[ 莆田 ]今晚再度到訪呢間源自新加坡🇸🇬嘅中餐廳,主打福建莆田菜。最近推廣緊鰻魚節「一鰻五吃」五款鰻魚新菜式🆕,款式具創意。期間限定鰻魚節🎏常見鰻魚食法有日式鰻魚、韓式烤鰻魚等,今次莆田「鰻魚節」有五款新煮法:1. 山泉水煮活鰻魚2. 普寧豆醬焗鰻魚3. 蒜蓉豆豉蒸鰻魚4. 福建特色紅糟鰻5. 辣子燒鰻魚✿ 辣子燒鰻魚(例) $188餐廳標榜使用「出口級的活鰻魚」,鰻魚肥嫩,油脂豐富,肉質厚實有咀嚼。🤤鰻魚以先煎後燜方式,連鰻魚豐富膠質都迫出。再加入辣椒、藤椒、蒜頭、薑等配料烹煮,口感微麻微辣🌶,配埋白飯成為鰻魚飯新食法。特色小菜✿ 鹹香黃花魚(例) $88黄花魚🐠外皮超香脆之餘,連裡面魚骨都脆到食得。魚肉鹹香脆嫩,鹹度適中。✿ 阿元香草雞(例) $118呢碟冷盤賣相似醉雞,蘸著鮮香滷汁食,雞皮雞肉🐔都好緊實,滷香夠入味。海鮮🦀🦐✿ 辣汁花蛤(例) $98 花蛤肉夠甜鮮,份量合理,以東南亞風味烹煮,甜辣入味。時令蔬菜🥬✿ 馬來風光(例) $88具有星馬特色嘅菜式,以鮮香三巴醬醬炒通菜,通菜微辣夠惹味🔥。總結🫦 餐廳融合福建菜及新加坡菜風味,加埋最近推廣嘅鰻魚節,菜式種類繁多,味道貼切
[ 莆田 ]

✿ 鹹香黃花魚(例) $88

✿ 阿元香草雞(例) $118

海鮮🦀🦐
✿ 辣汁花蛤(例) $98
花蛤肉夠甜鮮,份量合理,以東南亞風味烹煮,甜辣入味。

時令蔬菜🥬
✿ 馬來風光(例) $88

總結🫦
餐廳融合福建菜及新加坡菜風味,加埋最近推廣嘅鰻魚節,菜式種類繁多,味道貼切喜歡中菜嘅朋友。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
莆田
地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖
電話:2111 8308
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-09-25 150 瀏覽
🚩莆田福建炒飯就食得多,但其實大家知唔知福建係冇福建炒飯嫁!今次黎到莆田- 專食福建菜嘅餐廳,真係超多未見過嘅菜名,簡直大開眼界😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈辣子燒鰻魚 $188一上台超香麻香味,鰻魚係辣椒海入面收埋曬鰻魚夠厚身,魚肉非常爽彈入口麻而不辣,好過癮🌶️🌈午市頭等二人餐 $398由於菜名太新穎,完全無idea食咩好,叫個二人餐就最實際~✨蝦苗頭水紫菜頭水紫菜係福建嘅特產之一紫菜非常幼身,咬落有少少爽脆嘅感覺應該用左醋去做調味,少少酸酸地,做前菜真係好開胃✨酒香竹筒蝦一開始都驚好重酒味,但原來完全無酒味,反而係超香嘅藥膳味🦐✨黃金荷葉包同荷葉完全無關係要先將麵包開二,再包入京醬肉絲麵包香甜,外圍炸得好脆身,不過油感偏重左少少✨芥蘭豆皮好經典嘅菜式,健康又好食!!✨福建海鮮撈滷麵福建係冇福建炒飯嫁!滷麵湯底比較濃稠掛麵,入口比較清甜裏面有超級多新鮮嘅海鮮,每一啖都有配料想重口味小小嘅可以落佢哋秘製酸辣汁落完味道即刻Sharp醒好多🤭✨建連雪耳湯超級清潤嘅甜品,雪耳唔會話超級大件反而同糖水底好好咁融合咗,每一啖都有好多雪耳碎✨薄荷琵琶凍食食吓覺得味道超級熟悉🤭冇錯就係川貝念慈菴
🚩莆田
🌈辣子燒鰻魚 $188

