2022-10-29 196 瀏覽
呢間越南菜🇻🇳想食咗好耐~~之前都聽啲friend話好食~~終於搵日放假去試12點開門,12點就去排隊!都等左50分鐘唔緊要~~~因為真係好好味~~~真係好越南feel!!!下次等冇咁多人再去食下
呢間越南菜🇻🇳想食咗好耐~~
之前都聽啲friend話好食~~
終於搵日放假去試

12點開門,12點就去排隊!
都等左50分鐘

唔緊要~~~因為真係好好味~~~
真係好越南feel!!!
下次等冇咁多人再去食下
2022-10-25 274 瀏覽
上一次來堂食大概已經是兩年前了😌不竟不是每個朋友都不介意排隊等食😉今次專門帶一個朋友來試,還好他沒有等到發脾氣🤭我很開心小店還是一樣,桌子不多,所以等位時間也可能比較長一點。不過能在香港食到這樣水準的生牛河,也算值得一如以往,湯底鮮甜,唔似連鎖店飲幾啖就口渴😃牛肉鮮嫩,食到尾都唔會靭👍牛丸依舊Juicy😊蒜香牛油雞翼依然係我的最愛😍呢到個牛油雞翼特別在加咗蜜糖,配埋香脆嘅蒜片,食落雖然會黐牙,但相當惹味😋雞翼又唔會炸得太乾憎憎😃老闆話近年衝著來食牛河嘅客人不少,導致餐廳原本有些美食都停售了。粉卷和飯都暫停供應,畢竟點的客人不多,也不能浪費食材…美加回來的朋友常投訴香港的越南河粉難吃😂很高興這次帶來的朋友吃過很滿意☺️不然我應該會被埋怨排隊等一個小時了😂🤣

一如以往,湯底鮮甜,唔似連鎖店飲幾啖就口渴😃
牛肉鮮嫩,食到尾都唔會靭👍牛丸依舊Juicy😊

美加回來的朋友常投訴香港的越南河粉難吃😂

越發牛油雞翼
2022-10-21
越發牛油雞翼
2022-10-16 460 瀏覽
最近成日聽人講呢間嘅人氣小店,趁假期即刻去試試!當日排隊大約20分鐘左右,鋪內應該只有十多個座位,所以往往都要排隊先至入到去。我點咗個招牌牛柳牛丸粉🍜配上油炸鬼,湯底好濃郁;再點多一個越式春卷,香脆熱辣辣,味道都唔錯。值得一試的一間越南餐廳

越式春卷
2022-10-15
越式春卷
  • 越南脆春卷
招牌牛柳牛丸粉$99好味指數:10/10牛柳🥩嫩滑,生熟度啱啱好,牛丸彈牙有😬咬口,重點係啲湯,鋪頭用牛骨湯🍖嚟淆製,每一啖都充滿濃濃嘅牛🐮味,配上清甜嘅蘿蔔,彈口嘅金邊粉,難怪每一日都排曬長龍。招牌越南脆春卷$68好味指數:10/10好有驚喜嘅春卷,咬落去滿滿嘅餡料,充滿粉絲仲有芋頭嘅味道,佢嘅春卷皮好特別,唔同平時嗰啲春卷皮🫓,味道似細個食嗰隻華園和風燒腸嘅皮咁趣卜卜,口感層次滿分💯。鮮蝦米紙卷$60好味指數:9/10煙韌嘅米紙卷包住大大隻蝦🦐,配以生菜甘筍絲米線,點埋自家調製過嘅甜魚露,就算飽都要食多兩舊😆。越南熱情果冰茶$28好味指數:9/10熱情果🍹本身係酸酸地,食飯飲更加開胃,入邊仲有好多熱情果肉碎同籽,好有咬口,夏天飲非常解渴,又唔會太甜。🫶🏽
好味指數:10/10

