2024-03-18 70 瀏覽
附近做完野,想食啲開胃菜~好warm嘅舒適小店~有港、法、越嘅裝飾~就好似佢牆上嘅電視介紹咁~叫左2 set dinner 1+2+3+4🔹小食🔹 春卷 - 脆脆春卷皮,包住粉絲木耳紅蘿蔔~鳳爪沙律 - 無骨鳳爪,酸酸甜甜又少少辣~煙三文魚沙律 - 鹹鹹酸酸,沙律菜好fresh~煙三文魚檬紙卷 - 靚靚花花卷~檬皮好煙韌~🔹沙嗲烤牛撈檬🔹好多野味沙嗲醬,加上酸甜”湯”~味道好清新~啲烤牛好多塊,同爽口嘅咬感,真係幾特別~🔹三鮮椰汁酸湯檬粉🔹三鮮有生蠔+生蝦+滑雞~一上枱勁香椰汁味,但食落口唔係椰奶香,而係酸酸地嘅鮮味湯底~有2大粒蠔,好滑好juicy~仲有兩隻大蝦,蝦頭先有炸過~好滿足~🔹飲品🔹椰子沙冰 - 極力推介!啲冰好棉滑,白雪雪~椰子味好香,飲到最尾都仲係好有味~椰汁奶茶紅豆冰 - 奶茶都算香滑,大大粒紅豆~
[沙田 - 港法越菜]

附近做完野,想食啲開胃菜~
好warm嘅舒適小店~
有港、法、越嘅裝飾~
就好似佢牆上嘅電視介紹咁~

叫左2 set dinner 1+2+3+4

🔹小食🔹
春卷 - 脆脆春卷皮,包住粉絲木耳紅蘿蔔~
鳳爪沙律 - 無骨鳳爪,酸酸甜甜又少少辣~
煙三文魚沙律 - 鹹鹹酸酸,沙律菜好fresh~
煙三文魚檬紙卷 - 靚靚花花卷~檬皮好煙韌~

🔹沙嗲烤牛撈檬🔹
好多野味沙嗲醬,
加上酸甜”湯”~
味道好清新~
啲烤牛好多塊,
同爽口嘅咬感,
真係幾特別~

🔹三鮮椰汁酸湯檬粉🔹
三鮮有生蠔+生蝦+滑雞~
一上枱勁香椰汁味,
但食落口唔係椰奶香,
而係酸酸地嘅鮮味湯底~
有2大粒蠔,好滑好juicy~
仲有兩隻大蝦,蝦頭先有炸過~
好滿足~

🔹飲品🔹
椰子沙冰 - 極力推介!
啲冰好棉滑,白雪雪~
椰子味好香,飲到最尾都仲係好有味~
椰汁奶茶紅豆冰 - 奶茶都算香滑,大大粒紅豆~

2024-03-18 46 瀏覽
今晚約左個foodie朋友一齊去左沙田圍一間越式餐廳到食Dinner~好近西鐵站~行7分鐘左右就到~我們點了特別菜式😎紅蕃茄火車頭煲有牛丸、生牛肉、牛筋、牛柏葉、烤牛肉每款食材都好新鮮~湯底鮮紅誘人,散發著濃郁的番茄香氣😇 牛丸彈牙有嚼勁🫣 牛筋的軟嫩和牛肉的鮮甜相得益彰😁小食拼盤A永安春卷-外皮炸得酥脆金黃,內餡則是以蔬菜和肉絲為主,口感鮮嫩多汁🙂龍川手撕雞檬紙卷- 一道創意菜品,將手撕雞搭配在檬紙卷中,搭配上酸甜的檬汁醬料,帶來了清新的口感和豐富的味道高嶺秘製豬頸肉-豬肉經過特殊的調味和烹調方式,肉質鮮嫩多汁,搭配上秘製的醬汁,帶來了濃郁的風味😚邊和黑糖鳳爪沙律-帶來了甜味和微辣的調和,鳳爪的口感爽脆~非常開胃🤤配2杯飲品越男仔鮮水果茶青瓜檸檬紅茶環境~餐廳牆壁上設計好有創意~好有懷舊工業風格~每一幅畫都好有構思😇

