2023-05-03 47 瀏覽
岩岩去完日本番到來香港都想繼續延長係日本既vibe,揀左哩間裝修以木系為主感覺好舒服,餐廳設有吧枱同埋有日式Tatami和室,有種日式庭院feel,環境唔錯。和牛西冷山椒燒定食|$488-前菜-有牛蒡、蘿蔔、蒜頭漬物,漬物咸咸酸酸,作開胃前菜。-茶碗蒸-表面好似一個羹咁,但底下有超滑既蒸蛋,同埋裡面有超豐富既配料,味道鮮甜。-和牛西冷-油脂豐富,肉質好嫰冇筋,燒上來好香,入口接近即溶感覺,因為都有相對既油膩感,所以個人鐘意配飯食。仲有提供蒜片,將和牛夾埋一齊食味道更香,更好味!季節刺身定食|$498刺身新鮮而且好厚好大片,份量滿滿,當中有生蠔、油甘魚、真鯛、牡丹蝦、水八爪、劍魚腩、赤貝等。-甜品-最後有芝麻雪糕作結尾,非常重芝麻香味。

和牛西冷山椒燒定食|$488

-前菜-
有牛蒡、蘿蔔、蒜頭漬物,漬物咸咸酸酸,作開胃前菜。

-茶碗蒸-

-和牛西冷-

季節刺身定食|$498

甜品
最後有芝麻雪糕作結尾,非常重芝麻香味。
花貝日式料理位於銅鑼灣,係一家主打懷石料理嘅日式餐廳!除咗Omakase同埋懷石料理之外,散叫嘅熟食items都一樣咁精緻同埋美味,當中嘅串燒更加係驚艷,質素之高令人一試難忘!日本A5和牛粒串燒 $168|免治雞肉棒串 $58以日本宮崎A5和牛製作嘅串燒,入口香郁美味,和牛嘅油脂甘香喺口中爆發,實在太美妙!免治雞肉棒嘅濃厚醬汁,加埋生蛋黃,帶來滿足感!白鱔串 $68|雞胸軟骨串 $38|豚肉露筍串 $48白鱔燒得夠香口,魚肉爽身甜美!三角軟骨脆口,都幾過癮!豚肉露筍串嘅size都頗大,同時嚐到豚肉嘅肉香同埋露筍嘅清新!雜錦壽司(上) $488由是日精選嘅魚料製作而成嘅壽司拼盤,壽司飯口味帶甜,飯粒富黏性,隨意夾起嚟影相都唔會散!有體型巨大嘅加拿大海膽、軟糯甜美嘅赤蝦配清爽嘅海葡萄、爽口彈牙嘅赤貝、鮮甜可口嘅水八爪配竹炭鹽、淡雅清甜嘅真鯛配辣蘿蔔蓉、肥美嘅池魚、油香感滿滿嘅炙燒竹籤魚、同埋魚味濃郁嘅中拖羅配wasabi漬!雜錦刺身(上) $988由是日精選嘅刺身拼盤,比壽司拼盤再多幾款新鮮嘅魚料!有油脂豐盈劍魚腩、實結甜美嘅伊佐木、肥美兼魚味鮮甜嘅鰤魚、仲有醬香滿滿嘅吞拿魚醬油漬!簡直係
日本A5和牛粒串燒 $168|免治雞肉棒串 $58
免治雞肉棒嘅濃厚醬汁,加埋生蛋黃,帶來滿足感!
白鱔串 $68|雞胸軟骨串 $38|豚肉露筍串 $48
白鱔燒得夠香口,魚肉爽身甜美!
三角軟骨脆口,都幾過癮!
雜錦壽司(上) $488
雜錦刺身(上) $988
由是日精選嘅刺身拼盤,比壽司拼盤再多幾款新鮮嘅魚料!
有油脂豐盈劍魚腩、實結甜美嘅伊佐木、肥美兼魚味鮮甜嘅鰤魚、仲有醬香滿滿嘅吞拿魚醬油漬!簡直係大滿足!
燒沙甸魚苗乾 $98
壓成薄片嘅沙甸魚苖烤到香脆可口帶咸香,係一流嘅佐酒小食!

凍日本蕃茄配柚子汁 $98
日本嘅水果蕃茄真係無得輸,香甜、多汁、又開胃!
銅鑼灣嘅花貝,係主打Omakase嘅高級日式料理店!餐廳設有幾間和式嘅獨立房,隔音良好,私隱度足,頗受商業顧客嘅歡迎!花貝嘅壽司刺身用料上乘,而熟食嘅質素很有驚喜,極為高質美味,非常值得推薦!海膽蒸蛋 $138內含巨型嘅加拿大海膽,仲有鮮紫菜去提升鮮味,蛋香突出又夠滑,滋味濃厚!雜錦天婦羅 $328一個拼盤有齊3隻大蝦、沙錐魚、紫蘇葉、茄子、南瓜、蕃薯,天婦羅粉漿厚薄適中,做到外脆內綿嘅完美口感!雜錦刺身(上)$988由料理長精選當日最新鮮嘅魚料,份量豐富,擺盤漂亮又夠氣勢,宴客一流!真鯛薄切 - 配開胃酸汁,細嚼下滲出真鯛淡雅嘅甜味!赤貝 - 滴一滴青檸汁即刻收縮,十分新鮮爽口!甜蝦 - size頗大嘅甜蝦,軟糯甘甜!竹籤魚 - 𠝹花再炙燒,魚皮香口,肉質爽彈!劍魚腩 - 口感柔軟,魚脂含量豐富,夠晒肥美可口!伊佐木 - 白裡透紅,味道鮮甜彈牙!鰤魚 - 季尾嘅鰤魚仍舊鮮甜兼油脂豐腴!赤身醬油漬 - 同時富有醬香同埋吞拿魚嘅濃鮮魚味!黑椒燒赤雞 $268日本赤雞肉質結實富彈性,雞味濃郁,仲要烤得啱啱好,皮脆肉嫩兼夾惹味,真係送酒嘅良品!土瓶海鮮湯 $168以小茶壺裝住嘅海鮮湯,鮮甜味
海膽蒸蛋 $138

雜錦天婦羅 $328
雜錦刺身(上)$988

真鯛薄切 - 配開胃酸汁,細嚼下滲出真鯛淡雅嘅甜味!

赤貝 - 滴一滴青檸汁即刻收縮,十分新鮮爽口!

甜蝦 - size頗大嘅甜蝦,軟糯甘甜!

竹籤魚 - 𠝹花再炙燒,魚皮香口,肉質爽彈!

劍魚腩 - 口感柔軟,魚脂含量豐富,夠晒肥美可口!

伊佐木 - 白裡透紅,味道鮮甜彈牙!

鰤魚 - 季尾嘅鰤魚仍舊鮮甜兼油脂豐腴!

赤身醬油漬 - 同時富有醬香同埋吞拿魚嘅濃鮮魚味!

黑椒燒赤雞 $268
土瓶海鮮湯 $168
以小茶壺裝住嘅海鮮湯,鮮甜味優雅,內含大蝦、魚肉、蜆等海鮮,真材實料!
今日同朋友黎到銅鑼灣哩間日本餐廳食懷石料理。餐廳裝修雅致舒適,除左有睇到師傅整野食既吧枱位、卡位外,仲有兩個和式榻榻米包廂,門口更有長木凳,等位時都可以坐低休息。餐牌上面有兩款廚師發辦既懷石料理可以選擇。✨懷石料理 $688🔸先付三品(按食用先後次序排列)豚肉炒翠玉瓜蟹肉水雲高糖蕃茄配冷涓豆腐豚肉香口,肥瘦相間,配上翠玉瓜及櫻花蝦一齊食好香口;蟹肉鮮甜,水雲口感黏滑,清爽微酸;高糖蕃茄清甜,冷涓豆腐豆香突出,質感滑嫩,更淋上胡麻醬~🔸刺身五品薄切魴鮄魚 真鯛牡丹蝦岩手縣令和怪物醬油漬吞拿魚赤身薄切魴鮄魚肉質柔軟,淋上柚子汁及灑上柚子皮後清新開胃;真鯛係厚切,肉質軟腍;牡丹蝦大隻鮮甜,加上海葡萄更添口感;來自岩手縣既令和之怪物非常新鮮,味道鮮甜,加上青檸啫喱及昆布,更顯鮮美;醬油漬吞拿魚赤身採用天然野生吞拿魚,經過師傅獨家秘方進行醬油漬,食既時候唔使再加任何調味,已經好夠味~🔸一品料理(三種類)西京燒銀鱈魚天婦羅煮物西京燒銀鱈魚魚肉滑嫩,富奶油香;天婦羅有鮮蝦、雞髀菇、南瓜、蕃薯同粟米芯,炸皮薄而香脆;煮物有雞髀菇、雞肉、豆腐、南瓜同蘿蔔,煮得非常入味。🔸食事:海膽丼哩個海膽丼真係超正,

餐牌上面有兩款廚師發辦既懷石料理可以選擇。

✨懷石料理 $688
🔸先付三品(按食用先後次序排列)
豚肉炒翠玉瓜
高糖蕃茄配冷涓豆腐

🔸刺身五品
薄切魴鮄魚
真鯛
牡丹蝦
岩手縣令和怪物
醬油漬吞拿魚赤身

🔸一品料理(三種類)
西京燒銀鱈魚
天婦羅
煮物

🔸食事:海膽丼
哩個海膽丼真係超正,壽司飯上面係北海道根室海膽,下面係加拿大海膽,兩款都鮮甜creamy,仲有大量三文魚籽,真係食每一啖都好幸福🥹

🔸湯:大蜆清湯魚麵
蜆肉新鮮大粒,魚麵麵質彈牙,非常特別~

🔸甘味:靜岡蜜瓜及朱古力泡芙
蜜瓜超級香甜,加埋朱古力泡芙,係非常圓滿既一餐。

午餐
2023-04-18 58 瀏覽
期待已久既omakase,上次食過lunch印象好深刻,決定要再黎食佢個omakase,分別有$1488 omakase同$1888 板前omakase,兩種價錢分別主要在於刺身同壽司份量。食物配搭做得好用心,由前菜開始就期待,前菜味道好開胃,有蟹肉同魚子醬點綴,太高級既一個前菜。之後既刺身唔洗講,非常新鮮,再到個A5和牛,佢既油脂分布好均勻,入口即溶,加蒜片一齊食更加有唔同層次既味道。到最後壽司,真係飽到要慢慢食,食物都好精緻,食得好開心滿足。
期待已久既omakase,上次食過lunch印象好深刻,決定要再黎食佢個omakase,分別有$1488 omakase同$1888 板前omakase,兩種價錢分別主要在於刺身壽司份量。食物配搭做得好用心,由前菜開始就期待,前菜味道好開胃,有蟹肉同魚子醬點綴,太高級既一個前菜。之後既刺身唔洗講,非常新鮮,再到個A5和牛,佢既油脂分布好均勻,入口即溶,加蒜片一齊食更加有唔同層次既味道。到最後壽司,真係飽到要慢慢食,食物都好精緻,食得好開心滿足。
2023-04-18 54 瀏覽
這間銅鑼灣的日本料理,餐廳裝潢以木系為主,感覺舒適雅緻,和室前更有日式流水擺設、石春路、長木櫈,營造仿如置身日式庭院。午市廚師發辦 $688,包三品前菜、五品刺身、三款料理、食事、汁物及甜品,共14道菜式,非常豐富。✨懷石料理 $688🔸先付(三品)🦋豚肉炒翠玉瓜🦋蟹肉水雲🦋高糖蕃茄配冷涓豆腐擺盤精緻,三款開胃前菜各有特式。🔸刺身(五品)🦋魴鮄魚🦋真鯛🦋牡丹蝦🦋岩手縣令和怪物🦋醬油漬野生吞拿魚赤身薄切的魴鮄魚以柚子汁及柚子皮調味,口味清新開胃。真鯛口感軟身,魚皮帶來煙靭口感。牡丹蝦配上海葡萄,加添了一份沖繩風味。岩手縣令和怪物,蠔身飽滿肥美,蠔尾脆身爽口,配搭青檸啫喱及昆布,蠔味突出。吞拿魚赤身,醬油漬味道剛剛好,沒有搶走吞拿魚鮮味,厚切口感令人滿意。🔸一品料理🦋京燒銀雪魚銀鱈魚非常肥美,魚皮燒至微脆香口,肉質細滑,魚油滿溢。🦋天婦羅天婦羅有炸海老、蕃薯、粟米芯、菇、南瓜,香脆可口,不油不膩。 🦋煮物煮物內容豐富,有南瓜、雞肉、大根、豆腐及雞髀菇。🔸食事🦋海膽丼令人瞪大雙眼的海膽山,有齊北海道根室海膽及加拿大馬糞海膽兩款海膽,肥美鮮甜,加上海量的三文魚籽,啖啖飯都食到海膽,海膽迷要失控

✨懷石料理 $688
🔸先付(三品)
🦋豚肉炒翠玉瓜
🦋蟹肉水雲
🦋高糖蕃茄配冷涓豆腐
擺盤精緻,三款開胃前菜各有特式。

🔸刺身(五品)
🦋魴鮄魚
🦋真鯛
🦋牡丹蝦
🦋岩手縣令和怪物
🦋醬油漬野生吞拿魚赤身

🔸一品料理
🦋京燒銀雪魚
銀鱈魚非常肥美,魚皮燒至微脆香口,肉質細滑,魚油滿溢。

🦋天婦羅

🦋煮物
煮物內容豐富,有南瓜、雞肉、大根、豆腐及雞髀菇。

🔸食事
🦋海膽丼
令人瞪大雙眼的海膽山,有齊北海道根室海膽及加拿大馬糞海膽兩款海膽,肥美鮮甜,加上海量的三文魚籽,啖啖飯都食到海膽,海膽迷要失控了。

🔸湯
🦋大蜆清湯魚麵
大蜆飽滿鮮甜,魚麵煙煙韌韌好彈牙。

🔸甘味
🦋朱古力泡芙
🦋靜岡蜜瓜
甜品都有兩款,真的太完滿了。

2023-04-17 50 瀏覽
知道屋企人去左幾星期旅行食得唔慣,於是媽咪一反香港,甶就帶左佢去食呢間位於銅鑼灣開平道既花貝。佢平時好少食日本料理,但其實佢都鍾意刺身,今晚佢食得非常開心同滿足。晚餐個omakase有分omakase同板前omakse,如果好似我地唔大食,叫omakase已經好足食,一定要餓住個肚黎食。無論係前菜、刺身、料理、壽司到甜品,每一碟都讚不絕口。鍾意擺盤既我,比三點其中既魚干吸引左,佢用左食得既貝殼型餅包住魚干,好迷你超級可愛。總括黎講,物超所值,因為所有材料都好新鮮,食得廚師既用心。最後個甜品都好讚,係綠茶蛋糕,配埋靜岡既蜜瓜,可以解到前面食滯既感覺。
晚餐個omakase有分omakase同板前omakse,如果好似我地唔大食,叫omakase已經好足食,一定要餓住個肚黎食。無論係前菜、刺身、料理、壽司甜品,每一碟都讚不絕口。鍾意擺盤既我,比三點其中既魚干吸引左,佢用左食得既貝殼型餅包住魚干,好迷你超級可愛。總括黎講,物超所值,因為所有材料都好新鮮,食得廚師既用心。最後個甜品都好讚,係綠茶蛋糕,配埋靜岡既蜜瓜,可以解到前面食滯既感覺。
2023-04-16 50 瀏覽
上星期同同事食lunch,去咗呢間日本野食。餐廳環境優雅,仲有包箱同塌塌米位。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و Lunch set 好多選擇,有刺身、丼飯同熟食。 🐟季節雜錦魚生 $498 擺盤好精緻,有7款刺身,包括帶子、真鯛、油甘魚、深海池魚、金目鯛、牡丹蝦同大拖羅。大拖羅油脂好重,入口即溶。😋😋 油甘魚同深海池魚好重魚味,金目鯛炙燒完令魚油味更突出。🤣 🥩和牛扒照燒 $488呢個set都好豐富(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 有前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯同甜品。和牛扒份量好多,油脂感重,肉質嫩滑,好食。😋  🍨甜品甜品係抹茶雪糕,抹茶味好濃。ദി˶ー̀֊ー́ )

🐟季節雜錦魚生 $498

🥩和牛扒照燒 $488

🍨甜品
甜品係抹茶雪糕,抹茶味好濃。ദി˶ー̀֊ー́ )
2023-04-15 32 瀏覽
今次去呢間Omakase裝修好靚,佢係以日式風格設計 餐廳內除左普通座位外,仲有啲榻榻米既座位🥢餐廳師傅仲幾貼心,問我地有冇咩特別唔食😆前菜首先係前菜,師傅清晰介紹,而且仲同我地講食前菜時既步驟🫶🏻汁煮花螺花螺大大粒,食落口感仲好爽,而且螺肉味道鮮甜,配埋佢既汁一齊食幾清新同開胃🤤海草莖呢個海草莖比較少食,所以都幾特別,佢既海草莖好有咬口,而且佢裏面仲配咗啲魚乾,所以食落鹹鹹地,但整體嚟講都唔錯蟹肉水雲Omakase咁多種前菜,個人就最鍾意食水雲😆佢呢個係加咗蟹肉,蟹肉食落幾彈牙同爽口,而佢個水雲食落酸酸甜甜,非常開胃👍🏻刺身佢呢個刺身拼盤擺咗好多唔同既花花裝飾做點綴,所以第一眼睇落去已經好靚,呢個拼盤有縞深、牡丹蝦同中拖羅🐟 縞深啫係深海池魚師傅切得幾薄所以望落好靚🤩另外牡丹蝦大大隻,食落彈牙仲粉粉地,而佢既蝦頭好大隻,蝦膏味好濃郁,可以見到佢既蝦殻花紋好靚🥰而佢既中拖羅仲好肥美,入口即溶茶碗蒸食完刺身之後就嚟碗暖暖地既菜碗蒸🥚茶碗蒸入面有鳴門卷、菇、白果等。佢既蛋味幾濃郁,仲好暖添🥰壽司帆立貝壽司🍣 師傳首先安排比較淡味既壽司先,佢俾咗舊大大舊既帆立貝俾我地!帆立貝食落鮮甜,而且仲

前菜
首先係前菜,師傅清晰介紹,而且仲同我地講食前菜時既步驟🫶🏻
汁煮花螺

海草莖

刺身

茶碗蒸

壽司
帆立貝壽司🍣
師傳首先安排比較淡味既壽司先,佢俾咗舊大大舊既帆立貝俾我地!帆立貝食落鮮甜,而且仲好厚肉添😋上面仲加咗啲青檸汁,所以味道更清新

左口魚壽司🍣
左口魚又叫平目魚,佢既魚味比帆立貝濃少少,食落幾加感。師傳仲係上面加咗啲牙蔥,牙蔥味道幾濃郁,同左口魚又幾夾😆

白蝦壽司しろえび 🍣
白甜壽司對比出面都係比較少見,白蝦味道甜甜地,食落仲粉粉地🦐上面仲加咗啲柚子皮絲,所以柚子味好香濃🤤

伊左目壽司🍣
伊左目魚身口感幾爽口,魚味更加突出。師傳係壽
司上面加咗醬汁同柚子胡椒,所以帶有微微辣味同柚子味😋

小池魚壽司🍣
小池魚壽司顏色較為淺色,魚身望落好靚🤩少少醋 酸
小池魚咬落幾有口感,仲爽爽地。上面加咗啲茗荷(薑芽 ),所以壽司帶有微薑味,幾特別既配搭👍🏻

黑鱸壽司🍣
呢個黑爐壽司係輕輕燒過下,所以食個陣好香燒烤味。而且因為黑爐魚比較肥美,所以燒完更加帶出返魚既油脂感😋另外,師傳仲加咗經甜酒煮過既紫菜,係師傅特別調製既,所以係出面都係食唔到呢個配搭😆

北海道根室海膽壽司
又一件充滿幸福感既海膽壽司🤤海膽食落甜甜地幾creamy。師傳係上面加咗啲藻鹽,藻鹽帶有微微海水味既鹹味,更加可以帶出返海膽既鮮味🤩

醬油漬拖羅壽司🍣
呢個壽司加咗啲特製醬油係參考日本師傅做法,係專for吞拿魚既。上面加咗啲紫蘇葉同芝麻,經過網燒後,油脂感同味道都更突出👏🏻

干瓢卷
呢個干瓢卷裏面係葫蘆瓜嚟,食落去甜甜地😋

江戶前玉子燒
呢個玉子燒上面加咗啲蜜糖,因為佢係熱熱地,所以蜜糖味更加香濃🥰

お碗
呢個湯係麵豉湯,飲落暖暖地,裏面仲有好多材料,有大大隻既蜆,味道都幾鮮甜

泡夫 抹茶奶凍

2023-04-14 37 瀏覽
今日慶祝朋友搬新屋,係屋企坐完就係附近食個靚飯,上網見人推薦花貝日本料理既omakase,於是就黎左。呢度樓面好靚,入到黎好大,餐廳安排左我地坐吧台,可以同師傅交流~一坐低師傅問我地有冇咩唔食,一時之間唔太諗到🤣 就隨便師傅拍板吧。首先我地食開胃菜,底果d係酸酸甜甜既啫喱,我中意酸野,冰涼好過癮好開胃。然後係三款刺身,好新鮮,當中我特別中意牡丹蝦!好彈牙。之後刺激既環節黎啦,竟然有白子😱😱😱其實平時我唔食内臟,估唔到今次omakase撞到正,咁我唯有試下啦~話說師傅話白子即係精囊,真係要衝破一個心理關口先食得落!不過食落都唔錯嘅,一啲都唔聲,口感少少彈牙得來又有啲軟林林,係幾特別,會明白點解有啲人鍾意食,不過我都係試一次就夠了!因為我真係唔係好敢食內臟。黎食廚師發辦嘅人如果唔食內臟記住一開始就同師傅講~接着呢一味賣相好精美,原來成把扇都係食得的,佢係有啲酸酸甜甜嘅炸物,梅條,口感好似食薯片咁。而上面嘅魚子醬新鮮就當然唔使講,好回味!之後有魷魚仔5條,爽口彈牙加上面既調咊醬好惹味,好夾。戲玉來了!壽司,首先係赤貝(右下),好爽口新鮮。金目鯛,好鮮甜,多汁。縞縿,好有魚香既鮮味👍平目,左右

