2019-09-06 61 瀏覽
每次去慶祝都試新餐廳,而今次選的是專吃蠔和海鮮的西餐廳🍴只是生蠔都已經有二十多款式,眼花撩亂,所以請店員幫我們推介了六款生蠔,然後再另外選了其他海鮮製作屬於我的最愛生蠔海鮮拼盤💕賣相無敵吸引的海鮮拼盤,一上枱已經超級心心眼😍 店員很細心的先講解了生蠔的品種和品嚐的次序,基本上味道是由淡至濃的一個食法。全部生蠔都是即叫即開,保證新鮮。Chile Montt: 比較細小,但入囗creamy,而且海水味都算重Coffin bay: 海水味好重Lambert: 好清甜,肉質肥美結實Majestic: 清甜得來帶有少許海水味Gillardeau: 好肥美好creamy,爽口得來又彈性,很鮮甜,超級推介👍🏻La perle noire: 海水味比較重極速ko了所有生蠔🤣🤣😋西班牙紅蝦: 很濃很濃的蝦膏好香,而且好鮮甜!!!紐西蘭深海龍蝦仔: 龍蝦仔爽口得來口感又細緻豐富,蝦膏也是重點,太新鮮太正😍北海道帶子: 大大粒,爽口而且厚身日本馬糞海膽: 非常鮮甜,完全沒有肥膩感,很快已經吃完一板😭 再給我多來幾板😳車厘蜆: 肉身肥厚吃完頭盤都已經很滿足了,不過還是要點些熱食才夠完滿😛 安格斯肉眼配沙律~
每次去慶祝都試新餐廳,而今次選的是專吃蠔和海鮮的西餐廳🍴

賣相無敵吸引的海鮮拼盤,一上枱已經超級心心眼😍

Coffin bay: 海水味好重
Lambert: 好清甜,肉質肥美結實
Majestic: 清甜得來帶有少許海水味
La perle noire: 海水味比較重

極速ko了所有生蠔🤣🤣😋

西班牙紅蝦: 很濃很濃的蝦膏好香,而且好鮮甜!!!

北海道帶子: 大大粒,爽口而且厚身

車厘蜆: 肉身肥厚

吃完頭盤都已經很滿足了,不過還是要點些熱食才夠完滿😛

安格斯肉眼配沙律~ 六成熟
肉眼切成一條條,咬入口柔嫩多汁,肉質細緻,配上甜甜又惹味的燒汁、沙律菜和洋蔥,吃到不停口🤤

燴波士頓龍蝦意粉
只是點了細份的,份量都算多。意粉軟硬適中,而且好creamy,龍蝦肉又爽口鮮甜,好滿足☺️

這裏每一款的海鮮都非常新鮮, 食物和服務又有質素,絕對是性價比超高的餐廳,推介給喜歡吃西式海鮮的朋友。偶然放縱一下,吃得開心才最重要😛
  • 燴龍蝦意粉
  • Gillardeau
  • Scampi
2019-08-28 681 瀏覽
今日收工約左朋友去chill chill 當然要食好嘢啦朋友好中意食蠔 於是預早上網搵下邊度有蠔食然後就book左呢間7:30pm 感覺不錯 氣氛都幾好~見個個都會點 我地仲額外試左個龍蝦套餐$688望住好多款既蠔 真係唔識揀所以決定等店員介紹下 之後揀左幾款生蠔店員仲提我地食蠔既次序 (右至左打圈食)其實基本上都係由淡至濃食蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔叫左6款蠔 各x 2pcChile Mont   ($32/1pc)South Africa ($31/1pc) Lambert  ($39/1pc)Majestic   ($49/1pc)Gillardeau ($39/1pc)La Perle Noire  ($39/1pc) 我自已比較Like Majestic!! 好Smooth 同 Creamy~~~肥美好鮮甜~~~~必食!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Red Prawns 地中海紅蝦 X 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!勁濃既蝦膏 好香好正!!!!!!!!!!!!好鮮甜!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!龍蝦剌身都好好好好好食!(
今日收工約左朋友去chill chill
當然要食好嘢啦
朋友好中意食蠔 於是預早上網搵下邊度有蠔食
然後就book左呢間7:30pm 感覺不錯 氣氛都幾好~
見個個都會點 我地仲額外試左個龍蝦套餐$688

望住好多款既蠔 真係唔識揀
所以決定等店員介紹下 之後揀左幾款生蠔
店員仲提我地食蠔既次序 (右至左打圈食)
其實基本上都係由淡至濃食

蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔
叫左6款蠔 各x 2pc
Chile Mont   ($32/1pc)
South Africa ($31/1pc)
 Lambert  ($39/1pc)
Majestic   ($49/1pc)
Gillardeau ($39/1pc)
La Perle Noire  ($39/1pc)

好鮮甜~~~~

必食!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

龍蝦剌身都好好好好好食!( 龍蝦套餐)

仲有其他
Cherry Stone X 2pc   ($48/1pc) <<<<<<<<<<<<< Good!!!!!!!!!
Scallop X 2 pc  ($38/1pc)

嘩 鮮龍蝦湯

個湯味道超級香
最緊要係有好濃既龍蝦味~
入面仲有龍蝦嫁!!!

