2020-02-02 226 瀏覽
唔知店名係咪同英文譯音🌸Flower🌺一樣呢😳黎過兩次都爆滿🙈今日有位喇🤤🤤沙漠區終於有間唔錯嘅cafe喇就試下白松露油配鮮薊豬腩肉碎手工意粉🍝個名有D長🍵同埋一杯好耐無飲嘅抹茶😋味道唔錯👍🏻👍🏻自家手工扁意粉 條條都好平均加上廚師炒功 食落口好軟熟彈牙😁豬腩肉好入味又炒得好食真係好想叫多碟黎食🤤🤤仲有招牌自家出品嘅鬆餅🥞好鬆脆夾雜埋合桃好有咬口😬開得咁近下次又可以黎食過喇😂😂
唔知店名係咪同英文譯音
仲有招牌自家出品嘅鬆餅🥞
好鬆脆夾雜埋合桃好有咬口😬
開得咁近下次又可以黎食過喇😂😂
2020-01-26 3664 瀏覽
馬鞍山雖然係美食沙漠,不過近日見好多ig blogger都去試咗依間新開嘅 cafe,因為太遠所以平日無咩時間抽到空去吓。不過今次見佢年初一都開,所以耐咗好耐無見嘅朋友試一試。大約12點幾去,人唔算多,都有空位,不過位置真係唔多,越近1-2點越多人,大家有定排隊嘅心理準備。環境佈局有少少懷念嘅感覺,帶有少少台灣丶日式文青咖啡☕️店嘅feel。而入面擺咗好多木頭及植物,仲有手工製包裝嘅餅乾🍪丶甜點之類。叫咗一杯white regular $35,而 heavy 同regular 嘅分別喺heavy 奶比較少,似flat white 咁。杯咖啡都幾順滑,不過表層好快就起泡。green tea 🍵 latte,朋友話一般,無咩特別。點咗一個佛羅倫斯風海鮮🦞手工偏意粉🍝。$88可能因為人手即時煮,所以需要要較耐少少。不過喺open kitchen ,可以睇住老闆煮都係一種享受。意粉份量唔算太多,但蕃茄味道夠香濃,意粉都幾Q彈。.而最鍾意都係自家製嘅scone $52。外層鬆軟脆口,內層食到無花果嘅味道。配上金桔🍊果醬同軟芝士,更加清新。.味道不錯,但份量偏少價錢偏貴。不過值得一讚係老闆同員工都有

無花果scone

Green  tea  latte  + 佛羅倫斯風海鮮🦞手工偏意粉

味道不錯,但份量偏少價錢偏貴。不過值得一讚係老闆同員工都有戴口罩😷煮野食!
無花果scone
2020-01-26 179 瀏覽
馬鞍山逐漸開始進駐了一些食店其中有這間新開的清新咖啡小店原身是在坪洲的『好運來』嚟到馬鞍山變成了『花華』由一對年輕夫婦經營風格簡約舒服那夜下班和朋友來到由於平日的關係店內店人不多.我們點了兩個意粉和兩杯清淡的梳打飲品🍝白松露油朝鮮薊豬腩肉碎手工意粉 $78🍝佛羅倫斯風海鮮手工扁意粉$88.🔹即叫即煮的食物和手工意粉,可以感受到店主的用心,真心覺得白松露油意粉好好吃,好creamy好香濃的白汁,豬肉應該是醃過炒得好有油香、鬆脆,只是份量有點不夠。下日會試試他們的咖啡,聽聞很不錯。😊另外點內還有一些現成的手工鬆餅和餅乾售賣,我買了件鬆餅($25)做翌日的早餐,吃時仍然好好吃,鬆但不乾,香牛油,還有一些無花果乾👍🏻👍🏻
馬鞍山逐漸開始進駐了一些食店
其中有這間新開的清新咖啡小店
原身是在坪洲的『好運來』
嚟到馬鞍山變成了『花華』
由一對年輕夫婦經營
🍝白松露油朝鮮薊豬腩肉碎手工意粉 $78

🍝佛羅倫斯風海鮮手工扁意粉$88

1K
2020-01-21 2033 瀏覽
好耐之前曾經見過一篇文章介紹坪洲一間咖啡店,名字好有趣,叫好運來,當時仲同另一半講究竟幾時有機會黎;原來係馬鞍山呢間新店嘅前身,不過對我地黎講一樣遠。襯另一半喺附近跑完步,無論如何都要順便一訪啊!假期人流較旺,開門無耐到達已經有唔少人,中午更開始等位 (聽講食物都好快賣哂),有心食真係要早少少或者平日到啦。咖啡店面積不大,帶日式風格,木質傢俱同小擺設都好可愛全店約十零個位,全開放式廚房,可以見到製作意粉嘅一刻。餐牌主打自家製產品例如多士、司康、蛋糕,跟咖啡/茶定價$48-72。我地入座時間尚早,未有熟食供應,店員表示可以點飲品先,一邊等。出餐時間頗長,有心理準備要等候花華Scone配自家製果醬、軟芝士 $52Flat White/set司康每日新鮮烘焙,開店後先烤起,加無花果乾,配柑橘果醬同軟芝士;各家司康配方不同,花華嘅出品並冇外脆嘅口感,食落偏濕潤,帶少少煙韌黏口,裡頭嘅無花果乾清新微甜。雖然質感唔係我最喜歡嘅,但味道討好柑橘果醬自家製 酸甜清爽,唔會好似坊間嘅果醬咁死甜。套餐配左咖啡,香濃唔會太過酸,當日6am起身嘅另一半表示,好提神!Green tea Latte $40抹茶微

