2018-05-16 607 瀏覽
襯天氣仲未好熱,去左食鼎鼎大名既蛋包咖喱飯^_^叫咗一個有芝士,一個冇芝士~其實兩個未到相差唔遠, 就算有芝士嘅都唔會好漏咖哩蛋包飯☝🏻👆🏻芝士蛋包咖喱飯由於lunch time太多人,而且環境真係一般,所以由堂食轉做外賣,好彩都趕得切。由呢度到我屋企都有大半個鐘,返到去啲食物都仲暖呢個價錢,仲送野飲,難怪學生哥咁喜歡
襯天氣仲未好熱,去左食鼎鼎大名既蛋包咖喱飯^_^
叫咗一個有芝士,一個冇芝士~
其實兩個未到相差唔遠, 就算有芝士嘅都唔會好漏

蛋包咖喱飯

咖哩蛋包飯☝🏻

👆🏻芝士蛋包咖喱飯

由呢度到我屋企都有大半個鐘,返到去啲食物都仲暖

呢個價錢,仲送野飲,難怪學生哥咁喜歡

外賣自取
蛋包咖喱飯
2018-05-09 591 瀏覽
本身喺附近返工,有一日同事幫我們外買左咖哩蛋包飯,返嚟食請我。食咗一啖之後發覺,非常好味。所以決定過幾日去堂食,點知嗰個同事話,你去到嗰度未必會肯食。先講個蛋包飯食落口,蛋汁好滑,醬汁炒過嘅飯味道濃郁,內有肉碎,飯粒分明 。外面加上日本咖喱汁。記住唔使叫佢多汁已經鋪天蓋地。忍唔住今日決定親身去試,去到門口我呆左,不過大家唔好俾佢嘅外貌嚇怕左。雖然喺後行擺放左幾張堂食嘅枱,但客人坐滿滿的。今次繼續叫咖喱蛋包飯,果然係熟悉嘅味道,反而堂食熱辣辣,美味可口,質素好過XX日本料理餐廳。食左一陣望落去已經有10幾人喺度,排隊同等外賣。平均一個飯要等5分鐘到7分鐘左右。餐牌只係有3種選擇,35元至40元午餐再送一杯凍飲橙汁/檸檬特飲真係平到笑。撇除咗環境之外,呢個蛋包飯值80分!

先講個蛋包飯食落口,

記住唔使
叫佢多汁已經鋪天蓋地。

忍唔住今日決定親身去試,

撇除咗環境之外,呢個蛋包飯值80分!
  • 蛋包飯
2018-05-08 506 瀏覽
一間小店,幾乎可以說是沒有室內座位,所有客人都是坐在旁邊一條小巷裏,甚有老香港風味。天氣涼爽來光顧是沒有問題的,夏天請自行斟酌,要是怕骯髒的就更加不要來。沒有餐牌,只有咖哩蛋包飯和魯肉飯可以選擇。環顧四周,所以客人都是為蛋包飯而來。跟飯附送的還有一杯免費飲料,一看價錢立刻傻眼,只是$35。食物來了,一大塊半生熟的蛋將整個飯蓋著,蛋皮薄薄的,最重要一環來了,𠝹開蛋皮,發現入面的飯是預先跟咖哩汁一起攪拌過,還有一些雞肉在飯面。滑嘟嘟的蛋跟香濃的咖哩飯再沾一些圍邊的咖哩汁一起吃,滋味極了。咖哩吃得出是用現成的咖哩磚做,帶點微辣。最花功夫就是預先將飯跟咖哩汁炒勻,這大概是這店比人優勝的地方了。這麼便宜的價錢加上有花心思的做法,以後一想到咖哩飯這裏也很大機會成為我腦海中第一個畫面。

