2018-05-29 236 瀏覽
上網睇到個天婦羅軟殻蟹,吸引到我大熱天時都要去食。同朋友踩單車到科學園。去到科學園,首先order左一個軟殼蟹天婦羅。原隻軟殼蟹,香脆內軟,大大隻,沒有蟹腥味。配上Wasabi芥茉醬,食蟹可以不用剝殼又好食又方便。配上Wasabi醬,刺激味道,勁醒胃。花見月魚生丼定食,豐富多樣刺生,樣樣肥美鮮甜。定食配上味噌湯,味道不太鹹,而且帶點甜味炸雞野菜沙律,餐廳利用沙律醋,減輕消滯嘅感覺,而且更加健康比起沙律醬。七式魚生丼定食,七種魚生刺生。

軟殼蟹天婦羅

花見月魚生丼定食,豐富多樣刺生,樣樣肥美鮮甜。
花見月魚生丼定食

定食配上味噌湯,味道不太鹹,而且帶點甜味

七式魚生丼定食,七種魚生刺生。
七式魚生丼定食

2018-05-28
軟殼蟹天婦羅
花見月魚生丼定食
七式魚生丼定食
2018-05-28 187 瀏覽
It was so hot that we wanted some cold food to lower our body temperatures. It seemed to be the only Japanese restaurant in Science Park and it was so full on a Saturday with an event being held nearby.We ordered two sashimi rice bowls with udon for our son. The amount of uni was reasonable and its quality was acceptable. The salmon was thick cut. Yummy! The rice was ok and the wasabi was fresh too! Comparatively, this one was $10 cheaper than the uni & salmon don but the portion of diced sashim

海膽三文魚飯定食

什錦角切魚生飯定食

Comparatively, this one was $10 cheaper than the uni & salmon don but the portion of diced sashimi was so little. The quality of sashimi was also worse.  Should try to avoid ordering this again.
和風牛肉稻庭烏冬
We ordered this for our son because he said he wanted noodles. The udon was pretty smooth & al dente! The beef was ok too despite fully cooked.

A drink/miso soup was included in each set. We tried one miso soup and ordered 2 cans of coke zero.

Overall, food was ok but I would say it was quite pricey given its location.
2018-05-26
5 分鐘 (堂食)
海膽三文魚飯定食
和風牛肉稻庭烏冬
2018-05-27 1471 瀏覽
住大埔的朋友有一個福利,就是擁有科學園這個舒服的地方。閒時可以跑步或單年,又可以相約朋友情人到此用餐,享受一下寧靜的氣氛。是日跟男朋友慶祝7週年,特地選擇科學園這個地方,可以擁有海景,又可以遠離人煙。餐廳選擇了一間叫「花見月」的日本餐廳,因為見OpenRice食評都不錯,而且日本菜又較低卡路里,所以就決定一試。餐廳門外光明簡潔,座位眾多入面採用日系設計,沿用原木餐桌椅,加上落地玻璃,甚有北歐感覺打開餐單,看見有定食,包含沙律、刺身、主菜,價錢親民,二話不說先點一個「北海丼定食」。食物用木餐盤盛載,非常貫徹日本文化。定食入面的三品刺身包含三文魚、甜蝦及罕見的帆立貝,令人驚喜三者皆肥美鮮甜,為晚餐打開序幕主角「北海丼」則有三文魚腩、甜蝦、海膽、帆立貝這些較貴價的食材。份量不多不少。對女生來說份量剛好。海膽與帆立貝鮮甜無比,的確有勾起我在北海道工作的日子男友點的「根室丼」同樣以北海道其中一個地方取名,內容包括吞拿魚拖羅、甜蝦、三文魚腩及魚子。拖羅由於是腩位,油脂香,入口即化,為整個丼飯點晴小食方面最出色為「西京鱈魚」,西京其實指西京味噌,是醬料的名稱,主要用白味噌做成醃料。燒好後的銀鱈魚表面

餐廳門外光明簡潔,座位眾多
食物用木餐盤盛載,非常貫徹日本文化。
北海丼定食
定食入面的三品刺身包含三文魚、甜蝦及罕見的帆立貝,令人驚喜
三者皆肥美鮮甜,為晚餐打開序幕
三品刺身
份量不多不少。對女生來說份量剛好。
海膽與帆立貝鮮甜無比,的確有勾起我在北海道工作的日子
拖羅由於是腩位,油脂香,入口即化,為整個丼飯點晴

