2023-06-17 3069 瀏覽
這間位於油麻地砵蘭街的「越發地道河內料理」,店舖小小的,只得十來個座位,但我每次經過,都總是見到店外排了長長的人龍,所以雖然知道這是間人氣小店,而且食客評價幾乎是一面倒的好,但因為越南菜一向不算是我的心頭愛,所以總是沒有下定決心前往幫襯。這一晚,忽然想吃越南菜,便約定太太,在它晚市開門營業之前,由我先行早點去排隊,到這小店開門之後,她才與我會合,一起去試試這間聞名已久,口碑極好的越南餐館,看看是否真的那麼好吃。這小店晚市是在6時15分開門營業的,我這晚早了15分鐘到來,在我前面其實已有十多人比我先行一步正在排隊,幸好這天我倆有運,竟然是第一輪最後兩個座位的得主,所以店一開門,便可入內一嚐聞名已久的越南河內料理。不過做第一輪客人也有點不好,因為所有客人都是同一時間入內點菜的,所以這小店的小小的廚房要一下子做那麼多的菜式,實在有點難度,所以我倆這晚點的招牌菜,都是分三輪上桌,最後一輪都等了好一段時間呢!「招牌牛柳牛丸粉」($100)最先送上,這招牌出品是太太的選擇,端上來的時候,牛柳仍是生的,色澤鮮明紅潤,稍灼一會,肉味和肉質都不錯的牛柳便可享用。兩粒肉味濃郁多汁的牛丸早已切成兩半,與牛柳
招牌牛柳牛丸粉」($100)最先送上,這招牌出品是太太的選擇,端上來的時候,牛柳仍是生的,色澤鮮明紅潤,稍灼一會,肉味和肉質都不錯的牛柳便可享用。兩粒肉味濃郁多汁的牛丸早已切成兩半,與牛柳肉同樣高質。牛柳與牛丸以外,這河粉還下了不少香蔥,成了牛柳的最佳陪襯。可算是這河粉的靈魂所在的牛肉湯,湯甜而清,也是水準之作,怪不得可以成為招牌菜。
老婆仔的「招牌牛柳牛丸粉」已經差不多吃完,我的「炭燒豬肉配越南檬粉」($90)才來到。這又稱「奧巴馬粉」,只在晚市供應的檬粉,據說是前美國總統奧巴馬昔日被越南招待時吃過的菜式。我雖不喜歡奧巴馬,覺得這沒有遠見,不夠強硬的美國總統比另外兩位前任與現任美國總統特朗普和拜登有所不如,但卻喜歡這「奧巴馬粉」。
餐廳老闆在客人享用這檬粉之前,會對第一次吃這檬粉的客人介紹怎樣吃它。原來這檬粉的食法就好像吃日本沾麵一樣,吃前先把另碟奉上的香草捏碎,然後放進已有炭燒豬肉、其他配料和一豬肉丸在裡面的魚露甜酸汁中,把香草混進湯裡後,客人便可把早已分成為十來份,一團團的白雪雪檬粉好像吃日本沾麵一樣放進酸酸甜甜的魚露湯汁裡享用,開胃極了。
姍姍來遲的「招牌越南脆春卷」($70)雖然是最遲上桌的,但確是值得等待。一客三條的春卷,剛剛炸起,金黃耀眼,熱得燙口,把藏有豐富餡料的脆炸春卷,加上香葉,用生菜包裹著,蘸以帶甜味的魚露吃,無論味道和口感都有一流水準,這春卷能成為招牌菜,幾乎每檯都點,確實實至名歸。
這天我喝的是走甜版的「越南熱情果梳打」($30),梳打內有不少熱情果籽載浮載沉,味道清新解渴。據餐牌上介紹,這裡的熱情果和柑桔都是每星期新鮮由越南空運來港的,的確不錯。
其實不特別喜歡吃越南菜,也很少吃越南菜的我,終於也有一間很喜歡的越南菜館成為我的心水餐廳了。
15 分鐘 (堂食)
  • 炭燒豬肉配越南檬粉
  • 招牌牛柳牛丸粉
2023-06-05 1910 瀏覽
早前「盧覓雪」推介過這間食店,水準果然出色,之後自己也來過好幾次;雖然最近天氣不時掛住酷熱警告,在門外排隊就像蒸籠一樣,但也抵擋不住美食的誘惑。在門外等了接近45分鐘,終於在中午關門前可以進入,本一早已想好吃什麼,但看餐牌才知,「碳燒豬肉伴越南檬粉」已改在晚市供應,咁唯有叫「燒肉丸撈檬」吧!侍應奉上的斑蘭茶,味道清甜又好味,而且據說班蘭葉有治療憂鬱症,含豐富抗氧化成分,更有消暑、清涼去火,安神鎮定及舒筋活絡的功效。招牌越南脆春卷 $70春卷外層炸到酥脆可口,咬落充滿油香味,餡料有檬粉、蔥花、肉碎、蝦米等,蘸少許魚露,以生菜及香葉包裹著同吃,多添了一份清新感,屬必點項目!燒肉丸撈檬 $80滿滿的一大碗,除了有燒肉丸及檬粉外,還有大量生菜、花生粒、紅蘿蔔絲及蒜蓉片,加入小許甜酸汁更覺滋味。越南鹹檸檬梳打 $30酸酸甜甜的口感,加上咸檸檬獨有的口味,生津解渴,化痰潤喉,尤其適合炎炎夏日享用,真是消暑佳品。雖然在門外等了很久,但吃到美味的食物,還是覺得值得等的。越發地道河內料理地址: 旺角砵蘭街99號地舖電話: 68848898

