2019-06-26 55 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,特登上網搵左間有生蠔食既餐廳☺ 位置雖然有少少隱閉,但其實就喺加連威老道後面,方便得黎算是旺中帶靜👍🏻 餐廳比想像中大間,而且都好多人食😀主打海鮮拼盤,除左有既定既set外,都可以跟自己喜好嗌。店員會介紹下是日有咩當造既海鮮,又會建議一下份量,幾細心🤗海鮮拼盤🦐🐚自己點,當然係集齊晒我地鍾意既野食啦😍 有四款生蠔,由淡食到濃味,最愛Majestic! 好鮮甜🤩 仲有Scampi 同紅蝦🦐 肉質爽口,特別係紅蝦既蝦膏,好甜,令我地好難忘🤩原隻北海道赤貝好肥厚,一啲腥味都無咖🥳 而海膽好軟滑,夠鮮甜🥰松露忌廉炒蛋係僅僅熟嗰隻,所以滑得來仲會有少少流心既感覺👍🏻 黑松露味亦好香🤗法國鵝肝忌廉意粉鵝肝好厚🤣意粉係我喜愛既扁意粉,有咬口,幾好食

海鮮拼盤🦐🐚

松露忌廉炒蛋

法國鵝肝忌廉意粉
鵝肝好厚🤣意粉係我喜愛既扁意粉,有咬口,幾好食
  • 北海道赤貝
2019-06-25 83 瀏覽
這天朋友相約於尖沙咀吃飯,朋友早已安排,這晚朋友安排的就是吃西餐。餐廳名為蠔灣, 從文字上你已經可以知道這是一間西餐廳,另外西餐廳主打的就是蠔, 餐廳距離尖沙咀地鐵站,路程約需五分鐘左右,地理上十分方便。餐廳裝潢方面,以黑色為主調,配搭簡約的裝修,加上輕快而柔和的背景音樂,令整餐晚飯又充滿氣氛。店員服務態度有禮, 但最令我意想不到的, 餐廳更歡迎三歲以下的小朋友到來, 全因為我發現, 正正有一家大細小朋友到嚟光顧。食物味道方面,牛扒層次豐富,加上鮮嫩味美, 廚房即叫即做,效果更為顯著。 不知不覺吃了一口又一口。還有重點就是他的海鮮拼盤,性價比十足,生蠔新鮮肥美,海膽鮮甜,不帶腥味。美味的晚餐,帶給我一個美好的晚上。

美味的晚餐,帶給我一個美好的晚上。
2019-06-16 671 瀏覽
蠔,可能常常會吃到。高質新鮮的蠔就不是處處都有😉。但是如果說得上價錢便宜、質素高又新鮮的,就更加少之又少!這家在尖沙咀嘉蘭園的餐廳就能做得到,雖然餐廳位置不是特別顯眼,位於潮人必去的你是商場後街,但是餐廳和其食物的質素,就有一種出於污泥而不染的感覺❤️!我們點了一個龍蝦🦞套餐,包括龍蝦刺身、龍蝦湯🥣和龍蝦意粉🍝。 1️⃣龍蝦刺身和蠔一起乘載在冰盤裏,夠凍,而且龍蝦肉很鮮甜,十分爽口彈牙👍🏻!2️⃣龍蝦湯🥣夠creamy,味濃,裏面亦有啖啖龍蝦肉。但是仍能喝出用大量龍蝦殼熬製的味道。雖然說是濃湯,但是喝完並沒有口渴的感覺,真材實料! 3️⃣燴龍蝦意粉🍝的意粉很煙韌彈牙,味道剛好,除了意粉內的龍蝦肉和膏之外,還有兩個龍蝦鉗🦞,份量十足!以$688能享有以上的龍蝦三食質素簡直是超值!另外我們還點了一個自選生蠔海鮮拼盤🥘,包括有4款蠔、北海道赤貝、紅蝦🦐、帶子、 車厘蜆和馬糞海膽。 赤貝、帶子和車厘蜆都很鮮甜。 一般在壽司店吃到的赤貝和帶子都是比較淡味的,不像這裏的鮮甜爽口。 車厘蜆的口感有點像小型象拔蚌!這次我們走運了,吃到的海膽鮮甜之餘,不會有腥味而且一點苦味也沒有,非常滿足。 紅蝦🦐則與牡丹蝦和其他蝦