紅蕃茄火車頭煲
有牛丸、生牛肉、牛筋、牛柏葉、烤牛肉
紅蕃茄火車頭煲配蒜蓉包

2024-03-17
紅蕃茄火車頭煲配蒜蓉包
  • 小食拼盤
2024-03-11 73 瀏覽
今日主人帶我去左沙田食好西,店員話最近鹽燒鱸魚出色$168 ,主人就叫左條俾我試下,有陣咸香味,肉質新鮮,唔錯。-霸王雞飯 澳門$85,雞好滑 ,配埋香蔥,好岩送飯-但我最最最喜愛就係 「牛油雞翼」$65 (5隻)好香脆 ,又大隻,牛油味好出,正👍🏻👍🏻飲品方面:-香茅青檸梳打 食得比較重口味,飲返杯香茅青檸梳打 就可以解下膩,清爽-椰汁拉茶紅豆冰依個配搭唔會輸,甜度適中 ,好夾服務上,店員都好nice ,有禮貌。環境,位置上稍為難嘅搵小小,咁岩朋友住沙田。下次我會再試下旺角分店。坐位算闊落,坐得舒服。越男仔 (沙田)沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖 #devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食
今日主人帶我去左沙田食好西,
店員話最近鹽燒鱸魚出色$168 ,
主人就叫左條俾我試下,
有陣咸香味,肉質新鮮,唔錯。
-霸王雞飯 澳門$85,雞好滑 ,配埋香蔥,好岩送飯

-但我最最最喜愛就係 「牛油雞翼」$65 (5隻)
好香脆 ,又大隻,牛油味好出,正👍🏻👍🏻

飲品方面:
-香茅青檸梳打
食得比較重口味,飲返杯香茅青檸梳打 就可以解下膩,清爽
-椰汁拉茶紅豆冰
依個配搭唔會輸,甜度適中 ,好夾

服務上,店員都好nice ,有禮貌。
環境,位置上稍為難嘅搵小小,咁岩朋友住沙田。
下次我會再試下旺角分店。
坐位算闊落,坐得舒服。

越男仔 (沙田)
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
牛油雞翼
牛油雞翼
2024-03-06 75 瀏覽
今日同侄仔嚟沙田交通安全公園玩,就喺附近搵咗間越男仔食晚飯,餐廳裝修簡約,有卡位,擺設好有特色,有圖畫有路牌,食物方面有很多唔同款式和一般越南餐廳好唔同河內三鮮椰汁酸湯煲 (加粉絲底)椰汁煲好大個,湯底好香,入面有好多唔同嘅嘢食,三鮮係燒蝦,生蠔和滑雞,隻蝦係燒出嚟,香外內軟,生蠔大大隻,好creamy,雞都有好多,好嫩好滑,我哋加了粉絲底,粉絲吸曬啲湯底嘅味道,好正招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯呢個係原隻魷魚,擺盤好靚,隻魷魚好大隻,裏面釀了咖哩炒飯,好特別,隻魷魚燒得好嫩滑一啲都唔乾,配埋咖哩炒飯有唔同嘅口感,仲好飽肚添椰汁朱古力 & 薄荷朱古力朱古力加了椰汁好香和更加滑,唔錯薄荷朱古力係加了薄荷葉,數量都好多,飲落去有薄荷味嘅朱古力,好特別和清香

河內三鮮椰汁酸湯煲 (加粉絲底)

