2015-10-31 727 瀏覽
以前吃過一次,覺得它的春卷好吃,見有人包生菜一起吃,還真未試過。終於有機會再吃一次,但原來還有幾天它就要倒閉了。要了生牛肉河,蒸粉包。湯底不鹹,加了全部它給的辣椒都不會太辣,生牛肉普通。蒸粉包很香的蝦味,厚薄剛好,不錯,若多點內餡就好了。吃完原來還有甜品,當天是椰汁紫米,沒有過甜,不是水水的那一種,只是在紫米上淋上少少的椰漿,還不錯,份量當然不多,也夠了。
蒸粉包很香的蝦味,厚薄剛好,不錯,若多點內餡就好了。
2015-07-05 826 瀏覽
在女朋友仔屋企樓下,有間食店名叫越中意想試好耐,當天我倆下午去完荔園,女朋友仔話行到腳痛近近地便去越中意食晚飯啦,女朋友仔仲話,成日經過見到都好多人食架,使我更加想去試一試,但小弟忽然肚仔痛,所以試左小小咋,女朋友仔話行完荔園巧肚餓,啱哂啦食埋我果份。1.菠蘿咕嚕肉飯:菠蘿鮮甜美味,紅椒青椒都好爽口,咕嚕肉汁甜酸拾到好處,肉質好滑又淋,食落又唔會覺得太粉,但去越中意食中式飯類好似怪怪地2.越式豬肉米紙卷:賣相巧靚有豬肉,生菜,紅,白蘿蔔絲,食落好脆好香口,絕無油膩感覺,彈牙非常,係必食既,小弟極力推介
越式豬肉卷
2.越式豬肉米紙卷:賣相巧靚

2015-06-28
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
現金券
越式豬肉卷
  • 越式豬肉米紙卷
2015-06-30 554 瀏覽
是日同男朋友去完荔園玩, 玩到又熱又攰,晚餐都唔知食咩好?!男朋友見我腳仔痛,體貼地 話坐車返北角食喇!突然諗起屋企樓下有間越式餐廳,平日經過,好多時都見到廳内坐無虛席,門外餐牌又異常吸引,想試巧耐㗎嘞,就同豬仔講: 我地今晚去呢間開餐吖 !是晚8點几入座,仲有卡位坐呢  !茶餐廳既格局,有TV設置,白色牆身掛有字畫及數張招牌菜廣告,感覺新!翻開餐牌,有巧多吸引嘢食啊 !無奈豬仔肚子唔多舒服,唯有食得輕盈d啦……1.越式米紙卷 : 今期餐牌推介,見張相几靚仔 ,試下喇!一碟4件,色彩繽粉,米卷中有米粉、彈牙靚蝦、生菜、薄荷葉、甘荀絲等。一啖咬落,不油不膩,極爽口涼快 !中間既配菜: 紅、白蘿蔔絲,酸甜醒胃!2.菠蘿咕嚕肉飯: 見到餐牌有中式飯,越式整中式嘢通常一般般,但豬仔想食,也就點來試試!酸甜開胃飯,菠蘿鮮甜、青椒爽脆,唯獨主角咕嚕肉唔夠酥脆,差少少囉!食物質素唔錯,埋單96蚊,價錢實惠,仲見到有抵食套餐添!下次要來試試呢度既越式春卷、香芧豬排等等,相信應該唔錯!

