2018-12-14 266 瀏覽
前陣子生日,朋友請我食葡式下午茶,挺特別。環境依舊寬敞舒適,佈置亦有濃濃氣息。與朋友聊一個下午真是一件嘗心樂事。下午茶選擇有飯、意粉、甜品及小食拼盤。由於不算太肚餓,故點輕食甜品為主。葡式小食拼盤 - 六款小食自選兩款,選了馬介休球及蒜香雞球。馬介休球炸得金黃,以薯仔及鱈魚混合而成,入口綿綿得來又丁點鹹香,挺不錯!雞球炸得毫不乾身,咬落嗦嗦聲。雞肉入口嫩滑不嚡。牛油果Creme Burlee - 吃慣焦糖雞蛋口味,難得見到有喜歡的牛油果味,豈能錯過?焦糖外層依舊帶著焦香微甜,底層布甸綠油油,入口滑溜。牛油果味道濃濃,吃得我們不亦樂乎。Earl grey tea - 吃畢食物後來杯伯爵茶果然不錯。芳香甘醇之味道確實使心情舒暢。
前陣子生日,朋友請我食葡式下午茶,挺特別。

雞球炸得毫不乾身,咬落嗦嗦聲。
雞肉入口嫩滑不嚡。

焦糖外層依舊帶著焦香微甜,底層布甸綠油油,入口滑溜。
牛油果味道濃濃,吃得我們不亦樂乎。

芳香甘醇之味道確實使心情舒暢。
慶祝紀念
生日
2018-12-12 1546 瀏覽
尖沙咀美食,今次同老友發掘到嘅有呢間係美麗華二期嘅葡式餐廳--葡匯咪走雞葡國餐廳。美麗華二期雖然比一期隱蔽,但就是如此,恬靜感相當難得。12月,餐廳充滿著聖誕氣氛,仲有棵聖誕樹影相位。店鋪中間,仲有個世界地圖,想坐這兒tea一番,可惜已經被留座。葡式下午茶,朋友與我第一次食。餐牌有14款選擇,一目瞭然,每項都很吸引。兩個價錢,$68 或 $48 。選了葡式 Rampanada $48 和葡式小食拼盤 $68。小食拼盤6款2 ,揀了葡國臘腸和炸馬介休球( 另外4款是炸魷魚、蒜香雞球、芝士多士及酥炸四季豆),跟杯hot tea 同iced coffee。葡式 Rampanada ,賣相非常可愛。蜜糖西多士,配上士多啤梨同藍莓,添上鮮豔色彩。西多士外層炸得脆口零油感、面上黏著砂糖,內裡軟綿,沒有乾爭爭的感覺之餘,總括可謂外脆內軟。間斷吃下水果,令味道更多元,增加鮮甜度。小食拼盤 葡國臘腸和炸馬介休球,濃濃煙燻臘腸味。肉味煙燻感重,咸咸的煙韌十足,葡式臘腸頗為特別。而炸馬介休球,十分酥脆,吃落有薯泥感,清清口味,對比十足,值得一試。係呢個舒適的環境下,歎埋杯凍啡熱茶,傾傾計聚聚舊,十分滿意。是

