2007-12-07 14 瀏覽
朋友推介,咁啱見到九點半後半價,就入左去d 款式幾多,有新派ge日本菜,幾好味。但個明太子飯焦唔係好得刺身新鮮好味又抵食﹗服務又唔錯。但冇半價真係太貴﹗今晚三個人半價左都要七百五十到﹐不過可能係因為我地點左兩枝酒啦。如果唔係可能三個人五百幾都ok但唔鍾意坐位安排,三人比左張六人枱,攪到有人搭枱咁,又要唔係坐好開....
朋友推介,咁啱見到九點半後半價,就入左去

刺身新鮮好味又抵食﹗服務又唔錯。

2007-11-08 14 瀏覽
The decoration of restaurant is simple, but it can create a nice and comfortable atmosphere for dining. Generally food is fresh and well presented. For all walk-in guests, you need to wait for around half to an hour. But it depends on whether it is time for meal. I notice most people have reserved their seats beforehand. If not, most people still remain happy to wait at the entrance area.Will try again.

Will try again.
2007-10-09 1 瀏覽
第二次黎食~今次叫左:牛肉蒿麥麵(半價後$29) ★★★☆☆☆☆☆☆☆碗麵煮得太耐, 牛肉有d 鞋, d 麵太腍... 唔好食~ 和風冷豆腐(半價後$9) ★★★★☆☆☆☆☆☆味道一般, 唔係果d滑豆腐~一口芝士(30% Off 後$26.6) ★★★★★★☆☆☆☆熱辣辣~ 都幾好食~ 但係之前係另一間日本料理食過仲好食,咬落去d芝士會流出黎~龍蝦沙律壽司(半價後$11/2件) ★★★★★☆☆☆☆☆普通鮮蟹肉捧壽司(半價後$11/2件) ★★★★★★☆☆☆☆都幾鮮味~梅酒果凍伴柚子雪糕(30% Off 後$26.6) ★★★★★★★☆☆☆這個俾想像中好吃~ 有d 酒味, 有d 柚子味~ 加埋d味道幾特別~
第二次黎食~
今次叫左:

牛肉蒿麥麵(半價後$29) ★★★☆☆☆☆☆☆☆
碗麵煮得太耐, 牛肉有d 鞋, d 麵太腍... 唔好食~

和風冷豆腐(半價後$9) ★★★★☆☆☆☆☆☆
味道一般, 唔係果d滑豆腐~

龍蝦沙律壽司(半價後$11/2件) ★★★★★☆☆☆☆☆
普通

鮮蟹肉捧壽司(半價後$11/2件) ★★★★★★☆☆☆☆
都幾鮮味~

2007-10-02 2 瀏覽
其實冇咩expectation,朋友食飯o係旺角坐得舒舒服服真係冇邊間揀,上o左藏戶,裝修格局o係旺角o黎講算唔錯,不過唔係食o左好多o野咋,壽司不過不失,都新鮮,天婦羅同燒物就麻麻,雞軟骨ok o既,但腎就好硬,其他冇咩特別,不過係坐得舒適同可以慢慢傾吓偈囉。
2007-10-02 1 瀏覽
旺角已經唔多去, 因只會想起迫迫迫, 何況係生日飯, 更唔會諗. 但因有飲食界鉅子推介, 所以一行9人就去試. 一早訂了檯, 被安排坐用竹簾間住既一間房, 算係幾有私隱.因人未齊就點住清酒飲住先, 首先點左支"真澄", 味道清易入口, 後來想再追加但無貨, 所以之後個兩支改叫"瀨祭", 味道帶點辛但也算易入口.甜蝦帶子沙律- 帶子入口幾鮮甜, 而沙律菜加上醋汁, 味道幾醒胃海膽- 海膽新鮮, 用紫菜同青瓜絲食有鮮味之餘又帶一份清新感, 同淨食又是另一番滋味關東煮牛舌- 牛舌太腍, 而放係面既蘿蔔又太甜太酸炸飯團- 飯太乾身同硬炸蝦- 幾香口炸雞軟骨- 又是香口作, 用來送酒唔錯九色刺身- 和牛刺身, 三文魚, 墨魚, 油甘魚, 甜蝦, 吞那魚, 帶子, 劍魚等, 每樣刺身厚切外面好有光澤, 食落仲好新鮮同肥美, 其中和牛刺身油份足入口甘香煮蕃茄- 無食凍豆腐- 另外既食店食用芝麻豉油汁, 但呢度個汁就酸酸地, 味道幾特別壽司- 點左幾多款壽司, 每樣味道都未至太突出, 但每碟只係十多元, 係星期日仲有半價, 可以做到咁仲想點埋單九人除八, 每人都係$300, 仲開埋三支酒, 以食物質價

