2021-07-22 477 瀏覽
今日同老公阿女喺愉景新城玩完,好肚餓就準備搵嘢食。行行下就見到呢間茶餐廳,就即管入去試下。有新鮮出爐既麵包蛋達賣,又幾好喎,呢d舖頭真係少之又少。內裏開揚光猛,牆上設計色彩繽紛,有卡位同圓枱坐,地方乾淨整齊,仲有埋電視睇,感覺舒適。有小朋友緊係整個肉醬意粉食下啦,肉醬鋪滿成個碟,芝士多又香,肉碎唔會好大粒或者有筋,咸甜適中,真係好好味,好小有咁多肉醬。石頭燒牛柳又幾特別,好有創意。通常貴價餐廳先有得食,但呢到竟然都有,仲要係平民價錢,真係大開眼界。睇落去好似好細件,但食晒其實都幾飽下,可以自己調教生熟程度,岩返個人口味。牛肉軟熟嫩口,當中仲有蔬菜和白飯配埋,想唔飽都難。天氣炎熱,整返杯凍檸蜜潤下先。晚市套餐係大型商場黎講都算係好經濟,仲要無加一,選擇又多,大家小朋友都岩食。

有新鮮出爐既麵包蛋達賣,又幾好喎,呢d舖頭真係少之又少。

天氣炎熱,整返杯凍檸蜜潤下先。

2021-07-08
2021-07-17 314 瀏覽
$46 for instant noodles and a thin slice of beef served with curryThe instant noodles is not fully cooked and tasteless. It’s simply cooked noodles. The beef is tough.$38 for hot dog with fries. The fries are stone cold.The food took forever to come.

是日一行4人到愉景新城饑腸轆轆,碰巧這家餐廳的侍應熱情招待,服務不錯所以在這裡吃晚餐。看到餐牌有很多選擇,有點選擇困難,侍應姐姐為我們介紹並推薦了一些有👍的套餐,於是我們選了大啡菇南瓜汁野菌意大利飯、安格斯薄扒芝士珍珠飯、牛肩胛肉眼扒、食肉獸扒餐等。大啡菇南瓜汁野菌飯的南瓜汁味道不突出,大啡菇普普通通。安格斯薄扒飯上菜時奇貌不揚,價錢最經濟,但薄牛扒意外地好吃,牛味很出眾又很林。牛肩胛肉眼扒:牛扒放在火山石上烤著,誠意十足,而一上菜立即把牛扒夾起怕一直放在火山石會烤太熟。牛肩胛肉眼扒價錢最貴,一吃進口就知這是優質的牛扒,肉味濃郁肥瘦適中,本身上菜時肉有3成熟,之後試過5成以上熟,個人喜歡5成熟的口感。食肉獸肉眼扒:一塊很厚的扒,相信一般人吃後一定會飽,而肉質明顯與牛肩胛肉眼扒比下去,有點像金鳳的牛扒,不過不失。除了扒還有餐包、薯菜、飯等等,餐包是不常見到像多士那種很香脆,屬意外驚喜!超飽的一頓飯,整體質素ok的,價錢合理的,服務要加分哦!
大啡菇南瓜汁野菌飯的南瓜汁味道不突出,大啡菇普普通通。
大啡菇南瓜汁野菌飯
安格斯薄牛扒芝士珍珠米
火山石牛肩胛肉眼扒
食肉獸肉眼扒
2021-07-16
安格斯薄牛扒芝士珍珠米
火山石牛肩胛肉眼扒
2021-07-11 168 瀏覽
四人一台依然生效,人小小,依然各有各意見🤣🤣喺愉景新城行咗兩圈,見到這家茶餐廳2.0,菜色選擇非常多真係可以各取所需啦😜座位好坐都夠闊落你們都好nice㖭😊我最愛中式,想食鱼好耐啦涼瓜炆倉魚,有菜有肉跟埋餐廳,揀咗羅宋湯,仲好有份量添😝同埋杯凍奶茶就真係超級滿足!用上大量蔥頭薑蔥向蚊涼瓜豆腐我喜歡,倉魚先煎後蚊如欲依然嫩滑鮮甜美西冷扒200g石燒日式嘅食法,牛味濃郁,想要幾多成熟自己話事😍西餐代表,三色芝士焗肉醬意粉好味!醬汁惹味濃郁,份量足,只是吃意粉有少少淋泰菜代表,咖哩海鮮配農夫包賣相好靚,麵包配咖哩真係好鬼match!食埋甜品雞蛋仔配雪糕,雪糕紅豆冰,港式嘅代表!國際化嘅餐廳呀🤣🤣

座位好坐都夠闊落你們都好nice㖭😊

我最愛中式,想食鱼好耐啦

美西冷扒200g石燒
日式嘅食法,牛味濃郁,想要幾多成熟自己話事😍

西餐代表,三色芝士焗肉醬意粉
好味!醬汁惹味濃郁,份量足,只是吃意粉有少少淋

泰菜代表,咖哩海鮮配農夫包
賣相好靚,麵包配咖哩真係好鬼match!