2018-04-25
2018-05-06 280 瀏覽
大概很少人能拒絕得了咖喱的誘惑吧!華記士多在一個巷子里,沒有店面里的座位,都是沿著巷子擺放,總是滿座,等待位置的時候被咖喱香饞著。〈咖喱蛋包飯〉一上桌,這賣相自不必說,實在是誘人極啦!咖喱超多汁,不是辣的,是日式那種微甜的。牛油蛋超鬆軟,湯匙一勺挖下去先是有一層雞肉,很滑嫩,是雞腿肉來的,而且料很足,再來就是醬油炒過的飯,香香的,一粒一粒的,不會油膩。咖喱汁加雞肉加米飯,超滿足!真的!〈芝士咖喱蛋包飯〉乍一看其實並沒有分別出來有沒有芝士哈哈哈芝士都藏在了蛋下,有芝士也超好味,因為加了芝士後,芝士溶在米飯中,有濃濃的奶香味和芝士的咸香。上菜還蠻快的,偷偷望向廚房,可以看到廚師在灶台上一刻不停的做著,我算是一個不太喜歡吃米飯的娃,但真的吃掉了大半份,扒光了咖喱和雞肉,只剩米飯。喜歡吃咖喱的真的別錯過哇,跟品牌店相比沒有在差哦!
大概很少人能拒絕得了咖喱的誘惑吧!

〈咖喱蛋包飯〉
一上桌,這賣相自不必說,實在是誘人極啦!
咖喱蛋包饭
咖喱超多汁,不是辣的,是日式那種微甜的。
咖喱蛋包饭
牛油蛋超鬆軟,湯匙一勺挖下去
咖喱蛋包饭

咖喱汁加雞肉加米飯,超滿足!真的!

〈芝士咖喱蛋包飯〉
乍一看其實並沒有分別出來有沒有芝士哈哈哈
芝士咖喱蛋包饭

喜歡吃咖喱的真的別錯過哇,跟品牌店相比沒有在差哦!
2018-05-01 392 瀏覽
五一勞動節,血拼過後要到個肚勞動下.lee間士多up up dup dup,行過都唔想入去,偏偏有好多人話要試下,今日專誠到訪.D位就係士多隔離一條後巷,附近仲有大坑渠.食o既只有3款配埋野飲,貴精不貴多.我地2人各點一款有芝士,一款冇芝士的咖喱蛋包飯.佢黎到都分唔到有芝士定冇芝士?只有阿姐話lee款有芝士,我地先知.為左俾大家見到芝士所在地,我界開左見到未?仲未見到?芝士藏係蛋下面,唔講得笑,有芝士好味過冇芝士好多,原因係加左芝士,芝士溶左係飯,令飯冇咁乾,入面雞肉好滑唔un,咖喱又唔會辣,甘口,仲有微甜添.插曲:阿姐突然問我唔辣嘛?幾親切窩心.相反,冇芝士個款,D飯乾爭爭,撈埋D咖喱汁同蛋都係冇靈魂.飲品叫左橙汁 & 檸檬梳打,好淡,鐘左檸檬都冇咩味.
五一勞動節,血拼過後要到個肚勞動下.
D位就係士多隔離一條後巷,附近仲有大坑渠.
食o既只有3款配埋野飲,貴精不貴多.
我地2人各點一款有芝士,一款冇芝士的咖喱蛋包飯.
為左俾大家見到芝士所在地,我界開左
見到未?仲未見到?
芝士藏係蛋下面,唔講得笑,有芝士好味過冇芝士好多,
插曲:阿姐突然問我唔辣嘛?幾親切窩心.

相反,冇芝士個款,D飯乾爭爭,撈埋D咖喱汁同蛋都係冇靈魂.

飲品叫左橙汁 & 檸檬梳打,好淡,鐘左檸檬都冇咩味.
題外話/補充資料: 1. 臥虎藏龍店,其中有1個阿姐識講日文,好勁 2. 今日我見到都係遊客 3. 會有烏蠅飛黎飛去
2018-05-01
2018-04-02 1054 瀏覽
芝士咖哩蛋包飯賣相吸引!好多汁 飯入面有肉 都幾足料 加埋芝士同蛋 好出色!$40 包一杯野飲飲咗檸汁特飲 酸酸甜甜 唔錯真係好抵食又好味!黎西灣河一定要食!不過只係得三個飯揀 冇其他小食食如果有埋其他小食 多啲款式就更好!
$40 包一杯野飲
飲咗檸汁特飲 酸酸甜甜 唔錯
真係好抵食又好味!黎西灣河一定要食!
不過只係得三個飯揀 冇其他小食食
如果有埋其他小食 多啲款式就更好!
2018-03-28 874 瀏覽
我自己本身好中意周圍走去搵好野食,琴日見到呢間食評唔錯,所以心郁郁今日就由九龍去左西灣河食:-D 一入去見到有芝士蛋包飯,唔洗諗就叫左黎食,因為我個人好中意食芝士既野…結果冇令我失望,飯撈埋咖哩汁食果然一流,仲要係個飯係用雞肉炒既炒飯,價錢又抵,一個蛋包飯+埋野飲都係40蚊啫!山長水遠入去食野都值得既
山長水遠入去食野都值得既