根室丼定食
小食方面最出色為「西京鱈魚」,西京其實指西京味噌,是醬料的名稱,主要用白味噌做成醃料。燒好後的銀鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡白味噌的甘甜味。
西京銀鱈魚

加上鱈魚肉質極嫩滑,一道美食就此誕生
再來洋風燒帶子,帶子新鮮,輕輕用火炙方法燒成微焦香,內裡仍保持嫩滑。
洋風燒帶子
配合沙律菜更顯清新,好適合這種炎熱天氣享用。

最後一個「芥末軟殼蟹」,軟殼蟹炸得香脆乾身,配上加上wasabi的沙律醬,雖有輕微嗆喉感,但又達致刺激味蕾效果,成功讓我在這個令人沒食慾的夏天,食慾大增
芥末軟殻蟹天婦羅
2018-05-20
根室丼定食
西京銀鱈魚
洋風燒帶子
芥末軟殻蟹天婦羅
  • 西京鱈魚
週末再次踏著小黃車由大圍出發,直至沙田科學園,完成了這半天的小活動,我們在夜欄人靜的科學園內找到這家人頭湧湧的餐廳,很有別有洞天的感覺。最方便一定是點套餐,由$188元起,包炸雞沙律、三品刺身 (帶子、甜蝦、三文魚各一件)、味噌湯,以及主菜。味噌湯較清淡不油膩,而唐揚雞酥香,沙律則為一般黑醋沙律菜。帶子、甜蝦、三文魚: 雖然不是用冰盤盛載,但溫度亦夠低,夠冰爽,數款刺身鮮甜,平日較淡味的帶子亦夠鮮味,三文魚色澤呈鮮橙,質素亦不錯。辛口汁燒加拿大白豚扒定食 ($188): 配日式珍珠米飯,豚口肉質幼滑,亦含蠻豐富肉汁,肉味適中,而醬汁帶非常微的辛味。蒲燒鰻魚飯定食 ($198): 鰻魚肉厚且肥美肉嫩,肉質微爽不會過腍,而蒲燒汁則是基本配備。鹽燒牛舌 ($28/串): 牛舌非常大塊,尺寸該是平日吃的一倍之多,而厚度亦適中。質素規中矩,味道benchmark中等牛舌,質感稍韌。

味噌湯較清淡不油膩,而唐揚雞酥香,沙律則為一般黑醋沙律菜。

2018-05-26
2018-05-21 167 瀏覽
星期六同女朋友踩單車,去到中途站科學園,決定食個晚飯補充下體力先繼續踩。其實科學園入夜都幾似死城,所有野都關左,只係得翻幾間餐廳有開。我地就揀左呢間日本餐廳。餐廳用左簡約設計,天花有一個個波波燈,加上落地大玻璃窗,可以隱約見到日落美景,真係好舒服。食物方面,我地要左一個set dinner。前菜有炸雞沙律,三品刺身同味噌湯。先講炸雞,幾有驚喜,脆得黎完全唔油膩,而且味道好夠。反而下面既沙律菜就太少醬汁,如果多d就好。到刺身方面,有三文魚,珍寶帶子同甜蝦。通常set dinner送既刺身質素都麻麻,但呢度三樣都好新鮮,特別係帶子,非常鮮甜。而味噌湯都唔會過鹹/飲落好多粉。主菜部分,一見到有照燒澳洲和牛就決定要佢!一黎到已經流哂口水,和牛大概燒到5成熟,超淋,唔算重油份但牛肉味都好濃。個汁係普通既燒汁,無咩特別,但其實靚牛唔洗加汁都得。女朋友就話踩完單車唔想食咁多野,佢要左一個壽司併盤-上壽司盛盒。入面有八款壽司加一個香蔥吞拿魚小卷。連set dinner前菜刺身都好食,壽司質素就更高!每樣刺身都好新鮮,好鮮甜,連最易腥既白色魚都完全唔腥。最正係海膽,完整一大片,好甜,完全唔腥仲有少少回甘

食物方面,我地要左一個set dinner。

前菜有炸雞沙律,三品刺身同味噌湯。

而味噌湯都唔會過鹹/飲落好多粉。

主菜部分,一見到有照燒澳洲和牛就決定要佢!

