2007-05-29 15 瀏覽
今次去呢間藏戶概念館係旺角兆萬9樓因為我有七折優先.不過其實佢而家都做緊八折.所以都幾抵ga其實我覺得味道都不錯的.尤其刺身類.雖然我唔係好食生野.但見到個樣都知新鮮只是份量都比較細一點.多人去的話就未必個個可以食到.最適合始終是四位吧!!而其中不建議叫的是海炒飯.得ddddd咁少海.仲有個什麼鵝肝壽司卷. 佢地話唔似鵝肝. 幾十蚊ga.慳番食第二d啦!! 另外飲品那些什麼" 微風秋風"全都很淡. 我想還是喝茶好了埋單折一千一十幾.每人才是$102.我覺得ok但唔知點解有幾位同事都話麻麻.仲話唔會再黎tim.可能個人口味不同吧!最奇怪的是我打電話去book .佢話要俾間房我,但最底消費$1000原本我都ok.但去到發現那根本不是房.只是掛幾張竹廉就叫做房??又可以望到隔離同聽到聲.而且佢都冇咁大張係外面,我地就算冇訂.你都係俾呢間"房" 我地啦!!咁都仲好意思話收最底消費ge??真係要再查下"房"的定義係咩了!
今次去呢間藏戶概念館係旺角兆萬9樓
因為我有七折優先.不過其實佢而家都做緊八折.所以都幾抵ga

埋單折一千一十幾.每人才是$102.我覺得ok

咁都仲好意思話收最底消費ge??
真係要再查下"房"的定義係咩了!

2007-05-07 12 瀏覽
由於家住旺角,消夜好多選擇,行過兆萬中心揀咗藏戶呢度,因為見佢有特價仲係半價/七折添。4人揀了以下食物:-Sake (720ml)-- 1 枝牛肉刺身--問侍應(主任)牛肉邊度來,佢竟然好肯定答話"唔知",不過邊度來都冇所謂反正牛肉薄到紙咁,冇口感又凍冰冰完全冇味。魚生--非常麻個隻。其它--乏善足陳講吓裝修--以日本餐廳來講都算求奇,尤其門口有排中國算盤做裝飾,完全唔相關更加唔喺靚,個Designer唔知冇料定冇heart,我身為M K 友都有要求架!服務--要勁加強產品知識,生牛肉比得客人食,唔答日本都話係袋鼠國啦,起碼冇嚇親人先。以上講啲野好似過份要求,但我埋單要$1200蚊,我又冇亂叫食物,只是一般情況,老實講,消費市場有智慧,大家公平,冇heart 好難賺錢。
4人揀了以下食物:-
Sake (720ml)-- 1 枝
魚生--非常麻個隻。
其它--乏善足陳
唔知冇料定冇heart,我身為M K 友都有要求架!
2007-05-05 2 瀏覽
還想到四樓的CAFE一試,卻發現它已變成商舖。在此已看過有關此店評論;考慮到在旺角坐得舒服又要有合理消費的地方不多,唔諗咁多便上來。叫了四個dishes;軟殼蟹卷和燒雞翼都是一般水準。(燒雞翼嘛。。。還是找不到比洋一的或小樽的好吃)。本人從不吃海膽,今趟卻膽粗粗叫了個海膽炒飯來試。飯很乾爽,粒粒分明,味道亦很對辦~~吃得到的一陣微腥的"海水"味,相信就是來至那四小"塊" 海膽。還有一個茄子海鮮燒:茄子是一整個放在碟上,茄子內釀著一些混著一片成"茸"的"海鮮"材料(只吃得出有青口),挖出來吃時還是熱騰騰冒著煙的,味道ok。茄子皮非常的堅韌,費了我們不少牙力才能"扯"開來吃。環境很不錯,就是冷氣太凍~~ 炒飯很快就涼了。服務也不錯。是晚晚市八折(?)(看來此店正積極地在做promotion),埋單二百有找。
還想到四樓的CAFE一試,卻發現它已變成商舖。

