2024-01-18 1966 瀏覽
無論那個時間, 每每經過都是大排長龍, 餐廳突然浮在腦海中, 這晚終於有機會嚐試了 😊 由於大排長龍這個現象, 總會多了一點期待。排隊期間, 老闆會先替大家下單, 可以爭取每一分時間! 💪🏻 餐廳提供的水帶著椰子味, 因為餐廳加了越南斑蘭葉, 非常特別! 招牌牛柳牛丸粉 $100排隊時聽到有其他客人稱再來此店主要為了這個粉, 所以我也跟著點了 🤭 果然牛丸有驚喜, 新鮮彈牙, 而且牛肉味甚濃, 相信牛肉比例應該不少, 牛柳半熟狀態, 有一定韌度。至於湯是以牛骨熬了二十四小時製成, 再加入沙蟲乾調味, 做法很地道, 可以說它的味道已經跟越南差不多 😌 另外配有油條, 亳不脆口, 浸了湯就更淋, 成了整個粉的敗筆。越南燒肉丸撈檬 $70本來想點碳燒豬肉伴奧巴馬粉, 可惜已經售罄了 🫣 唯有退而求其次, 點了燒肉丸撈檬。燒肉丸並非圓形的, 口感有點像豬大腸, 雖然未有豬大腸的脆皮, 但味道也不錯。整個撈檬有大量配料, 莞茜, 紅蘿蔔, 白蘿蔔, 椰菜, 花生, 青蔥, 再加入酸甜醬撈起來口感很豐富 😁河內芽車快 $70是雞絲沙律, 雞絲量不算多, 但其他配料非常足夠, 跟撈檬的配料類同, 再

招牌牛柳牛丸粉 $100

越南燒肉丸撈檬 $70

河內芽車快 $70
是雞絲沙律, 雞絲量不算多, 但其他配料非常足夠, 跟撈檬的配料類同, 再加入紫洋蔥, 青瓜, 令整個沙律更清新, 帶點甜味, 可以不停的吃下去 😆 雖然賣相一般, 但比想像好吃的。
河內芽車快

據稱連越南華僑都會到訪此餐廳, 足見其味道有一定水準, 雖然我也認同味道是很不錯, 比較正宗, 老闆招呼殷勤, 但價錢就比市面一般越南餐廳貴三四成以上 😐 加上排隊都要花點時間, 我又覺得試一次還了心願就算了, 性價比一般 🙊 要多提一點, 餐廳只收現金, 差點不夠錢付款 😅

2024-01-05
河內芽車快
2024-01-06 300 瀏覽
之前夜晚想去食,可惜太多人放棄左,今次lunch time黎排左15分鐘左右,終於可以試下呢間區內人氣店😆—🍽️招牌牛柳牛丸河($100)碗麵上枱跟左5-6舊油炸鬼、檸檬同辣椒,店員有提醒油炸鬼浸下湯會好食啲👍🏻牛肉同坊間唔同,唔係用一片片牛,而係牛柳,厚身有咬口啲,一入口牛味好濃🤤而牛丸係爆汁❗️油脂加埋牛味,好食😋另外好特別既係加左好多香葉配料係碗河粉入面,連埋一齊食好清爽!但可惜既係湯底相對比較清,食唔到太重牛香味🥲(之後做返research發現越北流派湯底係清啲?)同埋越南Pho要做到非常突出其實唔易,我覺得佢既定價係進取左少少🙈但絕對可以食得出老闆係選材方面落左好多心機👏🏻所以如果大家想試下越北風味有咩唔同,都可以去支持下!好味值:7.5/10CP值:6/10📍越發地道河內料理 (旺角)旺角砵蘭街99號地舖

🍽️招牌牛柳牛丸河($100)

