今天全家都起得晚,只可以到樓下隨便找個吃下午茶的地方,嗯,這裡久違了 ...本來想點個“生炸雞髀配雜果沙律”,可惜,已經沒了!娘娘就點個更邪惡的,“星洲炒米”,味道還不錯,咖喱汁適量,米粉條條分明, 叉燒、火腿等配料都有炒過,惹味。“西多士~牛油花生醬”,最傳統的那個口味,蛋醬煎得香,煎得剛好,金黃色,漂亮,不過,做這個多士,其實沒什麼難度,它擺盤上也沒花多少心思,合格。“奶油脆豬”,不過不失,可以挑剔的是,如果牛油和煉奶多塗三分之一,剛剛有點滿瀉,那就完美了。

2022-07-03
比左一星係 因為佢都夠熱焗出嚟一pat野 無味 得個色 仲要濕到好似飲湯咁 一啖椰汁葡雞味都無 個羅宋湯 (一係湯 一係揀飲品) 完全唔入味 比幾嚿紅蘿蔔就當左係煲左一定唔會再食! 🤬🤬🤬🤬
比左一星係 因為佢都夠熱

個羅宋湯 (一係湯 一係揀飲品)
完全唔入味 比幾嚿紅蘿蔔就當左係煲左

一定唔會再食! 🤬🤬🤬🤬

葡汁雞意粉
葡汁雞意粉
2022-09-04 178 瀏覽
今日咁岩經過荃灣,咁見差唔多下午茶時間,就喺附近搵間餐廳食個下午茶🥳🥳咁喺附近就搵到呢間,茶餐廳2.0我哋就叫咗一個咖喱雞扒蛋包飯同埋一個熱狗薯條餐🤩咖喱雞扒蛋包飯嘅份量都好大份,咖喱汁鋪滿晒成個碟,唔會唔夠汁撈飯👍🏻雞扒都係啱啱新鮮煎起,食落口仲係熱辣辣,同埋雞扒個味道都唔錯😋個蛋就正正常常,味道都還好。反而個熱狗餐有啲驚喜,熱狗個包係好脆既包黎,同埋條熱狗都好大條,最緊要係成個包都鋪滿晒醬汁😍食落唔會好乾身。二薯條就係正正常常普通茶餐廳嘅薯條黎既

2022-09-03 127 瀏覽
上完堂去左愉城行街,冇左food court之後其實次次黎到都覺得冇乜好食,間間都貴野,唔係就快餐店,所以最後揀左依間茶餐廳2.0。睇過openrice依度個農夫包好似幾多人叫就一於試下啦,依個包自己整又麻煩又貴,依度個包焗得幾好,不過個咖哩就麻麻,得個咸字又冇香料味。叫多個豬扒蛋包飯,蛋比預期中少同老,應該落得一隻蛋,如果唔好咁姑寒俾多隻蛋,成件事感覺就會好好多可惜質素都係典型茶記。睇黎依度都係填飽個肚就算,份量夠晒足但質素就唔好期望太高
2022-08-21
10 分鐘 (堂食)
2022-08-09 292 瀏覽
📍#茶餐廳2.0 #MFJ荃灣 #MFJ中菜 #MFJ港式人均消費: HK60原來愉景新城都有平價茶餐廳 @restaurant2dot0 🙈 午飯時間不過人流唔多,唔洗等位👌🏻 餐牌選擇都多,好似咩菜式都有啲咁,真係升級版茶餐廳 😂 價錢比出面茶餐廳夠$10左右啦👎🏻雞扒拼漢堡扒旋風蛋飯🍛$60點咗個旋風蛋飯,即係咖哩蛋蓋飯😂 一塊煎雞扒+一塊煎漢堡扒,依兩塊野好難唔好食😂隻蛋好旋風我又唔係好覺,最大問題係隻蛋完全無調過味,寡到想喊,咖哩汁好淡又少,敗北係隻蛋度,希望佢只係忘記調味而唔係突登🙈愉景新城來講係平,但性價比記比較低不過見佢其實食物賣相都OK,而且又唔收加一,最多下次食第二樣🙊#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #tsuenwanfood #chinesecuisine #chinesefood #hklocalfood #相機食先 #荃灣美食 #中菜 #港