赤貝、帶子和車厘蜆都很鮮甜。 一般在壽司店吃到的赤貝和帶子都是比較淡味的,不像這裏的鮮甜爽口。 車厘蜆的口感有點像小型象拔蚌!這次我們走運了,吃到的海膽鮮甜之餘,不會有腥味而且一點苦味也沒有,非常滿足。 紅蝦🦐則與牡丹蝦和其他蝦刺身不一樣,紅蝦的蝦味很濃郁, 肉質亦爽口彈牙,而且結實,一試難忘!

店員很細心的跟我們解釋每隻蠔的特性,順時針吃,由淡至濃💞!生蠔有Honey Point、Chile Montt、Majestic及Gillardeau。Gillardeau和Majestic是0號的,size 是無庸置疑的大,價錢亦是在其他餐廳找不到的合理。

1️⃣Honey Point - 最小巧玲瓏,未到最淡!2️⃣Chile Montt - 蠔身夠白,肉質爽口。3️⃣Majestic 則有很濃和較鹹的海水味,和Gillardeau 一樣after taste很長 。
4️⃣Gillardeau 有淡淡的海水味, 蠔肉肥大超甜且creamy,味道能停在口腔裏很長的時間,絕對是蠔中之龍🐉!

我們還點了一個白酒煮紐西蘭刀背蜆🥘,刀貝蜆新鮮且非常大隻。用了白酒來煮,煮的時間不太長,蜆肉很嫩口及鮮甜,亦因為這個原因,白汁中的白酒未能完全揮發,所以酒味很重。但是整碟菜式的重點都不在汁醬,所以沒太大影響!

⁉️總括而言,這家餐廳除了位置不太顯眼之外,無論是服務態度或是食物質素,都有著很高的水準。在尖沙咀區來說,這家餐廳的性價比真是十分之高👍🏻,包子吃完後整晚都覺得心滿意足❤️,跟夫君嚷着遲些要再來嘗試其他生蠔及海鮮🦀!所以絕對絕對要誠意推介大家來嘗試一番😉!
  • 北海道赤貝
  • 車厘蜆
  • Cherry Stone clam
2019-06-15 506 瀏覽
亞女出咗成績GPA只差0.5就爆4,一邊工作一邊讀書都有此成績,真喺為佢驕傲,一於出去食餐好嘅慰勞吓佢佢鍾意食即開生蠔,所以就揀咗呢間;餐廳設計簡約型格,坐位闊落閒適Oyster Platter 48pcs(4 to 6 types of oysters recommended by chef )店主推介咗幾款生蠔,有法國蠔,肥美香甜,蠔味不會過分爆發,口感爽脆,帶銅味及礦物味;美國蠔,細小但十分清甜;澳洲蠔,海水味濃,味道鮮甜,肉質creamy;智利蠔,肉質鮮嫩,晶瑩潔白,無腥且略帶甜味;愛爾蘭蠔,媲美法國蠔,餘韻持久,蠔肉飽滿爽脆Sea Urchin/Scampi/Hokkaido Ark Shell餐廳除了供應蠔外,還有其他海鮮選擇,我哋仲揀咗活北海道馬冀海膽,新西蘭深海龍蝦仔和法國螄蚶活北海道馬冀海膽,味道十分鮮美,海膽味較濃郁,口感豐腴,入口即溶新西蘭深海龍蝦仔,入口非常鮮甜,質感creamy,肉質嫩滑細緻,富有彈性法國螄蚶,又稱赤貝,色澤亮麗呈橙紅色,海水及鮮甜味濃郁,口感外層爽脆,內裡貝肉軟嫩,口感配合十分巧妙Seasonal Mussels Soup in White

