量吾夠滿足,好想食多碟🙈胡麻雞翼 $48雞翼炸後呈金黃色,皮微脆身,加上芝麻好香口,好食呀!喜次魚一夜干 $148比較少見到呢種魚,味道清甜,幾新鮮👍🏼 牛肉雜菜鍋 $88好多牛肉同菜呀!最中意咁既配搭😍 我多數去居酒屋都會點呢個菜式,好豐富!令我特別開胃😋巨豐乳酸梳打 同埋白桃梳打 $40@1兩杯都幾好飲,吾會好甜。今次覺得呢間既炸物比較出色,下次會再幫襯😁

先食個沙律先,揀左凍蕃茄 $38

蕃茄夠新鮮,可以補充茄紅素,點海鹽一齊食都係第一次。

牛油果軟殼蟹卷 $68
幾足料,味道好豐富!好好食呀😋 呢個價錢算抵食。

芝士年糕 $42

胡麻雞翼 $48
雞翼炸後呈金黃色,皮微脆身,加上芝麻好香口,好食呀!

喜次魚一夜干 $148
比較少見到呢種魚,味道清甜,幾新鮮👍🏼

牛肉雜菜鍋 $88

巨豐乳酸梳打 同埋白桃梳打 $40@1
兩杯都幾好飲,吾會好甜。

今次覺得呢間既炸物比較出色,下次會再幫襯😁
日本菜最講求食材新鮮,好食既魚生唔係隨處搵到。今晚,同朋友食完哩間居酒屋,我地兩個都舉手讚好!餐廳燈光較暗,環境寧靜,適合同朋友飲番二杯慢慢傾計。我地一坐低,店員就拎左個白板黎,上面都係是日廚師推介,岩晒我哩種選擇有困難既人,跟住上面叫就實叫到好野食啦!首先上枱既係廚師發板既什錦刺身,師傅會選用時令當造既魚做魚生,除左有我地熟練既三文魚,店員仲介紹左金目立、伊佐木、目張等魚名,今晚又長知識了!四款魚生都食得出好新鮮,魚肉有咬口和鮮甜,點少少醬油就好好食!食完魚生就到一串串燒物喇。飲番二杯點可以冇燒食伴酒呢,豬頸肉爽口,雞肝大大粒好正呀。哩個燒蟹蓋真係好好食,好食在於餐廳用左黑松露撈埋d蟹肉好夾,連埋鱈魚片一齊食好香口,塊鱈魚片鮮味,送酒一流!見到白板上寫住酒盜芝士,哩道菜喺日本食過一次,估唔到香港都見到,哩度真係好有日本地道風味。咸咸地既木魚內臟配上芝士和餅乾味道正宗,朋友身一次食感覺新鮮,話值得一試。哩間居酒屋食物方面有水準,環境又方便傾計,下次想飲番二杯會再黎!

什錦刺身拼盤
松葉蟹蓋燒
酒盜芝士

什錦刺身拼盤
松葉蟹蓋燒
酒盜芝士
2017-07-03 36 瀏覽
假期尖沙咀超級多人,行咗去尖東揾食無咁逼去咗呢間居酒屋刺身要咗 金目鯛 、 深海池魚 、 劍魚腩 同 帶子, 一共  $318劍魚腩好肥美,池魚鮮甜金目鯛! 一向都知道金木雕矜貴,唔係好多地方有得食。師傅火燒過層皮,食落香口d,肉質果然嫩,好味~鹽燒青魚 $78皮燒到好脆~ 加少少檸檬汁更清新,肉keep到juicy ,唔會話燒到乾晒。 牛油果軟殼蟹卷 $68牛油果中和咗炸軟殼蟹d油,加埋d沙律醬,ok~要咗d串燒日本青椒仔 $28細細隻,好得意~ 牛肋肉串燒 $40半肥瘦,好易入口,有牛油香味~ 牛舌串燒 $45彈牙有口感,燒得夠香雞翼 $36雞皮燒到好脆,一d都唔油~ 白桃汁梳打 $40用好大舊冰,等d冰唔會溶得咁快,加分!唔係藥水味,係真桃味,仲食到粒粒白桃肉~橙汁 $28有粒粒果肉o既橙汁~總結: 幾清淨環境,食物都唔錯,好適合幾個朋友飲返杯,吹下水o既地方
假期尖沙咀超級多人,行咗去尖東揾食無咁逼
去咗呢間居酒屋