招牌越南脆春卷
好味指數:10/10

鮮蝦米紙卷
好味指數:9/10

越南熱情果冰茶
好味指數:9/10

2022-10-07 362 瀏覽
店舖細小,座位有限,要預時間排隊。招牌牛柳牛丸粉,每一口牛骨湯都會讓你感動和吃出店家的用心,牛丸味濃有肉汁,最後不剩一口湯。碳燒豬肉越南檬粉,有趣味濃好食越式春卷,炸得非常好,香脆乾身鮮蝦米紙卷,新鮮清爽牛油雞翼,牛油香濃,外脆內嫩整體是一間讓人回味的一間小店,店家的用心是你會食得出,也甘願在門外排隊。未離開已會想下次再來的日期,更會想試下其他的菜式。更重點讓人感動的是,老闆的笑臉和輕鬆自在地與客人一句兩句輕鬆的互動,在香港已是久違的人情味。
店舖細小,座位有限,要預時間排隊。

碳燒豬肉越南檬粉,有趣味濃好食
越式春卷,炸得非常好,香脆乾身
鮮蝦米紙卷,新鮮清爽
牛油雞翼,牛油香濃,外脆內嫩

• 碳燒豬肉伴越南檬粉
  • 鮮蝦米紙卷
  • 越南脆春卷
  • 牛油雞翼
2022-10-06 320 瀏覽
又一米紙人氣推薦,老闆想保持最佳既飲食體驗,所以唔會有入座時間限制。大部分人都自覺快手品嘗,唔會霸住個位太耐,但奈何店舖太細,星期六lunch peak hour嚟到,都排咗接近一個鐘先入到去食🥲.超推薦招牌牛柳牛丸粉,樣樣都係精華!湯底鮮味清甜,完全沒有油膩感。配合juicy牛柳,彈牙牛丸,而且牛味超濃,每一啖都有一百隻牛係口入面🐄.絕對值得排隊一試!***⭐️河內牛柳粉
⭐️招牌牛柳牛丸粉
⭐️鮮蝦米紙卷***💰預算: 人均約HK$100
絕對值得排隊一試!
***
⭐️河內牛柳粉
⭐️招牌牛柳牛丸粉
⭐️鮮蝦米紙卷
***
💰預算: 人均約HK$100
2022-10-05 364 瀏覽
🥢長期都要排隊的越式料理餐廳 🇻🇳👫👩🏿‍🤝‍👩🏼🥢有Bun Cha「奧巴馬粉」!😆😆😆😆🥢感覺蠻多忠實客人:0 跟老闆關係都蠻好的!🧡🔎炭燒豬肉 拌越南檬粉 $83魚露味很重,魚露在這碗醬汁的比例應該蠻高的,而且沒想像中酸跟開胃。吃不了酸的人是可以接受這口味的~ 肉和料的份量蠻少的..以飽足感並與其他越式餐廳來評斷的話,CP是蠻低的XD 一種沾麵的概念🍜🔎招牌牛肉牛丸粉 $99湯底蠻清、不會太鹹!😚
🥢長期都要排隊的越式料理餐廳 🇻🇳👫👩🏿‍🤝‍👩🏼
🥢有Bun Cha「奧巴馬粉」!😆😆😆😆
🥢感覺蠻多忠實客人:0 跟老闆關係都蠻好的!🧡

