位於西貢的「松仔車仔麵」,久聞大名多年,在傅媒報導也甚多,終有機會一試! 「蘿蔔牛筋腩」 我很喜歡吃蘿蔔,發覺這裏的蘿蔔炆得清甜無渣,值得一讚。長長的牛筋亦炆得腍滑入味,入口滑嘟嘟,牛腩味道亦濃。 「盆滿砵滿」 此乃這裏的招牌車仔麵,一碗包攬了魚蛋、魷魚、紅腸、蘿白、生菜、豬紅及雞翼等,大胃王必定夠飽。我最愛它的湯底加上咖喱汁,令整碗麵的味道更惹味。 「招牌豬手」 炆豬手最重點是炆得入味,豬皮有彈性,這兩點它都有做到。南乳味夠香,吃豬手時令人感覺到有「動L動L」的彈性口感,也沒有肥膩感,愛豬一族必試。 「煎釀四寶」 將這街頭小食搬入屋,令人吃得更容易及方便。我同樣最喜歡吃紅腸,紅腸屬厚切,釀上鮮味的魚肉,點甜醬就是我最喜愛的吃法!

2013-05-29
  • 盆滿砵滿
  • 蘿蔔牛筋腩
2013-07-22 213 瀏覽
想起吃車仔麵,就想起西頁松記。星期日一行6人特意駕車去西貢,上一次吃已經是數月前了,上次到訪也覺得味道不及以前。這次再去希望引證那只是偶然。時間已經下午2點半,雖然店內仍然多人,但不用等位已有位了。排隊15分鐘,點好了6碗麵,粉麵的份量比起市區的車仔店已經算好多了,男士也不用叫加底。但餸的份量真的很少,例如我點了魚皮餃,只得2隻,而油菜也很少!丸類也只有2至3粒!份量也不是重點,就是湯底也較淡,沒有以前般惹味。雖然對食物有點點失望,但她們的服務很好。因為排隊點食物時,職員見排隊中的婆婆行動不便,立即叫她進內坐,特別為她落單。

份量也不是重點,就是湯底也較淡,沒有以前般惹味。

2013-07-21
今日實左太炎熱了,去了西貢走一走,熱到無咩胃口食飯,咁就簡單d,去食個車仔麵啦 我由細細個開始就很喜歡吃車仔麵的,因為覺得有很多不多款式可以選擇 ,今日見到松記咁多人,轉軑買外賣食啦  店舖內都有很多小食選擇,比較出名的是豬手同牛腩,因為上次兩樣我都試過了,所以今次沒有食。還記得上次食豬手時也頗麻煩,食到對手太污穢了,食完之後,試一次就足夠!今次,我最後選了豬紅、豬皮加牛肚......不知是否太熱了,我覺得三樣食物無咩突別!首先,牛肚炆得太淋,沒有口感 至於豬皮,略為普通,不是太入味 豬紅有點潺潺的,加了腩汁都感到有點澀味而且d呀姐好惡呀,呼呼喝喝,無咩禮貌呢  唔通出左名唔憂做?

,今日見到松記咁多人,轉軑買外賣食啦

首先,牛肚炆得太淋,沒有口感

至於豬皮,略為普通,不是太入味

豬紅有點潺潺的,加了腩汁都感到有點澀味
而且d呀姐好惡呀,呼呼喝喝,無咩禮貌呢
 唔通出左名唔憂做?
2013-07-13
外賣自取
2013-07-11 138 瀏覽
(787)這天前往西貢行山,首先提早入西貢,搵地方早餐,走入高勝樓內巷食肆區搵食,看見名店松記車仔麵,已經開始營業,人又不多,於是便選擇了這裡。揀了豬手、牛腩米粉及熱奶茶。豬手、牛腩米粉,點解揀豬手及牛腩,其實Open Rice內的朋友,多數推介這兩樣,豬手感覺未夠腍及入味,牛腩味道都幾好,略嫌有些牛腩位置欠佳,喜歡米粉嗦入腩汁的味道。熱奶茶,沒有特別,只是一般的。這是不少名人曾經推介過之車仔麵 ,今餐感覺...不是特別好味,但價錢就不便宜了。
(787)
這天前往西貢行山,首先提早入西貢,搵地方早餐,
人又不多,於是便選擇了這裡。

