2017-02-16 3018 瀏覽
「蛇王」呢個行業都已經喺賣少見少,不過,食蛇羹嘅人就大有人在,就如我哋一班死佬年初就首次參加民協搞嘅蛇宴(http://garycwm.blogspot.hk/2017/01/blog-post.html),$215位,全場爆滿。今晚嚟到銅鑼灣嘅「蛇王二」,一樣全場爆滿,講開依間「蛇」店,就真喺經常都咁多人,尤其早年喺唔少國內自由行嘅「景點」,猶幸今晚晌門外就未見有人龍。環境唔多講,嚟過嘅人都知道佢個場有幾逼,比茶記更逼,枱貼枱近乎無路可逃,不過,嚟得嘅人都明白晌度喺食佢啲餸菜質素,唔喺食環境,亦唔喺食服務,但啲服務又唔喺有啲食評講到咁差,點差都差唔過澳牛囉。蛇王二嘅菊花五蛇羹及臘味糯米飯固然馳名,兩者再加多個生菜嘅套餐,都只喺賣$106,喺唔少客嘅入門心水。不過,小弟今晚嚟食飯就另有心水!究竟個心水喺乜?就喺其燉湯套餐,十多款滋補燉湯,各有不同功效,配一碗單拼燒味飯,定價都喺由$68至$116,沒有理由錯過,燒味飯更可轉為其他選擇。川貝海底椰燉瘦肉小弟近期受氣管炎所困,川貝、海底椰就最合適不過。燉湯熱辣辣呈上,並晌上枱後先除去燉盅蓋嘅紗紙,一打開蓋湯色清澈,香氣幽幽,見到不少海底椰及
蛇王二 She Wong Yee
川貝海底椰燉瘦肉

小弟近期受氣管炎所困,川貝、海底椰就最合適不過。燉湯熱辣辣呈上,並晌上枱後先除去燉盅蓋嘅紗紙,一打開蓋湯色清澈,香氣幽幽,見到不少海底椰及瘦肉,當然細細粒嘅川貝沉晒晌底,不過,最後撈幾撈睇睇,川貝其實唔喺好多,始終川貝喺啲幾貴嘅中藥材。個湯入口幾滋潤,感覺卻好清,好溫和,飲完好暖身。
油鴨叉燒飯

套餐只包一碗單拼燒味飯,所以,我就寧願俾多$10轉為油鴨雙拼飯,原諗住配燒鴨,實行鴛鴦鴨飯,不過,結果揀配叉燒,因為更可睇出燒烤嘅功夫。飯粒好軟熟而有米香,部份吸收咗少少油鴨嘅脂油,味道更香,而油鴨酥香唔油膩,肉質挺實有咬口
,然而,叉燒就一般般,雖然外層有少少焦香,但稍稍嫌佢乾身咗啲
,可是,不得不讚餸料俾得十足,睇碗飯油鴨同叉燒鋪滿成個飯碗就知啦。
油鴨叉燒飯
據知蛇王二由上環老店至銅鑼灣店,前前後後過百年,一家百年老店,能生存至今,仲要位處銅鑼灣旺區地鋪,自有其實力。在現今飲食業要求不斷求變嘅大環境下,能濁沽幾味,單單就以蛇羹、燉湯、臘味飯、燒味飯……引嚟食客不斷,唔喺咁多店可以做到。
2017-02-14 656 瀏覽
臘味之中,我最愛潤腸,特別是此店,勝過西苑。他們自設工場曬製。通常買外賣,避開自由行人潮,難得今日堂食。擠擁依舊,阿伯們態度依舊,店內擺設依舊。今日很寒冷,除了內地客,沒有人吃蛇羹。港人多是零售服務員或老人家,食燒味飯為多。我獨愛潤腸和燉湯。點了兩個套餐。潤腸飯保持水準,味鮮,皮脆雙絕,有酒味香醇,冠絕全港。飯不是太熱,偏硬。難道是想客人吃快點,難道店主不會考慮轉日本米?义燒飯不復當年!已強調要肥的,結果是比波記更瘦。汁液偏少。已點選招牌燒味,仍不合格。其實,最近發覺不出高價,肥义,柳梅义不會獻身。义燒已和現實社會一樣-貧富懸殊,一般的乾瘦,燒味師傅讓我自己挑選,都找不到一條合眼緣的;上等的叫义燒皇,皇者是生於帝皇家(利苑等高檔店舖)。沙參玉竹燉生魚湯太淡。椰子燉鴿頗好,有椰子清甜味。我不是內地客,服務員,老舊客,將來還是買外賣算了。
臘味之中,我最愛潤腸,特別是此店,勝過西苑。
他們自設工場曬製。
點了兩個套餐。
招牌潤腸飯
义燒飯不復當年
!已強調要肥的,結果是比波記更瘦
。汁液偏少。已點選招牌燒味,仍不合格。
沙參玉竹燉生魚湯太淡。
椰子燉鴿頗好,有椰子清甜味。

