2017-11-08 927 瀏覽
開頭經過呢間店見到超多人排隊,望一望個牌,見到個蛇字就以為佢淨係食蛇😅點知原來同事同我講佢啲燒味飯都好出味,話晒老店👉🏿✨金牌四寶飯 Hkd 48 💸 附冷熱飲📌一上到黎覺得有啲細碗🤔其實除左叉燒之外我覺得其他都一般般😂😂雞翼好似腌得唔夠,食落有小小怪味.. 咸蛋夠晒咸😍呢個ok既但紅腸同雞翼就真係一般.... 佢啲飯都偏小...但啲汁送飯好食!📌我比較建議大家想食燒味可以叫雙拼,唔係四寶飯啲燒味係令啲,多啲,四寶飯個啲全部都係啲骨位,好小肉☹️真係麻麻地

👉🏿✨金牌四寶飯 Hkd 48 💸 附冷熱飲

2017-10-22 988 瀏覽
平時好少吃寒性食品 這次打算來試試新嘢 叫咗個菊花會五蛇羹套餐+四寶飯送例湯 燒味凍凍d其實都麻麻 蛇好有營養價值可以增強抵抗力 不過蛇羹之味道就唔係人人都接受到既 我和同行朋友都係覺得 試過一次就夠嗮囉
2017-10-15 753 瀏覽
服務人員態度惡劣我的兒子於13oct放學後去買飯盒,買飯時因為衹有四個十元同幾個兩元去買,居然被收銀閙,話佢好比神沙佢數哦!一個小朋友有咁多500元比你咩!簡直不知所謂!爛餐廳一間?誰想去找氣受誰就會幫襯!
服務人員態度惡劣
2017-10-13
20 分鐘 (堂食)
2017-06-28 1059 瀏覽
There are far too many snake cuisine shop in hk. I have been to different snake shops, but still, go back again to this old shop 蛇王二 in Causeway Bay.Nothing new and special. The same thing attracts to come back again is this snake soup. Love it's taste, small pieces ingredients give it complicates texture. One thing more, is the flower petals and lemongrass give it a light, floral and fresh smell ! I think it should be top 3 snake soup in Hong Kong.

$60 (宵夜)
  • 蛇羹
2017-06-08 879 瀏覽
成日係CWB行街... 都會經過蛇王二... 但個心成日覺得佢係食蛇.. 所以唔敢試早排見到朋友POST 左蛇王二既燒味飯上網賣相一流~~今日同好友行街佢提議食燒味飯~就帶左我黎食呢間喇~我就要左個差燒燒鴨飯食完之後覺得其實又唔係話真係好好食差燒, 已經是半肥瘦但是口感亦過硬燒鴨可能是位置問題, 我個個是硬的但呢個西洋菜湯的確不錯材料十足, 入面大大粒鴨腎飯落去感覺唔到有味精好味又係一間期望過高點知..有點失望而回既餐廳
成日係CWB行街...
都會經過蛇王二...
但個心成日覺得佢係食蛇.. 所以唔敢試