食埋甜品雞蛋仔配雪糕,雪糕紅豆冰,港式嘅代表!

國際化嘅餐廳呀🤣🤣
咁啱嚟荃灣愉景新城行街,見到有一間叫茶餐廳2.0嘅餐廳,睇落去價錢又唔貴,所以就決定試一試😆今次我哋兩個人去,食咗一個雜扒鐵板餐($108),一個中式小菜($78)埋單$198!冇加一! 如果住喺附近嘅人可以煮少一餐落嚟食都抵呀🤣鐵板餐我揀咗飲羅宋湯,有小驚喜位😳就係個湯裏面竟然有牛肉啊!!😂一個$100嘅鐵板餐有咁嘅質素嘅湯,真係幾驚喜㗎🤣好多雜菜亦食得出唔係平時嘅菜頭菜尾,飲落去辣辣地幾開胃㗎😍雜扒餐裏面有一隻蝦🦐一條腸🌭 一塊牛扒,雞扒,豬扒😋好多料隻🦐搣咗殼之後其實得好少肉,食落去仲有少少梅,但可接受~牛扒有少少驚喜,切開見到啲肉應該係五成熟😮平時茶餐廳質素應該都有七成熟,佢會煮到五成熟真係唔錯,唔使擔心放喺鐵板太耐會全熟🤣亦食得出唔係梳打粉醃好耐嘅牛扒😍食落去有牛味🐂🐂🐂豬扒就冇乜特別,雞扒就有用類似香茅嘅嘢醃過,食得出有少少味精😕食到一半嘅時候個侍應先拎跟餐湯嘅多士俾我,所以我即時整咗啲肉同腸仔落去食🤣🤣中餐食咗XO醬翠玉瓜炒豬頸肉🐖🐖侍應一拎到上枱之後我係嚇一下😰哇!好足料啊!好多瓜同豬頸肉😱最後我哋係食淨咗少少瓜同肉🤭舊瓜佢切落去唔係一片片,好似一小個三角形咁~炒得好入

雜扒餐裏面有一隻蝦🦐一條腸🌭 一塊牛扒,雞扒,豬扒😋好多料
隻🦐搣咗殼之後其實得好少肉,食落去仲有少少梅,但可接受~

中餐食咗XO醬翠玉瓜炒豬頸肉🐖🐖
侍應一拎到上枱之後我係嚇一下😰
哇!好足料啊!好多瓜同豬頸肉😱
最後我哋係食淨咗少少瓜同肉🤭
舊瓜佢切落去唔係一片片,好似一小個三角形咁~炒得好入味,平時出面食嘅未必做到😎
同埋有一點值得一提就係佢真係用珍珠米🍚
食落去好煙韌同埋都好大碗,男士食都會夠飽😌
而個中湯就普通味精湯,唔好抱太大期望😕

