2015-03-25 2401 瀏覽
元朗開了茶木實在不得了!一個月內吃了三次,繼首訪的午餐及蛋糕,在大年初一及上月尾都分別吃了兩次! 初一都有開門?是的,不過假日除了不設午餐供應,而且還要加二收費。不過元朗實在太多食肆不開,難得可趁新年完成Honey Toast心願,OK啦!這回大家沒點飲品了,只飲店內提供的免費水,另外點了兩咸兩甜當下午茶。首先是 溏心蛋 ($28),沒有特別的煙熏香氣,不過成品溏心效果不俗,蛋芯香甜迷人,味道的確幾好吃。傻豬囝囝竟然不識貨的不吃蛋黃,甜魔媽媽不客氣獨吞兩隻了!另外點了 麻油雞翼麵 ($53),一碗麵有三隻雞翼,賣相吸引,不過吃來沒甚特別。麵及湯則繼續仍算不錯,不過這些其實都只是頭盤,意思意思而己,我更期待甜品環節啊! 可恨是日想吃的心太軟缺貨,改點了 士多啤梨奶凍 ($42)。成品比預期中好,主要是那球士多啤梨雪糕又大又多果肉(應該是 Dreyer's),同上奶凍也質感細滑迷人,好吃。  最期待的 綠茶紅豆黑糖磚塊 ($72) 出場了!成品其實有一點失望,因為靈魂的綠茶雪糕味道麻麻,紅豆就還不錯,相信如果選擇草莓香草蜜糖磚塊會出色很多。多士香脆度也遠不及 Dazzling Cafe,不

麻油雞翼麵

士多啤梨奶凍
最期待的 綠茶紅豆黑糖磚塊 ($72) 出場了!成品其實有一點失望,因為靈魂的綠茶雪糕味道麻麻,紅豆就還不錯,相信如果選擇草莓香草蜜糖磚塊會出色很多。多士香脆度也遠不及 Dazzling Cafe,不過這樣正好適合小朋友享用;其實上這份多士 5 分鐘就給我們消滅了!

綠茶紅豆黑糖磚塊
今餐埋單 $230 左右,見甜魔小妹吃到不太心足的樣子(其實甜魔媽媽也一樣未滿足),於是月尾又再訪,這次是攻著草莓香草蜜糖磚塊而來!
草莓香草蜜糖磚塊
終於吃到了草莓香草蜜糖磚塊 ($70):用上 Dreyer's 草莓雪糕、大量草莓的成品果然香甜好吃,不過我覺得忌廉還可以多些;反正吃這東西就預了肥,下次要叫多忌廉~
這天也點了 酥炸排骨麵 ($58),排骨也即豬扒是另上的,估不到份量多得那麼誇張!豬扒肉厚同時件數超多,老實講單是吃它都飽到上喉嚨... 成品也沒太油,可說質量兼優很抵食。麵的份量反而不算很多,湯頭鮮濃,而且麵條Q彈好吃,繼淨多士、這麵也給為食妹吃了不少。
酥炸排骨麵
當日也盡用了最後的新張 Coupon,換了兩件 鳳梨酥 (原價$28):成品是估不到的出色,外層薄身鬆脆,中間的果肉豐富成絲,味道酸甜開胃,我喜歡它比微熱山丘更多!
鳳梨酥
太飽關係包了一件回家,打算留給老公吃,怎知卻給工人姐姐偷吃了!沒法子,她也是名甜魔啊... 唉,越寫越期待台北之旅,不過旅行後肯定會胖幾圈回來,實在又期待又傷心啊
士多啤梨奶凍
鳳梨酥
草莓香草蜜糖磚塊
酥炸排骨麵
1K
ya ya ya 元朗開了茶木好一段日子,每次經過都大排長龍~前陣子忍不住要一試,硬著頭皮排隊排了一個鐘(其實好像是個半鐘才對…)終於可以進內!限時90分鐘,呃…雖然我也明白要做生意…但排隊用上了句鐘,卻限時進食,感覺難免有點不是味兒呢…元朗店還很新,所以衛生很好,擺設也好美!桌上有紙巾和牙籤,十分整潔,如此繁忙仍然保持質素,值得一讚。點菜後會派你一個點菜單和夾子,吃罷就拿著它自行出去結帳便可,也許這是Taiwan Style吧!我要了一個蘋果黑莓茶。玻璃茶壺上,下面有蠟燭熱著。上桌的時候看不到蘋果又看不到黑莓,只見一些玫瑰花蕾,還以為上錯了(汗)原來喝甚麼茶是用茶包來區分,喝下去確是有淡淡的果味。一壺可以沖上兩三杯,還可以要求加熱水再沖,第二次沖泡味道還可以的。我覺得有點點稍甜,喝是不錯,但不是解渴之選。妹妹的香蕉巧克力冰淇淋。幾大杯,而且香濃蕉味~喜歡香蕉的朋友可以一試!妹妹說朱古力味不夠,的確是蕉味遠遠超過朱古力味。古早烤香腸肉燥飯。本來對茶木甜品飲品以外的食物沒太大期望,但卻幾好味~台灣腸,肉燥,鹵蛋,甚至配菜和白飯,都有十足台灣味道!令人喜出望外!因為碰上過不少掛羊頭賣狗肉的
元朗店還很新,所以衛生很好,擺設也好美!
古早烤香腸肉燥飯。本來對茶木甜品飲品以外的食物沒太大期望,但卻幾好味~台灣腸,肉燥,鹵蛋,甚至配菜和白飯,都有十足台灣味道!令人喜出望外!因為碰上過不少掛羊頭賣狗肉的港式台食,所以茶木這個飯我給很高的分數!份量是有點少啦…(相比起甜品!)
聽我妹妹說這是新菜式黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊。平時有選擇困難的我一早就鎖定了要這一款,因為另外幾款沒有朱古力…所以我就很容易選擇了我的第三最愛綠茶了~(第二是藍莓)麵包切成長條狀,應該以蜜糖微微的刷過再烤至香脆,吃到淡淡的甜味。紅豆煮得透,淋淋的,配上黑糖漿,還有邊吃邊溶化的綠茶雪糕,其實真的非常之甜,甜得你一邊吃一邊對自己說要減肥,不過吃甜品本來就是這樣子嘛。加上少許可有可無的雜莓,賣相很震撼,要兩個人才可以吃得下整份啊!