一上台超香麻香味,鰻魚係辣椒海入面收埋曬
鰻魚夠厚身,魚肉非常爽彈
入口麻而不辣,好過癮🌶️

🌈午市頭等二人餐 $398
由於菜名太新穎,完全無idea食咩好,叫個二人餐就最實際~

✨蝦苗頭水紫菜
頭水紫菜係福建嘅特產之一
紫菜非常幼身,咬落有少少爽脆嘅感覺
應該用左醋去做調味,少少酸酸地,做前菜真係好開胃

✨酒香竹筒蝦
一開始都驚好重酒味,但原來完全無酒味,反而係超香嘅藥膳味🦐

✨黃金荷葉包
同荷葉完全無關係
要先將麵包開二,再包入京醬肉絲
麵包香甜,外圍炸得好脆身,不過油感偏重左少少

✨芥蘭豆皮
好經典嘅菜式,健康又好食!!

✨福建海鮮撈滷麵

福建係冇福建炒飯嫁!
滷麵湯底比較濃稠掛麵,入口比較清甜
裏面有超級多新鮮嘅海鮮,每一啖都有配料
想重口味小小嘅可以落佢哋秘製酸辣汁
落完味道即刻Sharp醒好多🤭

✨建連雪耳湯
超級清潤嘅甜品,雪耳唔會話超級大件
反而同糖水底好好咁融合咗,每一啖都有好多雪耳碎

✨薄荷琵琶凍
食食吓覺得味道超級熟悉🤭
冇錯就係川貝念慈菴枇杷膏嘅味道‼️
入口好清涼,真係有種潤喉嘅感覺
2023-09-24
  • 酒香竹筒蝦
  • 薄荷琵琶凍
2023-09-21 202 瀏覽
感覺莆田就像一個美食嘉年華,經常舉辦唔同嘅美食節,亦會舉辦廚師爭霸戰去發掘新菜式!裝修過的莆田,光鮮亮眼,地方舒服整潔!趁住莆田鰻魚節,帶埋父母來荃灣廣場,品嚐最新鮮的鰻魚!先來2 杯飲品消暑,蕃荔枝汁口感清新酸甜,大家都愛!🐷 莆田荔枝肉 $98外型有幾分似荔枝的炸酥肉外脆內軟!包滿甜酸汁,愈食愈開胃!🥬 大白菜燉軟豆腐 $128自從飲過一次之後,真係每次必點!用上大骨熬製8小時的上湯,再加入大白菜,軟豆腐,豬肉,蟶子等食材,湯頭鮮甜滋補,好啱繁忙都市人飲!🐠蒜蓉豆豉蒸鰻魚 $188餐牌標榜出口級的活鰻魚,令人份外期待!上枱鰻魚不負眾望,厚切大件,趁熱食,魚肉肥美鮮嫩,魚皮油脂香滑,連腐皮亦吸滿蒜頭豆豉香,很滿意!🍮薄荷枇杷凍 $48清熱止咳的一款甜品,入口涼浸浸,薄荷香味獨特,爸媽亦喜歡!🍐桂花陳皮燉雪梨 $48原隻雪梨燉桂花陳皮,潤肺止咳,很滋潤,不會太甜!🌙月光太太

裝修過的莆田,光鮮亮眼,
地方舒服整潔!

趁住莆田鰻魚節,帶埋父母來荃灣廣場,
品嚐最新鮮的鰻魚!

先來2 杯飲品消暑,
蕃荔枝汁口感清新酸甜,大家都愛!

紅毛榴槤汁

🐷 莆田荔枝肉 $98
外型有幾分似荔枝的炸酥肉外脆內軟!