是晚8點几入座,仲有卡位坐呢
翻開餐牌,有巧多吸引嘢食啊
!無奈豬仔肚子唔多舒服,唯有食得輕盈d啦……
1.越式米紙卷
: 今期餐牌推介,見張相几靚仔
!中間既配菜: 紅、白蘿蔔絲,酸甜醒胃!
越式米紙卷
2.菠蘿咕嚕肉飯
食物質素唔錯,埋單96蚊,價錢實惠,仲見到有抵食套餐
添!
下次要來試試呢度既越式春卷、香芧豬排等等,相信應該唔錯
2015-06-28
越式米紙卷
2015-05-13 508 瀏覽
自選茶餐$33 越式雞絲河粉 越式粉卷 熱奶茶越式雞絲河粉: 粉底比較淡,應該冇落味精,雞絲數量比較少,而且有d'鞋'。姐姐上菜果陣會問你要唔要辣椒(即係辣椒粒,香葉,青檸)。我加曬落去,今到個湯香左。一開始落果陣唔辣,但係會越食越辣,不過都係少少辣,反而到個湯更香。所以建議食果陣,一定要落d香料,因為唔落就成個面真係好普通。粉卷嘅外表唔太吸引,好似普通腸粉,但係一食落口,就會發覺佢同普通腸粉完全唔同,佢比一般腸粉香好多,而且上面嘅香料好脆,夾埋下面d腸粉,上脆下軟,口感十足,值得推介。奶茶可能茶嘅比例太多,好澀口,一d都唔滑,即使加左糖都冇用。所以我最後都冇飲完。Overall個茶餐都幾抵食,33蚊,食得飽,都幾好味。不過記得唔好叫奶茶。
自選茶餐$33 越式雞絲河粉 越式粉卷 熱奶茶
2015-05-05
2015-05-07 522 瀏覽
越鐘意今天又要上班了,吃午飯的時候,我在想呀想,究竟吃什麼好呢?最後經過這間越式菜館,看見它的下午茶非常便宜,而且食物豐富,所以一於入去試試。進入餐廳後,看看餐牌下午茶套餐,只需要$33,套餐包括生牛肉湯河,越式春卷及飲品一杯,我看到生牛肉湯河的湯底可以轉為咖喱湯底,我便被深深吸引着,一於試試咖喱湯底!生牛肉咖喱湯河咖喱味道非常濃郁,生牛肉的份量也不少,肉質非常嫩滑,湯底非常惹味,有很香的咖喱味,而且辣得非常過癮!越式春卷剛剛炸好的春卷熱辣辣,非常香脆,配上新鮮生菜,沾一沾特製酸辣汁,非常清新惹味,亦非常開胃!

越鐘意
生牛肉咖喱湯河
2015-05-07
5 分鐘 (堂食)
2015-03-05 927 瀏覽
5月26日, 食日下午茶時間又嚟到呢度~ 因為佢嘅餐多款得嚟又夠抵食, 下午茶餐連埋飲品都只係30多蚊, 唔怪得呢度長期都咁多人~::: 沙爹香茅豬肉金邊粉 + 春卷 + 凍檸蜜 ::: $33 + $3好鐘意呢個金邊粉夠晒沙爹, 味道夠晒濃, 沙爹味都好香, 不過要整到咁香, 當然係要油膩d~ 豬肉份量都幾多, 香茅味反而俾個湯底蓋住, 整體成個金邊粉都好大碗, 食完都飽咁滯, 仲有個小食喎~春卷唔算多, 3小條咁, 炸得都叫脆, 不過個餡唔知係乜, 淋到好似有d霉, 麻麻地...凍檸蜜好飲, 甜度剛好, 檸檬都幾新鮮, 好清新嘅味道, 加上好少唔駛另加錢就叫到檸蜜, 唔錯~::: 香茅牛肉撈檬 + 粉卷 + 凍檸茶 ::: $33 + $3香茅牛肉撈檬都幾對辦, 酸蘿蔔絲、生菜絲、乾蔥碎、花生碎、蔥粒等配料都齊~ 香茅牛肉一舊舊, 肉質有少少韌, 幸好夠入味. 淋上檬汁嘅檬粉唔會黐到一舊舊, 味道其實唔算好突出, 但都算唔錯啦!粉卷普普通通, 內裡豬肉餡料味道單調, 外層粉皮煙韌, 不過面頭炸蒜同蔥粒唔多, 整體只係一般.凍檸茶大大杯, 少甜少冰都做到. 茶味檸檬味都夠, 唔錯~一

