莆田📍將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖每月都要帶屋企人食一次米其林餐廳🤩非常出色福建菜😋菜式有特式✅味道出色今次來食佢地代表菜金湯佛跳牆💯烹調講究💯真材實料💯啖啖濃郁食材精華由廚師以多款配料熬製而成~包括:鮑魚、海參、瑤柱、松茸、竹笙、花膠、鵪鶉蛋飲落湯頭濃郁🤩原隻鮑魚同花膠好入味另外我地叫左多款特色菜式🤪質素有保證✅水準一流。百秒黃花魚 ~ 魚肉入口滑嫩鮮味。莆田荔枝肉 ~ 酥化香口又帶點荔枝果香。興化炒米粉 ~ 足料必點之選💯配上自家製莆田辣媽醬🌶️好惹味。莆田扁肉湯 ~ 一啖一口扁肉配上紫菜湯開胃。薄荷枇杷凍 ~ 枇杷熬汁成凍酸甜爽口最近佢地出咗新菜式~活鰻魚🐟下次要試下先🤩#中菜 #荔枝肉 #興化炒米粉 #foodporn #蟶子 #將軍澳美食 #聚餐 #餐廳介紹 #美味 #潮汕 #福建 #福建菜 #魚 #kol #foodie #hkfoodie #chinafood #chinesefood #cusine #chineseculture #traditional #蒸魚 #鮮味 #海蠣
莆田

烹調講究💯真材實料💯啖啖濃郁食材精華

飲落湯頭濃郁🤩原隻鮑魚同花膠好入味

另外我地叫左多款特色菜式🤪
質素有保證✅水準一流

。百秒黃花魚 ~ 魚肉入口滑嫩鮮味

。莆田荔枝肉 ~ 酥化香口又帶點荔枝果香

。興化炒米粉 ~ 足料必點之選💯
配上自家製莆田辣媽醬🌶️好惹味

。莆田扁肉湯 ~ 一啖一口扁肉配上紫菜湯開胃

。薄荷枇杷凍 ~ 枇杷熬汁成凍酸甜爽口

最近佢地出咗新菜式~活鰻魚🐟

下次要試下先🤩

今日同朋友去咗一間新開嘅餐廳試嘢,講真真係有驚喜!我哋揀咗佢哋嘅招牌菜「福健特色紅糟鰻」,價錢係$188。一上桌,我地見到紅糟鰻,外觀唔算起眼,好似甩皮甩骨咁。但食落去真係好出乎意料!第一口入口,啊!真係嚇到我,好好味啊!紅糟鰻嘅糟味好獨特,我第一次試,感覺好似南乳嘅味道,有種鹹鹹香香嘅感覺,真係好惹味!鰻魚肉質鮮嫩,每一口都好滑順,令人回味無窮。配上白飯,真係絕配!除咗紅糟鰻,我地仲試咗其他菜式。佢哋嘅炒麵炒得香口,麵條彈牙有口感,配料豐富,好滋味。炒蝦仁亦都好新鮮,蝦子鮮甜彈牙,醬汁入味,好下飯。整體而言,呢間餐廳真係令我留下深刻印象。菜式精心烹調,味道獨特,質素高。服務亦都好友善,為我哋提供優質嘅用餐體驗。雖然價錢有啲高,但我覺得係相對物有所值。下次我一定會再帶親朋好友嚟呢度品嚐美食!總括嚟講,如果你想試下不一樣嘅菜式,特別係福建菜嘅話,呢間餐廳絕對值得一試!特別推薦紅糟鰻,真係驚喜十足!食物好味,服務好好,環境舒適,係一個完美嘅用餐選擇。唔使猶豫,快啲嚟一試啦!