招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯

椰汁朱古力 & 薄荷朱古力
朱古力加了椰汁好香和更加滑,唔錯

2024-03-03 70 瀏覽
行過見到個大餐牌唔同左 有新menu 有鐵板 火鍋 新小食手撕雞檬紙卷 $65有哂雞絲 椰菜絲、蘿蔔絲配埋個醬汁酸酸甜甜幾fresh 幾開胃 清爽爽口有新嘅蟹肉同三文魚檬紙卷 下次先試 因為食開雞絲 而且最平生牛肉雙蝦椰汁酸湯檬粉 $118結合了清爽酸湯、椰汁香甜 酸湯是以多種酸味成分(如檸檬汁、檸檬葉等)為基礎煮製而成酸湯的酸味與椰汁香甜非常絕配嫩滑生牛肉,再搭配上蝦肉和檬粉生牛肉薄切 熱湯令佢半生熟 嫩滑質地 鮮美蝦肉同樣半生熟 蝦頭經過炸一炸 食一食個蝦頭特別有蝦味鐵板魚露茄汁煎蝦 $118洋蔥,新鮮原隻蕃茄 魚露提鮮 咸味 茄汁帶來種酸甜口感,與魚露鮮味融合鐵板均勻地將熱量傳遞到蝦肉 煎至蝦殼金黃酥脆自己炒兩野又得 呢個推介一試
行過見到個大餐牌唔同左 有新menu
有鐵板 火鍋 新小食

手撕雞檬紙卷 $65
有哂雞絲 椰菜絲、蘿蔔絲配埋個醬汁酸酸甜甜
幾fresh 幾開胃 清爽爽口
有新嘅蟹肉同三文魚檬紙卷 下次先試
因為食開雞絲 而且最平

生牛肉雙蝦椰汁酸湯檬粉 $118
酸湯的酸味與椰汁香甜非常絕配
嫩滑生牛肉,再搭配上蝦肉和檬粉
生牛肉薄切 熱湯令佢半生熟 嫩滑質地 鮮美
蝦肉同樣半生熟 蝦頭經過炸一炸 食一食個蝦頭特別有蝦味

鐵板魚露茄汁煎蝦 $118
洋蔥,新鮮原隻蕃茄 魚露提鮮 咸味
茄汁帶來種酸甜口感,與魚露鮮味融合
鐵板均勻地將熱量傳遞到蝦肉 煎至蝦殼金黃酥脆
自己炒兩野又得 呢個推介一試
2024-03-03 48 瀏覽
今次來到【越男仔】品嚐越南料理,我哋選了海南雞雞湯河粉、順化蕃茄紅酒牛腩、串燒菠蘿和新鮮椰青都有獨特的風味。😍❤️海南雞雞湯河粉海南雞雞湯河粉以鮮嫩的雞肉和嫩滑的河粉為主要材料,配以濃郁的雞湯和香料。湯底清爽鮮美,雞肉鮮嫩多汁,河粉口感滑順,非常美味。🧡順化蕃茄紅酒牛腩順化蕃茄紅酒牛腩以牛腩和新鮮的蕃茄為材料,加入紅酒和香料燉煮而成。牛腩軟嫩入可口,蕃茄紅酒醬汁可口拌飯一流。💛串燒菠蘿串燒菠蘿甜度和烤燒調味相得益彰,口感香甜多汁,帶有烤燒的香氣。💚新鮮椰青新鮮椰青是必點之選一,新鮮的椰子水和果肉充滿熱帶風情,健康有益。💙熱柚子咸檸蜜充滿柚子和咸檸檬嘅水果風味,咸檸溫度暖暖令人舒緩放鬆。

❤️海南雞雞湯河粉

🧡順化蕃茄紅酒牛腩

💛串燒菠蘿

💚新鮮椰青

💙熱柚子咸檸蜜
充滿柚子和咸檸檬嘅水果風味,咸檸溫度暖暖令人舒緩放鬆。
2024-03-01 31 瀏覽
呢間係一間抵食嘅越南菜餐廳,今日夜晚去咗食晚餐,菜式選擇多,價錢平民。手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉$85,呢碗粉湯係用椰汁煮嘅,湯底酸酸地好開胃,入面有手撕雞同扎肉,手撕雞有烤過嘅風味。另外叫咗胡志明市紅番茄火車頭鍋$148,配白飯。火車頭鍋係一個濃郁嘅蕃茄湯底,有牛丸、生牛肉、牛筋、牛柏葉同烤牛肉,非常豐富。而且湯底鮮甜醇厚,配白飯食好好食。叫咗兩款小食。永安炸春卷$65有4件。炸春卷外皮酥脆,包生菜食。秘製沙嗲豬串燒$65有3串。豬肉串燒烤得爽口,配上秘製沙嗲醬,好惹味😋