劍魚腩好肥美,池魚鮮甜

金目鯛! 一向都知道金木雕矜貴,唔係好多地方有得食。
師傅火燒過層皮,食落香口d,肉質果然嫩,好味~

鹽燒青魚 $78

牛油果軟殼蟹卷 $68
牛油果中和咗炸軟殼蟹d油,加埋d沙律醬,ok~

要咗d串燒
日本青椒仔 $28
細細隻,好得意~

牛肋肉串燒 $40
半肥瘦,好易入口,有牛油香味~

牛舌串燒 $45
彈牙有口感,燒得夠香

雞翼 $36
雞皮燒到好脆,一d都唔油~
白桃汁梳打 $40
用好大舊冰,等d冰唔會溶得咁快,加分!
唔係藥水味,係真桃味,仲食到粒粒白桃肉~

橙汁 $28
有粒粒果肉o既橙汁~

2017-07-02 36 瀏覽
金目鯛, 油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美, 炙烤過, 皮燒得好香, 火炙方式把油份逼出增加味道刺身首先叫左個深海池魚, 肉質細緻嫩滑,口感爽朗帶子水準不輸在下於北海道吃過的,肉厚而嫩,以青檸汁和海鹽帶出鮮味,是為本日最佳之一。劍魚腩略帶淡紅色,肉質柔軟脂肪多,令人垂涎三尺牛肋條以燒烤的料理方式,充分的發揮牛肋的甜美, 是富有嚼勁的吃得出只用舌頭中柔嫩的部份,嫩及肥滋滋的口感松葉蟹腳纖維細緻,肉質鮮嫩、味甘甜美, 牛油果取代,加上煮過的青瓜和蟹肉,以作為靈魂的牛油果, 這個加州卷口感一分豐富哦!