2023-09-19 60 瀏覽
莆田係嚟自新加坡嘅中餐品牌,喺2000年創立,原來已經連續八年都拎到米芝蓮推薦🌟,主打各式福建菜料理,全部都好精緻比較少見!聽過呢間餐廳嘅大名,今次終於約埋屋企人去試,港九各區都有分店,裏面格局都比較闊落,大圓枱居多~佢每道菜式都各有名堂,唔會度度都食到,夠晒特別,同埋鍾意每道菜都有唔同size,可以每樣都叫少少乜都試啲!------------------------------🐟◖福建特色紅糟鰻◗ $188呢期推出活鰻料理,使用出口級嘅鰻魚,用鱈魚粉飼料,肥美鮮嫩!由漁場直送到店,保證新鮮,口感Q彈!裹滿福建特色紅糟醬嘅鰻魚肉,肉亂多汁仲有陣陣酒香,辟咗魚肉嘅腥味,更加鮮甜!🍱◖精美四小拼◗ $138呢個拼盤一次過可以試晒福建傳統小菜,有小腸、紫菜、筍乾同土荀凍。九轉小腸經過3小時反覆清洗,加入12種香料滷製,口感彈牙入味,有啲似食緊牛肚;紫菜採用頭水紫菜,加入陳醋,酸酸甜甜好爽脆;山筍乾用肉汁燜煮,味道有層次但就略嫌唔夠入味;土筍凍最有驚喜,成個果凍咁,入口即溶,裏面包住啲彈牙嘅物體,比較似魷魚,食完之後上網一查先知原來係沙蟲🥶,但整體幾好食,一定要試!🍜◖福建紅菇海鮮滷麵◗
🐟◖福建特色紅糟鰻◗ $188

🍱◖精美四小拼◗ $138

🍜◖福建紅菇海鮮滷麵◗ $138
海鮮滷麵揀咗例牌,份量都唔少!一碗麵有15種食材,用咗麵線去煮,好軟滑;湯底用咗熬煮8小時嘅大骨高湯,加入野生紅菇,煮出嚟成碗麵都紅卜卜好吸引!裏面仲有好多海鮮,有蝦仁蟶乾花蛤海蠣,煮出嚟個湯底好鮮甜,有少少糊狀,口感比較creamy,值得一試!

🍲◖砂鍋黃花魚湯◗ $138
用咗產地冰鮮直送到店嘅寧德黃花魚,條魚煎過嚟,魚肉鮮嫩夠香,魚湯燉成奶白色,加入咗帶有煙熏味嘅豆腐,好清好甜!

🌟 Encore指數:8.8/10
2023-09-16 65 瀏覽
莆田 - 正宗福建菜今日黎到將軍澳一間中菜館,主打福建菜,餐廳裝潢典雅有品味,而且價錢唔算太貴,性價比一流嘅中菜館。莆田老樹龍眼餐前小食有季節限定清甜嘅老樹龍眼。普寧豆醬焗鰻魚 $188主菜就叫咗最近時令嘅鰻魚,利用地道嘅普寧豆醬焗厚身鰻魚,啖啖肉。福建特色海蠣煎 $128份量超多嘅蠔仔肉,加上雞蛋一齊煎香,每一啖都係鮮味。辣汁花蛤炒得夠晒惹味,鮮甜夠鑊氣既花蛤。興化炒米粉 $118炒得乾身、非常足料嘅炒米粉。家燒海帶苗類似金銀蛋菜苗嘅煮法,有上湯浸着嘅海帶苗。
莆田 - 正宗福建菜

