之前拍野經過紅磡,cam man已經同我講呢間讚好台灣嘅牛肉麵超好食😋今次終於唔係經過佢,已係可以坐入去試啦🫣😍豐盛牛肉麵 $69👀有3款湯底可選,揀咗紅燒牛肉湯,入面有金錢牛腱、牛腩、牛筋、花枝丸同貢丸,不論係牛肉定麵底分量都係多嘅!牛肉軟腍入味,湯底味好濃👍🏻果然好食😋😍綜合湯底 $66👀揀咗麻辣湯底!個辣係可以接受,而且都夠麻,愈食愈過癮。入面有:肉燥、牛筋、豬軟骨、滷蛋同大腸~一嚟到成配紅色都幾得人驚😂不過食完都係鍾意牛肉麵多啲🤣😍夜市小香腸 $30👀呢度冇俾蒜片夾住一齊食,不過就轉咗青瓜絲~食落都幾清爽,香腸油脂都夠🙌🏼😍滷味拼盤 $42👀有滷豆腐、大腸同滷蛋,滷豆腐個醬汁甜甜地好正!滷蛋有啲似鐵蛋feel😂大腸幾入味~😍鹽酥雞 $35👀炸得幾香口而且夠味~入面雞肉都唔會太柴

😍豐盛牛肉麵 $69

牛肉軟腍入味,湯底味好濃👍🏻果然好食😋

😍綜合湯底 $66

👀揀咗麻辣湯底!個辣係可以接受,而且都夠麻,愈食愈過癮。

😍夜市小香腸 $30

😍滷味拼盤 $42

👀有滷豆腐、大腸同滷蛋,滷豆腐個醬汁甜甜地好正!
滷蛋有啲似鐵蛋feel😂大腸幾入味~

😍鹽酥雞 $35

👀炸得幾香口而且夠味~入面雞肉都唔會太柴
2022-11-17 104 瀏覽
對上一次黎食讚好台灣,都唔知係幾耐嘅事,眼見而家重未有得出發去台灣,唯有過去食香酥排骨回味台灣風味。豐盛牛肉乾拌麵通常我地麵係嘅口水乾拌麵,因為入口帶麻嘅感覺真係好正,而且掛汁力極高,味道更濃郁,牛肉份量都幾多,而且一D都唔韌。香酥排骨乾拌麵唔知係咪太耐無食,覺得比之前更好食,之前已經係外脆內嫰,而家排骨重帶一點甜,入口味道變得更濃,真係無得彈。木魚豆腐(大)一份有4件,炸得幾酥脆,入口有淡淡嘅豆香,口感細滑。冰台灣咖啡,冰台灣茉莉綠茶一人飲飲杯,解解辣,同埋一直都好欣賞佢地D咖啡,比例相當好。

豐盛牛肉乾拌麵

香酥排骨乾拌麵

木魚豆腐(大)
一份有4件,炸得幾酥脆,入口有淡淡嘅豆香,口感細滑。

冰台灣咖啡,冰台灣茉莉綠茶

2022-11-17 88 瀏覽
身為poly既校友,放lunch空堂既時候都會去附近紅磡黃埔覓食,呢間攢好就係我學生時期都成日會食既餐廳之一🤤餐廳面積唔大,做得都比較逼,但唔緊要,最緊要係食物既內涵叫左兩個牛肉麵,一個係麻辣牛肉面,另一個係紅燒牛筋腩麵🍜 每碗的牛肉都好足了,燉得幾軟爛,麵質有咬口同時有麵香,吸湯👍另外叫左個鹵水拼盤,有滷蛋,豬大腸同埋滷豆腐,係正宗台灣偏甜既口味,但不會過甜食左咁多主食,就叫翻兩個蔬菜黎解膩😄食左咁多先百幾蚊埋單,性價比高👍