莆田荔枝肉

包滿甜酸汁,愈食愈開胃!

很大塊,外脆內軟啖啖肉!

🥬 大白菜燉軟豆腐 $128
自從飲過一次之後,真係每次必點!

大白菜燉軟豆腐

奶白色的大骨湯好鮮甜!

🐠蒜蓉豆豉蒸鰻魚 $188
餐牌標榜出口級的活鰻魚,令人份外期待!

蒜蓉豆豉蒸鰻魚

上枱鰻魚不負眾望,厚切大件,趁熱食,
魚肉肥美鮮嫩,魚皮油脂香滑,
連腐皮亦吸滿蒜頭豆豉香,很滿意!

🍮薄荷枇杷凍 $48
清熱止咳的一款甜品,入口涼浸浸,
薄荷香味獨特,爸媽亦喜歡!

薄荷枇杷凍

🍐桂花陳皮燉雪梨 $48
原隻雪梨燉桂花陳皮,潤肺止咳,
很滋潤,不會太甜!

桂花陳皮燉雪梨

蒜蓉豆豉蒸鰻魚
薄荷枇杷凍
桂花陳皮燉雪梨
2023-09-16 137 瀏覽
最近經常都去食中菜,上癮了🤣想試吓唔同地方嘅菜式,唔睇唔知原來呢間係食福建閩南菜💠杞子菊花🌼飲落冇茶味,應該係杞子菊花水,清熱💠前菜🥜鹹酸菜、花生💠福建特色紅糟鰻$188睇餐牌全紅色,完全估唔到佢係炸嘅😯個炸衣有少少似炸雞扒嘅口感,入面嘅鰻魚肉連皮炸,魚肉軟嫩,淋左紅色嘅紅糟醬,帶少少酒味,食落甜甜地唔會太漏👍🏻💠福建特色海蠣煎🦪$128 亦都接近平時食嘅蠔仔煎蛋~完全冇用粉開,接近九成都係海蠣肉,啖啖肉,勁足料,唔腥,加埋佢地嘅酸辣汁食仲正!💠芥蘭豆皮🥬$88/例豆皮份量幾多,芥蘭新鮮💠芋泥香酥鴨🦆$98個皮薄而脆,一層炸皮下就係軟綿芋泥,混合鹹香鴨肉絲,香口惹味💠鹹香黃花魚🐟$88外層金黃香脆,未食已經聞到陣陣煎魚香,魚肉緊緻嫩滑同屋企人黎食佢哋都話幾啱口味,嚟緊中秋都諗緊再嚟食做節飯😳overall 價錢同食物都正路