揀了豬手、牛腩米粉及熱奶茶。
豬手、牛腩米粉,點解揀豬手及牛腩,
其實Open Rice內的朋友,多數推介這兩樣,
豬手感覺未夠腍及入味,牛腩味道都幾好,
略嫌有些牛腩位置欠佳,喜歡米粉嗦入腩汁的味道。
熱奶茶,沒有特別,只是一般的。

豬手、牛腩米粉
熱奶茶
早餐
我們2人釣墨魚前黎試下呢間出名車仔麵店,第一次黎的, 坐低睇完餐牌叫人落order,比個女店員話叫我地出去點,他叫完就回來, 到我出去點,又比個女店員教我點排隊(已經興興地)亞姐大大聲問我食咩麵,我話要米粉,前面有一個男人叫左2碗好多餸,每碗差不多都要$40以上我不是太肚餓所以只點墨魚太一款,亞姐即刻大大聲問我,只叫一款呀?(我已符合最低消費$15,有什麼問題呀?)然後回座位,有女服務員拿麵給我,我見到碗麵即刻嚇了一跳,墨魚丸只有2粒?$6 / 2粒,那個米粉就要$9一個,一麵一餸$15那麼貴呀? 都算....我食一啖,碗墨魚米咩味也沒有,落了辣椒醬都提不起麵的味道,四周欲找豉油都冇(超差)一邊食一邊比隻蚊蠅滋擾,抬高頭見到多個獎項話拿什麼衛生清潔獎,我一D都唔覺有幾衛生囉....他點了粗麵、蘿蔔、豬腸、牛肚一麵三餸合共$35蘿蔔、牛肚咩味都冇.....差只有豬腸有味.......差湯底又咩味都冇..........超差馮什麼賣得咁貴呀?????食完即刻埋單走人,$35+$15=$50平時好食都會影相上來評論一下,但呢間差到我唔想影相,但一定要上黎寫食評,因為我個貴字,又唔好食,又有蚊
我們2人釣墨魚前黎試下呢間出名車仔麵店,
第一次黎的, 坐低睇完餐牌叫人落order,

比個女店員話叫我地出去點,
他叫完就回來, 到我出去點,
又比個女店員教我點排隊(已經興興地

亞姐大大聲問我食咩麵,我話要米粉,
前面有一個男人叫左2碗好多餸,每碗差不多都要$40以上

我不是太肚餓所以只點墨魚太一款,
亞姐即刻大大聲問我,只叫一款呀?
(我已符合最低消費$15,有什麼問題呀?)

然後回座位,有女服務員拿麵給我,
我見到碗麵即刻
嚇了一跳,
墨魚丸只有2粒?$6 / 2粒,

我食一啖,碗墨魚米咩味也沒有,
落了辣椒醬都提不起麵的味道,四周欲找豉油都冇
(超差)

我一D都唔覺有幾衛生囉....

他點了粗麵、蘿蔔、豬腸、牛肚一麵三餸合共$35

蘿蔔、牛肚咩味都冇.....差

只有豬腸有味.......差

湯底又咩味都冇..........超差

馮什麼賣得咁貴呀?????

食完即刻埋單走人,$35+$15=$50
平時好食都會影相上來評論一下,
但呢間差到我唔想影相,但一定要上黎寫食評,
因為我個貴字,又唔好食,又有蚊蠅,又冇服務,
以後都唔會再幫襯,仲差過街邊車仔麵檔,
超差....

2013-06-01
陳金:經常去西貢, 覺得WEEKENDS揸車去食下嘢係幾開心.松記都食到冇人唔識了…我中意呢度嘅車仔麵好「企理」!配料一樣一樣排得靚靚仔仔,好骨子.同ADAM來吃,點左兩碗:湯底:好多人覺得淡,我就幾欣賞佢「清」,其實要整到好濃有幾難?加多少少味精要幾濃有幾濃,不過順便要ORDER兩籬可樂,何必? 湯底好嘅唔洗濃,要味道加少少豉油辣油已經好味.瀨粉:我幾中意食呢度嘅瀨粉,爽,最怕瀨粉粉過粉筆,不過一般都好怏賣晒…香港人其實又識食又手快,HAHA!魚旦/冬菇/墨丸/尤魚/雞翼尖:經典車仔麵配料,各項都做得唔錯,冬菇,雞翼尖好入味,推介!!順便讚下所有服務員,HELPFUL,有禮貌,工作亦好有效率,講真食盡都係幾十蚊幫襯都會同你講多謝同唔該,淨係呢樣嘢已經令人想再幫襯, 有幾位好細個唔知係咪落去幫家人手?雖然落錯我幾次飲品ORDER不過一樣好好禮貌,好家教
陳金:

經常去西貢, 覺得WEEKENDS揸車去食下嘢係幾開心.
松記都食到冇人唔識了…

同ADAM來吃,點左兩碗:

2013-03-03
5 分鐘 (堂食)
24-2-2013(日)是日,和爸媽拜完西貢車公後,坐車來到市中心。來到時間約 10 點多,之前只吃了少許麵包,已很肚餓,所以是時候要吃些東西了! 本想帶爸媽去米芝蓮推介食肆「旺泰特食」用餐,可惜去到門口才知它在中午 12 時才開門,最終我們返回「食街」,吃松記車仔麵。 「松仔車仔麵」,報導傅媒看得多,久聞大名多年了,但是次是我首次光顧,入去前帶有少許期望。坐下來後,我不想麻煩看餐牌,所以隨意點了已預設的「盆滿砵滿」車仔麵,售 48 元。內有魚蛋、魷魚、紅腸、蘿白、生菜、豬紅再加一款自選麵,我選了油麵,湯底是咖喱汁。 整碗麵的份量不多,因各款食物也只有一、兩件,這樣計算起來,價錢絕對不便宜。味道完全不是傳說中那麼神級,反之比一般的水準還要低。先說湯底,不濃烈,喝下一口,淡得近如開水般;魚蛋煮得過腍,沒有彈口;魷魚、紅腸則相反,煮得過硬,我要花點力氣才能把它咬開;生菜則沒有特別,應購入一般街市的平價貨,應清洗得不完善,有一片還有沙呢;豬紅不知怎的,有一股腥味,可能在處理過程中,不知和甚麼食物混了一起,定還是清洗得不潔淨,真的不知曉。油麵未煮得熟透,很硬身,像吃干燒伊麵般。 唉!我問
24-2-2013(日)

我問爸媽,他們的,又知何? 他們是些較有禮貌的人,不會破罵食物質素如何差劣,只輕描啖寫說一般吧!

究竟,傳說中的神級在哪兒? 我真的找不到呢。若數神級,我覺得灣仔的「車仔麵之家」較神級呢,要我站著吃,我也甘願,因為他們真的做得很出色;其次的還有青衣「華記小食店」,是一間很用心的小店,青衣沒美食,就只有華記這一間。。。而我更覺得,在我心中僅屬一般的深水埗「街邊檔車仔麵」,也比這裡松記的好呢!

人因對事物抱有期望、希冀、幻想,若未能如真,才會有失望的出現。。。。。。埋單共105元,我對你很失望呀,不見面了!

2013-02-24
$35 (早餐)
2013-02-20 20 瀏覽
這間車仔麵每次見到都好多人排隊所以今次決定試一試.原來排隊的人是等選擇車仔餸. 不是等位. 選擇完車仔餸後才搵位. 服務方面都很好. d 樓面姐姐見你搵唔到都會幫你手.品質方面都唔錯. 食完沒有口渴. 我就最喜愛杯珍珠奶茶. 茶味好濃好香.不過價錢方面就偏貴咗少少. 我兩人食咗2碗車仔麵2杯珍珠奶茶都要過一百. (嘩!如一家大細四五個都幾勁)專程入去食就覺得不需要. 順道入開西貢就 OK. 不防一試.
這間車仔麵每次見到都好多人排隊
所以今次決定試一試.
2013-02-19
下午茶
2013-01-19 22 瀏覽
行完山係西貢轉車,見難得入黎就決定重遊舊地---入松記!!之前有係度食過野,覺得冬菇好入味,豬手完全冇毛同入味又有嚼口,所以念念不忘.今次食哩個係豬手牛腩幼麵,本來唸住食河粉,但由於售罄,所以就轉左幼麵.本身有d唔開心,因為之前係其他地方食過d麵又油又唔入味.點知哩度ge麵冇哩d缺點又幾入味wor...講返d配料...豬手可以keep得返水準,但係d牛腩就麻麻,部位唔太靚&有渣
行完山係西貢轉車,見難得入黎就決定重遊舊地---入松記!!

2013-01-15
  • 豬手
2012-08-25 16 瀏覽
*久未到來,一心想食番碗車仔麵+凍豆漿*車仔麵,心水選擇為大腸油麵($23單碗計),價格加了不少 略貴再加豬紅,豬皮($10兩款餸),跟豆漿($8)油麵 一般粗條,有彈性,份量少 不合理大腸有5粒,腸帶有少許肥膏 算可口豬紅,豬皮各4粒仔,味道可以 無什特別凍豆漿 凍但不是冰凍,味道偏淡,尚好還順喉 可以
*久未到來,一心想食番碗車仔麵+凍豆漿*
再加豬紅,豬皮($10兩款餸),跟豆漿($8)
油麵 一般粗條,有彈性,份量少 不合理
大腸有5粒,腸帶有少許肥膏 算可口
豬紅,豬皮各4粒仔,味道可以 無什特別
凍豆漿 凍但不是冰凍,味道偏淡,尚好還順喉 可以
2012-07-23 35 瀏覽
終於人齊啦..我地就去左西貢松記食車仔麵, 不過此店都相當多人,我地分批一D就出去排隊點菜,一D就負責搵位.我怕食得太飽游水唔舒服,所以我只係叫左淨餱食..今次叫左冬姑, 豬紅, 生菜, 同煎釀3寶...我印象中對上一次來食都係2-3年前既事, 不過上次就覺得味道好一般唔算特別.反而今次再食就覺得佢地既用料又真係相比一般既車仔麵更為有誠意.特別係個冬姑炆得入味, 豬紅同樣出色美味, 最重要食車仔麵必定要飲汽水解味精, 但今次我食完成碗都唔覺得口渴, 唔怪之得咁多人幫襯.

我怕食得太飽游水唔舒服,所以我只係叫左淨餱食..

2012-07-21
10 分鐘 (堂食)
2012-06-16 17 瀏覽
今天又是”入水”的日子, 仲”入夜水”添, 既然要等開船, 唯有先上岸搵食.成日都會經過呢間舖, 而且又經常好多人排隊, 好似好好味咁, 但自己又一次都無食過喎, 今日神推鬼拱的情況下幫襯了.時間係星期六4:45PM 左右, 4條友各自叫自己的車仔麵我就要咗 #2 招牌四寶麵 $45, 有豬手, 豬大腸, 牛筋腩, 牛肚, 另加 $8 要咗杯豆漿老婆要咗 #3 豬光寶氣麵 $40, 有豬手, 豬大腸, 豬皮, 豬紅, 另加 $7 要咗碗涼粉先排隊, 輪到你就叫餸, 落完 order 有人寫單比你, 然後向後轉去櫃台比錢跟住搵位坐底, 過一陣就有人攞啲食物上枱碗麵上枱啦, 碗就大啦, 但量就唔多, 量唔多包含餸料及麵底, 老實講, 收成四十幾蚊, 份量如此少真係唔夠囉(天使的聲音: 可能好好味呢, 唔好咁表面淨係睇量啦)本人對天使說: 好可惜, 唔係囉.雖不致於好難食, 但絕對係一般過普通, 普通到十分平凡.先講豬手, 得一件, 仲要好細舊, 炆得唔入味, 而且唔淋跟住豬大腸, 成碗”最出色”的, 厚肉多肥膏 (愛好會係好事)然後牛筋腩, 得一條牛筋加兩片(唔係件) 牛腩, 味道一般,

但自己又一次都無食過喎, 今日神推鬼拱的情況下幫襯了.