🔎炭燒豬肉 拌越南檬粉 $83

🔎招牌牛肉牛丸粉 $99
湯底蠻清、不會太鹹!😚

聽講啲間食越南野好出名,經常要排長龍,所以放假專誠黎試吓。間店開12點,當日周末我哋12點就已經到,點知原來已經有好多人早過我哋等佢開門,我哋12點到都等左超過半個鐘先入得。人氣洗唔洗爆成咁….間店真係好細間,小店冇乜裝修,而且枱與枱之間都好密,唔算坐得好舒服。我哋叫左兩個粉加1杯凍啡,唔洗等好耐就有了。河内牛柳粉 Pho Bo $83👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻等左咁耐當然有啲期待,結果符合預期。外貌雖然平平無奇,但個湯好清甜同濃厚嘅牛肉味,而佢嘅牛柳係非常之有牛肉味,亦好嫩滑。河粉亦都好滑又有少少彈牙。另外佢亦會配上幾舊油條,浸落個湯度吸收埋啲湯真係冇得嘆。炭燒豬肉伴越南檬粉 Bun Cha Hanoi $83 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啲個係幾有趣,佢係用沾麵嘅方法去食。啲檬粉已經好細心地切到一少舊。湯入面有豬肉同牛丸,而個湯底係帶甜味嘅魚露湯底,酸酸甜甜幾開胃。越發招牌冰咖啡 Ca Phe Pho Viet $40 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻杯咖啡雖然唔平,但的確係好好飲,有好香濃嘅咖啡味,而且非常濃郁。咁啱個老闆話啲法包賣晒,試唔到佢嘅越南法式三文治,下次再黎試過,不過今次應該要11:45分就到了

河内牛柳粉 Pho Bo $83👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
河内牛柳粉 Pho Bo

奧巴馬粉
炭燒豬肉伴越南檬粉 Bun Cha Hanoi

咁啱個老闆話啲法包賣晒,試唔到佢嘅越南法式三文治,下次再黎試過,不過今次應該要11:45分就到了😂

食物:❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️
2021-11-13
河内牛柳粉 Pho Bo
2022-09-22 428 瀏覽
招牌牛柳牛丸粉碳燒豬肉伴越南檬粉燒肉丸米紙卷越南柑桔冰茶平時見佢排晒隊,今次見閒日放假一於嚟試試佢地嘅出品。招牌牛柳牛丸粉雖然睇落同坊間嘅越南生牛肉粉差唔多,不過佢地嘅牛肉味真喺比較濃。個碳燒豬肉伴越南檬粉真心有驚喜,好似日式沾麵咁食法,味道又非常之好味,d粉又彈牙又有米香(聲稱d喺越南運港,應該喺真,因為一直未食到香港有呢隻口感嘅麵),😂仲要上咗一堂歷史堂,原來叫Obama粉。燒肉丸米紙卷就比較普普通通,因為同前面碳燒豬肉好相似,而前面個粉又真喺太出色,所以比較之下顯得普通d。食物出品有驚喜,但價錢稍貴咗。

燒肉丸米紙卷

越南柑桔冰茶

平時見佢排晒隊,今次見閒日放假一於嚟試試佢地嘅出品。

食物出品有驚喜,但價錢稍貴咗。
2022-09-17 403 瀏覽
排咗三次隊,終於入到去!每次行過都見門口排長龍,所以試吓排下,睇吓係咪真係咁好。頭兩次排咗15分鐘,條龍都唔郁,而前面起碼有5/6枱,所以放棄..第三次排隊,前面只得兩枱,心想:「飛雲,今次機會嚟啦!」拿拿臨排隊,不過,最後都排咗36分鐘先可以入座!🙈好彩,食物質素同味道都真係唔錯,不枉我浪費了生命中36分鐘!🤣-湯粉個湯底好重肉味!👍🏻-撈檬居然有菠蘿絲,好開胃!🥰-春卷熱辣辣,皮薄且脆!😋-連免費的水,味道都好特別,淡淡清香,原來加入班蘭葉,忍唔住飲多幾杯水!😝希望下次唔使排咁耐隊!I will be back! 😍
排咗三次隊,終於入到去!
每次行過都見門口排長龍,所以試吓排下,睇吓係咪真係咁好。
第三次排隊,前面只得兩枱,心想:「飛雲,今次機會嚟啦!」
拿拿臨排隊,不過,最後都排咗36分鐘先可以入座!🙈
-湯粉個湯底好重肉味!👍🏻
-撈檬居然有菠蘿絲,好開胃!🥰
-春卷熱辣辣,皮薄且脆!😋