花華Scone配自家製果醬、軟芝士 $52
Flat White/set
柑橘果醬自家製 酸甜清爽,唔會好似坊間嘅果醬咁死甜。
Green tea Latte $40
抹茶微微回甘,最重要係唔會太甜,茶粉融合,飲料嘅部份做得唔錯呢
牛肝菌牛面肉手工意粉 $78
意粉現場製作、切割,先唔好講味道,誠意肯定係有的
意粉份量唔多,食落好有咬口,比較可惜係牛面肉較細碎,冇左原塊牛面肉柔嫩多汁嘅特色。製作需時,雖然我地唔趕時間,但等左超過45分鐘,都有少少肚餓…哈。

開業初期,運作未完善(?)都可以體諒,喺馬鞍山黎講,有間誠意咖啡店,好綠洲架喇,期下下次再訪。
2020-01-19
今個平安夜,我黎左呢間新開既餐廳(花華Hana),本來見到佢開始裝修已經非常吸引我,因為佢地既風格非常唔同,好有特色!慢慢等下等下,終於係聖誕前開舖啦~裝修方面已經超級有心思,每一樣都經過精心既配搭,一眼望落去令人感覺非常服務,冇曬壓力,可以慢慢係到品嚐美食。坐低先叫左杯Mocha,男朋友要檸檬梳打,非常之靚,仲用玻璃飲管,又環保又舒服!最怕有D餐廳用紙飲管,放耐左會慢慢變軟,我本身係飲得好慢既人~之後店員就非常細心地慢慢同我地講解,原來佢地岩岩開舖,有好多野都處理,所以暫時由廚師發板,問我地o唔ok?我當然冇問題啦,唔洗我諗,非常之好~-法式栗子湯配鯷魚多士-先講個碗,超級靚,用磨沙去做,摸落好舒服,先甜後更甜,栗子非常濃郁,配上佢地自家製既麵包真係絕配呀。-香橙西柚醃三文魚,澳洲迷迭香焗薯-佢地真係好特別,咁都諗得出呢D菜款,仲要配搭得非常之夾,香橙既酸甜味令人非常解渴,在配上新鮮三文魚,岩岩好吸左少部份既魚油,令到整個味道變得冇咁油膩。仲有迷迭香焗薯,睇落好似炸過咁,但其實冇,薯仔仲好甜。-白松露油配朝鮮薊豬腩肉碎手工意粉-主角出場啦!最期待既意粉,因為店員同我地講解,意粉都係自
今個平安夜,我黎左呢間新開既餐廳(花華Hana),
本來見到佢開始裝修已經非常吸引我,因為佢地既風格非常唔同,
好有特色!慢慢等下等下,終於係聖誕前開舖啦~
裝修方面已經超級有心思,每一樣都經過精心既配搭,
之後店員就非常細心地慢慢同我地講解,原來佢地岩岩開舖,
有好多野都處理,所以暫時由廚師發板,問我地o唔ok?
我當然冇問題啦,唔洗我諗,非常之好~

-法式栗子湯配鯷魚多士-
先講個碗,超級靚,用磨沙去做,摸落好舒服,
先甜後更甜,栗子非常濃郁,配上佢地自家製既麵包真係絕配呀。

-香橙西柚醃三文魚,澳洲迷迭香焗薯-
佢地真係好特別,咁都諗得出呢D菜款,仲要配搭得非常之夾,
令到整個味道變得冇咁油膩。
仲有迷迭香焗薯,睇落好似炸過咁,但其實冇,薯仔仲好甜。

-白松露油配朝鮮薊豬腩肉碎手工意粉-
主角出場啦!最期待既意粉,因為店員同我地講解,意粉都係自己親手整嫁,
真係好靚呀,整到好似酒店大廚咁,份量岩岩好,
意粉真係好好味,咬落彈牙,同出面真係好大分別,
配上朝鮮薊豬腩肉,肥瘦均勻,食落唔會太油膩,又唔會太鹹,仲好香豬肉味

-忌廉菠菜松子手工扁意粉,海鮮魚湯-
忌廉味非常濃郁,奶油香既感覺,菠菜好清爽。
海鮮魚湯好特別,佢有小小辣,但海鮮好多,所以成個湯都好濃既海鮮味,
蜆肉,帶子,雪魚,細細碗都可以有咁多材料,真係好勁!