早排見到朋友POST 左蛇王二既燒味飯上網
賣相一流~~

今日同好友行街
佢提議食燒味飯~
就帶左我黎食呢間喇~
我就要左個差燒燒鴨飯
食完之後覺得
其實又唔係話真係好好食
差燒, 已經是半肥瘦
但是口感亦過硬
燒鴨可能是位置問題,
我個個是硬的
但呢個西洋菜湯的確不錯
材料十足, 入面大大粒鴨腎
飯落去感覺唔到有味精
好味
又係一間期望過高
點知..有點失望而回既餐廳
2017-05-27
2017-04-14 819 瀏覽
最近工作有點唔係太高興,因為新來嘅上司新官上任三把火!公司所有嘢都統統要改改改,無奈之前跟返上一任阿頭做嘅所有都統統唔可以要換換換!壓力好大幾乎日日返屋企都做到加班一點左右才能訓覺!白天8點又要起早床真係攞命咁,收工回家飯都唔想煮,亦都冇心情去煮飯。見完客在銅鑼灣收工返屋企往地鐵站、見到有間蛇王二門外邊好多人喺度排緊隊,初初以為全部都係度等緊位原來望望下發覺唔係喎,係大家都喺度等住過個外賣盒飯。入到去先知道裏邊其實幾細,外賣帶走一個叉雞飯加一杯野飲$48叉雞飯叉燒幾好味,不過個雞實在太清無味,肉夠白還好底下有醬油油俾我送飯
還好底下有醬油油俾我送飯
2017-04-10 630 瀏覽
很少有機會自己在家會煮飯吃,要買菜洗菜還有吃完要洗澡一系列措施真的太幸苦!想起都覺得可怕,作於要經常在銅鑼灣工作周圍要奔波,銅鑼灣的蛇王二係我外帶盒飯的10佳入選唔選堂吃的更多原因因為地細人多你擠 我我擠你實在難受,平時少人時候就會堂食,多人時候幾乎都百份之百外賣帶走!這次的是白切雞跟叉燒,燒味蛇王二真的不錯!燒到汁香多油唔會乾乾,又焦透。雞肉皮瘦瘦可以吃, 太油肥入口會想作嘔了,雞唔會肉質粉柴柴,雞肉滑口總體覺得好OK
2017-04-10 454 瀏覽
地鐵c出來上來回家,路過蛇王二店門口見到櫥窗掛住的燒味油令令的突然好想吃,晚飯都懶的煮了吃個燒味飯本來打算進店裡面住下慢慢吃,但太多人雖然有位但係實在太逼,店細細唔大!都係外賣帶走回到家裡慢慢坐在電視機前面飲住飲料送盒飯外賣帶走要在店門外攞號等著因為裡面實在是太窄了!雙拼叉燒白切雞飯,飯有咁多,叉燒好味焦糖味好突出⋯⋯件數多白切雞係雞比位,雞肉白而結實皮滑唔會柴口,蔥油味道都夠幾件雞塊送飯。底下還有醬油可以撈白米飯
外賣帶走要在店門外攞號等著因為裡面實在是太窄了!
2017-04-10 405 瀏覽
公司在銅鑼灣蛇王二 店鋪隔離,今日午餐時間又完成唔到工作量想外出吃個午餐飯好好坐下來放鬆休息下都唔可以,只能叫好心同事幫手帶個蛇王二盒飯回來次次蛇王二都例牌點叉燒雞飯之後飲品選擇凍阿華田送的飲品。整個盒飯雞份量少叉燒多,青菜就兩條短,叉燒焦焦地,油亮亮味道夠香,雞就有時候有血水好恐怖,還好今次的唔會。雞皮夠瘦,雞肉無咩味還好姜蔥油夠味,有鹹味令個雞夠下飯,雞肉唔鞋,比的位置都靚無太多骨係肉多的部位。價錢48
次次蛇王二都例牌點叉燒雞飯
2017-04-08 454 瀏覽
老公來接收工,梗係要奬勵佢。同佢去左好耐無去既蛇王二飲碗燉湯,我吾識煮飯,煲湯,所以老公好缺湯水,佢成日自己去食個飯餐,有燉湯包埋,足料又抵食好想問下佢地點燉,學做個好太太,但我知太難,努力中
老公來接收工,梗係要奬勵佢。
同佢去左好耐無去既蛇王二飲碗燉湯,
好想問下佢地點燉,學做個好太太,但我知太難,努力中
燉湯
2017-03-31
2017-04-06 286 瀏覽
先生公司就在謝斐道,經常上去幫忙!肚餓吃的最多的就是蛇王二的叉雞髀飯外賣幾乎是次次必點,覺得最好吃的就係叉雞髀飯,因為店舖唔算太大而我又想慢慢吃唔想太趕就每次打包上去公司吃!叉燒燒得焦香入味肥瘦均勻雞好嫩,最重要無血水,好有雞肉味姜蔥油好正點,雞一定要加姜蔥油才好吃夠味盒飯的份量都OK、點外賣通常都係點好比完錢再交個號碼圓牌出門口等待!但通常唔會超過5分鐘最多就會有外賣,另外飯有杯飲品送,以前每次都叫送奶茶,亦都無問過有無其他!直至到有天公司上面有位同事飲的是阿華田,才知道還有多一樣可以選擇
2017-04-02 304 瀏覽
天氣乍暖還寒,還有機會再encore 呢度既蛇羹 今次係第二次食了,是晚唔係咁多人,可以悠悠閒慢慢咁食,感覺比上一次好,味蕾會受環境影響是常識吧蛇羹足料,食完一碗,身心都暖暖的,滿足曬
天氣乍暖還寒,還有機會再encore 呢度既蛇羹