我不是內地客,服務員,老舊客,將來還是買外賣算了。

• 脆皮潤腸
2017-02-09 578 瀏覽
銅鑼灣作午膳的地方不少,蛇王二算是一處不錯的選擇。為了養身,燉湯少不了,西洋菜燉鴨腎是冬天必喝佳湯,不但西洋菜是是時令菜,每口湯都嚐甜而且份量算多,不過鴨腎只屬一般。兩款燉湯以言,冬瓜盅的味道較出色,不但清新入味,冬瓜甜美,每啖湯水亦覺美味可口。反觀燒味飯則較失色,尤其燒鴨更令人失望,不但騷味太重,味道亦不討好。燒肉不香口,更談不上肉汁,皮亦不香口。反觀友人的油雞和叉燒比較好,四款燒味中,油雞令人回味,不但甜道適中,肉質佳,且有雞味。叉燒淋香,更沒有嚡口情況出現。價錢不算得貴,約$60-$70(午餐),有飯連湯,但失望是燒味質素大不如前,幸好伙計們的態度殷勤,充滿人情味,就算食物一般,但服務態度郤叫人再三光顧。
油雞叉燒飯
燒鴨燒肉飯
冬瓜盅
西洋菜鴨腎湯
2017-01-17
油雞叉燒飯
冬瓜盅
2017-01-20 669 瀏覽
冬天最鍾意食啲暖粒粒既野!成日經過呢間都未試過,尋晚終於食到,6點幾去到唔駛等,套餐$106 有蛇羹,油菜同糯米飯,蛇羹一碗已經$68,所以套餐係相對地抵,但一個人未必食得哂個套餐,所以淨係試碗蛇羹先,但感覺一般,唔會話食完好想再去食嗰種!
冬天最鍾意食啲暖粒粒既野!
2017-01-17 507 瀏覽
食物可以,但地方細人逼人,快快食完出去付錢,我食了個$106套餐,给了錢後,收銀員不是同我講再見或多謝的例話。而是大大聲全間舖頭d人都聽到。佢話下次唔收呀!今次算你!(難道老子要感佢恩?)我問唔收咩?佢話唔收毫子,我給一張$100纸,一個$5元,兩個5毫。佢都接受唔到。態度惡劣,食完一肚氣
態度惡劣,食完一肚氣

