原本離開砵蘭街諗住食間茶餐廳,行過見到呢間越南餐廳,寫住「地道」兩個字,再加埋一條一行10人嘅隊伍,心諗橫掂朋友都未嚟,即管排下試吓呢一間。😎唔知係咪心態上等咗半個鐘先入得去,所以覺得每樣嘢都好好食😆先飲一啖越南凍咖啡,越南咖啡出名甜,但係正正喚醒左我星期六朝早嘅睡意。😙牛肉湯河亦都好有水準,牛肉剛剛好熟透,牛丸但我夠晒牛味,整個份量都算適中,基本上食完都飽肚。好得意嘅係呢碗牛河,配合咗幾個迷你嘅油炸鬼,應該係用嚟浸落湯食,油炸鬼新鮮炸起,味道可口。有機會一定會再食過!👍🏻👍🏻👍🏻

2023-08-25 269 瀏覽
旺角超水準Pho小店🍜🇻🇳位於朗豪坊附近嘅小店 裏面大概得十幾個位 所以長期都有人喺出面排隊 今次小妹都等咗大概20分鐘先入到去🤓餐牌種類唔算多同埋午餐時段無豬肉 所以想食就要夜晚過嚟啦😉🍴 招牌牛柳牛丸粉 $100首先湯底明顯試得出牛骨甜味 比起香港普遍Pho落多好多金不換 整體味道非常平衡 而牛柳腍滑 雖然牛味不及牛腩等部位 但係配埋湯底就啱啱好配料有平時常見嘅青檸同埋辣椒 另外仲有油炸鬼 加埋入去令個湯底更加有層次 建議試一試原味再加 而油炸鬼就浸湯食 之前無試過咁配搭 比想像中好食😋😋🍴 香露牛柳撈檬 $90烤牛柳配魚露味好夾撈檬 尤其夏日炎炎真係做到消暑嘅效果 最特別係加咗菠蘿 菠蘿嘅酸甜令撈檬更有層次雖然同湯粉一樣牛柳都係切得比較碎 但係配撈檬食落就比較夾🍴 鮮蝦米紙卷 $65裏面包有芒果 比平時食到嘅米紙卷更甜 如果接受到比較特別嘅配合就絕對推介🥤 青檸梳打 $30🥤 越南柑桔梳打 $30都係用新鮮生果做 但係價錢稍貴 如果再揀會試只係貴少少嘅咖啡整體黎講都非常好食😋尤其係牛肉湯底 唯一缺點係小妹本身比較習慣牛肉切片上 唔習慣越發較碎嘅牛肉口感😗另外必定要提樓面服務非常好
旺角超水準Pho小店🍜🇻🇳

雖然同湯粉一樣牛柳都係切得比較碎 但係配撈檬食落就比較夾

🍴 鮮蝦米紙卷 $65

🥤 青檸梳打 $30
🥤 越南柑桔梳打 $30

另外必定要提樓面服務非常好 每次都有細心介紹食物用食法 比起食物 越發嘅服務更吸引客人再訪🥰

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌗🌑
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌑🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

💰
人均 $100-150

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍 越發地道河內料理

#eatgoodwestsin_noodles
#eatgoodwestsin_kowloon

FOLLOW IG @eatgoodwest.sin
2023-08-13 336 瀏覽
次次經過都好多人排隊,今次落住微微雨,見無乜人排隊即刻入去試下!兩個人叫左兩個粉面,加野飲!餐廳環境雖然唔係好大,但係都乾淨衛生,坐得舒服嘅!味道唔錯,有蕃茄味,份量亦都足夠。油炸鬼配落個湯度亦都好夾。不過略嫌食完之後,有啲咸,要大量飲水。但係計返價錢嚟講,都唔算太貴。但係如果平時要排好耐隊嘅,就真係要認真諗諗啦!
兩個人叫左兩個粉面,加野飲!
餐廳環境雖然唔係好大,但係都乾淨衛生,坐得舒服嘅!

味道唔錯,有蕃茄味,份量亦都足夠。

油炸鬼配落個湯度亦都好夾。

不過略嫌食完之後,有啲咸,要大量飲水。
2023-08-10 237 瀏覽
之前已經聽過呢間嘢好出名,所以特登同朋友放工去食,冇諗過6點幾去食都仲要排隊同埋要等齊人先至可以入去食。招牌牛柳牛丸粉一場嚟到特登食咗佢最出名嗰個牛丸粉,雖然價錢睇落好貴,但係個牛肉湯真係親自熬製,飲落去個湯好清爽🥩不過份量唔算好多好快就食完,如果再加配菜其他小食食嘅話應該會更加飽肚。舖頭入面得十幾個位,所以真係要搵好時間去食如果唔係應該要排好耐隊先食到🤨 好彩我哋係排晚市第一輪先至唔使等位,如果係晚市再晏啲嘅話可能真係要等一陣先食到🤣

招牌牛柳牛丸粉

餐廳只有幾張枱 長期大排長龍!Idio當日星期日1點幾 等咗半個鐘先入到不過店員有出嚟派濕紙巾降溫 幾貼心🥰坐低之後店員會俾一杯有香茅味嘅暖水~-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥河內牛柳河河粉好大碗 而且熱到出煙生牛肉好易淥熟 但唔會嚡😋配半個青檸 紅辣椒 同油炸鬼夠地道夠正宗🥰❤️‍🔥鹹檸檬梳打有1粒切半嘅鹹檸檬 未篤都已經有鹹檸味!😋夏天飲清爽得嚟幾解渴~本身想試越式三文治 但已經賣晒 下次要早啲去試😢
餐廳只有幾張枱 長期大排長龍!
Idio當日星期日1點幾 等咗半個鐘先入到
不過店員有出嚟派濕紙巾降溫 幾貼心🥰
坐低之後店員會俾一杯有香茅味嘅暖水~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥河內牛柳河
河粉好大碗 而且熱到出煙
生牛肉好易淥熟 但唔會嚡😋
配半個青檸 紅辣椒 同油炸鬼
夠地道夠正宗🥰

❤️‍🔥鹹檸檬梳打
有1粒切半嘅鹹檸檬 未篤都已經有鹹檸味!😋
夏天飲清爽得嚟幾解渴~

本身想試越式三文治 但已經賣晒 下次要早啲去試😢
2023-08-06
2023-08-03 228 瀏覽
蕃茄🍅撈檬湯底咸 又冇蕃茄🍅味 雖然有一舊蕃茄🍅但可惜融入唔到個湯底到從而吊起個味 而嗰啲蝦球又有一陣好假的化學味 好難食🤢至於牙車快 雖然味道吾錯 可惜某啲菜又黃又老 唔明點解咁好生意 仲可以擺到啲菜咁上比個客 系咪覺得攪碎左 個客睇唔到會直接食?就算系咁 比70蚊食個沙律🥗 系咪可以比返少少素質?晏晝排左好耐隊 估唔到比啲咁的質素客人食 價錢又唔係平🙃男朋友話齋過隔離食村爺爺👴好過。。。仲有吾系好明點解要一半用外賣餐盒 一半用堂食餐具🥄 成件事好奇怪🤔️ 建議商家都係用返堂食餐盒環保啲啦!♻️
晏晝排左好耐隊 估唔到比啲咁的質素客人食 價錢又唔係平🙃
男朋友話齋過隔離食村爺爺👴好過。。。
蕃茄蟹檬
芽車快
2023-06-29 458 瀏覽
香港既越南河粉餐廳都較港式口味,如果要食到local d 真係要慢慢搵, 而呢間都算真係可以細嚐到越南菜精緻之處, 係連美國前總統奧巴馬都讚不絕口叫左個法式三文治, 即叫即整, 要有D耐性, 外脆內軟, 都有幾多唔同既配料spring roll 一樣都係外脆內軟, 但一D都唔油, 最好味係碗湯粉, 湯底清甜, 有牛骨味道, 真係有Vitenam 街邊既感覺!