招牌越南脆春卷 $70

燒肉丸撈檬 $80

越南鹹檸檬梳打 $30

雖然在門外等了很久,但吃到美味的食物,還是覺得值得等的。

越發地道河內料理
地址: 旺角砵蘭街99號地舖
電話: 68848898
2023-06-02
45 分鐘 (堂食)
  • 燒肉丸撈檬
  • 越南鹹檸檬梳打
2023-04-25 1022 瀏覽
見多人幫襯想試吓。打電話叫外賣。竟然話外賣只能選牛肉粉同牛肉牛丸粉兩款。什麼檬,紙米卷通通都無得外賣。都唔駛問飲品。真係疫情過後,即刻話之你,少一單生意都唔憂做。外賣都要我比環境評分咁古怪

外賣自取
一間位於佐敦的越南小餐館,每次黎到都好多人排隊,但絕對值得大家排隊,如果大家想食就要預留時間排隊啦! _____________ 招牌越南脆春卷 HKD70 真係好好食,佢係我食過最驚喜嘅春卷!熱辣辣非常香口,調味好,配上甜甜酸酸醬汁,真係胃口大開,喜歡食春卷嘅朋友唔好錯過! 招牌牛柳牛丸粉 HKD100 呢個又係鍾意食生牛肉湯河嘅朋友唔好錯過,湯底味香,飲完唔會想飲水,正!牛肉肉味香,食得出原材料嘅鮮,正!牛丸亦相當好食,連我唔食牛丸嘅人都會鍾意!麵底份量對女士黎講剛剛好。 _____________ 評價: 有質素越南菜 誠意之作 推介指數:❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分) _____________ 地址: 旺角砵蘭街99號地舖

_____________

招牌越南脆春卷 HKD70

招牌牛柳牛丸粉 HKD100

評價:

有質素越南菜
誠意之作

推介指數:❤️❤️❤️❤️ (五個心心為滿分)

_____________

地址: 旺角砵蘭街99號地舖
2023-03-28 1328 瀏覽
屋企人帶我黎,話呢間好食,同埋假日排隊就唔洗指意,話等到天荒地老但係,今日平日,已經係星期二,都有條小人龍哦,最後等左20-30分鐘左右入得鋪面疑似係老闆1 man band serve客人,踢曬腳得黎唔混亂,無漏單/delayed order👍🏽叫左都幾多嘢,幾欣賞個粉,入口係滑既河粉,最愛呢種口感,生牛肉夠薄,入口「淋身」,炸蒜蓉牛油蜜糖雞翼更加唔洗講,正!!杯熱情果肉梳打係加左鮮熱情果肉👍🏽,味道係真實左啲😆,即係唔算好甜,有熱情果本身帶酸既味道,唔係話唔好飲,只不過係啱食原味道既人多啲😆😆😆