2016-12-11 1060 瀏覽
星期六晏晝行過又係要排隊, 諗住一個好快有位, 叫左燉湯燒味飯套餐, 叉燒飯一碟❨碗轉碟加5蚊❩加西洋菜陳腎湯, D湯其實出哂名有保証, 陳腎夠味, 係塊陳皮差D, 叉燒一般不過不失
2016-12-10
15 分鐘 (堂食)
  • 燉湯
2016-11-26 1028 瀏覽
There was a bit of a wait. Service was fast and blunt, cramped quarters. Nothing you wouldn't expect at a local shop, it's all part of the experience. Came here with my family and got one of the set meals. I believe it was the 5-snake one. The yun cheong was delicious with a crisp skin and soup portions were loaded and satisfying. My parents grew up here and they'd go back for another bowl in a heartbeat. If you're from out of town like me and want something down-to-earth, delicious and different, get a taste of local from here.
  • 叉燒潤腸飯
  • 蛇羹
2016-11-21 1187 瀏覽
心血來潮, 好想食臘味糯米飯, 咁啱去開銅鑼灣做facial, 我知呢間都開咗好耐, 但無幫襯過, 因為每次經過都好多人. 做facial前經過, 6点半左右, 見到排晒隊, 諗住做完如果要排的話就打包. 到我做完facial, 7点半左右, 又無咁多人, 咁我入去又有位, 即刻坐低啦.去到食蛇o既地方, 點都要叫嚟試試. 我叫咗個蛇羮餐, 有蛇羮一碗, 臘味飯一碗, 蠔油生菜一碟, $106.最先嚟o既係蛇羮, 好足料, 仲有d菊花喺面(因為平時會食開檸檬草), 感覺几新鮮. 仲有小小脆脆. 個招牌蛇羮一d都唔hea, 啖啖肉, 對鍾意食蛇o既我絶對滿意.之後上咗個我期待以久o既臘味飯同生菜, 個臘味飯d料都多到你唔信, 每一羮都實有料, 唔會淨係得糯米飯囉. 好過好多其它食市淨係糯米飯, 加臘腸或膶腸另計, 仲要收廿几三十蚊.  蛇王二就用料充足, 你會清晰見到臘腸,膶腸及其它配料, d糯米亦唔會痴埋一pet. 食得開心.個生菜就只係一碟普通o既生菜, 不作評論. 但食晒成個餐連我都覺得飽.d侍應服務態度都唔錯, 人流亦非常之密. 所以要唔介意同人搭枱. 總括嚟講我都覺得食蛇o同糯

d侍應服務態度都唔錯, 人流亦非常之密. 所以要唔介意同人搭枱. 總括嚟講我都覺得食蛇o同糯米飯既話係值回票價.
菊花會五蛇羮
蛇羮餐
臘味糯米飯
  • 蛇羮
2016-11-07 1176 瀏覽
秋風起 聽講要食蛇羹蛇王二既潤腸不嬲都會買返屋企自己煮第一次坐定定食野 舊式裝潢 人流好多2個人order左2個蛇羹套餐蛇羹配雞鴨飯蛇羹配糯米飯燒味飯不差 不過不失 糯米飯比較出色糯米軟硬適中 吸收晒蝦米香菇臘腸既香味好正食一啖又一啖蛇羹第一次食 好香同足料 陳皮味唔會好重唔會蓋過蛇羹嘅味道
秋風起 聽講要食蛇羹

蛇羹第一次食 好香同足料 陳皮味唔會好重
唔會蓋過蛇羹嘅味道
2016-10-30
2016-10-31 1252 瀏覽
加班到後得返半條命,十點先食嘢都唔想點行,坐低公司樓下既蛇王二。蛇王二以多自由行旅客排隊而出名,應該旅遊書有所介紹。波斯富街大大個招牌,入到店內,感覺得個食客都食緊唔同既嘢,邊有咁多嘢食呀?!就連燉湯都有十多款。小弟對藥膳毫無認識,隨便點了個老雞湯,拼個叉雞飯。燉湯由侍應捧上,在食客面前,打開蓋在蓋上的紙,防止水份流失。說實在有點受寵若驚,食個叉飯都有咁既服務。老雞湯打開後傳來撲鼻既藥材味,感覺很中氣。兩大件老雞肉燉得夠火喉,夠淋亦有蟲草花味道。湯水呈淺啡帶橙色,蟲草花份量亦多,入口清甘舒服,賣四十六蚊一碗價錢亦不覺得唔抵。叉雞飯份量較一般酒樓外賣多,叉燒半肥瘦認真討好,入口夠淋,肥叉位夠滑夠香,整件叉燒只有最尾有燒焦部份。切雞雞皮非常滑溜,由於師傅切了脾位,雞肉十分嫩滑。一頓燒味加燉湯盛惠八十二元,一點都不平民,但座落左銅鑼灣大街地鋪,以及以食物質素和份量衡量,偶爾一餐飲啖湯水絕不為過。