希望下次唔使排咁耐隊!
I will be back! 😍
2022-09-15
  • 河內牛柳粉
2022-09-14 308 瀏覽
越發正宗河內料理係經常大排長龍嘅良心小店、除咗佢哋製作認真、所有越式食品都有獨特嘅風味之外、老闆服務態度同埋親切嘅笑容都係令到顧客再次幫襯嘅原因之一😎小弟今次點左個河內牛柳牛丸粉跟青檸梳打😋湯底夠熱而且好夠香濃牛味、但不會過咸😋河粉好滑、不會斷開、更不會1919👍牛柳同牛丸都好夠牛味👍牛柳嘅生熟程度好適中,而且好新鮮👍青檸梳打嘅青檸好新鮮👍成杯嘢好夠凍🧊唔會過甜,亦唔會過酸☺️好爽好爽🥳雖然地方淺窄、但有食物質素及態度搭救、一定會再encore👍唔怪得知此少點長期大排長龍💪💪
小弟今次點左個河內牛柳牛丸粉跟青檸梳打😋
牛柳同牛丸都好夠牛味👍牛柳嘅生熟程度好適中,而且好新鮮👍
越式河內牛柳牛丸粉
越式河內牛柳牛丸粉
2022-09-14 178 瀏覽
晚上七點幾到 大約排半個鐘先入到安排入座嘅職員應該係老闆?幾勤快同友善招牌牛柳牛丸粉 $99第二次食牛湯好飲 接近飲晒嘅程度牛丸都係非常好味但好似無淨牛丸粉碳燒豬肉越式檬粉 $83即係奧巴馬粉職員話好似沾麵咁食個湯汁就酸酸地咁有啲似春卷嗰隻汁不過再稀啲麵質似碎咗嘅米粉一浸落去都散散地夾返上嚟得六 七成 個體驗麻麻豬肉都係燒得麻麻地好味普通啦下次食返牛會好啲牛油雞翼$78 五隻唔係食開炸到成隻金黃嘅整法上面有炸蒜

晚上七點幾到 大約排半個鐘先入到
安排入座嘅職員應該係老闆?
幾勤快同友善

牛油雞翼$78 五隻
唔係食開炸到成隻金黃嘅整法
上面有炸蒜
2022-09-10 445 瀏覽
🥢一向都好鍾意食😋越南生牛河,不過響香港好難搵返越南食過嘅味道,今日朋友帶我去咗油麻地呢間人氣長龍🐉餐廳。主打北越河內菜。🕛中午12:00開始營業,我哋12:07趕到去,好彩可以攞到最後一張檯唔駛排隊等位✌🏻🪑餐廳係小店,坐位不多,乾淨企理又冷氣充足,坐得舒服。🥢主食🐂河內牛柳粉(HK$83)好鍾意佢成個碗都充滿切細咗嘅香葉,湯頭熱度非常足夠,迅速影完相,第一件事係品嚐湯底嘅味道,牛味濃郁唔會過咸,加咗付上嘅青檸汁同辣椒之後更惹味,牛柳絲浸過熱湯熟度剛好鮮嫩可口,河粉係專程由越南河內運來香港,滑溜之餘又有少少彈牙,加上油條係河內正宗食法,吸收咗湯汁令成個河粉更加香口。🐖碳燒豬肉伴越南檬粉(HK$83)上菜時老闆細心介紹食法係類似日本嘅沾麵,而且檬粉已經細心分成一口份量,豬肉、肉丸係即叫即燒,將香葉搣細放入混合咗肉汁帶甜味嘅魚露湯底,酸酸甜甜好開胃,每一口都充滿滋味🤤另外仲叫咗兩個前菜,不過主食上咗先🤣🦐鮮蝦米紙卷(HK$63)材料新鮮,正常水準🥗🐔河內芽車快(HK$70)非常爽口,酸甜開胃充滿芝麻香,份量頗多幾抵食😆