好味值:7.5/10
CP值:6/10

📍越發地道河內料理 (旺角)
旺角砵蘭街99號地舖
2023-12-22
2023-12-18 442 瀏覽
今日嚟到旺角「越發地道河內料理」,坐位好細而且坐位不多,見到佢哋長期都需要排隊,我比佢吸引咗埋去,特別推介越發招牌冰咖啡,我自己真係好鍾意。越南燒肉丸捞檬 $80燒肉丸脆脆地入面彈牙,搭配檬汁和生菜,口感非常清爽。招牌牛柳牛丸粉 $100湯底鮮美,牛肉和牛丸都很嫩,不過份量真係好少。河内地道椰子咖啡$45椰子配上香濃嘅咖啡豆,加埋好香滑有陣陣椰子香味越發招牌冰咖啡$42雖然只係一杯普通嘅冰咖啡,但係味道係我最鍾意㗎,冇加其他野,已經咁好味,呢間餐廳我最滿意嘅就係呢杯冰咖啡。越發地道河內料理 (旺角)旺角砵蘭街99號地舖

越南燒肉丸捞檬 $80

燒肉丸脆脆地入面彈牙,搭配檬汁和生菜,口感非常清爽。

招牌牛柳牛丸粉 $100
湯底鮮美,牛肉和牛丸都很嫩,不過份量真係好少。

河内地道椰子咖啡$45
椰子配上香濃嘅咖啡豆,加埋好香滑有陣陣椰子香味

越發招牌冰咖啡$42

越發地道河內料理 (旺角)
旺角砵蘭街99號地舖
2023-12-15 357 瀏覽
星期五晚排一個小時是常識,落單哥哥仔好似好風趣幽默!想食三文治冇、想食蟹餅冇、雞絲撈檬可唔可以轉湯冇?唯有就食呢啲啦,都幾好食嘅,但係唔會再排隊等食囉😅凍招牌咖啡:過甜,可唔可以加啲咖啡,可以的!奧巴馬粉:都幾好味嘅,但係要等比較耐!扎肉雞絲撈檬:可唔可以轉湯啊?唔可以囉。小店地方細,冇位擺多個鍋,唔..都明白,理解的💪🏻。炸春卷:全晚最好食👏🏻👏🏻👏🏻但係總括要排成個鐘就唔好預我啦,因為未去到呢個咁好食嘅地步。
星期五晚排一個小時是常識,落單哥哥仔好似好風趣幽默!
想食三文治冇、想食蟹餅冇、雞絲撈檬可唔可以轉湯冇?
唯有就食呢啲啦,都幾好食嘅,但係唔會再排隊等食囉😅
凍招牌咖啡:過甜,可唔可以加啲咖啡,可以的!
奧巴馬粉:都幾好味嘅,但係要等比較耐!
炸春卷:全晚最好食👏🏻👏🏻👏🏻
2023-12-11 313 瀏覽
香,未進店已經聞到香味香,牛肉河粉放滿香葉香蔥香,柑桔冰茶是一杯凍飲,為啥還這麼香香,為什麼連免費的水都是香的?原來加了班蘭葉,真有誠意❤️招牌牛柳牛丸河,用上牛柳做越南河粉只此一家,味道當然比其他部位好,牛味濃但成本貴!而且牛柳比其他牛肉難處理,一點點過熟就柴,解決方法就是厚切,再加上廚師故意將牛肉剁碎幾下,牛肉吃起來容易咬又不失厚切的口感。牛丸也是亮點,一咬爆肉汁🤯,新鮮做的牛丸沒有撈粉去打,一粒純牛肉吃下去,牛味濃不在話下。如果一整粒不切一半效果會震撼。😆最佩服這種專注的小店,做好自己岀品做岀了口碑,專注做好食物水準已經開業了差不多六年還是那麼好吃。回頭率極高的小店,客人無論排隊多久也不介意一直有回頭。聽店內幾枱客人跟老闆有傾有講的內容已經知道他們不是第一次來。而無論外面排幾長的隊,老闆還是很熱情地跟客人傾談,不點都不急著接下一枱客人的樣子😅對比起大部分的香港小店趕著做生意,想你快快吃完趕你走能多賺一枱客的餐廳很大對比😎誠意滿滿的個性小店,堅持做岀好味道,很難不給滿分。
香,未進店已經聞到香味
香,牛肉河粉放滿香葉香蔥
香,柑桔冰茶是一杯凍飲,為啥還這麼香
香,為什麼連免費的水都是香的?原來加了班蘭葉,真有誠意❤️
招牌牛柳牛丸河

