2016-09-17
居住在青衣二十多年,那些年和一班男生到華記食麵。追月假期,為避過人流,十二點前已來到華記,重溫一下那些年的浪漫。華記位於涌美村人流較稀少的角落,環境寧靜,亦較村內中心近街市的食肆光猛。車仔檔入鋪,食客排排企輪候點餸,係華記既特式。假日人流多時間,隨時要等上半小時,所以我都盡量避免最旺時間來排隊。華記車仔麵菜單款式算多,我習慣排到自己,望望車仔檔那樣特別新鮮和吸引,才下決定。今次點了兩個麵。蘿蔔炆得入味,賣相亦吸引,是我每次都會點的餸。另外還有龍蝦春卷、雞翼、蛋等等。不少食客都要另上咖哩汁,配伊麵就能盡吸咖哩精華!其實牛腩、花菇、炸豬排等等都是很不錯的選擇,但華認車仔麵的確是豐儉由人既地方,我之所以咁講,因為牛腩、花菇一份各十四五蚊,即炸豬排約廿四至廿八蚊。如果唔計算一下,可以很容易點了六七十蚊一個麵。所以我點了雞翼,配返啲平易近人既餸,五蚊兩條既龍蝦卷等等,平衡一下荷包作為在青衣生活了廿幾年既青衣人,淨計拾回那些年既回憶,已經值得我久不久光臨既原因。再者,青衣車仔麵檔,真係唔多,係青衣城十分鐘路程,好像還未有一檔。華記能夠保持穩定質素,相信係我每次光臨都要排隊既原因
華記位於涌美村人流較稀少的角落,環境寧靜,亦較村內中心近街市的食肆光猛。 車仔檔入鋪,食客排排企輪候點餸,係華記既特式。假日人流多時間,隨時要等上半小時,所以我都盡量避免最旺時間來排隊。 華記車仔麵菜單款式算多,我習慣排到自己,望望車仔檔那樣特別新鮮和吸引,才下決定。今次點了兩個麵。蘿蔔炆得入味,賣相亦吸引,是我每次都會點的餸。另外還有龍蝦春卷、雞翼、蛋等等。 不少食客都要另上咖哩汁,配伊麵就能盡吸咖哩精華! 其實牛腩、花菇、炸豬排等等都是很不錯的選擇,但華認車仔麵的確是豐儉由人既地方,我之所以咁講,因為牛腩、花菇一份各十四五蚊,即炸豬排約廿四至廿八蚊。如果唔計算一下,可以很容易點了六七十蚊一個麵。所以我點了雞翼,配返啲平易近人既餸,五蚊兩條既龍蝦卷等等,平衡一下荷包