2016-06-02
之前係網上又見到有海膽飯既promote,仲要係成板海瞻,二話不說,即刻訂位。我地早成個星期就打定去訂位,仲諗著一早book定去到唔洗排隊,原來佢地淨係會留定個飯畀我地,到時都係要上去拎飛等位。我地8點2去到,係一個人都冇既,拎完張飛就係出面等到8點半既宵夜時段。如果想快啲有得食,建議大家早15分鐘黎排(閒日),因為接近8點半就開始好多人聚集係店門外。入到店內,店員就會即刻送上一早留定既海膽飯,海膽望落顏色都幾新鮮,食落亦都唔會話覺得腥。雖然哩板韓國海膽係比唔上北海道海膽,但$78絕對係物超所值! 既分量呢,用黎送一板海膽岩岩好,不過對男人黎講,應該只夠岩岩打開個胃。除左海膽飯,我地仲點左都係做緊特價既燒蠔、牛舌,仲有特選蟹味噌濃湯手打烏冬。燒蠔—應該係用生蠔黎整,燒蠔係熟既,但食落竟然仲有少少生蠔既味道,鍾意食生蠔既朋友值得一試!牛舌—見哩度每個post都有推薦,一於點黎試下。牛舌醃得好夠味,食落亦都好爽口又唔會''un''。特選蟹味噌濃湯手打烏冬—無呃人,絕對係有一隻完整既蟹係個鍋裡面。湯底好有蟹味 ,烏冬份量唔算多唔算少,食完海瞻飯再食埋個鳥冬,就飽到想飲埋啲湯都飲唔落 。