個燴波士頓龍蝦意粉
意粉軟硬適中 仲有creamy既醬汁 食落好爽~
重要個龍蝦肉 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
正!!!!!!!!!

必食!!!
西班牙黑毛豬扒 $298

飼養黑毛豬味道好濃郁
肉質十分鮮嫩

最好食係佢加左好多黑松露沙律醬

好好好好味!當然點少得酒!
White Wine ($78/ Glass)
Pink Lady ($85/ Glass)

Pink Lady 比較 juicy (Red Wine + Guava Juice)
適合唔太好酒既朋友
但唔太適合我哈哈哈!!!

一定會再來~~~~~
I highly recommend this place~~~ relax relax~~~
2019-08-27
  • 西班牙黑毛豬扒
  • 龍蝦剌身
  • 地中海紅蝦
2019-08-25 115 瀏覽
今晚和老公慶祝紀念日,預約了尖沙咀一間以蠔為主題的餐廳。餐廳在內街,設計以黑白為主,座位舒服。而店員十分友善,服務加分。要了一打生蠔,分別有智利的Chile Mont、南非的South Africa Rock和法國的Lambert、Majestic、Gillardeau 和La Perla Noire,鮮味十足,最愛Lambert, 肉質肥美結實,清新順口。海膽味濃,入口即溶。車厘蜆和赤貝則肥厚爽口。大斑兩味聽得多,龍蝦三味都是第一次。龍蝦刺身晶瑩剔透,新鮮清爽。龍蝦湯的龍蝦肉彈牙,充滿蝦膏,香濃綿滑。龍蝦意粉有大大隻的龍蝦蚶、龍蝦膏和洋蔥,香口惹味。鵝肝多士煎得香噴噴,入口即溶,配脆多士。真是大滿足的一餐。

海膽味濃,入口即溶。車厘蜆和赤貝則肥厚爽口。

大斑兩味聽得多,龍蝦三味都是第一次。
龍蝦刺身晶瑩剔透,新鮮清爽。
龍蝦湯的龍蝦肉彈牙,充滿蝦膏,香濃綿滑。
龍蝦意粉有大大隻的龍蝦蚶、龍蝦膏和洋蔥,香口惹味。

鵝肝多士煎得香噴噴,入口即溶,配脆多士。
真是大滿足的一餐。
紀念日
自從鍾意咗食蠔之後 同男朋友都周圍搵下有冇啲鋪頭有高質生蠔食☺️今日經過朋友介紹嚟到尖沙咀內行嘅一間專食生蠔嘅鋪頭😉鋪頭入邊嘅裝修好有西洋歐洲風🇪🇺-佢哋介紹我哋就要左6款total 12隻嘅生蠔而且中間就放咗唔同嘅刺身✅咁生蠔全部都新鮮拆起 , 左至右根據佢地既濃味程度排序💯自己最鍾意都係majestic 同 gillardeau厚肉🥺而且濃味加小小檸檬已經好正中間放大貴妃蚌 海蝦同紅蝦 既二人份👫貴妃蚌好大隻🦂而且無沙夠肉海蝦新鮮 已經已經幫手拆左殼 好方便中間有兩隻西班牙紅蝦係佢地推介🇪🇸除左蝦肉爽口 加上佢地連個蝦頭都好好食🥰-之後嗌左一個steak medium ✔️佢地上木碟既時候已經幫手切開左好正😛未食都聞到香同埋佢地ontop 放左大量洋蔥 (已炒香)帶有小小甜味落左steak 到😎好好食扒本身都rest 得好好👍-見仲有餓餓地仲嗌左個龍蝦意粉💕嘩 好好好好食佢地將cream 汁煮好香 有小小奶味 加上龍蝦啖啖肉 好正 而且意粉既份量非常足夠 抵嗌😙
今日經過朋友介紹嚟到尖沙咀內行嘅一間專食生蠔嘅鋪頭😉
鋪頭入邊嘅裝修好有西洋歐洲風🇪🇺

