2023-08-27 79 瀏覽
時隔三個月再次和太太來到荃灣廣場的莆田,這裡也慢慢變成我們的飯堂之一,想食福建菜都一定會光顧,這一次順便品嘗一下活鰻魚推廣的菜式😁✏️位置(9/10):商場4樓扶手電梯旁,非常便利✏️環境(8/10):燈光充足,環境開揚舒適✏️服務(8/10):侍應很有禮貌,下單上菜快✏️食物(9/10):一如以往,質素就是有保證,基本上是福建菜的首選🌟普寧豆醬焗鰻魚 - $188用普寧豆醬、芫荽、蒜頭及洋蔥等去焗主菜的活鰻魚,十分香十分惹味,活鰻魚就是不一樣,肉質結實中帶鮮嫩,整體非常入味,連蒜頭也很美味😘🌟福建紅菇海鮮鹵麵 - $138這款莆田的主打菜當然要再點,鹵麵質感爽滑、份量亦多,煮至粉紅色相當吸睛,配菜有鮮蝦、蟶子乾、海蜆、乾元貝、豬肉、紅菇、豆卜、菜芯,用料十足,口味鮮甜吸引😍🌟福建特色海蠣煎 - $128獨特的福建風味海蠣煎,薄脆大件,口感煙韌Q彈,蔥香比蛋味更突出,吃厭潮式風味的朋友,絕對推薦一試☺️🌟大白菜燉軟豆腐 - $128食過香口的食物,當然想配一款清甜的湯水,這款湯底用上大骨高湯,並以黃芯大白菜、農家軟豆腐、蟶子乾、乾元貝、蝦乾及海蠣等去熬製8小時的湯品,非常鮮甜潤喉,一喝就知道足料

✏️位置(9/10):商場4樓扶手電梯旁,非常便利
✏️環境(8/10):燈光充足,環境開揚舒適
✏️服務(8/10):侍應很有禮貌,下單上菜快

🌟普寧豆醬焗鰻魚 - $188

🌟福建紅菇海鮮鹵麵 - $138

🌟福建特色海蠣煎 - $128

🌟大白菜燉軟豆腐 - $128
食過香口的食物,當然想配一款清甜的湯水,這款湯底用上大骨高湯,並以黃芯大白菜、農家軟豆腐、蟶子乾、乾元貝、蝦乾及海蠣等去熬製8小時的湯品,非常鮮甜潤喉,一喝就知道足料🥰
冬瓜薏米水

🌟冬瓜薏米水 - $28/杯
潤喉的還有這杯冬瓜薏米水,有半杯的不少薏米,微甜解渴😆

🏠莆田(荃灣)
📬地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416舖
2023-08-22
冬瓜薏米水
《莆田》係一間我幾鍾意既中菜館,佢既佈局予人一種舒適放鬆既感覺,加上食物質素高,菜單亦成日更新,所以每次推出新品我都想去試試😋適逢今期佢地主打《鰻魚節》,趁放假又同朋友去試下😛‣ 福建特色紅糟鰻 ($188)今期莆田系主打鰻魚菜式,而呢碟就係充滿福建特色既煮法,一片片既鰻魚外層係炸過既,而表面就淋左一層充滿鹹香甜味、帶點酒香既特製醬汁,都係第一次食,感覺幾新鮮,幾有特色😙‣ 莆田荔枝肉 ($98)呢份莆田版特製嘅咕嚕肉味道唔錯,外層炸粉夠薄,而且好脆口,入面嘅肉都夠實淨,加埋岀面酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃🤤‣ 酥炒芋芯 ($98)呢份芋芯好好味呀❤️芋頭好軟熟,而外層就係由脆口嘅焦糖包住,鹹中帶甜,同樣好夠開胃,芋頭控表示讚不絕口😋‣ 金湯時蔬 ($88)今次既時蔬係新鮮既菠菜,配埋鹹蛋黄咁炒,非常香口;而湯底就係將皮蛋入湯微火燜煮,兩者配合得幾好😝‣ 黃金荷葉包 ($38/片)餐廳好細心咁提供手套👍🏻 麵包新鮮煎好,夠曬熱辣辣,外層都煎到好脆,自己將肉絲同埋洋蔥放入去包住黎食,都幾惹味,係個包稍微油膩~‣ 薄荷枇杷凍 ($48)食完咁多份主菜之後,黎番個清涼既薄荷枇杷凍好正,好適合解膩😆枇
適逢今期佢地主打《鰻魚節》,趁放假又同朋友去試下😛