餐廳面積唔大,做得都比較逼,但唔緊要,最緊要係食物既內涵

食左咁多主食,就叫翻兩個蔬菜黎解膩😄
食左咁多先百幾蚊埋單,性價比高👍
2022-11-16 94 瀏覽
台灣菜必定要試紅燒牛肉麵,湯底清澈得來有牛味同香料味,新竹米粉好吸湯,牛肉係牛筋同瘦肉相間位置炸排骨蕃茄湯麵, 排骨屬於薄身類型,蕃茄湯底質感較清炸豆腐外皮厚身而且酥脆,有類似甜不辣嘅醬包覆表面,但內裏豆腐好滑溜,咬開觸感豐富鹽酥雞表面灑上椒鹽,剛剛好一口大小, 外皮炸得酥脆,新鮮炸起即刻上枱,溫度好夠,肉質紮實有雞味滷味拼盤鹵水味帶甜,豬大腸爽口而且清理乾淨胚芽奶茶正常味道,餐具有台灣風味蘋果西打原裝進口,正港台灣味

炸排骨蕃茄湯麵, 排骨屬於薄身類型,蕃茄湯底質感較清

滷味拼盤鹵水味帶甜,豬大腸爽口而且清理乾淨

胚芽奶茶正常味道,餐具有台灣風味

蘋果西打原裝進口,正港台灣味
2022-11-14
下午茶
  • 紅燒牛肉麵
2022-11-15 75 瀏覽
呢間台灣野起紅磡都幾出名,平時lunch都有人排下隊。主食主要分做便當,乾拌麵同湯麵,我地兩個人叫左2個主食同小食share。魚酥皮蛋豆腐($32)木魚配上皮蛋同凍豆腐,作為開胃前菜。路邊攤小拼盤($43)炸鹽酥雞,香腸同花枝丸,可以一次過試哂三款出名的台灣炸物。滷肉香酥排骨飯($49)個排骨好酥脆,肉質不會太淋太硬,好好味,會再encore👍豐盛牛肉口水乾拌麵($80)呢個份量大得嚇人,真係好豐富! 有牛筋腩,花枝丸,貢丸同蘿蔔。牛腩夠淋,蘿蔔都好入味,個口水汁非常惹味,又係值得一試,但係可能試其他餸,呢款太大份一個人食唔哂。阿華田胚芽波霸 巧克力咖啡波霸 (+$15)我試咗阿華田胚芽波霸,我覺得珍珠都係配奶茶好飲啲,朋友鐘意飲咖啡就覺得個朱古力咖啡波霸幾好。總結來講呢間性價比高,平時lunch 有套餐更加平,難怪甘多人食。
呢間台灣野起紅磡都幾出名,平時lunch都有人排下隊。

魚酥皮蛋豆腐($32)
木魚配上皮蛋同凍豆腐,作為開胃前菜。

路邊攤小拼盤($43)
炸鹽酥雞,香腸同花枝丸,可以一次過試哂三款出名的台灣炸物。

滷肉香酥排骨飯($49)
個排骨好酥脆,肉質不會太淋太硬,好好味,會再encore👍

豐盛牛肉口水乾拌麵($80)

阿華田胚芽波霸 巧克力咖啡波霸 (+$15)