📍#茶餐廳2.0

#MFJ荃灣 #MFJ中菜 #MFJ港式

人均消費: HK60

👎🏻雞扒拼漢堡扒旋風蛋飯🍛$60
雞扒拼漢堡扒旋風蛋飯

愉景新城來講係平,但性價比記比較低

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #tsuenwanfood #chinesecuisine #chinesefood #hklocalfood #相機食先 #荃灣美食 #中菜 #港式
2022-07-16 283 瀏覽
in Tsuen Wan Cha Chaan Teng Food: 💛💛💛🤍🤍Décor: 💛💛🤍🤍🤍Service:💛💛💛🤍🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $60-$100Favourite: 💖 spaghetti bolognese ------------------------------- Good value for money - Environment friendly, blissful and well mannered- Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to advocate to anybody searching for someplace to eat in cha chaan teng- Servers are additionally nice- Overall, the staffs were friendly and the price was ok, so it’s a nice place for lunch- The menu offers a wide
in Tsuen Wan
Cha Chaan Teng

Food: 💛💛💛🤍🤍
Décor: 💛💛🤍🤍🤍
Service:💛💛💛🤍🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price Range:💰 $60-$100

- Good value for money
- The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering choices
- This is my absolute favorite restaurant inhk style quick meal. The food is always fantastic and no matter what I order I am always delighted with my meal! Servers are also great and always efficient, happy and polite
15 分鐘 (堂食)
  • 焗肉醬意粉
2022-06-26 323 瀏覽
位於荃灣愉景新城嘅茶餐廳2.0係早午晚都合適一家大細中老幼嫩去食既一間餐廳,今晚叫咗一份五成熟牛扒意粉餐加多杯凍檸茶,牛扒除咗大嚿外脆內軟真係有五成熟,一試難忘既意粉爽口彈牙唔講以為去咗五星級餐廳度食嘢。
五成熟牛扒意粉加凍檸茶
五成熟牛扒意粉加凍檸茶
  • 羅宋湯
  • 石燒A4日本和牛片
  • 凍檸茶
2022-06-25 637 瀏覽
早前層在這餐試食過2.0巨型牛腩農夫飽.感覺唔錯.超好食!所以今天特意到來試食鐵板餐!我哋喺晚飯時段7:00到達.當再進入餐廳時在門外看見餐單告示!限時優惠.現煩惠顧扒餐一客.我特惠價加$28牛魔王焗飯一客。今次我哋坐回上次那張四人卡位.我們一於來個痛快晚餐吧!點餐如下:1. 鐵板特選T骨牛扒(五成熟黑椒汁)跟薯菜/ 餐包及餐湯.$128元2. 牛魔王焗飯. $28元3. 凍檸檬茶跟餐加$3元4. 特飲芒椰派對跟餐$20元最先上枱餐湯及餐包.餐包是方形的牛油味好香.進食香脆.麵包是一絲絲的.好好味.超靚!餐湯是紅湯.即是羅仲湯.湯味好濃.有青椒及紅蘿蔔.酸酸甜甜.有鮮味.可惜碗湯有點兒少.只有半碗.如果多少少更好!再來上枱的是T骨牛扒. T骨牛扒上枱好大塊跟住菜及黑椒汁.鐵板做嘢.倒入黑椒汁.立時發出吱吱聲及香氣四散!墊底薯菜被鐵板燒過有點焦.配合黑椒汁.好味!T骨牛扒肉嫩大塊.有肉味.無得頂.下次會再食!牛魔王焗飯.上枱時嘩了一聲.焗飯超大份.未想像到加錢送的會這麼大份!牛扒鋪滿成個反面再落芝士鋪面.飯底是雞蛋炒飯.用料十足!芝士可拉絲.牛扒嫩滑.飯底好好吃!餐飲:凍檸茶.茶味夠濃.
今次我哋坐回上次那張四人卡位.我們一於來個痛快晚餐吧!
點餐如下:
2. 牛魔王焗飯. $28元
3. 凍檸檬茶跟餐加$3元
4. 特飲芒椰派對跟餐$20元

芝士可拉絲.牛扒嫩滑.飯底好好吃!

餐飲:凍檸茶.茶味夠濃.檸檬夠味.唔苦.好飲!
芒椰派對特飲.外型精緻.打卡一流.估唔到芒果同椰子這麼夾.飲落好香芒果及椰子味.