凍檸茶大大杯, 少甜少冰都做到. 茶味檸檬味都夠, 唔錯~
沙爹香茅豬肉金邊粉
一個下午茶餐份量等於正餐, 大件夾抵食, 平食越南菜可謂首屈一指, 希望佢可以長做長有, 我地都會keep住幫襯~
香茅牛肉撈檬
春卷
粉卷
凍檸茶 + 凍檸蜜
2013-05-26
沙爹香茅豬肉金邊粉
香茅牛肉撈檬
2014-11-03 568 瀏覽
今天享受一人午餐,選了這家越南菜,位於北角,平時飯市也要等位,是一間受街坊愛戴的食肆。還記得第一次來這裡是一年多前,男友帶我來吃他喜歡的春卷;一吃,愛上了!除了春卷,更令我眼前一亮的是這裡的雞絲撈檬,雞絲是我食過咁多間越南野中,最滑的一間,配上凍撈檬,真的一流!今日點了一人餐,$48有粉,小食和飲品。份量不少,以$48來說,可算是物有所值呢!(撈檬加$3) ❤雞絲撈檬 - 小妹覺得雞絲份量比同類型餐廳多,睇樣就知滑。檬粉算大碗,配料有花生碎,乾蔥碎,蘿蔔絲,青瓜絲和調過味的蔥油,伴起來吃很好味道。 ❤越式炸春卷 - 這便是最初男友帶小妹來吃的有口碑春卷,一人餐有3條,細細條用生菜包著吃,兩啖一條。春卷餡料帶點胡椒味,連生菜吃口感更香脆。加上越式甜酸汁後的撈檬更覺色香味俱全,滿滿的一碗,其實小妹每次都食唔晒碗粉,因為3條春加一碗粉連餐飲,份量真的不少。年幾後的今天,質數也沒有下降,難怪飯市總要等位吧!

雞絲撈檬

❤雞絲撈檬 -

❤越式炸春卷 -

雞絲撈檬(加汁後)

年幾後的今天,質數也沒有下降,難怪飯市總要等位吧!
2014-11-01
10 分鐘 (堂食)
雞絲撈檬
越式春卷
放工之後來到附近辦事. 完成之後見時間不多又想吃點清淡的, 在街上閒逛幾分鐘之後就決定了在越中意吃。原因也簡單, 一是因為里頭的食客不少有七成滿, 二是因為門面乾淨企理, 三來價錢也是合理。簡簡單單, 是真真正正的簡簡單單, 也樂得輕鬆自在。越式牛肉金邊粉晚餐選擇極多, 可以吃個碟頭飯, 又可以叫餸食飯, 或是吃碗麵都可。見湯麵套餐價格便宜又豐富, HK$48 有麵有小食有飲品, 也就「是你了」!基本麵食當然是生牛肉金邊粉了。湯底清香不油膩, 金邊粉亦夠滑溜。牛肉不是絕頂香, 但就勝在不會過份肥膩, 加上極入味的大蘿蔔, 竟也吃得滋味。豬頸肉粉絲T 常常笑我與豬有仇。事關各種肉類之中我最愛的就是豬, 由其是當豬頸肉在菜單上出現時, 我總是不由自主地就點了。今次不吃檬粉不吃金邊粉, 竟要了粉絲。粉絲卡路里低, 爽口, 也是我的摯愛之一呢。份量超多, 打破了「吃粉絲不會太飽」的印象。而豬頸肉竟是另上, 可以保持脆邊的口感, 驚喜。唯醃得太甜了一點, 不是人人受落。(T可是甘之如飴!)春卷 (跟餐小食)小食有數款選擇, 揀了粉包和春卷一試。粉包上台時熱熱的, 外皮略厚, 餡料豐富。除了切粒蔬
越式牛肉金邊粉

豬頸肉粉絲

春卷 (跟餐小食)
小食有數款選擇, 揀了粉包和春卷一試。粉包上台時熱熱的, 外皮略厚, 餡料豐富。除了切粒蔬菜更隱隠吃到有點點魚肉? 味道雖然不錯但內餡比較油, 竟比炸春卷要點膩… 春卷脆口就好吃, 此間出品合格。
粉包 (跟餐小食)
最後來杯熱檸水解解膩就完成了簡簡單單的晚餐。辛勤工作一天之後吃個飯, 除了食物水準之外, 坐得輕鬆舒服也很重要。店內客人雖多, 但一點都不吵不鬧, 哎, 實在太好了。