服務方面我覺得都不錯,服務員全部都很年輕有活力,也有禮貌。如果不用排隊超過30分鐘的話絕對再來的(笑)

2015-03-16 1885 瀏覽
係元朗開完會, 經過新元朗中心, 咪入去搵野食...行左幾層, 見到間茶木無咩人咪入去試下, 原來係新開, 無幾耐唔駛排咁耐就坐入去的感覺超好我點左個lunch set, 要左鴨腎,台式肉燥飯同埋三杯雞。個鴨腎食落係幾香的, 好重黑麻油味, 有少少辣辣地, 我本身唔食辣都接受到。肉燥飯我就唔係咁喜歡啦, 肉燥唔夠香, D飯又硬...個三杯雞, 會唔會係咁先, 一D雞味都食唔到wor, 係香港, 想食件有雞味的雞送都幾麻煩加錢點左個水果紅茶, 酸酸甜甜清油膩, 重可以撈粒話梅上黎食。最後同朋友一齊share左個杏仁條,  一片片好薄, 食ge時候重有少少暖暖地,  就係有d熱氣, 配埋凍咖啡應該會更加好, 可惜我已經點左個水果茶了。整體黎講, 算係一個唔錯的午餐ge

整體黎講, 算係一個唔錯的午餐ge
杏仁條
題外話/補充資料: 可能岩岩開, 唔似其他分店咁多人, 好快就入得去坐
2015-01-28
20 分鐘 (堂食)
杏仁條
  • 鴨腎
2015-03-09 2198 瀏覽
年初二的時候,因為跟爸爸一起在元朗表演的關係,搵食地點都局限了在新元朗中心,第一時間就想到新開的茶木了~!從未在香港湊過台式吐司/窩夫熱,這次偶然有機會一試,等了10分鐘左右就可入座,據聞一向都是排長龍的,新年不用排的代價就是加二收費 ~! 這年代在普通餐廳還有加二收費,認真老土兼核突,但8點早餐後到現在2點多了,不吃不行單是門前的蛋糕櫃,吸引度一般,看來大家都將焦點放在吐司身上這裡梳化半卡座的一排設計,也讓人坐得舒適的,一室簡約田園風,看餐牌封面就知道,應該會定時轉Menu,還不錯 價錢中上,也從不明白為何waffle/toast的價錢每每定價近百,只是大堆頭的生果麵包雪糕 紅燒牛肉麵 [$62] - 湯頭一看並不算濃,麵條都是粗身帶咬口的,但配料中的大件紅蘿蔔,唔止 唔入味,直程是生的硬的~! 太可惡,而牛肉的筋位甚多,有一件甚至韌得最後要放棄 對台灣菜沒有太大興趣,過往也只到過一次墾丁茶房,這裡的裝修也是喜愛的色調和風格,除了加二收費,還有限時90min用餐時間,在午市來說也充足的 蚵嗲肉碎泡飯 [$64] - 這個的份量、味道和食材配搭都十分滿意,而且吃這些暖一暖胃也很不錯;蚵
單是門前的蛋糕櫃,吸引度一般,看來大家都將焦點放在吐司身上
蚵嗲肉碎泡飯 [$64] - 這個的份量、味道和食材配搭都十分滿意,而且吃這些暖一暖胃也很不錯;蚵仔粒粒飽滿,帶點薑絲去腥味,不用像牛肉麵一樣吃到一肚氣