最後評語有
滿分!
餐廳不會因優惠.而送出的食材及食物低劣製作.這是餐廳最優秀之處!
餐包餐湯
  • 特選T骨牛扒
  • 羅宋湯
  • 凍檸茶
2022-06-14 284 瀏覽
《升級進化茶餐廳☺️》———————————————-#茶餐廳2.0 ☀️-荃灣愉景新城裡面有間乾淨企理嘅茶記,食物質素都幾唔錯,抵食又大份,見好多人一家大細嚟食😎-我哋叫咗個精選晚餐,CP值都好高,巨型T骨牛扒夠哂大塊,兩個人share食都得🤣 嗌咗七成熟,切開牛扒時都仍然略帶粉嫩色,保留咗肉汁,牛味突出😋 有唔同醬汁可以揀,另配白飯/意粉/薯菜☺️-🍍 菠蘿生炒骨份量都算抵食,外皮幾脆,糖醋汁酸酸甜甜,味道非常開胃,令人忍唔住食指大動,撈飯一流😚-⭐️價錢參考:巨型T骨牛扒:$108菠蘿生炒骨:$68凍檸茶:$8黑牛:$18🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$100
《升級進化茶餐廳☺️》
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$100
2022-06-12
2022-06-14 156 瀏覽
農夫包我食過無數次.巨型牛腩農夫包.我第一次食到.咖喱牛腩農夫包$80不包飲品配飲品加$10.豬扒包2.0配薯條$38.包熱飲凍飲加$3。今天遠程到來.為食這個農夫包.我哋坐的是卡位.座位舒服.我都唔知呢度啲侍應忙緊啲乜?所有所需用品包括餐牌.要叫才送過嚟.無啲自覺性!1. 咖喱農夫包有驚喜.外型巨大.賣相超好.咖喱汁夠多點哂全個包.最驚喜是牛腩.並不是普通牛腩.實的的.呢度採用是牛坑腩. 牛坑腩夠冧.有牛味.物超所值!2.豬扒包2.0.豬扒夠大件配薯條.豬扒唔乾配合番茄. 有汁好好味.好過澳門!薯條外脆內軟!3. 凍飲鴛鴦兩杯.咖啡及奶茶配合剛好.正是我想的味道!
農夫包我食過無數次.巨型牛腩農夫包.我第一次食到.
咖喱牛腩農夫包$80不包飲品配飲品加$10.
豬扒包2.0配薯條$38.包熱飲凍飲加$3。
3. 凍飲鴛鴦兩杯.咖啡及奶茶配合剛好.正是我想的味道!
2022-06-04
  • 咖喱牛腩農夫包
  • 豬扒包2.0
2022-06-03 218 瀏覽
茶餐廳2.0 d 人真係好神奇,沖完杯嘢飲完全唔會攞過嚟,擺係度幾分鐘,個伙記冇嘢做見到杯嘢擺係度都係當睇唔到,結果都係要叫佢先肯攞過嚟,已經唔係繁忙時間,唔係第一次係咁
茶餐廳2.0 d 人真係好神奇,
沖完杯嘢飲完全唔會攞過嚟,
擺係度幾分鐘,個伙記冇嘢做
2022-06-02 198 瀏覽
如果你覺得而家去茶餐廳仲係食頹飯嘅話 咁就大錯特錯啦😌好似呢間茶餐廳2.0 餐牌選擇嘅種類非常多 除咗茶餐廳嘅基本款 仲有旋風蛋包飯/丼飯/農夫包同火山石系列等等 總有一款滿足到你✨▫️吉列芝士夾心豚柳咖喱蛋包飯旋風蛋包飯做得幾靚 而且都幾滑 配埋日式咖喱汁 好好味🍛吉列豚柳外層幾酥脆 而且陣炸衣夠薄 中間除咗芝士 仲有一層火腿 口感層次豐富▪️香煎手打芝士和牛漢堡溫泉蛋珍珠米丼和牛漢堡好香口🤤面頭嘅車打芝士好濃郁 令到味道再提升 珍珠米飯上面淋滿日式燒汁 識食一定係將隻溫泉蛋拮穿 撈勻一齊食😆餐廳特別再加左木魚絲 令到整體感覺更加日式▫️芒椰派對▪️黑牛喺茶記嚟講 飲品都好重要 呢度除咗咖啡奶茶 仲有唔同嘅特飲/懷舊飲品🍹芒椰派對係芒果加椰汁嘅沙冰 黑牛就係我小時候至愛 朱古力雪糕加可樂 喺熱辣辣嘅天氣飲呢兩杯飲品 絕對加晒分💯

▫️吉列芝士夾心豚柳咖喱蛋包飯
▪️香煎手打芝士和牛漢堡溫泉蛋珍珠米丼
▫️芒椰派對
▪️黑牛
2022-05-31 148 瀏覽
不嬲中意食茶餐廳,搵野食時見到呢間個名幾得意,想睇下茶餐廳究竟可以點樣2.0,決定去試下😽重點推介💯👍 咖喱豬扒配農夫包大大個農夫包,入面放咗芝士咖喱豬扒去焗。農夫包香脆,配上微辣咖喱豬扒同拉絲芝士好惹味。豬扒軟腍,唔會咬唔開。👍 照燒雞扒咖喱蛋包飯比佢嘅旋風蛋包飯吸引,大大塊滑蛋舖係飯上面,形狀卷到旋風咁好有心思。同樣係咖喱飯,呢款咖喱偏日式咖喱,唔辣偏甜。📍茶餐廳2.0荃灣青山道398號愉景新城第二層2029號舖

