2023-03-30 601 瀏覽
有個朋友喺黃埔附近返工咁佢約我食lunch就話附近有間幾唔錯嘅拉麵之後跟佢行吓行吓原來就係食呢間佢話平時都會食呢間拉麵因為覺得幾唔錯咁我就見到佢個落單紙有個:芥末拉麵我心諗! ?咁刺激竟然有Wasabi拉麵?於是我就勇敢地去試咗啦咁依個面底我係揀咗曲面咁我個friend就揀咗豚骨拉麵佢話平時都係食豚骨或者食黑蒜咁我就見到Wasabi拉麵個湯都綠綠地色覺得真係好新奇🤣🤣 然之後試咗一啖覺得個湯真係好濃郁唔會覺得好奇怪而且如果你食得好快啲Wasabi味真係會攻鼻整體上覺得幾唔錯希望可以一直keep住好水準啦
有個朋友喺黃埔附近返工
咁佢約我食lunch就話附近有間幾唔錯嘅拉麵

之後跟佢行吓行吓原來就係食呢間
佢話平時都會食呢間拉麵因為覺得幾唔錯

咁我就見到佢個落單紙有個:芥末拉麵

我心諗! ?咁刺激竟然有Wasabi拉麵?

於是我就勇敢地去試咗啦

啲Wasabi味真係會攻鼻

整體上覺得幾唔錯
希望可以一直keep住好水準啦
2023-03-27 411 瀏覽
我會說在紅磡為數不多的拉麵, 它算是做得不錯, 和拉麵天王處於同一個水平. 除了拉麵款式夠平均外, 處理水準也在合格之上. 從前喜歡吃拉麵店本身有的款式, 近來則對其隱藏款式或特別版更有興趣, 像扭蛋般有時會有驚喜, 今次吃到的是鯛蜆白湯風味, 也算不錯. 湯底用上鯛魚和蜆, 鹹鮮香夠而且不會太濃烈, 也不會破壞其他食材的味道. 相比起魚介味, 同樣也更易入口. 麵身硬而堅挺, 爽口且直身, 掛汁能力不算是十分重要出色, 但沾在麵身的味道還可以算可以.配料的叉燒最為喜歡, 這令我麵處一家的版本, 就是炙燒和慢煮一齊的版本. 前者烤得焦香而不乾身, 依然保持脂肉相間的口感; 後者夠腍, 味道也夠舒. 相反洋蔥的味道有點嗆, 辛辣帶微澀, 稍稍破壞拉麵本身味道, 有點可惜. 至於煎餃表現中規中矩, 肉汁夠而內餡也香, 外皮夠薄, 如果再脆一點就更完美.Butadouraku is one of the not that many ramen stalls in Hong Hum. Chef is very confident to the ramen. I have ordered the

Butadouraku is one of the not that many ramen stalls in Hong Hum. Chef is very confident to the ramen. I have ordered the snapper with clams flavour that is good in texture and taste. Not that spicy and can have the original taste. The noodles is firm enough and two style of pork slices with bbq and slow cooked version are excellent. However the onion added affect a bit for the taste and the quality of dumpling is so so.
2023-03-19 340 瀏覽
今天介紹這間豚道樂拉麵店,擁有2間分店,一間在紅磡,一間在荃灣,不過剛看荃灣那間結業了🤣我豈有此佢,我2間分店也吃過,荃灣那間出爐時湯不熱的,只有常溫😨拉麵竟然常溫!?所以結業也有他的理由😂這間店有鬼滅之辛,我沒有吃過,不知是什麼,但店員一看見後即時問我有否吃過,我說沒有,他便說真的很辣,不要試,幸好店員有提點,否則便難搞了🤣辛辣味噌拉麵麵質可選特硬,我喜歡😋叫了激辛辣,而且很辣,大家要小心🥲湯底非常香濃🤩🌶️叉燒肥而不膩,好吃朋友叫了同款的,但試普通辣,完全能吃,辣辣的,非常惹味炸紫菜墨魚咀香嫰香脆,沾上紫菜粉,口感豐富🦑豚道樂 (百合苑商場)紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產G2號舖