2014-10-09
2014-06-28 509 瀏覽
早上辛苦運動了兩個多小時,總愛跟白老鼠去找美食,消耗後又補給。肚子餓的時候沒有特別的要求,天氣熱得很,我只想喝好喝的。沒有特別的選擇,乘車去到那裏便去那裏找吃的。一餐午餐價錢不要太貴,簡簡單單就好了。這間小店的套餐價錢尚算合理,加上套餐附有小食,而且選擇也相當合我們口胃,在沒有太大的期望下選吃了這兒的午餐。小吃、撈檬加上特飲,這個套餐的配搭不錯。雖然是套餐附上的小食,但蒸粉包的外皮不會太硬,也不會太爛,不像是早就蒸放在鍋子裏的套餐小食。香茅豬肉味濃香口,雖不是地道的越南味道,但肯定配合香港人的口味。牛肉不是我的那杯茶,全交由白老鼠處理,不過看起來很鬆軟,應該不錯。百香果綠茶沒有甚麼特別,但運動後一杯凍飲,明知道不應該也得喝一杯。海南雞飯套餐也有1/4隻雞,比起很多海南雞飯專門店的套餐有份量得多了。不像是用浸雞法來處理,雞肉好像被蒸過,幸好雞肉依然十分嫩滑,而且很入味,雖然沒有正宗的三種醬汁,配上類似沙爹的醬汁,又有另一番美味。還有油菜加特飲,絕對是滿足的一餐。饞嘴的我看見午市小食只是$28元,加上剛有消耗,吃了應該不會增長的,在大魔鬼白老鼠的支持下,點了炸蝦餅,沒有特別驚喜,但起碼炸蝦
蒸粉包
香茅豬肉、牛肉撈檬
水蜜桃綠茶
油菜
百香果綠茶
炸蝦餅
饞嘴的我看見午市小食只是$28元,加上剛有消耗,吃了應該不會增長的,在大魔鬼白老鼠的支持下,點了炸蝦餅,沒有特別驚喜,但起碼炸蝦餅應有的彈牙、香口、鮮味,它都有了,那就算是不錯的小吃吧!

這像茶餐廳的小店,主打越南菜,但也有港式西餐及泰式食物,還有台式特飲,而且味道還不錯,真的有點出乎意料之外。
2014-06-28
香茅豬肉、牛肉撈檬
炸蝦餅
2013-08-09 512 瀏覽
環境:平日夜晚八點幾,人唔多,環境都幾乾淨,有大電視。 服務:一個幾好笑容的男侍應幫我地落單 ,叫左“沙嗲牛肉飯”同“甜橘汁鳳梨雞球”。過左一陣上左碟“沙嗲牛肉炒河”,我問個女侍應 “我叫飯,唔係麵”女侍應黑面話 “下?我地無炒飯,得炒河咋wo”,我仲以為我自己看錯餐牌,叫她比多次餐牌我,一看,明明就有 :沙嗲牛肉飯”!我叫多次個女侍應,比個餐牌她看,話“有沙嗲牛肉飯啊”。 她立刻去check部機,之後翻黎,又黑面話“唔係我落單架wo,你問返落單果個人”。 我即刻黑返她面,她先無再黑我面,面部表情松容返少少,話“我幫你問返果個人”。然後去叫返個男侍應過來。我估可能個女侍應係senior/老闆娘,個男侍應係junior,都無謂要他比人鬧,他過黎之後問我咩事,我話“我本身叫左沙嗲牛肉飯,但你比錯左河粉我,不過算啦,我照食啦”,然後個女侍應係我面前拉住呢個男侍應咬耳仔細細聲講左幾句野。 過左一陣我後面果張枱都有投訴,我男朋友話可能係個侍應送搞亂左我地同後面果枱的食物。個女侍應就鬧另一個面無表情的男侍應“你點做野架?”。 食評:“沙嗲牛肉飯”牛肉幾滑,個汁幾惹味,唔會太辣,不過河
環境:
平日夜晚八點幾,人唔多,環境都幾乾淨,有大電視。

一個幾好笑容的男侍應幫我地落單
,叫左“沙嗲牛肉飯”同“甜橘汁鳳梨雞球”。

食評:
“沙嗲牛肉飯”牛肉幾滑,個汁幾惹味,唔會太辣,不過河粉“淋”左d
“甜橘汁鳳梨雞球”同中式咕嚕肉好似,不過無甘脆,d汁比較淡同乾身。

服務:
食完埋單,叫個男侍應比個餐牌我對下個沙嗲牛肉炒河幾錢,個女侍應即刻停曬手上的工作,瞪住我
。比左錢之後一句“多謝,拜拜”都無,我仲以為只係對我甘樣,但看左其他食評,原來唔只第一次!