時間係星期六4:45PM 左右, 4條友各自叫自己的車仔麵

跟住搵位坐底, 過一陣就有人攞啲食物上枱

(天使的聲音: 可能好好味呢, 唔好咁表面淨係睇量啦)
本人對天使說: 好可惜, 唔係囉.

雖不致於好難食, 但絕對係一般過普通, 普通到十分平凡.
先講豬手, 得一件, 仲要好細舊, 炆得唔入味, 而且唔淋
然後牛筋腩, 得一條牛筋加兩片(唔係件) 牛腩, 味道一般, 但好在炆得淋
輪到牛肚, 痴牙痴到痴咗線, 比出面一般茶樓嘅牛肚仲要差
最後麵嘞, 要咗油麵, 十分普通的正常貨色, 但份量唔多
另外仲有幾條菜, 讚, 夠爽口

食完碗麵加埋飲埋杯豆漿, 都好似無嘢落肚咁, 都係好事嚟嘅, “入水”前唔好食咁飽

結論: 唔抵食兼唔太飽, 味道又唔出色又無特別, 一定無下次.
2012-06-09
2012-06-11 21 瀏覽
以前聽人講巷仔入面D嘢好抵食, 咁就求其行入一間食, 見佢係車仔麵, 應該唔會好貴掛, 坐低先知自己發緊夢, 但入到嚟又廢事走番出去咁樣衰, 所以都叫咗2個車仔麵+1杯飲品....................通常大舖頭食車仔麵, 都係劃紙仔, 只有細舖頭先會自己行出去點餸, 但呢度係相反, 大舖頭得嚟要自己出去點餸, 我自己覺得會混亂, 都唔知霸位好定叫嘢食好 車仔麵 油麵底幾爽口, 唔會煮到好林+ 牛肚麻麻地, 有陣味、 豬皮都幾彈同爽、 豬紅一般, 有陣水味、 雞翼得果2隻, 炆到爛, 但其實係冇乜味、 炸魚皮好脆又唔腥, 不過淡咗少少, 至於湯底都係差不多, 不過唔重味精~ 珍珠奶茶係用港式奶茶, 所以好好味, 又有茶味又有奶茶, d珍珠又彈牙, 雖然份量唔算多, 但啱啱好, 因為太多你會咬到牙軟..........

車仔麵
油麵底幾爽口, 唔會煮到好林+
牛肚麻麻地, 有陣味、
豬皮都幾彈同爽、
豬紅一般, 有陣水味、
雞翼得果2隻, 炆到爛, 但其實係冇乜味、

2011-11-07
2012-06-04 15 瀏覽
晚上出海 chok 墨魚,所以一早來了西貢行下先!tea-time 見到理間大門口放左好多明星相,心想應該食物質素唔錯,就食佢啦!入到去位都未搵,已見到明口排長龍叫野食,醒目既我第一時間叫男朋友出去排隊買野, 我負責搵位。雖然係星期六,但唔難搵位。食店係要自己出去排隊點餐 (叫餸) -->煮好有專人送去你座位--> 開單 --> 食完先拎張單出去櫃台付錢..所以最好一人排隊;一人搵位, 再用電話聯絡落order..嘻 (上圖) 男友叫左:豬腸﹑豬紅﹑ 韮菜麵 $32 -->三樣餸都好味,不過我覺得價錢就唔係好低食,因為原來 ”豬腸” 唔係當一款餸咁買,係要當一碗 “豬腸麵” $23 咁買的。 即叫一碗 “豬腸麵” $23 + 兩款餸豬紅 $5﹑ 韮菜 $4 = total $32…成碗麵只得四舊豬腸..好貴呀! 不過話灑係西貢遊客區,價錢都係咁上下啦!(下圖) 我叫左:豬紅﹑豬皮粗麵 $19 -->豬皮都算入味, 可惜係硬身的, 我鍾此依軟身,所以比灑男朋友食 (其實好多粗麵我都比埋佢食,所以睇相見佢個碗份量好多囉..哈哈~ 錯覺) 。而我覺得
晚上出海 chok 墨魚,所以一早來了西貢行下先!