環境很不錯,就是冷氣太凍~~ 炒飯很快就涼了。
服務也不錯。
2007-04-28 1 瀏覽
出品好沒得罵.照侍十足. 10分.
出品好沒得罵.照侍十足. 10分.
2007-04-25 1 瀏覽
個friend生日佢都鍾意食日本野見到間野都ok wow咪上去loorder左d野要等n耐係甘d野都ok好食ga吃左野咪食cake lo食食下個經理行過黎話要收切餅費$50 wow激死人地一入個門口手上就有拿cake la又坐底又將個cake放係台面收左野,又係你地個士應比刀碟比我地你地完全都冇提過要收錢我食緊仲要差唔多食完你至黎講簡直係屈人
個friend生日
佢都鍾意食日本野
見到間野都ok wow
咪上去lo

order左d野要等n耐
係甘d野都ok好食ga

吃左野
咪食cake lo
食食下
個經理行過黎話要收切餅費$50 wow

激死
人地一入個門口
手上就有拿cake la
又坐底又將個cake放係台面
收左野,又係你地個士應比刀碟比我地
你地完全都冇提過要收錢
我食緊
仲要差唔多食完你至黎講

簡直係屈人
2007-04-13 10 瀏覽
朋友生日, 早知他不能吃生的食物,便不會帶他來,所以今次只好全部order 熟的食物,非常不幸的,就是這裡的選擇是非常少, 最後選了: 烏冬,鰻魚飯,7彩串燒,軟x蟹壽司,2杯特飲烏冬- 是我吃過最好味的烏冬,而且價錢不貴, $58 一個牛肉烏冬,和平時吃的港式烏冬不一樣鰻魚飯- 鼓油實在太咸, 每人試完一碗後,還剩下1/3 7彩串燒- 原來是茄子加菇類加肉類的串燒, 只有雞軟骨可以吃之外,其他我都不喜歡吃軟殼蟹壽司- 沒有味道,如果單叫一個軟殼蟹會比較好如果要我再光顧的話,我想,我只會再吃烏冬值得加分的是這裡的環境,暗暗的燈光,座位亦不會太狹窄,很舒適

鰻魚飯- 鼓油實在太咸, 每人試完一碗後,還剩下1/3

軟殼蟹壽司- 沒有味道,如果單叫一個軟殼蟹會比較好

如果要我再光顧的話,我想,我只會再吃烏冬

2007-04-11 9 瀏覽
今日收工落到旺角都差不多成十點, 原本咁夜就諗住去<峰壽司> 但點知仲要等位...我諗起碼要等半個鍾...咁啱我個朋友不停係到叫好肚餓...之後就行返過去登打士街個頭, 係兆萬見到有間日本菜叫<藏戶概念館>...諗都冇諗就上咗去...上到去時, 都仲係full哂...要等一陣...因為有人埋緊單...係等緊既時候...就見到有個牌寫住~星期一至六夜晚九點半後半價、星期日全日半價~嘩~好似好抵...我同我朋友被安排坐四人卡位, 啲裝修都幾好又有情調...有啲似<笑笑> or <白木屋> 因為我朋友太肚餓既關係order咗兩轉野食:1) 豆腐沙律(至愛)、牛肉喬麥麵(啲麵冇行味但諗咗啲)、炸海老(好有蝦味同唔油)、一客八款壽司(唔記得叫咩名, 只記得有熟蝦、吞拿魚、三文魚、北寄貝、八爪魚、鱆紅魚、鯛魚、飛魚子+玉子-真係手握壽司, d飯微暖,魚生都ok新鮮) & 龍蝦沙律壽司(ok)+玉子壽司(ok)2) 龍蝦沙律壽司again 、燒三文魚壽司(yummy)、炸雞件(好juicy, 好香口,唔肥膩) & 梅酒果凍柚子雪葩(好清
嘩~好似好抵...

因為我朋友太肚餓既關係order咗兩轉野食:

2) 龍蝦沙律壽司again 、燒三文魚壽司(yummy)、炸雞件(好juicy, 好香口,唔肥膩) & 梅酒果凍柚子雪葩(好清新+唔太甜,正!)