越南柑桔冰茶

誠意滿滿的個性小店,堅持做岀好味道,很難不給滿分。
2023-12-05
招牌牛柳牛丸河
越南柑桔冰茶
2023-12-07 293 瀏覽
【正宗北越。河內料理】這家人氣越南料理小店位於旺角,不論是午餐還是晚餐時段,都能看到長長的人龍在排隊。當天是平日太約1:45pm到達讓廳門口,等待了約45分鐘就被安排入座。店裡大約有14個座位,簡約佈置且充滿了正宗味道。❈招牌牛柳牛丸粉HK$100湯頭鮮甜層次豐富,味道回魂,香料以碎粒呈現,香氣完全散發在湯粉裡。粉條滑順,牛柳鮮嫩滑口,牛丸肉汁滿滿又彈牙,再將油炸鬼浸泡了滿滿的湯汁~正。❈ 香露牛柳撈檬 HK$90原本是想點奧巴馬粉,但這個只有晚餐供應。所以改點了牛柳撈檬, 碎碎的牛柳配上有點酸酸的魚露,好清爽。❈越南柑桔梳打 HK$30清新爽口的味道,帶有淡淡的柑橘香氣和微酸的口感。註:不收加一/只收現金
【正宗北越。河內料理】

❈招牌牛柳牛丸粉HK$100

❈ 香露牛柳撈檬 HK$90

香露牛柳撈檬

❈越南柑桔梳打 HK$30

清新爽口的味道,帶有淡淡的柑橘香氣和微酸的口感。
❈越南柑桔梳打

註:不收加一/只收現金

2023-12-05
2023-11-09 2813 瀏覽
首次光顧, 雖然人流不斷, 但流轉速度快, 不用等很久便可入座。雖然店外的顯示屏餐牌有河內蕃茄蟹檬, 但堂內的餐牌卻遮蓋著這項, 聽有客人問, 老闆回應蟹游咗出海未返嚟, 所以無蟹檬。聽老闆與客人互動, 幽默風趣, 令進食的氣氛添輕鬆感。根據餐牌所述, 小店採用之河粉及檬粉均由越南河內運港, 確保客人可品嚐最地道的口味。另外, 咖啡乃採用上乘越南咖啡豆配以傳統滴漏製作而成, 感覺認真及誠意。1) 招牌牛柳牛丸粉 $1002) 招牌越南脆春卷 $703) 河內地道椰子咖啡 $45招牌牛柳牛丸粉伴有油炸鬼, 青檸和辣椒, 老闆上菜時提示油炸鬼要浸湯吃, 感覺貼心。呷一口湯, 感覺清爽, 加入辣椒和青檸汁, 把湯提升至另一層次, 不過不太能吃辣的朋友, 加辣椒時不要一次過全落, 要考慮自身能力。牛柳半生熟的, 不柴。牛丸彈牙, 牛味濃, 肉質與坊間的不同, 真的很好吃, 心心眼出動, 與牛柳相比, 感覺牛丸更勝牛柳。油炸鬼浸湯後, 索滿湯汁, 入口軟綿, 令人感覺滿足。河粉份量不少, 質感順滑, 掛上湯汁, 十分美味。招牌越南脆春卷有3件, 春卷外脆, 內裡充滿餡料, 即使放久了依然熱辣辣,

1) 招牌牛柳牛丸粉 $100
2) 招牌越南脆春卷 $70
3) 河內地道椰子咖啡 $45

招牌越南脆春卷
招牌越南脆春卷有3件, 春卷外脆, 內裡充滿餡料, 即使放久了依然熱辣辣, 以生菜包著青瓜和金不換同吃, 沾上酸甜開胃的醬汁, 有助減膩。
河內地道椰子咖啡
河內地道椰子咖啡本來沒打算點, 但好奇心驅使下, 想知越南咖啡究竟是甚麼味道, 最後忍不住點了。咖啡味道香濃, 有齒頰留香之效, 椰子味道吸引, 是不錯的選擇。