總結:都會再去食嘅,因為價錢真係好相宜同埋味道其實唔差😛

地址: 茶餐廳2.0 (荃灣)
荃灣青山道398號愉景新城第二層2029號舖

評分:4.5/5.0
2021-06-28 256 瀏覽
茶餐廳2.0就咁聽個名都覺得幾特別,佢既menu真係乜嘢都有得食咁。除左一般茶記會有既野食之外,仲有好多其他唔同既菜式,例如喇沙、日式丼飯、卡邦尼、蛋包飯...真係緊有一款啱你口味😌而且呢度午市套餐都幾多選擇,又唔貴,抵食!1⃣️馬來咖喱牛筋腩飯($62)午餐黎既,包埋野飲都幾抵。咖喱幾香,牛筋腩唔算好淋,但係啲薯仔、蘿蔔就煮得好淋好入味,唔錯😍同埋佢呢度用既飯食得出係靚飯黎😂有飯香。  2⃣️香茅椒鹽一字骨($68)一字骨好惹味!食落椒鹽味好香,每食一啖肉都係好香既椒鹽味!而且唔會整得好油👍另外呢個小菜套餐仲有跟湯。揀左中湯,係冬瓜甘筍湯,湯底幾清甜,唔會話好鹹好味精既感覺。  3⃣️招牌雜扒($108)有啲想鋸扒,所以就嗌左個鐵板既雜扒餐。雜扒份量超多,有蝦、豬扒、牛扒、雞扒、法蘭克福腸、火腿同埋薯菜。啲扒既質素唔可以話好好,始終呢個價錢都唔可以期望太多,牛扒熟度唔錯,中間仲有啲粉嫩,但係肉質太淋,感覺落左好多鬆肉粉。同埋薯條都係好淋冇味果啲。整體係抵食既😗有咁多肉食,啱曬食肉獸,食完成個餐真係好飽!  食既時候係鐵板上面淋埋蒜蓉汁,完美呈現翻舊式既扒房風味😋間中想鋸下扒,呢度絕對係一個唔錯既

1⃣️馬來咖喱牛筋腩飯($62)
馬來咖喱牛筋腩

2⃣️香茅椒鹽一字骨($68)
香茅椒鹽一字骨

3⃣️招牌雜扒($108)
招牌雜扒
招牌雜扒
始終呢個價錢都唔可以期望太多,牛扒熟度唔錯,中間仲有啲粉嫩,但係肉質太淋,感覺落左好多鬆肉粉。同埋薯條都係好淋冇味果啲。整體係抵食既😗有咁多肉食,啱曬食肉獸,食完成個餐真係好飽!  食既時候係鐵板上面淋埋蒜蓉汁,完美呈現翻舊式既扒房風味😋間中想鋸下扒,呢度絕對係一個唔錯既選擇!  而且呢個餐包好多嘢。首先有餐湯,我揀左紅湯,好足料!入面有好多雜菜、紅蘿蔔、蕃茄,仲有啲肉粒,全部都煮到好淋好爛好好味🤤湯係偏辣偏濃味既,啱曬我口味!之後仲有個餐包,係丹麥多士!好脆好香牛油味!呢個有驚喜♥️最後食完個鐵板餐之後,仲有個甜品送添!果日啱啱好鋪頭話冇曬甜品,所以得翻一球雪糕,但係佢地平時應該係有其他甜品加雪糕既。  個人覺得有咁多嘢食係抵食既🤗不過就真係唔好期望啲扒既質素會有幾好,始終呢度都係茶餐廳形式,想食靚扒既話去翻啲西式扒房啦😂 、
馬來咖喱牛筋腩
香茅椒鹽一字骨
2021-06-22 228 瀏覽
愉景新城多咗好多餐廳選擇,一家三口夜晚諗唔到食乜,見到這家茶餐廳2.0菜色好國際化,中菜西餐石燒乜都有,於各取所需🤣🤣店員好殷勤,感覺很nice街坊feel.座位算寬敞,不論卡位或table兒都比較大晚市套餐西式中式,我們依家都喜歡食酸菜魚一於古力試下先😉用砂煲上,開盖又麻又辣,正是酸菜魚的味道聽店員講用上黃花魚即叫即起肉.刀工不錯完全沒有骨,嫩滑鮮甜,只是魚的分量不是很多😅食完酸菜魚可以用返煲底加配料,加粉麵烏冬米線加咗肥牛,不過不失,頗有牛香.另外再加咗米線,好有驚喜.立刻變成一鍋酸菜魚米線煲,湯底就穿睇開胃👍👍兒時的味道點了一杯黑牛😜心太軟,甜品店水準🥰🥰還有很多菜式想試呢,真的很多元化😬

晚市套餐西式中式,我們依家都喜歡食酸菜魚一於古力試下先😉

用砂煲上,開盖又麻又辣,正是酸菜魚的味道

食完酸菜魚可以用返煲底加配料,加粉麵烏冬米線

加咗肥牛,不過不失,頗有牛香.