生牛肉河
🍅蟹肉扎肉(檬粉-好似係)
炸越南春卷
炸蒜蓉蜜糖雞翼
生牛肉河
🍅蟹肉扎肉(檬粉-好似係)
炸越南春卷
炸蒜蓉蜜糖雞翼
  • 越發牛油雞翼
  • 香茅紮肉雞絲撈檬
  • 越南熱情果梳打
2023-03-19 595 瀏覽
only a delicious bowl of pho, no biggie🤩just simple as; short, snappy and nomlicious - also represents how long it took me to slurp all of this up🥢. The irony is, it probs took me more time to queue, it’s defo one of those places where the queue actually makes a lot of sense, and I’d happily do it again 👀really found this place super authentic and true to northern styled viet, kinda teleported to Hanoi for a quickie 🇻🇳 just everything about how simple yet flavoursome the broth is, to the freshne

really found this place super authentic and true to northern styled viet, kinda teleported to Hanoi for a quickie 🇻🇳 just everything about how simple yet flavoursome the broth is, to the freshness of the beef; honestly happiness in a bowl *chefs kiss* and whole lot of coriander 🌿

pls take me back 🥹

Pho  bo  vien
Bun  ga  nuong
2023-03-15
30 分鐘 (堂食)
Pho  bo  vien
2023-03-15 806 瀏覽
去過幾次, 唔係太多人排就係賣哂截龍, 今次專程食晚市頭輪, 但都係食唔到蕃茄蟹檬 😥招牌牛柳牛丸粉 - 湯頭的確很清甜但濃郁牛骨味, 加埋青檸同辣椒絲味道更有層次變化, 不過牛柳同河粉份量都偏少, 牛丸都係一開二, 女生食量都未必滿足越發牛油雞翼 - 雞翼蘸滿蜜糖再炸焗, 然後加上炸蒜粒, 香口juicy而且出面食唔到呢個味招牌越南脆春卷 - 跟埋生菜同薄荷葉可以包住食, 香脆外皮包住粉絲肉鬆, 加埋甜酸汁好醒神正宗越南滴漏咖啡 / 越發招牌冰咖啡 - 2款都冇苦澀味, 反而有回甘又唔會過過甜

2023-03-07 352 瀏覽
又貴又唔係好食 仲要等幾耐服務態度又唔係好 排咗好耐隊 我同隔籬 枱嗌咗同一樣嘅餐 明明我入去先 又係我嗌先 但係佢比隔離先唔建議去食 閂晒啲時間等位 個人認為唔值得 都係上網睇完去試食 試完就後悔
又貴又唔係好食 仲要等幾耐

2023-03-06
100 分鐘 (堂食)
2023-02-24 658 瀏覽
想食越發好耐,但每次唔係勁多人排隊就係已經賣晒,今次終於畀我食到喇~ 招牌牛柳牛丸粉: 呢個可能係佢地最受歡迎嘅粉喇,同一時間入座嘅十居其九都係叫呢個,如果以 $100 碗粉嚟計,佢個賣相同份量其實唔算好好,不過,佢個湯頭就真係做得唔錯,比起其他越南粉嘅鋪頭,鍾意佢唔會太過油,亦唔會太濃味,牛柳同牛丸都好好食,佢跟埋個粉仲有啲油炸鬼、青檸同椒絲,先飲一啖原味湯再加青檸同椒絲可以好飲到中間嘅變化,如果肉嘅份量可以多少少其實都近乎完美。招牌越南脆春卷: 佢地嘅小食都係好出色,春卷上枱熱辣辣,外皮非常之脆,用菜包住嚟食加埋入面唔同口感嘅菜料,食得好爽~ 越發牛油雞翼: 呢個亦係出色,佢同坊間食開嘅越式炸牛油雞翼好唔同,佢係雞翼面有蜜糖再喺上面有好多炸蒜粒,又香甜又辛口,好食!越南滴漏咖啡: 本身諗住都係正路野叫杯野食下,點知都有啲驚喜喎~! 平時飲越南滴漏咖啡 經常都會陣苦澀味,但係佢呢個又無乜,仲有陣甘味,撈埋煉奶再甜的,好飲~! 唯一嘅問題,就係一坐低就已經話 蕃茄蟹檬 已經賣晒,唯有下次再睇下有冇機會食到喇~。