💠杞子菊花🌼
飲落冇茶味,應該係杞子菊花水,清熱

💠前菜🥜
鹹酸菜、花生

💠福建特色紅糟鰻$188

福建特色紅糟鰻

💠福建特色海蠣煎🦪$128

💠芥蘭豆皮🥬$88/例
豆皮份量幾多,芥蘭新鮮

💠芋泥香酥鴨🦆$98

💠鹹香黃花魚🐟$88
外層金黃香脆,未食已經聞到陣陣煎魚香,魚肉緊緻嫩滑

福建特色紅糟鰻
2023-09-16 104 瀏覽
莆田風味食評,品味紅槽鰻魚、芋香鴨和包菜飯紅槽鰻魚:莆田的紅槽鰻魚以其獨特的燒烤風味而聞名。每一塊鰻魚都經過精心處理和慢燒,肉質鮮嫩、入口即化。這道菜以其深邃的鰻魚香氣和柔軟的質感令人驚艷。鰻魚的外皮烤至金黃酥脆,內裡則是肉質的嫩滑。搭配醬汁,每一口都散發出濃郁的香味,回味無窮。芋香鴨:這道莆田特色菜以其獨特的芋頭風味和鴨肉的鮮美而令人難以忘懷。鴨肉經過特殊處理,口感柔軟多汁,搭配上酥脆的外皮。芋頭則帶來了一種濃郁的香氣和綿密的口感,與鴨肉完美融合。每一口都充滿了鴨肉的鮮美和芋頭的香甜,讓人愛不釋手。包菜飯:這道簡單而美味的菜餚展現了莆田烹飪的藝術。包菜飯以新鮮的菜和米飯為主要材料,搭配上適量的調味料和烹飪技巧,營造出一道鬆軟、濕潤的飯菜。包菜的清爽與米飯的香甜相融合,每一口都充滿了滿足感。這道菜以其簡約而美味的風味,令人回味無窮。莆田的紅槽鰻魚、芋香鴨和包菜飯展現了獨特的烹飪風味。從紅槽鰻魚的鮮嫩和燒烤香氣,到芋香鴨的豐富口感,再到包菜飯的簡單美味,每一道菜都帶給味蕾一種驚喜和滿足。這些菜餚展現了莆田烹飪的精髓和對食材的尊重,讓人意猶未盡。
莆田風味食評,品味紅槽鰻魚、芋香鴨和包菜飯

2023-09-12 95 瀏覽
假日來荃灣,見出了鰻魚節,於是再次encore💓❥ 金湯佛跳牆 $228/位被菜單的「年度大菜」所吸引✨ 上枱時用火熱著保持溫度,老母雞熬製的金湯,濃厚鮮甜。內有鮑魚、花膠、海參、松茸、竹笙、瑤柱,還有鵪鶉蛋,十分足料矜貴✨❥ 辣汁花蛤 $98花蛤飽滿無沙,辣汁香辣惹味,忍不住一口接一口,份量亦比預期中多。❥ 福州風味紅糟雞 $98之前食過一次,今次再encore! 紅糟獨有的味道,濃郁不油膩,兼具酒香及肉香。❥ 辣子燒鰻魚 $188辣子雞丁就食得多,辣子鰻魚就第一次見😳 適逢鰻魚節新菜式,點來嚐嚐。 鰻魚先煎後再燜煮,不會似乾鍋般令肉質乾柴,反而保持鮮嫩,就連外皮也是Q彈,更多一分麻鮮微辣,又不錯喎!想再食的海蠣煎售完了😣 有點可惜,唯有下次再來吧..
假日來荃灣,見出了鰻魚節,於是再次encore💓

❥ 金湯佛跳牆 $228/位

❥ 辣汁花蛤 $98

❥ 福州風味紅糟雞 $98

❥ 辣子燒鰻魚 $188

想再食的海蠣煎售完了😣 有點可惜,唯有下次再來吧..
2023-09-10
  • 辣子燒鰻魚
  • 福州風味紅糟雞
2023-09-11 70 瀏覽
✨普寧豆醬焗鰻魚又到鰻魚當造季節 梗係要試下鰻魚菜式鰻魚肥美 結實帶爽 用上普寧豆醬作調味加埋蒜頭洋蔥等配料 濃郁惹味✨鹹香黃花魚黃花魚炸得乾脆 連骨都可以食埋味道鹹香 做送酒小食會一流✨酥炒芋芯有一層薄薄嘅糖 包住芋頭外層薄脆帶甜 芋頭軟腍✨阿元香草雞雞皮爽脆 肉質結實 滷汁惹味✨莆田荔枝肉份量唔少 有啲似咕嚕肉荔枝肉外層微脆 肉質鬆軟 醬汁味道酸酸甜甜 夠開胃 配料有荔枝 三色椒同洋蔥總結:食物都唔錯 環境舒適好坐 服務貼心價錢可以 可以一試
✨普寧豆醬焗鰻魚