題外話/補充資料: 總結: 食物質素OK,價錢唔太貴,不過服務態度太差。落錯單/上錯菜好少事,但個女侍應竟然可以話“我地無飯,得沙嗲牛肉炒河”都講得出口,仲要無搞清楚件事就黑面。如果你係d巴巴閉閉舊式茶餐廳勝香園,澳洲牛奶公司啊之類出名的餐廳都話。我估個女侍應黑多幾次面,應該成個Openrice食評都係她的事跡。呢次係我一次最不愉快的飲食經歷,所以以後也不會再光顧。
2013-07-15
2013-05-14 422 瀏覽
前日(12-5-2013 Sun)同男友’探’完我媽媽後,先到深水埗整啲o野,然後去北角探亞太,我o地去到北角,佢話搵o野食,其實我都未肚餓,我o地搵到呢間,見2:00pm開始有下午茶餐,而時間係1:43pm,等多幾個字啫,於是都攞飛等.等到1:55pm有位,睇menu,冇下午茶餐o既?問問 應該係經理o既人,佢答2:30pm至有.啊.男友已經決定要咖啡牛腩河,飲凍奶茶.我就要$45.00o既越式燒豬頸肉拼越南扎肉燻蹄飯,不過我問可唔可以改湯河?經理話冇得改,咁算啦.然後要熱奶茶.之後經理返轉到同男友講,佢o既咖啡牛腩河冇飲品跟,問佢會唔會改第二啲o野飲,男友就要$16.00o既凍胚芽奶茶,回知轉頭佢返o黎問男友係咪要胚芽好立克.男友話好啦,要胚芽好立克,真奇怪!其實我想叫經理將我o既餐飲改為凍胚芽XX,將我杯熱奶茶當係男友o既order,咁就可以平啲,但都係冇.如果佢醒目,佢應該自動咁改.然後都係飲品先到啦,我o既熱奶茶都係冇乜茶味,係意料之中.而男友o既凍胚芽好立克呢,嘩!竟然可以淡到飲唔到好立克味,離譜.之後我o既越式燒豬頸肉拼越南扎肉燻蹄飯到o到o黎,扎肉同燻蹄各兩片,先食扎肉

男友話好啦,要胚芽好立克,真奇怪!

然後都係飲品先到啦,
嘩!竟然可以淡到飲唔到好立克味,離譜.

之後我o既越式燒豬頸肉拼越南扎肉燻蹄飯到o到o黎,
扎肉同燻蹄各兩片,先食扎肉,正常淡淡的,我蘸魚露食.

而燻蹄呢?嘩!切到好薄,只接近1毫米厚,厲害!所以我食唔真呢件o野.

而越式燒豬頸肉呢?竟然好甜同香口,口感唔同平時食到o既爽,而係腍啲,但由於佢係半肥瘦,
所以唔乾同鬆軟,我覺得佢比港式叉燒更好食.

而男友o既咖啡牛腩河呢?
睇見牛腩大大件,而佢話香而不辣,佢叫侍應畀個碗仔,就將我啲飯勺落去,加!佢o既咖哩湯畀我食.

我試吓佢啲河粉,太腍,薯仔都腍同入晒味,其實咖哩係越食越辣.但男友就勁彈牛腩,係好大舊同算多,可惜淡淡唔入味同唔夠腍,因為佢唔係同咖喱汁一齊煮吧.