青口鮮味無比肉質嫩滑,加上忌廉白酒汁煮過,口感香滑鮮味無窮

Angus Rib Eye with Salad

安格斯肉眼扒肉味濃,油脂甘香,肉質軟腍,加上洋蔥燒汁及配菜惹味非常

Lobster Pasta

餐廳好貼心,龍蝦拆咗肉,唔使自己動手,肉質鮮甜爽彈,簡單調味已經恰當,而意粉亦煮得恰到,軟硬適中

2019-05-30
  • Oyster
  • Angus Rib Eye with Salad
2019-06-15 64 瀏覽
生蠔可接受,但等候時間太久(一打生蠔等一小時)主打原隻海膽極度失望(沒有海膽新鮮鮮味,肉少) 收呢個價全錢,食一版都有找從來未食過西餐係先食熟食,後上生蠔最後一句: 不會再去眼見熟食從廚房出來,要放五至十分鐘先有人送餐12隻生蠔兩個原隻海膽一隻蚌,一支白酒,一個意大利飯一份鵝肝多士成為2300大元,呢個價錢太多選擇另全店只得兩個服務生,要招待全店大約20人 ,要自助添酒,要自己拿cocktail sauce ,除左食自助餐,真係未試過到最後重夠膽叫客人讚好,面魚真係厚到一個點
生蠔可接受,但等候時間太久(一打生蠔等一小時)

從來未食過西餐係先食熟食,後上生蠔
最後一句: 不會再去

眼見熟食從廚房出來,要放五至十分鐘先有人送餐

成為2300大元,呢個價錢太多選擇

到最後重夠膽叫客人讚好,面魚真係厚到一個點
2019-06-14
2019-06-14 64 瀏覽
食物質素一般 (呢個價錢可接受)上菜時間超慢 (12隻生蠔要45分鐘)全店只得兩服務員,(叫左支白酒無人添/無濕紙巾/無cocktail sauce/ 無牙籤.......) 廚房食品質素尚可接受上生蠔嘅速度比起熟食慢 , 不能接受最後結論:無下次完
食物質素一般 (呢個價錢可接受)
上菜時間超慢 (12隻生蠔要45分鐘)

廚房食品質素尚可接受

上生蠔嘅速度比起熟食慢 , 不能接受

最後結論:無下次

2019-06-14
90 分鐘 (堂食)
2019-06-13 91 瀏覽
依幾日蠔癮起,又係時候要搵埋蠔友出嚟見下面🤤係蠔友大力推介下,我地今次就嚟試下”蠔灣”喇🤗友人之前食過兩次都話讚、所以今次全權交比佢發板😆首先嚟嘅係海鮮拼盤,由4款蠔、北海道帶子、活赤貝、車厘蜆、紅蝦、仲有成板海膽組成🤤睇見都流口水,影相打卡一流😎一嚟緊係食蠔先喇🤘🏻肉質肥美,夠晒爽口,礦物味仲好重添,抵讚👍🏻活赤貝都好新鮮👍🏻加埋甘甜飽滿嘅海膽,好滿足呀😛😛😛再嚟嘅係”香煎鵝肝意粉”鵝肝煎得非常甘香,入口即溶,最正係分量十足,唔係薄切切個d😉最後就係”龍蝦忌廉炒蛋”😛用忌廉炒嚟蛋夠晒香滑👍🏻龍蝦肉火口控制得好好,唔會鞋口😉最正係配埋蒜蓉包,將炒蛋加落蒜蓉包上嚟食,就更加無得頂🤘🏻🤤今次試依間”蠔灣”食物整體質素唔錯,用料好新鮮👍🏻加上個環境都幾舒適😉啱晒同朋友嚟坐低慢慢傾下食下野😛👍🏻

