2016-03-18 956 瀏覽
今日落雨所以無咩人排隊,一嚟就即刻有位,正!呢度除咗蛇羹外,都有燉湯比唔食蛇嘅朋友。我今日揀燒味雙併餐,有蛇羹同一碟油菜。义燒略為乾咗少少,雞肉好滑,至於主角蛇羹無得頂呀!完全足料,個羹嘅肉絲,木耳絲,冬菇絲好足,湯羹唔會似果d打咗濃芡咁杰,無漿喉感覺,湯味清甜。凍冰冰食碗熱騰騰嘅蛇羹,再加上蛋散脆脆,檸檬葉,白菊花瓣,味道更加可口!大滿足嘅午餐呀!
2016-03-01 691 瀏覽
身為九龍人的我,每次過海去銅鑼灣就好似“劉姥姥入大觀園”一樣,大多美食給我選擇。就如前天趁好天氣去港島徑行山,行完後坐巴士去銅鑼灣醫肚,左揀右揀之下去了很久沒去過的蛇王二。當時大約五時半左右沒太多人等位,很快就被伙計安排入坐了,甫坐下來看看餐牌便點了蛇羹餐,蛇餐有一碗蛇羹一碗脆皮潤腸飯及一碟蠔油生菜,價錢為102元相比去年來的時候為98元加幅算合理。很快三款食品送到枱上,蛇羹一定要趁熱吃否則會越來越稀像水一樣,熱騰騰的蛇羹很足料果然是一分錢一分貨,蛇肉分量比工X會搞的蛇羹宴多很多,所以味道特別濃郁及芳香。在邊燙咀邊吃之下終於把蛇羹喝光光,蛇羹份量算大碗,吃完已經飽了一半。好了,開始吃脆皮潤腸飯,脆扑扑的潤腸跟自己在家用電飯煲蒸的潤腸完全不一樣,咬下去就好似吃西方脆皮肉腸般似的爆開,加上潤腸的甘味及油香充斥口腔,配上絲苗白米實在是太美味了。至於蠔油生菜就普通了一些,與坊間的餐廳沒有分別。吃完蛇羹餐之後充滿力量又暖又飽又滿足。

2016-02-15 642 瀏覽
今晚去咗蛇王二食飯,8點幾好多人,要排隊,不過好彩排左一陣,好快有位。去蛇王二應該係要食蛇羹,不過我今晚就無食,叫咗川貝海底椰燉湯同糯米飯,每次離e度都一定會飲燉湯,個湯啱晒依個天氣飲,滋陰清潤,又足料,又清又甜,趁熱要快d飲晒佢先,跟住糯米飯到左,加左條潤腸,糯米飯又香又煙靱,潤腸皮好脆好香,每次離都想食,糯米飯雖然吾算多料,不過都好好味。去蛇王二食飯,要有個心理準備,因為佢地好多人,坐得又迫,所以都好快食完,雖然坐得吾係好舒服,不過諗起佢好好味,都無所謂。