服務方面都唔錯, 算醒目同個經理都有問我哋個甜品係咪最後先冮上...比起<火x土>好好多...整體不錯, 我會介紹俾朋友同一定會再去架~埋單加埋一都係$308咋~

抵啦!!
My first post*日期: 2006.6.19事源..同老公行完旺角.....(老公) 拎住5,6袋野!!XD非常累!!!唔知去邊度食...(都成十點幾!!)(共共)下上左藏戶喇!!!入面環境幾好!!! 幾靚!! (不過, 卡位好似暗左D)我見仲有(塔塔) 米坐tim*(應該係for多人既..)打開menu....見D野食都唔係'特別'貴!!最唔抵都係個coke...$22 (未加一)嗌左5樣野食加coke!http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0296.jpg>>Salmon sashimi $25/ 3片都幾厚肉..不過, 好似唔係幾夠凍...http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0298.jpg>>蕃薯天婦羅幾好食..熱喇喇! 仲有好多塊tim*http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG02
My first post*

日期: 2006.6.19

事源..同老公行完旺角.....
(老公) 拎住5,6袋野!!XD
非常累!!!唔知去邊度食...(都成十點幾!!)
(共共)下上左藏戶喇!!!

入面環境幾好!!! 幾靚!! (不過, 卡位好似暗左D)
我見仲有(塔塔) 米坐tim*(應該係for多人既..)

打開menu....見D野食都唔係'特別'貴!!
最唔抵都係個coke...$22 (未加一)
嗌左5樣野食加coke!

[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0296.jpg[/IMG]
>>Salmon sashimi $25/ 3片
都幾厚肉..
不過, 好似唔係幾夠凍...
[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0298.jpg[/IMG]
>>蕃薯天婦羅
幾好食..熱喇喇! 仲有好多塊tim*
[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0299.jpg[/IMG]
>>鰻魚飯
比老公食哂-3- 但都試過鰻魚, 幾有味!!
[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0300.jpg[/IMG]
>>壽司
個餡新鮮炸!!
而且, 出面係燒過的, 比用紫菜粉更好味!!
[IMG]http://i31.photobucket.com/albums/c375/PrincessXbaby/Food/CIMG0301.jpg[/IMG]
>>Salmon 燒飯團
只係食左2啖(因為非常飽!!)
飯團比較乾同冇咩味!!
(係唔係燒左既關係呢?)

食物整體..唔太貴!! 同外表都細心地裝飾過!!
(食物品質無論內外都好過元綠!!)

另外, 提提服務....(服務員全程有禮+笑容)

‧我地只係嗌左1 coke.....
(因為, 我唔飲soft-drink既)
but 佢地都(針)左2杯我地!!
(見人地禁有心, 唔飲唔得喇..呵*)

侍應黎收碟......
見我地冇食到D野....
仲提提我地天婦羅D炸麵條可以食!!

‧可能佢地臨收工....
有D職員係度玩, 高呼!!
但係, 經理都提提佢地..
佢地都即刻收聲..