總結:食物都唔錯
環境舒適好坐 服務貼心
價錢可以 可以一試
2023-09-07 95 瀏覽
餐廳之前推出過各種食材既活動,今次終於到我最愛既鰻魚啦~山泉水煮活鰻魚($188)這道菜以新鮮的鰻魚為主角,湯汁清淡但富有層次感。鰻魚肉質爽口,而湯汁則散發出深厚的魚香味。家鄉竹筍乾($58)竹筍乾的烹調方式其保持左原始的脆爽口感,並增添了淡淡的香氣,係一道簡單美味既開胃菜福建特色海蠣煎($128)展現左福建料理既獨特風味。海蠣煎得香脆,表面金黃酥脆,內部鮮嫩多汁。搭配餐廳特製既醬汁,絕對是牡蠣愛好者既首選。跳跳魚撞豆腐($138)魚肉鮮美,肉質細嫩,豆腐吸收了美味的湯汁,口感豐富,令人回味。九轉小腸($118)小腸一層包一層,經過巧妙的烹調,口感爽彈,搭配多種調味料,每一口都充滿層次感。絕對值得品味。
餐廳之前推出過各種食材既活動,今次終於到我最愛既鰻魚啦~

山泉水煮活鰻魚($188)

家鄉竹筍乾($58)

福建特色海蠣煎($128)

跳跳魚撞豆腐($138)

九轉小腸($118)
2023-09-03 121 瀏覽
莆田都有抵食午市套餐,$88/起一位餐,亦有豐富午市頭等2人餐。揀咗一個2人餐$398及散叫咗時令鰻魚季嘅普寧豆醬焗鰻魚。鰻魚用煲上,配上普寧豆醬、洋蔥、蒜頭等,味道濃郁。鰻魚肉質鮮嫩,啖啖肉。午市頭等2人餐包括蝦苗頭水紫菜、酒香竹筒蝦、黃金荷葉包、芥蘭豆皮、福建海鮮滷麵同埋雪耳湯。每一款菜式都有心思。蝦苗頭水紫菜酸酸地,好開胃。酒香竹筒蝦係一道特色菜式,用竹筒烹調,保持咗蝦肉嘅鮮甜度同鮮味,湯有酒香又帶點藥材味。黃金荷葉包炸得香脆,好似炸饅頭,可以夾住啲肉絲食。芥蘭豆皮係一道經典嘅炒菜,芥蘭青翠爽口,豆皮口感豐富。福建海鮮滷麵係一碗豐富嘅滷麵,湯底清清地。海鮮有海蜆、蟶子等。最後,雪耳湯清爽滋潤,唔錯嘅甜品。莆田餐廳環境舒適,服務專業周到。午市套餐價錢合理,份量十足。

揀咗一個2人餐$398及散叫咗時令鰻魚季嘅普寧豆醬焗鰻魚。

蝦苗頭水紫菜酸酸地,好開胃。

黃金荷葉包炸得香脆,好似炸饅頭,可以夾住啲肉絲食。

芥蘭豆皮係一道經典嘅炒菜,芥蘭青翠爽口,豆皮口感豐富。
福建海鮮滷麵係一碗豐富嘅滷麵,湯底清清地。
海鮮有海蜆、蟶子等。最後,雪耳湯清爽滋潤,唔錯嘅甜品

2023-09-02 1198 瀏覽
打風前夕又去左#爸爸愛店 👨🏽米之蓮推介的福建菜莆田 @putienhk 食到連親切店員都認得我地一家人了。店內座位舒服又闊落,乾淨又衛生。⭐️蒜蓉豆豉鰻魚188蒜蓉豆豉鰻魚是一道口感豐富、風味獨特的菜品。結合了鰻魚的鮮美、蒜蓉的香氣和豆豉的鹹辣風味,給人一種滿足感和享受的感覺。如果你喜歡鰻魚和濃郁的菜肴,這道菜絕對值得一試。⭐️莆田荔枝肉 $98用嫩豬肉切成薄片,與新鮮的荔枝一同烹調。荔枝的甜美多汁的同香氣與豬肉的結合,帶來了豐富的口感和味道層次。⭐️興化炒米粉 $118炒米粉質地柔軟而有彈性的。口感有嚼勁,吸收左其他食材的湯汁和調味料,並且每一口都能帶來濃郁的風味。米粉加入各種海鮮,豬肉絲、蝦,增添風味,經過快速炒煮而成,味道鮮美。⭐️大白菜軟豆腐 $128湯底係用雞煲左一段時間變成白湯,結合了清淡的大白菜和滑嫩的軟豆腐,軟豆腐質地柔軟細滑,口感豐富。大白菜切成適當大小的塊狀,與軟豆腐一同烹調。烹調過程中,大白菜的清甜和軟豆腐的滑嫩相互融合,形成了一種溫和而濃郁的口感。⭐️莆田扁肉湯 $32味道清淡且爽口,豬肉片或絲嫩滑可口。湯的湯底提供了豐富的味道,並使湯品更加美味。⭐️阿溜土筍凍$36口感
打風前夕又去左#爸爸愛店 👨🏽
米之蓮推介的福建菜莆田 @putienhk
食到連親切店員都認得我地一家人了。
店內座位舒服又闊落,乾淨又衛生。