2024-02-28 34 瀏覽
越男仔🇻🇳沙田圍🍽️餐廳位於沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖柚子蜜冰蕃茄🍅🍯香甜清新肥蠔、大蝦、滑雞三鮮椰汁酸湯煲$166肥美的蠔、鮮嫩的大蝦和滑嫩的雞肉,讓您品味到1+1+1大過3的美味的享受。🦪🦐🍗💧招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯$138。🦑🍛鮮嫩的魷魚與香濃的咖哩完美結合,讓您陶醉其中椰子沙冰和新鮮薄荷香茅冰椰子沙冰幼滑綿錦的椰子香甜,而新鮮薄荷香茅冰則帶來清新的味道,讓您的味蕾得到涼爽的舒緩。🥥🍧🌿
越男仔🇻🇳沙田圍🍽️

餐廳位於沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
柚子蜜冰蕃茄🍅🍯
香甜清新
肥蠔、大蝦、滑雞三鮮椰汁酸湯煲$166
招牌原隻魷魚釀咖哩炒飯$138。🦑🍛
鮮嫩的魷魚與香濃的咖哩完美結合,讓您陶醉其中
椰子沙冰和新鮮薄荷香茅冰
「一日一啤酒,🍻醫生快快走」全店都充滿呢啲搞笑金句(〃∀〃)今日突然好想食越南嘢,呢間餐廳裝修走新潮風格,除咗有越南風格嘅燈飾,仲有墨綠色嘅梳化配搭,播放輕快嘅越南歌曲,令到人有一種輕快嘅感覺。ヽ(✿゚▽゚)ノ🍴廚師推介蛋白黃咖喱配🍤大頭蝦 $198蛋白黃咖喱椰奶味好重,偏甜唔辣,質地上比較杰身,配搭入面勁腍嘅薯仔同洋蔥,送飯一流,呢個屬於小朋友都食得嘅咖喱,加少少辣就會更出色!蝦🦐大小中等,好似軟殼蟹咁經過油炸,好喜歡食蝦頭位置,因為入面仲有少量蝦膏,香味超濃郁。⭐️+$15 蒜蓉包 (4件)呢個蒜蓉包好惹味,超級脆卜卜,表面蒜蓉醬調味啱啱好,配咖喱一流。🍴小食拼盤A$149(永安春卷X2 / 龍川手撕雞檬紙卷X4/ 高嶺秘制豬頸肉 X4/ 邊和黑糖鳳爪沙律)當中秘製豬頸肉最好食,外焦內爽,屬於小食中的經典菜式。鳳爪屬於重口味之選,肉質超級腍仲要冇骨啖啖肉,配合自家醬汁非常開胃,但醬汁偏酸,如果減少少酸度會更好食。飲品🍹鮮薄荷青檸梳打 $33青檸和薄荷呢個配搭越match,可以中和其他菜式嘅油膩感,感覺清新。💛呢間屬於區內越南菜之選,蒜蓉包超級好食,其他嘢食味道都有水準,價錢以ғᴜsɪ
「一日一啤酒,🍻醫生快快走」
全店都充滿呢啲搞笑金句(〃∀〃)