葡式 Rampanada

小食拼盤 葡國臘腸和炸馬介休球

係呢個舒適的環境下,歎埋杯凍啡熱茶,傾傾計聚聚舊,十分滿意。是個輕食聚會的好地方。
2018-12-08
葡式 Rampanada
小食拼盤 葡國臘腸和炸馬介休球
2018-12-09 330 瀏覽
位於尖沙咀美麗華廣場二期一樓的葡匯咪走雞葡國餐廳,主打葡國菜。之前來過吃晚餐,味道頗不錯。餐廳的位置十分舒適,今次侍應安排坐在梳化的位置,可以很舒服地吃個下午茶。葡式黑松露豬扒飽來到了,個人頗喜歡這款下午茶,頗大份。粗粗的薯條新鮮熱辣,熱騰騰,不會幼幼的不夠口感。沙津菜夠新鮮,而且加了少許沙津醋,能平衡一下。當然不少得要試試熱辣辣的豬扒包,這款豬扒包和在澳門見到的不同,是把豬扒去骨切碎,放在包裡面。麵包烘得脆脆的,不會太硬。豬扒不會太乾,質感 juicy,而且吃到頗濃的黑松露味。裡面還夾了一些煮得熟透的洋蔥條。朋友點了一客肥仔炒飯(半份),份量約有手掌般大小,女士們吃較為合適。炒飯上插上了一支小小的葡萄牙國旗,賣相精緻,而且炒飯來到時還在冒煙。炒飯的味道開胃,炒得粒粒分明,茄汁均勻地裹著每粒飯,除了葡式香腸粒,配料還有提子乾、燈籠椒,令炒飯味道更清新。熱朱古力的味道濃郁,不用另外加糖也夠甜。

熱朱古力的味道濃郁,不用另外加糖也夠甜。
2018-12-05
2018-12-09 338 瀏覽
第一次去 又係乜都無睇下去食環境就一般 因為佢屈係個角位度 無計啦 香港地佢成set野都好精緻 份量一人一件咁 但食食下會飽到傻鐘意食炸野 脆野 香口野 係好岩架食物味道係濃郁都係講重點燒豬 皮脆!但果日就隻豬極「蘇」大大減分 so sad 可以做好d小食拼盤好食牛尾正常葡萄牙腸好好食雞脾 好辣 可以挑戰下!
第一次去 又係乜都無睇下去食

都係講重點
小食拼盤好食
牛尾正常
葡萄牙腸好好食
雞脾 好辣 可以挑戰下!
2018-12-07 294 瀏覽
趁住假期一家人出咗去尖沙咀, 行到去近Mira Place 2 想搵地方坐一坐食下午茶。 近二樓人流唔多行得好舒服有間葡國餐廳, 裝修頗有特色, 臨近聖誕仲有好多節日氣氛嘅裝飾。見到佢有下午茶餐牌, 行到攰入去歇一歇。 下午茶選擇主要分主食,小食和甜品三類。 葡式炒意粉($68 半份)用了粗身意粉,軟硬適中, 有一塊傳統嘅葡式肉腸,特製醬汁惹味,整體味道唔錯, 有別於一般嘅茄汁意粉 ,但半份份量稍嫌細, 係小朋友嘅輕食份量。 肥仔炒飯($68 半份)炒飯好香,炒得乾身唔油膩, 粒粒米飯都充滿茄香,還有好多提子乾。留意下午茶唔包括飲品, 需要另加費用, 不過選擇不少,除咗茶,啡,啤酒和特飲都可以。下午茶時段價格唔算抵,不過地方闊落坐得舒適, 行到攰搵地方坐低啱曬。

葡式炒意粉($68 半份)

肥仔炒飯($68 半份)

2018-12-04 236 瀏覽
今日和友人來葡匯咪走雞葡國餐廳, 本來想食個lunch。但見已經2點,餐廳有下午茶套餐供應 (2:00pm-5:00pm供應)。就趁機品嘗正宗的葡國下午茶。餐廳地方大,寬敝。乾淨企理, 坐得舒服。下午茶Menu, 可以撰包,飯,意粉,蛋糕,酥皮卷,或雪糕等等。葡式黑松露豬扒飽$68睇餐牌名,以為只有一個豬扒飽。怎料店員一隻大碟端上來, 有豬扒飽, 有薯條, 又有沙律菜。份量挺大。一個豬扒飽Half cut, 有黑松露味但不太重, 又有蒜蓉味。反而覺得蒜蓉味較重, 都幾香。豬扒有肉汁, 不會嚡口。食完兩件豬扒飽都好飽肚。旁邊的薯條亦不少,炸得香脆。要了Latte $15Latte有香濃咖啡味, 不錯。值得一提, 店員有禮貌和有笑容。主動提我們斟水。臨走亦和我們說拜拜。