辛辣味噌拉麵
朋友叫了同款的,但試普通辣,完全能吃,辣辣的,非常惹味

炸紫菜墨魚咀
香嫰香脆,沾上紫菜粉,口感豐富🦑

豚道樂 (百合苑商場)
紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產G2號舖
  • 炸紫菜墨魚咀
2023-03-05 352 瀏覽
期間限定:鯛蜆白湯拉麵$95(配慢煮叉燒)+特上$15(另配炙燒叉燒、糖心蛋、紫菜)湯底比較鮮甜,而且唔係好油,飲完唔會覺得好濟~~~加埋香蔥絲更提鮮香口。靜崗抹茶可樂$22咁特別嘅口味點會錯過,不過完全無抹茶味,好似好甜藥水味咁,好伏~

靜崗抹茶可樂$22

辛辣味噌拉麵$83+特上$15有1.普通2.激辛3.鬼辛4.鬼滅之辛,我揀咗中間激辛🌶️店員問我係咪confirm,話等於譚仔大辣,咁我平時都食到大辣有時會嗌特辣添😈所以都照叫啦,點知一食真係嚇親,隻辣好迅速,食幾啖已經feel到痛,同平時米線個種慢慢辣係唔同,比較接近火雞麵個種辣,不過仲辣幾倍🥵但最後我都忍住辣食曬!因為湯底真係好味,濃郁到有啲傑身,但完全唔覺得膩同味精,出面啲辣味拉麵通常會加超多辣粉搞到碗麵有陣苦澀味,呢個無之餘仲食到有啲甜味,整體嚟講好唔錯😚海老湯拉麵$88+特上$15雖然呢款拉麵湯底係豚骨但我覺得個base有啲似,不過呢款多咗啲蝦味,食落香好多,唔食辣嘅揀呢款啱曬,配埋曲麵好掛湯,啖啖都有個種蝦香味🦐一定要加特上,$15多半隻蛋、一塊肉同一塊紫菜,本身有跟2塊豬肉片,偏瘦但係幾淋幾好食,而加個塊就係偏肥嘅豬腩肉🐷有燒過香口好多,幾鐘意兩款肉係唔同,可以轉變下口味又唔會膩。日式吉列炸蠔$45外脆內軟,等咗一陣先食但入面仲係熱辣辣,完全無雪藏蠔個種腥味🦪呢個價錢係有驚喜。
辛辣味噌拉麵$83+特上$15

海老湯拉麵$88+特上$15

日式吉列炸蠔$45
2023-02-10
2023-03-01 184 瀏覽
今日兩點先去食,過咗午飯時間不用排隊直接入座。一個人叫咗一碗豚肉拉麵豬骨湯,一客餃子,一碟牛油粟米。先講餃子同埋粟米正常嘢OK都唔錯。粟米夠熱牛油都幾香,餃子就厭個餡多肉得滯;煎得幾香嘅、呢個純粹個人喜好。講返個主角拉麵 - 麵質都幾好、叉燒又幾香、唯獨是個湯太油 & 有豬騷味。個人而言,拉麵唔好食;但係開緊拉麵店咁點搞。最後係想講一講個店舖環境,拉麵店就一定係迫㗎喇。呢個都唔會講究冇乜要求。但係音樂唔好爆大聲囉,真係令人好困擾!我見到隔離兩張枱嘅人基本傾偈都好難。
2023-03-01
2023-01-24 481 瀏覽
午飯時間要排隊先可以入座,大約等左15分鐘左右,不過落單同上菜速度都算快🙂店舖裝修充滿日本風格,大部份座位都係bar枱,午飯時間坐滿客人比較迫😣💡每碗+$15升級特上可加配豬腩肉、2塊紫菜、半隻溏心蛋🍜拉麵可以揀直/曲麵,硬度可以揀軟/普通/硬/特硬,亦都可以揀加/唔加蔥,辣/唔辣🥢另外可以追加配料,例如麵、湯、牛油粟米、芽菜等等🍜特上原味豬骨拉麵 ($75)豬骨湯底顏色比一般豬骨湯深色豬骨味好濃,唔算好油膩,不過食哂成碗會有少少咸😟拉麵揀左直麵,硬度揀左普通🥢麵質都算彈牙,不過唔算好掛湯,質素普通🤔叉燒帶有少少焦,聞落好香,但食落油脂味重,未必每個人都啱食🤭每碗配咗好大塊紫菜,都算脆口🤩🌟 Lamlam脷指數 😋😋 (2.5/5)🌟整體評價: 雖然豬骨味好濃,但整體偏咸,拉麵質素普通,要排隊既話唔會再幫襯啦🤭溫馨提示: 去到係會與世隔絕,因為電話係收唔到😟🌟 Encore指數 ⭐️⭐️ (2.5/5)
💡每碗+$15升級特上可加配豬腩肉、2塊紫菜、半隻溏心蛋
🥢另外可以追加配料,例如麵、湯、牛油粟米、芽菜等等