關東煮牛舌- 牛舌太腍, 而放係面既蘿蔔又太甜太酸
炸飯團- 飯太乾身同硬
炸蝦- 幾香口
炸雞軟骨- 又是香口作, 用來送酒唔錯
煮蕃茄- 無食

埋單九人除八, 每人都係$300, 仲開埋三支酒, 以食物質價素計好抵
2007-09-13
今日同我地五個人逛完旺角後, 本來想去泉章居食晚飯. 不過由於實在是很多人, 所以大家最後去了附近的藏戶食日本菜.其實之前自己都已經去過兩次,給我的感覺都ok, 所以就推薦俾我班friend. 我們等了一會就已經可以入去. 由於係平日, 所以有八折, 是晚我地叫了…鰻魚飯–好好吃, 鰻魚冇”些”味, 而且個汁都調教得恰到好處, 不過如果佢有埋湯咁一個定食就會更好, 但最後都係太好味order了多一個.海膽海鮮飯–炒得幾乾爽, 口感不錯. 不過配料唔多, 68元再八折都唔覺得值.滑蛋豬扖飯–普普通通, 飯太濕, 我不大喜歡, 不過我個friend就好like, 仲叫多一個tim. (terrible!!!)凍喬麥麵–心水之選, 麵爽, 冷麵汁剛剛好, 最緊要係夠凍. 我同我個friend爭食, 最後….又係order多一個. (…..都唔知係唔係shoot0左, 咩都order兩個…)壽司精選, 軟殼蟹壽司–普通料, 材料食得出不算係靚料, 不過價錢就偏貴, 半價可能會值0的雜錦串燒–水準之作, 不會燒過火, 而且都保留到鮮味.炸雞軟骨, 炸薯餅–一般, 沒有燒的咁好食. 太油膩

雜錦串燒–水準之作, 不會燒過火, 而且都保留到鮮味.
炸雞軟骨, 炸薯餅–一般, 沒有燒的咁好食. 太油膩.

整體都係ok的, 而且有discount, 價錢可以接受. 不過當然最好都係星期日去, 有半價. 環境我覺得都不錯, 係可以傾到計的地方, 服務都合格, ,不過食物來的速度就真係有待改善. 總括來講, 係旺角想食日本菜而又唔想等位等到發脾氣的, 這裡都係一個好的選擇. (我三次來都不用等)
2007-09-01 11 瀏覽
I went there for dinner with my boyfriend tonight... we\'ve ordered a set dinner ($368 for 2) and it was pretty good...sushi and sashimi... fresh and nicesome shell seafood... good hahasalad with teriyaki chicken... the salad dressing is wonderful!! a good combination ~~garlic beef cubes... juicy and yummy, medium done, very tendereel... also excellentudon with tempura... love the udon texturedessert... red bean cake (the surface is deep-fried so it is warm)... very nice! but we\'ve had a lot al

eel... also excellent

dessert... red bean cake (the surface is deep-fried so it is warm)... very nice! but we\'ve had a lot already haha...

and also there was the sake...

honestly $368 is very reasonable, considering that there are not many classy jap food around the area...