出去埋單時我都特登吓幾錢,係$101.00,我見到係$45.00,$38.00同$19.00.o衣o家計返胚芽好立克應該收o左$18.00,但menu上冇寫明胚芽好立克幾錢,同埋點解個經理要男友轉貴o左o既好立克?
呢個經理好似唔係好熟呢間o既產品,其實唔止我呢枱,隔離枱叫o野飲佢都要成日睇返menu只答到客人叫咩o野要加錢,唔通佢係新o黎?
2013-05-12
7 分鐘 (堂食)
$50.50 (午餐)
  • 越式燒豬頸肉
2012-12-14 279 瀏覽
昨日溫書溫到發霉的時候,心血來潮跟媽媽到這裡舊地重遊。因為之前已經吃過,覺得這裡的食物水平也不錯,所以不介意特地坐地鐵到訪我們大約一時到達,已有不少人在門外等候,不過由於我倆太肚餓的關係,也放棄了再覓餐館於是我們爭取時間在門外決定所點的菜式而5 分鐘後便能入內我們點了一個一人的自選粉麵餐(包括前菜,粉麵,餐飲):春卷+香茅豬扒撈檬(需另加$3) 另外一個是越式炒飯這個炒飯外表是頗吸引的,眼見當中的配料也有不少,札肉、蟹柳、蛋絲、蝦...整個炒飯也很有火候,嘻若要比喻,我覺得有點像我們的揚洲炒飯,不過還要好吃調味不會太咸,當中札肉煎得相當香口,味道不錯!!! 會使你有一種衝動繼續吃推介推介! 第二道來的是撈檬坦白說,這個較令我失望首先,他們把那些香茅豬扒放上撈檬之上,個人來說已不太喜歡,因為豬扒的油會滲入撈檬之內,影響味道,扣分了其次是他雖有加入蘿白絲及青瓜絲(在撈檬之內),可是那些蘿白絲難以分開,感覺上比較馬虎,我覺得這個可以處理得更好!然後是那個檬粉,質感上有點"一餅野"的感覺,很難跟青瓜絲和蘿白絲融合,這個.. 我覺得可以再改善至於香茅豬扒,我認為味道可以再濃一點,(我以前曾在這裡
昨日溫書溫到發霉的時候,心血來潮跟媽媽到這裡舊地重遊。

於是我們爭取時間在門外決定所點的菜式

而5 分鐘後便能入內

另外一個是越式炒飯
夠火候的越式炒飯
整個炒飯也很有火候,嘻
若要比喻,我覺得有點像我們的揚洲炒飯,不過還要好吃

調味不會太咸,當中札肉煎得相當香口,味道不錯!!!

會使你有一種衝動繼續吃

推介推介!

第二道來的是撈檬
味道一般的撈檬
坦白說,這個較令我失望

至於香茅豬扒,我認為味道可以再濃一點,(我以前曾在這裡吃過香茅豬扒飯,因而被他吸引
) 不過離開了一段日子,不知為何香茅的味道淡了許多.. 現在香茅的味道不太特出
嗯.. 是很失望的..
整體來說,這個撈檬味道上是跟香茅豬扒是很配合的,不過依然有一些微小的地方能加以改善

第三個是春卷
不過不失的越式春卷
這個春卷值得推介!!!
外表很鬆脆,可是不太油膩,春卷內有充足的芋頭絲和菇絲,很好味!!!

不過,大前提的情況下,是不跟生菜一起吃,雖說原本應該需要的
因為他們給我們的生菜水滴滴,作為一個食客,不會想進食的同時,弄濕其他地方,甚至自己的食物,我想.. 把生菜弄乾不會太麻煩吧....