莆田老樹龍眼
餐前小食有季節限定清甜嘅老樹龍眼。

普寧豆醬焗鰻魚 $188

福建特色海蠣煎 $128
份量超多嘅蠔仔肉,加上雞蛋一齊煎香,每一啖都係鮮味。

辣汁花蛤
炒得夠晒惹味,鮮甜夠鑊氣既花蛤。

興化炒米粉 $118
炒得乾身、非常足料嘅炒米粉。

家燒海帶苗
類似金銀蛋菜苗嘅煮法,有上湯浸着嘅海帶苗。
2023-09-14 66 瀏覽
繼續嚟到屋企人最愛飯堂☺️一坐低 莆田姐姐熱情地同我哋打招呼 即刻心情好好🫶🏻今日由爸爸發板 食物水準依然保持到 好味道!適逢鰻魚節 我哋要湊下熱鬧 叫咗個蒜蓉豆豉蒸鰻魚 蒜蓉味道好香 帶有微微辛辣 同鰻魚肉嘅鮮甜完美融合✅魚肉滑嫩 值得試試呀!不能缺席當然嘅當然係媽媽鍾意嘅石鍋滑豆腐 上枱時仲滾下滾下 要小心熱喔😘醬汁較稠及濃味 豆腐有輕炸過 吸收晒醬汁 送飯一流🍚鮑魚辣椒小炒肉 第一次叫 色彩繽紛 份量都幾多 而且有鑊氣 鮑魚唔會老 剛剛好👍🏻最後仲要咗興化炒米粉 呢個同包菜飯 完美俘虜我哋嘅心❤️輪流食

2023-09-12 98 瀏覽
一行十人同事,大家決定吃單人午市套餐,比價性極高,一個主食配湯及三小碟小食,不收茶芥加一,星期二排骨參須湯係甜及好參,大家首先飲咗個湯已覺值回票價,小食好有heart,有5款選擇,都好味。主菜我叫了咕嚕肉炸漿好脆,正。最後的驚喜是3号的秘製黃花魚,一上枱大家都嘩嘩嘩,平時松子魚都要二百多元一客,這個3号是眼前一亮。要提提這店侍應服務行好。茶我們叫了菊花,好好飲。消費完還送一張coupon, 係下次任何消費便送一個小菜,嘩!
2023-09-10 65 瀏覽
上星期又同daddy mammie去莆田喇!莆田新加坡米其林一星餐廳,橫掃新加坡、台港各大美食獎,獲獎無數莆田每年都舉辦唔同嘅季節性食材節慶,今年8月至9月底再度舉辦鰻魚節,我地好鍾意食鰻魚架!佢有5款煮法嘅鰻魚菜式, 每款都係$188,真係好抵呀!🐟普寧豆醬焗饅魚 $188 味道好濃郁啊!鰻魚好肥厚,肉汁鮮甜鮮味,配上有大量普寧豆醬焗製更加惹味!🍳福建特色海煎 $128一道“福建海蠣煎”,既有海蠣的嫩滑,也有雞蛋的香酥,滿滿都是來自海洋的鮮美。🥘石鍋滑豆腐 $98玉子豆腐煎香左好軟滑啊!麻醬香濃,送飯一流!🥬芥蘭豆皮 $88 甜脆嘅芥蘭,結合金黃香口豆皮的韌勁,口感層次豐富,越食越有味道!仲有個莆田辣媽醬真係推介啊!莆田獨家製作,不經烹煮以保留自然原味,只要打開瓶蓋即可聞到陣陣的辣椒香!#莆田 #putien #莆田鰻魚節 #鰻魚節#福建菜 #閩菜 #福建 #新加坡美食 #新加坡菜 #鰻魚#hongkong #香港美食 #美食 #食好西 #美食探店 #香港美食探店 #香港好去處 #將軍澳美食 #popcorn美食#hkfoodie #hkkol #hkblogger #foodie
佢有5款煮法嘅鰻魚菜式, 每款都係$188,真係好抵呀!

🐟普寧豆醬焗饅魚 $188

🍳福建特色海煎 $128

🥘石鍋滑豆腐 $98
玉子豆腐煎香左好軟滑啊!麻醬香濃,送飯一流!

🥬芥蘭豆皮 $88

仲有個莆田辣媽醬真係推介啊!