🪑餐廳係小店,坐位不多,乾淨企理又冷氣充足,坐得舒服。

🥢主食
🐂河內牛柳粉(HK$83)

河內牛柳粉

🐖碳燒豬肉伴越南檬粉(HK$83)
碳燒豬肉伴越南檬粉

另外仲叫咗兩個前菜,不過主食上咗先🤣

🦐鮮蝦米紙卷(HK$63)
材料新鮮,正常水準
鮮蝦米紙卷

🥗🐔河內芽車快(HK$70)
非常爽口,酸甜開胃充滿芝麻香,份量頗多幾抵食😆
河內牙車快

2022-09-09
2022-09-07 2585 瀏覽
呢間油麻地越南菜聽講日日都排長龍,難得平日放假所以喺開門前十五分鐘嚟排隊,十二點一開舖就有得入座。餐牌上選擇唔算多,主食加埋小食只有13款。因為唔太肚餓,所以只係叫兩碗粉都夠,下次再嚟試埋啲小食。第一次嚟當然要食招牌牛柳粉,招牌牛柳牛丸河表面放滿香草同青蔥,比想像中大碗,而且出晒煙熱辣辣。配菜除咗平時食pho一定有嘅青檸同辣椒粒,仲有油炸鬼,好特別!牛骨湯底清澈透明一啲都唔油膩,味道甘醇,明顯走清淡路線。河粉爽滑吸收晒湯底同香草香味牛柳肉質鮮嫩肉味濃郁,牛丸咬開有肉汁油炸鬼吸湯力強,一浸落湯就吸晒牛骨湯嘅鮮甜味。越發另一個招牌菜就係有奧巴馬撈檬之稱嘅碳燒豬肉伴檬粉。檬粉同湯係分開上,食法同日本沾麵類似,將一口檬粉放入湯汁,然後一啖食晒。第一次食呢種檬粉感覺有趣。將九層塔、薄荷同芫茜撕碎放入湯汁,香草香氣同酸甜湯汁非常配搭湯汁味道酸酸甜甜非常開胃,碳燒豬肉碳燒味濃郁,仲有一件豬肉丸,同樣都係碳燒味濃,好好味熱情果梳打用上越南直送嘅熱情果,味道酸甜好清新唔會太甜,好啱夏天飲整體嚟講食物質素高,食咗兩款粉都好滿意。食得出小店用料新鮮而且對出品有要求,難怪一直都咁高人氣經常要等位。下次一定會再
招牌牛柳牛丸粉
牛柳肉質鮮嫩肉味濃郁,牛丸咬開有肉汁
油炸鬼吸湯力強,一浸落湯就吸晒牛骨湯嘅鮮甜味。

越南熱情果梳打

整體嚟講食物質素高,食咗兩款粉都好滿意。食得出小店用料新鮮而且對出品有要求,難怪一直都咁高人氣經常要等位。下次一定會再嚟幫襯,試下其他小食!
越南熱情果梳打
2022-09-02 204 瀏覽
💚𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠: 𝟖/𝟏𝟎•招牌牛柳牛丸湯粉湯底好清亦好重牛香味👍🏻😆牛柳非常嫩 完全唔柴🥩牛丸有牛筋入口爆汁 但係剩係得兩粒(🥲)•香露牛柳撈檬夏天咁熱食撈夢真係好正 牛柳好香炭燒味🔥撈檬個汁有啲酸蘿蔔令到成個口感好好🤤•鮮蝦米紙卷好好食!!٩(ˊᗜˋ)وins: @anjibelly
💚𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠: 𝟖/𝟏𝟎

•招牌牛柳牛丸湯粉
湯底好清亦好重牛香味👍🏻😆
牛柳非常嫩 完全唔柴🥩
牛丸有牛筋入口爆汁 但係剩係得兩粒(🥲)

•香露牛柳撈檬
夏天咁熱食撈夢真係好正 牛柳好香炭燒味🔥