2022-11-13 1187 瀏覽
有位朋友住紅磡,近近哋去咗黃埔食嘢,好耐冇食台灣菜,佢介紹我食一間喺當區人氣頗高嘅台灣菜。有湯麵、拌麵,仲有各款特色小食,台式飲品想必都系吾少人最愛。甘梅脆薯吾多台灣餐廳有,表面灑滿梅子粉,脆薯每一件都好軟綿綿,味道香甜🍠加上梅子粉酸酸甜甜好開胃👍🏼木魚豆腐真系好少食!其實似日本菜嘅前菜,同樣又木魚喺豆腐上面,只系日本菜系好清嘅豆腐,呢度就將兩者二合為一,食戈陣兩樣都食到,醬汁都好入味。路邊攤拼盤即小食拼盤,有鹽酥雞、花枝丸、台灣小香腸,鹽酥雞香脆度還好,花枝丸食到一粒粒墨魚🦑小香腸好味😋台式小食拼盤向來吾會太差。朋友叫紅燒牛筋腩麵,湯麵可以揀大骨湯/ 蕃茄湯/ 牛肉湯/ 麻辣湯,朋友揀蕃茄湯,蕃茄味一般,牛筋腩有嚼勁,有啲肉都夠淋。另一碗紅燒牛肉麵,配番牛肉湯,牛肉湯有藥材味夠正宗,牛肉吸咗牛肉湯更能突顯本身口感,肉味香濃,口感軟稔。珍奶🧋一定系台灣菜必飲🧡落單戈陣話少甜少冰,少甜戈part就明顯,好彩都不至於淡,茶味香醇,似港式奶茶🤣珍珠煙韌。朋友叫阿華田胚芽波波,阿華田表面有胚芽又幾得意,一粒粒加阿華田好味道🤎
甘梅脆薯
路邊攤拼盤
紅燒牛筋腩麵(蕃茄湯)
紅燒牛肉麵
珍珠奶茶
2022-11-04
甘梅脆薯
路邊攤拼盤
紅燒牛肉麵
珍珠奶茶
2022-11-12 95 瀏覽
琴日星期五,放工要散下心,出左去紅磡食台灣菜,呢間讚好台灣之前食過2次都係外賣,今次終於可以堂食我要左碗肉燥三寶拌麵,有肉燥,香腸,花枝丸,貢丸,青瓜絲,好多餸,又好味,麵都好彈牙,吾會太淋老公就要左碗紅燒豐盛牛肉麵,有牛腱,牛腩,牛筋,花枝丸,貢丸,牛肉超淋超入味,牛筋又彈牙,牛腱又香又軟熟,湯底好濃仲有三款小食小食拼盤,香腸皮脆脆地,幾正魚酥皮蛋豆腐好大碟,食吾晒甘梅脆薯,梅子粉好味,番薯又脆仲有杯阿華田杯芽波波,吾太甜又夠滑

仲有三款小食
小食拼盤,香腸皮脆脆地,幾正
魚酥皮蛋豆腐好大碟,食吾晒
甘梅脆薯,梅子粉好味,番薯又脆

仲有杯阿華田杯芽波波,吾太甜又夠滑
2022-11-12 51 瀏覽
今日過咗去黃埔行行吓見到讚好台灣,七點到,入座率九成左右又有好幾個人排外賣, 羊群心態下加肚餓底下決定試吓. 排骨湯麵配鮮蕃茄湯 - $58蕃茄湯底幾濃味,帶有少量嘅香草味,似西式嘅蕃茄湯底, 麵身好有咬口, 煙韌, 至於炸排骨係帶甜身, 外皮幾脆 肉都好淋綜合湯麵配紅燒牛肉湯 - $66 湯底幾香,  牛骨湯味咁, 材料有大腸,豬軟骨,滷蛋,牛肉!大腸爽口得黎幾入味, 滷蛋都係入哂味, 不過豬軟骨舊軟骨唔係啫喱狀,如果期待啫喱狀嘅朋友就未必適合啦, 牛肉都一樣淋既同同入哂味路邊攤小拼盤 - $43 有三款小食 炸花枝丸,小香腸,鹽酥雞 炸花枝丸幾好食得兩粒唔夠喉, 有好多花枝, 足料;  鹽酥雞炸得好脆, 雞肉幾滑 香腸甜甜地, 台灣feel綜合湯花枝加貢丸 - $22 個湯充滿胡椒味, 貢丸花枝丸都好食😁熱胚芽奶茶 - $20奶茶都好滑, 胚芽其實好多, 不過沉晒喺底, 正!仲可以自己加糖或者走糖😎下次去開紅磡, 都可以再食😁