友人之前食過兩次都話讚、所以今次全權交比佢發板😆

2019-06-08 498 瀏覽
住喺英國嗰時成日都去海鮮市集同埋蠔吧但係自從番黎香港之後都冇食過;最近考完哂試出埋成績輕鬆過三爆四緊係要食餐好嘅犒賞自己餐廳位於尖沙咀嘉蘭圍裝潢復古簡約座位寬敞舒適感覺休閒Oyster Platter 48pcs (4 to 6 types of oysters recommended by chef)餐廳供應多國品種生蠔以及各款海鮮可以根據個人喜好或者廚師推薦選擇拼盤Majestic/Lambert/La Perle Noire/Chile Montt/Irish Gigas法國生蠔蠔肉肥美而且肉質偏爽口感細膩加上海水味濃;智利生蠔海水清洌蠔肉白嫩而且內斂清新;愛爾蘭蠔蠔肉飽滿且帶礦物甘香感覺清爽Sea Urchin/ Scampi/Hokkaido Ark Shell活海膽色澤金黃顆粒分明口感綿密而且細膩豐腴;紐西蘭深海龍蝦仔肉質柔軟嫩滑富有彈性而且味道鮮甜北海道赤貝呈橙紅口感爽脆清鮮Seasonal Mussels Soup in White Wine Sources青口份量幾多而且肉厚鮮嫩加上忌廉香滑略帶白酒酒香配搭經典Angus Rib Eyes with Salad安格斯牛

餐廳位於尖沙咀嘉蘭圍裝潢復古簡約座位寬敞舒適感覺休閒

活海膽色澤金黃顆粒分明口感綿密而且細膩豐腴;

紐西蘭深海龍蝦仔肉質柔軟嫩滑富有彈性而且味道鮮甜

北海道赤貝呈橙紅口感爽脆清鮮

青口份量幾多而且肉厚鮮嫩加上忌廉香滑略帶白酒酒香配搭經典

Angus Rib Eyes with Salad

安格斯牛本身肉味香濃加上肉眼部位肉質軟嫩而且油花豐腴經過炭燒依然肉汁豐富配搭洋蔥牛肉燒汁香甜惹味

Lobster Pasta

龍蝦肉質爽彈鮮味簡單配搭橄欖油同少許黑椒調味已經好正;意粉扁身偏幼軟硬適中

2019-05-30
  • Oyster  Platter
  • Angus Rib Eyes with Salad
2019-06-05 76 瀏覽
生蠔控出動~勁正海鮮拼盤😍😍😊❤️可以完全自由配搭! 鐘意食咩就拼咩(向下看有menus及不同價錢)😆雖然餐廳堅少staff! 等好耐先有野食,不過等得值😝d蠔又大隻又鮮甜~我地試左法國、智利同紐西蘭~(好可惜澳洲生蠔冇哂貨😢😢🙈)估唔到智利有驚喜,原來好重海水味又肥美😘海膽係香港來說不錯,不過都係日本至正😂😂 支白酒Peter Yealands(HKD398)比我想像中算fresh、帶點蜜糖同花香味,好易入口~推介👍👍最後食埋個重份量嘅安格斯牛扒沙律(HKD298)超滿足lor❤️
2019-05-21
2019-06-05 67 瀏覽
今日嚟到尖沙咀食飯聽朋友介紹有一間食海鮮好正嘅餐廳,餐廳位於尖沙咀加連威老道入邊嘅一條小巷叫嘉蘭圍海鮮拼盤有生蠔帶子刺身同埋新海膽,店員介紹刪號由淺入深嘅食法味道有淡味到濃味既食法去食,生蠔有六款來接不同嘅國家非常之新鮮,帶子刺身亦都非常之鮮甜爽口,最後仲有大大啖嘅新鮮即開海膽,你食一啖海膽味亦都會停留喺口裏面白汁青口,青口大大隻非常之鮮甜配合埋白汁一齊食係非常之配合黑毛豬扒配新鮮嘅沙律菜,黑毛豬食落非常之多汁咬落非常之軟林,配合埋沙律菜同埋特製嘅醬汁食落唔會覺得好油膩黑松露意大利飯,店員上台之前已經聞到一浸浸好香好濃郁嘅黑松露未,食落飯粒軟硬度適中,飯嘅面頭亦都舖滿左好多新鮮既黑松露提提大家如果嚟呢間餐廳食飯之前一定要記得book位因為晚飯時間佢哋係非常之多人