(上圖) 豬腸﹑豬紅﹑ 韮菜麵 + (下圖) 豬紅﹑豬皮粗麵

) 。而我覺得 d 湯好 “結”..好似落左好多生粉水打結左咁..dislike

整體理講,服務﹑環境都OK,食物份量都叫大份,湯底再稀 D 會好好多 。
2012-06-02
$25.50
2012-05-29 20 瀏覽
話說同兩位朋友入西貢曬太陽,又見餓餓地; 聽D FD講番西貢巷仔有好多好野食;我屎忽痕見又近小巴站;就攜同兩位朋友一探乾坤。一去到門口,就有一張張明星合照既相不特止,o係西貢D甘既橫街窄巷黎講;呢間野既裝修都算係甘講衛生,地上一塵不染店內裝修色彩亮麗燈火通明;通常見呢種餐廳名氣大 但總係見面不同聞名,言過其實。小弟都常常四圍食野,所謂好食唔好食;其實我都冇乜感覺事緣有太少食物可以令我舌頭有''叮''一聲既感覺好啦,佢出名牛筋豬手,甘我又想食多D餸又唔想俾甘貴;甘就同朋友叫唔同餸黎share啦我叫左豬腩肉豬腸面(下方)另外面位朋友叫左豬手,牛根面廿三個個單餸;加多個餸又唔記得幾多呢個價錢算係甘,經濟實惠都算ok抵食首先我食既係豬腸,其實同出面果D差唔多;不過佢切口位夠整齊,食落去口感都唔差既;但最主要係個湯底。個湯底係好入味,湯底唔咸小小清甜;但係佢既牛肉汁呢係十份濃郁,先由舌尖感受到湯既清甜 湯汁再滲入舌面直入味蕾深處果種感覺係好似平時經過牛雜面店既時候聞到個陣濃郁香氣既感覺甘;味道係十分出眾同深刻我再試個豬腩肉, 我豬腩肉係好Q肥;一啖咬落去,係有一陣陣好濃烈係脂肪肥油衝動舌頭陣味好

話說同兩位朋友入西貢曬太陽,又見餓餓地;
講衛生,地上一塵不染店內裝修色彩亮麗燈火通明;
通常見呢種餐廳名氣大 但總係見面不同聞名,言過其實。
小弟都常常四圍食野,所謂好食唔好食;其實我都冇乜感覺

事緣有太少食物可以令我舌頭有''叮''一聲既感覺

好啦,佢出名牛筋豬手,甘我又想食多D餸又唔想俾甘貴;
甘就同朋友叫唔同餸黎share啦
我叫左豬腩肉豬腸面(下方)
另外面位朋友叫左豬手,牛根面
廿三個個單餸;加多個餸又唔記得幾多
呢個價錢算係甘,經濟實惠都算ok抵食

但最主要係個湯底。
先由舌尖感受到湯既清甜 湯汁再滲入舌面直入味蕾深處
味道係十分出眾同深刻

我再試個豬腩肉,
陣味好多你食芝士差唔多;非常濃;係幾好味;但受唔到既人唔好叫呢味餸,因為實在太肥同唔係幾健康^_^

甘講豬手,豬手又炆得幾淋,真係一咬就爛,係湯底既襯托之下,肉汁滲入豬手;柔軟溫香令人再三回味

而牛筋其實都幾彈牙;出面D鋪有事食牛筋你用牙力起勢甘扯甘咬都唔係咬得好開
呢度又做得幾好,唔可以話好正;係平均,我以上食過既任何一樣餸除左豬腩肉舊肥膏有少少實
,其他餸咬落去有彈性,易咬又煙刃

呢間松記其實都唔錯
阿婆細路哥都有牙力食到
想經濟實惠一家大細扶老攜幼你又要抵既,
呢個價係一個不二既選擇
2012-05-24