#莆田 #putien #莆田鰻魚節 #鰻魚節
#福建菜 #閩菜 #福建 #新加坡美食 #新加坡菜 #鰻魚
#hkfoodie #hkkol #hkblogger #foodiesblogger #foodieshk #foodblogger #hkfoodieblogger
2023-09-09 47 瀏覽
住將軍澳中心的好友,得知#莆田今期有鰻魚節,鰻魚營養豐富,就趁今日有假期便去進食。活鰻魚有多種煮法,我哋就選擇咗其中2款,慢慢品嘗☺️。山泉水煮活鰻魚,用新鮮嘅山泉水煮,加了鹽同薑一併煮,食到鰻魚最鮮甜味道,鰻魚油脂甘香,肉質彈牙,湯冇腥味,清澈鮮甜又好飲😉。普寧豆醬焗鰻魚,上枱已聞到普寧豆醬香味,鰻魚鋪滿在洋蔥🧅、薑同蒜上面,魚皮油脂豐富,肉質新鮮爽口。椒鹽豬手,豬手充滿椒鹽,但唔會過唐,皮脆肉很軟淋,滿滿骨膠原啊。福建海鮮滷麵,食材豐富有蝦仁🍤,蠔仔、蟶子、花蛤、紹菜、冬菇條同炸過嘅咸豬肉,湯惹味質地杰身,麵條好軟淋,多重口感很正啊。

2023-09-09
2023-09-09 64 瀏覽
星期五跟同事去Popcorn 食晏,一行七人較難搵位,想坐得舒服所以揀左莆田。之前食過幾次將軍澳Popcorn 莆田,因為大枱較少(得幾張),如果多人最好先行訂枱。大家都唔想諗食咩嘅情況下,最好叫套餐。之前食過都係晚餐為主,今次見午市套餐都係晚市嘅菜式,都有自己喜歡吃的餸,為方便就點左六人套餐再加餸,一上枱估唔到碟碟都咁大碟。😆套餐A $1,098 供六人份量,一共10道菜,再加多碟已非常飽滿!加上米芝蓮餐廳,食物水準有保證!👍前菜辣汁花蛤唔錯!蝦苗頭水紫菜都幾特別!後面係九轉小腸。蠔餅係必點菜式!😊👍芋香鴨、黃花魚湯、莆田荔枝肉 、福建海鮮滷麵👍估唔到餸菜越上越有,七人食已相當飽足!甜品六位各選三款:建蓮雪耳湯、薄荷枇杷凍,好滿足!幾次黎都係坐呢張大枱!

前菜

辣汁花蛤唔錯!

蝦苗頭水紫菜都幾特別!後面係九轉小腸。

蠔餅係必點菜式!😊👍

芋香鴨、黃花魚湯、莆田荔枝肉 、福建海鮮滷麵👍

估唔到餸菜越上越有,七人食已相當飽足!

甜品六位各選三款:建蓮雪耳湯、薄荷枇杷凍,好滿足!

幾次黎都係坐呢張大枱!

2023-08-18
  • 芋香鴨
  • 蝦苗拌頭水紫菜
  • 莆田荔枝肉
  • 莆田滷麵
2023-09-04 1002 瀏覽
嚐鮮活鰻魚盛宴🌸山泉水煮活鰻魚 $188 🌟🌟🌟🌟🌟見用山泉水煮,當然要試試啦!咁樣先可以食到活鰻魚新鮮味道,果然鮮甜彈牙肉質,而山泉水含有鰻魚油脂加點鹽同薑,就搖身一變變成超清既湯,很好飲呀!🌸普寧豆醬焗鰻魚 $188 🌟🌟🌟🌟🌟呢個用超多薑、蒜、洋蔥同普寧豆醬墊底,而鰻魚就放在表面,超香油脂豐富鰻魚配搭配料一齊食,真係好解油膩!🌸芋香鴨 $98 🌟🌟🌟🌟🌟呢個芋香鴨超惹味,會食到濃郁軟綿芋泥,包住滷水味鴨肉,口感非常特別呀!🌸百秒黃花魚 $78🌟🌟🌟🌟呢個都係食鮮味,黃花魚肉勁嫩滑,原條上架!🌸黃金荷葉包 $38/@ 🌟🌟🌟🌟🌟荷葉包炸到脆卜卜,慢慢將包𠝹開再放入洋蔥肉絲,真係好似食緊刈包咁。======詳情======莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數
嚐鮮活鰻魚盛宴

🌸山泉水煮活鰻魚 $188 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸普寧豆醬焗鰻魚 $188 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸芋香鴨 $98 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸百秒黃花魚 $78🌟🌟🌟🌟
呢個都係食鮮味,黃花魚肉勁嫩滑,原條上架!