🍜特上原味豬骨拉麵 ($75)
豬骨湯底顏色比一般豬骨湯深色
豬骨味好濃,唔算好油膩,不過食哂成碗會有少少咸😟
拉麵揀左直麵,硬度揀左普通🥢
麵質都算彈牙,不過唔算好掛湯,質素普通🤔
每碗配咗好大塊紫菜,都算脆口🤩
🌟 Lamlam脷指數 😋😋 (2.5/5)
特上原味豬骨拉麵
特上原味豬骨拉麵
溫馨提示: 去到係會與世隔絕,因為電話係收唔到😟
🌟 Encore指數 ⭐️⭐️ (2.5/5)
2022-12-16
2023-01-20 370 瀏覽
今日無意之中發現呢間,入左去叫左兩碗麵,一碗系原味豚骨拉麵,义燒系瘦嘅,唔錯,不過湯太多味精,另一碗系辛辣味噌拉麵,亦都可以只系太多味精,食完口喝,再叫左一碟天婦羅蝦,蝦太細隻,粉醬系蝦嘅五倍size
2022-12-21 461 瀏覽
陪我妹妹去食拉麵,佢提議黃埔順便行aeon 豚道樂都多人話好食,都有啲名氣,,但又吾洗排隊,而且又唔貴,啱晒我呢啲平民百姓個拉麵湯底都幾夠味,不過啲面比較林,下次都係揀返偏硬少少比較適合我配菜都比較多再另加兩隻蛋,同一下菜
陪我妹妹去食拉麵,佢提議黃埔順便行aeon

配菜都比較多
再另加兩隻蛋,同一下菜

2022-11-19 509 瀏覽
黃埔品嚐拉麵 有泓一和豚道樂豚道樂對我而言 算是挺新鮮的看到拉麵湯式 也有好幾樣選擇店內也有日本連鎖店風格主要圍繞在長桌吧上 方便服務員鯛蜆白湯魚貝是淡味類的 配上豚骨湯頭有種互相映襯的感覺豚骨本身是順口的 沒有強烈衝擊感魚貝淡淡地滋潤了豚味蝦老濃湯豚骨加蝦鮮味 已經有蝦味表面櫻花蝦 有鮮鹹味湯質地濃厚 有像微沾麵質地溏心蛋成了最愛 蛋濃香 咬開有流心叉燒大塊 有灸燒過 邊緣位會比較焦脆 中間偏嫩麵條可以選擇 曲麵比細麵多份彈性炸墨魚咀不過不失 偏小顆炸粉偏厚 點上沙拉醬可解嘴饞有回頭再吃的心 不用排隊真好
黃埔品嚐拉麵 有泓一和豚道樂