🍴廚師推介
蛋白黃咖喱配🍤大頭蝦 $198

⭐️+$15 蒜蓉包 (4件)
蛋白黃咖喱配大頭蝦

🍴小食拼盤A$149

當中秘製豬頸肉最好食,外焦內爽,屬於小食中的經典菜式。

飲品🍹
鮮薄荷青檸梳打 $33

💛呢間屬於區內越南菜之選,蒜蓉包超級好食,其他嘢食味道都有水準,價錢以ғᴜsɪᴏɴ菜嚟講算係合理。

蛋白黃咖喱配大頭蝦
2024-02-24 45 瀏覽
㕑師唔得,第一道越式無骨雞腳沙律,雞腳少沙律多,太酸無黑糖味;第二道什麼酸汁海鮮雞鍋,等了十幾分鐘,個鍋還未熱,要服務員拿回廚房再加熱;第三道鹽燒鱸魚,一打開不乾身,問題係鹽燒的魚是𣎴能打魚鱗,問服務員,佢也說之前㕑師也是不打鱗,現在這㕑師是煮開中餐,我覺得老板真的有問題,㕑師沒有受訓,不怕影響公司招牌!_個字差,永不幫襯。服務员話送我們飲品,我們沒有接受,本来是想慶祝中國情人節,卻吃了一肚氣。香港餐廳再已經貴,但卻沒有給客戶應得!
2024-02-24
2024-02-22 39 瀏覽
早排去咗沙田圍站附近嘅「越男仔」食晚飯,舖頭入面座位唔算多,但係勝在裝修精緻。我哋果晚唔算夜,所以唔駛等好耐就可以入座,叫咗一碗「手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉」、一碗「火車頭河粉」、一份五隻嘅「蒜香牛油雞翼」、一份三串嘅「秘制沙嗲雞肉串燒」同埋一杯「鮮菠蘿冰」。首先講吓兩碗粉麵先,粉麵嘅大小同舖頭嘅大小有好大嘅反差,兩碗都大大碗,可以講係十分抵食。另外,上湯粉嘅時候會跟埋一籃子嘅調味料,有齊青檸、蒜蓉、辣椒粒,好有越南風味👍🏻手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 ❤️$85❤️椰香十足,湯底色水好白,真材實料,食落酸酸地,非常醒胃。另外有個細節位可以留意吓,就係手撕雞同札肉都係有用火槍輕輕燒烤過,食落零舍香口。火車頭河粉 ❤️$108❤️有牛丸、生牛肉、牛筋、烤牛肉同牛柏葉,勁多配料👍🏻👍🏻特別讚吓個烤牛肉,好惹味。蒜香牛油雞翼 ❤️$75❤️大大件嘅雞翼一客五隻,香氣四溢,鋪上面嘅蒜蓉令到味道同口感更加豐富秘制沙爹雞肉串燒 ❤️$62❤️我特別吩咐廚房沙嗲汁另外,咁就更加食到雞肉香脆,而且個沙嗲的確係出色,同雞肉真係好夾。鮮菠蘿冰 ❤️$33❤️清新帶甜,有粒粒新鮮菠蘿,係配煎炸嘢唔錯嘅選擇。總括嚟講,「越男仔」係幾好味嘅

手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 ❤️$85❤️

蒜蓉牛油雞翼

秘制沙爹雞肉串燒 ❤️$62❤️
秘製沙嗲雞肉串燒

鮮菠蘿冰 ❤️$33❤️
清新帶甜,有粒粒新鮮菠蘿,係配煎炸嘢唔錯嘅選擇。
鮮菠蘿冰

總括嚟講,「越男仔」係幾好味嘅,
尤其是「手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉」,湯底都雞味十足,椰香撲鼻,酸度親民而唔會過火,手撕雞同扎肉帶有少少燒焦嘅香味,係上乘嘅出品。

p.s. 今晚響餐廳聽到播歌先知道鄭少秋嘅經典歌曲「笑看風雲」原來係有越南話嘅版本🤣

手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉
火車頭河粉
蒜蓉牛油雞翼
秘製沙嗲雞肉串燒
鮮菠蘿冰
  • 手撕雞椰汁酸湯檬粉
  • 越南蒜香牛油雞翼
2024-02-20 33 瀏覽
沙田圍站只要行約9分鐘左右就會見到一間越南小店,老闆仲好有心思把最潮語句貼滿全店,店舖看起來好有活力。店舖不是大但menu卻有好多fusion 餸菜供選擇,有好多海鮮🦞menu fusion,只看照片都已經好吸引🤩蛋白黃咖哩配軟殼蟹🦀見到張相都想食,一隻軟殼蟹分斬連同其他配料一同上碟,配合洋蔥,薯仔蕃茄相當惹味,咖喱不是我們平時吃開的日本咖喱或者印度咖喱,還有一大碗白飯,我哋兩個人share吃和咖哩汁攪拌一齊吃相當開胃。👍🏻三色雞翼拼盤X6有三個不同味- 蒜香牛油、避風塘和越式酸子。個人最愛越式酸子,咬一啖已經令人想立即吃第二口, 本以為咖哩已經開胃,原來這款雞翼也會令人提升味蕾,加上很脆口,超正。店員還送上自家獨門秘製醬汁🥰甜酸蛋三個味道混合在一起! 男朋友超級喜愛☺️石窩啫啫生菜這個上枱時所有都是生的,因為店員會即場在你面前在石鍋來炒餸所有材料,過程只不過是5分鐘左右就已經全部熟了,還有蔬菜非常新鮮。我只是吃了幾條,因為男朋友又很快手放入口😂 激死我了….他不停吃不停說好味👍🏻👍🏻冰凍水果茶香茅薑蜜(熱)我飲的是香茅薑蜜,完全可以中和返剛才吃的咖喱和雞翼,喉嚨相當舒服🥰