• 越南滴漏咖啡
2023-02-15 538 瀏覽
從前,老闆好有原則,做事一絲不苟有禮。幾年後嘅今日餐廳名氣大,加上老闆加價都唔係加好多,請多咗人幫手,係一個都幾後生嘅女員工,感覺有禮貌,但有禮貌及用餐安排沒有直接關係。今次用餐體驗我睇到及感受老闆從前的原則,今天已不一樣。先唔講你要花好長時間排隊入座之後再花好長時間等食物,再全身由頭到腳充斥油煙,因為餐廳面積有限,open kitchen,不能避免。唔會洗咗頭先過嚟,亦都唔會着一啲吸味嘅衣物。但是,相信每一個客人入嚟之前都已經有心理準備,為了食物,為了老闆的一絲不苟,好樂意等。好嘅食物好嘅老闆好的用餐體驗係值得等待,但今日親眼見到同一款食物,遲入座的客人食先,新請後生嘅妹妹一碗又一碗拎比較後入座,較遲下單嘅客人。一眾客人等待,換來如此用餐體驗,未知的顧客可以選擇前來感受,舊顧客會怎樣選擇?令人失望同時亦感激老闆過去幾年嘅努力及招待,未有機會親口同你講多謝,知道你會睇評論,開業食到而家,過去日子多謝你!望住你門口植物高過道門了,有機會再見!

先唔講你要花好長時間排隊入座之後再花好長時間等食物,
唔會洗咗頭先過嚟,亦都唔會着一啲吸味嘅衣物。

2023-02-12
60 分鐘 (堂食)
2023-02-15 280 瀏覽
自從越發被YouTuber發掘到之後,就越嚟越食到。以前12:00去到,排幾個人,第一輪都可以入到去食。依家想食要11:40-11:45 去到排隊先入到去,如果唔係就要等下一輪有人走先入到去😭越發樓面細細,樓面主要由老板一人打理,廚房兩至三個員工負責整野食,由於全部野都係即叫即煮,所以趕時間唔等得耐就唔好黎呢度食喇!如果你第一次食,叫招牌牛柳牛丸粉就一定唔會出錯!河粉黎到,必須飲啖湯先,鮮甜不油膩又有牛味👍🏻為咗避免過熟,所以牛柳佢唔會整熟哂,見到生生地係正常嘅,因為啲湯夠熱,浸一浸個湯再食,口感非常好非常嫩口!牛丸夠牛味又彈牙!如果你哋兩個人來,建議其中一個可試炭燒豬肉半越南檬粉(奧巴馬粉),係另一道我非常喜歡嘅粉,不過今次無叫就唔寫喇!

2023-02-11 313 瀏覽
唔敢話佢係最好吃的越南粉,因為每個人口味不同,但可以肯定係最用心製作食物的料理!見食評一面倒咁讚,帶著懷疑心去試試,之前未有好大期待,皆因好多食評同我去進食後好有出入。大約11:40分左右去到店前,見已經有10人排隊。好開心第一輪可以入座,一早plan好要食碳燒豬肉越南檬粉及春卷,原來menu 轉了,待應姐姐推介了河內蕃茄蟹檬,我再加了一客春卷及一杯熱情果soda。在等待食物期間,見店內掛上了幾幅油畫,其中這幅好有色彩,樹葉是用乾了油漆貼上,觀賞價值頗高👏店內有熱茶供應,但我都叫了一杯熱情果soda少少酸甜,開胃飲品。見其他客人食物已經上了,我等了大約20多分鐘蟹檬才上枱,當看見碗蟹檬時喜悅就打從心裏跳出來,始明白到製作真係需時。這碗蟹檬,不能盡用筆墨形容,最好親自試試…食材有少量新鮮蟹肉、蝦丸、幾款不同扎肉,豆卜等,還有兩小隻煲軟嘅蕃茄,跟埋一小碗薄荷葉及紫蘇葉讓你伴入湯內,湯底相當清甜,陣陣蟹香,而蕃茄仔應該係採用入口Roma Tomato,形狀相似。取價$100元,絕對超值👍👍正投入享受蟹檬之際,春卷送到,急不及待享用,我可以擔保,係食過最好食嘅越南春卷,皮薄、材料豐富,調味洽到

熱情果soda

河內蕃茄蟹檬

正投入享受蟹檬之際,春卷送到,急不及待享用,我可以擔保,係食過最好食嘅越南春卷,皮薄、材料豐富,調味洽到,而伴菜亦好生鮮,魚露水更出色(這個才是越南春卷嘅靈魂)比以前的金牛苑出品更勝一籌!春卷其實係一客三條,食得太興奮,忘了拍照😅
這個午餐真係食得好開心,好滿足….
越南春卷3條

我只吃了兩款食物,但總括來説,食物材料新鮮,烹調水準高班,重要嘅係,睇得出廚師係用個心黎製作食物,一絲不苟,今時今日,都唔太多有咁堅持嘅態度,值得推薦!值得去試試