排骨湯麵配鮮蕃茄湯 - $58

綜合湯麵配紅燒牛肉湯 - $66

路邊攤小拼盤 - $43

有三款小食 炸花枝丸,小香腸,鹽酥雞
 香腸甜甜地, 台灣feel

綜合湯花枝加貢丸 - $22

個湯充滿胡椒味, 貢丸花枝丸都好食😁

熱胚芽奶茶 - $20

下次去開紅磡, 都可以再食😁
2022-11-10 104 瀏覽
經過紅磡呢間讚好台灣嘅裝修好似幾舒服,又見到閒日都坐滿晒人,就決定試吓啦。嘢食方面都幾多選擇,有飯、湯麵、拌麵、小食同嘢飲。主菜我哋要咗兩碗蕃茄湯麵。我要咗鮮蕃茄豬軟骨湯麵,揀咗新竹米粉。個湯底超級濃郁,好香蕃茄味,米粉嘅份量都幾多,豬軟骨煮到好腍好入味,好好食。朋友就要咗豐盛牛肉麵,有金錢牛腱、牛腩、牛筋、花枝丸同貢丸,材料豐富。我試咗佢嘅牛腩,肥瘦均勻,好香牛肉味,朋友都好鍾意佢個湯底。小食要咗木魚酥皮蛋豆腐,係冷豆腐上面有皮蛋,仲有好多肉鬆同木魚,估唔到所有嘢都好夾,食落個口感真係好特別。另外要咗大鹽酥雞同甘梅脆薯。鹽酥雞賣相好靚,外面脆得嚟雞肉夠腍,如果可以再熱啲就好啦。甘梅脆薯係唔同嘅炸法,外脆內甜,上面嗰啲甜甜哋嘅粉同炸物真係好夾。飲品方面我想飲啲清新啲嘅嘢,所以要咗凍蜂蜜柚子茶,甜甜哋咁好解渴,同啲嘢食都好夾。朋友就要咗蜂蜜檸檬茶,都話好飲。見到人哋飲黑糖鮮奶好似都好好飲,下次一於試吓啦。

見到人哋飲黑糖鮮奶好似都好好飲,下次一於試吓啦。
今次嚟開紅磡黃埔呢邊,諗起呢間回憶小店,決定要試吓佢最近質素~呢間小店之前係街坊啲,近年裝修咗,雖然都係幾迫,但至少唔洗以前咁背貼背🤣我平日嚟到,係有lunch set嘅,不過我揀咗個單點嘅紅燒牛筋腩新竹米粉配台式麻辣湯 ($65)~上到枱覺得真係以前嘅味道😍係香辣嘅味道,我覺得個辣度適中,新竹米粉仲要好索湯,不過可能人大咗,嫌個湯都係油咗少少,食完都有少少heavy🙈另外牛筋腩份量好足,牛腩軟淋,筋都好有膠質,算係唔錯~我叫咗杯阿華田胚芽波波 (加$15)~我覺得飲落係略稀,冇我想像好濃嘅味道,胚芽味幾香,珍珠就實咗少少,爭咗啲咬口,所以整體就一般般~事隔多年,熟悉感覺依然存在,但可能年紀大咗口味都有少少改變,覺得今次食物就中規中矩~

2022-10-07
2022-11-07 124 瀏覽
食過好幾次,今次先寫下食評💕食過佢哋嘅台灣便當,亦都試過佢哋嘅台灣湯麵7點黎到已經好多人,冇幾耐就滿場個人比較鍾意食佢哋嘅台式湯麵,所以今次我自己都選取返食佢哋嘅牛肉新竹米粉🥰👍🏻個人比較推薦除咗食麵之外,另外再叫咗一份鹽酥雞(小) & 牛魔王拼盤講咗份牛魔王拼盤先,份量都幾多幾足料,除咗隻牛展,牛筋仲有牛腩,完全滿足我呢個牛魔王老公😂😂😂牛併盤煮得好入味而且食落軟熟但不失口感🧡唔錯鹽酥雞雖然叫咗細份但都起碼有8粒,粉漿唔會好多所以炸出黎炸皮薄薄,雞粒都唔會好乾,調味方面有擔擔鹽酥味,但個人覺得味道可以再偏重多少少🤏🏻會更正😆💕平時食開牛肉麵嘅老公今次轉食拌麵,拌麵比起牛肉麵嘅份量個人覺得比較多,勁多勁大份!牛肉麵底麵質口感剛好,唔會過份淋/過厚,仲有勁多青瓜絲同牛肉,所以就算冇湯都唔會覺得食得好單調😎最後介紹嘅就係我食呢個紅燒牛肉新竹米粉,紅燒牛肉其實同頭先講過嘅牛魔王拼盤入邊嘅肉都係一樣,所以就唔多再介紹啦~新竹米粉配上牛肉湯味道好掛湯🤭我想講我中意食新竹米粉多過食牛肉麵嘅面底🤣🤣🤣呢碗野可以再encore👍🏻最後跟餐叫咗一杯熱嘅胚芽奶茶,同檸檬冬瓜茶🥰 兩個人食到好飽買單都係$2
食過好幾次,今次先寫下食評💕
食過佢哋嘅台灣便當,亦都試過佢哋嘅台灣湯麵
7點黎到已經好多人,冇幾耐就滿場