最後我們的餐飲點了柚子茶跟咖啡
媽媽話 他們的咖啡還不錯
熱柚子茶
我的柚子茶也正常不過,分量也不錯,不會太甜

總括來說,這間餐廳的服務不錯,侍應的手腳是頗快的

在這麼多食客的情況下,也不會出現混亂的情況!
地方也很清潔!
食物上雖說有這麼多改善的地方,可是我依然覺得不錯的越菜!
我期待自己下次再光臨
5 分鐘 (堂食)
夠火候的越式炒飯
熱柚子茶
  • 越式炒飯
(非會員)
今日同朋友帶埋BB食下午茶,平日下午茶時段多數都唔駛等位,而且地方幾乾淨,又夠寬敞,感覺幾適合推埋BB車,所以好多時有朋友黎都會帶埋bb喺度TEA。環境:寬敞,冷氣溫度適中 ... 有電視設備 .. 環境不錯... 食物:我地兩個人,叫咗兩個越式湯粉套餐,有餐前小吃﹑一碗湯粉及一杯餐飲。餐前小食叫咗一碟春卷,一碟粉卷,湯粉就叫咗一個生牛肉湯河,一個雞C撈檬。餐前小食粉卷皮薄但就冇咩餡,又唔夠熱,但係個春卷就好味,鬆脆香口。朋友話個生牛肉湯河,個湯式底好清,但食唔出越南菜的香料﹑香葉味,而落單時話明走蔥,但黎到都冇走到,要朋友自己揀返出黎,而我個撈檬溫度都有D怪,撈檬係暖嘅??餐飲方面就轉咗珍珠奶茶,哩個就不過不失,冇咩特別 .... 其實哩間餐廳都食過好多次,但今次嘅食物令我有D失望~~~~ 服務:除咗漏咗走蔥嘅ORDER ... 有個女侍應上食物比我地隔離枱時,右手落食物,左手仲攞住一個熱湯麵 + 小食,下午茶時段人唔係特別多人,我地座位後面都有好多空間,但女侍應左手嘅湯麵同小食竟然係隔空喺阿女架BB車頂,而佢手上嘅湯仲有唔夠0.5mm,就倒落架bb車,當時BB喺車度瞓緊覺,我即時同

環境:

食物:

其實哩間餐廳都食過好多次,但今次嘅食物令我有D失望~~~~

服務:

除咗漏咗走蔥嘅ORDER ... 有個女侍應上食物比我地隔離枱時,右手落食物,左手仲攞住一個熱湯麵 + 小食,下午茶時段人唔係特別多人,我地座位後面都有好多空間,但女侍應左手嘅湯麵同小食竟然係隔空喺阿女架BB車頂,而佢手上嘅湯仲有唔夠0.5mm,就倒落架bb車,當時BB喺車度瞓緊覺,我即時同佢講唔好喺SERVE食物嘅時候,將食物凌空咁誇過BB車頂,佢講咗唔好意思,之後就行開咗,我諗諗下就叫咗個應該係話得下事嘅男同事過黎同佢投訴,投訴完都唔夠5分鐘,個女侍應落小食比隔離枱又再黎多次凌空落枱,我又再叫返個嗰個男同事過黎同佢講,點知個女侍應仲攞住兩碟食物過黎示範點樣凌空落食物!前後3次,由唔知係冇心、定唔專業,到刻意做一次,以示自己冇錯,仲要回應「都冇掂到架車」,但個男同事都冇講D咩 ... 哩D服務真係好到不得了!

唉 ... 真係好懷疑佢係咪唔知咩叫意外、"線"手... 當時真係好想問下,係咪要倒咗D熱湯、食物落黎架bb車度,整親個bb先會覺得有問題,所以服務係 .... 差 ...
差 ...
差 ...

到我地埋單時個男同事PRINT單比我埋單,但多謝同拜拜都冇同我地講... 所以服務應該係 ....

下午茶
題外話/補充資料: 總括黎講,哩間餐廳嘅食物、環境都唔錯,但D服務咁樣真係好唔得,BB係一個人黎架!唔好因為佢細就貪方便咁將食物喺佢上空略過,一個唔小心,D熱湯、食物、熱茶就會倒落佢度架! 所以如果入哩間餐廳食野之前諗清楚 ... 因而唔知幾時會有人將食物倒到你頭頂 ... ~-~"
2012-06-26
下午茶
2012-06-17 120 瀏覽
佢好多丸餐, 我們選左2人餐, 有春卷(最愛生菜)馬拉戔抄白菜仔, 香矛雞翼, 生牛肉河, 雞絲金邊粉, 例湯居然有(中式老火湯)食物無失望,樣樣中規中舉, 不過不失, 係經濟之選
佢好多丸餐, 我們選左2人餐, 有春卷(最愛生菜