原先想點雙色地瓜花枝餅卻售罄,就轉點了鹵水拼盤,豈料質素極高,比檯上任何一樣都來得出色,牛展、雞翼、大腸、腩肉、大腸、鴨腎、豆腐、雞蛋。當中以大腸和鴨腎最美味,也不能錯過放底的豆腐,每種食材的鹵水味都恰到其位,沒有不入味或是過鹹的通病,而且這樣一數,也有八種食材之多,性價比很高
原先點菜時一次過點甜品後上的,但店員說最後才叫就可以了,餐廳沒有「後上」的經驗,ok~點了黑糖抹茶紅豆吐司 [$70],成品也帶有不少草莓藍莓,看似不太夾但其實種種食材配搭上來都很甜美清新,吐司每條都像BBQ的蜜糖多士般,超好吃~! 但餐具就顯得非常不便,叉的尖尖分得那麼開幹麼?
抹茶雪糕不期望是H牌的,味道一般,但有紅豆蓉與黑糖漿加上吐司條本身極美味,點一個分享還是值得的;魚子醬點的這個~!但上菜時忍唔住熄左機 XD 嘩哈哈哈哈~~~
到差不多吃完之際,突然快叉完畢,彈起身食吐司,真心笑鳥~總算有兩條吐司獲分配
平日下午有lunch set,不用再加二,應該性價比會高一點,這一頓午餐吃了我們一家三百多,條氣唔太順 [特別是牛肉麵其實難食到想退],下次都會再來的,如果唔洗等,三兩個小朋友分享吐司會好開心
題外話/補充資料: 笑面是給吐司跟拼盤
2015-03-08 1464 瀏覽
可能元朗呢間新開啦,啲員工做野勁生手。 都有去其他茶木分店食,等勁耐就梗架喇,但元朗呢間,等既時候留意到佢啲員工做野勁唔快手,明明都有空枱,都唔拿拿臨帶位,啲枱空左一陣,負責安排帶位的員工都唔得爽手。出面勁多食客排隊,比著其他餐廳,識做既一定唔會咁慢...更加唔會自己傾計都唔俾客人入去坐住先,可能茶木覺得佢唔憂做啦,啲客等成個鐘都會等,日日勁多人排隊,罰企冇分別,其實食個飯啫,等成粒鐘真係攞苦黎辛! 但新元朗中心食肆又冇乜幾多間,唯有局等。 野食質素方面,點左台式炸雞排麵同排骨麵,都係keep 住茶木既水準啦,同其他分店一樣,係好味既。雞排新鮮炸起,份量多,用籃上賣相亦好,台式麵都夠彈牙,牛肉面湯底亦有風味。排骨賣相同味道亦有水準。但呢個價錢食一碗麵,其實同區好多台灣食店都做到好有風味既台灣麵了,性價比好好多,茶木都幾貴下,分別可能就貴在個裝修,同啲特別賣相的碗同杯。成餐飯有二個員工打爛野,好驚 可能啲碗太重,佢地拎唔慣啦。飲品就叫了柚子梳打,係柚子茶溝梳打水,簡單得黎好味,不是間間台式餐廳都有得飲。仲有珍珠奶茶,不過不失的味道,以珍珠奶茶味道黎計,個人覺得街邊的台式珍珠奶茶好味啲
雞排麵,排骨麵
可能啲碗太重,佢地拎唔慣啦。

飲品就叫了柚子梳打,係柚子茶溝梳打水,簡單得黎好味,不是間間台式餐廳都有得飲。仲有珍珠奶茶,不過不失的味道,以珍珠奶茶味道黎計,個人覺得街邊的台式珍珠奶茶好味啲。

最後,收銀態度也不好,佢自己唔得閒,要我等到佢得閒,快手啲啦,咩都要人等,真係手腳慢

我諗我有好一段時間都唔會再來幫襯
2015-02-22
雞排麵,排骨麵
2015-02-24 1885 瀏覽
新年期間,好多食店都無開,又唔想留係屋企食,咁就黎左新元中新開嘅茶木試下,等左個半鐘先有位,認真誇張!等等等,睇定餐牌先,甜品依然吸引,都係要叫番個。終於有位,坐係路邊嘅一張兩人枱,都算幾濶。餐具幾乾淨點完菜會送上呢個,幾cute又唔使驚張單周圍飛。蘋果黑莓花茶 ($32)蘋果同黑莓味較淡,倒是飲到啖啖玫瑰花茶味。香蕉巧克力冰淇淋 ($32)好重香蕉味,朱古力味不濃,雲呢拿味雪糕幾滑,但整杯野極甜。古早烤香腸肉燥飯 ($58)肉燥半肥瘦帶有香菇,調味不錯,煎得香脆的台灣香腸好好味,唯份量較少。黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊 ($70)最期待嘅甜品到了,賣相不錯。層層疊原來唔係平時個隻蜜糖磚,無左麵包邊得返中間啲麵包心,甜甜的好食。雪糕綠茶味唔重,紅豆好綿好甜,幾好食。個半鐘進食時間其實都夠,食左一個鐘倒咋,見出面仲係咁多人等位,早啲讓返張枱出黎。

餐具幾乾淨
點完菜會送上呢個,幾cute又唔使驚張單周圍飛。
蘋果黑莓花茶 ($32)
蘋果同黑莓味較淡,倒是飲到啖啖玫瑰花茶味。
香蕉巧克力冰淇淋 ($32)
好重香蕉味,朱古力味不濃,雲呢拿味雪糕幾滑,但整杯野極甜。
古早烤香腸肉燥飯 ($58)
黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊 ($70)

2015-02-22
90 分鐘 (堂食)
以台式悠閒裝修 + 蜜糖厚多士成功大響名堂的 茶木,終於也開到來新元朗中心啦!雖說還有不夠2個月,就是一家幾口遊台的日子(鐵定復活假出遊!!),也照樣拉了老公來吃。不要管這裡的食物是否正宗台灣口味,總之它定價合理、味道不差,環境佈置又花過心思,予人一份台式悠閒感,的確是幾吸引人的。新元中店的位置較偏,也一樣出現人龍。 首訪是個平日的中午,推著已睡Matthew的兩口子,一抵達先於自助取票機,同時取了1-2人及3-4人票。兩者都要等1-2張檯,後來細檯先有位,但我們最終坐了3-4人卡位,方便泊車。 原來用手機已可追看叫號了!平日中午有較抵食的 Lunch Set,內容分為 $58 的自選套餐(前菜 + 麵/飯 + 主食),以及 $56-65 的午市麵食套餐。套餐有三款飲品送贈,食客可以加錢升級 $29 以下飲品 (+$9),或是綜合水果茶及其他飲品 (+$14),另外也可加 $18 追加原價 $38 的蛋糕。 早前在銅鑼灣店點過綜合水果茶,感覺非常麻麻,反正我們另有新開張送珍珠奶珠的優惠劵(就在門外的 T.News 附送),就點了較滋潤的 黑糖薑母茶,成品不大,味道頗薑算不俗。這就是用

原來用手機已可追看叫號了!

黑糖薑母茶
這就是用 coupon 換來的 凍珍珠奶茶,要了少冰,茶奶味不太強,但就幾和諧,佐餐飲用挺不錯;最喜歡它的珍珠口味微甜,口感又夠Q,二人分嚐啜得咬得很過癮。
凍珍珠奶茶
我要了自選套餐,內容選了味付小魚炸花枝丸 + 台式肉燥飯 + 紅蔥醬油嫩鴨,聽上去很豐富,其實每款食物都很袖珍,正常女生吃還可以,男生或大食的未必夠飽的。
打平拍可以看到真相,想要美一點的效果就打斜來一張吧!事實上,這份午餐中最美味也是前菜的 味付小魚炸花枝丸,不是花枝丸特別,而是味付小魚鮮美好吃,襯以青瓜很清新。

另外台式肉燥飯及紅蔥醬油嫩鴨味道不差,但又未致驚喜,這個價位算是收貨了。

老公點了 TeaWood 紅燒牛肉麵 ($60),這個就真心不錯,湯底頗為鮮濃並帶淡淡藥材味,麵條也算彈牙,配上清甜好吃的蘿蔔、紅蘿蔔及鬆化牛展,不比這區龍頭士林台灣麵失色。

TeaWood 紅燒牛肉麵
當然,茶木最吸引我的,絕對是它的蜜糖厚多而非台食。不過大家都作病作病的,熱氣的脆多及雪糕還是少吃為妙,改用特價惠選點蛋糕算了。反二那陣容也挺吸引,未試不心息嘛~
點了人氣的 綠茶紅豆蛋糕 Green Tea and Red Beans Cake,成品小小一件,質感及濕潤度OK,綠茶味較輕,襯上香甜的紅豆還算不錯,以優惠價 $18 可以一吃,原價 $38 就太貴了。
綠茶紅豆蛋糕
另一款要了 小茶木劇院 TeaWood Opera,成品的層次感及質感都OK,其中咖啡慕絲的香氣頗突出,可惜朱古力層的味道很假,讓我這朱古力迷很失望。這個不太推介了。

小茶木劇院
這頓加一後埋單 $170,算是物有所值,可未吃到蜜糖厚多士始終不心足。咳好後必要重來!
最後... 多謝好動豬整頓都在沉沉睡著,當離開時才醒來,讓兩口子有寧靜的一頓。為表讚揚,之後帶他到舊居的遊樂場開心玩樂吧~快到羊年了,新年最大希望:我們一家都要健健康康~
2015-02-10
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
黑糖薑母茶
凍珍珠奶茶
TeaWood 紅燒牛肉麵
2015-02-16 1436 瀏覽
本來去食德國菜,點知被人包場,咁就去下新開的茶木,一去到,見人好多,當然要等,一等就9個字,入到去就急急點菜,因為得45分鐘食用,寶島三小碟,溏心蛋夠味,同甜,梅子豆乳肉排,淋同夠入味,應該是糖醋骨,四季豆就一般般,冇特別,蝦卷就薯絲好香脆,蝦彈牙,黑糖薑母鴨,鴨同黑糖夾,唔辣,甜甜地,但有點韌,85度朱古力雞排手作麵,麵本身比較軟熟,雞排同朱古力味不太夾,唔甜,都唔苦,一般芒果蜜糖吐司,好大個,好高,有雪糕,蜜糖吐司,芒果,綿花糖,雪糕幾好食,蜜糖吐司甜脆,芒果都ok,都幾滿足,生果花茶由多種生果混成,有火暖著,少少甜,加份話梅,帶點酸,易入口,ok,但兩杯份量,少了一點,總括來就,食品新奇有趣,好多都是自家發明,味道不算出眾,但勝在花款多
本來去食德國菜,點知被人包場,咁就去下新開的茶木,
寶島三小碟
溏心蛋夠味,同甜,
溏心蛋
梅子豆乳肉排,淋同夠入味,應該是糖醋骨,
肉排
四季豆就一般般,冇特別,
四季豆
蝦卷就薯絲好香脆,蝦彈牙,
馬鈴薯絲炸蝦卷
蝦彈牙薯脆
黑糖薑母鴨,鴨同黑糖夾,唔辣,甜甜地,但有點韌,
黑糖薑母油嫰鴨
85度巧克力奶油雞排手作麵
芒果香草磚塊蜜糖吐司
入面有焦糖吐司
熱帶水果茶
45 分鐘 (堂食)
寶島三小碟
馬鈴薯絲炸蝦卷
黑糖薑母油嫰鴨
85度巧克力奶油雞排手作麵
芒果香草磚塊蜜糖吐司
熱帶水果茶
今日同屋企人去元朗吃午餐,之前在網上見到新元中有茶木,之前去過CWB分店,知道元朗有分店,決定同屋企人去試新分店,位於新元朗中心3樓,地點十分方便,我們去到時候有不少人等位,這裡自助取飛,我們等了30分鐘左右,我們入座後開始點野食,環境都幾好,食物水準又唔錯,新竹米粉十分好味,湯底都唔錯呀,並不會太咸,杞子魚湯就一般,奶油魚柳都OK,黒糖姜茶亦都幾好飲,整體幾好,服務都OK味道:整體幾好吃服務:我覺得OK環境:這裡幾好,座位坐得舒服價錢:58元,尚箅抵食番吃:應該再來