2016-02-13 713 瀏覽
在香港,當季節一到秋冬,好多人就會想起 "秋風記,三蛇肥"。是次的秋日小宴會,大家都想起了秋天的童話,這秋天的童話雖沒有船頭尺,也沒有十三妹,但有一眾的銅鑼灣閒師工友及蛇。而我們最後決定來蛇一蛇王的地方,就是銅鑼灣的《蛇王二》。《蛇王二》,本身是一間食蛇的專門店,其實,也是一間食燒臘的好店,有時候,一個人來午餐,不會食蛇,會吃的,是叉燒飯。不過,是晚,我們就為為慶祝初冬,來一個以蛇為主的晚餐。上圖的餐牌是蛇湯,我們除了點特定的蛇套餐之外,這一盅燉梧州過山烏蛇,用料十足,蛇肉同其骨架,喜歡的也可以食埋。湯有適中的藥材味道,飲後的確是有小效用,因為,我感覺到渾身溫暖。食蛇,當然有蛇羹,而大多數的人來食蛇,都是以食蛇羹為主,所以,要介紹蛇宴 (或好多人喜歡用"讌"),蛇羹一定要提。這兒的蛇羹,味道絕對是濃香,而且蛇肉充足,香口,有蛇味,加一點胡椒再吃再飲,味道更惹人。《蛇王二》的另一個身份是燒臘店,我們叫的套餐,雖沒有燒,但有臘。臘的,有臘腸,但我們異口同聲地來一個味道更重的,膶腸飯。《蛇王二》的臘味也是出名的,而且全是自家製作的。是日的膶腸味道濃香,很濃的鴨肝香味,味道同汁亦完美地滲入飯內
《蛇王二》的另一個身份是燒臘店,我們叫的套餐,雖沒有燒,但有臘。臘的,有臘腸,但我們異口同聲地來一個味道更重的,膶腸飯。《蛇王二》的臘味也是出名的,而且全是自家製作的。是日的膶腸味道濃香,很濃的鴨肝香味,味道同汁亦完美地滲入飯內,雖然看似很單調,但食臘腸飯,其實就係咁單調。
糯米飯就冇咁單調了,有臘腸,有蝦米,也有花生同蔥花。可是,味道未算是最香口,但材料十足也是令人滿意的,吃後才想起,我們應該要碗甜豉油。
最段,一碟油菜,簡單的白灼生菜加蠔油,清清地,就是食菜的最好方法。
這店曾給米芝蓮讚好,而是不是真的好好就的確要大家一試才知道。是日的一餐,算是滿意,但同我幾年前的一餐,我感覺,其實有分別。
2016-01-20 802 瀏覽
蛇王二廳父輩講起話已經開左好幾十年喇,一間店可以開咁耐梗係有佢嘅原因,而一間餐廳嘅原因無非系因為好食啫。 燒臘拼盤首先上臺嘅,睇起身其實好養眼咯,首先顏色就系燒烤得好靚隻色,比較暗色,甘樣先系正宗燒臘吖嘛! 講翻味道,的確系有過人之處嘅,秘制蜜汁好正,淋系上邊必有一番風味啊,味道鹹甜混合,刺激味蕾。 關鍵系人地真系好抵食咯,價錢又唔過分,好正吖!蛇王五花羹真系令我打開眼界,點解咧,系因為真的是大大一碗,非常滿的一碗吖!價錢雖然比較高,但系睇落咁大一碗都值翻喇。蛇肉一直不是很敢食,但系味道都意外之岩我。

2016-01-17
15 分鐘 (堂食)
2016-01-19 814 瀏覽
好多朋友都推薦呢家,不過,作為一個怕蛇如命的真正蛇王,我點會可能去食,不過被朋友拖咗來我都無鬼喇,點咗企地嘅潤腸飯,係度做嘢嘅阿姨熱情推薦,試試都好喇,沒想到真係超正,企地嘅腸唔似傳統嘅臘腸咁乾,可能係過咗一次油,將水分緊緊咁鎖咗係裡邊,食一啖就覺得好滋味吖,有臘腸風乾獨有嘅臘味,有不會太好,稍微有點油油地,不愧個潤字頭吖!朋友叫做菊花五蛇羹,賣相不錯,蛇肉絲絲分明,上面撒了些脆餅,菊花瓣,看起來很漂亮。我自己不敢食,不過被朋友塞咗一啖,一瞬間我眼都光咗,味道真係唔錯,相像中嘅腥吖,蛇嘅可怕吖咩都無咗,就係一道菜了,味道真好,裡面有D火腿絲,木耳絲,香菇之類的,好正好正,不愧係蛇王,承認喺比我蛇王喇、
菊花五蛇羹
潤腸飯
2016-01-04
菊花五蛇羹
潤腸飯
  • 菊花五蛇羹,潤腸飯
2015-12-11 1352 瀏覽
今晚天寒地凍、細雨綿綿,又只得一個人食晚飯,在這寒冷的天氣,最適合食一些暖胃進補的湯羹。正所謂秋風起、三蛇肥,最普遍的秋冬進補湯品當然首推蛇羹。是晚來到銅鑼灣的唯一蛇羹專門店【蛇王二】,難得今天晚上門外沒有大排長龍,只等了十分鐘左右便可入座了。店內門頂大字標題:「本號經營蛇業六十餘年  老舖設於上環文咸東街一百二十七號」。其實,【蛇王二】已搬至銅鑼灣30年以上,如果此牌匾從搬舖已存在,則此店歷史已超過100年了!事實上,上環一帶一直是所有老字號蛇業的老舖原址,計有【蛇王二】、【葉林記】(已結業多年)、【蛇王林】【蛇王芬】(已搬遷至閣麟街)等,究其原因,上環是香港開埠初年的人流集中地、商業中心,因位置靠近海邊、多碼頭(百多年前尚未填海),附近又是海味藥材集散地南北行;很自然吸引各行各業進駐開業。其中,好像賣蛇這一類老行業,自然發跡於上環。回到正題,【蛇王二】的座位擠迫得有點過份,每張枱之間差不多完全沒有任何通道,即使樓面伙計亦只能在枱櫈之間的狹窄空隙穿梭於各張枱,而且每張枱的大小,也較一般茶餐廳的標準餐枱細小,實在坐得極不舒服。最大的好處就是可以引致客人盡快用餐完畢,加快客流量。小店雖細