刺身首先叫左個深海池魚, 肉質細緻嫩滑,口感爽朗

劍魚腩略帶淡紅色,肉質柔軟脂肪多,令人垂涎三尺

吃得出只用舌頭中柔嫩的部份,嫩及肥滋滋的口感

2017-06-29 33 瀏覽
尋日放工後同相公拍吓拖,諗緊食咩嘅時候喺開飯網度見到呢間花月居酒屋,十幾個食評全部笑笑面,一致好評,於是決定一試。仲驚住無位,打個電話去問吓先,又有喎!店員仲好貼心咁提醒「地址係喺尖東嗰邊喎」。一到埗有點猶豫,門面簡陋,菜單無特別,店內只得一枱客人,中伏!?但係已經行到呢頭,就放手一「試」啦。我哋叫咗:辛辣八爪魚、胡麻醬茄子、串燒(青椒仔、牛舌、雞翼、露筍卷)、牛肉雜菜鍋、燒沙甸魚仔(乾)、免治雞肉薯餅。店內賣嘅唔係咩名貴食材,刁鑽烹調手法,而係親切有禮嘅服務態度,無論賣相同味道都恰到好處,上菜節奏亦不急不慢。總之,我同相公都食得好舒服。埋單前同其中一位店員表示食物品質好好,店員靦腆地笑住講「多謝!我哋呢開咗只係10個月,不過好多客人都話唔識搵」的確,地段唔最繁華嘅大街,裝潢唔係最時尚摩登。但係,我哋覺得今晚呢一餐絕對值回票價(埋單五百幾),亦值得我為佢撰寫一篇好評。
我哋叫咗:
2017-06-28
2017-06-28 38 瀏覽
今天相約朋友在這間尖東的"花月居酒屋"晚餐。花月環境幽靜,座位寬敞而且不趕客,是和朋友談天的好地方👍🏻菓汁梳打 - (蜜桃,巨峰) 梳打夠汽,桃味清香而且有一粒粒碎桃肉味道一流👍🏻巨峰味道濃郁也不錯!鱈場蟹肉沙律 - 新鮮的青瓜絲很爽脆,鱈場蟹很鮮甜刺身(甜蝦,三文魚腩,帶子) - 三文魚腩大塊厚身肥美,魚脂油香在口腔内久久不散。甜蝦鮮甜膠口。帶子新鮮牛肋肉串燒 - 牛味濃肉質鬆軟配上他們自製的芥末醬非常惹味燒雞翼 - 雞翼外層燒得卜卜脆內裡還很Juicy肉質嫩滑鰈魚唐揚 - 看到賣相已相當吸引,這條鰈魚可全條吃掉,相信廚師是將魚肉和骨分開炸,所以還可以將魚的肉質保持柔嫩肉質較淡口,骨炸得酥化,配上他們酸微微的醬汁非常醒胃👍🏻
菓汁梳打(蜜桃,巨峰)

菓汁梳打 - (蜜桃,巨峰)

鱈場蟹肉沙律

鱈場蟹肉沙律 - 新鮮的青瓜絲很爽脆,鱈場蟹很鮮甜

刺身(甜蝦,三文魚腩,帶子)

牛肋肉串燒

牛肋肉串燒 - 牛味濃肉質鬆軟配上他們自製的芥末醬非常惹味

燒雞翼

燒雞翼 - 雞翼外層燒得卜卜脆內裡還很Juicy肉質嫩滑

鰈魚唐揚

刺身(甜蝦,三文魚腩,帶子)
鰈魚唐揚
2017-06-06 39 瀏覽
#latesupper at 10ish 😴😋#fattysalmon thickly sliced, chilled and fresh😋#spideroll with crispy #softshellcrab even it's already late at night 😋#beefrice with lots of #beef and the sauce is a good pair with the hot pearl rice 😋#grilledeel #grilledsteak #grill #chickencartilage are at great flavouring and crispness 😕#friedmochi but too oily and the cheese isn't runny 😋8/10 plan to come over for lunch 💰$700ish and the cocktail dun worth trying 😑
#latesupper at 10ish 😴

2017-05-30
$350 (宵夜)
2017-04-23 147 瀏覽
食生日飯,係尖東,呢個位都幾僻,冇乜人成晚得一兩枱沙律醬好多份量好少豬大腸好un,不過都唔算好油都幾香白酒煮蜆,好香酒味,蜆比較細隻雞翼新鮮炸起納豆豆腐好怪,食唔慣茶漬飯豬肉鍋雞泡魚干好好味拉麵最好食湯底好濃郁烏冬同埋拉麵好滑連湯飲晒,正
出糧天,帶媽咪去吃一頓好的,今次就走過去九龍吃飯, 朋友推薦我去這家店,她說她之前試過很不錯的,而且人不多的, 跟媽咪聊聊天、說說話的好地方,當天我去到時真的滿靜的,地點不難找的,只是沒想過有餐廳在那兒。 環境清靜,木製的家具,日式的燈籠等等,播住日語歌曲,令到餐廳很有和風的感覺。 特選什錦壽司 (HK$388) 一共十貫壽司及一份卷物,當天的魚貨非常新鮮,我跟媽咪各人一半, 帆立貝、油甘魚、甜蝦、吞拿魚、三文魚子 吞拿魚腩非常出色,油花細膩的分佈,入口已經充滿了豐富的油脂、濃郁的魚味口腔化開,超滿足啊! 帆立貝看上去也很有光澤,入口鮮甜味充斥整個口腔,肉質爽滑,真的很肥美,水準不錯的。 其他的水準都很好,而且醋飯微溫,又不會太酸、太黏,整體都很滿意。 劍魚腩刺身(HK$138)、吞拿魚腩壽司(HK$85)及海膽壽司(HK$58) 這幾個是額外點了,因為上面的什錦壽司有吞拿魚腩壽司及海膽壽司,想兩人都有,就多點這2個。 劍魚腩是我個人喜歡吃的白身魚,白中帶一點粉紅,看上去這兒的劍魚腩沒有切得很工整, 劍魚腩油脂很豐富,入口會有滿滿的油脂,但又不會覺得很膩,魚肉口感彈牙,味道清淡細
出糧天,帶媽咪去吃一頓好的,今次就走過去九龍吃飯,