i would go there again and recommend my friends to go too~~

plus service was excellent! (dunno why ppl in this forum say they are not gd...) and there was no service charge tonight... i wonder why?
2007-08-25
夜晚成10點至同朋友一齊黎,見佢有d優惠,好似幾抵,有個經理介紹左d野比我地食,質素真係ok架,不過小食會比壽司好,下次會再去!
2007-07-23
本來一心諗住同朋友食歺生日飯,打去BOOK位時巳講明訂8位,坐TATAMI位,訂位個位小姐都講明最低消費1000蚊,8個人食日本野點食都過啦.5個朋友先去到,有D朋友會遲黎,我地先叫小小野食食住先,第一輪叫在4個唔同既飯,4客三文魚壽司,落完單只係1分鐘,企係門口個知客,走黎同我地講(你地知我地最低消費係1000蚊個可,我見你地只係叫左幾個飯,所以想題一題你地)我立即同佢講,你放心,我地係叫住少少先,仲有好多人未黎.嘩...佢係知客黎喎..BOOK位時都知有幾多人啦,洗唔洗落第一輪ORDER就即過黎呀..最後都有9個人食,食左$1924.其實D食物不錯,環境不錯,TATAMI坐位就唔係岩所有人,不過我中意咁坐.可惜有咁既狗眼看人低既知客,我地所有人以後都唔會再去.
2007-07-13 3 瀏覽
烏冬好好味海膽新鮮不過壽司飯散牛肉薯餅熱辣辣,好夠味份量比較少,不過現在9:30 前八折都幾抵四人Total : $450 (未折)
烏冬好好味
海膽新鮮不過壽司飯散
牛肉薯餅熱辣辣,好夠味
份量比較少,不過現在9:30 前八折都幾抵

四人Total : $450 (未折)
2007-07-07 24 瀏覽
開頭D 表面野OK, 野食普通, 但真係幾貴, 12件壽司要成$198, 唔太值, 星期五六日無8折, 5個人落樓價一人180, 但無一個飽 但價錢並不是太大問題.... 最大問題係7:30入去話食2小時要還台, 但係唔夠個半鐘已經黎話客太多, 想我地早d 走, 又話送雪糕當補償, 點知雪糕唔使錢, 但雪糕加一要俾錢, $28一杯雪糕, 5杯成140(一個小雪糕球), 收加一即係收左$14, 本來十幾蚊無所謂, 但係事先唔講請楚, 又話電腦唔識得減左去去計, 死都唔肯減d 野唔算黎得快, 但一見你台無野食就問d 野黎齊未, 頭尾問左4次, 好煩, 明顯趕客!! 同個friend 做生日都做得唔開心, 最近攪到要轉去cafe 直落, 不得盡興....

2007-07-04 5 瀏覽
本想著今天與友人吃飯慶祝第一天上班,結果在此餐館卻換來一肚氣。點菜時已經由餐廳的經理來負責點菜,但是卻錯漏百出,不單止頻頻來錯食物,更會強詞奪理說這些食物是我Order的。上菜的速度其慢,我一共點了八個菜,光是頭四道菜已經用了我個半小時。天呀!!四個菜便要個半小時,八個菜是不是要三個小時呀?結果我沒有繼續等,我們在氣憤下埋單離場。這個時候的單,還要是錯的,收多了我們三百多元!!幸好我們有些很精明的朋友才發現這個錯處,否則便白白的蝕了給他們!我想我經歷過今次的事件後,我不會再光顧這間「蔵戶」。

我想我經歷過今次的事件後,我不會再光顧這間「蔵戶」。
2007-06-30 10 瀏覽
見雜誌介紹九點半後大部份食物有半價優惠就同旗旗去試下啦. 環境都幾ok, 坐得幾舒服, 唔會話好迫,仲有張椅俾我地放野. 不過d 野食都幾貴. -三文魚sushi特價左( $9 )先等於人地原價, 而且好細件, 質數都只係一般.-蟹子沙律就好味,同埋整得幾靚.-和牛sushi 七折($28 )一件, 又係超細件牛肉十分薄,凍冰冰完全冇味.-魚生, ok 啦.服務係幾好既, 沖水快.不過旺角咁多選擇, 應該都冇下次.想睇相可到my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/qoogirl00/
-蟹子沙律就好味,同埋整得幾靚.
-魚生, ok 啦.
服務係幾好既, 沖水快.不過旺角咁多選擇, 應該都冇下次.
想睇相可到my blog:

2007-06-08
中同聚會,地點選擇交通方便之旺角,最後係兆萬搵到呢間日本餐廳。檯椅以黑色為主,但每檯上面都有射燈/水晶燈,所以客人可以睇清楚食物造型,而且方便影食物照片=p 豆腐沙律:一件豆腐上有一粒車厘茄,加上似乎係芝麻汁,芝麻汁味道都唔太濃,清清淡淡一道前菜!豆腐唔算太滑,本以為係冷盤,但事實不但唔冷仲係微暖,同想像有點出入。xx田樂燒:等左好幾分鐘至上既小食,但上檯時造型有點倒胃,同以前見過田樂燒照片唔同,莫非時間關係??雖然外型唔吸引,但味道又幾好bor!麵豉醬帶甜味道好濃,配合淡味茄子同沙律菜,的確唔錯!只係茄子皮的確幾靱,幾經努力至可以分開幾份。海膽海鮮炒飯:碟大大份量細細,飯粒細細圓圓,炒得幾爽身及少油而且幾香,不過味道又普通少少;海鮮都見到有魷魚粒,但又唔見有其他;海膽有2小片,無試過!軟殼蟹卷:飯面加上蟹子作點綴,望落的確幾精緻。軟殼蟹炸得酥脆,配合薄薄壽司飯,少吃多滋味。彩虹卷:分開兩截上碟,相信以整條長形上菜,外觀會更好同貼切。三文魚質素唔錯,色澤鮮明無腥味,最驚喜係中間有香甜芒果在內,估唔到味道又幾配合,唔錯。日式炒雜菜:以炒椰菜為主,另加少量洋蔥及本菇,椰菜味道甜甜炒得幾香,

日式炒雜菜:以炒椰菜為主,另加少量洋蔥及本菇,椰菜味道甜甜炒得幾香,不過仍未及台北所食高麗菜好味。

雜錦天婦羅:蝦肉爽甜新鮮,茄子切得好薄好靚,最好味係片蕃薯,好甜!!如果有齋蕃薯order更妙!配合蘿蔔茸食的確無咁膩。

串燒只試左一片冬菇,燒得頗乾,不過醬汁香香甜甜就幾好味!一試無妨。

總括黎講呢間概念館菜式以造型比較取勝,每款菜式都擺設得幾靚,但味道就未如外觀吸引,而且出菜時間較長,但又未至於慢工出細貨。

服務方面,在旺角區算中上,侍應們/廚師都好有禮貌,會推介客人食有八折菜式,添茶都相當頻密,服務都算ok。
2007-06-08 3 瀏覽
這裡晚上9點半(或9點?忘了~~~ >"<) 後,所有sushi 半價,menu 上的dishes 七折。所以,最後便到了本來經過也沒有任何意圖上去一試的藏戶。但,本人覺得呢... ... 食物質素真的只是一般,若非有折或身旁的人想去,大概我也不會再去了。以下所列的都是宵夜特價的價錢。天婦羅海蝦壽司卷$18 - 不是高水準之作,一般而已... 蝦沒有鮮味也沒有天婦羅的香脆,連jusco 和apita 的也比她好吃得多,但也算可以接受的。這是tenny 點的。我覺得香芒加州卷或彩虹卷會較好吃,因為有芒果~~~ ^ ^炸小瑤柱配天然綠茶鹽sushi $19/ 1 piece - 這我不知道... 只tenny 自己吃。帶子sushi 及洋風燒三文魚sushi - ok... 但也只是一般而已,沒有「峰」或「板前」的新鮮...炸時令白身魚伴紫蘇葉及紀洲梅肉配特製辣蕃茄醬sushi $14/ 1 piece - 這我也不知道... 只tenny 自己吃的,他說不錯,真有梅肉和辣蕃茄醬的味道。雜錦野菜天婦羅$19 - tenny 對這讚不絕口,說炸得很好,輕輕的一層~ (「哇,很
這裡晚上9點半(或9點?忘了~~~ >"<) 後,

所有sushi 半價,menu 上的dishes 七折。

所以,最後便到了本來經過也沒有任何意圖上去一試的藏戶。

以下所列的都是宵夜特價的價錢。

雜錦野菜天婦羅$19 - tenny 對這讚不絕口,說炸得很好,輕輕的一層~ (「哇,很好! 真的很好! 炸得很好... 妳覺得嗎?這就是有心之作呀... 這個炸的... 很好! (下刪五百字)」)

特上吞拿魚腩碎配特級魚子$44 - 吞拿魚腩碎很軟~ 伴那汁來吃,好味道~ 這也獲tenny 大讚~ 可以一試。
=========================================

想看pics 請到my blog: