2022-12-16 211 瀏覽
早前同事跟我大力推薦位於旺角的越發,大讚它的牛柳牛丸粉十分好吃( ✧Д✧)!! 碰巧某個星期三要去好景拎包,就順便試下喇🤭大約晚上七點幾去到,幸好人龍不長,大約等半個鐘就有位喇~ෆ/🍜招牌牛柳牛丸粉 $99先試一口湯,果然名不虛傳‼️湯底以牛骨熬製,牛味濃郁香甜,還有一陣獨特的香草芳香,大大提昇其層次( • ̀ω•́ )✧牛柳鮮甜、肉質軟嫩又低脂;牛丸肉汁滿滿,好似食緊和牛牛丸咁濃郁😋配爽滑的薄身幼河粉,吸哂啲湯汁,開胃又美味⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾ 隨麵附送油炸鬼、青檸和辣椒,可自行再調味,但我已經覺得好好食喇🥹好味到讓我忍不住喝了好多湯,幸好也未算太口渴!聽聞假日限定的蟹膏湯檬也非常出色,一定會再訪試試看🫶🏻誠意推介♡⸝⸝
🍜招牌牛柳牛丸粉 $99
2022-12-05 3927 瀏覽
🥰 話說 “長介母后” 識飲識食, 繼 “留家廚房” 同埋 “后園” 之後, 強烈推介小店 “越發”, 又話要大排長龍, 隨時要等30-40分鐘! 🤗 今日專程請假嚟見識下! 中午12點開門, 大概 11:40am 開始有人龍. 餐廳設多張2-4人方枱, 少量自修室枱. 地方乾淨整潔, 服務Ok. 🥢 點咗 “招牌牛柳牛丸粉”, 同埋 “招牌越南脆春卷”, 整體表現出色.🐂 招牌牛柳牛丸粉. 先飲湯, 一個字: 冇驚喜, 但又成碗湯飲晒喎. 牛肉有咬口, 不俗. 牛丸兩粒, 開邊扮四粒, 彈牙, 高質. 呢碗牛河非常有內涵. 🥟 配角: 油炸鬼. 啱啱炸起, 又係出色, 浸湯食一流.🫔 招牌越南脆春卷. 熱辣辣, 春卷皮脆似玻璃, 肉菜份量比例啱啱好, 絕配生菜, 神級之作!🤗 攻略: “長介老豆” 話午市比晚市好食. 建議平日中午11:30am 嚟, 排隊半小時, 等12點開門. 舖面細小, 坐唔耐, 又要排長龍, 唔啱朋友飯聚, 反而適合 1-2 人 “吃貨” 為食而嚟, “越發” 絕對交到功課, 值得推介.

招牌牛柳牛丸粉
🥟 配角: 油炸鬼. 啱啱炸起, 又係出色, 浸湯食一流.
油炸鬼
招牌越南春卷
招牌越南春卷
2022-11-29 292 瀏覽
 小店十二點開,位置不多,唸住一點去到第一輪客應該食完可以唔洗排咁耐,前面有5個客都等左40分鐘先成功入座。招牌牛柳牛丸粉等左十分鐘就到,羅勒香葉等已經整碎,香氣更出並融入河粉。牛骨湯好清澈,入口唔渴。牛柳非常新鮮,係熱湯裡慢慢燙熟,肉質尤其嫩滑有牛味!牛丸juicy彈牙,河粉比較挺身煙韌,仲跟埋油炸鬼,相當唔錯!再嚟杯越南滴漏咖啡,等咖啡慢慢滴漏到練奶底再攪勻,好有越南嘅感覺~小店強調用餐experience,並冇設下用餐時限,不過店外都張貼溫馨提示,希望顧客食完就唔好掛住玩電話以讓排隊嘅客人都可以享用,不過真係控制唔到,如果想試、唔趕時間又唔介意排隊嘅可以一戰~ Menu-

Menu-
2022-11-25
40 分鐘 (堂食)
2022-11-10 282 瀏覽
越發地道河內料理地址: 旺角砵蘭街99號地舖呢間越南菜我足足排咗一個鐘頭先可以入到去食,我哋由6:00開始排,要去到7點第二round先入到去,我食完覺得係相當之值得。如果唔想排隊就要早啲嚟。招牌牛柳牛丸粉 $99湯粉表面放滿越南嘅香草同好多蔥,出到嚟熱辣辣,大家可以先食咗佢油炸鬼先跟住先再食佢嘅湯河,喺度提一提大家如果唔想食生牛肉嘅話要同店員講。牛骨湯底相當重牛肉味,一啲都唔油膩。河粉吸收晒湯底同埋越南香草嘅味道。牛柳食落好嫩味道好濃郁。重點係佢個牛丸,我可以講佢喺香港越南河粉裏面最好食嘅牛丸,完全吸收晒牛骨湯嘅鮮甜味。越發牛油雞翼 $78呢個雞翼一定要試,雞翼上面鋪滿炸蒜,再配合埋本身雞翼沾上嘅糖漿,兩樣加埋可以令到蒜頭食落唔苦而有甜甜香味。喺度都要提提大家雞翼要最尾先食,因為佢新鮮上係非常之熱。越南熱情果冰茶 $29熱情果係越南新鮮直送,味道清甜。但係如果女仔減緊肥,杯茶大家可以叫走甜,因為本身偏甜。越南柑桔梳打 $29呢杯嘢飲飲落口非常之清新,梳打氣泡飽滿。飲呢杯嘢再食牛油雞翼可以將雞翼嘅油膩感完全洗走,仲要可以唔使驚有蒜頭味口氣。 我推薦大家如果唔飲咖啡嘅話可以飲呢杯。
越發地道河內料理
地址: 旺角砵蘭街99號地舖

招牌牛柳牛丸粉 $99

越發牛油雞翼 $78

越南熱情果冰茶 $29

越南柑桔梳打 $29
60 分鐘 (堂食)
  • 招牌牛柳牛丸粉⁣
越發越南菜聞名不如見面,天天氣涼涼地,今日放工7:40去排隊,已經被告知係最後一台客人啦,入座時間為9:15。越南熱情果梳打($29): 自己個人口味,本身都好鍾意熱情果,所以見到有佢嘅嘢都會嗌。口味正常,真係如其名咁樣熱情果+梳打水。自己覺得冇其他人吹捧得要必飲。招牌牛柳牛丸粉($99): 去過越南嘅都知道,其實如果以呢個價錢係當地已經食到幾碗,不過喺香港質素都真係有啲參差嘅。佢嘅牛丸咬落去有肉汁流岀幾好味,本身肉質都會較實。牛柳係手切牛柳,睇得出係新鮮嘅,湯都夠熱,兩三下已經由血紅色變到粉紅色。 湯底亦都鮮甜,而且飲完唔會覺得喉嚨好乾好想飲水。香露牛柳撈檬($88): 自己就覺得正正常常,牛柳嘅調味冇乜話好特別,有驚喜嘅係香露應該係自己調製嘅,起碼唔係喺出邊平常見到一咋俾你任倒嗰啲。入邊仲加咗酸蘿蔔,係開胃之選。越發牛油雞翼($78): 自己私心推介係呢一個! !本身以為係平時人地用牛油煎雞翼,但係上菜聞到香蜜味,雞翼上面有一粒粒以為係花生碎,點知原來係脆乾蒜,中正哂我嘅最愛。一啖咬落去會食到蜜糖,乾蒜同埋雞翼,呢個組合喺出邊好似印象中冇乜食過。而且蜜糖同埋蒜落得好多,喺碟上面仲

越發牛油雞翼($78): 自己私心推介係呢一個! !本身以為係平時人地用牛油煎雞翼,但係上菜聞到香蜜味,雞翼上面有一粒粒以為係花生碎,點知原來係脆乾蒜,中正哂我嘅最愛。一啖咬落去會食到蜜糖,乾蒜同埋雞翼,呢個組合喺出邊好似印象中冇乜食過。而且蜜糖同埋蒜落得好多,喺碟上面仲有一嚿嚿掛唔到上雞翼身嘅,識落係好痴人,但係好過癮。如果鍾意呢個組合嘅一定要試!

總結:搵日如果真係有時間嘅又唔使排多過30分鐘嘅話,我諗我會為咗呢個雞翼再黎嘅。
🍪【#旺角】越發地道河內料理 Pho Viet Authentic Hanoi Cuisine💥河內料理人龍店 香氣撲鼻越南河💥.🍪閒日🌝夜晚八點仲要排五張枱!?原來係炮製正宗🇻🇳河內料理嘅越發,食物味道好啱我口味😋,以後去旺角又多個飯堂🥳!~~~~~🐮 招牌牛柳牛丸河 Pho Bo Vien $99 (4.5/5) 好耐冇食越南河,因為以前食過勁腥嘅🧅生洋蔥😖!今次終於食返靚湯底🥰,以牛骨同洋蔥熬製,味道天然清甜👍🏻,飲咗好多都冇口渇。河粉上碟時保留適當硬度,等我可以慢慢食唔怕佢變淋。啖啖河粉都配上大量🌿香草食,好正😆!🥩牛肉片勁軟熟,🐄黑椒牛丸係勁濃味😍,不過黑椒搞到咳🤣。食到一半再加青檸汁食,湯底更清新。另有油炸鬼同🌶️辣椒。.🐷 碳燒豬肉伴越南檬粉 Bun Cha Hanoi $83 (4.5/5) 聽到好多食客叫呢個奧巴馬粉😳,事源前🇺🇸美國總統奧巴馬到訪越南就係食佢😆!同平時嘅撈檬唔同,呢款同沾麵食法一樣🤩。首先根據個人喜好,揻香葉落湯調味,撕得愈碎味道會更濃郁☺️。濛粉已經切成一口份量。豬肉放咗喺湯入面,炭燒豬肉片燒得好香口,超鍾意豬肉丸好入味❤️!.🍹越南熱情果冰茶 $28
💥河內料理人龍店 香氣撲鼻越南河💥

~~~~~

🍹越南熱情果冰茶 $28 (4/5)

熱情果份量充足又唔會蓋過茶味,食食下有個客人專程入嚟😮,買杯熱情果梳打外賣,下次要試下😛!
~~~~~
🍪雖然座比較迫,但餐廳好貼心準備櫈俾人放袋。牆上亦掛滿畫作裝飾。店長好親切又同我地傾計😚!仲有差啲講漏,餐廳嘅水落咗斑蘭葉,幾鍾意飲!
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$105 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 越發地道河內料理 Pho Viet Authentic Hanoi Cuisine
@Phoviet_
2022-11-01
20 分鐘 (堂食)
2022-11-01 199 瀏覽
放假打算落旺角油麻地一帶搵好嘢食,咁啱前晚睇咗YT片介紹越南河粉,就走去試吓越發. 原本已經有排隊心理準備,但由於餐廳座位唔算多,最後我排咗成一個半鐘先食到。我order咗牛柳牛丸河 HKD99湯頭行清淡為主, 牛柳碎上,要靠熟湯淋熟. 最令我欣賞係牛丸同個主角河粉. 牛丸好彈牙,一啖咬落去有汁嗶出嚟. 正!河粉唔係一餅,又唔碎,口感一流~隨餐有個伴菜,係油炸鬼,浸湯嚟食,唔錯。整體滿意,但下次如果仲要排1.5個鐘我未必等.

我order咗牛柳牛丸河 HKD99

河粉唔係一餅,又唔碎,口感一流~
隨餐有個伴菜,係油炸鬼,浸湯嚟食,唔錯。

整體滿意,但下次如果仲要排1.5個鐘我未必等.

2022-10-30
90 分鐘 (堂食)
2022-10-31 1631 瀏覽
上網見到話係九龍區最好食既越南粉, 都係睇左網上既介紹慕名而來一開店好快就滿坐, 然後就排左一粒鐘先入到去坐飲野係唔包套餐, 所有野都係單點, 雞翼春卷個人覺得都幾貴最後淨係叫左兩碗粉仔😆餐廳細細但數落都有9-10張枱排隊果時眼見上餐都有DD慢可能因為咁所以引起排隊熱潮一入到去就快快手叫左人氣既牛柳牛丸粉$99 & 牛柳粉 $83我叫果碗特別request左職員要全熟黎到既色水其實同平時既越車粉差不多湯頭睇落都清但入口味道都香牛味, 但未至於十分突出味道個人認為個湯係ok的👌🏻, 牛柳都ok的牛丸比牛柳好吃比平時食開既彈牙而老公果碗就係牛柳粉, 色水當然同我果碗差得遠啦因為有生牛柳關係, 湯頭個色水都比我果碗深不過食落其實都係同我果碗差不多, 唔會話好有驚喜整體而言就係一碗普通越南粉🤭野飲正常ok的不過就完全唔知點解自己要排隊🙈🙈🙈有少少失望正所謂冇比較冇傷害, 食過更好食湯底更香更濃嘅比較下就覺得呢碗越南粉普通得很, 應該唔會再食了🙈
一開店好快就滿坐, 然後就排左一粒鐘先入到去坐
飲野係唔包套餐, 所有野都係單點, 雞翼春卷個人覺得都幾貴
最後淨係叫左兩碗粉仔😆

餐廳細細但數落都有9-10張枱
排隊果時眼見上餐都有DD慢
可能因為咁所以引起排隊熱潮
我叫果碗特別request左職員要全熟
黎到既色水其實同平時既越車粉差不多
湯頭睇落都清但入口味道都香牛味, 但未至於十分突出
味道個人認為個湯係ok的👌🏻, 牛柳都ok的
牛丸比牛柳好吃比平時食開既彈牙
而老公果碗就係牛柳粉, 色水當然同我果碗差得遠啦
因為有生牛柳關係, 湯頭個色水都比我果碗深
不過食落其實都係同我果碗差不多, 唔會話好有驚喜
整體而言就係一碗普通越南粉🤭
野飲正常ok的
不過就完全唔知點解自己要排隊🙈🙈🙈
有少少失望

正所謂冇比較冇傷害, 食過更好食湯底更香更濃嘅
比較下就覺得呢碗越南粉普通得很, 應該唔會再食了🙈
2022-10-13
60 分鐘 (堂食)
2022-10-29 200 瀏覽
呢間越南菜🇻🇳想食咗好耐~~之前都聽啲friend話好食~~終於搵日放假去試12點開門,12點就去排隊!都等左50分鐘唔緊要~~~因為真係好好味~~~真係好越南feel!!!下次等冇咁多人再去食下
呢間越南菜🇻🇳想食咗好耐~~
之前都聽啲friend話好食~~
終於搵日放假去試

12點開門,12點就去排隊!
都等左50分鐘

唔緊要~~~因為真係好好味~~~
真係好越南feel!!!
下次等冇咁多人再去食下
2022-10-25 288 瀏覽
上一次來堂食大概已經是兩年前了😌不竟不是每個朋友都不介意排隊等食😉今次專門帶一個朋友來試,還好他沒有等到發脾氣🤭我很開心小店還是一樣,桌子不多,所以等位時間也可能比較長一點。不過能在香港食到這樣水準的生牛河,也算值得一如以往,湯底鮮甜,唔似連鎖店飲幾啖就口渴😃牛肉鮮嫩,食到尾都唔會靭👍牛丸依舊Juicy😊蒜香牛油雞翼依然係我的最愛😍呢到個牛油雞翼特別在加咗蜜糖,配埋香脆嘅蒜片,食落雖然會黐牙,但相當惹味😋雞翼又唔會炸得太乾憎憎😃老闆話近年衝著來食牛河嘅客人不少,導致餐廳原本有些美食都停售了。粉卷和飯都暫停供應,畢竟點的客人不多,也不能浪費食材…美加回來的朋友常投訴香港的越南河粉難吃😂很高興這次帶來的朋友吃過很滿意☺️不然我應該會被埋怨排隊等一個小時了😂🤣

一如以往,湯底鮮甜,唔似連鎖店飲幾啖就口渴😃
牛肉鮮嫩,食到尾都唔會靭👍牛丸依舊Juicy😊

美加回來的朋友常投訴香港的越南河粉難吃😂

河內牛柳粉
越發牛油雞翼
2022-10-21
75 分鐘 (堂食)
河內牛柳粉
越發牛油雞翼
2022-10-16 464 瀏覽
最近成日聽人講呢間嘅人氣小店,趁假期即刻去試試!當日排隊大約20分鐘左右,鋪內應該只有十多個座位,所以往往都要排隊先至入到去。我點咗個招牌牛柳牛丸粉🍜配上油炸鬼,湯底好濃郁;再點多一個越式春卷,香脆熱辣辣,味道都唔錯。值得一試的一間越南餐廳

越式春卷
2022-10-15
20 分鐘 (堂食)
越式春卷
  • 越南脆春卷
招牌牛柳牛丸粉$99好味指數:10/10牛柳🥩嫩滑,生熟度啱啱好,牛丸彈牙有😬咬口,重點係啲湯,鋪頭用牛骨湯🍖嚟淆製,每一啖都充滿濃濃嘅牛🐮味,配上清甜嘅蘿蔔,彈口嘅金邊粉,難怪每一日都排曬長龍。招牌越南脆春卷$68好味指數:10/10好有驚喜嘅春卷,咬落去滿滿嘅餡料,充滿粉絲仲有芋頭嘅味道,佢嘅春卷皮好特別,唔同平時嗰啲春卷皮🫓,味道似細個食嗰隻華園和風燒腸嘅皮咁趣卜卜,口感層次滿分💯。鮮蝦米紙卷$60好味指數:9/10煙韌嘅米紙卷包住大大隻蝦🦐,配以生菜甘筍絲米線,點埋自家調製過嘅甜魚露,就算飽都要食多兩舊😆。越南熱情果冰茶$28好味指數:9/10熱情果🍹本身係酸酸地,食飯飲更加開胃,入邊仲有好多熱情果肉碎同籽,好有咬口,夏天飲非常解渴,又唔會太甜。🫶🏽
好味指數:10/10

招牌越南脆春卷
好味指數:10/10

鮮蝦米紙卷
好味指數:9/10

越南熱情果冰茶
好味指數:9/10

2022-10-07 362 瀏覽
店舖細小,座位有限,要預時間排隊。招牌牛柳牛丸粉,每一口牛骨湯都會讓你感動和吃出店家的用心,牛丸味濃有肉汁,最後不剩一口湯。碳燒豬肉越南檬粉,有趣味濃好食越式春卷,炸得非常好,香脆乾身鮮蝦米紙卷,新鮮清爽牛油雞翼,牛油香濃,外脆內嫩整體是一間讓人回味的一間小店,店家的用心是你會食得出,也甘願在門外排隊。未離開已會想下次再來的日期,更會想試下其他的菜式。更重點讓人感動的是,老闆的笑臉和輕鬆自在地與客人一句兩句輕鬆的互動,在香港已是久違的人情味。
店舖細小,座位有限,要預時間排隊。

碳燒豬肉越南檬粉,有趣味濃好食
越式春卷,炸得非常好,香脆乾身
鮮蝦米紙卷,新鮮清爽
牛油雞翼,牛油香濃,外脆內嫩

• 碳燒豬肉伴越南檬粉
  • 鮮蝦米紙卷
  • 越南脆春卷
  • 牛油雞翼
2022-10-06 327 瀏覽
又一米紙人氣推薦,老闆想保持最佳既飲食體驗,所以唔會有入座時間限制。大部分人都自覺快手品嘗,唔會霸住個位太耐,但奈何店舖太細,星期六lunch peak hour嚟到,都排咗接近一個鐘先入到去食🥲.超推薦招牌牛柳牛丸粉,樣樣都係精華!湯底鮮味清甜,完全沒有油膩感。配合juicy牛柳,彈牙牛丸,而且牛味超濃,每一啖都有一百隻牛係口入面🐄.絕對值得排隊一試!***⭐️河內牛柳粉
⭐️招牌牛柳牛丸粉
⭐️鮮蝦米紙卷***💰預算: 人均約HK$100
絕對值得排隊一試!
***
⭐️河內牛柳粉
⭐️招牌牛柳牛丸粉
⭐️鮮蝦米紙卷
***
💰預算: 人均約HK$100
2022-10-05 376 瀏覽
🥢長期都要排隊的越式料理餐廳 🇻🇳👫👩🏿‍🤝‍👩🏼🥢有Bun Cha「奧巴馬粉」!😆😆😆😆🥢感覺蠻多忠實客人:0 跟老闆關係都蠻好的!🧡🔎炭燒豬肉 拌越南檬粉 $83魚露味很重,魚露在這碗醬汁的比例應該蠻高的,而且沒想像中酸跟開胃。吃不了酸的人是可以接受這口味的~ 肉和料的份量蠻少的..以飽足感並與其他越式餐廳來評斷的話,CP是蠻低的XD 一種沾麵的概念🍜🔎招牌牛肉牛丸粉 $99湯底蠻清、不會太鹹!😚
🥢長期都要排隊的越式料理餐廳 🇻🇳👫👩🏿‍🤝‍👩🏼
🥢有Bun Cha「奧巴馬粉」!😆😆😆😆
🥢感覺蠻多忠實客人:0 跟老闆關係都蠻好的!🧡

🔎炭燒豬肉 拌越南檬粉 $83

🔎招牌牛肉牛丸粉 $99
湯底蠻清、不會太鹹!😚