白汁青口,青口大大隻非常之鮮甜配合埋白汁一齊食係非常之配合

2019-06-03 87 瀏覽
蠔灣最大賣點係海鮮拼盤,每檯必點!生蠔係海鮮拼盤主打食物,呢度有4款:Lambert + Majestic + La Perle Blanche + Gillardeau 有大路款式如Gillardeau ,亦有蠔肉飽滿順滑的 La Perle Noire,海水味較其他幾款重而不失清甜。Red Prawn + Scampi紅蝦刺身蝦味濃甜;紐西蘭深海龍蝦仔(Scampi)體型似蝦,肉質較為晶瑩泛白,咬落比較爽口。Tua Tua + Hokkaido Scallop : 相對冇咁突出,但其實一樣鮮甜!Sea Urchin 新鮮即開原個北海道紫海膽味道飽滿甘香,加紫菜更好食,空口食就可以食到原味!雖然係酒吧/ seafood bar格局,但餐廳都有少量西餐食物供應!龍蝦忌廉炒蛋($168): 賣相精緻,配兩件蒜蓉包及黑醋沙律。炒蛋加咗洋蔥粒及龍蝦肉粒,有好香忌廉味。法國鵝肝忌廉意粉($198/細): 醬汁份量剛好,濃度適宜,夠creamy又唔會太漏!
蠔灣最大賣點係海鮮拼盤,每檯必點!

生蠔係海鮮拼盤主打食物,呢度有4款:

Red Prawn + Scampi

2019-06-02 50 瀏覽
媽媽突然想吃生蠔海鮮拼盤,問我有沒有好介紹的,我當然有好提議,只要是關於吃的。蠔灣是其中一間我滿推薦的海鮮專賣店,這裡海鮮種類繁多,又夠新鮮,絕對是愛鮮之人的天堂。來到蠔灣,第一時間一定是嚐海鮮拼盤,生蠔方面,我們分別點了Honey Point,Chile Montt,Lambert,La Pearl Noire,Majestic和Gillardeau,另點了龍蝦刺身,北海道赤貝,北海道帶子和馬糞海膽刺身。龍蝦刺身令舌頭經歷一場味蕾風暴,晶瑩剔透的龍蝦肉質爽脆,清甜極致,若想龍蝦風味多元化,可沾上豉油和芥末提鮮,使龍蝦肉味道變得不一樣。Chile Montt和Majestic十分飽滿,頗有重量,蠔肉紮紮實實的。Gillardeau同樣肥碩,滿有水份,嫩得不行,只會讓人想豪邁地一口直接吸進去,不小口小口的吃。La Pearl Noire滑溜得吹彈可破,海味有如滔滔江水連綿不絕,又有如黃河氾濫一發不可收拾,在口腔大爆發。Honey Point屬肥厚奶郁型,帶有淡淡的蠔甜美,Lambert令媽媽難以忘懷,鮮甜無腥味,嚼感細緻。媽媽超愛北海道赤貝,吃在嘴裡很有彈性,口感一絕,鮮度更不用我們多說