入面有八款壽司加一個香蔥吞拿魚小卷。

連set dinner前菜刺身都好食,壽司質素就更高!每樣刺身都好新鮮,好鮮甜,連最易腥既白色魚都完全唔腥。最正係海膽,完整一大片,好甜,完全唔腥仲有少少回甘。

踩完單車可以喺個咁舒服既環境,食到高水準食物,真係好嘆!
2018-05-20 124 瀏覽
今日天氣晴朗所以打算和屋企人專成入科學園走一趟, 因為科學園附近 風景好靚,有單車徑, 沿著海邊散步非常寫意舒適。 行下坐下在海邊逗留了個幾鐘頭, 已經到黃昏了,所以打算在這裏食晚飯。 行入二期大樓內有好多食肆發現這一間"花見月"日本菜, 餐廳外表吸引,感覺好舒適, 所以諗住試一試。安排了鄰近窗邊的座位,他們的餐具 都好別緻和乾淨。餐牌上都有好多不同的定食,因為屋企人只想食熟食, 所以点了沖繩苦瓜炒豚肉定食,秋葵野菜豆腐定食, 還有叉燒拉麵, 鹽燒油甘魚頭,天婦羅蕃薯南瓜和紫菜芝士年糕。整體食物質素美味,價格亦不貴,還有這樣的環境性價比都高。
安排了鄰近窗邊的座位,他們的餐具 都好別緻和乾淨。
整體食物質素美味,價格亦不貴,還有這樣的環境性價比都高。

沖繩苦瓜炒豚肉定食

天婦羅南瓜蕃薯
紫菜芝士年糕
鹽燒油甘魚頭
2018-05-19 851 瀏覽
之前踏單車經過,見這裡食肆的環境不錯。於是趁周五晚上,約揸車的朋友到這裡輕鬆一番 ^_^這裡晚上營業的食肆不多,我們愛食日本菜,於是選了這間。嘩!這店全是落地玻璃,日間可採取天然光,又可望望室外的環境,遠離繁囂,悠然自得 ^_^我們是最早到店的,之後漸漸多人。幸好,座位空間濶落,我們可以暢所欲言,又不會影響鄰座 我們點了「七色魚生丼定食」、「北海丼定食」及「油甘魚刺身」 定食有「三品刺身」、「炸雞野菜沙律」及「野菜滑子菇味噌湯」。三品刺身有珍寶帶子、甘蝦及三文魚。款款新鮮,味美 炸雞野菜沙律,酸酸甜甜的醬汁配上新鮮的蔬菜,仲有兩件炸雞,不多不少,恰到好處!野菜滑子菇味噌湯,材料配搭不錯!北海丼有海膽,北海道帆立貝,甜蝦及三文魚 當然樣樣都很新鮮,不是薄切,啖啖肉,好味!友人就選了七色魚生丼,有七款不同味道的刺身,一樣咁新鮮,好吃 我們意猶未盡,再點了油甘魚刺身。油甘魚刺身,$65 三塊,但件件切得頗厚 過了一個很滿足,又 relax 的晚上 ^_^
之前踏單車經過,見這裡食肆的環境不錯。
於是趁周五晚上,約揸車的朋友到這裡輕鬆一番 ^_^
這裡晚上營業的食肆不多,我們愛食日本菜,於是選了這間。

嘩!這店全是落地玻璃,日間可採取天然光,
又可望望室外的環境,遠離繁囂,悠然自得 ^_^

我們是最早到店的,之後漸漸多人。
幸好,座位空間濶落,我們可以暢所欲言,又不會影響鄰座

我們點了「七色魚生丼定食」、「北海丼定食」及「油甘魚刺身

三品刺身
三品刺身有珍寶帶子、甘蝦及三文魚。
款款新鮮,味美

炸雞野菜沙律
炸雞野菜沙律,酸酸甜甜的醬汁配上新鮮的蔬菜,
仲有兩件炸雞,不多不少,恰到好處!

野菜滑子菇味噌湯

野菜滑子菇味噌湯
野菜滑子菇味噌湯,材料配搭不錯!

北海丼定食
北海丼有海膽,北海道帆立貝,甜蝦及三文魚

當然樣樣都很新鮮,不是薄切,啖啖肉,好味!