然後係三款刺身,好新鮮,當中我特別中意牡丹蝦!好彈牙。

而上面嘅魚子醬新鮮就當然唔使講,好回味!

之後有魷魚仔5條,爽口彈牙加上面既調咊醬好惹味,好夾。

戲玉來了!壽司,首先係赤貝(右下),好爽口新鮮。

金目鯛,好鮮甜,多汁。
縞縿,好有魚香既鮮味👍
平目,左右魚,入口即融,有炙燒既香味,好正。

喜知次,第一次食,超驚喜!!好肥美!!
小肌,鮮魚味道。
大拖羅,好甜好幸福既感覺!
海膽😍 好甜美👍

玉子,今次嘅做法唔係平時食開嘅口感,特別彈牙。

海膽豆腐湯,好鮮甜。

最後與一個超級好味嘅甜品,抹茶奶凍作結,佢嘅抹茶好濃,日本紅豆好甜,好正。
📌 花貝日本料理📍 銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於銅鑼灣的CUBUS上面入夜後環境幽靜宜人✨ 和式設計用了很多流水植物元素🌿相當高級優雅💫*⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗服務員態度親民.ᐟ.ᐟ👍🏻 會不停斟茶🍵 全程都是廚師發辦~👨‍🍳🤍˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗食材超級新鮮推薦吧檯位置😍可以望住師傅逐樣整壽司同刺身非常有特色!✨提提記得網上預約☺️。◕‿◕。˗ˏˋ Omakase $1488 ˎˊ˗▫️酢水雲毛蟹配土佐啫喱加銀箔煙燻魚子醬▪️牡丹蝦·天然赤身·活北寄貝▫️鮟鱇魚肝最中餅配金箔魚子醬▪️天婦羅海蝦 · 玉米筍 · 杏鮑菇 · 南瓜 · 番薯▫️蓴菜生蠔配三文魚籽(日本小長井豪)▪️赤貝 · 魴鮄 · 金目鯛 · 平目 · 小肌 · 天然拖羅 · 黑鯥 · 海膽▫️鯛魚湯▪️蕨餅 · 蜜瓜 · 紅豆抹茶奶凍💚🥰😍˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ ❥ 天然拖羅呢個係真 · 野生捕獲吞拿魚.ᐟ.ᐟ個人非常非常推薦這個。◕‿◕。全餐最滿足係食呢件天然嘅肥美拖羅🤩 味道真係一流肥美飽滿 一試難忘💕❥ ❥ 海膽手卷🔥🍣🍙睇住師傅整紫菜好得意!!!師傅會親手遞手卷比我地所以要

📌 花貝日本料理

▫️酢水雲毛蟹配土佐啫喱加銀箔煙燻魚子醬
▪️牡丹蝦·天然赤身·活北寄貝
▫️鮟鱇魚肝最中餅配金箔魚子醬
▪️天婦羅海蝦 · 玉米筍 · 杏鮑菇 · 南瓜 · 番薯
▫️蓴菜生蠔配三文魚籽(日本小長井豪)
▫️鯛魚湯
▪️蕨餅 · 蜜瓜 · 紅豆抹茶奶凍