‣ 福建特色紅糟鰻 ($188)

‣ 莆田荔枝肉 ($98)

‣ 酥炒芋芯 ($98)

‣ 金湯時蔬 ($88)

‣ 黃金荷葉包 ($38/片)

‣ 薄荷枇杷凍 ($48)
食完咁多份主菜之後,黎番個清涼既薄荷枇杷凍好正,好適合解膩😆枇杷凍整得幾滑,而且上面仲有一粒黃色既應該係枇杷,整體黎講都唔錯☺️

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
莆田出品真係唔錯,大部分既食物都係非常好味,價錢又合理
而且食物選擇非常之多,即使係第4次黎食,都可以食d完全未食過既食物🤩
岩曬我呢d鍾意試新嘢既人🤣
如果大家想食中菜,推薦大家過黎呀😍

💰Total: $660 ($330pp 已包括10%服務費)
📍莆田|@hkputien
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖
全港多間分店🫶🏻

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

2023-08-20
2023-08-20 73 瀏覽
喺莆田入面,我嚐到幾款令人難以忘懷嘅菜式。而家就同大家分享下我食嘅蒜蓉豆豉燕鰻魚,芋香鴨同海蠣煎。首先,我地嚟試吓蒜蓉豆豉燕鰻魚。呢道菜嘅特色係佢哋嘅豆豉醬同鰻魚嘅完美結合。每一口都可以感受到魚肉嘅鮮嫩同豆豉醬嘅香濃。而蒜蓉嘅香氣就喺口中慢慢散開,為整道菜增添咗一層獨特嘅風味。接下嚟就係芋香鴨,呢道菜展現咗莆田烹飪嘅精髓。鴨肉嘅鮮嫩同芋頭嘅香甜結合得恰到好處。呢道菜嘅烹調方法獨特,鴨肉經過炸製之後,外脆內嫩,再加上香氣四溢嘅芋頭,味道真係好吸引。呢道菜嘅獨特風格令人難以忘懷,同時都展現咗莆田烹飪嘅高超技藝。最後,我地嚟試下海蠣煎。呢道菜以新鮮嘅海蠣為主要食材,經過煎炒之後,外脆內嫩。每一口都可以感受到海蠣嘅鮮美。呢道菜嘅烹調方法簡單,但係卻可以完美地展現出海鮮嘅原汁原味。總括而言,莆田嘅美食留俾我嘅印象好深刻。蒜蓉豆豉燕鰻魚嘅濃郁風味,芋香鴨嘅獨特組合同海蠣煎嘅新鮮美味,展現咗莆田烹飪嘅精湛技藝同獨特風格。

2023-08-19 53 瀏覽
《莆田》最近推出鰻魚節,提供多款鰻魚菜品,喜歡吃鰻魚嘅我又點會錯過鰻魚節提供5款菜式選擇,全部用上出口日本級的鰻魚品種,肉質厚實,口感肥嫩🥢蒜蓉豆豉蒸鰻魚 - 鰻魚和墊底嘅腐皮都浸滿蒜蓉豆豉香,無論淨食抑或拌飯都一樣咁好味!🥢普寧豆醬焗鰻魚 - 用上普寧豆醬焗製,香氣撲鼻,鰻魚肉質厚實,口感Q彈!🥢福建海鮮滷麵 - 湯底用上熬煮8小時嘅大骨高湯,味道鮮甜,配料有蝦仁、蟶乾、花蛤和海蠣等,啖啖海鮮鹹香!🥄桂花陳皮燉雪梨 - 滿滿桂花香,啖啖清甜,加上原個雪梨燉得夠腍,絕對係滋陰、潤肺、養顏之選!🥄薄荷枇杷凍 - 將枇杷熬汁成凍,口感似果凍,酸甜爽口,飯後甜品推介👍

2023-08-19 69 瀏覽
荃灣廣場蒲田是一家米芝蓮一星餐廳,以福建菜為主打,這裡的CP值相當不錯,推薦品嚐他們的下午茶一人餐,可選三款前菜和一款主食,還有贈送的紅棗雪耳糖水。 首先,值得一試的是興化炒米粉。這道菜以炒米粉為基底,加入了新鮮的蔬菜和滑嫩的肉片,口感鮮美,風味獨特。它的炒米粉經過炒煮,使其有著香氣四溢的口感,令人回味無窮。 其次,包菜飯也是一道不容錯過的主食選擇。這道菜將包菜和米飯結合在一起,口感軟綿且味道豐富。包菜的清爽和米飯的香氣相互融合,形成了獨特的風味,讓人愛不釋手。 不得不提隨餐附送的紅棗雪耳糖水,這是一道清甜可口的甜點。紅棗和雪耳熬煮在一起,形成了濃郁的湯汁,口感滑嫩。這道糖水既可以作為下午茶的點心,也可以作為一餐後的甜品享用。 總結來說,荃灣廣場蒲田是一家值得一試的福建菜餐廳。下午茶一人餐更是價格親民, 每位六七十元就可以品嘗到米芝蓮一星餐廳,真是物超所值👍👍👍

2023-08-09 397 瀏覽
#爸爸愛店 👨🏽米之蓮推介的福建菜莆田 @putienhk 🎈見有優惠即刻帶佢黎食!🎈為慶祝莆田全球第100間分店推廣:🎁每日逢第100張單會會免費(100、200如此類推)🎁大紅袍、辣媽禮品送贈🎁每單可享8折優惠(套餐/禮盒及其他優惠不能同時使用)🎁推廣日期: 7/8/2023-13/8/2023 我就當然揀返荃灣分店黎一齊捉緊食肥嘟嘟蟶子嘅尾巴~共有9款哆頭蟶菜式任選2道👉🏻優惠價HKD$219 🥢蒜蓉蒸海蟶 $128 🥰必食🥰香噴噴的蒜蓉連同芫荽+蔥花用滾油淋於面,每一口肥嫩的蟶子啖啖肉都充滿蒜香,蟶子肉汁精華吸曬,好滋味😋 🥢鮑魚小炒肉 $158 🥰必食🥰加入小鮑魚與三色椒在煲中爆炒鮑魚肉片切片再一齊炒惹味非常,穫氣又夠,喂呀呢道必試呀! 🥢莆田石鍋滑腐 $88 🥰必食🥰石鍋有煎蛋於底外脆內嫩的滑豆腐、肉碎、蝦肉等淋上秘製芡汁色香味俱全,送飯一流用煲仔上好保溫 🥢興化炒米粉 $118 (例)🥰必食🥰加入小鮑魚與三色椒白如雪,細如絲比起平時嘅米粉更幼身,更加索汁!配菜以新鮮海鮮為主,有蝦、蟶子、花生同紫菜等口感清新爽口。加上酸辣醬食更惹味! 🥢馬來風光 $88 🥰必食🥰加入小鮑魚
#爸爸愛店 👨🏽
米之蓮推介的福建菜莆田 @putienhk
🎈見有優惠即刻帶佢黎食!

🎈為慶祝莆田全球第100間分店推廣:
🎁每日逢第100張單會會免費
(100、200如此類推)
🎁大紅袍、辣媽禮品送贈
🎁每單可享8折優惠
(套餐/禮盒及其他優惠不能同時使用)
🎁推廣日期: 7/8/2023-13/8/2023

我就當然揀返荃灣分店
黎一齊捉緊食肥嘟嘟蟶子嘅尾巴~
共有9款哆頭蟶菜式任選2道👉🏻優惠價HKD$219

🥢蒜蓉蒸海蟶 $128 🥰必食🥰
香噴噴的蒜蓉連同芫荽+蔥花用滾油淋於面,
每一口肥嫩的蟶子啖啖肉都充滿蒜香,
蟶子肉汁精華吸曬,好滋味😋

🥢鮑魚小炒肉 $158 🥰必食🥰
加入小鮑魚與三色椒在煲中爆炒
鮑魚肉片切片再一齊炒惹味非常,
穫氣又夠,喂呀呢道必試呀!

🥢莆田石鍋滑腐 $88 🥰必食🥰
石鍋有煎蛋於底
外脆內嫩的滑豆腐、肉碎、蝦肉等淋上秘製芡汁
色香味俱全,送飯一流
用煲仔上好保溫

🥢興化炒米粉 $118 (例)🥰必食🥰
加入小鮑魚與三色椒
白如雪,細如絲
比起平時嘅米粉更幼身,更加索汁!
配菜以新鮮海鮮為主,
有蝦、蟶子、花生同紫菜等
口感清新爽口。
加上酸辣醬食更惹味!

🥢馬來風光 $88 🥰必食🥰
加入小鮑魚與三色椒
鑊氣十足的小炒
通菜炒得好脆口
最加分的三巴蝦米醬炒香
咸香咸香仲有微微辣,好開胃!

呢度除左環境好,服務都好好👍🏻
趁住依家做優惠唔好執輸喇!

2023-07-27 196 瀏覽
小弟第一次寫食評,請各位高抬貴手多多指教。之前喺地鐵站成日睇到莆田廣告,已經有啲想去試吓,去到荃灣廣場莆田嘅時候,見到入邊嘅座位都算闊落,乾淨,等咗大概20分鐘就有位。一入到去就叫咗三樣餸,分別係蒜蓉蒸海蟶,興化炒米粉,金銀上湯時蔬。第一道係蒜蓉蒸海蟶,蒜蓉味極香,面頭有啲蔥花同埋芫荽,滾油淋喺面頭,令到香氣極之突出。首先清潔方面,蟶子清理得好乾淨,冇沙,每一隻蟶子都好飽滿,不愧為佢嘅招牌菜,蟶子加上豉油嘅味道配搭非常之好,整體嚟講,呢個價錢CP值極高。第二道係興化炒米粉,米粉炒得極之乾身,呢道主食唔係重味道,不過調味剛剛好,唔錯唔錯。最後一道係金銀上湯時蔬,識食嘅一定第一啖試吓佢個湯,一飲落去,鹹蛋黃味非常之濃郁,送飯一流,加埋啲菜同埋皮蛋一齊食真係一流。總括嚟講,環境舒服,坐得尚算闊落,食物質素不錯。下次嚟到一定會試鐵板鹽焗蟶子。諗起都有啲肚餓🤤
小弟第一次寫食評,請各位高抬貴手多多指教。

興化炒米粉
金銀上湯時蔬
2023-07-23
20 分鐘 (堂食)
興化炒米粉
金銀上湯時蔬
  • 蒜蓉蒸海蟶
2023-07-26 1065 瀏覽
開心仔🥳,終於都試到莆田嘅哆頭蟶節yeah🤩,蟶子係我最鍾意嘅海鮮之一,最肥美嘅哆頭蟶月份,一起捉緊食肥嘟嘟蟶子嘅尾巴喇✌🏻!·9款哆頭蟶菜式任選2道👉🏻HKD$219🔺鐵板鹽焗蟶用鹽焗方法係最原汁原味嘅做法😋,唔須要太多調味已經能夠帶出蟶子嘅鮮甜味👍🏻;每粒都肥美爆汁,呢款經典菜式仲係連續🏆6年銷量冠軍,一定要試呀!🔺九層塔海蟶煲脆炸蟶子配上九層塔🌱,用上特調醬汁燜燒🔥,好惹味。食嘅時候記得同九層塔一齊食,會香好多㗎~🔺家常豬蹄涷 HKD$68賣相晶瑩剔透💎,口感就好似食緊啫喱咁🥰,Q彈冰凍。🔺福建海鮮滷麵 $118每次嚟都會食滷麵🍜,湯頭質地會比較渴身,麵條好掛汁💦,配料有蝦肉🦐、仁蜆、蟶乾、花蛤、海蠣、豬腩肉🐖、椰菜等,好豐富。🔺鮑魚紅燒肉 $1883隻鮑魚口感爽彈😚,紅燒肉啖啖肉🐖,每嚿都沾滿燜燒醬汁,香濃又惹味😋。·📍莆田荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416舖
開心仔🥳,終於都試到莆田嘅哆頭蟶節yeah🤩,

9款哆頭蟶菜式任選2道👉🏻HKD$219

🔺鐵板鹽焗蟶

🔺九層塔海蟶煲

脆炸蟶子配上九層塔🌱,用上特調醬汁燜燒🔥,好惹味。
食嘅時候記得同九層塔一齊食,會香好多㗎~

🔺家常豬蹄涷 HKD$68

賣相晶瑩剔透💎,口感就好似食緊啫喱咁🥰,Q彈冰凍。

🔺福建海鮮滷麵 $118

每次嚟都會食滷麵🍜,湯頭質地會比較渴身,麵條好掛汁💦,

🔺鮑魚紅燒肉 $188

3隻鮑魚口感爽彈😚,紅燒肉啖啖肉🐖,
每嚿都沾滿燜燒醬汁,香濃又惹味😋。
📍莆田
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416舖
2023-05-13
午餐
2023-07-21 98 瀏覽
本身不好吃…这有點主觀個人確得不好吃但限90分鐘;未夠鐘;外面只有一枱客等。未夠鐘;即隊單叫埋單;尚要問可唔可以快d呀…外面好多客等。大姐;趕客啊;你係澳牛啊你都可以等5分鐘啊
本身不好吃…这有點主觀
個人確得不好吃
但限90分鐘;未夠鐘;外面只有一枱客等。
未夠鐘;即隊單叫埋單;尚要問可唔可以快d呀…外面好多客等。
大姐;趕客啊;你係澳牛啊
你都可以等5分鐘啊
2023-07-21 108 瀏覽
成日都係地鐵站見到佢地既廣告終於有機會試下佢地既蟶子啦我地叫左個2食蟶子($219) 揀左最common既蒜蓉蒸海蟶同埋我地好想試既鐵板鹽焗蟶另外再叫左個傳統海蠣煎佢既蟶子同我地係大排檔食既唔一樣係比較偏細隻既蟶子不過都好飽滿 仲好多汁!絕對唔會比大隻既差海蠣煎其實就係蠔餅不過佢都係用左D比較細隻既蠔而且佢唔係炸到脆哂而係有D似煎餅咁樣咬落去厚實 非常好食想食蠔餅 又唔想食到太熱氣既話呢種整法就一流啦!不過兩個人食 始終叫唔到好多野食黎試下次再同朋友一齊黎就可以叫多幾樣啦!
成日都係地鐵站見到佢地既廣告

終於有機會試下佢地既蟶子啦

另外再叫左個傳統海蠣煎

佢既蟶子同我地係大排檔食既唔一樣

係比較偏細隻既蟶子
不過都好飽滿 仲好多汁!

絕對唔會比大隻既差

海蠣煎其實就係蠔餅

不過佢都係用左D比較細隻既蠔
而且佢唔係炸到脆哂

而係有D似煎餅咁樣
咬落去厚實 非常好食

想食蠔餅 又唔想食到太熱氣既話

呢種整法就一流啦!

不過兩個人食 始終叫唔到好多野食黎試

下次再同朋友一齊黎就可以叫多幾樣啦!
5 分鐘 (堂食)
1K
2023-07-18 109 瀏覽
今年我的「蟶子」最後一擊😆,身為蟶子控的我呢排已幫襯了好幾次莆田的「蟶子節限定菜 」 ,因實在太優惠又美味🔥!今次在荃灣店,環境好舒服又有別緻裝飾,慢慢品嚐美食好寫意!無論是 「蒜蓉蒸海蟶」或 「九層塔🌿 蟶子」一樣惹味呀!蒜茸清蒸有滿滿蒜茸鋪於肥美既蟶子上,十足鮮味,最後再加上香蔥作點綴💚蒜香噴鼻既蒜蓉蒸海蟶難以抗拒!另外今次品嚐埋金湯佛跳牆呀!佛跳牆名貴食材有齊鮑魚、瑤柱、海參、松茸、竹笙😋我覺得佛跳牆既靈魂,是湯底!🤩莆田既金湯用老母雞🐔等食材慢煨6小時,怪不得好好味🤤而聽店員莆田既金湯佛跳牆不加魚翅,守護海洋同時亦令顧客食得安心!

今次在荃灣店,環境好舒服又有別緻裝飾,慢慢品嚐美食好寫意!

無論是 「蒜蓉蒸海蟶」或 「九層塔🌿 蟶子」一樣惹味呀!

另外今次品嚐埋金湯佛跳牆呀!

佛跳牆名貴食材有齊鮑魚、瑤柱、海參、松茸、竹笙😋
我覺得佛跳牆既靈魂,是湯底!🤩
莆田既金湯用老母雞🐔等食材慢煨6小時,怪不得好好味🤤
2023-07-16 119 瀏覽
莆田嘅美食真係好正,其中金絲麥片蝦、芋香鴨同埋農家擦粉就更加令人食指大動啦。先嚟講金絲麥片蝦啦,呢道菜以新鮮嘅蝦仁為主料,經過精心處理之後,裹上金黃色嘅麥片炸至香脆,好好味啊!蝦肉嘅鮮味同埋麥片嘅口感結合得好啱,再加上一啲鹽同埋胡椒粉,就更加突出食材本身嘅味道啦。最正嘅係佢嘅特製甜醋沾醬,真係可以增加啲開胃嘅功效。再嚟講芋香鴨啦,呢道菜以嫩滑嘅鴨肉為主料,加埋香氣四溢嘅芋頭,經過烤製之後,一陣陣嘅香氣撲鼻而來。鴨肉嘅鮮美同埋芋頭嘅香甜味真係好搭,食落去好鮮嫩好味,真係會令你回味無窮。最後嚟講農家擦粉啦,呢道菜係莆田嘅傳統小食之一。以米粉為主料,加入豬肉、海鮮等多款食材,經過熬煮同埋炸製而成。呢道菜嘅特色係麵條彈牙有嚼勁,加埋豐富嘅食材同埋獨特嘅調味,食落去一口接一口,真係令人滿足啊!總括而言,金絲麥片蝦、芋香鴨同埋農家擦粉都係莆田美食嘅代表,無論係口感定係味道都好好,真係值得一試啊!

2023-07-15 101 瀏覽
荃灣廣場開左十幾年的莆田 @hkputien 絕對係係中菜之選店內裝潢用上藍白色tone落地玻璃窗設計,座位寬敞舒服🥢椒鹽哆頭蟶 $139哆頭蟶同茶樹菇粉薄而炸到金黄酥脆,灑埋椒鹽,惹味非常!蟶子大大隻而且鮮甜肥美, 茶樹菇微木香味好香口 🥢馬來風光 $88充滿鑊氣的一道小炒不停無限翻兜嘅一定係呢碟馬來風光通菜用馬拉棧來炒香,食落頗有辣味,呢個必叫! 🥢莆田荔枝肉 $98肉質香脆外皮掛滿酸甜醬汁,咬落去外脆內軟,酸甜香脆雙重滋味絕對係好味! 🥢黃金荷葉包 $76/2個酥脆的迷你刈包的包仔烤到金黃,外皮的芝麻香口非常再夾埋香噴噴的肉絲條同洋蔥絲真係口感一流真係一定要點丫! 🥢家鄉燜筍乾 $58用筍乾燜臘豬肉,兩者交融,吃起來鮮爽不膩而且下面有燼仔有慢火保溫,非常貼心的一道菜! 🥢芋香鴨 $98酥脆口感齒頰留香的經典粵菜料理芋泥香酥鴨外層芋蓉包炸得酥香,啖啖芋香同無骨鴨肉口感好層次! 呢間會無限encore!
荃灣廣場開左十幾年的莆田 @hkputien
絕對係係中菜之選
店內裝潢用上藍白色tone
落地玻璃窗設計,座位寬敞舒服

🥢椒鹽哆頭蟶 $139
哆頭蟶同茶樹菇粉薄而炸到金黄酥脆,
灑埋椒鹽,惹味非常!
蟶子大大隻而且鮮甜肥美,
茶樹菇微木香味好香口

🥢馬來風光 $88
充滿鑊氣的一道小炒
不停無限翻兜嘅一定係呢碟馬來風光
通菜用馬拉棧來炒香,
食落頗有辣味,
呢個必叫!

🥢莆田荔枝肉 $98
肉質香脆外皮掛滿酸甜醬汁,
咬落去外脆內軟,
酸甜香脆雙重滋味絕對係好味!