一個人來吃, 點了一碗麵, 一個小食加一杯飲品, 便超過$200, 其實有點貴。但難得遇上有質素, 食物又美味的店, 閒時來開心一下, 又可支持小店, 也是一件美事。
2023-10-25
河內地道椰子咖啡
2023-11-08 492 瀏覽
一不小心重溫衛食攻略,再一次被這個傳說中的PHO吸引☺️☺️☺️忍著大熱天排了一個多小時,終於嘗到這碗極度正宗的PHO,另外我還點了一個牙車快,牙車快還可以,沒有太大的記憶點,酸甜口味再加羅白的清新,是開胃之選!反而驚喜是這碗生牛肉粉湯底也太贊吧!份量正常,我是覺得女生剛剛好,鮮甜的溫底配上牛肉的滑嫩,也太幸福旁邊還附上小油條,增加口感順便吸收湯底精華如果我住在附近一定會經常去食,看見街坊們都是外帶,不用排,直接享受美味🌟🌟
旁邊還附上小油條,增加口感順便吸收湯底精華

2023-11-05 547 瀏覽
舊年食過一次都覺得呢間食物好平凡但見一直都獲得好評重有不少人話係全港最好食嘅pho 所以今次再比多次機會試多次今次都係叫咗佢哋嘅招牌牛柳牛丸河另外再叫咗個雞絲札肉撈檬+招牌春卷先講個Pho一碗好食嘅pho當然係湯底最重要我哋覺得湯底真係好一般沒有很濃的牛味而牛柳冇乜牛味,牛丸都好一般,覺得振興牛丸好食d香茅雞絲紮肉撈檬撈埋之後完全食唔到有紮肉lol睇番相先見到原來係有紮肉可能因為太幼身同埋份量唔多,完全食唔出有紮肉哈哈同埋雞絲紮肉都冇香茅味而雞絲因為係炸過,覺得有點太乾身檬粉係比平時食嘅較淋身,個人覺得易掛汁d撈埋d菜同青瓜幾清新只係雞絲同紮肉做得太乾身了春卷新鮮炸春卷,味道冇咩特別係夠新鮮熱辣辣$70 3條唔係好抵食第二次食感覺都係一樣唔難食但係味道好平凡好一般,CP值低個人認為如果要排好耐隊就不值得了
所以今次再比多次機會試多次
今次都係叫咗佢哋嘅招牌牛柳牛丸河
另外再叫咗個雞絲札肉撈檬+招牌春卷

先講個Pho
一碗好食嘅pho當然係湯底最重要
我哋覺得湯底真係好一般
沒有很濃的牛味
而牛柳冇乜牛味,牛丸都好一般,覺得振興牛丸好食d

香茅雞絲紮肉撈檬
撈埋之後完全食唔到有紮肉lol
睇番相先見到原來係有紮肉
可能因為太幼身同埋份量唔多,完全食唔出有紮肉哈哈
同埋雞絲紮肉都冇香茅味
而雞絲因為係炸過,覺得有點太乾身
檬粉係比平時食嘅較淋身,個人覺得易掛汁d
撈埋d菜同青瓜幾清新
只係雞絲同紮肉做得太乾身了
雞絲札肉撈檬

春卷
新鮮炸春卷,味道冇咩特別
係夠新鮮熱辣辣
$70 3條唔係好抵食

第二次食感覺都係一樣
唔難食但係味道好平凡好一般,CP值低
個人認為如果要排好耐隊就不值得了
2023-11-04
2023-10-27 290 瀏覽
第一次黎,試左招牌菜先河內牛柳牛丸粉$100見到好多蔥同香葉,賣相幾靚仔牛丸夠juicy仲好味過啲牛柳🤣湯底清甜,配左幾片油炸鬼今日胃口爭啲,我努力食剩左一啖粉,真係太飽食唔落定本身都真係幾大碗?係好食的 老板服務都唔錯今次等左半個鐘左右如果再排隊就未必食la