最後, 埋單只係2百多!!
環境又好, 食物又好, 服務都好好!!
下次番香港一定要再黎!!
(打長左少少, 唔好意思mm)
2007-03-25 1 瀏覽
當日是星期一晚,餐\廳客人不多,可以安排我二人坐寬敞的卡位,旁邊是大玻璃窗(雖然窗外是旺角舊樓景,不過也是沒辦法的了),內部裝修不錯。<br />服務也不錯,先前的茶不太熱,服務員也很有禮貌和我們更換比較熱的茶。黑衫的(高級職員或經理?)也會適時的問候和詢問食物可好。<br />吃了幾款刺身:三文魚、帶子、平貝、八爪魚和珍寶牡丹蝦。因為朋友不大吃蝦,所以只叫了一隻珍寶牡丹蝦($58),不知他們是否以為我們要share,所以將那隻蝦切成幾段細細粒,口感立時差了很多,原本隻蝦應該幾好食,可惜!其他刺身只屬一般。<br />本人很喜歡食芝士,它的一口芝士內裡的芝士剛剛溶化,很燙口,幾好食。<br />墨魚餅好多塊細細塊,好似幾油,味道奇怪,不是我喜歡的。<br />三色貝:有帶子、北寄貝和赤貝,還有少許\蟹子伴著,每樣也切成細細粒,一般。<br />燒汁翡翠螺:黑衫的說那是野生的,所以最尾可能有沙,好彩我沒有吃到沙,味道還可以。<br />軟殼蟹卷:太幼的一條,切成幾段,口感不夠,
軟殼蟹卷:太幼的一條,切成幾段,口感不夠,而且凍左!<br />
最後食埋甜品:蕃薯二色雪糕(綠茶和芝麻),幾好。<br />
食飽埋單,要四百幾五百元,以食物質素就唔係太抵,唔介意咪試下囉!
2007-03-24
對於鐘意食日本菜既我,呢度基本上已經成為左我落旺角80%會提議去呢度食既地方。而我另一個朋友連lunch都會去幫襯,整整下約親佢食飯一話去旺角食日本野,名都唔使講就understood會黎呢度!先講環境,除左朗豪坊o個d之外,呢度算好好啦有少少情調又坐得舒服~ 論價錢,佢o係旺角絕對唔平,但係value for money。先論魚生壽司,用料新鮮,極上雜錦魚生飯絕對唔會失望,如果海膽再用靚少少就good晒啦! 個人比較鐘意傳統既壽司,o個d創意壽司少order不下評論。紅酒牛舌,焗蠔係我既top favourite (焗蠔係每一次我都要食! 個sauce係超濃,但係我鐘意!!!)仲有佢既稻庭烏冬o係我唔食魚生飯時係另一必然選擇。係好好味好有咬口!!!!相反佢既炒飯我就覺得普通~Overall黎講佢d小食,沙律,串燒,燒物都係水準之作! 唯一唔好既地方就係出菜比較慢,肚餓既時候都幾慘!佢地既甜品都好有心機整,至愛係紅豆炸年糕! 之前去成日都覺得冷清清,我係咁推介同帶d fd黎食好驚佢做唔住冇左個好地方。尋晚上到去~ 好生意左好多~~ 我都戥佢老闆開心~~ hoho~~~爭d唔記得讚下d
佢地既甜品都好有心機整,至愛係紅豆炸年糕!
爭d唔記得讚下d staff既service,都幾醒目又helpful~ 總之會食得滿意同開心! ^^

2007-03-09
前排又去這家店開飯, 今次同行還有位中日混血兒朋友, 他就是看試試我們盛讚的這家日本料理店得唔得!這天我們點的菜有些是我之前吃過覺得好食所以推介給他的, 有的就是沒試過第一次點的, 是夜的菜色如下: 日式蕃茄沙拉- 餐牌上說是限定的, 第一次吃, 有水準! 令一向都很喜歡吃日式蕃茄沙拉的我很想一吃再吃紅酒牛舌- 除了miso外, 另一家我覺得做得很好吃的店, 香港的日本料理中, 要找到煮牛舌煮得好的並不容易... 否則就是很貴的店(miso雖然不至於很貴, 但一定是貴吧...) 是Lo sir一邊吃一邊不停讚的菜色呢! 各式壽司- 水準依然, 不多介紹了煙肉蘆筍卷- 算是很難做得難吃的菜色吧! 所以也很好味呢! 炸櫻花蝦- 點過幾次了, 仍然覺得好吃! 不過今次人多了所以覺得不夠喉呢! hahaha!!! 甜粟米帶子天婦羅- 我覺得很好吃啊! 也是第一次點的, 不過帶子的份量少了點啦... 不"細心"的吃真的吃不出來九州生蠔火鍋- 也是吃過但仍然想再吃的一道菜, 上次吃到連湯都全喝掉! 今次因為很飽所以沒有喝完所有湯, 但也吃得很滿足呢! 以上菜名不一定準確, 但大家在餐牌上看到就會知

各式壽司- 水準依然, 不多介紹了
煙肉蘆筍卷- 算是很難做得難吃的菜色吧! 所以也很好味呢!