🥢黃金荷葉包 $76/2個
酥脆的迷你刈包的包仔烤到金黃,
外皮的芝麻香口非常
再夾埋香噴噴的肉絲條同洋蔥絲真係口感一流
真係一定要點丫!

🥢家鄉燜筍乾 $58
用筍乾燜臘豬肉,
兩者交融,
吃起來鮮爽不膩
而且下面有燼仔有慢火保溫,
非常貼心的一道菜!

🥢芋香鴨 $98
酥脆口感齒頰留香的經典粵菜料理芋泥香酥鴨
外層芋蓉包炸得酥香,
啖啖芋香同無骨鴨肉口感好層次!

呢間會無限encore!

平时逛街经常见到“莆田”餐厅一直以为是那种人均500的酒楼最近和朋友在这里聚餐才发现人均200就能吃得很好这餐厅来头很有意思,是新加坡开到香港的福建菜😂而且在新加坡是米其林一星⭐这一季餐厅在做蛏子节活动,推出了9种做法‼️一次点2种口味,只要219,选择困难症友好🫣我们选了蒜蓉蒸海蛏和铁板盐焗蛏口味都很不错,食材也干净没有沙蒜蓉的那款蒜香四溢,盐焗的也是很入味蛏子虽然看起来个头不大,但满满的都是肉不像以前吃的那种壳很长的蛏子,其实肉没多少【马来风光】是一道用酱炒的蔬菜,这个千万别小瞧它,一定要试试!很少会被一道炒青菜惊喜到,喜欢里面放的酱。【芋香鸭】【酥炒芋芯】都是招牌菜,我这个芋头控一次点俩🙈【薄荷枇杷冻】感觉平时很少会吃到枇杷甜品,酸酸甜甜很好吃【金丝麦片虾】这个也很不错,虾炸的很酥脆⭐莆田 📍荃湾大坝街4-30号荃湾广场L4楼416号舖
平时逛街经常见到“莆田”餐厅
一直以为是那种人均500的酒楼
最近和朋友在这里聚餐才发现人均200就能吃得很好
这餐厅来头很有意思,是新加坡开到香港的福建菜😂
而且在新加坡是米其林一星⭐

这一季餐厅在做蛏子节活动,推出了9种做法‼️
一次点2种口味,只要219,选择困难症友好🫣
我们选了蒜蓉蒸海蛏和铁板盐焗蛏
口味都很不错,食材也干净没有沙
蒜蓉的那款蒜香四溢,盐焗的也是很入味
蛏子虽然看起来个头不大,但满满的都是肉
不像以前吃的那种壳很长的蛏子,其实肉没多少

【芋香鸭】【酥炒芋芯】都是招牌菜,我这个芋头控一次点俩🙈

【薄荷枇杷冻】感觉平时很少会吃到枇杷甜品,酸酸甜甜很好吃

【金丝麦片虾】这个也很不错,虾炸的很酥脆

⭐莆田
📍荃湾大坝街4-30号荃湾广场L4楼416号舖
2023-07-12 80 瀏覽
蟶子最靚時間又到,每次都會來莆田食,因為價錢抵食而且好新鮮,這裡的小菜有個好處是有分份量,我們2人來吃細份就剛好朋友想食原汁原味,就叫了蒜茸蒸蟶子$129,份量都不少,而且大隻,勁鮮甜配少少不太咸豉油和蒜最夾,因為我們只是2人來吃,如選2款蟶子餸價錢$219再抵食點添辣汁花蛤沒想到原來都幾辣勁惹味,花蛤都幾大隻鮮甜褔州風味紅糟雞,第一次食,原來紅糟味都濃幾惹味,配飯最正。雞肉吸晒醬汁味帶嫩滑啖啖肉風味燘苦瓜,醬汁入晒味在苦瓜,食到瓜的獨有甘味好味又有益鐵鍋包菜飯,來到仲有不同配菜,飯有少少黏身,混一起食有點似糯米飯幾好食,個鍋保溫十分好,差不多食完都仲有溫度酥炸冰心榴槤差不多每次都會來吃,榴槤味勁濃而且炸得好薄,好香脆不油身

辣汁花蛤沒想到原來都幾辣勁惹味,花蛤都幾大隻鮮甜

風味燘苦瓜,醬汁入晒味在苦瓜,食到瓜的獨有甘味好味又有益