蟲草花燉老雞
叉切雞飯
2016-10-31
$82 (宵夜)
蟲草花燉老雞
叉切雞飯
入秋想食蛇,啱桥行过铜锣湾,打开app是但揾间餐厅有蛇煲嘅,见到呢间,仲排队添喔,应该唔系流嘅。 系香港搭台经以司空见惯喇,冇抱怨。 坐低点左份套餐蛇羹、膶肠饭、生菜加切鸡饭,上面写住加可乐+8蚊,我问加柠茶系咪8蚊,伙计话送我杯,我话多谢晒。上齐菜,逐个试过,蛇羹一流偏下高于二流,膶肠一流偏下,鸡同米质都系麻麻地。应该都算值得游客帮衬嘅餐厅仔喇。 但系埋单个阵,发生左唔愉快嘅事情,我女朋友系前台整理敢随身野,个Cashier冷嘲热讽敢讲到:小姐我呢度埋单嘎,咪阻住晒啦!仲放D野系我台度。当时并无第二个人埋单,我女朋友摞住敢多野,放件小小嘅饭盒系台上有咩唔妥?收完钱就态度恶劣嘅餐厅第一次见。 不过我地有风度,冇同佢纠缠,搅乱晒今日嘅好心情,我安慰道:“香港不是人人都读过书的,我们是文明社会的人,不和野蛮人一般见识,香港夜景的美不会被这些苍蝇所掩盖。”ps.俾app一个差评,点解无0分选项??
系香港搭台经以司空见惯喇,冇抱怨。

ps.俾app一个差评,点解无0分选项??

2016-10-15
3 分鐘 (堂食)
  • 蛇羹
  • 叉燒潤腸飯
2016-09-05 1000 瀏覽
今天極大雨,剛巧經過諗住入去食個快既午餐再去下一站,一入店舖即收遮,都未黎得及將遮收入遮袋,位高高瘦瘦既男店員就過黎推我,開埋門,叫我出門口收遮先好入黎。明白店員怕整濕地下,如果咁怕整濕又唔係門口放遮架或水筒?或者落雨唔好開門做生意?作為男職員,出手推女顧客無論咩原因都不能接受。