重點推介💯
👍 咖喱豬扒配農夫包

👍 照燒雞扒咖喱蛋包飯

📍茶餐廳2.0
荃灣青山道398號愉景新城第二層2029號舖
2022-05-30 101 瀏覽
呢度嘅農夫包真係超級抵食 $60就有大大個!農夫包入面仲要超多餡😍農夫包烘到外皮超級脆 就算入面有好多咖喱汁 都唔會俾佢搞到淋晒嗌咗個咖喱滑雞 個雞真係好滑 啖啖肉 仲有啲蘑菇喺入面 都幾豐富
2022-05-10 1443 瀏覽
因為知道這間茶餐廳有做農夫包,所以特意來一試首先先評論今天的主角1)咖喱🍛滑雞配農夫包$63 (沒有套餐)一 農夫👨‍🌾包,外脆內軟—咖喱是港式咖喱的味道, 有小小咸和小小辣, 不會很重椰奶味, 味道夠曬香濃惹味,配上農夫包一起吃,不會太咸太濃味,再加上店加應該有加入芝士,所以 有少少拉絲的效果—雞肉店家也很大方,份量很多, 好像有食之不盡的感覺;除了份量取勝外,雞肉🐥也很滑,加上店家夠細心,把雞肉切到一口大小, 方便食用,也方便塞進農夫包內—咖喱的配料也種類和數量也算多,有青紅椒和薯仔🥔— 再配一個沙律🥗,沙律菜新鮮,再加一點芝麻醬, 酸酸的, 有助解咖喱的膩2)午餐E: 西班牙焗芝士雞扒(炒飯底)$58(套餐+$3凍飲)自上次於「蕃茄18」,吃過一個高質的焗飯後,慢慢重拾對其他茶餐廳🍴焗飯的信心所以也來一試這間茶餐廳的焗飯—醬汁有黃金的芝士面,嗅到有少少的芝士香,而芝士不會太多,蓋過其他味道,也不會令整體太肥膩—蕃茄🍅味濃郁,偏酸;個人覺得很醒胃,友人卻不太認同也不太喜歡,認為應該是甜帶少酸—店家有預先處理雞扒,先把雞扒煎香再和飯一起焗, 所以雞皮脆脆的;店家也是很細心的把雞扒切為
因為知道這間茶餐廳有做農夫包,所以特意來一試
首先先評論今天的主角
1)咖喱🍛滑雞配農夫包$63 (沒有套餐)
咖喱🍛滑雞配農夫包
一 農夫👨‍🌾包,外脆內軟
咖喱🍛滑雞配農夫包
—咖喱的配料也種類和數量也算多,有青紅椒和薯仔🥔

所以也來一試這間茶餐廳的焗飯
—店家有預先處理雞扒,先把雞扒煎香再和飯一起焗, 所以雞皮脆脆的;店家也是很細心的把雞扒切為件,方便客人食用;和農夫包的雞扒一樣,嫩滑不嚡不羶,且夠厚身,有吃扒的口感。
-靈魂:炒飯底,有小小失望,因為飯炒得不夠乾身,沒有鑊氣也沒有蛋香蛋味,更致命的是飯有點兒碎濕濕的,不是一個好吃的炒飯
3)午餐H:招牌雜扒(豬,雞扒,煙肉,法蘭克福腸)$66跟薯菜配黑椒汁(套餐+$3凍飲)
老實說,這個招牌餐一點也不值得試
招牌雜扒(豬,雞扒,煙肉,法蘭克福腸)
—黑椒汁,只有咸味,沒有黑椒味
—豬扒🐖,又薄又嚡很乾,沒有肉汁可言,我差點以為自己是在吃豬肉乾
招牌雜扒(豬,雞扒,煙肉,法蘭克福腸)
—雞扒🐓,相比上2個餐的雞肉相比有點嚡
—煙肉相對較正,煎得夠香脆,油脂部分也有
-法蘭克福腸,我以為係粗的🙂,腸衣有點韌,不是脆皮
—薯菜正正常常, 只是個人偏好再香脆一點,燶一點, 但還是熱的,應該是新鮮炸的(上次在「光榮冰室」吃過是微暖)

唯一特飲-獅王舞影$20(是跟主菜單叫, 可減$10)
有沙冰嘅雜果賓治
好像大部分都是雞肉😂,雖然每款雞都有唔同味道
下次可有其他不同嘗試
題外話/補充資料: BTW 餐廳經理叔叔的態度有啲差,一面不耐煩的樣子
2022-05-07