蛇羹足料,食完一碗,身心都暖暖的,滿足曬
2017-03-28 366 瀏覽
老婆唔敢食蛇,今晚老婆約咗人,我梗係自己一個走去歎蛇羹啦……蛇王二喺銅鑼灣旺區,所以經常都人山人海要排隊至有得食。可能今日天氣轉熱,所以少咗人排隊, 今日我有運行唔使等位就有得食喇……蛇王二除咗有蛇羹之外,當然仲有各式各樣的燉湯和燒味。 其實呢度啲燉湯一啲都唔差,不過如果有得揀就梗係揀食蛇羹啦!!!今日我叫咗個蛇羹配燻蹄白切雞髀飯, 因為做完運動好肚餓,今日仲要食碟上加油菜, 簡直係超開胃套餐……蛇羹我咁講係全港島區最好食, 所以價錢偏高但依然客似雲來是有道理的! 蛇羹食料豐富 食得出有瘦肉有 、木耳、冬菇、蛇皮、蛇肉等等, 分配啱啱好再加脆脆, 好味到不得了!!!至於熏蹄切雞髀飯亦都係我呢度嘅最愛, 燻蹄有微微酒香再加少少醋好好食, 至於今日嘅白切雞髀不是這裏最好水準, 但已經比不少食店好, 我鍾意食白切雞原因係好容易就食得出有冇雞味,高低立見!最後埋單差唔多130蚊 ,坐得又唔係好舒服 ,其實我覺得價錢偏貴少少,但係因為個蛇羹實在太好食,所以我仍會繼續幫襯!
2017-03-28
  • 蛇羹
2017-03-15 505 瀏覽
是晚氣溫急降,友人提議不如去吃蛇羹。於是我們行完花展後九時多再到銅鑼灣的蛇王二進餐。小店主要買燒味飯和老火湯。由於已入夜,我不想吃太多飯,所以我們叫了一個蛇羹套餐再加一個湯一起吃。這是我第二次吃蛇王二,覺得蛇羹套餐挺抵食的,可以一次擁有蛇羹和潤腸飯,兩樣都是它的招牌菜。菊花會五蛇羹 - 內有不同湯料,包括蛇肉、木耳、蔥花,還有面頭幾片脆片。最愛它的陳皮味,可以增加食慾。我第一次吃時還擔心有腥味,但原來很易入口,而且味道很濃厚,值得一試。脆皮潤腸飯 - 潤腸很香口,皮脆內實。套餐配上蛇羹和生菜是很好的組合。如果單點或許會覺得兩條潤腸有點多。瑤柱雜錦冬瓜盅 - 挺細的一碗湯,有些許小肉粒、香菇絲、冬瓜等。味道有點淡,沒有老火湯的感覺,倒像是平時的例湯。有點失望。兩次光顧蛇王二的總結是,很適合天氣寒冷時去吃蛇羹。其餘的中湯覺得只是一般。

菊花會五蛇羹
脆皮潤腸飯
瑤柱雜錦冬瓜盅
2017-03-14
$70 (宵夜)
菊花會五蛇羹
脆皮潤腸飯
2017-02-28 423 瀏覽
天氣凍就想食返碗蛇羹呢~外賣 o左菊花五蛇羹同屋企人分享好足料~ 價錢都唔算貴~加埋脆脆片就更加好食~除 o左蛇羹,燉湯同臘味飯都推介呢~最鍾意就係食潤腸,每次都好食叉燒 ge 水準就一時時 la
天氣凍就想食返碗蛇羹呢~
外賣 o左菊花五蛇羹同屋企人分享
好足料~ 價錢都唔算貴~
加埋脆脆片就更加好食~
除 o左蛇羹,燉湯同臘味飯都推介呢~
最鍾意就係食潤腸,每次都好食
叉燒 ge 水準就一時時 la