小店雖細,但也有四名樓面伙計,還有一個燒味、腊味砧板位及一個小型茶水吧。茶水吧背的牆壁掛了很多鮮肉臘腸、鮮鴨膶腸,更加引人聯想到冬天已經降臨香港。小店另一特色,就是近十年八年來越來越多國內自由行幫襯。第一,因為這裡畢竟非常近祟光百貨。第二,只有廣東省及香港可以有得食蛇羹,所以難免成為自由行的「景點」及開餐地方。
入冬了,當然主打蛇羹餐,牆上也大字標題貼了這張海報。其實,【蛇王二】在春夏兩季沒有蛇羹供應的時候,另一主力就是燉湯餐及燒味飯。
在冬天來得這裡,當然是要蛇羹餐($102),也是我此行的目的。雖然可以加錢轉為要燒味飯或臘鴨髀飯,但傳統上蛇羹就是要配鴨潤腸飯,所以不加錢轉其他飯款。即使要轉,也應該轉糯米飯、油鴨髀飯或鮮肉臘腸飯,因為燒味飯一年四季有得食,但臘味飯則是冬天最合時宜的食材。
隨套餐奉送的一小碟蠔油西生菜,很明顯油菜是預先灼熟,到了客人下單時,再在每碟油菜淋上熱水翻熱,所以油菜顏色不夠青綠,而且,蠔油份量也實在太少了。
主角蛇羹用了一個大號的飯碗盛載,而且裝得滿滿的,蛇羹內又已經下了幾片菊花瓣、一小撮檸檬葉及幾片薄脆;較佳的做法是將檸檬葉及薄脆分開用一隻小碟另上。
蛇肉性質燥熱,並不適合身體虛弱者進食,菊花在中醫角度則有清熱平肝明目作用,跟蛇羹一起進食剛好起了調和作用,而且菊花本身清而芳香,放在蛇羹之內,既美觀、也可減少吃蛇羹時入口膩滯的問題。至於檸檬葉,在中醫學上有健胃生津作用,葉汁又帶有清香,正好辟去蛇肉的腥味。薄脆則主要是增加吃蛇羹時的口感。有部分人吃蛇羹時會加入胡椒粉或浙醋調味,但這兩種調味料實在太濃味了,好容易掩蓋蛇肉的味道,所以並不是適合的食法。
蛇羹的湯底相當鮮甜,應該用了鮮雞、豬骨、瘦肉及蛇骨一起熬成上湯作為湯底。蛇羹內的材料也相當豐富,除了主角蛇肉之外,也加入了雞肉絲、冬菇絲、木耳絲、筍絲及薑絲,並且打了一個薄薄的琉璃芡,相當不錯,沒有稠成糊狀。但這碗蛇羹的外觀真的很一般,各種材料切絲大小不一、有粗有幼,在外觀上打了很大的折扣。雖然味道相當一流,但蛇肉比例實在太少了!尤其是兩星期前,在上環的【蛇王林】食完一碗充滿蛇肉的蛇羹,更加覺得【蛇王二】的蛇羹性價比較低。