七色魚生丼定食
友人就選了七色魚生丼,有七款不同味道的刺身
一樣咁新鮮,好吃

我們意猶未盡,再點了油甘魚刺身

油甘魚刺身
油甘魚刺身,$65 三塊,但件件切得頗厚

過了一個很滿足,又 relax 的晚上 ^_^
題外話/補充資料: 順帶一提揸車的朋友,在這裡晚餐,有4小時免泊呀,非常好!
七色魚生丼定食
油甘魚刺身
2018-05-13 141 瀏覽
唉,第一次寫食評,平時都係睇食評搵食多⋯今晚用open rice book 了枱同母親慶祝。見Openrice 啲photo menu 平時有小食,小菜,串燒叫,價格ok。但原來今天只有母親餐餐同10幾個定食。定食價錢由300幾至160幾也有。烏冬定食,有salad 菜,3-4片刺身,貨素還好,但這些質素很不值,烏冬,拉麵,比味千還差。母親節餐要388一位,魚湯根本是奶加水味,所有的食物都不熱的。出菜很快,應該係煮好,有Order 反熱。母親節餐有跟甜點,係雪糕,但是竟然係半球🤦‍♀️。冇下次!
2018-05-13 101 瀏覽
查實這種日子,你不用多想有什麼特色餐牌,母親節喎👵🏻⋯⋯反正係旺區就算訂了位,也有時限,食得狼吞虎嚥,都很吃力,人又多,坐位不會因為這天而特別開多幾張,但這裡雖然同旺區有點距離,但價錢相對都算可以接受,媽媽節喎,出面都要這種價位,分分鐘還要再升高點,服務員💁很有心,我家兩個妹子想點玉子壽司🍣,餐牌無,服務員馬上問問廚房,他們見小朋友,就決定做,這種態度去那裡找,仲問需要追加嗎?💖這種感覺很窩心😍😍
2018-05-13 114 瀏覽
踏單車前來的😁😝呢區好舒服呀,好多人一家大細咁黎科學園玩🤣🤣空區好大,這才是理來的生活環境吧😢冇特別影餐廳環境,人不多,舒服自在,環繞著玻璃,同外面融爲一體!回到日本郊區咁(因為日本市區其實都好少咁既地方😝)餐牌大概10頁,選擇精而簡!而且價錢實惠!真心欣賞!蟹肉蟹子沙律!好大碟,調味好好,蟹肉蟹子都好新鮮啊!食咗一半要放埋一邊,以免食唔到其他野帶子刺身6切 $58!好大片超級抵!好甜必食!珍寶帶子壽司,油金魚壽司,可以睇得出兩者都非常新鮮,但係覺得帶子刺身比較抵食😂😂吉列蠔,炸得好好,入口甘香!覺得都係源自材料新鮮!真係好重要!名古屋雞翼$58應該有四隻比我食咗一隻😂😂材料賣相味道好好,外面好多一隻$38!識食一定要試啦😉😉🤩招牌魚生don定食! 刺身多到見唔到飯!全部海鮮都好新鮮好鮮甜,左口魚油香十足!主要為咗海膽,但全部刺身都非常驚喜,$198,唔係唔食呀嘛最後送個全相俾大家🤗😁🤗😁yummy yummy!

餐牌大概10頁,選擇精而簡!而且價錢實惠!真心欣賞!

帶子刺身6切 $58!好大片超級抵!好甜
必食!

最後送個全相俾大家🤗😁🤗😁yummy yummy!
2018-05-05
2018-05-09 124 瀏覽
嘩!夜遊輕井澤??係科學園至啱。星期日晚的科學園,清清優優,令人也輕鬆不少。晚餐有定食,價錢適中不過我們散叫因為想試試刺身。牛肉稻庭烏冬 $88待應落單時細心問牛肉是否需要全熟。牛肉薄薄,濃肉味。烏冬用上較幼細的稻庭烏冬,一條一條完全沒有斷湯底濃濃牛肉味超正!!!鹽燒牛舌兩串燒得靚,份量適中刺身盛合 $4589款刺身,每款兩切種類有油甘魚,立魚,三文魚,金槍魚腩,金槍魚, 海膽 ,帶子, 牡丹蝦,甘蝦下單時,待應話金槍魚腩只剩一件,禮貌地提議用海膽代替,我們也沒有所謂呢!海膽應該係來自加拿大,很鮮味,又大大份,勁Juicy, 食到地位置是較不便的, 但如果想享受寧靜一個晚上,是值得來試試這間日式餐廳呢。

嘩!夜遊輕井澤??
係科學園至啱。
星期日晚的科學園,清清優優,令人也輕鬆不少。

晚餐有定食,價錢適中

不過我們散叫因為想試試刺身

牛肉稻庭烏冬 $88
待應落單時細心問牛肉是否需要全熟。
牛肉薄薄,濃肉味。
烏冬用上較幼細的稻庭烏冬,一條一條完全沒有斷

湯底濃濃牛肉味

9款刺身,每款兩切

種類有

2018-05-06
牛肉稻庭烏冬
同老公去郊遊,黃昏時間搵地方食晚飯。市區難泊車 ,我哋決定去科學園搵食。 原來科學園都幾多餐廳選擇 ,我哋行嚟行去揀咗一輪,最後揀咗呢間花見月。佢地啲職員好有禮貌咁係好外面同客人打招呼,哋舖頭有一陣好香嘅食物味傳出嚟,吸引咗我哋入去幫襯 。間餐廳都幾大,當晚客人唔多,客人都好斯文,整間餐廳好寧靜 , 枱櫈都好寬闊 ,我哋全餐飯都食得好舒服。 我叫咗一個燒牛肉定食,一上台就聞到好香,牛肉一啲都唔韌,非常軟熟,平時食好少飯嘅我都食晒成碗白飯。