⭐️蒜蓉豆豉鰻魚188

⭐️莆田荔枝肉 $98

⭐️興化炒米粉 $118

⭐️大白菜軟豆腐 $128

⭐️莆田扁肉湯 $32

⭐️阿溜土筍凍$36
口感清爽的土筍切成薄片,然後進行煮熟和冷卻。凍後的土筍片脆爽的口感,味道鮮美,帶有微妙的酸甜和微辣的風味,這道凍菜通常作為開胃菜或涼拌菜在夏季享用。

2023-09-01 73 瀏覽
間唔中都會過嚟幫襯,每次都食得好滿足😋今次就做緊鰻魚節,推出有幾款鰻魚款式都幾吸引😍🥢食物1️⃣山泉水煮活鰻魚$188: 餐廳寫只有活鰻魚才敢清水煮,試過就知呢句係真!雖然賣相平淡,但鰻魚好有驚喜,好滑好鮮味👍🏻啖啖肉冇骨,小朋友都可以放心食❤️想食原味既鰻魚既這款唔會失望。2️⃣福建特色海蠣煎$128: 海蠣份量多,粒粒飽滿🤤個感覺有啲似港式煎蠔餅,但就比較無咁乾身版本。3️⃣黃金荷葉包$76: 上次嚟食完覺得好正,今次再encore!包好鬆軟,麵包上面灑了芝麻更香口✨肉絲加上洋蔥一齊炒,個汁好好食😋夾埋麵包一齊食果然好配搭!4️⃣家燒海帶苗$88: 平時比較少食既菜類,海帶苗好爽口,味道清清甜甜幾開胃。5️⃣桂花陳皮燉雪梨$48: 桂花味好香,雪梨好滋潤清甜✨
間唔中都會過嚟幫襯,每次都食得好滿足😋
今次就做緊鰻魚節,推出有幾款鰻魚款式都幾吸引😍

🥢食物

5️⃣桂花陳皮燉雪梨$48: 桂花味好香,雪梨好滋潤清甜✨
2023-08-30 59 瀏覽
近日呢期網上興食活鰻,好彩香港都食到呢晚黎左荃灣莆田,平時同屋企人成日去食飯最近推出一系列活鰻餐牌見到有5款煮法!我就揀左普寧豆醬焗鰻魚 $188鰻魚排得好整齊,口感爽彈紮實豆醬比傳統豆豉更突顯鮮度媽祖平安麵 $98平時點開乾炒興化米粉,今次來個濕嘅平安麵,麵條爽滑吸湯,要配埋秘制辣椒醬有加乘辣汁花蛤 $98細細隻無沙,辣汁夠惹味鮑魚辣椒小炒肉 $158新鮮鮑魚切片加埋辣椒炒肉,口感豐富!蝦苗頭水紫菜 $58本身都愛食紫菜,酸酸甜甜涼菜作頭盤合適舒服
近日呢期網上興食活鰻,好彩香港都食到
呢晚黎左荃灣莆田,平時同屋企人成日去食飯

最近推出一系列活鰻餐牌
見到有5款煮法!