餐廳地方大,寬敝。乾淨企理, 坐得舒服。

葡式黑松露豬扒飽$68

要了Latte $15

Latte有香濃咖啡味, 不錯。

2018-12-03 165 瀏覽
碰巧路過尖沙咀的美麗華,未吃下午茶的我決定隨便選一間,看這間門面漂亮就走進去試了試。$68的下午茶餐,還不算便宜,不過見到除了傳統的有名豬扒包外,還有雞扒跟牛扒,當然想試試,就點一個雞扒包來試吧!一上就見到必定會飽,因為薯條超多!熱辣辣挺不錯的。而主角雞扒包竟然下了藍芝士?超重口味的芝味,總有人會喜歡這味道吧?還有下了糖水的甜沙律,不用怕太酸的醋味了。配上一杯熱檸茶解一,這趟下午茶之旅就這樣終結。

一上就見到必定會飽,因為薯條超多!

熱辣辣挺不錯的。

還有下了糖水的甜沙律,不用怕太酸的醋味了。

配上一杯熱檸茶解一,這趟下午茶之旅就這樣終結。
2018-12-01 221 瀏覽
It's been long long time I haven't been toa tea set in Hong Kong area, due a lot of reasons, mainly work.Today my boss invited me to a tea time allof a sudden, I would be the guest coz he said it's on him, hooray! As it's tea time we ordered some buns,which are supposed to be quite famous in Macau. This steak bun is quite chewy, with a lotof fatty meat in it, the taste was quite satisfying as I like to eat fat, alot. The other stuff to mention is the French fries, I couldn't even finish itas it

as it was totally too much to eat.

The mock-tail with this set, taste just
like fruit punch I had in some k buffet, contains a lot of carbonate, exactly
what I like to drink!
題外話/補充資料: Food here are something I like to come again. However, if there's something else I have to say, I appreciate the attitude of the junior staff, well trained and professional. Whereas some mid-mgmt service provider, has a lot of room for improvement.
2018-12-01 731 瀏覽
與老友約了出尖沙咀,上open rice做定功課,看到呢間食評都唔差,就定下午兩點既檯,與她嚟試試。我們叫了二人套餐,有湯(薯仔蓉既湯,都好飲的),小法包(唔識欣賞),傳統葡式拼盤(有葡式香腸,馬介休球,炸魷魚,炸雞 /幾款都唔難食,但未致於可令人難忘),在套餐中有燒春雞或牛尾可選擇,我們選擇了砵酒炆牛尾,個汁好味,牛尾好焾。馬介休炒椰菜(吃不出馬介休的咸香味道)。 套餐內原本有兩個甜品,但朋友問侍應生,可否加錢轉飲品?侍應不敢揸主意,叫了一位女經理過嚟,她禮貌地說,不要甜品便可轉飲品給我們,服務不錯,有彈性。二人套餐$488,另加一,埋單$536,平均每位$268。 對我個人而言,我打食評既評分,會總括其價錢、食物、服務來作平衡點。這兒的食物,對我嚟講,只是唔難食,但以這個價錢食這一頓午餐,又唔覺得好值得,唯一安慰的是其服務不錯。如果問我會否再回頭??我肯定不會的。
傳統葡式拼盤
砵酒炆牛尾
馬介休炒椰菜
2018-11-23
砵酒炆牛尾
2018-11-30 230 瀏覽
好耐無去澳門,有d掛住食葡國菜見到尖沙咀有間都幾多好評,就去試下啦~我地夜晚8:30左右到餐廳,餐廳未坐滿~環境唔錯,幾清淨。1) 葡式拼盤 for 2 person (有炸雞、馬介休球、炸魷魚、葡式腸)炸雞同魷魚都炸得啱啱好,馬介休球炸得乾少少~味道都唔錯,葡式腸就鹽少少2) 白酒煮刀貝蜆 (好大隻好肥美,個汁好好味。$3一個包點果汁。好正) 3) 招牌乳豬飯(乳豬燒到好脆好味,旁邊既肥人炒飯就有少少怪怪地,比較甜)整體食物質數都唔錯,想食葡國菜可以一試。尤其係刀貝蜆真係好好味😋😋😋
好耐無去澳門,有d掛住食葡國菜
見到尖沙咀有間都幾多好評,就去試下啦~