佢哋介紹我哋就要左6款total 12隻嘅生蠔
而且中間就放咗唔同嘅刺身
咁生蠔全部都新鮮拆起 , 左至右根據佢地既濃味程度排序💯
自己最鍾意都係majestic 同 gillardeau

除左蝦肉爽口 加上佢地連個蝦頭都好好食🥰

之後嗌左一個steak medium ✔️
佢地上木碟既時候已經幫手切開左
好正😛未食都聞到香
同埋佢地ontop 放左大量洋蔥 (已炒香)
帶有小小甜味落左steak 到😎

佢地將cream 汁煮好香 有小小奶味
加上龍蝦啖啖肉 好正
而且意粉既份量非常足夠 抵嗌😙

2019-08-22 143 瀏覽
就黎到九月 又係食生蠔既季節啦 今晚率先約咗老公去食返一打先😻 之前聽唔少朋友介紹過尖沙咀有間食蠔嘅都幾好食 產地又多元化 就決定去試一試😼餐廳沒有豪華裝修 俾人一種平實低調嘅感覺😺望一望餐牌 其實生蠔唔算平 不過都唔算特別貴😹 平均$30幾蚊一隻 法國 紐西蘭 英國蠔都有😼 店員細心推介下我哋總共揀咗六款蠔 再加啲海鮮做個seafood platter😻生蠔係即開 所以要流着口水俾啲時間悉心等候 不過見到platter上枱嘅時候真係心心眼呀😻 好靚好豐富呀😻😻由淡味開始食起😼 Honey Point雖然細隻啲 但入囗好creamy 海水味都算重 有after taste😻 仲有一陣鐵味 典型生蠔迷鍾意食嘅款式😽Pousse en Claire法國生蠔之一 養殖密度低 屬於產量少既罕有品種😼 蠔肉好飽滿 肉質結實有口感 帶獨特既甜味 蠔味留在口腔久久不散😽Gillardeau生蠔中既名牌 識食一定留翻最後食😼 味道好鮮甜 海水味最重 口感爽脆有彈性 有淡淡的榛果香 好有層次😽紐西蘭深海龍蝦仔都相當令人回味😽 蝦肉爽口得來又稔喉 唔似平時啲牡丹蝦甜蝦咁🙀 口感細緻豐富好多 仲有好多蝦膏添

餐廳沒有豪華裝修 俾人一種平實低調嘅感覺😺

紐西蘭深海龍蝦仔

紐西蘭深海龍蝦仔都相當令人回味😽 蝦肉爽口得來又稔喉 唔似平時啲牡丹蝦甜蝦咁🙀 口感細緻豐富好多 仲有好多蝦膏添😻
焗西班牙黑毛豬扒

熱食都好出色 焗西班牙黑毛豬扒塊上 面頭啲黑松露醬好香😽 黑毛豬帶腩位唔會過瘦 用焗既烹調方式將啲油份同肉汁鎖住係豬扒內😻 juicy得來有啲似食燒乳豬咁脆😽
菘露蟹肉意大利飯
菘露蟹肉意大利飯有big/small portion 其實small portion都好夠兩個人share😸 意大利飯味道濃郁 米煮得黏而不軟😽 加上有好多洋蔥特別甜又爽口 食埋個飯飽哂好滿足阿😽
2019-08-20
紐西蘭深海龍蝦仔
焗西班牙黑毛豬扒
菘露蟹肉意大利飯
2019-08-21 126 瀏覽
有時諗邊度有高質數的生蠔都唔容易,喜歡吃蠔的朋友,蠔灣呢個名應該不陌生,有一間是位於港島,但要過海就覺得比較遠,而另一間其實就是在尖沙咀,所以就去了尖沙咀的蠔灣。餐廳室內燈光柔和,裝潢具異國風情,餐牌主要以新鮮龍蝦、海膽和生蠔,也少不了扒類、意粉、義大利燴飯。蠔灣進口不同國家的生蠔,種類非常多,款式多到真是花多眼亂。這裏生蠔的價錢亦非常親民,大概30-50元就有一隻。店員都好好禮貌及友善,店員還會分享生蠔的飲食之道,獲益良多。所以我們點了海鮮拼盤,選了六款生蠔,每款兩隻。包括South Africa、Chile Montt、Lambert、Majestic、Gillardeau、La Perle Noire。不同國家產地的生蠔各有他們的特色。因為很新鮮,簡單用檸檬汁吊味就可以了。南非South Africa最細小,一點都不腥,但也較不肥美。智利的Montt顯然大很多,相對很creamy、也帶海水鹹香。法國的Majestic帶子位爽甜,蠔味較淺,容易入口。同樣法國的Gillardeau入口清新,口感幼滑,有少少海水味,加上其帶子位極甜,口感好好。地中海紅蝦(Red prawns )蝦肉肉