🌸黃金荷葉包 $38/@ 🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #活鰻魚節 #鰻魚控必食 #山泉水煮活鰻魚 #普寧豆醬焗鰻魚 #芋香鴨 #百秒黃花魚 #黃金荷葉包 #popcorn2 #莆田
2023-08-31
  • 芋香鴨
  • 山泉水煮活鰻魚
  • 普寧豆醬焗鰻魚
  • 黃金荷葉包
  • 百秒黃花魚
2023-09-01 62 瀏覽
唔知由幾時開始 去莆田食飯已經係我同媽媽嘅撐枱腳地😊貪佢坐得舒服 食物質素高 最緊要係服務態度好 媽媽同啲姐姐傾得好投契💕今日嚟到發現原來佢哋依家做緊鰻魚節 姐姐推介下 我哋叫咗辣子燒鰻魚 對鰻魚嘅認識唔多 多數都係蒲燒鰻魚😇第一次試其他煮法 感覺唔錯👍🏻食落肥嫩軟滑 辣味唔會搶咗鰻魚鮮味 推介俾大家試吓!作為海鮮按 我哋都要咗咸香黃花魚 大大份 超級抵食!仲有風味紅糟雞 都係姐姐推介嘅🤓雞肉嫩滑 味道偏濃 但唔會過鹹另外我哋每次去必點嘅必定係石鍋滑豆腐同黃金荷葉包 前者送飯一流 後者配搭特別 好味道!相信好快又會再嚟食 始終佢嘅食物、服務水準都keep到 而且環境舒服 同媽媽一邊食 一邊傾偈都好容易👩🏻

2023-08-31 159 瀏覽
自從上次食過莆田之後對福建菜嘅興趣大大提升今次又再同屋企人黎食晚飯😋一入座就先有枸杞菊花茶🌼🍵同鹹菜開下胃.🌟黃金荷葉包 $38荷葉包香脆 用刀切開中間加入洋蔥肉絲好惹味仲有好香芝麻味😋.🌟普寧豆醬焗鰻魚 $188呢道菜係期間限定Menu 饅魚節嘅其中一道鰻魚魚肉彈牙肥美 切開左一件件好易食加上普寧豆醬同蒜香非常夾😝.🌟白切羊肉 $158呢道菜係一個冷盤🐏白切羊肉冇加調味料直接泡熟😮所以品嘗到原汁原味 而且羊肉皮脆肉嫩 點一點特製醬油更加提味😌.🌟福建特色海蠣煎 $128海蠣煎係莆田熱門菜式之一味道有少少似台灣蚵仔煎🦪🥚好香蛋味 海蠣亦都好飽滿而且每口都有好多蔥花.🌟芋香鴨 $98之前都有食過呢道菜非常好食所以今次再encore😎芋頭同鴨肉比例均勻鴨嘅油香仲融入左芋頭 外層酥脆👍🏻.店鋪寬敞 而且店員亦都好有禮係家庭飯聚嘅好地點😄
自從上次食過莆田之後對福建菜嘅興趣大大提升

店鋪寬敞 而且店員亦都好有禮
係家庭飯聚嘅好地點😄
黃金荷葉包
2023-08-29 35 瀏覽
知道出了新菜式,海鰻菜品~特意來試試,下次一定要帶家人來吃,服務好食物質素高。姐姐以熱情友善的態度待客。無論是解答菜單上的問題,還是提供建議,他們總是樂於助人~而關於食物,我只能用「美味」來形容。特別是他們的招牌菜「辣子鰻魚」,這道菜以鮮嫩的鰻魚搭配辣椒和香料,火爆的視覺效果和豐富的味道,十分惹味。另外,「莆田茘枝肉」也是必點之選,這道菜融合了茘枝的酸甜和肉的鮮嫩,口感豐富多樣。不要錯過他們的「幅建海蠣煎」,海蠣放在中間滿一滿~鮮嫩多汁的海蠣搭配煎得香脆的外皮,香氣十足😍「蝦苗拌頭水紫菜」和「海鮮炒米粉」。蝦苗拌頭水紫菜結合了新鮮的蝦苗和脆爽的紫菜,酸酸甜甜開胃小吃。而海鮮炒米粉則多類海鮮與彈牙的米粉結合在一起,讓人感受到滿滿的海鮮風味。米粉口感偏幼~口感不錯~