-澳洲和牛-
師傅話呢個岩岩新貨到,新鮮澳洲和牛,一大舊,
放入焗爐,焗到岩岩好,保留住牛既肉汁,食落嫩滑,岩岩好。

-營養餐,水煮蛋-
我有位朋友突然要求師傅煮一份營養餐,仲要健康,真係諗爆師傅,
最後真係好勁,整出呢個蕃茄手工意粉+大蘑菇焗菠菜+烚蛋,
睇落好清淡,但食落非常好味,因為本身意粉已經冇得輸,太好味,
仲有親手打既蕃茄醬,大蘑菇用焗既方法,所以留有好多好多蘑菇汁,加菠菜真係好岩,
烚蛋係我朋友要求,最後師傅送左一隻慢煮蛋俾我朋友試先知,原來慢煮蛋勁好味,
外面蒸水蛋咁,又香又滑,裡面個蛋好似糖心蛋咁,有一種鹹蛋,但又流心既感覺,好特別。

-皇室朱古力-
最後當然要食佢地好用心做既甜品,每一樣都有驚喜,
呢個朱古力係用左,黑朱古力,所以唔會太甜,我最愛呀!
特濃仲要軟心,又唔係心太軟,樣樣都真係好特別,以後馬鞍山有好野食了~

p.s.不過老闆同我地講,新年之後會開始轉模式
新既一年會有全新菜單,每日都可能有唔同既驚喜,真係超級期待呀
2019-12-24
2020-01-11 411 瀏覽
馬鞍山新開嘅cafe,有酸麵包賣!十二點零去到門店,裝修唔錯,簡約同比較日系餐牌上嘅選擇唔多,可能岩岩開業嘅關係,所以去嗰日嘅選擇更小叫左個紅菜頭salad,怕肥嘅我問店主個sourdough會唔會搽牛油,佢話唔會;煮嘅其間都問下feta cheese 我食唔食得,可能佢知我怕肥/ 認為我對奶敏感/ 素食,呢一問係細心嘅👍其實都係為塊酸麵包而黎酸麵包酸味唔重,而家見到d氣孔唔大,推測麵包水份應該唔多,所以咬起上嚟都唔覺煙韌;雖然麵包係包住錫紙黎烘,但都有小小over baked嘅口感,偏硬左d好小餐廳會有warm salad,所以我好appreciate 呢個dish,紅菜頭炒磨菇,有kale同baby spinach,食得到spinach好fresh,好好味;仲有walnut,令成個dish唔需要太多調味都好好味因為我叫左light cheese,所以cheese喺度就只係做下裝飾 d dishes 本身唔貴嘅,不過light meal 冇得跟餐,salad 加 杯americano = $103埋單💸店內仲有scone and biscuit有待品嘗💕
馬鞍山新開嘅cafe,有酸麵包賣!
十二點零去到門店,裝修唔錯,簡約同比較日系

餐牌上嘅選擇唔多,可能岩岩開業嘅關係,所以去嗰日嘅選擇更小

紅菜頭軟芝士暖沙律

2020-01-08
午餐
紅菜頭軟芝士暖沙律
2020-01-09 270 瀏覽
無意中發現的小店感覺好舒服好Relax😌睇一睇menu發現原來無論多士定意粉都係自家製既😍最鐘意就係自家制既嘢嫁啦睇完餐牌就急不及待落單啦叫左個忌廉菠菜松子手工扁意粉再加個海鮮椰菜花湯配自家製酸種多士睇相就知😍自家製既酸種多士😋好好味丫配埋個好濃既椰菜花湯,不得了另外不得不讚個手工意粉👍🏻而家好難揾到啲甘有heart💛既食店嫁啦老闆同老闆娘仲好Nice 😏成間店既感覺好舒服佢地仲話會不定期甘轉餐牌😍馬鞍山終於有好嘢食啦甘樣我黎幾多次都五會怕厭啦🤭😋下次再黎試新嘢先
無意中發現的小店

叫左個忌廉菠菜松子手工扁意粉

再加個海鮮椰菜花湯配自家製酸種多士

睇相就知😍
自家製既酸種多士😋好好味丫
配埋個好濃既椰菜花湯,不得了
另外不得不讚個手工意粉👍🏻
2020-01-09
  • 手工扁意粉👍🏻👍🏻👍🏻
  • 海鮮椰菜花湯😋😋😋
2020-01-04 485 瀏覽
好多人都話馬鞍山係美食沙漠, 但而家有新開既花華應該會對呢個名有改觀, 雖然只係一間小店坐位約15個,但感受到佢地非常用心做,今日有幸坐吧枱見到佢地用嘅食材非常新鮮,器材非常專業,今日咖啡飲咗white Regular 及cold brew 2杯都唔錯入口順滑好飲,忌廉茹扁意粉做到恰到好處大茹有juicy口感食完意粉唔會太飽滯,粟子蛋糕有層次感非常之美味,可惜試唔到綠茶蛋糕, 佢哋嘅蛋糕同埋麵包都係自家製, 大家經過馬鞍山真係要黎試試。

2020-01-04
10 分鐘 (堂食)