South Africa
Montt
法國的Majestic帶子位爽甜,蠔味較淺,容易入口。
Majestic
Gillardeau
地中海紅蝦(Red prawns )
蝦肉肉質爽嫩,非常彈牙。平日不會吃蝦頭,但店員千叮萬囑蝦頭才是極品,蝦頭有著黃色的蝦膏,非常鮮甜,果然沒錯。
地中海紅蝦
車厘蜆 (Cherry Stone Clams)
鮮甜清爽,帶海水鹹香。
Cherry Stone Clams
赤貝刺身(Ark Shell)
大大隻,很鮮甜爽口,與平時的不一樣,食得出很新鮮。
赤貝刺身
紐西蘭刀貝蜆
想不到一樣咁好味,刀貝蜆加上白酒和蒜蓉非常惹味,蜆都幾大隻鮮甜有小小鹹,帶少少牛油香,咬下肉汁四濺。
活龍蝦套餐
將每隻重1.25-1.5的龍蝦製作三食,包拾龍蝦刺身、龍蝦湯兩碗和燴龍蝦扁意粉。
這三道菜將一隻美國龍蝦運用得其所,龍蝦肉作刺身,外殼熬成湯,蝦膏煮成意大利麵。
龍蝦刺身
Platter中間的就是餐廳用上的新鮮龍蝦,龍蝦蝦肉色澤亮麗,晶瑩剔透,食落肉質爽口彈牙,嫩彈爽甜,溢出龍蝦的鮮甜,但味道較清淡。
龍蝦湯
龍蝦湯裡面都有龍蝦肉,這道湯口感不算很creamy,但龍蝦味很重,入口啖啖龍蝦鮮味。
燴龍蝦意粉
份量不少,有折殻的龍蝦肉同鉗,很方便食用。肉質結實,意粉裹附了鮮美的蝦膏忌廉,稠度剛剛好,豐醇甘香,扁意粉不會煮得有肥膩感,令人回味。
燴龍蝦意粉
餐廳當然以生蠔最出色,生蠔新鮮甜美,但想不到除了生蠔以外,其他海鮮刺身、菜式都不錯,完美的一頓海鮮餐。
2019-08-15
South Africa
Montt
Majestic
Gillardeau
Cherry Stone Clams
燴龍蝦意粉
  • 赤貝刺身(Ark Shell)
  • 地中海紅蝦(Red prawns )
  • 赤貝刺身
  • 活龍蝦套餐
2019-08-18 650 瀏覽
鐘意食蠔同海鮮既朋友我估應該唔會未來過 Oyster Cove已經不止一個朋友推介過佢地有幾新鮮美味位於嘉蘭圍,即係利時樓下,我唸無人唔識,盡享繁華鬧市的方便,卻有幽雅脱俗既寧靜今晚蠔既種類由店員幫我地選擇,其他海鮮就係我地自已揀,呢盤海鮮放上網一定可以呃like店員會講解我地食蠔既次序,基本上都係由淡至濃食起,叫左6款蠔,有 Gillardeau,Honey Point, Lambert, Majestic no.1, Pousse en claire, La perle noire, Gillardeau6款之中我自已較鐘意法國既Gillardeau蠔肉較肥美,結實而又彈性,質感不錯而且很鮮甜北海道赤貝同平時食既赤貝好唔同,size比較大,外表充滿光澤,入口仲好彈牙,呢款一定要試下!地中海紅蝦有香濃既蝦膏,蝦肉爽甜鮮美車厘蜆,肉身較肥厚馬糞海膽顏色鮮艷有光澤,唔洗加醬油都夠好食安格斯肉眼配沙律我地要左5成熟,本身望落去仲以為過左龍,食落口好柔嫩多汁,肉理細緻最後食埋個燴波士頓龍蝦意粉,有分2個size,呢個係細,份量我覺得3個人食都仲得,扁意粉煮得軟硬適中,掛晒汁
已經不止一個朋友推介過佢地有幾新鮮美味
位於嘉蘭圍,即係利時樓下,我唸無人唔識,
盡享繁華鬧市的方便,卻有幽雅脱俗既寧靜