朋友推薦我去這家店,她說她之前試過很不錯的,而且人不多的,

特選什錦壽司 (HK$388)

帆立貝、油甘魚、甜蝦、吞拿魚、三文魚子

劍魚腩油脂很豐富,入口會有滿滿的油脂,但又不會覺得很膩,魚肉口感彈牙,味道清淡細緻,沒有吞拿魚的濃郁,但還是有它的吸引力。

這兒的海膽壽司超新鮮,滿滿的海膽甜味,入口就是幸福,詞窮了。

松葉蟹蓋燒配鱈魚片(HK$90)

坦白說蟹的份量不多,而且冬菇的味道比較出,令到整個味道都被冬菇搶去,

對我來說是有小失望的,在旁邊的鱈魚片反而更吸引到我,不過我媽咪好似滿喜歡它的冬菇。

日式炒烏冬(HK$88)

最後怕吃不飽,多點了一份炒烏冬,味道是偏甜的醬油味,

沒有太大的特別,不過份量是偏小的,吃完這個才剛剛好飽,大既是我們比較大食吧?

整體來說想在尖沙咀安靜跟朋友聊天吃飯是一個不錯的選擇,但價格偏貴一點的,

刺身壽司等會比較出色,也比較值得吃,熱食就相對沒有這兒吸引我了。
2017-03-21 482 瀏覽
花月居酒屋,一聽個名就知道係食日本嘢啦~位於香港九龍尖沙咀東加連威老道96號希爾頓大廈1樓2a舖,即係3D館嗰度~因為好奇,所以叫咗納豆豆腐($48),只能夠講並唔係個個都可以接受到納豆嘅味道……但友人頗喜歡,話連豆腐都有香濃既豆味豬大腸串燒($32),淨係用眼睇都覺得燒到外脆內軟,不過食落口後覺得味道較為淡, 精明消嗰時並無添加過多調味料,原汁原味另外仲叫咗串雞皮($56/串), 雞皮完全脫水,脆卜卜,不過同豬大腸串燒一樣味道較淡…黑松露醬墨魚棒($36),滿滿嘅黑松露醬鋪面,食落口時都係香濃既黑松露味~墨魚棒彈牙,不過自身味道稍為被黑松露醬蓋過了…愛食鰻魚嘅我原本諗住叫燒鰻魚,但員工推介叫我哋食百鰻串燒($60/串)!因為咁啱做緊特價,而且白鰻串燒較為新鮮,肉身較厚且彈牙!上網見過人推介食喜次魚一夜乾($148),所以我地都點咗嚐下鮮!果然無失望,魚肉鮮嫩~ 不過魚骨較為細小,唔能夠吞吐魚魚骨嘅人士需要注意!另外仲叫咗個黑豚肉朝鮮醬鍋($82),其實並唔知道朝鮮醬究竟係咩味道,但食落去唔知點解有啲似豆瓣醬味…一開始以為係好細碗,所以仲叫左三文魚茶漬飯($48), 點知原來份量都唔少
一開始以為係好細碗,所以仲叫左三文魚茶漬飯($48), 點知原來份量都唔少,又一個三文魚嘅小山係茶漬飯上面。湯飯既食法,煎茶既味道。
2017-03-21 631 瀏覽
友人知道我愛食日本野,早前便帶我去位於尖沙咀的花月居酒屋食飯. 店內怖置帶有和風感覺. 我地先點了北海道胡麻雞翼和清酒煮大蜆. 北海道胡麻雞翼. 雞翼外表夠香脆,內裡肉質嫩滑,入口有淡淡胡椒味道. 清酒煮大蜆. 大蜆洗得幾乾淨,食的時候無沙,蜆肉幾鮮甜,若果酒的味道濃一點更正. 愛食牛舌的我,點了一串燒牛舌. 牛舌唔算好厚身, 但勝在夠彈性, 帶點咬口, 味道調教適中. 見到有鹽燒油甘鮫燒, 這個平日唔多見到, 所以就點了. 估不到魚鮫也幾大件. 唔好以為魚鮫無肉, 其實有不少魚肉. 魚肉不但雪白, 而且夠嫩滑, 唔係特別愛食魚的我, 也覺得好好味. 最後, 點了蒲燒鰻魚飯. 鰻魚份量也不少. 鰻魚幾肥美, 有口感, 與鰻魚汁十分夾, 若果再多一點鰻魚汁就更好味.店員的服務有待改善, 當我坐下後, 沒有送上水, 我覺得這是最基本要求,直到我要求才有.