我就揀左普寧豆醬焗鰻魚 $188

鰻魚排得好整齊,口感爽彈紮實

豆醬比傳統豆豉更突顯鮮度

媽祖平安麵 $98

辣汁花蛤 $98
細細隻無沙,辣汁夠惹味

鮑魚辣椒小炒肉 $158
新鮮鮑魚切片加埋辣椒炒肉,口感豐富!

蝦苗頭水紫菜 $58
本身都愛食紫菜,酸酸甜甜涼菜作頭盤合適舒服

2023-08-19
  • 蝦苗拌頭水紫菜
  • 鮑魚辣椒小炒肉
適逢週末,相約了朋友到荃灣閒逛,順道到了荃灣一間高質滋味福建餐廳「莆田」品嚐一頓滋味豐盛福建菜作是日午餐❗餐廳裝修精美,座位舒適!店員非常殷勤有禮。我們一行2人惠顧了午茶二人套餐($398)及鰻魚菜式:1️⃣普寧豆醬焗鰻魚 $188這道普寧豆醬焗鰻魚絕對是一個令人驚艷的菜色。鰻魚本身鮮嫩多汁,口感十分滑嫩,帶有微妙的魚香。豆醬的香氣深入鰻魚的每一絲絲肉中,增添了豐富的風味。鰻魚在焗烤過程中,外層形成了一層微焦的酥脆皮。2️⃣蝦苗頭水紫菜 跟餐紫菜的鮮香與蝦苗的鮮甜完美結合。紫菜的脆脆的口感與蝦苗的爽脆相互呼應。整道菜色清淡而不乏風味,是一道適合作為開胃菜的選擇。3️⃣酒香竹筒蝦 跟餐這道酒香竹筒蝦展現了中國菜的烹飪技巧的精髓。竹筒蝦以鮮嫩的蝦肉為主角,搭配了豐富的香料和米酒的香氣,烹煮而成。蝦肉入口即化,帶有微醺的酒香。竹筒的選用更是增添了一份獨特的風味。4️⃣黄金荷葉包 跟餐黄金荷葉包的外形猶如一朵盛開的荷花,色澤金黃誘人。荷葉包內包裹著豐富的餡料,口感鮮嫩多汁。每一口咬下去,都能感受到餡料的豐富層次。5️⃣金湯時蔬 跟餐這道金湯時蔬是一道清爽又營養的菜品。時蔬的選擇豐富多樣,經過簡單的烹調,保留了蔬菜

餐廳裝修精美,座位舒適!店員非常殷勤有禮。

我們一行2人惠顧了午茶二人套餐($398)及鰻魚菜式:

1️⃣普寧豆醬焗鰻魚 $188

2️⃣蝦苗頭水紫菜 跟餐

3️⃣酒香竹筒蝦 跟餐

4️⃣黄金荷葉包 跟餐

5️⃣金湯時蔬 跟餐
這道金湯時蔬是一道清爽又營養的菜品。時蔬的選擇豐富多樣,經過簡單的烹調,保留了蔬菜的原汁原味。金湯則為整道菜色增添了豐富的口感和風味。湯汁清澈見底,喝起來十分清爽。

6️⃣福建海鮮滷麵 跟餐
這碗福建海鮮滷麵絕對是海鮮愛好者的一大享受。滷麵的麵條煮得剛好有嚼勁,搭配豐富的海鮮。滷汁的烹煮過程中,融合了各種香料和調味料,使得湯汁濃郁而醇香。

7️⃣建蓮雪耳湯 跟餐
建蓮雪耳湯是一道清爽又滋補的湯品。雪耳的軟滑口感與湯汁的清甜完美結合,湯中還加入了一些營養豐富的蓮子,為湯品增添了口感和營養價值。

8️⃣薄荷枇杷凍 跟餐
薄荷枇杷凍是一道清涼又爽口的甜點。這道凍品以新鮮的枇杷為主角,搭配清香的薄荷味道,給人一種清新的感受。凍品的質地綿密細膩,入口即化。薄荷的香氣帶來了一份涼爽感,為夏天的炎熱天氣帶來一絲清涼。