作為男職員,出手推女顧客無論咩原因都不能接受。
2016-08-29 889 瀏覽
如果一個人行經銅鑼灣的話⋯⋯我會選擇來蛇王二飯返碗燉湯,這裡的伙記很好,會見到我一個女仔安排一個舒服D的位俾我。有任何唔舒服需要飲咩湯,問下,他們又唔介意會同我講解下。(也許我是常客吧)今晚我order 的是鳳瓜懷山鏍頭湯....湯水清但味道濃郁,入口的湯汁香香的。而我亦喜歡吃懷山和𦧲頭....配上一碗叉燒飯,一個滿足的晚餐也只是80蚊
2016-05-20 1591 瀏覽
美麗非長久,好景如朝露。回家得安寧,憶記存心中。過去三十多年與靚太同行同步,同笑同吵。一直無留下太多關於我倆的特別記錄。用菲林相片留下美好回憶,就是那年代最適合的。當年一家四口子常常用盡了我的工資,小心使用收入,真是必要的學習科目。反過來留着了兩位親親的大量錄像及相片。所以靚太氣憤的指責婚後的我變了,大多數的戶外活動都減去了,行動老是緩慢起來。陪同兩位親親在公園東跑西走,參觀展覽或博物館便是我主力活動。花費少丶學習無限多,小小地方就可大大消耗她們的能量,到了今天,她們仍是津津樂道。與靚太拍拖的初期,我是一個中五剛畢業的學生,有一份月入不足二千的工作,原因是成績片片紅旗,收入就無咩紅色鈔票,而工資也該交給老媽子做家用,這是我成長所知道的當然事。每天有足夠的零用,還可有餘錢行街街,更加得到首名女友的相伴,只是簡簡單單的晚餐,便覺豐富非常。收工後的一碗粉丶一碗麵,最好是一碗飯,使我體力得到補充,拖吓手仔行吓街,睇吓商店的擺設,之後回家休息,希望明天下班後的快樂時光早點來臨。銅鑼灣區是多年以來的拍拖好去處,有數不盡的食店丶大型商鋪丶電影院及一個被稱為城市肺部的維多利亞公園。年少的靚太精力充沛及

美麗非長久,
好景如朝露。
回家得安寧,
憶記存心中。

銅鑼灣區是多年以來的拍拖好去處,有數不盡的食店丶大型商鋪丶電影院及一個被稱為城市肺部的維多利亞公園。年少的靚太精力充沛及活潑好動,在選擇食物就只重視品質,對於裝飾及氣氛就毫不執著。
而<<蛇王二>>的午餐或晚飯都能滿足我們倆小口子。
三十年後的今天,我帶着小親親來到<<蛇王二>>,欣賞它在時代巨浪中的浮力。它的食材只有親身品嚐,才知道它的力量由那裏產生。
“叉燒飯”就是我一直以來最愛的餐食。我特別再三要求樓面伯伯,要肥要燶的叉燒來配合我的口味,因為它採用上等的豬梅肉製造,擁有七份瘦肉襯托着三份脂肪,在經過火燒,令到汁醬散發出焦糖香又酒香,表面燶少少便有點點脆,肉與肉之間的脂肪不再肥膩,變成了滑溜溜的口感。
用着白飯相伴,使我體會到一相一對與一儂一淡的和諧才是人生美事。
“西洋菜燉陳賢”是個清熱及滋潤喉嚨的湯水,對我這半百人生,多嘴多語的長氣袋幫助至大。食碗飯有肉有菜又有湯,真是樂也融融。湯水內有着整整一個味道甘香,並且軟硬適中的陳賢,飽肚感又上一層樓。
陳賢:其實是腊鴨的胃部,用嚟煲湯或煲粥最好味,食後可令老人或幼童減輕厭食症狀。
溫馨提示:天氣炎熱的季節,食自家燒味丶飲燉湯;寒風凜凜的時候,享受腊味,食蛇羹。
2016-05-07
2016-05-12 1065 瀏覽
又去蛇王二,今次試爉味糯米飯套餐~~$102 包一碗蛇羹+爉味糯米飯+一碟生菜蛇羹 (單叫 $62)>>>>>> 多料又香濃,正! -- 啖啖蛇肉好滿足--羹唔會太杰 (好怕好杰嗰D)--我最最最鍾意加脆脆落去食, D脆脆好有口感同香口-爉味糯米飯 (單叫 $36)>>> 唔油膩,d飯唔會硬掘掘,但唔好期望臘味多。
又去蛇王二,今次試爉味糯米飯套餐~~

$102 包一碗蛇羹+爉味糯米飯+一碟生菜
蛇羹 (單叫 $62)>>>>>> 多料又香濃,正!

-- 啖啖蛇肉好滿足
--羹唔會太杰 (好怕好杰嗰D)
--我最最最鍾意加脆脆落去食, D脆脆好有口感同香口

2016-02-01
5 分鐘 (堂食)