鴨潤腸飯用了一個公雞碗盛載,非常傳統,雖然很明顯這個公雞碗是新版的,但這個小小的堅持,也顯得店舖老闆的心思。抵讚!
這裏的鴨潤腸飯一直是我的至愛,雖然米飯質素只是一般,飯面也沒有淋上特別多的豉油調味,但那兩條小小的鴨潤腸,味道實在鮮美無比。所謂鴨潤,其實即是鴨肝;這碗飯用了鮮鴨膶腸而並非乾鴨潤腸,兩者分別可為差天共地。一般來說,新鮮鴨膶腸絕對比風乾鴨膶腸美味很多,因為鴨潤的水分可以充分保留,當然,壞處就是不能存放太久。
鮮鴨潤及肥豬肉粒的比例相當均衡,而且鴨潤香口、油潤、甘香,肥豬肉粒爽口而不肥膩;最最重要的,鴨潤腸的腸衣實在非常脆口!自己在家裏用電飯煲蒸的鴨潤腸,無論嘗試多少遍都做不了這個香脆腸衣效果。
雖然一年只回來一次兩次,但蛇羹餐的價錢卻連年漲價,不知道下一年又會是什麼一個價錢了?但無論如何,香港出名同時有鮮鴨潤腸飯及蛇羹食的地方真的不太多,下一年也只好繼續光顧。

2015-12-09
10 分鐘 (堂食)
2015-12-07 1115 瀏覽
銅鑼灣吃飯實在不便宜. 蛇王二算是"好食夾大件"!  燒肉叉燒飯+老鴨冬瓜燉湯 $70燒肉皮不算脆, 但挺香. 豬肉不會太膻, 但略嫌太咸叉燒較瘦, 對我來說剛好, 有肉汁, 外皮很香~老鴨冬瓜燉湯夠料, 值得加錢一試!整體都不錯, 可以常來~
銅鑼灣吃飯實在不便宜.
蛇王二算是"好食夾大件"!
燒肉叉燒飯+老鴨冬瓜燉湯

燒肉叉燒飯+老鴨冬瓜燉湯 $70
燒肉皮不算脆, 但挺香.
豬肉不會太膻, 但略嫌太咸
叉燒較瘦, 對我來說剛好, 有肉汁, 外皮很香~
老鴨冬瓜燉湯夠料, 值得加錢一試!

整體都不錯, 可以常來~

2015-11-30
2015-11-13 1175 瀏覽
在蛇王二首選食蛇,因昨晚已經吃了蛇王娟,今日路過銅鑼灣便想起飲燉湯。今次再飲《天麻燉魚頭》配雞飯,魚頭燉湯比上次淡口,但尚算可以。飯就依舊一般,因主打不是飯,不能要求太高。下次再到訪,可能只點燉湯或蛇了!
2015-10-26
  • 燉湯
2015-11-01 1822 瀏覽
秋風起,三蛇肥。是晚七點幾來到銅鑼灣蛇王二老店,依然多人,好在咁啱有位唔洗等識食而家梗係食「蛇羹套餐」,有蛇羹、糯米飯同蠔油菜,今次加咗少少錢要埋老火燉湯。主角蛇羹,足料,好香藥材味,仲有好多蛇肉~食完成身大汗!糯米飯係配角,味道比較清(或者唔想味道搶主角吧),料唔算好多,不過飯都幾煙煙韌韌,也不錯足料嘅老火靚湯,清清哋好滿足~銅鑼灣,百一蚊,真材實料食到飽,呢間老店存在咗咁多年仍然有咁多客支持,一定有佢嘅原因嘅!