6款之中我自已較鐘意法國既Gillardeau
蠔肉較肥美,結實而又彈性,質感不錯而且很鮮甜

北海道赤貝

地中海紅蝦
有香濃既蝦膏,蝦肉爽甜鮮美

車厘蜆,肉身較肥厚

馬糞海膽
顏色鮮艷有光澤,唔洗加醬油都夠好食

安格斯肉眼配沙律

• 北海道赤貝
2019-08-18 575 瀏覽
朋友生日當然要帶佢食好嘢啦,佢最鍾意就係食蠔和海鮮,本身諗住訂一間酒店自助餐,可以一次過滿足曬好多願望。但原來咁多年同佢慶祝生日都是選擇酒店自助餐, 所以今年決定畀個驚喜佢,我預先上網搵下尖沙咀邊度有新鮮的蠔或者海鮮食,最後我揀了蠔灣。 我訂了枱晚上八點鐘到餐廳, 估唔到平日都咁多人, 店員很快安排座位之後介紹餐廳食物給我們, 一場來到這裏一定要點返一打生蠔食下 ( 這裏的生蠔款式特別多) , 經過店員悉心介紹之後,我們各選了幾款生蠔 ~ South Africa x 2,Coffin Bay x 2,Lambert x 2,Majestic x 2,Gillardeau x 2,La Perle Noire x 2。 還有海膽一份$228, 北海道赤貝 $78, 地中海紅蝦 x 2 $156, 車厘蜆 x 2 $96。 點了咁多凍海鮮好想食番啲暖嘢, 看見餐牌上的龍蝦套餐$688 ( 活龍蝦每隻重大約1.25-1.5磅, 龍蝦刺身, 龍蝦湯兩碗, 燴龍蝦意粉),感覺很抵吃, 所以一於試下這個龍蝦三食, 還有一份法式鵝肝多士$198。海鮮拼盤~ 賣相吸睛度極高, 咁靚點都一定係相機食先
朋友生日當然要帶佢食好嘢啦

海鮮拼盤~ 賣相吸睛度極高, 咁靚點都一定係相機食先啦! 店員叫我們食蠔的時候由左至右食起, 味道由淡至濃。 跟這一個食法,真是食到生蠔的層次感, 開頭是淡淡的生蠔鮮味,中間開始有蠔的質感爽口帶海水味,然後慢慢變得濃郁肥美。
(South Africa,Coffin Bay,Lambert,Majestic ,Gillardeau ,La Perle Noire)

海鮮拼盤

地中海紅蝦~ 蝦的肉質彈牙, 蝦頭有豐富的蝦膏, 食嘅時候千祈唔好錯過!

地中海紅蝦

海膽一板~ 可以配上紫菜一起吃, 超甜美 新鮮。

海膽

龍蝦刺身~ 晶瑩通透的龍蝦刺身, 肉質爽口。
龍蝦刺身

北海道赤貝~ 味道鮮甜爽口。
車厘蜆~ 肉質爽口彈牙。
北海道赤貝 和 車厘蜆

龍蝦湯~ 食完海鮮凍盤之後,就到龍蝦湯了, 非常好的配搭, 可以暖一暖胃,湯入面龍蝦肉豐富, 龍蝦味超濃郁。
龍蝦湯

燴龍蝦意粉~ 龍蝦意粉份量很多,意粉質感彈牙,龍蝦鮮甜好味。

燴龍蝦伊麵

法式鵝肝多士~ 鵝肝煎得非常香,煎到金黃色的,烹調手法控制得剛剛好,外脆內軟的質感,配上多士令到油膩感覺完全盡消。 超級好吃的,如果喜歡吃鵝肝的朋友一定要試下!

法式鵝肝多士

今餐生日飯朋友食得非常開心,見到佢食得咁滿足, 證明我亦沒有揀錯地方! 這裏每一款海鮮都非常新鮮, 食物和服務有質素,絕對是性價比超高的餐廳,推介給喜歡吃海鮮的朋友。