兒時的味道點了一杯黑牛😜

心太軟,甜品店水準🥰🥰
還有很多菜式想試呢,真的很多元化😬

2021-06-21
2021-06-21 199 瀏覽
想在愉景新城找個抵食的下午茶見Openrice評價不錯而入去的誰知是伏中之伏第一個扣分位係地下好污糟餐廳枱面也不太企理明明是大商場的餐廳但衛生這樣實在預想不到第二個扣分位係食物唔熱廚房不在餐廳內食物送到時已涼了一大半🐱乾炒牛河$42份量挺大但無鑊氣立刻扣分🐱雞扒撈公仔麵$46的雞扒雪藏感很重雞扒偏硬撈了咖喱汁也吃到肉腥味凍飲挺大杯 +$3但🐱奶茶/🐱檸檬茶的茶底也不夠濃我應該以後也不會再去🥺
想在愉景新城找個抵食的下午茶

凍飲挺大杯 +$3
但🐱奶茶/🐱檸檬茶的茶底也不夠濃

我應該以後也不會再去🥺
2021-06-19 168 瀏覽
好彩係就黎截單前趕得切入茶餐廳,如果唔係今晚果餐都真係唔知點算好餐廳轉哂新餐牌,好多小菜都冇左,唔知餐廳係咪想轉型想轉做西餐廳呢,我係僅如既小菜入面都搵到我既至愛-沙拉豬扒,跟餐仲有湯、白飯添豬扒好淋,仲要冇骨,橙色既沙律醬再加甜甜既菠蘿,非常開胃,餸飯一流兩大塊既雞髀扒仲有元貝都係煎過架,黑椒汁淋落去個鐵板度,炸炸聲咁,真係令人好興奮跟餐仲送咁大塊餐包朋友就食椰青飯,真係原個椰青上,童叟無欺,特濃朱古力奶昔都只係加$25俾大家睇下有咩餸先,青口、蟹柳、蝦仁、蜆肉,個飯真係有椰汁味架最後加$20叫左碟清炒西蘭花添
沙拉豬扒
特大雞髀扒拼帆立貝
熔岩椰青海鮮意大利飯
清炒西蘭花
2021-06-16 167 瀏覽
今日係愉景新城行完街,同朋友諗緊食咩嘅時候就諗起之前食過依間平民得黎又幾好食,所以就揀左佢!鍾意間餐廳嘅原因都係因為佢選擇好多元化,想食中式定西式都滿足到!依家原來仲有埋雞煲!首先叫左個浦燒原條鰻魚咖喱蛋包飯($98),日式咖喱同蛋包飯好夾,鰻魚汁甜而不膩,成個配搭都好開胃,忍唔住食哂啲飯佢!另外叫左個澳洲西冷牛扒($118),依個鐵板餐包埋餐湯餐包同甜品!個西冷肉味好濃,肉質都幾夠彈性,如果薯條可以再多啲就好!天氣咁熱真係忍唔住叫埋特飲!叫咗特濃朱古力奶昔($25)同芒椰派對($20),超邪惡,奶昔好creamy,芒果就好清新,味道唔會假!依間的確係街坊之選!一家人唔同口味黎都實揀得岩。

依間的確係街坊之選!一家人唔同口味黎都實揀得岩。
2021-06-14 172 瀏覽
第三次吃這間茶餐廳了,於愉景新城午餐算是比其他略略貴一點點,這次感覺較之前退步了。吃扒類沒有提供餐刀,枱上的餐具是沒有餐刀的。其次,店內有蒼蠅,有點困擾,應要安裝一些滅蚊燈吧。午餐最為划算,跟餐飲,否則只能按餐牌正價減$10。 香煎西冷牛扒跟薯菜(蒜蓉汁) - $62 這塊西冷頗大塊,邊位外沿有白色的肉筋,比較煙韌。肉質偏向瘦,較有嚼勁,又以黑椒醃過,帶點黑椒辛香。波浪形的薯條炸得金黃酥脆,唯份量較為少。有少許沙律平衡一下也不錯。  凍朱古力 +$6 朱古力本身需要+$3,另外凍飲再+$3。朱古力粉份量也多,味道算濃郁。

香煎西冷牛扒跟薯菜(蒜蓉汁) - $62

凍朱古力 +$6
午餐
2021-06-12 173 瀏覽
今日去左茶餐廳2.0食晚飯晚市套餐無論中式定西式都幾多選擇 因為想食小菜 所以我地淨係focus中菜menu叫左一個魚香茄子煲一個麻辣雞煲一個手撕雞再加20蚊要左個清炒西蘭花🥦餐湯可以揀中式同西式我地叫左各一 兩樣都唔錯先黎魚香茄子煲一黎到個煲滋滋炸炸聲 啲油仲滾緊 超級熱辣辣仲好香鹹魚味之後就係麻辣雞煲雞煲黎到香味四溢 聞到麻辣味好吸引配料好多 有洋蔥青椒辣椒不過啲雞食落唔算好麻好辣 反而青辣椒仲辣再黎就係手撕雞雞肉係凍食嘅 加左麻醬 雞皮夠爽 最後就係清炒西蘭花份量唔算多 不過加二十蚊呢個份量都合理而且已經叫左三個餸所以呢個份量都啱啱好環境乾淨企理 全部餐具用膠袋套著好搞笑離開嘅時候先發現門口原來有個麵包部同雞蛋仔部 不過已經食到好飽啲麵包望落都幾靚仔雞蛋仔加雪糕都好吸引下次有機會可以一試
今日去左茶餐廳2.0食晚飯