媽媽超愛北海道赤貝,吃在嘴裡很有彈性,口感一絕,鮮度更不用我們多說。北海道帆立貝令我眼前一亮,初入口軟嫩富彈勁,甘甜無比。

愛海膽的,真的不要錯過蠔灣的馬糞海膽,滿滿的海膽整齊排列,一湯匙一口海膽,甜味席捲味蕾,在舌尖微微融化,馬糞海膽絕對是海中寶。

法式鵝肝多士脂香逼人,它的油香入口即化,而鵝肝下的多士烤得香脆,塗上酸酸甜甜的藍莓果醬,既令人開胃,又能平衡鵝肝的油潤感,妙極。

嚐活龍蝦套餐之一的龍蝦刺身後,緊接下來便是喝龍蝦湯,龍蝦湯真材實料,每口均喝到龍蝦的濃香,也吃到爽彈的龍蝦肉,丁點龍蝦的精髓沒浪費,好喝。

龍蝦意粉壓軸上場,龍蝦鉗非常霸氣,彰顯它的厲害,龍蝦蝦膏吸附著意粉,簡直是把龍蝦靈魂注入意粉當中,香氣四溢,令我們口水直流,最後滿足地結束是晚海鮮晚餐。

2019-05-31 87 瀏覽
蠔灣位於尖沙咀嘉蘭圍,比較僻靜。舖面唔算好大,一入門口就係吧枱,裝修以黑白顏色為主,加上暗暗嘅燈光,係典型高級西餐廳嘅感覺。店內枱數唔多,店員人數亦都唔多,食物逐張枱做,所以都要d等待嘅時間(等食好野我ok嘅!)基本上每一枱都會叫個自選海鮮拼盤,生蠔就必點嘅,再加其他海鮮,廚師會幫你擺好整整齊齊一盤,然後一上枱就即刻手機食先呢間蠔吧提供嘅海鮮種類真係好多,生蠔已經佔咗成頁menu!有選擇困難症嘅我哋係店員推薦之下叫咗六款生蠔、北海道活赤貝、北海道帶子同原隻活海膽Honey Point ($32/pc)Chile Montt ($32/pc)Lambert (No.1 $49/pc)Majestic (No.1 $49/pc)La Perle Noire ($39/pc)Gillardeau ($59/pc)生蠔嘅擺法原來分咗次序,店員教我哋由最細隻嘅Honey Point開始順時針咁食。第一次一次過食咁多款生蠔,跟住次序食真係會食得出每款蠔嘅味道同口感都有唔同架!個人最中意Gillardeau,蠔肉肥美結實,食落帶點爽口,味道十分鮮甜,嗰陣「鮮」氣係口腔久久不散,不愧生蠔中嘅勞斯萊斯!

Honey Point ($32/pc)
Chile Montt ($32/pc)
Lambert (No.1 $49/pc)
Majestic (No.1 $49/pc)
La Perle Noire ($39/pc)
Gillardeau ($59/pc)
Hokkaido Ark Shell ($78/pc)
原隻赤貝我又係第一次試,顏色橙紅,表面好有光澤,一隻分成四片,每片都幾厚身,咬落去非常爽甜,仲好食過其他日本餐廳嘅
每人淺嘗兩片真係唔夠喉呀~
Hokkaido Scallop ($38/pc)
帶子係我最中意食嘅刺身之一,餐廳有嘅話我都一定會點
北海道帶子size大又厚身,食落結實彈牙,係新鮮嘅象徵。可惜放係檸檬上面,吸收咗太多檸檬嘅酸味,蓋咗本身嘅鮮甜,呢到要扣少少分啦。
Sea Urchin ($168/pc)
原隻海膽放係拼盤嘅正中間上方,好似主角咁散發住誘人嘅光芒
我哋小心翼翼咁夾起片海膽,一放人口就係脷面融化,然後成個口都甘香,真係同係日本食到嘅感覺一樣呀!
值得一提嘅係呢d凍海鮮全部都無配上醬汁,只有檸檬片,真係新鮮海鮮先會敢咁樣做,而食過之後我都覺得真係無需添加!
食咗個咁豐富嘅冷盤之後就到熱盤同主菜啦~

Foie Gras Toast ($198)
先黎個鵝肝多士!薄薄嘅多士烘到剛好酥口香脆,搽咗少少黑醋幫助去鵝肝嘅油膩,然後上面塊鵝肝嘅厚度係多士嘅兩倍有多,煎到表面金黃,外脆內軟,十分香口。不過鵝肝真係會有少少膩,少食多滋味,一人兩塊仔真係夠晒

Love Lobster Set ($688)
龍蝦都係我哋兩個嘅最愛!不過食原隻龍蝦太貴啦,所以我都係食下龍蝦包就算。但係今日豪開就決定豪落去啦!將隻龍蝦分屍,黎個龍蝦三味!