蛇羹
主角蛇羹,足料,好香藥材味,仲有好多蛇肉~食完成身大汗!
糯米飯
菜膽豬肺湯
足料嘅老火靚湯,清清哋好滿足~

2015-10-31
2015-09-30 1284 瀏覽
聽個名, 蛇王二就梗係食蛇出名啦~ 但係佢既燒味同燉湯都好唔錯架wor...平時因為友人係銅鑼灣度返工, 去探佢時都會順路買蛇王二既外賣一齊食~ 今次係我第一次堂食呢~ 今之我地叫左個叉燒飯同雞飯, 同埋一個什錦冬瓜宗同埋菜乾豬肺湯~ 叉燒飯 - 要做到好味既叉燒真係唔容易架, 以前好中意食灣仔既再興, 但而家D水準都跌哂LU. 呢度既叉燒都OK既~ 肥瘦適中, 有少少燶, 咁先好味~友人叫了雞飯, 佢話好味~ D雞幾滑~ 個湯都冇得頂, 夠火喉, 同平時送既例湯冇得比~
友人叫了雞飯, 佢話好味~ D雞幾滑~
個湯都冇得頂, 夠火喉, 同平時送既例湯冇得比~
2015-09-23
2015-09-23 1153 瀏覽
那天在銅鑼灣上完堂晚上10點左右,在銅鑼灣應該還有很多選擇,卻編編只想起未關的甜品鋪,正餐都未吃,當然想先吃飽飽的呢。跟同學,share一個餐再加多個湯,上了一整天班,當然需要一個正湯補補身子。朋友點了個冬瓜盅,非常足料.有冬瓜,冬菇,瑤柱夠火喉。油雞飯,每人一半都吃得飽飽,雞好滑,雞皮不敢吃太多..但味道太好,都清光了。飯的豉油落得剛剛好,不會太咸.因為我個人歡喜先吃飯再吃"送".准杞燉豬腦湯非常補,歡喜歡喜.豬腦不多人敢吃,我覺得好好味.還有好多雞腳.非常足料。
那天在銅鑼灣上完堂晚上10點左右,
在銅鑼灣應該還有很多選擇,
卻編編只想起未關的甜品鋪,
正餐都未吃,當然想先吃飽飽的呢。

跟同學,share一個餐再加多個湯,
上了一整天班,當然需要一個正湯補補身子。
朋友點了個冬瓜盅,
非常足料.有冬瓜,冬菇,瑤柱
夠火喉。
瑤柱雜錦冬瓜盅
油雞飯,
每人一半都吃得飽飽,
雞好滑,雞皮不敢吃太多..但味道太好,都清光了。
飯的豉油落得剛剛好,不會太咸.
因為我個人歡喜先吃飯再吃"送".
油雞飯
准杞燉豬腦湯
非常補,歡喜歡喜.
豬腦不多人敢吃,我覺得好好味.
還有好多雞腳.非常足料。
跟套餐-准杞燉豬腦
2015-09-18
瑤柱雜錦冬瓜盅
油雞飯
跟套餐-准杞燉豬腦
  • 准杞燉豬腦湯
  • 燉湯
2015-06-22 1461 瀏覽
有時候冬季到蛇店吃番碗蛇羹,實在是可以令身體暖和,但是今時今日,卻一年四季都可以吃到蛇羹,無需等到冬天。隨著時代的轉變,在蛇店不再單單只吃蛇羹,其他的如燒臘和小菜,也有得吃吧。在下不是經常會到蛇店,偶而隨家人一起到蛇舖吃碗蛇羮。但當自己一個人去到,卻又不吃,反而在蛇鋪吃燒臘反而多了。就如今天到了銅鑼灣波斯富街的蛇王二,不吃蛇羹吃了個燒臘飯,可能因為天氣稍熱的情況下,不想吃得太燥熱吧。店子與傳統的蛇店不同看不到有放的櫃子,也可能放置在不起眼的地方。在問口位置有個燒臘的廚房。坐下來翻閱餐牌,多以袉羹為主題的套餐,也有獨立的燒味飯供應。來一客叉燒潤腸飯,叉燒以肥瘦相間,肥肉不多,吃下有著油脂的滋味,也有蜜味的相伴,廋叉燒部不嚡也不靭;潤腸皮脆而且豐膄,柔糯而富有咬口,是不錯的潤腸。沒點來蛇湯,卻點來汽水,為炎熱的天氣降降溫吧。