我地夜晚8:30左右到餐廳,餐廳未坐滿~環境唔錯,幾清淨。

2018-11-28
2018-11-25 314 瀏覽
自從美麗華裝修後,多了很多食店,有次偶爾發現這間葡國菜館,首次是試午餐,就被那牛尾吸引著,於是便參與優惠,立即申請做會員,下次消費九折,決定帶班老友晚市過來飯聚一下與店長傾談中,才知他們是從西貢海鮮街搬過來的,他一提起就有印象,記憶中他在西貢都有其捧場客的,但奈何每次入到西貢,必定大伙兒去吃海鮮,故一直未有機會試此店。難得他們終於搬到過來尖沙咀,總算是一點緣份。這裡的店員都很細心,上次過來午膳,店員已很詳盡介紹,今次也專程找回上次那位店員,請他介紹一下菜色,意見中肯,見我們七位女士第一次到來,詳盡介紹菜色和配撘,值得一讚。打開餐牌,朋友話,就當我們身在澳門,試盡其葡國菜。由於全女班,決定沙律選二白酒煮紐西蘭活刀貝,當然唔少得必食牛尾葡式番茄沙律$98: 筆者大愛番茄,無論大番茄和車厘茄同樣喜歡,紫洋蔥唔辣帶甜,那獨特配製的沙律醬汁,帶點點薄荷、蜜糖芥末⋯⋯大愛這個沙律醋,這個沙律,與當晚的 Riesling 相當夾檔。傳統葡式拼盤$98:原先店員推介葡式小食拼盤的,但女士們唔想太多炸物,於是決定選一個較細的份量,試完後再推加,結果大家一致認為炸馬介休最吸引,於是單點一碟炸馬介休,可是端

難得他們終於搬到過來尖沙咀,總算是一點緣份。

打開餐牌,朋友話,就當我們身在澳門,試盡其葡國菜。

由於全女班,決定沙律選二

白酒煮紐西蘭活刀貝,當然唔少得

必食牛尾

葡式番茄沙律$98:

傳統葡式拼盤$98:
原先店員推介葡式小食拼盤的,但女士們唔想太多炸物,於是決定選一個較細的份量,試完後再推加,結果大家一致認為炸馬介休最吸引,於是單點一碟炸馬介休,可是端上枱時,大家太開心忙著放入口,根本沒有為它拍張照。

單看外貌,葡國臘腸唔算吸引,可是配上當晚朋友帶來的 Brunello di Montalcino 簡直將臘腸味道提升,妙極。

炸魷魚,炸得乾身唔油膩,所以下次一圍枱的話,必定點葡式小食大拼盤,必定過足口癮。

田園野菜沙律$68:
葡式番茄沙律$98 和 田園野菜沙律$68,價錢相差$30 ,如果選美味度,必定是前者,因為那個沙律汁太精彩了,相反愛吃沙律菜的話,後者價錢平$30, 而分量就較為吸引,但奇怪的是田園野菜沙律欠缺左那個精彩的沙律醬汁,是忘了落還是兩者不同之處呢?