除咗食麵之外,另外再叫咗一份鹽酥雞(小) & 牛魔王拼盤

最後跟餐叫咗一杯熱嘅胚芽奶茶,同檸檬冬瓜茶🥰 兩個人食到好飽買單都係$200到~

又平又抵食🤤💕讚👍🏻
2022-11-01
  • 紅燒牛肉新竹米粉
  • 鹽酥雞
2022-11-06 90 瀏覽
同朋友去黃埔搵食,今次試下呢間台灣菜星期日都有下午茶,最平$34就有交易除左有台灣滷肉飯之外,仲有湯麵、乾麵、台灣小食同飲品等等。落咗單唔夠5分鐘啲嘢食就已經到。下午茶家鄉滷肉飯細細碗做下午茶岩岩好,米飯軟硬適中,滷肉幾腍。鹽酥雞 雞肉細細粒,一口size方便食,調味適中甘薯炸得唔會好油膩,配上梅子粉,酸酸地幾特別涼拌小青瓜青瓜爽口,拌埋酸辣既調味醬, 幾開胃麻醬乾麵麵條粗身、口感煙韌,麻醬岩岩好夠撈成個麵,更有青瓜絲,爽口,令個麵食落冇咁膩木魚豆腐外層炸漿薄薄一層,外皮沾滿木魚,有日式既感覺。酥炸花枝丸口感紮實彈牙,食到淡淡花枝味夜市小香腸同平時食開既台式香腸一樣,油香十足。香芋奶茶加珍珠個人唔好甜,叫左微甜,甜度岩岩好,香芋味都飲到,唔會話好假既味道。烏梅汁酸酸甜甜,解渴解膩
同朋友去黃埔搵食,今次試下呢間台灣菜