食物無失望,樣樣中規中舉, 不過不失, 係經濟之選
2012-06-12
20 分鐘 (堂食)
2012-06-12 123 瀏覽
星期日、天色晴朗、但心情並不十分雀躍? 皆因今天要飛回澳洲的老家了,加上原本於兩個月前訂好三星餐廳 Caprice (打算兩人離港前撐枱腳)的預算,被吃壞了肚子,正在臥病床中的大人破壞了,未能成行,唉!家姐、姐夫唯有陪我在居家附近覓食啦,姐姐提議去 越中意,因為之前在街巿附近的舊址幫襯過,食物也挺不錯的,現在城市中心商場地下的新店,再次到訪更感覺新址較為方便與整潔,座位亦較前寬敞與舒適。 姐姐話事點了: 自選二人湯粉餐 $138,海南雞餐 $58 (因時間尚早海南雞未做好所以改為菠蘿海鮮炒飯,但價錢不變,十分欣賞服務員的變通能力) 「越南春卷拼扎蹄」食味只是一般,個人獨愛越南春卷,因為春卷皮十分酥脆,咬下嗦嗦有聲,加上酸甜汁好醒胃 「蒜茸炒芥蘭」略嫌獻汁過於濃稠,但尚幸芥蘭總算非常之鮮嫩無喳,所以亦不至於失望而回 姐姐恩物「香芧豬扒」挺不錯的,但相比下還是較喜歡 蕃薯苖小館 的蒜茸與椒鹽味道,而肉質亦以它略勝一籌,因為這裡的比較乾身和淡口 令人嘩然之作「香芧牛肉粉」平時慣性吃生牛肉粉的我,發現它的誘人香氣與味道,有過之而無不及,用牛肉、牛骨、香芧、洋蔥熬製的湯底,入口鮮甜無比,附著

姐姐話事點了: 自選二人湯粉餐 $138海南雞餐 $58 (因時間尚早海南雞未做好所以改為菠蘿海鮮炒飯,但價錢不變,十分欣賞服務員的變通能力)
越南春卷拼扎蹄(不錯)

蒜茸炒芥蘭(普通)

香芧豬扒(不錯)

香芧牛肉粉(精彩)

令人嘩然之作「香芧牛肉粉」平時慣性吃生牛肉粉的我,發現它的誘人香氣與味道,有過之而無不及,用牛肉、牛骨、香芧、洋蔥熬製的湯底,入口鮮甜無比,附著腩肉的牛肉片雖然已是熟透的,也不見得比生牛肉韌,而河粉還仍然是非常滑溜,是日精選非它莫屬
港式奶茶(精彩)

「港式奶茶」 把握機會好好享受這杯香濃順滑的正宗港式奶茶,在我居住的地方有許多店鋪也打著港式奶茶的旗號,但十分抱歉總是喝不到像樣的滋味,所以希望可以將那股難以忘懷的味道烙印在心中,把它帶回家
菠蘿海鮮炒飯(普通)

「菠蘿海鮮炒飯」一個極度平凡的炒飯,菠蘿味並不太突出,好在飯總算炒得有鑊氣而飯粒亦沒有黏貼在一起
生牛肉粉(不錯)

我的必食之物「生牛肉粉」素來吃牛肉只愛吃見到血的我,但今次卻並不十分雀躍,只因有珠玉在前,食味沒有香芧牛肉粉的吸引,所以女人今天變心了
凍奶茶
凍奶茶(加$3)看見姐姐吮著它的滿足表情,不難想像它的味道如何

十分滿足的一頓離別午餐,就此在今次回港之旅畫上一個完美的句號,回國後肚皮絕不會疏忽懶散,將繼續在彼邦尋覓賞心悅目的美食、當地風土人情,在遊記與知音人士分享
題外話/補充資料: 飯後感: 色、香、味,俱佳 ~ (精彩) 色、香、味,頗佳 ~ (不錯) 色、香、味,欠佳 ~ (普通)
香芧牛肉粉(精彩)
港式奶茶(精彩)
  • 香芧牛肉粉
  • 港式奶茶