店內怖置帶有和風感覺.

我地先點了北海道胡麻雞翼和清酒煮大蜆.

北海道胡麻雞翼.

北海道胡麻雞翼
雞翼外表夠香脆,內裡肉質嫩滑,入口有淡淡胡椒味道.

清酒煮大蜆.

愛食牛舌的我,點了一串燒牛舌.

見到有鹽燒油甘鮫燒, 這個平日唔多見到, 所以就點了.

鹽燒油甘鮫燒
估不到魚鮫也幾大件.

唔好以為魚鮫無肉, 其實有不少魚肉.

最後, 點了蒲燒鰻魚飯.

鰻魚份量也不少.

直到我要求才有.
北海道胡麻雞翼
鹽燒油甘鮫燒
2017-03-20 86 瀏覽
尖沙咀大家都知多野食,但尖東又有咩好食呢?今次行過尖東搵到間樓上日食店,地方比較靜比較少人去,但野食又唔錯wor!燒雞泡魚,真係好正好正,好軟身好入味,甜甜地食越食越想食炸雞炸得好脆,新鮮炸起,正呀,又冇咩雪味,幾好手卷配料都幾冰凍,紫菜夠脆,料算幾多三文魚生厚切,非常好肉地,不過得3片,唔夠喉呀!!燒物全部一串一串咁叫,都少少偏貴,但又燒得好食ge牛肉串超香濃味,燒得岩岩好,好嫩口,又係一串唔夠食的羊排等左好耐,唔算大塊,但好入味,好新鮮燒大蝦,size好OK,不過燒得少少少熟左D呢個一定要叫,真係好好味,佢D醬汁完全勁濃勁香,燒到岩岩好,魷魚巧嫩口,正拉麵就好一般,冇咩特別,份量都唔係太多呢間野唔多人,上菜亦都比較慢,但野食就好得,建議想慢慢食傾下計又想食好野ge黎食下
尖沙咀大家都知多野食,但尖東又有咩好食呢?
燒雞泡魚,真係好正好正,好軟身好入味,甜甜地食越食越想食
炸雞炸得好脆,新鮮炸起,正呀,又冇咩雪味,幾好
手卷配料都幾冰凍,紫菜夠脆,料算幾多
三文魚生厚切,非常好肉地,不過得3片,唔夠喉呀!!
燒物全部一串一串咁叫,都少少偏貴,但又燒得好食ge
牛肉串超香濃味,燒得岩岩好,好嫩口,又係一串唔夠食的
羊排等左好耐,唔算大塊,但好入味,好新鮮
燒大蝦,size好OK,不過燒得少少少熟左D
拉麵就好一般,冇咩特別,份量都唔係太多
2017-03-19 112 瀏覽
今天到尖東工作,放工順便在附近吃飯。來到了這間居酒屋,試試各款小吃。牛油果軟殼蟹卷味道不錯,鋪上了大量蟹子,也加了不少沙律醬。軟殼蟹脆卜卜,層次感豐富。牛舌燒得外香內軟,輕易咬下,不會太un,質感彈牙可口。旁邊還有芥末醬可點來吃,能減低油膩感。芝士年糕外皮香脆,內面的芝士軟綿綿,很好吃。銀雪魚西京燒魚皮燒得很香,魚肉則細滑,同樣可點沙律醬吃,味道提升。鰻魚飯很大塊的鰻魚,非常軟滑,油分充足。鰻魚醬很多,可以撈飯吃!
今天到尖東工作,