以上菜名不一定準確, 但大家在餐牌上看到就會知我說什麼了^+++^

我的半個日本人朋友也說這家餐廳很不錯, 而且價錢合理, 所以他也會再去光顧呢!
2007-02-25 0 瀏覽
第一次上去, 本身見間野個樣都ok 就入去試啦, 都幾多人, 不過好在唔使等位, 如果唔係一定走, 侍應唔多, 初時等緊野食o個陣都已經覺得好耐, 點知o黎錯o左d 唔係我o地嗌o既野之後, 原來係有個不知所謂o既侍應落錯單又唔出聲, 我o地不停o係度等, 我o地三個人去, 有兩個d 野o黎晒食完, 淨番o個個都未有得食, 追佢佢先講話之前落錯單, 要重新整過, 但佢d 態度真係完全唔係香港食肆應有o既態度, 真係谷鬼氣, 之前落錯單又唔叫人快快手補鑊, 要人客o係度等, 仲要sorry 都無句, 討厭到震, 4 條友o係樓面做野, 兩個新年流流黑口黑面, 其餘兩個做得再好都無用d 野又唔係好食, d 服務態度又差到無論, 就算free o左o個個餐俾我, 都一定唔駛旨意我會再去第二次, 哼>.<
2007-01-23 2 瀏覽
in fact 我想講既係呢間d野唔好食, d sashimi 好唔得, 仲有我見到有個食評:\'\'雪花和牛刺身,個侍應話佢\ 地d和牛從日本空運到港,保正好食\'\', 呢一話係(握)人ga, because 和牛係澳洲come to hk, 日本和牛係唔俾come hk, 所以大家諗下呢間食店去唔去得過!!!!!!!!
去過兩次, 質素不錯, 尤其是半價dish 好抵食!!!
去過兩次, 質素不錯, 尤其是半價dish 好抵食!!!
2007-01-10 1 瀏覽
前幾天因為表妹生日, 幾個朋友一起去了此日本料理飯聚. 其實我之前已經幫襯過一次, 已經對她們的食物質數及服務態度留下很深刻的印象. 老實說她們一點都不便宜的, 如果以旺角區來說, 但我覺得值得這個價錢的! 二百多塊一個人, 卻可以吃得開開心心的! 真的很值得!那天我們ORDER了很多很多東西, 其中以鵝肝壽司及雪花和牛刺身壽司比較特別, 鵝肝我第一次吃, 其餘的朋友都說很不錯, 不過我覺得不算很好吃... 當然我知道我用了5星級酒店的跟她們比較是不公平... 但是... 總次如果你吃過入口即溶的你就不會對這感興趣. 但雪花和牛刺身是激賞的! 算是我在香港吃過品質最好的! 當然是以50元來作準則! 還有一個要提一提的是蟹腳棒壽司, 如果你喜歡吃蟹柳之類的東西就一定要ORDER! 因為真的美味非常!其餘的還有三文魚牛油果沙拉, 牛肉薯餅, 大量壽司, 串燒, 稻庭烏冬等, 全部都很不錯啊! 特別是那個沙拉, 平時我不喜歡吃牛油果的, 因為覺得很膩, 但配上她們的沙拉汁料卻出奇地清新, 值得一試!當然, 她們的服務亦要一讚, 因為服務生都很親切和健談, 有種去朋友的店吃飯一樣的感覺^_^
前幾天因為表妹生日, 幾個朋友一起去了此日本料理飯聚.

當然, 她們的服務亦要一讚, 因為服務生都很親切和健談, 有種去朋友的店吃飯一樣的感覺^_^ 而且是夜她們的老闆知道我們有人生日還送了個魚生蛋糕給我們! 很漂亮也很美味, 真的很多謝呢!

我們一行人一定會再去幫襯的!