炸粉偏厚 點上沙拉醬
可解嘴饞

有回頭再吃的心 不用排隊真好
2022-10-16 645 瀏覽
好食?真心覺得一般……一入去,有少少廚房嘅油益味🥶叫咗黑蒜油拉麵($80),一杯梳打($26),共($106),結果杯梳打全程無嚟。碗麵一送嚟,無紫菜,細匙羹……賣相就已經扣晒分,麵都可以但偏硬(硬度只選普通),所以建議大家選軟。湯好濃,濃到黏口,但又無乜黑蒜油味。最好係塊豚肉,真係好食,厚薄大細肥瘦都啱啱好👍。以性價比嚟講算合格,不過有待改進。
好食?真心覺得一般……
一入去,有少少廚房嘅油益味🥶
以性價比嚟講算合格,不過有待改進。
黑蒜油拉麵
2022-10-04 655 瀏覽
👩🏻‍🌾Book mark咗一年,終於同👨🏻‍🎨去試啦!🥰🔅主食🧄特黑蒜油拉麵🍜👨🏻‍🎨選咗曲麵,麵質彈牙,加上辣醬,令黑蒜味更加濃郁。蓋上一半的黑蒜油,食之前可以飲啖豬骨湯先再食!🦐特上海老湯拉麵🍜啖湯本身已經好重蝦味,加上櫻花蝦份量都幾多,令湯底好濃厚。重口味人士必叫,不過食完記得飲多啲水,會好口渴。
🌟海老湯拉麵係週五六日限定,想食既記得注意啦!🌟🌟❥配料+$13(豚肉、紫菜x2、糖心蛋半隻)
佢地個豚肉堅好食,肥瘦適中,煙燻方法處理,令豚肉香中有點甜味,必食!🤤直麵同曲麵都好掛湯,可以自選麵質同硬度,要唔要蔥和辣醬。🌟有期間限定拉麵,好似今期就係鯛蜆白湯拉麵🐟。🔅小食🐙炸紫菜墨魚咀🐙發揮正常,炸得酥脆。🥟日式餃子(5隻)🥟發揮正常,煎得香口。走嘅時候見到天婦羅都幾大件又炸得幾靚,應該都可以試下。👀
👩🏻‍🌾Book mark咗一年,終於同👨🏻‍🎨去試啦!🥰
🔅主食
🧄特黑蒜油拉麵🍜
特黑蒜油拉麵
🦐特上海老湯拉麵🍜
🌟海老湯拉麵係週五六日限定,想食既記得注意啦!🌟
特上海老湯拉麵
🌟❥配料+$13

(豚肉、紫菜x2、糖心蛋半隻)
直麵同曲麵都好掛湯,可以自選麵質同硬度,要唔要蔥和辣醬。
🌟有期間限定拉麵,好似今期就係鯛蜆白湯拉麵🐟。

🔅小食
🐙炸紫菜墨魚咀🐙
發揮正常,炸得酥脆。
炸紫菜墨魚咀
🥟日式餃子(5隻)🥟
發揮正常,煎得香口。
日式餃子
走嘅時候見到天婦羅都幾大件又炸得幾靚,應該都可以試下。👀

2022-04-15
特黑蒜油拉麵
2022-10-02 391 瀏覽
前排見到朋友係instagram post 左呢間豚道樂拉麵既相,我睇到就已經流晒口水咁即刻問朋友係邊到黎呢日收工就同男朋友一齊黎番個拉麵之夜啦嘻嘻!🍜位置都好易搵,黃埔地鐵站行3分鐘到就到今期佢地有個期間限定鯛蜆白湯我地2個都點左呢一款🍜加$13就可以有豬腩肉,紫菜*2同埋多半隻蛋咁就梗係加埋啦,我地重另外加左筍同芽菜重有餃子,到底係有幾餓😂😂拉麵一黎到當然要立即啜啖湯試下啦勁正,係真係飲得出好鮮甜既鯛魚同蜆味好痴線😍🥹呢款拉麵指定係配直麵,下次都好想再黎試下個曲麵啊☺️叉燒亦燒得香口,真係好好味🥰糖心蛋都係100分,睇相就知有幾好食啦😋
即刻問朋友係邊到黎