第一次黎,試左招牌菜先
河內牛柳牛丸粉$100
見到好多蔥同香葉,賣相幾靚仔
牛丸夠juicy仲好味過啲牛柳🤣
湯底清甜,配左幾片油炸鬼
今日胃口爭啲,我努力食剩左一啖粉,真係太飽食唔落
定本身都真係幾大碗?
係好食的 老板服務都唔錯

今次等左半個鐘左右
如果再排隊就未必食la
2023-10-19 238 瀏覽
終於打破食唔到既魔咒😂😂😂越發一向係城中知名排隊店,每次同男朋友排親隊都嗌交收場食唔到(前前後後都試過3次😂),我哋繼續勇者無懼又再試下,終於得咗啦媽咪😂😂係香港成日都唔知乜野為知真正越南pho 既味道,直到之前去完河內,一路都心心念念嗰碗pho個湯但係香港一直都搵唔返🥲🔸招牌牛柳牛丸河成碗都放滿蔥又出晒煙非常熱,第一件事就係飲湯,個湯一滴油都無超濃牛味又唔係太咸,加埋啲綠色朋友香味提升,加埋青檸汁同辣椒之後更惹味😍生牛柳絲用熱湯浸熟所以好嫩口,河粉夠爽滑連湯一齊食好好味,講真我真係想飲哂成碗湯但真係好飽😂🔸香茅紮肉雞絲撈檬一擺低心諗啲雞絲呢?原來佢炒到超乾身好似魷魚絲咁,原來用黎索汁真係一流。佢哋個撈檬魚露係自己調製,味道酸酸地好開胃但又唔係好似出邊平常見到嗰啲咁酸,淡口啲要撈多幾次先夠味真心有機會一定要再食呀
終於打破食唔到既魔咒😂😂😂

🔸招牌牛柳牛丸河

🔸香茅紮肉雞絲撈檬

真心
有機會一定要再食呀
2023-10-09 413 瀏覽
假期打風有咩好?就係可以唔洗排隊去食啲平日好長龍既餐廳🤣 琴日3 點幾去左油麻地越發, 可以直入超感動! 以前第一次食,閒日都等左一個鐘🥹🍲招牌牛柳牛丸粉 HKD 100 呢碗pho 特別吸晴, 因為好綠🟢 湯底鮮甜, 飲落好舒服, 河粉都煮得岩岩好, 配既油炸鬼幾脆口~ 牛柳比較碎但唔肥, 牛丸好濃牛味仲好juicy ~ 如果個湯有白蘿蔔就正啦🧆燒肉丸撈檬 HKD 80 呢碗有驚喜! 撈檬個汁甜點多少少, 撈檬材料好多 , 除左花生、蘿蔔洋蔥青瓜絲、乾蔥片之外,仲有檸檬葉同木瓜/ 芒果粒! 食起上後好開胃~口感豐富! 肉丸形狀有啲似腸仔切片, 咸香十足😋🍗 越發牛油雞翼 HKD 80 上枱超級熱辣辣🔥 呢間牛油雞翼有別於傳統,唔脆身, 似用蜜糖包住雞翼, 再加上蒜粒, 甜甜地亦好香。 不過略嫌比較痴牙, 雞翼都細隻啲, 我都係中意傳統炸香個種多啲 , HKD80 5隻唔算平, 下次會想試另一啲小食多啲 🤪