2018-05-03 161 瀏覽
豬同老公到科學園吃花見月因為之前黎呢度拍拖,經過見到門面幾靚,d款賣相又唔錯,所以決定搵日黎試下。最鍾意d光猛嘅食店,全店裝修以玻璃窗為主,可以望到出面環境之外,仲令人睇落食店大d,感覺舒服。喜歡這個玻璃罩燈,閃閃發光,食客唔多,因為始終科學園唔算太就腳,但豬就喜歡寧靜,氣氛浪漫。叫左個北海丼同照燒澳洲和牛定食,$198,附送炸雞野菜沙律,刺身,味噌湯,非常豐富。味噌湯好味,好怕好鹹嘅味噌湯,我會叫佢味精湯,哈哈,不過呢個唔會,湯入面有好多配料,食到豆腐同昆布。而野菜沙律個醬汁係黑醋汁,酸酸地,好開胃。炸雞外脆內嫩,未試過食沙律配炸雞,都幾特別。三色刺身有三文魚(2),鮮帶子(1),大甘蝦(1), 魚生算新鮮同肥美北海丼定食,入面有海膽,北海道帆立貝,甜蝦,三文魚同三文魚子,老公為左俾海膽豬食,於是特意叫呢個定食。顏色吸引,令人食慾大增。三文魚,帶子同甜蝦同刺身一樣新鮮甜美,而個海膽份量唔少,都係新鮮。牛肉無整到熟晒,肉質帶點微紅,食落有點韌不過味道唔錯。每個定食或刺身都有好多沙律菜,愛食菜嘅豬真係好滿意,飽到都已經食唔落今晚又係大滿足嘅一晚呀
豬同老公到科學園吃花見月

三色刺身

照燒澳洲和牛定食

牛肉無整到熟晒,肉質帶點微紅,食落有點韌
不過味道唔錯。

今晚又係大滿足嘅一晚呀

照燒澳洲和牛定食
2018-05-03 85 瀏覽
花見月在商場或鬧市食飯一般需要排隊,如果選擇遠離鬧市的地方,在這里就非常適合慢活的人,喜歡寧靜和舒適的環境下晚餐的話這裏一定是不二之選。餐廳以白色佈置為主調,有兩邊的落地大玻璃,天花亦係以玻璃建造,空間感很好很大,上面D波波燈好得意啊!定食的沙律竟然是滿滿的一大碗,怕吃完已經飽了,入面更有炸雞兩塊,同樣非常美味,炸得外脆內嫩。澳洲和牛定食,上菜已經很漂亮,牛肉係事先切好一片片,不用自己用刀慢慢切。 牛肉中間有一部份泛紅,應該是五成熟左右,每一片牛肉也包留了一點脂肪,因此吃下去肉汁很多,肉質相當軟滑,而且還有很多的芝麻,味道很不錯。 套餐之刺生有三文魚、帶子同甜蝦刺身,全部都好新鮮,好厚切,所以一上枱就比我哋清晒!北海丼定食,這個定食也相當豐富,有蝦,魚子,三文魚和海膽。魚子嚐起來不腥,味道鮮甜,不錯。三文魚好大片好厚切,令人大滿足。海膽鮮甜,口感幼滑,但可惜分量太少。最後因為驚唔夠飽仲叫咗個軟殼蟹天婦羅,佢嘅天婦羅炸粉好薄,唔會食到成口都係粉,配芥末沙律漿,好味到不得了。
花見月

2018-05-02
2018-05-02 72 瀏覽
同朋友仔 踩單車 到咗科學園今日真係爽天朗氣清好耐冇做運動嘅我終於可以一展身手但之後開始好肚餓 就見到 花見月呢家嘢最主要係食 定食我叫咗個鰻魚定食嗰鰻魚汁真係冇得頂鰻魚肉質 新鮮 仲好夠厚仲有 大量 紫菜 鋪係面真係一流
同朋友仔 踩單車 到咗科學園

今日真係爽