2019-08-14
燴龍蝦伊麵
  • 紅蝦
  • 北海道赤貝和車厘蜆
2019-08-14 312 瀏覽
眾所周知喺尖沙咀有唔同類型嘅酒吧同埋食肆,今日我就同朋友一齊嚟咗啲一間專食蠔的食肆去大吃一頓了。佢交通好方便,喺尖沙咀鐵路站出咗地鐵行5分鐘左右就到。一入到去,俾人感覺個環境好舒服,由於佢哋嘅生蠔每日都系新鮮送到,所以數量有限,好彩我哋一早啦打來定位嘅時候留定,唔系就未必食到咁多款蠔了。除咗生蠔之外,佢哋仲有各款唔同嘅菜式,一於樣樣都試下先。生蠔併盤今次叫咗來自世界各地嘅特大蠔,中型蠔,同埋很特別的嘅小型蠔添!佢哋每一隻蠔都非常之新鮮,各有特色,特別推薦佢地既大型生蠔,有非常之香濃既味覺,仲有Juisy既味道,強烈推介!海鮮方面,海膽味道十分之香濃,相信是新鮮直送來的。龍蝦刺身十分之彈牙爽口,非常新鮮。貝類也是很不錯的。鮮龍蝦湯之後店員就送上了佢推薦嘅餐湯了。湯味道非常之香口同埋醒胃,龍蝦煮熟左一樣都系咁好食。令人想一飲再飲。香煎鵝肝多士佢用了大大塊嘅厚切鵝肝,配上特製嘅醬汁,另外烹調既時間掌握得剛剛好,食物有口感,啖啖肉咁樣。龍蝦意粉意粉十分之柔軟,加埋濃濃的醬汁,食物有非常濃厚的感覺,很好,為完美的一餐畫上完美的句號。

除咗生蠔之外,佢哋仲有各款唔同嘅菜式,一於樣樣都試下先。

生蠔併盤

鮮龍蝦湯

香煎鵝肝多士

龍蝦意粉

2019-08-04
自從上次去完蠔吧後, 余媽媽對嗰度嘅美食一直都念念不忘~ 睇嚟食生蠔真係會上癮㗎!哈哈!呢晚同老公係尖沙咀行街路經<蠔灣>尖沙咀分店, 諗都唔洗諗即刻入去試! 好彩時間尚早, 我地唔洗等位~ 雖然係平日晚上, 過左一陣已經坐滿一大半人喇! 餐廳地方都算大, 設計有格調, 環境舒適, 枱與枱之間都幾鬆動, 有一定的私隱度, 好啱情侶或三五知己聚會~嚟得蠔吧就梗係要食生蠔啦!我地點左幾款生蠔再配其他海鮮, 見到已經好興奮!南非蠔, Majestic, Gillardeau係我地嘅至愛, 每隻蠔開出嚟都好juicy, 好新鮮, 而且好有海水味~ 佢地都係偏向爽甜那種, 絕對係我杯茶! 由淡味到濃味慢慢歎。。。 店員仲好好, 教我地用簡單方法, 輕鬆食到蠔殼淨番嗰粒肉 (原來真係好簡單㗎!之前都唔知...白白浪費左好多, 哈哈!) 活海膽也是必點! 非常鮮甜幼滑, 入口即溶~ 赤貝和帶子很爽口, 蝦也很爽甜! <鵝肝多士>係呢晚另一焦點, 實在太好味! 煎到金黃色啱啱好, 唔會過熟, 外脆內軟很香口呢!配上多士一齊食, 油膩感盡消~ <黑松

<黑松露炒蛋>唔油膩, 是健康之選, 而且有非常香濃的黑松露菌香, 頓時把滑蛋提升到另一層次~

<大蝦意大利飯>個汁甜甜地很惹味, 顏色和賣相都好靚, 好有心思~ 入面有很多蝦肉, 非常足料!

呢餐真係回味無窮呀!下次同朋友食蠔一齊會揀番<蠔灣>, 因為真係物有所值!
2019-07-29
1 分鐘 (堂食)
  • 鵝肝
  • 黑松露炒蛋
2019-08-12 65 瀏覽
今日放工後男朋友俾左個驚喜我,就係book左呢間「蠔灣」同我食好野補慶祝七夕!心情好興奮,因為我都唔記得七夕呢回事,但男朋友竟然記得囉,仲要book埋檯食我地都好鍾意食既生蠔,確實加晒分!男朋友拍板叫左六款生蠔、帶子刺身、車里蜆刺身、西班牙紅蝦刺身同活龍蝦套餐,另外店員仲介紹左啱啱返貨半個鐘既皇帝蜆刺身同鵝肝多士。因為生蠔係即開同刺身係即切既關係,所以需要等候一段時間,而平日晚上七點幾陸續多人,好彩男朋友識訂位,因為差唔多到八點就已經坐滿左。我地首先食左刺身先,帶子肉厚新鮮; 紅蝦甘甜,記住要食埋蝦頭啲膏,好美味; 車厘蜆好飽滿,食到最尾個味先最出,好鮮味; 店員推介既皇帝蜆大大隻,好爽口鮮甜,群邊好有彈性。六款生蠔分別係South Africa Rock、Lambert、Majestic、Pousse en Claire、Gillardeau、La Perle Noire,款款都好新鮮好鮮甜,我個人最鐘意 South Africa Rock 同 Gillardeau,South Africa Rock 唔好睇佢細細隻,其實佢好肥美好飽滿,肉質鮮嫩,口感豐富,而Gillardeau有淡