味道:整體幾好吃

服務:我覺得OK

環境:這裡幾好,座位坐得舒服

價錢:58元,尚箅抵食

番吃:應該再來
杞子生菜魚湯
新竹米粉
黒糖姜茶
2015-02-11
30 分鐘 (堂食)
杞子生菜魚湯
新竹米粉
黒糖姜茶
  • 黒糖姜母茶
2015-02-11 1464 瀏覽
今日同阿女去元朗行街,阿女提議去新元朗中心新開台灣料理,因為她想吃茶木,就去了新元中茶木,我們去到時候,有不少人等位,等了20分鐘就有位,我點了酥炸豬排肉燥飯,小食有花技丸,飲品要熱珍珠奶茶,熱飲珍珠奶茶另加9元,珍珠奶茶平時凍飲,熱飲都是第一次接觸,花枝丸又幾好吃,反而豬排就麻麻地啦,珍珠奶茶就甜咗些小,味道整體就一般,環境就幾好,服務亦都OK味道:徐了豬排麻麻之外,其他都OK服務:我覺得幾好環境:感覺唔錯,座位好舒適價錢:67元貴咗些小番吃:可能再去

味道:徐了豬排麻麻之外,其他都OK

服務:我覺得幾好

環境:感覺唔錯,座位好舒適

價錢:67元貴咗些小

番吃:可能再去
炸豬排
珍珠奶茶
2015-02-11
25 分鐘 (堂食)
珍珠奶茶
2015-02-08 1056 瀏覽
餵食朋友果然追貼開飯資訊…YoY...發現呢間新開既茶木分店…只係開左十數日姐…就已經要排隊等位…排隊事小…要等齊人先可入座事大…©,©…仲要限時90分鐘…要食到好野…“等”係無可避免既事…鬼叫佢拎過獎咩…>,<…包括有openrice 2014最優秀東南亞餐廳…U magazine 2014最喜愛亞洲菜館… 新假期 2014必吃環球特色美食…等等…結果等左45分鐘…先可以安安落落坐低睇下呢本<春季號>…其實佢係本menu黎…款式種類好似好多咁…似乎唔只係台式咁簡單呢…WoW...仲有意粉有甜品添…正好啱哂餵食朋友既口味…在云云既飲品當中…我地挑選左熱帶水果茶…佢同花茶一樣…有臘燭暖住茶壺…透明既茶具組合更能突顯富有色彩既水果…一壺可以斟到兩杯…水果有橙,菠蘿,火龍果,檸檬,青檸檬,士多啤梨,酸梅…未飲都已經聞到好香果味…味道偏重橙味…少少酸…好開胃…前菜係<寶島三小碟>…三碟都係冷盤黎…甜蜜溏心旦>>旦王晶瑩通透…旦白也很甜…梅子豆乳燉肉排>>有d似糖醋排骨既味道…排骨唔夠腍…有d諧圾圾…小女子豆乾四季豆
排隊事小…要等齊人先可入座事大…©,©…仲要限時90分鐘…
要食到好野…“等”係無可避免既事…鬼叫佢拎過獎咩…>,<…
前菜係<寶島三小碟>…三碟都係冷盤黎…
甜蜜溏心旦>>旦王晶瑩通透…旦白也很甜…
小女子豆乾四季豆>>除左豆乾,四季豆外…仲有炸魚仔同花生…呢味似用黎送酒多d…
小食有<馬鈴薯絲炸蝦卷>…一碟5隻…只得吋半長…
蝦非常之細…好似有d魚彈包住…薯絲非常之脆…一d都唔油膩…
原來點選左碟豬腳…點知話無哂…所以就次選左碟<黑糖薑母油嫰鴨>…
鴨肥瘦不一…尚算嫰口…黑糖加薑蓉味道好夾…甜不辣…
主菜係<85度巧克力奶油雞排手作麵>…據悉是每天自家製作…不留夜…保證新鮮…
麵條粗而不規則…好煙韌彈牙…但朱古力味只屬一般…並無想像中85度既黑朱古力味…
甜品係<芒果香草磚塊蜜糖吐司>…由三層吐司層層疊砌成…伴有芒果,士多啤梨,棉花粒…加上cream,雪糕球…並淋上蜜糖漿…
不過佢成隻手掌咁高…都唔知從何入手好…真係要動用刀鉗至得…
雖然係麵包黎…但配搭起cream同雪糕…罕有地唔覺得dry...反而有甜甜脆脆既感覺…而雪糕球似係自家製…有好香濃既芒果奶味…