叫左個法式三文治, 即叫即整, 要有D耐性,
外脆內軟, 都有幾多唔同既配料

spring roll 一樣都係外脆內軟, 但一D都唔油,

2023-06-17 3035 瀏覽
這間位於油麻地砵蘭街的「越發地道河內料理」,店舖小小的,只得十來個座位,但我每次經過,都總是見到店外排了長長的人龍,所以雖然知道這是間人氣小店,而且食客評價幾乎是一面倒的好,但因為越南菜一向不算是我的心頭愛,所以總是沒有下定決心前往幫襯。這一晚,忽然想吃越南菜,便約定太太,在它晚市開門營業之前,由我先行早點去排隊,到這小店開門之後,她才與我會合,一起去試試這間聞名已久,口碑極好的越南餐館,看看是否真的那麼好吃。這小店晚市是在6時15分開門營業的,我這晚早了15分鐘到來,在我前面其實已有十多人比我先行一步正在排隊,幸好這天我倆有運,竟然是第一輪最後兩個座位的得主,所以店一開門,便可入內一嚐聞名已久的越南河內料理。不過做第一輪客人也有點不好,因為所有客人都是同一時間入內點菜的,所以這小店的小小的廚房要一下子做那麼多的菜式,實在有點難度,所以我倆這晚點的招牌菜,都是分三輪上桌,最後一輪都等了好一段時間呢!「招牌牛柳牛丸粉」($100)最先送上,這招牌出品是太太的選擇,端上來的時候,牛柳仍是生的,色澤鮮明紅潤,稍灼一會,肉味和肉質都不錯的牛柳便可享用。兩粒肉味濃郁多汁的牛丸早已切成兩半,與牛柳
招牌牛柳牛丸粉」($100)最先送上,這招牌出品是太太的選擇,端上來的時候,牛柳仍是生的,色澤鮮明紅潤,稍灼一會,肉味和肉質都不錯的牛柳便可享用。兩粒肉味濃郁多汁的牛丸早已切成兩半,與牛柳肉同樣高質。牛柳與牛丸以外,這河粉還下了不少香蔥,成了牛柳的最佳陪襯。可算是這河粉的靈魂所在的牛肉湯,湯甜而清,也是水準之作,怪不得可以成為招牌菜。
老婆仔的「招牌牛柳牛丸粉」已經差不多吃完,我的「炭燒豬肉配越南檬粉」($90)才來到。這又稱「奧巴馬粉」,只在晚市供應的檬粉,據說是前美國總統奧巴馬昔日被越南招待時吃過的菜式。我雖不喜歡奧巴馬,覺得這沒有遠見,不夠強硬的美國總統比另外兩位前任與現任美國總統特朗普和拜登有所不如,但卻喜歡這「奧巴馬粉」。
餐廳老闆在客人享用這檬粉之前,會對第一次吃這檬粉的客人介紹怎樣吃它。原來這檬粉的食法就好像吃日本沾麵一樣,吃前先把另碟奉上的香草捏碎,然後放進已有炭燒豬肉、其他配料和一豬肉丸在裡面的魚露甜酸汁中,把香草混進湯裡後,客人便可把早已分成為十來份,一團團的白雪雪檬粉好像吃日本沾麵一樣放進酸酸甜甜的魚露湯汁裡享用,開胃極了。
姍姍來遲的「招牌越南脆春卷」($70)雖然是最遲上桌的,但確是值得等待。一客三條的春卷,剛剛炸起,金黃耀眼,熱得燙口,把藏有豐富餡料的脆炸春卷,加上香葉,用生菜包裹著,蘸以帶甜味的魚露吃,無論味道和口感都有一流水準,這春卷能成為招牌菜,幾乎每檯都點,確實實至名歸。
這天我喝的是走甜版的「越南熱情果梳打」($30),梳打內有不少熱情果籽載浮載沉,味道清新解渴。據餐牌上介紹,這裡的熱情果和柑桔都是每星期新鮮由越南空運來港的,的確不錯。
其實不特別喜歡吃越南菜,也很少吃越南菜的我,終於也有一間很喜歡的越南菜館成為我的心水餐廳了。
  • 炭燒豬肉配越南檬粉
  • 招牌牛柳牛丸粉
2023-06-05 1900 瀏覽
早前「盧覓雪」推介過這間食店,水準果然出色,之後自己也來過好幾次;雖然最近天氣不時掛住酷熱警告,在門外排隊就像蒸籠一樣,但也抵擋不住美食的誘惑。在門外等了接近45分鐘,終於在中午關門前可以進入,本一早已想好吃什麼,但看餐牌才知,「碳燒豬肉伴越南檬粉」已改在晚市供應,咁唯有叫「燒肉丸撈檬」吧!侍應奉上的斑蘭茶,味道清甜又好味,而且據說班蘭葉有治療憂鬱症,含豐富抗氧化成分,更有消暑、清涼去火,安神鎮定及舒筋活絡的功效。招牌越南脆春卷 $70春卷外層炸到酥脆可口,咬落充滿油香味,餡料有檬粉、蔥花、肉碎、蝦米等,蘸少許魚露,以生菜及香葉包裹著同吃,多添了一份清新感,屬必點項目!燒肉丸撈檬 $80滿滿的一大碗,除了有燒肉丸及檬粉外,還有大量生菜、花生粒、紅蘿蔔絲及蒜蓉片,加入小許甜酸汁更覺滋味。越南鹹檸檬梳打 $30酸酸甜甜的口感,加上咸檸檬獨有的口味,生津解渴,化痰潤喉,尤其適合炎炎夏日享用,真是消暑佳品。雖然在門外等了很久,但吃到美味的食物,還是覺得值得等的。越發地道河內料理地址: 旺角砵蘭街99號地舖電話: 68848898

招牌越南脆春卷 $70

燒肉丸撈檬 $80

越南鹹檸檬梳打 $30

雖然在門外等了很久,但吃到美味的食物,還是覺得值得等的。

越發地道河內料理
地址: 旺角砵蘭街99號地舖
電話: 68848898
2023-06-02
  • 燒肉丸撈檬
  • 越南鹹檸檬梳打
2023-04-25 1012 瀏覽
見多人幫襯想試吓。打電話叫外賣。竟然話外賣只能選牛肉粉同牛肉牛丸粉兩款。什麼檬,紙米卷通通都無得外賣。都唔駛問飲品。真係疫情過後,即刻話之你,少一單生意都唔憂做。外賣都要我比環境評分咁古怪