沒點來蛇湯,卻點來汽水,為炎熱的天氣降降溫吧。
2015-05-19
2015-06-07 1287 瀏覽
嚟到蛇王二,都吾一定係食蛇既~ 雖然佢地既菜式款式不多!但卻令人,久不久想去食!佢地大概有兩款出色的!就等我介紹返啦![燒味飯 - 叉雞飯 ]通街都有得食既燒味飯!而食家門選擇既時候,就將會是看他們的質量!半肥瘦叉燒,燒得剛剛好!肉質美味而不韌!雞,好好地給了我至愛的雞髀既部分!更加美味了![沙參老魚湯]本人是湯的愛好者!對於湯水的確有一定既要求!這碗湯,沒有味精,非常足料,飲得出真的是一中中燉出來的!感覺好保身!成個人暖哂!他們仲有很多湯款,下次會試下其他!冬天食蛇一流,夏天燒味飲湯美味!

[燒味飯 - 叉雞飯 ]

[沙參老魚湯]

冬天食蛇一流,夏天燒味飲湯美味!
2015-06-05
2015-05-13 1011 瀏覽
原本想係大代食野,點知九點九已經收晒檔無野食,陰功豬。無緊要樓下大把野食,行過蛇王二有燉湯飲喎,最愛燉湯,即刻衝入去試試先!lucky lucky,剛好有張圓形細枱唔洗等位,枱櫈都放到密麻麻坐得唔多舒服。嘩!一個土炮香港友都無?個個都大陸咀臉,強國味濃厚既飯店!坐低發現後面有對香港情侶,都好啲,原來仲有地球人。今晚唔食蛇喇,我想飲燉湯,食燒味飯,有機會先試啦。睇睇完個 menu,點解得雞脾鴨脾呢?唔要內臟呀!我要食雞髀、雞髀、雞髀呀!蛇王二既銷售方法係推燉湯先,跟住燉湯加燒味飯幾錢,加蛇羹幾錢,good idea。唔同一般食肆先推飯、炒粉麵、小菜,之後先問加唔加湯。$72 蚊有燉湯有燒飯,價錢都好公道。切雞髀叉燒飯、乾瑤柱雜錦冬瓜盅,香噴噴喎!唔知味道如何,操完泰拳好肚餓呀!乾瑤柱雜錦冬瓜盅,賣相就唔錯,但掙啲火喉喎!有點似滾湯味,普通煲湯,味道好清,我記得係酒樓飲係勁濃勁鮮甜架。見啖湯唔係好燙咀又無咩煙咪一啖咬落舊冬瓜度囉!中伏勁熱,搞到起口腔水泡又甩皮,頂!乾瑤柱冬菇粒足料香甜,瘦肉就過乾鞋硬喇。整體都好飲既,只係無驚喜。切雞髀叉燒飯,主菜黎喇,真係擺得好靚好齊整,顏色有光澤又鮮明

切雞髀叉燒飯,主菜黎喇,真係擺得好靚好齊整,顏色有光澤又鮮明,仲聞到濃郁肉香,good good good!不過即刻隊晒啲菜芯入口先,好耐無食過菜喇。雖然凍,但係十分爽甜,無渣,好食。

自從幾年前食過灣仔再興既蔥油,依家食親燒味飯一定要撈個飯食先心熄。剛才見到咁靚既燒味即刻試啖,一試嚇親,乾柴叉燒 no good,又瘦又硬,失望。切雞髀就非常嫩滑,味道清爽,肉彈且滑,雞味略淡,都滿意既!

最可怕既出場,軟飯依家野唔啱我架!好采啲飯勁爛勁濕又漿住個咀啫,唔洗食咁多,操完食飯會肥架。太難食,肚餓格硬吞幾啖落肚就放棄,我都唔想浪費食物架。
乾瑤柱雜錦冬瓜盅、切雞髀叉燒飯
乾瑤柱雜錦冬瓜盅
2015-04-21