星期日都有下午茶,最平$34就有交易

除左有台灣滷肉飯之外,仲有湯麵、乾麵、台灣小食同飲品等等。

落咗單唔夠5分鐘啲嘢食就已經到。
下午茶

家鄉滷肉飯
細細碗做下午茶岩岩好,米飯軟硬適中,滷肉幾腍。

鹽酥雞
雞肉細細粒,一口size方便食,調味適中

甘薯
炸得唔會好油膩,配上梅子粉,酸酸地幾特別

涼拌小青瓜
青瓜爽口,拌埋酸辣既調味醬, 幾開胃

麻醬乾麵

木魚豆腐
外層炸漿薄薄一層,外皮沾滿木魚,有日式既感覺。

酥炸花枝丸
口感紮實彈牙,食到淡淡花枝味

夜市小香腸
同平時食開既台式香腸一樣,油香十足。

香芋奶茶加珍珠

烏梅汁
酸酸甜甜,解渴解膩
1K
上星期六終於同朋友去到訪「讚好台灣」,餐廳位於紅磡湖光街1-7號聯成大廈鴻運閣地下13及14號舖,去開紅磡搵食都應該會見過這間餐廳。 剛來到時下午茶時段,由34元起包一碗麵/飯,三款小食及一杯飲食,選擇款式都多元化。我點了「麻辣擔擔麵」不要以為下午茶會減少份量,我個人覺得份量十足,入口即感麻辣沖在口腔內, 很過癮,麵質都Q彈及掛湯,讚!小食是「木魚豆腐」外面包著木魚很惹味,豆腐有豆香。「滷蛋」正正常常,不會令人失望。「椒麻牛肚絲」有微微椒辣香口,牛肚絲爽口,有嚼勁。飲品是店員推薦「黑糖波波鮮奶」,鮮奶很濃香,珍珠彈牙粒粒都包滿黑糖,又不會太甜,超讚!單點必選「紅燒牛肉麵轉新竹米粉」,新竹米粉幼嫩,浸在了湯的精華,牛肉口感軟腍。「青菜肉燥」青菜翠綠,淋上肉燥汁又惹味可口。「路邊攤拼盤 」 小香腸、鹽酥雞、花枝丸,每款小食都是去台灣必吃,味道跟在台灣吃得好相近,當想念台灣小食, 不妨過來試試。「冰胚芽奶茶」飲到滿口胚芽香,奶茶味香濃,沒有茶的苦澀味。

「青菜肉燥」青菜翠綠,淋上肉燥汁又惹味可口。

「冰胚芽奶茶」飲到滿口胚芽香,奶茶味香濃,沒有茶的苦澀味。
2022-11-05 69 瀏覽
作為紅磡人,你叫我推介餐廳比你,我腦海第一個就係彈"讚好",因為佢價錢平,味道好,又大碗,雖然好hardsell咁,但都係真的。🔹木魚炸豆腐🔹豆腐先油炸,再灑上木魚同淋上微酸既醬,醬令炸皮變軟,食落不但冇咁熱氣,仲有啲豆卜既感覺,入面既豆腐仲保持嫩滑,味道好有層次,又開胃。🔹逢甲鹽酥雞🔹鹽酥雞調味鹹度岩岩好,當小食係非常唔錯既選擇,佢做到外脆內軟,而且雖然用雞胸肉去整,但都好嫩滑多汁,所以鐘意食鹽酥雞既朋友,千奇唔好錯過。🔹豐盛牛肉口水乾拌麵🔹本人比較貪心,想試多啲野,所以揀左豐盛版,入面有金錢牛腱、牛腩、牛筋、花枝丸同貢丸多種配料,仲有炆到好腍既紅蘿蔔同白蘿蔔,真係好豐富。呢到既乾拌麵又係一絕,麵非常有勁,配埋個口水辣汁,配埋青瓜絲,濃味又唔會膩。🔹滷肉鹽酥雞飯🔹食台灣野緊係要食個滷肉飯啦。滷肉飯既水準係唔錯,半肥瘦既豬肉粒滷得超入味,簡直係白飯小偷。

🔹木魚炸豆腐🔹

🔹逢甲鹽酥雞🔹

🔹豐盛牛肉口水乾拌麵🔹

🔹滷肉鹽酥雞飯🔹

2022-11-04 78 瀏覽
紅磡高性價比台灣菜,分量亦好大。鹽酥雞乾拌麵配料相當豐富,肉燥、青瓜絲、鹽酥雞塊、小香蔥、分量驚人,完全夠兩個女仔食。撈一撈,個面好有咬口,唔會好淋。鹽酥雞都合格。醬油蔥串大腸哇,呢個菜小女子我一試愛上。大腸外皮酥脆,有新鮮既香蔥,再淋上甜豉油,入口酥脆,鹹香,大腸配埋小蔥,仿佛回到台灣夜市!肉燥香酥排骨湯麵夜晚想食輕味小小,嗌左番茄湯底,味道清甜,排骨肥瘦相间,唔鞋,個面同乾拌麵一樣係好有口感既手工面。總體都味道不錯。椒麻牛肚絲作為米飯愛好者,呢個小食送飯一流,牛肚絲彈牙且入味,配上椒麻汁同紅油,味道香而唔係好辣,好岩唔食得辣既朋友。

紅磡高性價比台灣菜,分量亦好大。

鹽酥雞乾拌麵

醬油蔥串大腸