外賣自取
一間位於佐敦的越南小餐館,每次黎到都好多人排隊,但絕對值得大家排隊,如果大家想食就要預留時間排隊啦! _____________ 招牌越南脆春卷 HKD70 真係好好食,佢係我食過最驚喜嘅春卷!熱辣辣非常香口,調味好,配上甜甜酸酸醬汁,真係胃口大開,喜歡食春卷嘅朋友唔好錯過! 招牌牛柳牛丸粉 HKD100 呢個又係鍾意食生牛肉湯河嘅朋友唔好錯過,湯底味香,飲完唔會想飲水,正!牛肉肉味香,食得出原材料嘅鮮,正!牛丸亦相當好食,連我唔食牛丸嘅人都會鍾意!麵底份量對女士黎講剛剛好。 _____________ 評價: 有質素越南菜 誠意之作 推介指數:❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分) _____________ 地址: 旺角砵蘭街99號地舖

_____________

招牌越南脆春卷 HKD70

招牌牛柳牛丸粉 HKD100

評價:

有質素越南菜
誠意之作

推介指數:❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分)

_____________

地址: 旺角砵蘭街99號地舖
2023-03-28 1319 瀏覽
屋企人帶我黎,話呢間好食,同埋假日排隊就唔洗指意,話等到天荒地老但係,今日平日,已經係星期二,都有條小人龍哦,最後等左20-30分鐘左右入得鋪面疑似係老闆1 man band serve客人,踢曬腳得黎唔混亂,無漏單/delayed order👍🏽叫左都幾多嘢,幾欣賞個粉,入口係滑既河粉,最愛呢種口感,生牛肉夠薄,入口「淋身」,炸蒜蓉牛油蜜糖雞翼更加唔洗講,正!!杯熱情果肉梳打係加左鮮熱情果肉👍🏽,味道係真實左啲😆,即係唔算好甜,有熱情果本身帶酸既味道,唔係話唔好飲,只不過係啱食原味道既人多啲😆😆😆

生牛肉河
🍅蟹肉扎肉(檬粉-好似係)
炸越南春卷
炸蒜蓉蜜糖雞翼
生牛肉河
🍅蟹肉扎肉(檬粉-好似係)
炸越南春卷
炸蒜蓉蜜糖雞翼
  • 越發牛油雞翼
  • 香茅紮肉雞絲撈檬
  • 越南熱情果梳打
2023-03-19 571 瀏覽
only a delicious bowl of pho, no biggie🤩just simple as; short, snappy and nomlicious - also represents how long it took me to slurp all of this up🥢. The irony is, it probs took me more time to queue, it’s defo one of those places where the queue actually makes a lot of sense, and I’d happily do it again 👀really found this place super authentic and true to northern styled viet, kinda teleported to Hanoi for a quickie 🇻🇳 just everything about how simple yet flavoursome the broth is, to the freshne

really found this place super authentic and true to northern styled viet, kinda teleported to Hanoi for a quickie 🇻🇳 just everything about how simple yet flavoursome the broth is, to the freshness of the beef; honestly happiness in a bowl *chefs kiss* and whole lot of coriander 🌿

pls take me back 🥹

Pho  bo  vien
Bun  ga  nuong
2023-03-15
Pho  bo  vien
2023-03-15 733 瀏覽
去過幾次, 唔係太多人排就係賣哂截龍, 今次專程食晚市頭輪, 但都係食唔到蕃茄蟹檬 😥招牌牛柳牛丸粉 - 湯頭的確很清甜但濃郁牛骨味, 加埋青檸同辣椒絲味道更有層次變化, 不過牛柳同河粉份量都偏少, 牛丸都係一開二, 女生食量都未必滿足越發牛油雞翼 - 雞翼蘸滿蜜糖再炸焗, 然後加上炸蒜粒, 香口juicy而且出面食唔到呢個味招牌越南脆春卷 - 跟埋生菜同薄荷葉可以包住食, 香脆外皮包住粉絲肉鬆, 加埋甜酸汁好醒神正宗越南滴漏咖啡 / 越發招牌冰咖啡 - 2款都冇苦澀味, 反而有回甘又唔會過過甜

越發牛油雞翼
招牌越南脆春卷

越南滴漏咖啡
越發牛油雞翼
招牌越南脆春卷
越南滴漏咖啡
2023-03-07 337 瀏覽
又貴又唔係好食 仲要等幾耐服務態度又唔係好 排咗好耐隊 我同隔籬 枱嗌咗同一樣嘅餐 明明我入去先 又係我嗌先 但係佢比隔離先唔建議去食 閂晒啲時間等位 個人認為唔值得 都係上網睇完去試食 試完就後悔
又貴又唔係好食 仲要等幾耐

2023-03-06