💚🥰😍

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗

❥ ❥ 天然拖羅
呢個係真 · 野生捕獲吞拿魚.ᐟ.ᐟ
個人非常非常推薦這個。◕‿◕。
全餐最滿足係食呢件天然嘅肥美拖羅🤩
味道真係一流
肥美飽滿 一試難忘💕

❥ ❥ 海膽手卷🔥🍣🍙

睇住師傅整紫菜好得意!!!
師傅會親手遞手卷比我地
所以要快啲接住🙏

海膽味道出色 鮮美豐腴😍
口感甘香黏口😍
食完仍在齒頰留香🥰💥✨

❥ ❥ 鮟鱇魚肝最中餅配金箔魚子醬
呢個貝殼嘅賣相真係真係真係好靚🌹
魚子醬好香好入味🥢
入口個下瞬間即溶~

❥ ❥ 酢水雲毛蟹配土佐啫喱 🦀

❥ ❥ 天婦羅 🍤
全部炸物嘅炸衣微脆而唔會太厚
大蝦表面炸得非常香脆🍤
炸杏鮑菇一啲都唔會覺得炸得油膩
炸玉米筍、南瓜同番薯食落香口🍠
配上天婦羅汁好香甜🤩

🔍 價錢:8/10
🔍 服務:9.5/10
🔍 Overall: 9.5/10
2023-04-12 30 瀏覽
4月拎完bonus 梗係要食返餐好😍 揀咗我最鍾意嘅日本菜 omakase 慰勞一下自己👏🏻 我lunch time去食 呢間餐廳係銅鑼灣 一去到就見到有和室設計 啱晒成班人一齊食😆 向右走就見到omakase bar枱同卡座江戶橋 $688🍱先付三品汁煮花螺花螺以醬油煮製 可以同時食到醬油甜味同花螺本身鮮甜蟹肉水雲蟹肉碎甜身 水雲用日本豉油配製 食落滑身又開胃海草幹呢個比較特別 係海草幹絲 另外加入腐皮同魚乾等材料 整體幾香口😙🐟刺身三品高深即係深海池魚 師傅將佢切薄至半透明 加入柚子醬油同柚子鹽 柚子鹽仲好似金粉咁點綴😚 高深魚軟身同清牡丹蝦配海葡萄牡丹蝦已經頭身分開 蝦頭多膏又好鮮甜 蝦肉軟身黏口🦐 海葡萄好似蟹子咁 細細粒 脆卜卜 同牡丹蝦口感不同☺️中拖羅中拖顏色好靚 漸變色 由紅至粉紅😋 拖羅味香濃 後半部分有半溶口感 好軟熟☺️🍲茶碗蒸茶碗蒸表面有一層甜醬油 比平時嘅茶碗蒸不同 而且茶碗蒸質感比較多空氣泡🍣握壽司八貫+卷物帆立貝大隻厚肉嘅帆立貝 加咗青檸汁 食落將帆立貝嘅鮮甜味更出🥰 壽司飯比較軟綿 醋味唔會太多 適中平目 即係一般叫嘅左口魚 左口魚配上蘿蔔蓉同芽蔥~ 左口魚

江戶橋 $688

🍲茶碗蒸

🍣握壽司八貫+卷物
帆立貝

平目
即係一般叫嘅左口魚 左口魚配上蘿蔔蓉同芽蔥~ 左口魚本身唔算太濃味 但都好肥美😚 蘿蔔蓉嘅酸味帶出 顯魚鮮味

白蝦
唔係成日係omakase 見到嘅白蝦 白蝦食落比平時嘅蝦甜🦐 白蝦一大堆疊上 口感會有啲漿口 加上柚子皮絲

伊左目
個人幾鍾意呢件壽司 一嚟佢顏色幾靚 二嚟伊左目加入咗柚子胡椒 香又帶少辣 特別香口☺️ 加上伊左目質感比較爽身 留下嘅魚皮位置口感不同

小池魚
師傅特意為小池魚淺漬 小池魚味較重 魚上加咗薑黃 薑味唔會太重 反而會有少少酸 加強口感同味道🥹

黑鱸
黑鱸上放咗經甜酒煮過嘅紫菜 黑鱸魚甜美厚身 另外亦有少少火炙

根室海膽
係uni😍 師傅冇特別再另加配料 只係加咗少少藻鹽 鹽令uni鮮味突出

醬油漬天然大拖羅
到最後一件壽司 大拖羅!師傅為拖羅網燒 所以會見到格仔紋~ 另外大拖羅經醬油漬 係用拖羅專用嘅醬油 所以拖羅既有火炙香 又有醬油香味🤩 最後加上切絲嘅紫蘇葉同芝麻 平衡返拖羅肥膩感 又唔會搶晒啲味👍🏻