2023-08-27 43 瀏覽
莆田不定期就會推出新菜式,最近推出鰻魚節,身為鰻魚愛好者一定要去試試。鰻魚夠晒新鮮,有五種不同烹調方法,分別係山泉水煮活鰻、昔寧豆醬焗鰻魚、蒜蓉豆豉蒸鰻魚、紅糟鰻魚柳和辣子燒鰻魚。🔸福建特色紅糟鰻呢度係福建名菜! 鰻魚切件炸到外脆內嫩,無骨啖啖肉,肉質甘香肥美。紅糟鋪在鰻魚表層,入口有種鹹香微甜帶酒香的口感,將鰻魚的鮮味帶出來!🔸莆田荔枝肉呢個菜似一般食的咕嚕肉,啖啖肉無骨,外層炸得香脆,充滿肉汁。入口甜酸開胃,加埋荔枝和五顏六色的三色椒一齊炒,賣相又靚又好食!🔸石鍋滑豆腐上枱石鍋仲係冒住煙不停滾住,豆腐外層煎到焦香,入面好嫩滑,仲好入味。配料有鮮蝦,底有一層蛋墊住,一齊食好夾!🔸福建海鮮鹵麵湯底好清甜,配料有鮮蝦、蜆、小棠菜等等,麵條滑溜好掛湯,配合爽滑入味的滷麵 ,味道豐富而滿足。🔸辣汁花蛤辣度可以選擇好貼心,以新鮮肥美的花烚配搭香辣惹味的醬汁,花烚肉質肥美鮮嫩,非常入味!

🔸福建特色紅糟鰻

🔸莆田荔枝肉

🔸石鍋滑豆腐

🔸福建海鮮鹵麵

🔸辣汁花蛤

2023-08-26 42 瀏覽
婆婆係福建人,由細到大都識唔少福建嘅鄉下食物,但香港就好少有福建菜,直至莆田喺香港開張,主打地道福建菜,仲要曾經榮獲米芝蓮榮譽,今日放假專登帶咗媽咪去試下!🔸辣子燒鰻魚一例 $188鰻魚好香,望落去雖然好似非常啦,但食落去其實還好,值得試吓🔸冰浸苦瓜 $58薄薄嘅苦瓜片,望落去晶瑩通透,食落一啲都唔苦,再點少少蜜糖去食,感覺好特別🔸鹹香黃花魚 $88黃花魚炸得好香,外層好趣,但係內裏魚非常之滑,最正係連骨都炸得好脆,啖啖肉,唔使怕吞左魚骨,享受!🔸鐵鍋包菜飯(例) $118包菜飯意思係加咗卷心菜嘅蝦乾、臘味飯。驟眼望落去飯嘅比例好似好多,但識落覺得味道同埋比例啱啱好!飯粒粒分明,有咬口,臘味都好香,好惹味!🔸鮑魚辣椒小炒肉 $158火候控制得幾,好肉都唔會太老,味道跳得唔錯!🔸紅毛榴槤汁(杯) $38佢唔係榴槤嚟㗎 !原名叫此果番荔枝,係荔枝科嘅一種!飲落去好清甜,夏天好何開胃!值得一題,佢個秘製辣椒醬超好食!莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖

🔸辣子燒鰻魚一例 $188
鰻魚好香,望落去雖然好似非常啦,但食落去其實還好,值得試吓

🔸冰浸苦瓜 $58

🔸鹹香黃花魚 $88

🔸鐵鍋包菜飯(例) $118

🔸鮑魚辣椒小炒肉 $158
火候控制得幾,好肉都唔會太老,味道跳得唔錯!

🔸紅毛榴槤汁(杯) $38

值得一題,佢個秘製辣椒醬超好食!

莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2 1樓F94號舖