放工順便在附近吃飯。

來到了這間居酒屋,試試各款小吃。
牛油果軟殼蟹卷

味道不錯,鋪上了大量蟹子,也加了不少沙律醬。

軟殼蟹脆卜卜,層次感豐富。
牛舌燒得外香內軟,

輕易咬下,不會太un,質感彈牙可口。

旁邊還有芥末醬可點來吃,能減低油膩感。
芝士年糕

外皮香脆,內面的芝士軟綿綿,很好吃。
銀雪魚西京燒

魚皮燒得很香,魚肉則細滑,同樣可點沙律醬吃,味道提升。
鰻魚飯

很大塊的鰻魚,非常軟滑,油分充足。

鰻魚醬很多,可以撈飯吃!
那一晚跟很久沒有見面的朋友晚飯 朋友提議到尖東的餐廳食飯 兩人就選擇了食這間日本菜餐廳的裝潢舒適,充滿日式風情看了看菜單,選擇亦很多 蝴蝶結姐姐見到有鰻魚飯,即時就點叫了這個 鰻魚飯一上枱面,超肥美的鰻魚 配上鰻魚汁,撈飯食,簡直是美味一流 另外亦點了一個叉燒拉麵 豬骨湯底非常濃郁 叉燒厚切特別有質感,麵條煮得剛剛好 柔軟且帶幾分彈牙 原條蒸茄子,很少食蒸的做法 如此做的茄子,十分香甜 配上目魚乾一起食,更有質感 還有一個清酒煮大蜆 每隻大蜆都滲透了清酒的醇香 沒有半點沙粒,這是一讚的 說說笑笑,晚餐的時間過得特別快 兩人都很滿意這個日式晚餐,約定下一次再來
那一晚跟很久沒有見面的朋友晚飯
朋友提議到尖東的餐廳食飯
兩人就選擇了食這間日本菜

餐廳的裝潢舒適,充滿日式風情看了看菜單,選擇亦很多
蝴蝶結姐姐見到有鰻魚飯,即時就點叫了這個
鰻魚飯一上枱面,超肥美的鰻魚
配上鰻魚汁,撈飯食,簡直是美味一流
另外亦點了一個叉燒拉麵
豬骨湯底非常濃郁
叉燒厚切特別有質感,麵條煮得剛剛好
柔軟且帶幾分彈牙
叉燒拉麵
原條蒸茄子,很少食蒸的做法
如此做的茄子,十分香甜
配上目魚乾一起食,更有質感
還有一個清酒煮大蜆
每隻大蜆都滲透了清酒的醇香
沒有半點沙粒,這是一讚的
清酒煮大蜆
說說笑笑,晚餐的時間過得特別快
兩人都很滿意這個日式晚餐,約定下一次再來
2017-03-12
2 分鐘 (堂食)