六款生蠔分別係South Africa Rock、Lambert、Majestic、Pousse en Claire、Gillardeau、La Perle Noire,款款都好新鮮好鮮甜,我個人最鐘意 South Africa Rock 同 Gillardeau,South Africa Rock 唔好睇佢細細隻,其實佢好肥美好飽滿,肉質鮮嫩,口感豐富,而Gillardeau有淡淡既海水味,好creamy,食新鮮生蠔落少少檸檬汁就已經好足夠。
鵝肝多士好香好好味,鵝肝煎到四面都焦香,內裡肉質入口即溶,多士脆卜卜,正!
活龍蝦套餐有龍蝦刺身、兩碗龍蝦湯同細既燴龍蝦意粉。餐廳選用原隻新鮮龍蝦,刺身肉質確實爽口彈牙; 龍蝦湯好濃郁足料,裡面有一大舊龍蝦肉,食完冷盤飲熱湯好舒服,熱辣辣好好味,而且好creamy;
細燴龍蝦意粉,份量好多,我同男朋友都食唔晒,餐廳好細心地將龍蝦鉗拆左殻,龍蝦肉好彈牙啖啖肉,扁意粉煮到軟硬適中,連埋啲龍蝦膏一齊煮真係好味道。

餐廳除左生蠔平靚正之外,活龍蝦套餐個質素都非常好,誠意推介!
2019-08-08
  • 活龍蝦套餐
2019-08-08 288 瀏覽
老公生日,朋友介紹下特意book左呢間「蠔灣」慶生!餐廳位於尖沙咀放工去勁方便!老公當然滿意,仲好積極咁點海鮮呢!🔸自選生蠔海鮮拼盤我們選了六款蠔、傲蝦刺身、赤貝、帶子及海膽!🔸蠔: chile、南非、Majestic、Gillardeau & Find de Claire 全部都係老公最愛的而每款都很新鮮夠鮮甜!個人最喜歡其中的Majestic 及南非,海水味較濃,大大隻夠灑creamy,肉夠厚!簡單用檸檬汁吊下味就夠了!🔸原隻赤貝大大隻而且很爽口,完全跟平時食刺身的口感不同好鮮甜!🔸帶子大大粒,爽口而且肉夠厚!🔸海膽我們order了一版!好豪氣咁用兩塊紙菜包黎食!正,海膽新鮮也很甜美,完全沒有肥膩感!🔸紐西蘭刀貝蜆唔係好多地方有呢款蜆食呢,老公話想試下。端出來帶有好香的白酒味,蜆都幾大隻鮮甜有小小鹹,口感像青口般,第一次食,感覺不錯呢亦有啖啖白酒及洋蔥味!🔸焗西班牙黑毛豬扒黑毛豬肉質焗得剛剛好,鮮嫩且腍身帶有小小香草既味道,不錯幾野味呢!

🔸自選生蠔海鮮拼盤

我們選了六款蠔、傲蝦刺身、赤貝、帶子及海膽!

🔸原隻赤貝
大大隻而且很爽口,完全跟平時食刺身的口感不同好鮮甜!

🔸帶子
大大粒,爽口而且肉夠厚!

🔸海膽

🔸紐西蘭刀貝蜆

🔸焗西班牙黑毛豬扒

2019-08-06
5 分鐘 (堂食)
生日
  • 紐西蘭刀貝蜆
2019-08-07 59 瀏覽
今日特意約一位識咗好耐嘅朋友去食餐飯聚一聚,呢個朋友呢對食生蠔好有要求,所以我就特登揀咗呢間專食蠔嘅餐廳我哋叫左幾款生蠔,分別有五款!分別有South Africa , Eske , Majestic , Gillardeau , La Perle Noire , 店員仲會體貼地講解一下生蠔嘅食法!非常窩心有善,從清甜,鮮甜脆口,到濃郁嘅海水味!唔同層次既味道享受。另外海鮮方面,原隻新鮮即開海膽!好鮮甜有滋味爽口北海道赤貝,《超級鮮甜紐西蘭深海龍蝦》👈🏻呢個真係超級無敵推介!!印象中唔係好多地方有呢個活龍蝦刺身!味道令人一試難忘!仲有重海鮮口味既車厘蜆!主菜方面,安格斯肉眼扒,面頭上鋪滿洋蔥粒!仲配埋一個特別醬汁!成件事配合得非常絕!另外最後一樣黑松露蟹肉燴飯!松露味道超濃郁,非常值得去試!