最後就係清炒西蘭花
份量唔算多 不過加二十蚊呢個份量都合理
而且已經叫左三個餸
所以呢個份量都啱啱好

環境乾淨企理 全部餐具用膠袋套著好搞笑

離開嘅時候先發現門口原來有個麵包部同雞蛋仔部
不過已經食到好飽
啲麵包望落都幾靚仔
雞蛋仔加雪糕都好吸引
下次有機會可以一試
2021-06-10 134 瀏覽
今晚無煮飯,我想食雞煲佢又想食炒菜,又話要食埋甜品先返屋企,好在呢頭有間餐廳有齊,唔係就要騰來騰去啦!有鑊氣西蘭花炒帶子,跟個飯仲有湯,岩哂女友。直頭酒樓水準但呢個價錢份量又唔少喎!麻辣雞煲幾正!沙沙聲滾下炒下,成間餐廳都比我….個雞煲陣味吸引到😆。咁熱女友叫左杯柚子蜜梳打,食住雞煲飲落又幾爽!試問邊度有堂食$15底雞蛋仔,有蛋香味,外脆裡面有個雞蛋仔心,整得專業。心太軟配雪糕,朱古力味濃而唔會太甜,雪糕同暖嘅心太軟一齊食最正,平平地滿足正餐同為食嘅心。

咁熱女友叫左杯柚子蜜梳打,食住雞煲飲落又幾爽!

2021-06-09 103 瀏覽
茶餐廳係最平民既快餐亦都可以做精緻D,好食D,食材上面升級咁今次食返個港式鐵板牛扒再加多個小菜就夠食,份量都OK多先上個老火湯加埋紅湯雜菜湯少辣,幾開胃,老火湯夠足料加埋個菜心,一定夠食啦小菜包白飯,大碗到食唔曬,唔會太濕,夠爽身配埋杯特飲,涼曬叉燒炒蛋,半滑蛋,仍有蛋汁,算係幾滑茶餐廳唔好咁多要求,呢個水準已經OK了份量超多,係略嫌個味淡身了少少自己加鹽調返就OK主角鐵板熱石牛扒安格斯牛扒,帶筋夠厚身,5成熟,加熱後變七成肉味濃郁加埋黑椒汁,就係港式味道#港式 #香港味道 #港式茶餐廳 #CAFE2#荃灣美食 #快餐 #小菜
茶餐廳係最平民既快餐
亦都可以做精緻D,好食D,食材上面升級
咁今次食返個港式鐵板牛扒
再加多個小菜就夠食,份量都OK多

先上個老火湯加埋紅湯
雜菜湯少辣,幾開胃,老火湯夠足料

加埋個菜心,一定夠食啦
小菜包白飯,大碗到食唔曬,唔會太濕,夠爽身
配埋杯特飲,涼曬

叉燒炒蛋,半滑蛋,仍有蛋汁,算係幾滑
茶餐廳唔好咁多要求,呢個水準已經OK了
份量超多,係略嫌個味淡身了少少
自己加鹽調返就OK

主角
鐵板熱石牛扒
安格斯牛扒,帶筋夠厚身,5成熟,加熱後變七成
肉味濃郁加埋黑椒汁,就係港式味道

#港式 #香港味道 #港式茶餐廳 #CAFE2
#荃灣美食 #快餐 #小菜
5 分鐘 (堂食)
2021-06-09 88 瀏覽
朋友推介呢間茶餐廳2.0假日最鐘意去呢度歎個下午茶一場黎到點都要試下可惜太晏去到鎮店之寶既熱狗同西多士都賣哂😭😭😭叫左個生炸雞脾配薯角 ($48)同法式芝士火腿三文治 ($38)炸雞脾夠脆夠大件可惜三文治比較hea😢下次要早啲去到試下佢個熱狗同西多士先得
朋友推介呢間茶餐廳2.0
假日最鐘意去呢度歎個下午茶