🍲招牌牛柳牛丸粉 HKD 100
燒肉丸撈檬

🧆燒肉丸撈檬 HKD 80
越發牛油雞翼

🍗 越發牛油雞翼 HKD 80

燒肉丸撈檬
2023-10-08 270 瀏覽
地址一旺角砵蘭街99號地下店舖名稱一越發地道河內料理環境/設施一坐嘅地方唔多,地方小店特色一越南牛柳牛丸粉人均價格 $100-150評分-8/10剛剛11:45出到旺角,都諗緊食咩之際突然諗起愈發,兩年前朋友介紹,一直都食唔到因為每一次都排長龍,令我唔放棄,見時間仲有15分鐘,即刻急步行去當時前邊已經有四個人,我排第五個大概11:55老闆行出嚟幫我哋登記,第一輪成功進入舖頭嗌咗碗牛肉湯河粉,一杯凍咖啡,此時此刻門口已經有10幾人喺度排隊等第二輪質素方面,人情小店,因為想做多單生意逼人哋搭枱,佢寧願安全第一唔搭枱,叫客人再等一等等第二輪再入,依方面抵讚!食物方面,嗌咗個招牌牛柳牛丸粉,佢會跟一個油炸鬼小食,湯底佢唔屬於濃郁,清湯有牛肉湯味,牛肉一流,同埋佢個牛丸非常非常非常之好味,牛肉味超重,係我最鍾意食嘅牛丸味道,加上好多蔥花,令到成碗粉生色不少,咖啡非常香濃,超重咖啡味,係越南咖啡
地址一旺角砵蘭街99號地下
店舖名稱一越發地道河內料理
環境/設施一坐嘅地方唔多,地方小店特色一越南牛柳牛丸粉
人均價格 $100-150
評分-8/10
喺度排隊等第二輪
質素方面,人情小店,因為想做多單生意逼人哋搭
2023-10-04
  • 招牌牛柳牛丸粉⁣
上次午餐時間經過心思思想食呢間越南河粉,餐廳出面已經大排長龍,排排下有人話已經截左龍。今日特登早過開鋪時間嚟到,終於試到佢地最出名嘅河粉。餐廳雖然唔大,但環境企理乾淨,裝修簡約。枱上放有一杯暖水,有少少椰子味。餐廳老闆落單同出菜速度都幾快,我地落左單之後15分鐘內已經食得。招牌河粉嘅湯底清甜不濁,有淡淡牛骨香氣。牛柳軟嫩,而河粉係幼身河粉,幾滑,我覺得唔錯,但男友略嫌未夠淋身。河粉更附送左油炸鬼、青檸等配菜。如果你係唔食芫荽蔥,可以要求餐廳另上/走青。米紙煙靭,鮮蝦爽口,配料塞滿左米紙卷,蘸上清爽酸甜嘅醬汁,非常滿足。餐廳唔收加一,但服務質素好好。雖然係小店,但唔會俾人好急埋單趕人走嘅感覺。如果有時間排隊,不妨試下呢間餐廳。

餐廳雖然唔大,但環境企理乾淨,裝修簡約。

枱上放有一杯暖水,有少少椰子味。
椰子水

鮮蝦米紙卷

2023-09-24
鮮蝦米紙卷
2023-09-19 257 瀏覽
今日趁休息,拜讀盧覓雪推介已久,終於的起心肝去朝聖。11:50分到達,閘未開已有人龍排隊。幸好大部分都是識飲識食本地人。侍應哥哥應係老闆,招呼週到又快手。車輪轉一圈已入晒客兼落埋單。熱情果梳打呢杯真係唔錯👍🏻,入口好有口感,酸甜度適中椰子咖啡可能對椰子太有期望,但入口無咩椰子味所以有啲失望牛柳粉碗好大, 蔥好多,湯頭好味😋,牛柳滑溜有牛味仲跟埋油炸鬼索湯食,一絕👍🏻!蒜蓉牛油雞翼堅熱到辣嘴,但唔會好油膩,皮脆肉嫩,只係略嫌雞翼好細隻牛車快算係好高水準之作,整體配搭天衣無縫⋯⋯春卷好脆口,個汁有畫龍點睛之處,伴吃香葉,菜葉種類繁多,只略嫌生菜唔夠新鮮
今日趁休息,拜讀盧覓雪推介已久,終於的起心肝去朝聖。

熱情果梳打

呢杯真係唔錯👍🏻,入口好有口感,酸甜度適中

椰子咖啡

可能對椰子太有期望,但入口無咩椰子味所以有啲失望

牛柳粉

碗好大, 蔥好多,湯頭好味😋,牛柳滑溜有牛味

仲跟埋油炸鬼索湯食,一絕👍🏻!

蒜蓉牛油雞翼

堅熱到辣嘴,但唔會好油膩,皮脆肉嫩,只係略嫌雞翼好細隻

牛車快

算係好高水準之作,整體配搭天衣無縫⋯⋯

2023-09-19