呢間新派台式店…食物質素ok…價錢尚算合理…假如食厭左一貫既台灣牛肉麵同珍珠奶茶…呢度係一個不錯既選擇…

45 分鐘 (堂食)
  • 芒果香草磚塊蜜糖吐司
  • 黑糖薑母油嫰鴨
  • 甜蜜糖心旦
  • 熱帶水果茶
2015-02-01 1239 瀏覽
之前一直都冇食過茶木其他分店..知道元朗開左間...既然咁近當然要一試啦!等左1個鐘, 終於都可以入去喇!入座後, 覺得環境尚算舒適!叫左一個肉燥炸豬扒飯, 同一個芒果香草蜜糖磚塊, 一杯珍珠奶茶珍珠奶茶係有COUPON送的!落單後好快送到!我個朋友一飲就話唔得..冇茶味 等左25MINS就問下侍應個飯仲要等多幾耐呢? 經他催促廚房後,5MINS個飯到喇!! 我個朋友已餓壞喇...肉燥幾香都唔差, 隻鹵蛋有少少流心不過係凍既! 炸豬扒肉好實同嚡, 微暖!整體黎講, 以呢價錢同埋要等半個鐘..唔多值!再等多15MINS...我個主菜到喇! 芒果香草蜜糖磚塊...賣相靚! 多士搽左蜜糖再焗香甜脆卜卜,加埋烘到脆卜卜,最估唔到係雪糕入面有一絲絲果肉!可能仲係新開階段, 落單既侍應對自己既出品唔夠熟!我問芒果香草蜜糖磚塊個雪糕係咩味..可唔可以轉其他味道..答我唔係好清楚!我本身係想叫香草巧克力蜜糖磚塊, 侍應話未有貨...但後來我食緊我個芒果磚塊時..竟然有兩個巧克力味蜜糖磚塊放落其他食客枱上~~唔通由我落單後45MINS就返左貨..? 定抑或侍應哥哥唔知道呢...總結:等入座60MINS+
等左1個鐘, 終於都可以入去喇!
入座後, 覺得環境尚算舒適!

珍珠奶茶係有COUPON送的!落單後好快送到!
我個朋友一飲就話唔得..冇茶味

5MINS個飯到喇!! 我個朋友已餓壞喇...
整體黎講, 以呢價錢同埋要等半個鐘..唔多值!
肉燥炸豬扒飯
芒果蜜糖磚塊
可能仲係新開階段, 落單既侍應對自己既出品唔夠熟!
竟然有兩個巧克力味蜜糖磚塊放落其他食客枱上~~

總結:等入座60MINS+每枱用餐時間只限90MINS(但等飯需時30分鐘, 等蜜糖磚塊需時45-60MINS)
暫時都唔會再去喇!
2015-02-01
芒果蜜糖磚塊