蛋白黃咖哩配軟殼蟹🦀

三色雞翼拼盤X6
有三個不同味- 蒜香牛油、避風塘和越式酸子。

冰凍水果茶
三色雞翼拼盤
香茅薑蜜
水果茶
2024-02-04 120 瀏覽
舖頭主打提供越南菜,亦都提供各種特色飲品。環境坐得舒服👍特別叫咗特色鑊仔:✅椰汁酸湯浸滑雞併大蝦粉絲煲$158另加了$9粉絲+$15蒜蓉包香濃嘅椰汁味,酸酸甜甜好特別😀✅秘製沙嗲串燒拼盤$85菠蘿、豬、雞、牛各一串串燒大大串 ,配上沙嗲醬好好味👍✅招牌無骨海南雞(例牌)$88雞肉潤滑新鮮👍都有幾多件。✅飲品叫了2杯因第2杯有半價👏👏共$49.50😃1)越南仔鮮水果茶2)三檬七(檸檬、青檸及鹹檸檬)兩杯飲品各有特色👏低飲需要加一服務費用
舖頭主打提供越南菜,亦都提供各種特色飲品。環境坐得舒服👍
特別叫咗特色鑊仔:
✅椰汁酸湯浸滑雞併大蝦粉絲煲$158
另加了$9粉絲+$15蒜蓉包
香濃嘅椰汁味,酸酸甜甜好特別😀

✅秘製沙嗲串燒拼盤$85
菠蘿、豬、雞、牛各一串
串燒大大串 ,配上沙嗲醬好好味👍

✅招牌無骨海南雞(例牌)$88
雞肉潤滑新鮮👍都有幾多件。

✅飲品叫了2杯因第2杯有半價👏👏共$49.50😃
1)越南仔鮮水果茶
2)三檬七(檸檬、青檸及鹹檸檬)
兩杯飲品各有特色👏低飲

需要加一服務費用
  • 串燒拼盤
  • 海南雞飯
2024-02-04 78 瀏覽
我今日下午去左沙田行街,到傍晚時分,就在位於沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖的越男仔食晚餐,環境舒適,卡位闊落 ,坐得舒服。我點左招牌原隻軟殼蟹$98,下龍灣手工蝦餅$75,秘製沙嗲串燒(菠蘿+雞+豬+牛各2串)大拼盤$139,熱飲是秘製香茅薑蜜$30,及龍眼花蜜茶$32。軟殼蟹炸得香脆,很有咬口,味道不錯;串燒燒得外皮酥脆,肉質鮮嫩;菠蘿好大嚿喎,原來菠蘿烤過後更香甜多汁;熱飲更是好味,飲落好舒服,推得推介👍!#越男仔#devietson# 越南美食#越男仔沙田店#沙田美食#沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖

#越男仔
#devietson
# 越南美食
#越男仔沙田店
#沙田美食
#沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
2024-02-04 39 瀏覽
六件米紙卷 $138 好求其味道好一般得塊煙三文魚, 炒米粉麵面超鹽….不會覆桌, 服務態度麻麻。六件米紙卷 $138 好求其味道好一般得塊煙三文魚, 炒米粉麵面超鹽….不會覆桌, 服務態度麻麻六件米紙卷 $138 好求其味道好一般得塊煙三文魚, 炒米粉麵面超鹽….不會覆桌, 服務態度麻麻