呢日收工就同男朋友一齊黎番個拉麵之夜啦
嘻嘻!🍜

位置都好易搵,黃埔地鐵站行3分鐘到就到

今期佢地有個期間限定鯛蜆白湯
我地2個都點左呢一款🍜

加$13就可以有豬腩肉,紫菜*2同埋多半隻蛋

拉麵一黎到當然要立即啜啖湯試下啦
勁正,係真係飲得出好鮮甜既鯛魚同蜆味

糖心蛋都係100分,睇相就知有幾好食啦😋
  • 鯛蜆白湯拉麵
2022-09-17 336 瀏覽
🍴豚道樂@黃埔🍴 聽講黃埔有間拉麵好好食,前排因為租約問題仲差啲結業。好彩店主續約成功先比我試到呢一間我覺得喺香港來講數一數二好食嘅拉麵店😋😋😋😋仲要好有日本嘅味道!------------------------------ 🔵原味豚骨拉麵$72一嚟就梗係試吓原味拉麵睇吓有幾出色先。第一樣嘢梗係飲番啖湯。嘩!超濃味呀,有少少似食緊沾麵嘅感覺好正。完全食得到店主花咗好多心機去研發個湯底,啱晒重口味嘅朋友。叉燒好香又唔會太瘦。真係好好食好推薦!小編係會再嚟食多一次嘅😬🟢鯛蜆白湯配煙燻叉燒拉麵$90 (期間限定)見到呢款好似好吸引所以就試咗呢一個期間限定嘅拉麵。第一啖飲落口,真係好重魚味既湯,反而唔係好食到蜆味。呢個湯底都幾鮮甜,如果鍾意飲魚湯嘅朋友我相信都會好鍾意。不過提提大家,記得快啲食咗碗麵,因為放耐左覺得有少少腥。🔵炸物盛盒 $69入面有吉列蝦,炸蠔,炸芝士,超級豐富。小編仲另外叫咗一個牛肉薯餅。炸粉唔會好口,好香脆。炸蝦差不多有一把間尺咁長,超大隻,好抵食呀!------------------------------ 好食度:9️⃣/🔟抵食度:💸💸💸💸💸打卡度:📷📷📷 📷舒適度:🛋
🍴豚道樂@黃埔🍴

🔵原味豚骨拉麵$72

🟢鯛蜆白湯配煙燻叉燒拉麵$90 (期間限定)

🔵炸物盛盒 $69

好食度:9️⃣/🔟
抵食度:💸💸💸💸💸
打卡度:📷📷📷 📷
舒適度:🛋🛋🛋🛋
服務態度:🗣🗣🗣
🕹 紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產G2號舖 🕹
2022-09-02 325 瀏覽
住黃埔紅磡既朋友對佢應該都非常熟悉我自己就覺得相比同佢拉麵店豚道樂絕對係比其他優勝早前佢地因為租約問題差d就要閉店好彩前排收到好消息商場同佢地續租2年💜留意返❗️佢地有d麵款係weekdays/ ends先有⭐️鯛蜆白湯配煙燻叉燒💰90呢個係期間限定菜式麵底都指定左中太麵同軟硬度叉燒係另上既因為個係凍凍地而且唔會怕煙熏味影響到個湯底個湯底勁香鮮魚味好清甜湯又keep住熱絕對唔怕個湯凍左會腥👍🏻鐘意食魚既唔好錯過⭐️魚介豚骨拉麵💰85平日限定菜式麵底係曲麵非常欣賞佢地連麵既款式都有得選擇塊紫菜勁大 見到都開心塊叉燒好夠味鐘意食濃湯既唔好錯過⭐️仲要一提食完個拉麵無口渴呢個係加分點啊!⭐️
住黃埔紅磡既朋友

塊叉燒好夠味
鐘意食濃湯既唔好錯過
仲要一提
食完個拉麵無口渴
呢個係加分點啊!

• 魚介豚骨拉麵