2018-03-25 796 瀏覽
質素下降左唔少,但依然好食。由之前既珍珠米,變左普通米。蛋包飯入面既雞都無之前咁多。不過唔洗40蚊既一個飯,質素下降左依然值得一試,而家仲出左芝士既蛋包飯,外觀上無乜特別,食落都無乜特別,只係多左小小芝士既咸香,唔加係無損失既。😂😂😂襯依排天氣咁舒服,又未試過食,就好快啲食啦。建議大家唔好星期日去,因為星期日有好多教會嘅人食野。見到應該有唔少旅遊書介紹,好多外國遊客去嗰度食。希望質素會提升返,至少唔好下降啦,支持小店💓💓
質素下降左唔少,但依然好食。
由之前既珍珠米,變左普通米。
蛋包飯入面既雞都無之前咁多。
不過唔洗40蚊既一個飯,
質素下降左依然值得一試,
而家仲出左芝士既蛋包飯,
外觀上無乜特別,
食落都無乜特別,
只係多左小小芝士既咸香,
唔加係無損失既。😂😂😂
襯依排天氣咁舒服,又未試過食,
就好快啲食啦。
建議大家唔好星期日去,
因為星期日有好多教會嘅人食野。
見到應該有唔少旅遊書介紹,
好多外國遊客去嗰度食。
希望質素會提升返,
至少唔好下降啦,
支持小店💓💓
2018-03-20 753 瀏覽
又到行山週末,出發前想喺西灣河附近食brunch,友人帶左我去試超地道既蛋包飯!呢間巷仔入邊嘅小店可以話獨沽一味,一律係咖喱蛋包飯(有/冇芝士)同台式滷肉飯,但嚟緊呢度,梗係要食咖喱蛋包飯啦!坐喺巷仔入邊望住條街,幸好呢日天氣清涼,而且時間尚早,感覺非常之hea又貼地,weekend就是這樣!由於材料單一,上菜速度非常快,偷偷望到廚房既爐頭拼命煎/反蛋漿,呢種make-to-order既熱辣辣程度真係小店先體驗到~本來以為係茶餐廳版嘅咖喱,估唔到其實係日式咖喱,小小辣又帶點甜,香料味唔會太重,但配合滑滑嘅牛油蛋,淨係呢個組合已經可以拍一碗飯!更令人驚喜嘅係,入面嘅飯係啡色嘅,仲要好多大大件嘅新鮮雞肉!又嫩又彈,炒過既飯唔油,味道唔重所以配埋咖喱都唔怕太咸。 芝士版其實只係係蛋同飯之間夾左塊卡夫芝士,雖然咖喱嘅熱力令到芝士呈半溶狀態,但係芝士味會搶咗咖喱味,所以本人覺得淨係咖喱蛋飯已經好perfect!!!另外呢度嘅*檸汁特飲*都非常好飲!好似檸水咁,但係用渣好咗嘅檸檬汁,有啲似無氣版既lemonade~ 夏天飲一定好爽!認真,一大碟食清光之後,有少少衝動想再食多碟⋯呢個價錢可以咁高質素

認真,一大碟食清光之後,有少少衝動想再食多碟⋯呢個價錢可以咁高質素,真係造福人群,回饋社會!

下次試滷肉飯!