醃蘿蔔卷物

江Q卷
即是江戶前玉子燒 加上蜜糖 令江Q卷更加似蛋糕😆 質感有好軟 又帶少少半熟感覺

大蜆麵豉湯

抹茶布甸配泡芙

*師傅好nice 會特別以日文介紹菜式添🥰
*漬物嘅蘿蔔係佢哋自製 比一般冇咁酸
2023-04-08 23 瀏覽
今日又去咗花貝食lunch,上次試咗刺身,今次就試下佢嘅和牛扒照燒。lunch set另外仲有天婦羅同壽喜燒,啱晒鍾意食日本野嘅朋友仔。Lunch set 有前菜、刺身兩切、茶碗蒸、白飯、漬物、湯同甜品,男士都一定夠飽。🤣和牛扒照燒 $488和牛好厚身,油脂感重,入口好重牛味。燒到五成熟啱啱好,肉質嫩滑,好好食🤤季節雜錦魚生 $498 朋友就叫咗我上次食嘅雜錦魚生,今次有7款魚生,朋友最鍾意食大拖羅,油脂夠重。另外火炙金目鯛都唔錯。😋

和牛扒照燒 $488

季節雜錦魚生 $498

原本係諗住慶祝生日 除咗大樓環境好啲,我都真係唔值得六百幾蚊食個so called “omakase” 。食物質素整體都只係$200質素🥲最期待嘅海膽,但海膽是臭的,仲有個唔知乜嘢腐皮湯⋯⋯⋯⋯ 個湯完全冇日式風味,自己煮都好味過佢。我真係寧願你俾個麵豉湯我飲好過。總括而言,咁嘅質素,真係寧願俾貴少少食間好啲 覺得比呢度嘅所謂既好評蒙蔽咗🥲 食完望返呢度啲評價先發現全部都係職業打手。我係真金白銀自己俾錢去食 🥲水魚
原本係諗住慶祝生日
食物質素整體都只係$200質素🥲

最期待嘅海膽,但海膽是臭的,仲有個唔知乜嘢腐皮湯⋯⋯⋯⋯
個湯完全冇日式風味,自己煮都好味過佢。
我真係寧願你俾個麵豉湯我飲好過。

總括而言,咁嘅質素,真係寧願俾貴少少食間好啲

覺得比呢度嘅所謂既好評蒙蔽咗🥲
食完望返呢度啲評價先發現全部都係職業打手。

我係真金白銀自己俾錢去食 🥲水魚
Lunch  omakase  set
花貝係位於銅鑼灣嘅日式餐廳環境好闊落 吧枱、卡位、獨立房間都有今晚嚟食ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ有兩個價錢 分別係 $1488 / $1888同家人揀咗 $1488嘅餐食材高質 每道菜擺得好有心思 值得推介💛先付➼水雲毛蟹肉賣相好精緻 毛蟹肉鮮味十足上面有金箔魚子醬 下面有柚子啫喱💛刺身三點➼薄切石鯛石鯛肉質細緻鮮嫩 口感細膩配上芥末醬同柚子醋 打開味蕾➼白蝦配魚子醬白蝦好鮮甜 魚子醬令味道更有層次➼北寄貝味道鮮甜 帶種甘味口感爽脆 加入檸檬汁更提鮮💛季節限定➼真鯛鮟鱇魚乾卷大片真鯛魚包住鮟鱇魚乾配上魚子醬同酸甜醬汁 仲有三文魚子、金箔伴碟💛一品料理➼花竹蝦膠海膽卷好有心思嘅一道菜 外層係紫菜天婦羅 包住由花竹蝦製成嘅蝦膠內藏海膽 入口鮮味爆發💛酢物➼令和之怪物 大船渡灣蠔肉飽滿鮮甜 重海水味 上面加入海葡萄同柚子啫喱點綴💛手握壽司8貫彷彿魚: 魚味濃郁細膩 甘甜清香帶子: 鮮甜超厚肉 深海池魚: 入口魚油甘香細膩赤貝: 口感爽脆 鮮味十足中拖羅: 顏色粉紅 鮮味又帶魚油香沙甸魚: 伴上薑蓉 味道突出赤鯥: 輕輕用火燒帶出魚油香味 肉質嫰滑海膽: 超級鮮甜 味道濃厚又甘甜 好滿足💛蟹肉豆腐羹連湯都
花貝係位於銅鑼灣嘅日式餐廳
環境好闊落 吧枱、卡位、獨立房間都有
今晚嚟食ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ

💛季節限定
➼真鯛鮟鱇魚乾卷
大片真鯛魚包住鮟鱇魚乾
配上魚子醬同酸甜醬汁
仲有三文魚子、金箔伴碟

💛一品料理
➼花竹蝦膠海膽卷