2023-08-26
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 莆田滷麵
  • 蝦苗拌頭水紫菜
  • 普寧豆醬焗鰻魚
2023-08-28 54 瀏覽
鰻魚節 對於我勁鐘意食梗係唔會錯過,而且仲要喺 莆田 就有得食,就約咗朋友喺荃灣廣場食鰻魚 都有好多唔同款式我哋就叫咗 普寧豆醬焗鰻魚 ,豆醬不太咸味剛好,入面有不少蒜令到成個菜更香,鰻魚食落幾彈牙而且新鮮,份量都夠2人食之前飲過這裡的 湯水 不錯,今次就叫了 砂鍋黃花魚湯 ,黃花魚拿出來都唔會爛晒,魚湯味濃又香,份量都有6碗,入面再加了少少芋頭粒令到個湯更香十分特別芥蘭豆皮 叫這個完全因為豆皮,細問下原來自制,怪不得和出面有點不同口感,十分好味,芥蘭就正常家燒海帶苗,第一次食不錯,勁薄身,味道剛好又不會太重海腥味,有少少蒜和肉碎令到味道層次增加不少媽祖平安麵 ,以為好淋身一夾就爛,點知又唔會而且口感好滑身,湯底可以,配料不少,加辣醬就更香
鰻魚 都有好多唔同款式

上次去食莆田嘅時候餐廳做緊海蠣推廣優惠,今次知道餐廳推出鰻魚菜品,即刻同屋企人嚟試吓。本身對莆田印象都唔錯,價錢好親民,環境同傳統中菜館唔同,企理有裝修。店內嘅部長同侍應姐姐雖然大多係中年,但係講嘢絕對唔粗聲粗氣,斯文有禮!去到一坐低侍應就沖咗壺菊花杞子茶嚟,幾清香,我飲咗好多杯。仲有一碟份量唔少嘅酸菜作為餐前小食。✔️普寧豆醬焗鰻魚$188日式鰻魚成日食到,中式煮法鰻魚比較少食。喺Menu見到呢個菜式係主廚推介,同埋用蒜蓉豆醬焗香,幾吸引所以點咗。餐廳採用重量級活鰻魚,食得出鰻魚係新鮮嘅,肉質幾彈牙爽口,鰻魚切塊焗,幾入味。✔️石鍋滑豆腐$98隔籬枱點咗呢個豆腐鍋,一上枱遠少少都聞到勁香,於是跟住點。外層炸過嘅滑豆腐熱辣辣,非常有口感!個醬汁好好味,好濃郁,用來撈飯食應該好正!✔️福建特色海蠣煎$128呢個特色福建菜每一枱都必點,底層蛋餅底好薄,面層勁多海蠣,食落好有飽肚感。侍應提醒要配埋提供嘅辣椒醬一齊食,自己好鍾意食辣嘢,加咗辣椒醬係好味啲!✔️福建海鮮滷麵$118 個湯底加入咗蝦仁、蟶乾、花蛤、海蠣等去熬製,清清哋得嚟又有一齊熬製食材嘅味道。麵條軟硬度適中,幾啱食。
上次去食莆田嘅時候餐廳做緊海蠣推廣優惠,今次知道餐廳推出鰻魚菜品,即刻同屋企人嚟試吓。本身對莆田印象都唔錯,價錢好親民,環境同傳統中菜館唔同,企理有裝修。店內嘅部長侍應姐姐雖然大多係中年,但係講嘢絕對唔粗聲粗氣,斯文有禮!去到一坐低侍應就沖咗壺菊花杞子茶嚟,幾清香,我飲咗好多杯。仲有一碟份量唔少嘅酸菜作為餐前小食。

✔️普寧豆醬焗鰻魚$188

✔️石鍋滑豆腐$98