我哋叫左幾款生蠔,分別有五款!

店員仲會體貼地講解一下生蠔嘅食法!

另外海鮮方面,原隻新鮮即開海膽!好鮮甜
有滋味爽口北海道赤貝,
仲有重海鮮口味既車厘蜆!

另外最後一樣黑松露蟹肉燴飯!
松露味道超濃郁,非常值得去試!

拼盤
安格斯肉眼扒
新鮮即開海膽
紐西蘭深海龍蝦
生蠔South Africa
2019-07-29
5 分鐘 (堂食)
拼盤
安格斯肉眼扒
新鮮即開海膽
紐西蘭深海龍蝦
生蠔South Africa
2019-08-05 66 瀏覽
愛食生蠔、海鮮的朋友,蠔灣是一個不錯的選擇。蠔灣環境不錯,幾有情調。點了一個海鮮併盤,好壯觀呀!生蠔由順時針方向起品嚐,有迷你size的Chile Montt,鮮味濃郁 少少脆身,Honey Point 肥美 鐵銹味,South Africa 海水味重,Lambert 海水味勁重,好似在大海中飲左口海水,有鐵銹餘味。其餘的Majestic, Gillardeau 是質感肥美,海水味好濃。全部生蠔開後沒有沖水,保留原味。帶子肉厚肥美手上的蝦大隻新鮮,彈牙海膽好有鮮甜味,不過配韓國即食紫菜就有點怪,平時都是用日本無鹽紫菜。黑松露黑毛豬扒 $298豬扒肉質好鬆化,黑松露醬味道濃郁,佐酒一流。法國鵝肝忌廉意粉 $198鵝肝好肥美,味道好濃郁。松露蟹肉意大利飯 $218黑松露味濃郁,有鮮蟹肉,而意大利飯是半生熟口感,正宗的味道。

點了一個海鮮併盤,好壯觀呀!

帶子肉厚肥美

手上的蝦大隻新鮮,彈牙

黑松露黑毛豬扒 $298
豬扒肉質好鬆化,黑松露醬味道濃郁,佐酒一流。

法國鵝肝忌廉意粉 $198
鵝肝好肥美,味道好濃郁。

松露蟹肉意大利飯 $218

2019-07-29 67 瀏覽
朋友相約,嚟到尖沙咀利時後面街嘅一間食蠔既專門店,室內設計時尚,而且仲可以望到街景好似置身於蘇豪區咁甘。由於我同朋友都好鍾意食生蠔,侍應走過來介紹咗幾種唔同嘅生蠔俾我哋。大大話話,我哋每人都試咗唔同產地嘅生蠔,都有成六隻架,食生蠔最緊要係咩?就梗係要夠新鮮啦,全部生蠔都係即叫即開,保證新鮮。生蠔夠晒大隻,攞起手又重身,而且隻隻都咁肥美,海水味有濃有淡,配上新鮮嘅檸檬汁,又鮮又甜,味道果然一絕啊。紅蝦,呢種咁特別嘅哈,真係唔係周圍可以食到,今日難得有幸嚟到呢度比我遇見,就梗係要食返隻啦。超級大隻架,比牡丹蝦更要大,最重要嘅係肉質爽甜,又紮實,真係令人食過返尋味啊。馬糞海膽,仲有得配上紫菜,海膽又香又滑,味道清而濃,十分之creamy 。北海道帶子, size勁大粒,入口清甜,又爽又滑,用冰震住,果然清涼呀。西班牙黑毛豬扒,肥瘦適中又均勻,入口爽口,而且一啲都唔會好鞋身,火候啱啱好,唔會過熟,保持左肉汁係裹面,咬落去又爽又脆,真係無花無假既黑毛豬呀。黑松露蟹肉意大利飯,一上枱,已經散發住黑松露嘅香氣,要在空氣中,吸引左唔少旁人嘅眼睛啊。黑松露嘅份量好多,均勻地留在意大利飯裏面,蟹肉嘅份量算

黑松露蟹肉意大利飯,一上枱,已經散發住黑松露嘅香氣,要在空氣中,吸引左唔少旁人嘅眼睛啊。黑松露嘅份量好多,均勻地留在意大利飯裏面,蟹肉嘅份量算適中,至於意大利飯,粒粒分明,而且做得好正宗,裏面唔會係軟身,里面會係硬硬地嘅,淡淡都充滿窩心嘅感覺。