所以大家認為點兩個沙律是絕對正確。

招牌燒春雞全隻$198:

原先我們想點 Piri Piri Chicken ,多謝店員提醒那是特辣,因為女士們大部分都唔辣得,就算小辣也未必能應付,所以最後我們決定點招牌燒春雞,一端上枱已很吸引,芝士味焗出來,香味濃郁,皮脆肉嫩,相當惹味。

白酒煮紐西蘭活刀貝$248:
大大隻的 Tua Tua Clams 肥美肉鮮,白酒、百里香、西芹 清香吸引,如果能夠請廚師用湯底煮個意粉就好喇。

砵酒炆牛尾$198:
就是這碟砵酒炆牛尾,吸引筆者再度歸來,喜歡它不像一般的紅酒薈牛尾的味道過份濃郁,就是喜歡它用砵酒帶來得更有層次。
牛尾會附上一個豬仔包,但建議加白飯或者加多兩隻豬仔包,那個牛尾汁會令你吃多一點點包或飯。

葡式烤乳豬$480: (半隻)
皮脆肉嫩,但大家都覺得豬唔夠入味,但筆者反而喜歡其淡淡的,吃到其豬香肉味,反而覺得那墊底的肥仔炒飯,份量可以添加多少少就更完美了。

這裡好處是,只要消費滿$1500 可以free corkage 兩支Wine ,很適合酒友到來。

2018-11-23
用餐優惠
試食活動
  • 炸馬介休球
  • 砵酒燴牛尾
  • 白酒煮紐西蘭刀背蜆
2018-11-24 1598 瀏覽
係呢頭食完晚飯,特登唔食咁飽過黎呢度食甜品好彩仲有少量空枱,坐近門口位置呢D小枱享受我今晚的甜品時間黎多幾次食飯都知道Michael除左係呢度的行政總廚外,甜品亦係佢的拿手好戲,每次黎都有新出品,為食客帶來新鮮感今次食左呢客薄荷綠茶芝士蛋糕,一款外邊未食過的芝士蛋糕,薄荷X綠茶 -  究竟係咩味呢?首先個人對於薄荷有些少抗拒,咁點解又會叫呢客呢?  皆大同行友人鍾情薄荷囉 (哈..哈...)!  友人先食一啖,叫我點都要試下係有D抗拒,但又未至於討厭,食咪食!  入口首先食到薄荷味,但絶對唔係濃味,程度似食緊"綠箭"  (利申: 我係會食綠箭),跟住再細味就到綠茶味出場,跟住就到香甜芝士味,口感超滑溜,但又有食到餅底脆脆口感,無論味道及口感層次都相當豐富!  食完呢啖後,我隻碟不由自主地又再多片.......................黎呢度又點會只食一款甜品咁少?!呢客係焗菠蘿啤梨酥皮,配以獨家製椰絲忌廉醬焗到香脆的酥皮,入面包住酸中帶甜的菠蘿及啤梨,味道清新開胃,多汁生果的軟腍加上乾身香脆的酥皮,咁樣組合應該無得輸啦卦.....…食晒成客都無問題啦!食完甜品,心思思想嘆杯咖啡!
係呢頭食完晚飯,特登唔食咁飽過黎呢度食甜品

好彩仲有少量空枱,坐近門口位置呢D小枱享受我今晚的甜品時間

薄荷綠茶芝士蛋糕

黎呢度又點會只食一款甜品咁少?!

呢客係焗菠蘿啤梨酥皮,配以獨家製椰絲忌廉醬
焗菠蘿啤梨酥皮

食完甜品,心思思想嘆杯咖啡!  呢度有獨家咖啡品牌,多款選擇!