(PS*唯一反效果係以後見到果d成舊水既日式咖哩飯都會嗤之以鼻⋯)
2018-02-08 1495 瀏覽
跑完步滿身大汗,想隨便吃點什麼卻連走進茶記也好像有點不好意思,又不想吃得太隨便,問漁夫他也想不出什麼。「要不要去華記士多?」我想試這裏的蛋包飯很久了!「這是你夏天的時候不肯陪我吃的!」要是夏天要他坐在後巷吃飯,他應該不用吃就熱到飽了吧!這種地方也沒有人會管你的衣着,誰都是一屁股坐下就吃,吃完就走,這時候去就最適合了。到步後,看到每一桌都只點了蛋包飯。「這餐牌寫着是日頹飯呢!哈哈!」頹得真夠光明正大!「不過想不到還真的只有幾個選項。」可選項的多寡與我們無關,一場來到,只要有他們最有名的蛋包飯就可以了!漁夫要了原味,我則加了芝士。當天人不少,我們也等了10分鐘才有得吃。「超多汁!」蛋包飯淋滿了日式咖哩汁,「蛋也是超級膨派啊!」這裡一定不止兩隻蛋!「多汁!我的最愛!」漁夫開始大口扒起飯來。挖開外層的滑蛋,裡面原來是醬油雞肉炒飯,不油膩,味道也不錯。我的咖哩芝士蛋包飯就是中間加了一片溶化的芝士,在這堆醬汁中芝士的味道存在感很低,其實加不加好像也差不多。「有雞肉有雞蛋,可以說是親子頹飯呢😂」滑嫩的雞蛋加上醬汁真的很順口,份量也不算少,可我們一下子便吃完一整盤,頹飯就是要吃得夠快嘛!我們都把整盤連
要是夏天要他坐在後巷吃飯,他應該不用吃就熱到飽了吧!

到步後,看到每一桌都只點了蛋包飯。
「這餐牌寫着是日頹飯呢!哈哈!」頹得真夠光明正大!
「不過想不到還真的只有幾個選項。」

當天人不少,我們也等了10分鐘才有得吃。
咖哩蛋包飯

「多汁!我的最愛!」漁夫開始大口扒起飯來。
芝士咖哩蛋包飯

「有雞肉有雞蛋,可以說是親子頹飯呢😂」

我們都把整盤連醬汁吃了個清光,灌了一杯附送的凍飲便出去結帳。

看著外面等外賣的人,漁夫說:「果然不用花巧,用心做好一款產品就夠了!」
「要是這間開在我們家附近我相信我們也一定常來買外賣回家呢!」不過這麼棒的小店是可遇不可求吧~
咖哩蛋包飯
2018-01-25 804 瀏覽
我經常光顧這家小店, 不只二, 三十次. 每隔一段時間, 我嘴巴還是記掛這小店的咖哩飯.他的咖哩飯味道, 不是有什麼特別, 用料也不是什麼昂貴食材. 每次光臨坐在小巷中, 吃著咖哩飯, 也是不錯的事情, 不能解說, 是對這區有着感情吧.咖哩是用即食日本磚, 沒有辛辣味. 飯是用咖哩加雞肉煮成, 雞旦嫩滑可口,  跟日本和式 都有著分別.整體是可以, 我也推介了不少朋友. 總比坊間的COCO 咖哩, 什麼出名的品牌, 更可入口. 因為店中環境, 收費是算平價之選. 總好過光顧領展大店

因為店中環境, 收費是算平價之選. 總好過光顧領展大店
原味咖哩雞旦包飯
2017-05-27
原味咖哩雞旦包飯
  • 原味咖哩雞包飯
2017-12-08 913 瀏覽
週末吃了個連鎖店的蛋包飯, 想起了華記士多的出品.由於位置近我工作的地方, 間中會去食(不包括夏天及下雨天). 正好秋高氣爽又去食一下.仍然是三十多元, 配冷熱飲, 是同價的.成碟飯望上去已覺得蛋夠滑溜, 上面的日式的咖哩汁一點都不辣而且很香. 入面既唔係白飯, 而係深啡色既, 相信有用醬汁煮過, 仲有雞肉塊撈埋一齊, 一隻匙舀就可以用餐! 街頭都可以有好野食! 不過因佢露天, 好多時會食埋2手煙.....p.s. 而家好似出多樣食品, 下次再試新出品!
週末吃了個連鎖店的蛋包飯, 想起了華記士多的出品.