龍蝦刺身好似白玉般晶瑩剔透,咬落彈牙,但同帶子一樣放係檸檬上就變酸了......

龍蝦湯呈鮮橙色,就咁聞一聞已經好香龍蝦味,飲落creamy濃郁,微微辣十分惹味,加上啖啖龍蝦肉,飲每一口都會心微笑

最後係燴龍蝦意粉。最吸睛就當然係嗰兩舊起咗肉嘅龍蝦鉗,一啖食成隻鉗係幾咁過癮
除左兩隻鉗都仲有好多肉架!彈牙龍蝦配彈牙意粉,食完會開心到彈起
但係實在太飽,食晒d龍蝦肉剩咗好多麵,有點兒浪費啊!
2019-05-31 82 瀏覽
朋友好鍾意食海鮮,今晚就帶左我來呢間專食生蠔同海鮮刺身嘅Oyster Cove食晚飯。我地除了食呢度出名嘅生蠔同刺身外,仲點左其他菜式,發覺呢間餐廳除左刺身質素高外,連其他菜式都好有驚喜!海鮮拼盤賣相精美,每一件都排列得好整齊!呢間餐廳嘅生蠔都係來自法國,而且種類好多。而呢個刺身拼盤嘅生蠔,我地就簡左Honey Point,Lambert,Majestic,Le Perle Noire,Gillardeau,Belon。全都味道鮮甜,沒有腥味,口感爽滑!!其他刺身有龍蝦刺身、帶子、海膽、北海道扇貝、北海道赤貝,全部都份量足料又新鮮,質素好高!而且食嘅時候,店員都會親自來同我地講解每種生蠔同刺身嘅特點同食法,態度好好!鵝肝多士鵝肝足料厚身,而且煎得非常香,入口即融,油膩感不重,配以鬆脆嘅多士,好食!龍蝦湯過往飲過嘅龍蝦湯都偏向稠身,喝完會比較飽膩。但呢度嘅龍蝦湯很特別,能夠做到質感不稠,卻味道依然濃郁!燴龍蝦意粉意粉並非普通扁意粉,而係特別用菠菜製成。幾塊龍蝦肉都好厚,肉質非常軟滑,龍蝦嘅鮮味亦被保留,沒有被醬汁所蓋過。意粉醬味道調得好好食,當中混合了魚子,質感都好Creamy。

海鮮拼盤賣相精美,每一件都排列得好整齊!

鵝肝多士

龍蝦湯

燴龍蝦意粉

2019-05-31 71 瀏覽
今日係尖沙咀行完街突然好想食生蠔,個friend 話附近有間叫蠔灣專食生蠔海鮮,於是就去左試一試。我同個friend兩個人叫左6款生蠔、兩隻紅蝦、一板海膽同帶子,生蠔一黎到店員先同我地介紹D蠔又提醒我地食用嘅次序,每一款蠔都好有特色,我最鍾意就係最後食果隻法國蠔,味道濃郁。不得不提果兩隻紅蝦,蝦味濃、肉質爽滑彈牙。海膽同樣超水準入口即融超級Creamy又鮮甜。我地又想食多D野又叫多左白汁青口,黑毛豬扒,松露蟹肉意大利飯。青口同白汁相輔相成,黑毛豬扒肉味超級突出,黑松露蟹肉意大利飯飯粒好有咬口,同時松露嘅味道融入喺每一粒飯當中,真係食到停吾到
,黑毛豬扒