15 分鐘 (堂食)
熱情果soda
河內蕃茄蟹檬
越南春卷3條
  • 越南熱情果梳打
2023-02-08 313 瀏覽
呢間人氣越北菜的餐廳長期都大排長龍今次臨夜市開門前就預返時間過嚟排隊順利係第一轉就入坐~店內以簡約裝潢配以木系餐桌環境雖小,但仍坐得舒適老闆友善的閒聊地介紹熱門的菜式也會談及煮法和材料產地等等經推薦之下點了幾個有興趣的-奧巴馬粉名字由來係當年奧巴馬來越南時所招呼他的菜式湯頭清爽可口略為香甜,肉丸細膩柔軟而口感飽滿越南粉爽口又掛汁,連埋湯食非常滋味越南法式三文治法包烤得香脆,連配料食落好有層次,調味剛好越發牛油雞翼外層有不少的炸蒜勁香雞翼滑嫩而牛油味十足,好好味整體食物好好味,價錢中等,值得再來~
呢間人氣越北菜的餐廳長期都大排長龍
今次臨夜市開門前就預返時間過嚟排隊
順利係第一轉就入坐~
店內以簡約裝潢配以木系餐桌
環境雖小,但仍坐得舒適
老闆友善的閒聊地介紹熱門的菜式
也會談及煮法和材料產地等等
經推薦之下點了幾個有興趣的
奧巴馬粉
名字由來係當年奧巴馬來越南時所招呼他的菜式
湯頭清爽可口略為香甜,肉丸細膩柔軟而口感飽滿
越南粉爽口又掛汁,連埋湯食非常滋味

越南法式三文治
法包烤得香脆,連配料食落好有層次,調味剛好

外層有不少的炸蒜勁香
雞翼滑嫩而牛油味十足,好好味

整體食物好好味,價錢中等,值得再來~
今次黎到被稱為油尖旺區最好食嘅ᴘʜᴏ 店舖細細 ʟᴜɴᴄʜ排左一個鐘左右先入得 非常有人氣 寒冷嘅天氣食碗暖笠笠又好食嘅ᴘʜᴏ 令人回味無窮💗.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .招牌牛柳牛丸粉嘅湯底用牛骨熬製而成 鮮味濃郁牛柳肉質鮮嫩 牛丸爽口彈牙🤤味道最驚喜嘅則是配上一齊食嘅炸兩 味道好香💯✨推薦食法:將炸兩浸一浸湯吸收晒湯底嘅香氣先食香茅紮肉雞絲撈檬味道酸酸地 好開胃 味道唔算特別滴漏咖啡都好飲 不過太細杯 試過一次就算🙌🏻.▪️招牌牛柳牛丸粉 $𝟿𝟿 ✩ ▫️香茅紮肉雞絲撈檬 $𝟾𝟶 ▪️越南滴漏咖啡 $𝟹𝟼✩: ᴋᴊᴀɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ.❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎❞
今次黎到被稱為油尖旺區最好食嘅ᴘʜᴏ
▫️香茅紮肉雞絲撈檬 $𝟾𝟶
▪️越南滴漏咖啡 $𝟹𝟼
✩: ᴋᴊᴀɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ

2022-12-21 311 瀏覽
Thank you my dear sister ,全賴有妳去排隊我先可以食到咁美味越南河粉。😘真係唔講都知呢間位於旺角嘅 「越發地道河內料理」一向都大排長龍,想食真係要比啲誠意,今日我有幸一嘗的確名副其實值得排隊等候。🥢招牌牛柳牛丸粉先試個湯頭,清香撲鼻牛肉味香濃撲鼻,牛柳入口軟嫩鮮香,加上一大堆切幼香菜清爽可口,河粉盡吸湯汁滑不溜口,水準一流神級之作!👍🥢配菜油炸鬼用來點一點牛肉湯即食,一個字形容 「正」🥢招牌越南脆春卷一定要試,香脆可口就必然,餡料豐富條條漲爆,粉絲同肉鬆超好食😋,夾住生菜薄荷葉同食層次升華妙極不可言。☕️正宗越南滴漏咖啡🥰這頓午餐可謂幸福滿溢!

🥢招牌牛柳牛丸粉
超好食😋牛柳湯河

🥢配菜油炸鬼
用來點一點牛肉湯即食,一個字形容 「正」

🥢招牌越南脆春卷

☕️正宗越南滴漏咖啡

🥰這頓午餐可謂幸福滿溢!

2022-12-20
10 分鐘 (堂食)
  • 河內牛柳粉
  • 越南滴漏咖啡