仍然是三十多元, 配冷熱飲, 是同價的.

p.s. 而家好似出多樣食品, 下次再試新出品!
2017-12-07
  • 蛋包飯
2017-12-05 883 瀏覽
小妹愛吃蛋包飯,也早在社交媒體上看過這家實而不華的小店蛋包飯,這天來到附近,順道來朝聖一下找了一下路,便來到了這家店面小小的舊式士多小店,檯櫈都是放在店外後巷的。沒有看餐牌,就直接點了咖喱芝士蛋包飯($40)大約10分鐘左右,蛋包飯便上桌了一塊大大的嫩滑雞蛋包着雞肉炒飯,淋上濃郁的咖喱汁,看起來已經令人垂涎三尺咖喱汁聽別人說,是以咖哩磚煮成的,但咖喱味挺香挺足的至於,身為主角的蛋,滑溜之餘又不會感覺油膩,好棒! 蛋跟飯之間有加芝士,入面的飯加了雞肉及豉油炒過,且粒粒分明,有咬口,全部配起來吃味道相當夾。炒飯中的雞肉很嫩滑,份量也洽到好處其他地方吃一個蛋包飯,動輒也要70-80元以上,相比下這兒真的又平又好吃,40元的蛋包飯還包了凍飲,CP值實太高了

沒有看餐牌,就直接點了咖喱芝士蛋包飯($40)
大約10分鐘左右,蛋包飯便上桌了

咖喱汁聽別人說,是以咖哩磚煮成的,但咖喱味挺香挺足的
2017-12-02
  • 咖喱蛋包飯
2017-11-04 878 瀏覽
住係港島咁耐都未食過出名華記,當然要黎品嚐一下啦。呢日黎個陣都好好生意,坐滿哂小巷入面,我同朋友見咁多人於是就叫外賣。佢既蛋包飯係最出名同最吸引!滿滿既咖哩汁配上滑蛋包著既肉絲飯,好juicy呀但個人偏好少D汁佢個飯都係炒飯黎架, 一d都唔馬虎,但佢屬份量比較少既,如果想食飽D建議食其他啦!我仲叫左杯熱菜蜜,味就係幾濃既,但略為甜左D haha
佢既蛋包飯係最出名同最吸引!
滿滿既咖哩汁配上滑蛋包著既肉絲飯,好juicy呀
但個人偏好少D汁
我仲叫左杯熱菜蜜,味就係幾濃既,但略為甜左D haha
2017-10-14
2017-11-01 575 瀏覽
在小巷內細小角落有著一間隱世美食店😱說真的 最近吃了那麼多滑蛋料理 這間應該是最好食的😍汁控表示吃下去每一口是滿滿的幸福感覺😭我真的連汁都吞得乾乾淨淨嗚嗚 真的太好味了 好想來多一份😢-咖喱滑蛋飯(HKD35 連飲品)始終是學生區 價錢也比較student-friendly這個價錢 這個份量 本來已經令我不能投訴些什麼了到其他地方吃個蛋包飯 同一個質素 分分鐘已經是這個價錢的一倍-等了五分鐘都無就上菜了無諗過佢地的滑蛋飯上台真係令我哇 一聲到底廚師是怎樣令「滑蛋」煮到這個水準:蛋滑之餘又不會感覺太油膩而且和咖喱配合得好好😍-蛋入面的是雞炒飯🐥亦做到粒粒分明的效果-環境來說夏天食的話還是蠻要命的😥跟順興大排檔一樣店面是在後巷位置 未必每個人都能接受到雖則如此 不過還是挺多人慕名而來😋🌟Rate:10/10
在小巷內細小角落有著一間隱世美食店😱
說真的 最近吃了那麼多滑蛋料理 這間應該是最好食的😍
汁控表示吃下去每一口是滿滿的幸福感覺😭
我真的連汁都吞得乾乾淨淨
嗚嗚 真的太好味了 好想來多一份😢
咖喱滑蛋飯(HKD35 連飲品)
始終是學生區 價錢也比較student-friendly
這個價錢 這個份量 本來已經令我不能投訴些什麼了