今晚作為我Coffee Pairing的係呢杯 Expresso
Expresso

比起其他特式咖啡黎得更加濃厚,口味強烈,表面的咖啡脂加強掛杯效果,2啖飲晒,為呢餐寫上完美句號!
宵夜
薄荷綠茶芝士蛋糕
焗菠蘿啤梨酥皮
2018-11-10 263 瀏覽
朋友(慶祝主角)突然家中有事,打電話來取消訂座,原意系想release番張枱張來,因為星期六。一位女職員態度勁差: 你訂左今晚7.30,你七位喎,系囉,依家先打來取消??態度系反問,勁串!*我無預訂仼何食物/要求仼何特別安排。其實有必要咁串d客?你態度咁,d野幾好食/環境有幾好都無用。唔會黎囉

*我無預訂仼何食物/要求仼何特別安排。

2018-11-10 299 瀏覽
約友人到尖沙咀晚飯,第一次來到這間餐廳,美食,服務,裝潢,氣氛確一流! 叫了1/4隻乳豬配肥仔飯,乳豬皮又薄又香又脆,一點都不油膩,乳豬肉又滑又稔又juicy,雖然我們兩位女子,竟然覺得意猶未盡,可能下次要點半隻先得喇! 太好味!! 近期吃過最高水準的一餐!而肥仔飯名字得意,但不要被他嚇親,他是用蕃茄,葡國蜡腸等等炒成的炒飯,我喜歡他酸度剛剛好! 吃乳豬肉時有小小飯送口配搭一流!之後選了刀貝蜆,這個不得了! 一碟有8大隻,每隻都十分新鮮,煮得剛剛好,又鮮又甜,而湯更是精華,我和友人一邊談天,一邊呷一啖湯汁……全口腔盡是鮮味甘香! 這兒的服務十分好,侍應們都好有禮貌,8點有live band,我下次再在尖咀有飯局,一定會再來!

2018-11-04 371 瀏覽
在早之前喺西貢海邊,已經幫襯過呢間餐廳,覺得非常好食,佢嘅們關於白酒煮紐西蘭大蚌非常好食,但始終比較遠,只係試過一兩次。自從搬咗出嚟尖沙咀美麗華酒店商場後,就已經試過晚飯,水準比以前光之而無不及,可能因為廚房大左客源多左,啲食物係做得仲好咗及多咗款式! 反而今次我想介紹係午餐,非常之抵食,lunch set, 有成六七款,除咗比較高價去到$150嘅葡式乳豬外,其他都只係有70幾蚊度到120幾蚊,響尖沙咀咁舒服嘅地方,加埋咁嘅食材我覺得係超值!報告係綜合左3次午餐嘅經驗,我食過一個最好味嘅帶子意粉,本來唔鍾意隻顏色,綠綠地色好怪,但等了幾耐下先到,第一口因為個都好夠熱,同埋啲帶子煎得好香好吸引,我一口氣食晒!重點係啲帶子表面煎得香口金黃,但係內裏仲係滑溜嘅糖心!第二樣要介紹嘅反而係我覺得個馬介休都比想像中跟更好,魚皮脆香,肉好有魚味,juicy,因為我真係好怕食啲好乾好易到變咗鞋口到不得了的西式魚扒! 加埋個creamy汁,不得了!朋友吃葡式豬扒焗飯,我食咗一吃豬扒不過不失。反而砵酒焗牛尾,亦係超值之選,因為我印象中晚餐都係幾貴之菜式!牛尾炆得啱啱好,連啲軟骨位都起晒膠,同埋可以一路一路
朋友吃葡式豬扒焗飯,我食咗一吃豬扒不過不失。
反而砵酒焗牛尾,亦係超值之選,因為我印象中晚餐都係幾貴之菜式!牛尾炆得啱啱好,連啲軟骨位都起晒膠,同埋可以一路一路食晒啲肉,都冇難度!紅蘿蔔都係入晒味!
杯跟餐咖啡係用即磨蒸漏咖啡,絕不馬虎,OK!
環境方面因為始終係商場嘅裏面,樓底比較矮但係空間好闊落,補番呢個先天缺陷,唔算侷促,反而最重要係周圍嘅妝飾到好有葡國風味,睇到老闆好有心思。
煎鱸魚
帶子意粉